Prvi korpus ARBiH

Post Reply
madner

#776 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by madner »

El_comadante wrote:
madner wrote:Ne razumijem sta ti nije jasno. TO je bio kakav je bio, jer politicki vrh se do kraja nadao da moze izbjeci rat.

Da je bio uvezan, pod jedinstvenom komandom, sa sredstvima veze i jedinicama koje mogu tako operisati, bio bi nesto drugo.
to i jest problem što je potlitički vrj pokušavao izbjeći rat. trebali su naoružavti TO i pripremati se za rat a politički sve raditi da do rata nedodje
To je tema za drugu emisiju.
Poenta je da onakav TO, sa onim sto se desilo prije rata nije mogao biti nista vise nego sto je bio. Da je Erwin Rommel bio na celu, opet bi to bila formacija ogranicenih mogucnosti.
biske

#777 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by biske »

PM72 wrote:Ako je pomenuti profesor to brojao,onda je sve jasnije.Dođe praga pa složi rafal sa rasprskavajućom municijom a to je odmah 50-tak "detonacija".Sve ostalo su špekulacije da ne kažem izmišljotine.
u tačne cifre ne bih ulazio. ali, imajući u vidu činjenicu da je od početka juna do kraja oktobra '92. ogromna većina vatrene moći četničkih jedinica sa područja ilijaša i okoline bila koncentrisana na područje Misoče, i to u vrijeme kada je na njihovoj strani bilo svega "nemilice", vjerujem da prikazani brojevi nisu daleko od istine. borbeni komplet samo jednog tenka t-55 je 45 granata, a znali su ga sprašiti cijelog u toku jednog napada. plus minobacači, haubice i ostalo... uostalom, broj nije bitan.
Ramzess Veliki

#778 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Ramzess Veliki »

matematicar_teski wrote:zamislite samo da je armija RBih reci cemo imala generale kao njemacke vojske,a ne glupane podruamse
Ih sreće, zauzeli bi po' Balkana i Saudijsku Arabiju da imamo đabe goriva, i drajvali bi se povazdan. :thumbup:
murathans

#779 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by murathans »

Image

Šta je reći i koju poruku poslati kada je SDA nakon prvih demokratskih izbora za načelnika Vogošće stavila HODŽU! Taj Hodža po imenu Bilal Hasanović je među prvima pobjegao iz općine koju je trebalo braniti, te ostavio svoj narod da preživi kako zna i umije...

No, to mu ne smeta da priča ( laže ) kako je bio u ARBiH. Možda u Prvoj minhenskoj ii Slavnoj štokholmskoj, ali Bilal Hasanovića, načelnika općine Vogošća nije bio ni na Žuči, ni kod Saobraćajnog fakulteta, ni u Fočanskoj, ni na Kobiljoj glavi, ni u Svrakama, Ni u Tihovićima...

Zato čovjek bez imalo stida piše u svojoj biografiji

http://www.ipf.unze.ba/index.php?id=46&cat=2&profid=5

Code: Select all

Kretanje u karijeri

1968-1970. - Imam Gradske džamije u Cazinu
1971-1974. - Uposlenik „Energoinvesta“, Sektor uvoza, Sarajevo
1974-1975. - Imam Donje džamije u Doboju
1975-1977. - Sekretar Udruženja ilmije BiH
1978-1989. - Rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Starješinstva IZ BiH i (1986-1988) v.d. direktor Gazi Husrev-begove biblioteke
1990-1992. - Predsjednik Skupštine opštine Vogošća
1992-1993. - Pripadnik Armije RBiH
1993-1994. - Zamjenik sekretara za narodnu odbranu Okruga Sarajevo
1993- 2008. - Predavač arapskog jezika na IPA-IPF 
2000-2002.- Glavni i odgovorni urednik  časopisa „Novi Horizonti“

Godinama traju rasprave o tome zašto niti jedan akcije deblokade Sarajeva nije uspjela. Možda zato jer su ih planirale i izvršavale hodže, a ne vojnici ...
sparky

#780 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by sparky »

cesta Srednje-Semizovac dugo nije bila sigurna za kretanje cetnicima prema prici covjeka koji je tu boravio i ratovao. 30ak ljudi je bilo u sumi iznad ceste (ne znam kako se zove selo al znam da se prema njemu ide pored one klaonice prije bazena).
zene,djeca,stariji i nesposobni su na vrijeme otisli,a ostala je ta ekipa koja je pravila prilicno puno problema cetnicima na tom dijelu.

neko ko je pokrenuo temu je valjda upoznat sa tim da je izmedju sela Tihovici i Pretisa selo Blagovac koje je za rat bilo spremno jos za olimpijadu.
:run: :bih:
murathans

#781 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by murathans »

sparky wrote:cesta Srednje-Semizovac dugo nije bila sigurna za kretanje cetnicima prema prici covjeka koji je tu boravio i ratovao. 30ak ljudi je bilo u sumi iznad ceste (ne znam kako se zove selo al znam da se prema njemu ide pored one klaonice prije bazena).
zene,djeca,stariji i nesposobni su na vrijeme otisli,a ostala je ta ekipa koja je pravila prilicno puno problema cetnicima na tom dijelu.

neko ko je pokrenuo temu je valjda upoznat sa tim da je izmedju sela Tihovici i Pretisa selo Blagovac koje je za rat bilo spremno jos za olimpijadu.
:run: :bih:
Ja sam još u uvodnom postu rekao da su se ljudi manje više slobodno kretali od Tihoviće do Breze u ljeto 1992. Sa lijeve strane puta Semizovac Srednje nema niti jedno većinki srpsko selo. Samo Bošnjaci i Hrvati su tu živjeli. Gora, Krč, Tisovik, Taračin do, Višnjica, Korita, Solakovići...

SA DESNE strane puta: Gornji Čevljanovići, Ivančići, Vrutci, Lađevići, Medojevići ...

Praktično jedino iole značajnije srpsko naselje na ovom području su Nišići...

Ko misli da je drugačije neka pogleda ovdje...

http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Ilija%C5%A1a

Ono što je još sasvim sigurno presudilo da agresor zauzme cijelo ovo područje skoro bez ispaljenog metka jeste i neshvatljivi rivalitet između sela i naselja Tako narod donjeg dijele ilijaške opštine one iz gornjeg dijela u selima oko Srednjeg naziva ŠIŠARIKAMA . Ilijaš kao opština je izmišljena kategorija sastavljena od dijelova nekadšnjih opština Podgora, Srednje, Luka i Semizovac. Ljudi sa toh područja, iako su 1992. bili jedna opština, nikada nisu osjećali da pripadaju nečemu zajedničkom. Tako razjedinjeni bili su lak plijen za Srbe koji su bez večih problema zauzimali selo po selo i presjekli žilu kucavicu R BiH - puteve Sarajevo - Zenica i Sarajevo - Tuzla...
mali_balon

#782 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by mali_balon »

Lako je biti genral poslje bitke, neko ti je vec rekao, tada narod nije bio ujedinjen ni vojno a ni politicki, jedva si mogao natejeratu raju iz sela u sumu ili na kakvu kotu sa koje ce braniti svoje selo. A ima tu puno i do mentaliteta sto se vidi i dan danas "boli mene tako za tamo nekog".
Vec sam napisao, masakr u selu Ravno (Hercegovina) se tek onako usput pomoenuo ne dnevnikku, kada se "oslobadjala" Bijelljina niko nista.
I opet da kazem sva ta vecinski muslimanska sela su bila okruzena vecinskim srpskim selima a znamo kako su oni bili naoruzani dok se npr. u selu Donja LUka u lijasu straza drzala sa 1 lovackom puskom, 1 pistoljem i 3 praljene puske od vodovodne cijevi, a orkuzeni Gornja Luka,Ilijas, Bioca. Takodje moras shaviti da su tad cetnici imali MTS da su mogli komotno do Zegreba da dodju da su imali muda, pa na Misocu je bila OFANZiVA od juna do novebra.
Da mogao si se kretati ali takodje si rizikovao hapsenje, pa ti sad ako smijes izvoli.
O kakom rivalitetu ti pricas, pa taj rivalitet imas usvakoj sarajevkoj mahali, o kavkom neispaljenom metku, hajde upoznat cu te sa covjekom koji je strijeljan u Ljesevu i ranjen u stomak otpuzao do Vrbovika (Breza).
I zaboravljas ili neces da shavits da je u to vrijeme opsteg haosa, nije bilo politicke volje da se ta sela odrze, ti ko da si s marsa pao, pa kada bi tu zilu kucavicu drzali slobodnom Sarajevo ne bi bilo u blokadi. 1993 ta zila kucavica je dosla u opasnost kada su cetnici zauzelu Crnu Rijeku i jos neka sela.
Moras takodje shvatiti da poslje II svj. rata cetnici nikad sa Okruglice nisu otejrani.
Svasta ti jos ne znas a donosis neke zakljucke na osnovu cula kazala.
Sharif

#783 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by Sharif »

.......
forum_selektor

#784 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by forum_selektor »

sto se tice Ljeseva, oni su svoju kozu naivno prodali. vjerovali Adzicu... poslusali savjet cetnika, da ako predaju naoruzanje, on licno garantuje da im ne smije dlaka falit :-) danas predali naoruzanje, sutra pobijeni..
brdo plana je interesantno iz razloga sto je tu odrzan sastanak, izmedju Adzica sa kojim je bio i tadasnji mocnik (musliman) iz Ljeseva i TO Breze. taj lik u jednom trenutku kaze da ukopavanje na brdu Plana direktno ugrozava sigurnost Ljeseva, te se boji odmazde cetnika zbog ovakvih aktivnosti TO. on je na kraju i zaklan od istih.
Image
murathans

#785 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by murathans »

Kada je palo Lješevo, po Brezi i okolini se pričala sljedeća priča. Srbi su zarobili vlasnika benziske pumpe u Lješevu, izvjesnog Fazlića i obećali mu potedjeti život ako im donese vreću para, što je ovaj i učinio. Kada su uzeli pare, ubili su ga..

Da li ima neko ko može demantovat ili potvrditi ovo?

Inače, za one koji ne znaju, Ješevo je veće bošnjačko selo u općini Ilijaš, naslonjeno na Brezu i Visoko. Zanimljivo trećeg maja 1992 u akciji prve deblokade Sarajeva, snage TO iz pravca Visokog su uspjele da probiju neprijateljke linije iznad ljubnića ( srpskog sela prekoputa Lješeva) ali zbog loše ( čitaj nepostijeće komande, akcija je propala.

U jednoj od svojih knjižurina Rasim Delić opisuj tok akcije. Naša artiljerija granatira Ilijaš u kojem vllada panika. Agresor se poblači iz Čekrćića, te Delić tadašnji komandant nekakve operativne grupe naređuje pješadijki napad. No pješadije nema. kako nema? Fino nema dovoljno ljudi, kaže Delićve potčinjeni. I to je bilo moguće. Nažalost.
immuno

#786 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by immuno »

nakon svega sto desilo mozda je lahko a mozda nekome i tesko pricati kako je sve pocelo u vogosci i oko nje.Sigurno godinu dana prije nego je poceo rat a pred rat pogotovu svaki al svaki dan je helikopter iz rajlovca letio prema vucjoj luci,crepoljskom .......i ostalim cetnickim bazama ...sjedimo na poslu i gledamo kako oni helikopteri par puta dnevno prelete vogoscu i puni oruzja i municije (to smo saznali kad je rat poceo i pitali se koji smo hajvani bili i sta smo uopste mislili da oni prevoze)....u apoteci (tada bila jedna u sklopu doma zdravlja) sve manje i manje lijekova te nema antibiotika,te zavojni materjal fali .......pocetkom maja prestaje fabrika sa radom samo nesto direktora i inzinjera iz tasa nesto kao idu da rade a risto bajalo ih samo prebrojavo da vidi ko je jos ostao...kad je musabegovicu receno da bajalo tas drzi pod "svojom" kontrolom i da tu vec ima oruzja on je tada napao svog bliskog saradnika i rekao mu da pazi sta prica jer to su krupne rijeci (koja nebuloza uhuuuuuu) tada vec po vogosci hodaju sve jedan rambo do drugog pocev zoke nikolica,brace malica,slavka marica, baneta,nebojse celavog duge kose iz poste....i dosta jos onih koji su ustvari gnjidice al tada su bili plaho golemi jer eto oni vladaju...dodje red poslije policije i opstine da ciste i dom zdravlja biljana tada referent za opstenarodnu odbranu boze ironije izbaci sa posla ekrema zubara vrati jos par njih jer to je cisto srpski dom zdravlja za srbe i samo oni tu mogu raditi sestre dusanka,borka,boja su mogle raditi a za halidu nije bilo mjesta......halalite nemogu vise.........
Hamo100

#787 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by Hamo100 »

PM72 wrote:.Samo,malo mi je sumnjiva priča kako je na Misoču svakoga dana padalo po 400 granata (prosječno) a najviše 2000 za jedan dan.Toliko nije padalo na kompletnom sarajevskom ratištu ali hajde...

Bolje vjerovati nego provjeravati. :wink:
to ti sad pametan u tome i jeste fol sto je najvise padalo na misocu granata.Niko nije zelio sa bosanske strane da se sacuva misoca mislim alija i oni visoko pozicionirani.Tako da je citava brigada srpskih tenkova prosla kroz visoko u ilijas da granatiraju misocu.Ko je zivio tih godina u blizini visokog i breze moglo se je vidjeti crni oblak iznad misoce i ilijasa.Tako da tog dana kada je pala misoca trebao se izvrsiti napad na ilijas sa pozicija misoce sat prije napadnuta je misoca.Ako nevjerujes uvjeri se sam http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... hXe_BS-x5k
PM72

#788 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by PM72 »

to ti sad pametan u tome i jeste fol sto je najvise padalo na misocu granata.Niko nije zelio sa bosanske strane da se sacuva misoca mislim alija i oni visoko pozicionirani.Tako da je citava brigada srpskih tenkova prosla kroz visoko u ilijas da granatiraju misocu.Ko je zivio tih godina u blizini visokog i breze moglo se je vidjeti crni oblak iznad misoce i ilijasa.Tako da tog dana kada je pala misoca trebao se izvrsiti napad na ilijas sa pozicija misoce sat prije napadnuta je misoca.Ako nevjerujes uvjeri se sam http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... hXe_BS-x5k
Hamo - u redu je!

Alija nije znao gdje mu je guzica a gdje glava i još da misli o Misoči.Ko biva,on je prepustio četnicima.Šuplja priča.Priča kako je na Misoču DNEVNO padalo po 400 granata a nekad im se omakne pa ispale po 2000 je notorna glupost i laž.Na snimku se jasno vidi devastacija objekata dinamitom - nigdje nisam vidio gelere granata a da ih je palo par hiljada nijedan onaj nišan niti šljiva ne bi ostala u životu.Pogledaj snimke Otesa na koji je palo nekoliko hiljada granata...a brigada tenkova je puno...to ti dođe oko 150 komada i da svi oni idu na Misoču...puno je bolan da su parkirali 150 golfova a ne tenkova.
helpdesk071

#789 Re: Okolina Sarajeva početkom rata ( Vogošća, Ilijaš i okol

Post by helpdesk071 »

Zadnjih nekoliko godina , sticajem okolnosti, skoro svaki vikend provodim na području Nišića i okoline. U razgovoru sa, kako neko reče 'šišarikama' sam čuo da su im valjala braća Kojić (Slavo KOjić je bio vojvoda) sa Nišića. Oni su pomogli da se makar nešto stanovništva na vrijeme izmjesti sa područja Čevljanovića, Srednjeg i okolnih sela pa sve do Svraka. Navodno su Slavu uklonili, a brata mu mučili njihovi u kasarni u Lukavici. Slavo je krajem jula '92. pobjegao u Srbiju.
Evo dok sam tražio par podataka naletih na 'njihov' sajt http://slavicnet.com/sokolac/sokolac_nisici_forum.html u kome opisuju događaje na tom području.
jaskov

#790 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by jaskov »

98% ljudi sa foruma nije drzalo knjigu u rukama a ne da su je procitali.
Image
jaskov

#791 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by jaskov »

Za desetak dana cu je skenirati, prebaciti u PDF i postaviti link za download.
Knjiga je izasla 2000 godine. Nadam se da se Doktor nece ljutiti kao i moderatori ovog foruma.
O spisateljskom daru Doktora necu nista reci. Ko procita bice mu jasno zasto.
O dogadjajima navedenim u knjizi isto necu nista reci jer nisam iz Sarajeva niti sam bio u njemu za vrijeme rata.
Ali jedno znam.
Dok su drugi, mnogo pozvaniji i strucniji (vojna lica) bili ko zna gdje on je bio na ulicama Sarajeva.
Zar nisam u pravu.
svjezi_ustipak

#792 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by svjezi_ustipak »

Sta kaze Doktor? Da nije njega ne bi bilo Bosne? :D

Evo sta kaze kako je zarobio prvi transporter JNA a sta kaze nekoliko godina kasnije kad je Tuzilastvo pocelo puhati za vrat

Image

i nekoliko godina kasnije:

Gospodine Lučareviću, koliko ste upoznati s događajima u Dobrovoljačkoj 1992. godine? Vojna policija nije učestvovala u tim događajima, ali iz onoga što ste čuli, pročitali i vidjeli - možete li reći da je tada napravljen ratni zločin?

Vojna policija nije imala nikakvog dodira sa događajima u Dobrovoljačkoj, to je bilo pod jurisdikcijom i nadležnošću jedinica Starog Grada i određenih koji su ispred Glavnog štaba pregovarali vezano za događaje koji su se dogodili. Vojna policija nije ni na koji način bila uključena, niti je učestvovala u tome. Ja sam sa svojim ljudima pripremao akciju na Mojmilu, tako da sam bio od toga 10-11 kilometara udaljen. Mi tada nismo ni znali šta se dešavalao, ko je pregovarao i učestvovao. Oni su, ipak, najviše bili uključeni i tačno su znali kad će se krenuti. Ove jedinice Starog Grada, one su bile najviše involvirane u to i pratile su tok događaja.

http://** No links **.ba/front/alija-izetbegovic- ... nski-narod

bas je nekome bilo 3 maja da izlazi na ulice Sarajeva i da pozdravlja Doktora koji se voza okolo transporterom...

Tugo moja.
NNNN

#793 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by NNNN »

Doktor bi trebao napisati i knjigu "Kako sam upropastio Energopetrol".
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#794 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by Woody »

svjezi_ustipak wrote:Sta kaze Doktor? Da nije njega ne bi bilo Bosne? :D

Evo sta kaze kako je zarobio prvi transporter JNA a sta kaze nekoliko godina kasnije kad je Tuzilastvo pocelo puhati za vrat

Image

Gospodine Lučareviću, koliko ste upoznati s događajima u Dobrovoljačkoj 1992. godine? Vojna policija nije učestvovala u tim događajima, ali iz onoga što ste čuli, pročitali i vidjeli - možete li reći da je tada napravljen ratni zločin?

Vojna policija nije imala nikakvog dodira sa događajima u Dobrovoljačkoj, to je bilo pod jurisdikcijom i nadležnošću jedinica Starog Grada i određenih koji su ispred Glavnog štaba pregovarali vezano za događaje koji su se dogodili. Vojna policija nije ni na koji način bila uključena, niti je učestvovala u tome. Ja sam sa svojim ljudima pripremao akciju na Mojmilu, tako da sam bio od toga 10-11 kilometara udaljen. Mi tada nismo ni znali šta se dešavalao, ko je pregovarao i učestvovao. Oni su, ipak, najviše bili uključeni i tačno su znali kad će se krenuti. Ove jedinice Starog Grada, one su bile najviše involvirane u to i pratile su tok događaja.

http://--- NO LINKS ---/front/alija-izetbegovic-je-napravio-nekoliko-pogresaka-zbog-kojih-je-cijenu-platio-bosanski-narod

bas je nekome bilo 3 maja da izlazi na ulice Sarajeva i da pozdravlja Doktora koji se voza okolo transporterom...

Tugo moja.
:lol: :lol: :lol:

Joj, koje lupanje, tito dragi...

1. ...zlokobno mirno se krećući ulicama... a onda smo im mi razbili kolonu jer su bili zlokobno mirni :-)
2. ...uletjeli smo u njega i okrenuli ključ... "doktor" očigledno NIKADA u životu nije ušao u transporter :-)
3. ...farovima smo smo osvjetljavali put transporteru, pošto je tada grad bio zamračen zbog granatiranja... napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj se desio usred bijela dana. Ukucaj youtube - J. Divjak: "Ne pucaj..." Niti je tada bilo granatiranja grada, niti je bilo zamračenja :-)
4. Gradske ulice za to vrijeme su se napunile Sarajlijama, koji (a treba koje, analfabeto jedan) su nas oduševljeno pozdravljale... E, ovo je za definitivni piš. U ta doba je po ulicama Sarajeva gorilo i nebo i zemlja, koji bi to klinički slučajevi izašli da "oduševljeno pozdravljaju" doktora. Osim ako mu se uničilo da su ona huda djeca iz JNA dižući ruke u znak predaje da liče na "odušebvljeno pozdravljanje"

Mislim, dečko, uozbilji se malo. Ovako starom, moglo bi me presjeć'

:lol: :lol: :lol:
trocadero

#795 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by trocadero »

Штета што ПМ побриса своје коментаре, а имао је веома критички однос за поменуту књигу :D
45 уништених тенкова на Мојмилу, пар стотина убијених нишких специјалаца, причао са Арканом на Илиџи, Јука га звао шефом и дрхтао пред њим :lol: Довозило се оружије из Сплита а 300 цијеви подјелио по Добрињи, баш се добро припремао за рат!
Дајте књигу у пдф, не би се пуно разликовала од Гримових бајки за малу дјецу!

Сарајмен,
Опет ме изненађујеш! Ако ти је Керим неки род или те запослио могу схватити зашто га браниш!
karanana

#796 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by karanana »

svjezi_ustipak wrote:Sta kaze Doktor? Da nije njega ne bi bilo Bosne? :D

Image

http://--- NO LINKS ---/front/alija-izetbegovic-je-napravio-nekoliko-pogresaka-zbog-kojih-je-cijenu-platio-bosanski-narod

Tugo moja.
nije da branim doktora i neke njegove nebuloze, ali haj malo bolje procitaj taj isjecak gore i uporedi ga sa ovim sto si citirao sa suda.
svjezi_ustipak

#797 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by svjezi_ustipak »

karanana wrote:
nije da branim doktora i neke njegove nebuloze, ali haj malo bolje procitaj taj isjecak gore i uporedi ga sa ovim sto si citirao sa suda.
Iskreno, uglavnom su nebuloze. Toliko se gluposti napisao da je i ono sto je istina onda ukalja u dovede u sumnju.

Sto se tice napisanog, u skeniranim novinama navodi da je zarobio transporter, po opisu u Dobrovoljackoj jer je jedino tada zarobljen toliki broj vojnika JNA. Onda poslije nekoliko godina navodi da nije bio tu niti je imao ista sa tim.

Sta sam propustio i gdje sam pogrijesio?
karanana

#798 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by karanana »

u prvoj recenici iz novina kaze da se dogadjaj zarobljavanja transportera dogodio nekad krajem aprila mjeseca dok se jna jos shepurila i slobodno vozikala gradom.
iseljenje komande kroz dobrovoljacku se dogodilo 3.maja.

to sam htio da kazem - da u novinama nije opisivao dobrovoljacku nego neko zarobljavanje transportera prije toga. e sad jel ga zarobio/mazno ili nije, to nemam pojma
svjezi_ustipak

#799 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by svjezi_ustipak »

karanana wrote:u prvoj recenici iz novina kaze da se dogadjaj zarobljavanja transportera dogodio nekad krajem aprila mjeseca dok se jna jos shepurila i slobodno vozikala gradom.
iseljenje komande kroz dobrovoljacku se dogodilo 3.maja.

to sam htio da kazem - da u novinama nije opisivao dobrovoljacku nego neko zarobljavanje transportera prije toga. e sad jel ga zarobio/mazno ili nije, to nemam pojma

Sjecas li se ti ijednog dogadjaja u aprilu kada je osoblje Komande JNA na Bistriku napustalo objekat pa je doslo do pucnjave i zarobljeno 150 vojnika sem 3 maja? Ima li ijedan drugi datum da se to desilo?
Rentacaredessa

#800 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Rentacaredessa »

Veliki je to lokalitet bio da bi neko sa sigurnoscu Mogao tvrditi I krojiti istoriju bio Sam gore Malone Velho polje video petu i ostale brigade na Malcolm polju I mrazistu
Post Reply