Ekspanzija terorizma

Post Reply
Haris.ba

#776 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Haris.ba »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/re ... vog-ucenja

Zbog čega je danas u svijetu toliko prenaglašen ugao iz kojeg se na islam gleda prvenstveno kao na sigurnosno pitanje, a zanemaruju se civilizacijski, kulturni, naučni i drugi doprinosi islama ljudskom društvu?
Kavazović: Prijetnje se proizvode, kao i sve drugo. Stanje haosa odgovara onima koji žele doći do resursa na nelegalan način i to koriste kao izgovor. Muslimanske zemlje su u haosu, pod okupacijom. Nekada se na njih gledalo kao na egzotičan svijet, danas kao na svijet važnih strateških sirovina. Pogledajte Irak, Siriju, Libiju, pa onda Egipat, Afganistan, Pakistan, zatim Kavkaz, Palestinu, Somaliju, Sudan i podsaharski plato. U ovim zemljama društva su u potpunosti razorena. Učinile su to velike sile za račun svojih multinacionalnih kompanija, ne pitajući nikoga i ne polažući račun nikome. Posljedice će biti porazne i za njih i za nas, i već jesu.

Međutim, ne bi bilo korektno ni pravedno za sve probleme muslimanskog svijeta kriviti druge. Muslimani moraju naučiti kako da upravljaju svojim razlikama, kako da svoje probleme rješavaju unutarmuslimanskim dijalogom i kako da svoje probleme rješavaju nenasilnim metodama.
http://www.vecernji.hr/svijet/reis-kava ... tvo-987160
Rat u Siriji je unutarnja stvar te zemlje kaže Kavazović, napominjući kako "ne vidi nikakvo opravdanje zašto bi u njemu sudjelovali bosanski muslimani".

"Odlazak u taj rat je đavolji posao i njime činimo samo štetu i to opet muslimanima. Raduje nas da je država donijela određene zakone i nadam se da će ih i provoditi. Moramo ustati u obranu mira u svijetu i života. Moramo koliko je god moguće mladim ljudima koji mogu biti frustrirani, zavedeni ili predmet obrada različitih grupa koje imaju svoje interese u svijetu da ih se odvede na ratišta i upotrijebi kao meso, da kažemo nemojte to činiti", poručio je reis.
Nažalost, džaba reis priča. Šteta.
Drvosjeca iz Dejcica

#777 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Black swan wrote:http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti ... e-sokantna

lijep tekst koji sam procitao do kraja
Obična propaganda i smeće, samo luđak može misliti da njemačka policija prikriva teroriste. Neka se sjete samo Brevika koliko je ono ljudi pobio pištoljem pa neka im to bude polazna tačka. Čudi me da nisu pronašli i vezu sa BiH, Bakirom i Kavazovićem, razlog više za stvaranje trećeg entiteta, iskreno sam razočaran. Kakvo propagandno smeće, pih. :oops:
insomnia78

#778 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

bh.tornjak wrote:Ono sto je zanimljivo (bar meni) je to sto su i druge zemlje primile izbjeglice....npr. Austrija....Danska...Svedska...Nizozemska....itd...
a u tim zemljama nema ni blizu tih problema koji pogadjaju Njemacku.

Zasto...???
pokusavam naci odgovor ali mi ne ide od ruke...
Nije ni u Njemackoj bilo do neki dan

S moje sokoćalo
Tomahawk11
Globalni moderator

#779 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Tomahawk11 »

Black swan wrote:http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti ... e-sokantna

lijep tekst koji sam procitao do kraja
Puno naklapanja, konstrukcija, nista konkretno.
Mada je jasno sta iz Slobodne Dalmacije zele poruciti.
Ali, optuzivati njemacku javnost da prikriva dokaze, da servira istinu, a pri tome ne ponuditi nista konkretno - prilicno zlobno i subjektivno.
mirzaaa33

#780 Re: Ekspanzija terorizma

Post by mirzaaa33 »

Ne znam kako ste vi to shvatili ali ovo meni više miriše na promovisanje teroija zavjera i upletenost nekih viših sila a ne optužbe za islamiste, muslimane. Spominju se i drugi slučajevi pa zato. One zavjere koje svi volite. :D
uglavnomja

#781 Re: Ekspanzija terorizma

Post by uglavnomja »

Kikibombona wrote:Svijet je poludio. Bude se duhovi proslosti. Multikulturalni projekti su pred ozibiljnim izazovom.

I sve to imamo kao posljedicu ekonomskog zastoja i propadanja. Valja krivca naci u nekome.

Sve vise se prica o jacanju sovinizma i vjerske netrepeljivosti u Evropi. U Americi ponovo tema rasizam. Bliski istok je pukao po svim savovima.

Gdje nas ovo vodi?

a tv (dokumentarni kanali, discovery, ng, cak i animal planet ...) su puni emisija o prezivljanju bez struje i vode, u divljini, u pustinji, na aljasci, kako se grade kuce ovdje i ondje ...

tehnologija je porobila svijet, kompjuter je oduzeo radna mjesta, rasirio informacije, paralelno i istinite i frizirane i lazne o blagostanju u neradu

i jeftine avionske karte.

nacionalizam, sovinizam i rasizam su normalne ljudske reakcije kad ti neko sa strane dodje da uzme "tvoje" .
kad je bilo puno za dijeliti, ti sa strane nisu smetali, ali vise nema ... a sastranasa je sve vise.

ne odnosi se samo na jednu lokaciju odakle dolaze i jednu vjeru. recimo poljaci su jedan od razloga brexita. nisu smetali dok ih je bilo malo i dok je bilo posla. danas imaju citave kvartove u londonu gdje se govori samo poljski, poljska roba u radnjama ... natucaju engleski (ima izuzetaka, narvno)
Niemand

#782 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Niemand »

uglavnomja wrote:

a tv (dokumentarni kanali, discovery, ng, cak i animal planet ...) su puni emisija o prezivljanju bez struje i vode, u divljini, u pustinji, na aljasci, kako se grade kuce ovdje i ondje ...

tehnologija je porobila svijet, kompjuter je oduzeo radna mjesta, rasirio informacije, paralelno i istinite i frizirane i lazne o blagostanju u neradu

i jeftine avionske karte.

nacionalizam, sovinizam i rasizam su normalne ljudske reakcije kad ti neko sa strane dodje da uzme "tvoje" .
kad je bilo puno za dijeliti, ti sa strane nisu smetali, ali vise nema ... a sastranasa je sve vise.

ne odnosi se samo na jednu lokaciju odakle dolaze i jednu vjeru. recimo poljaci su jedan od razloga brexita. nisu smetali dok ih je bilo malo i dok je bilo posla. danas imaju citave kvartove u londonu gdje se govori samo poljski, poljska roba u radnjama ... natucaju engleski (ima izuzetaka, narvno)
Ako sam dobro upratila, ti si u norveskoj?

Kako je sada za ostale strance, npr eto za tebe? Jel nacionalizam porastao i prema vama i jel imate problema? I koliko norveska uopste ima useljenika? Mislim ono, jel imaju neke vece zajednice poput turaka u njemackoj? :-?
mirzaaa33

#784 Re: Ekspanzija terorizma

Post by mirzaaa33 »

Allahu ekber motherfucker :lol:
uglavnomja

#785 Re: Ekspanzija terorizma

Post by uglavnomja »

Niemand wrote: Ako sam dobro upratila, ti si u norveskoj?

Kako je sada za ostale strance, npr eto za tebe? Jel nacionalizam porastao i prema vama i jel imate problema? I koliko norveska uopste ima useljenika? Mislim ono, jel imaju neke vece zajednice poput turaka u njemackoj? :-?
ima jako puno poljaka i arapa (na zemlju od 5 miliona) tako da cesto stoje natpisi na institucijama i sl. i na ova 2 jezika, pored norveskog i engleskog.

mislim preko 10%

moje misljenje ne mora biti odraz stvarnog stanja u citavoj norveskoj, samo neka moja zapazanja i zakljucci iz okoline, iz medija ...

prvo cinjenica: od kako je pala cijena nafte ogroman broj ljudi je ostao bez posla (prica se o 100.000) i to ljudi sa enormnim platama.

drugo, talas izbjeglica nije "gruhnuo" kao u drugim zemljama, em je norveska daleko, em je na vlasti nacionalna struja, poostrene mjere na granicsama od prvog dana

i onda slijedi ono glavno: sve sa somjehoma, ali laganini ... godina, dvije, 5 .. u azilima po norveskim sumama, kilometrima od civilizacije, granapa, ... vec je dosta "sirijaca" otislo dobrovoljno (norveska placa kartu :D )

poljaci su uglavnom zanatlije, imaju svoje firme, ima ih koji zive stvarno u norveskoj, ali masa njih dolazi sezonski, spavaju kao sardine u rupama, ali klepe finu pinku da odnesu kuci.
usput, shebali su norveske zanatlije totalno jer im je satnica 3-4 puta jeftinija.
nisu nesto jako povezani u smislu da imaju kvartove, gradove ...

arapi su druga prica, puno su blizi nekome ko prica arapski nego poljak (ex jugovic) kad cuje svoj jezik.
imaju kvart, veliki dio centra gdje su vecina.
neprilagodljivi su uglavnom. zive u zajednicama. i ne samo arapi, i drugi su tu negdje, indusi recimo.
vecinom rade po turskim radnjama, kebabima, taksiraju ..
cak i oni sa zavrsenim faksom ce tesko naci posao.

itd

na djelu je tiha dislkriminacija, niko nece na ulici vikati arapi vaki naki ... ali nema posla, nema stana, nema ovoga nema onoga ... ili cekaj ...

bosanci su ono vec poznati svima, argument koji se izvaci kao optimalna kombinacija azila i uspjeha jer procentualno veci broj bsanaca radi nego norveezana, bosanske djece studira nego norveske ...
slicno je i sa vijetnamcima koji su dosli 84. 85. ....
Niemand

#786 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Niemand »

uglavnomja, fala :thumbup:

Jel iko osto u toj poljskoj :D :lol: Svi imaju neke vece brojeve poljaka.
Rubaija

#788 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Rubaija »

Ma, ne znam baš koliko se stvarno radi o ekspanziji terorizma, koliko mi danas sve pratimo u konstantnom naletu informacija koje ne možemo isključiti. Te informacije dolaze i do gomile budalaša koji u njima nalaze inspiraciju za copycat akcije.

Dežurna teroristička služba (ISIL) pak preuzima odgovornost za sve moguće i nemoguće napade, koje će ih učiniti naizgled jačim, raširenijim i strašnijim nego što jesu.

Nekad se nije moglo živjeti od IRA-e, ETA-e, Crvenih brigada i raznih talijanskih ublehaša, po Britaniji je non-stop bombalo - samo nije bilo Interneta da se o tome izvještava i piše iz sata u sat, 24 sata na dan, dan za danom.

Ovi što se raznose tek su pojavili nekad čini mi se 90.ih, mislim kao metoda, ali ne znam da li to znači da je terorizam u nekoj strašnoj ekspanziji zato što je ubitačniji i što ga više vidimo. Teroristi jesu luđi i imaju bolju tehnologiju, lakše se organizuju, mogu ubiti više i brže, i mi ih se definitivno više bojimo, jer smo ih svjesniji i našpanovani smo slikama i zastrašujućim sadržajima gdje god se okrenemo.

Često mislim da se radi o gomili delinkventnih budalaša koja daje svom ludilu oduška, bez neke specijalne pozadine, svete se svijetu za svoje probleme. A onda se na to nadoveže čitava medijska mašinerija koja ih predstavi kao organizovanu ruku supermoćne terorističke hobotnice. I inspiriše nove budalaše.

Problem je što je globalizacija poklopila sve, a to znači da su globalizovali problemi koji su nekada bili nacionalni ili blokovski. Ili se ja možda tako tješim. :roll:
uglavnomja

#789 Re: Ekspanzija terorizma

Post by uglavnomja »

Niemand wrote:uglavnomja, fala :thumbup:

Jel iko osto u toj poljskoj :D :lol: Svi imaju neke vece brojeve poljaka.
mala zanimljivost

prije godinu, dvije norveska pegida je kao organizovala neke demonostracije, doslo ih je 20-ak :D , od toga pola poljaka sve sa poljskom zastvaom. a vodja je norvezanin koji godinama radi sa azilantima kao profesor i savjetnik .

a sa druge strane su bile anti-pegida demonstracije, 100 puta vise ljudi, predvodjeni rabinom, koji je ujedno predsjednik neke multikulti organizacije.
Partijaner

#790 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Partijaner »

sandromen

#791 Re: Ekspanzija terorizma

Post by sandromen »

Rubaija wrote:
Ovi što se raznose tek su pojavili nekad čini mi se 90.ih, mislim kao metoda....
https://en.wikipedia.org/wiki/1983_Beir ... s_bombings

Šije prve krenule 1983.
Rubaija

#792 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Rubaija »

sandromen wrote:
Rubaija wrote:
Ovi što se raznose tek su pojavili nekad čini mi se 90.ih, mislim kao metoda....
https://en.wikipedia.org/wiki/1983_Beir ... s_bombings

Šije prve krenule 1983.
Aha, eto, tu je negdje, hvala.
armin071

#793 Re: Ekspanzija terorizma

Post by armin071 »

http://source.ba/mobile/clanak/Svijet/410709

Jos jedan interesantan clanak. I ja kad sam pogledao video na prvu sam pomislio ovaj isto ko da je znao da ce ovaj izaci i pucati. I onda onaj snimak s krova i ovaj ispred McDonaldsa isto kao da nije isti lik. Ako jos na to dodamo da su francuzi naredili da se obrisu sve snimke iz Nize ne moze covjek a da ne posmunja. Ja inace od 11 sep. sve uzimam sa rezervom. Mediji kroje javno mnijenje.
insomnia78

#794 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Jao, francuzi naredili :D pun internet snimaka iz Nice. Nisu Francuzi nista naredili, niti to mogu nego su samo zamolili da se radi porodica ne objavljuju snimci pogibije i slike zrtava.
Pis'o sam ovo vec, od jaranice buraz bio na koncertu tokom napada u Parizu a takodje' se potrefio i u Nici na setalistu u toku napada, doduse nije snim'o
Jucer bas lik sjedio kod mene na pivi
E da, ode danas turisticki u BiH pa cuvajte se :D

S moje sokoćalo
armin071

#795 Re: Ekspanzija terorizma

Post by armin071 »

insomnia78 wrote:Jao, francuzi naredili :D pun internet snimaka iz Nice. Nisu Francuzi nista naredili, niti to mogu nego su samo zamolili da se radi porodica ne objavljuju snimci pogibije i slike zrtava.
Pis'o sam ovo vec, od jaranice buraz bio na koncertu tokom napada u Parizu a takodje' se potrefio i u Nici na setalistu u toku napada, doduse nije snim'o

S moje sokoćalo
Sta ti imas reci na 11 sep. i porusen citav kvart zgrada na Wall Streetu pretvorenih u pepeo, a kad su u medjuvremenu svi relevantni strucnjaci rekli da je smijesno i pomisliti da su to mogli napraviti avioni? I onda nam cudo sto u Americi pobjedjuje Trump a u BiH Bakir, Dodo i Cova....
insomnia78

#796 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

armin071 wrote:
insomnia78 wrote:Jao, francuzi naredili :D pun internet snimaka iz Nice. Nisu Francuzi nista naredili, niti to mogu nego su samo zamolili da se radi porodica ne objavljuju snimci pogibije i slike zrtava.

S moje sokoćalo
Sta ti imas reci na 11 sep. i porusen citav kvart zgrada na Wall Streetu pretvorenih u pepeo, a kad su u medjuvremenu svi relevantni strucnjaci rekli da je smijesno i pomisliti da su to mogli napraviti avioni? I onda nam cudo sto u Americi pobjedjuje Trump a u BiH Bakir, Dodo i Cova....
Nemam nista. Sto sam im'o to sam reko. Nije istina da su francuzi "naredili" ikakvo brisanje snimaka iz Nice niti je to moguce uraditi

S moje sokoćalo
bh.tornjak

#797 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

Teorija zavjere ili nevjerojatna slučajnost: Isti čovjek snimio masakre u Nici i Munchenu

MOGUĆNOST da se isti čovjek nađe 15. srpnja u Nici kada je pomahnitali ubojica kamionom usmrtio 84 osobe te sedam dana kasnije u minhenskom Olympia centru kada Ali Sonboly ubija devetero ljudi i sve to snimi kamerom, je vrlo mala.

A taj je čovjek Richard Gutjahr, njemački snimatelj i novinar. Živi i radi u Muenchenu pa nije nelogično da se i u Nici i u svome gradu našao na poprištima tragedija. Gutjahr je u Nici snimio najgledaniji video kamiona koji kreće u gaženje ljudi praćen motociklistom koji ga bezuspješno pokušava spriječiti. Cijeli je svijet pogledao taj video snimljen s balkona hotela na prvome katu uz Englesku promenadu u Nici.

Gutjahr je izjavio kako se slučajno našao u neposrednoj blizini tragedije što je nevjerojatna sreća za profesionalca poput njega. Sretni novinar je bio i u Muenchenu kada 18-godišnjak ubija i ranjava ljude, a dok traje ubojičin krvavi pohod Gutjahr na svome Twitter profilu objavljuje snimke panike, gužve i specijalnih policajaca u akciji. Pojavljuje se i Alijeva snimka ispred McDonald’sa kako puca na ljude.
bh.tornjak

#798 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

S moje sokoćalo

cime se on bavi.....ahahhahhahha
insomnia78

#799 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Radi na aerodromu :D

S moje sokoćalo
armin071

#800 Re: Ekspanzija terorizma

Post by armin071 »

znaci svi relevantni mediji objavili da je bila naredba o brisanju videa i ti kontra. Mora da radis u policiji pa si tako dobro obavjesten.
Post Reply