Niemand wrote:
Ako sam dobro upratila, ti si u norveskoj?
Kako je sada za ostale strance, npr eto za tebe? Jel nacionalizam porastao i prema vama i jel imate problema? I koliko norveska uopste ima useljenika? Mislim ono, jel imaju neke vece zajednice poput turaka u njemackoj?

ima jako puno poljaka i arapa (na zemlju od 5 miliona) tako da cesto stoje natpisi na institucijama i sl. i na ova 2 jezika, pored norveskog i engleskog.
mislim preko 10%
moje misljenje ne mora biti odraz stvarnog stanja u citavoj norveskoj, samo neka moja zapazanja i zakljucci iz okoline, iz medija ...
prvo cinjenica: od kako je pala cijena nafte ogroman broj ljudi je ostao bez posla (prica se o 100.000) i to ljudi sa enormnim platama.
drugo, talas izbjeglica nije "gruhnuo" kao u drugim zemljama, em je norveska daleko, em je na vlasti nacionalna struja, poostrene mjere na granicsama od prvog dana
i onda slijedi ono glavno: sve sa somjehoma, ali laganini ... godina, dvije, 5 .. u azilima po norveskim sumama, kilometrima od civilizacije, granapa, ... vec je dosta "sirijaca" otislo dobrovoljno (norveska placa kartu

)
poljaci su uglavnom zanatlije, imaju svoje firme, ima ih koji zive stvarno u norveskoj, ali masa njih dolazi sezonski, spavaju kao sardine u rupama, ali klepe finu pinku da odnesu kuci.
usput, shebali su norveske zanatlije totalno jer im je satnica 3-4 puta jeftinija.
nisu nesto jako povezani u smislu da imaju kvartove, gradove ...
arapi su druga prica, puno su blizi nekome ko prica arapski nego poljak (ex jugovic) kad cuje svoj jezik.
imaju kvart, veliki dio centra gdje su vecina.
neprilagodljivi su uglavnom. zive u zajednicama. i ne samo arapi, i drugi su tu negdje, indusi recimo.
vecinom rade po turskim radnjama, kebabima, taksiraju ..
cak i oni sa zavrsenim faksom ce tesko naci posao.
itd
na djelu je tiha dislkriminacija, niko nece na ulici vikati arapi vaki naki ... ali nema posla, nema stana, nema ovoga nema onoga ... ili cekaj ...
bosanci su ono vec poznati svima, argument koji se izvaci kao optimalna kombinacija azila i uspjeha jer procentualno veci broj bsanaca radi nego norveezana, bosanske djece studira nego norveske ...
slicno je i sa vijetnamcima koji su dosli 84. 85. ....