Kikibombona wrote:
Ja ne znam da li tebi treba crtati ili sta?
Rekao sam da SPC nema kontrolu nad srpskom pilitikom, da ne mogu nista narediti, da su samo folklor koji politika uzima kako bi stekla odredjenu popularnost kod naroda. Dokaz tome je SDS-ov samar prvom covjeku SPC. Isto tako bi ga odjebao SNSD da su uloge obrnute. SPC ne moze nista narediti politici, izvrsiti bilo kakav pritisak. Komotno bi se moglo reci da se SPC dovela u poltronski polozaj u odnosu na srpsku vlast. Oni su tu da pruzaju podrsku, doprinose popularnosti kod naroda, a politika uzvraca sa nesto love kroz institucije i ispod stola. Politika diktira pravila igre a ne crkva.
SPC nema snagu da naredi ili zaprijeti Vucicu, Dodiku, Bosicu ili nekome cetvrtom. To je poenta.
A to sto uzimaju krsne slave i slicno je dio etno-religijskog folklora, koji se upraznjava sa ciljem zapisavanja i profilisanja kod naroda, nikako i niposto zbog bilo kakvog pritiska SPC.
SPC je priljepak srpske politike, servis u sluzbi politike. Politika dominira, ima apsolutnu moc i kontrolu.
To o čemu ti govoriš tako ne funkcionira ni u Iranu pa ni VIjeće čuvara ne može narediti već mora proći kroz proceduru donošenja zakona i odluka.
Eh, Kikibombona, ja tebe na forumu vidim slično kao Dževada Galijaševića u stvarnom životu koji za 2700KM širi propagandu Dodika...tako ti za sitnu lovu širiš propagandu Kurda i baš sam se pitao što te nema na ovoj temi da nam objasniš par stvari. Koliku stvarnu moć SPC ima kod Srba možda više govori crkva u bašti Fate Orlović, ekspresno, telefonskim pozivom i mimo svake zakonske procedure dobivanje dozvola za gradnju crkve na brdu iznad Srebrenice, ikone po policijskim i vojnim ustanovama po RS-u i Srbiji, izdvajanje stotine miliona za potrebe crkve, pa Tadić je u svojoj delegaciji imao patrijarha Pavla na čelu delegacije prilikom posjete Moskvi.

Ja ipak više vjerujem ovoj analizi nego tebi.
http://www.slobodnaevropa.mobi/a/most_c ... 89873.html
Ne kažem da je stanje kod Bošnjaka ili Hrvata išta bolje jer BiH nije sekularna država iako se tako voli deklarirati. Društvo u BiH nije sekularno od 1990. godine i to nije samo etno-riligijski folklor kako ti tepaš već klerikalizacija društva i države. Ova zadnja rečenica demantuje sve što si rekao iznad nje. Ne može nešto biti priljepak i servis u službi politike a da taj servis i priljepak nema stvarnu moć. Na žalost SPC, IZ BiH i KC u BiH itekako imaju moć preko zvaničnih politika i sastavni su dio tih politika još od ranije. Taj kontinuitet se može lijepo pratiti ne samo od 1990. godine već i mnogo ranije. Taj pokušaj branjenja SPC je degutantan isto kao i tvoji ostali postovi vezani za Kurde. Pitam se je li Erdoganovo koketiranje sa vjerom isto tako narodni folklor za potrebe politike ili je to zločin!

Retoričko je pitanje pa ne moraš davati odgovor.