TITO!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BigBoss

Post by BigBoss »

bosan wrote:Sve kontam hocul sta napisat ili necu al eto ne da mi djavo mira .
Protivnik sam bilo kojeg oblika mrznje ,nasilja , diktature itd Komunizam je sto se mene tice diktatura i tu se nema sta raspravljat , po meni takodje jedan od torova izmedju ostalih . Komunisticke rezime nije niko unistio (ovdje se to uglavnom spominje kao djelo nacionalista),vec su unistili sami sebe.Sistem koji nije funkcionisao ,izlapio i zavrsio kako je zavrsio. Pogledajte jos te preostale zemlje sa komunistickim rezimima i priznajte sami sebi da li bi zeljeli zivjeti u tom uredjenju.Nostalgicari uglavnom zale za vremenom kad se malo radilo a puno odmaralo .Ja ih razumijem u potpunosti ,kome ne bi bilo dobro od drzave dobijes stan ,imas posao i samo cekas kad ce kakav praznik i teferic.Al nisu dobili svi u tom je problem .Nekom je cak i njegovo vlastito oduzeto.Dok su moji vrsnjaci uzivali po morima i odmorima ja sam raspuste provodio uz mjesalicu za beton jer moj rahmetli babo nije mogao vise cekat da mu neko rijesi stambeno pitanje. Hebiga lista se pravila po podobnosti i podmazivanjem . Ja te stvari nisam cuo vec dozivio.Ostarila guzica vec.I manite vise te price o pasosima . Putovala raja i uzivala .Al u kurcu.Pojedinci jesu nema govora bas kao i sad.Ostali kako ja znam su uglavnom "uzivali"svercajuci kafu i jeans.Pa bar vi stariji se trebate sjecat nestasica kafe ,ulja ,secera... Dok je rudar u Njemackoj vozao Mercedesa mi smo svercali kafu preko granica.Ko drogu jebote.Nije se zapad razvijo nosanjem stafeta vec rintacenjem .
Zato mi je nelogicno da poredite to Titovo vrijeme i ovo sad .Sto ne poredite Jugoslaviju sa nekom zapadnom zemljom. A vi je poredite sa ovom satrvenom ,porusenom ,opljackanom ,ne mogu reci ni drzavom.Koja je izabrala najveci sljam da vlada njom.Al ko nam je kriv kad mi shvatamo demokratiju tako sto cemo zaklat komsiju ,opljackat nekog ili Titi hebat sve po spisku. A ne shvatit kao mogucnost da sebi i svojoj djeci izaberemo bolju i srecniju buducnost. Stvarno smo jadni ako nam ponovo bude potreban coban.
Dobar komentar, slika stvarnosti bivse drzave i komunjarske vlasti. 8-)
BigBoss

Post by BigBoss »

senada wrote:
BigBoss wrote:
Qler wrote:ee vidis tito i komunjare su ti dale posao... a sad ti meni reci kako da se moja rodica sa zvanjem dipl. psiholog zaposli? radila je kao kurir pa su je otpustili.... a imam dobrog havera zavrsio je politicke nauke... vec 2 godine nema nikako posla...

samo me to zanima? eto ako ti imas kakvu ideju kako da se covjek sa diplomom zaposli u ovoj drzavi?

a maticar na predsjednik.... :roll:
Zavrsio sam i ja skolu u Bosni pa dobio sam poso-ali kao radnik. Dok srbo dovede seljaka u grad i da mu funkciju, stan, auto, 5-6 svalerki. Hebem komunizam. Izvinite na psovki ali moro sam.
nije poenta u komunizmu nego u antifasizmu a Tito se borio i to vrlo uspjesno sa kleronacionalizmom koji nije nista drugo nego fasizam.
Mozda bi bolje bilo da su nas Ameri i Englezi uzeli pod svoje, da su se iskrcali u Dalmaciju ne bi ovako bilo. Samo da je babi mu*a bila bi djed.
rajvosa4ever

Post by rajvosa4ever »

Salko sto je u vodu skako wrote:druze tito nesto bi te pito
gdje je moje sa tavana zito????
NE VJERUJEM DA JE KOD NJEGA NA TAVANU
Reina

Post by Reina »

Protivnik sam bilo kojeg oblika mrznje ,nasilja , diktature itd Komunizam je sto se mene tice diktatura i tu se nema sta raspravljat , po meni takodje jedan od torova izmedju ostalih . Komunisticke rezime nije niko unistio (ovdje se to uglavnom spominje kao djelo nacionalista),vec su unistili sami sebe.Sistem koji nije funkcionisao ,izlapio i zavrsio kako je zavrsio. Pogledajte jos te preostale zemlje sa komunistickim rezimima i priznajte sami sebi da li bi zeljeli zivjeti u tom uredjenju.Nostalgicari uglavnom zale za vremenom kad se malo radilo a puno odmaralo .Ja ih razumijem u potpunosti ,kome ne bi bilo dobro od drzave dobijes stan ,imas posao i samo cekas kad ce kakav praznik i teferic.Al nisu dobili svi u tom je problem .Nekom je cak i njegovo vlastito oduzeto.Dok su moji vrsnjaci uzivali po morima i odmorima ja sam raspuste provodio uz mjesalicu za beton jer moj rahmetli babo nije mogao vise cekat da mu neko rijesi stambeno pitanje. Hebiga lista se pravila po podobnosti i podmazivanjem . Ja te stvari nisam cuo vec dozivio.Ostarila guzica vec.I manite vise te price o pasosima . Putovala raja i uzivala .Al u kurcu.Pojedinci jesu nema govora bas kao i sad.Ostali kako ja znam su uglavnom "uzivali"svercajuci kafu i jeans.Pa bar vi stariji se trebate sjecat nestasica kafe ,ulja ,secera... Dok je rudar u Njemackoj vozao Mercedesa mi smo svercali kafu preko granica.Ko drogu jebote.Nije se zapad razvijo nosanjem stafeta vec rintacenjem .
Zato mi je nelogicno da poredite to Titovo vrijeme i ovo sad .Sto ne poredite Jugoslaviju sa nekom zapadnom zemljom. A vi je poredite sa ovom satrvenom ,porusenom ,opljackanom ,ne mogu reci ni drzavom.Koja je izabrala najveci sljam da vlada njom.Al ko nam je kriv kad mi shvatamo demokratiju tako sto cemo zaklat komsiju ,opljackat nekog ili Titi hebat sve po spisku. A ne shvatit kao mogucnost da sebi i svojoj djeci izaberemo bolju i srecniju buducnost. Stvarno smo jadni ako nam ponovo bude potreban coban.
kad neko pise iskreno i realno ono kako je on dozivio onda u komentaru nema ni zlobe, nema mrznje, nego i onaj ko' ne zna
prepozna istinu.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

mosor1 wrote: 3. Sto si uopce htio pokazati tom pricom? Da su partizani suradivali s cetnickim koljacima? Da su zanemarivali Bosnjacke zrtve?
...ja tebi već prije rekoh da su mi najmjerodavnije izjave onih svjedoka događaja iz prve ruke.......još kada se poklope sa pričama kao u ovoj.....
....ako izvore postavljaš upitnim, sorry, kako da vjerujem tvom komentaru....nego...

TI REKAO:
nisu slucajno cetnici devedesetih u Istocnoj Hercegovini pjevali "Muslimani, mali mravi - nema Tita da vas brani."
JA REKAO:
.....nego ojadio nas je Ranković pravo pa smo imali iseljavanja za Tursku kao i u vrijeme prve Jugoslavije....bilo je tu svašta....
PA POTKRIJEPIO:
Ranković je rekao da je velika partizanska pobjeda to što je osnovna četnička masa prišla nama: "Mi ne možemo, bez obzira prema njima, da pohapsimo i sudimo njihove komandante, mada su oni, bez sumnje, počinili zločin prema muslimanima. Drugo, muslimani se još kolebaju i ne može biti govora o njihovom masovnom prelazu na našu stranu, a pojedinačni prelazi mogu škoditi, jer će izazvati lošu reakciju Srba........Kasnije, saznavši da je jedan od koljača i Ranko Popadić, partizanski komandir, Zulfikarpašić je bez duše odjurio u komandu mjesta, i to ispričao Rodoljubu Čolakoviću i Risti Tošiću. "Čolaković mi je rekao: 'Kada bismo mi hapsili koljače među ovdašnjim Srbima, onda bismo pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika...'
....... A Tito: 'Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci se nalazi preko 95 odsto Srba.' Odgovorio sam: 'Ali, to nije protusrpska, to je protukoljačka politika...'" A Tito je primijetio da on, Zulfikarpašić, izgleda slabo, da se treba naspavati i odmoriti...
...pa ti rekoh da je Tito taj svoj odnos prema Bosni i Bošnjacima počeo preispitivati 1966. kada je kulminirao sukob Tito - Leka.....zaključak "da su muslimani poseban narod" donijet je na 17. sjednici CK/SKBiH 17. februara 1968.....

....znam ja dobro šta su četnici radili......ne znam da li si listao ove dokumente.... http://trial-mihailovic-1946.org/IMG/jpg/

...znači nije cijela priča poenta nego ovaj dio.....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BigBoss wrote:Pa prije mozda nije poskupljivala struja ali su iskljucivali pa su se morali pod dekama grijat.

A sta bi kad nije bilo ulja, faksa, nafte, pa mora da si imo stelu. Jesu dijasporci, samo nije mi Tito ovo dao. Dao mi je vrecu i lopatu. Hajd ne znam da li ga smijem opsovat, zato necu ne znam koji je stupanj demokratije na sajtu.
Svakome po zasluzi, znanju i sposobnosti!
Ja mislim da je tebe precijenio kad te je zaduzio alatom poput lopate...
Garant si je slomio od neke tarabe. Neodgovoran mi djelujes!

A vreca...
To manje vise...

:roll: :zzzz:
amcho_79

Post by amcho_79 »

Tito je mrtav!!!Okrenite se buducnosti,ali valja guzove podici i raditi.....eeee to je vec problem veliki.....nakotilo se dosta neradnika u tom komunistickom vremenu.Cistacica krala,portir krao,jelo se pilo se u toku radnog vremena....nije moglo to dugo tako,skontale komunjare da nema dalje,da su sve sjebali pa onda fol hajmo raspisati visestranacke izbore....sto bi oni dali vlast da se moglo jos hodati po putovanjima,uzimati dnevnice,jesti i piti na racun firme itd.....dragi moji komunisti pomirite se.NEMA VISE DJABALUKA!!!!!Zavrnute rukave i naprijed :lol:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

meni je bilo dobro u SFRJ.a nit mi je stari bio komunista niti funkcioner.a i sad mi je super jer sam daleko od moje domovine koja se naziva drzavom.
kad god pricam sa holandjanima i kad me pitaju zasto sam dosao ovamo ,odgovor je bio.da mi je neko prije rata rekao da cu zivjeti u holandiji rekao bih mu ma mrs u pizdu materinu i ti i holandija.u to vrijeme nije mi na na pamet padalo da napustim drzavu.a sada.sad kad se vracam iz bosne ,znam da se vracam kuci.svojoj kuci u tudjinu.
amcho_79

Post by amcho_79 »

Vodenjak wrote:
BigBoss wrote:Pa prije mozda nije poskupljivala struja ali su iskljucivali pa su se morali pod dekama grijat.

A sta bi kad nije bilo ulja, faksa, nafte, pa mora da si imo stelu. Jesu dijasporci, samo nije mi Tito ovo dao. Dao mi je vrecu i lopatu. Hajd ne znam da li ga smijem opsovat, zato necu ne znam koji je stupanj demokratije na sajtu.

A vreca...
To manje vise...

Vodenjak jeli te tako drugarica uciteljica ucila da vrijedjas???Ti mozes biti dobra skola tvojim sinovima kakvi ne treba da budu....

senada

Post by senada »

amcho_79 wrote:Tito je mrtav!!!Okrenite se buducnosti,ali valja guzove podici i raditi.....eeee to je vec problem veliki...
gdje i sta raditi?
amcho_79

Post by amcho_79 »

Potrudi se,prosle godine dva prijatelja zavrsili fakultete i zamisli dobili posao odmah,bez stela i stelica.....posla ima ko zeli da rsi i ko je kvalifikovan za to
senada

Post by senada »

amcho_79 wrote:Potrudi se,prosle godine dva prijatelja zavrsili fakultete i zamisli dobili posao odmah,bez stela i stelica.....posla ima ko zeli da rsi i ko je kvalifikovan za to
gdje?
kekec

Post by kekec »

Salko sto je u vodu skako wrote:druze tito nesto bi te pito
gdje je moje sa tavana zito????
Otislo onome ko nije imao ni tavana, a jos manje zita.
Jebiga, tada se na taj nacin sakupljala humanitarna za
one koji su svoje, u ratu izgubili. Drzava se brinula o
svojim gradjanima. A ne kao danas, uzimaju od onih sto
nemaju, da bi oni sto imaju, imali jos vise.

A kako ovi napricase o nestasicama svega i svacega, ja se
pitam da li sam ja svoj zivot u to doba sanjao.
Fol nema kafe, a svi kafu piju, nema goriva, a ko je imao auto
vozi ga.
Onaj jadan (bosan) lopat´o da kucu napravi, jer, fol nije mogao dobiti stan.
Pa jadan, kako ga drugi dobise, oni koji su bili obicni radnici.
Mogao si i ti dobiti, ali tesko se od zemlje rastati. U gradu, u stanu,
nema drzat krave i kokosi. Osim toga, ne pravi se kuca 10 godina,
1-2 godine i uselis u nju. Sta kukas bez veze.
Bigboss zamjera sto se BG gradio, a SA kao nije. Pa bolan, vidi se da
nisi bio ni u BG ni u SA. Gradilo se majstore po cijeloj Jugi, samo ti to
niti si vidio, a neces ni da vidis.

A najveci "biser" napisa Amcho_79:
Cistacica krala,portir krao,jelo se pilo se u toku radnog vremena....
nije moglo to dugo tako,skontale komunjare da nema dalje,
da su sve sjebali pa onda fol hajmo raspisati visestranacke izbore...
Ispade da su nam demokratiju donijeli oni koji su krali, jeli i pili u toku
radnog vremena.

Já "cudna" naroda. :-?

Da se podsjetite, ono sto vrijedi, VRIJEDI.
Image
Vodenjak

Post by Vodenjak »

amcho_79 wrote:
Vodenjak wrote:

A vreca...
To manje vise...

Vodenjak jeli te tako drugarica uciteljica ucila da vrijedjas???Ti mozes biti dobra skola tvojim sinovima kakvi ne treba da budu....

Dragi moj vrli zastinice vas koji ste ugrozeni od najezde starih komunjara... :-)

Cime sam ja to vrijedjao?

Ti koji si od rodjenja demokrata trebao bi se zalagati za ono sto sam ja tek pod stare dane poceo da ucim jer sam dijete diktatorskog rezima.

Dakle, ponavljam:

A znanje i sposobnost koje pokazuje vrli @BigBoss na ovoj temi je otprilike na onom nivou koji sam i opisao!
I lopata je za njega nedostizno dostignuce savremene tehnologije!
:D
bosan

Post by bosan »

Ima ih ovdje koji sve znaju ,cudi me da ovu jadnu zemlju i nas "jadnike" ne izvuku iz govana.Nazalost nisam nikad krave i kokosi imao i da jesam ne vidim u tome nista lose.Bar takvi nikad krali nisu. Napravio sam ja care sebi i bez Tite i bez Alije.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

amcho_79 wrote:Tito je mrtav!!!Okrenite se buducnosti,ali valja guzove podici i raditi.....eeee to je vec problem veliki.....nakotilo se dosta neradnika u tom komunistickom vremenu.Cistacica krala,portir krao,jelo se pilo se u toku radnog vremena....nije moglo to dugo tako,skontale komunjare da nema dalje,da su sve sjebali pa onda fol hajmo raspisati visestranacke izbore....sto bi oni dali vlast da se moglo jos hodati po putovanjima,uzimati dnevnice,jesti i piti na racun firme itd.....dragi moji komunisti pomirite se.NEMA VISE DJABALUKA!!!!!Zavrnute rukave i naprijed :lol:
Komunista vec tako dugo nema na vlasti da su i njihovi neradnici vec u "penziji"..
Nego, sta je sa 50% nezaposlenih danas?
Da nisu i oni produkt komunizma?

Je li to privreda vapi za radnicima kod nas?
Jesu li prinudjeni da uvoze radnu snagu?
Da im posaljem koji kamion Sveda ako im treba radnika? :lol:

Joj, joj, joj @Amcho, sve se vise provaljujes. :oops:
Pa sta je s tobom, dijete drago? :-)

:D
DOBOJLIJA

Post by DOBOJLIJA »

. .DRAGO MI JE
Kakvih ljudi ima OVDJE.
Da su svi bili kao vi NEBI BILO RATA, boli vas kao mene kurac koje su nacije ljudi.
Bas mi je drago i najezim se kad citam sta pisete, mogu samo da sanjam o staroj jugi..

Al-aqsa I Dragan Vikic je bijo srbin, eli i on je isto bijo cetnik? Jelde, koji nije branijo bosnu :(

Mani mi toga molim te, sta ej sljedece "da su mudadjedini narodni heroji?"
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bosan wrote:Ima ih ovdje koji sve znaju ,cudi me da ovu jadnu zemlju i nas "jadnike" ne izvuku iz govana.Nazalost nisam nikad krave i kokosi imao i da jesam ne vidim u tome nista lose.Bar takvi nikad krali nisu. Napravio sam ja care sebi i bez Tite i bez Alije.
POSTENO @bosan!

I UPRAVO TO mnogi poput mene pokusavaju i da kazu ovdje, ali ne ide, jebaji ga...

Mene je Tito u njegovo vrijeme zanimao kao lanjski snijeg...
Ucio sam, pa onda radio, pa onda kucu pravio a u "poluvremenima" se provodio koliko mi standard dozvoljavao. Vucao se dokle sam dostizao, sportom se bavio, na igranke isao, cure ganjao, zivot zivio...
Politika ko politika, samo me je nervirala jer je u svakom dnevniku prije sporta dolazila...

Broz vjerovatno nije bio toliko dobar koliko danas izgleda da jeste, ali sta da radimo?
Oni s kojim ga poredimo nacinise od njega andjela...
A on im se ko vampir u snove uvlaci!

I jos nesto, kad ti se vec javih...
Pominjao si nesto kucu koju ti je babo gradio i patio se oko iste tada...
Vidis, moji su roditelji radili kao obicni radnici na pilani i napravili su 1964. kucu od nekih stotinjak kvadrata. Ja sam tu istu kucu podigao na sprat 1990. i na zalost ni jednu noc na tom spratu nisam prespavao - rat me pretekao. Ali pustimo to...

E...
Da je ta kuca ovdje gdje sam sad, imala bi vrijednost od nekih 200 000 eura...
Ako jos pridodam savrseni polozaj koji je imala uz prelijepu Sanu, pa to primjenim ovdje, dosla bi ona i na 300 000 eura...

Trenutno sam u jednoj od najbogatijih zemlja svijeta, imam dobar i solidno placen posao i da ti kazem: Nikad, a mozda ni tad ne bih mogao skrpiti ni za tavan od te i takve kuce!

Mogao bih je uzeti na kredit koji za zivota sasvim sigurno ne bih ni posteno naceo, a sama kamata, uz minimalnu amortizaciju, uzimala bi mi pola plate...

Povuci paralelu, jegi ba...
Jesu mnogi nepravedno podobijali stanove dole, ali i oni koji nisu imali su mogucnosti da dodju do krova nad glavom.
Koliko je u svemu tome bilo prave ekonomije je drugo pitanje i tu bi se vjerovatno slozili da je u pitanju bio totalni promasaj koji je citavu zemlju kostao neizmjerno puno novca!

Sve u svemu, u ono vrijme se jeste tesko zivjelo, ali se islo naprijed. To mora da prizna svako onaj koji je zivio u to doba. I to je ono o cemu vecina nas koji "branimo Broza" tek DANAS o tome razmislja. Tada nam je to bio samo dio svakodnevnice koji zapravo nismo ni primjecivali vec samo uzimali zdravo za gotovo...

To ti je k´o recimo sa strujom. Dok je ima i ne kontas o njoj, a kad nestane, tek onda shvatis koliko si ovisan o istoj!
Zar nije tako? :)
bosan

Post by bosan »

Slazem se Vodenjak sa ovom tvojom konstatacijom .Medjutim na ovom forumu (doduse kao i na svakom) diskusija ide iz krajnosti u krajnost ,realne nema. Ide se u inat onom drugom pa vise nije ni vazno sta ces izjaviti .Tako sam ija svoj komentar napisao. Al velicanje bilo koga i bilo cega bez cvrste osnove mene nervira .Bas kao i omalovazavanje. Tu kucu sam naveo samo radi poredjenja tj da se vidi i druga strana medalje . Sto je u biti za mene sad nevazno. .Al ja poznajem ljude koji su zatvarani samo zato sto su bili vjernici (naravno dousnici su morali traziti neprijatelje drzave i gdje ih nije bilo). i dok dokazes da si nevin ,covjek puko ko balon. E odatle potice moja arogancija prema tom sistemu. To ko nije vidio moze i dalje da vjeruje u bajke.
Nemam ja ni protiv Tita nit komunista nista .Nit sam ih birao nit rusio. Niti sam mogao i da sam htjeo. Sami sebe odveli u propast kao sto smo vidjeli svi.Kad se primakao kraj utakmice ,dresovi se promijenili. I mi u Bosni iskihasmo za sve.
Svaki sistem je nekom mati a nekom maceha.Mojoj porodici nije trebala ni ona mati a ova pogotovo ne . Sto sam imao najvrjednije a to je zdravlje ja sam dao za ovu zemlju. I bio uz nju kad je bilo najteze. Sad nek ovi mladji pokusaju nesto za nju i sebe uradit a ne samo pljuvat po njoj. Od proslosti se ne zivi ,naprijed se treba okrenuti.
BigBoss

Post by BigBoss »

Vodenjak wrote:

A vreca...
To manje vise...

Pa eto vidis precjenio me je. Dzaba ti Tito, a ti si bio bogat, svi ste napuhani a pola je poslije rata doslo u grad. Samo ti Titoisi, i sanjaj i dalje.
mosor1

Post by mosor1 »

BigBoss wrote: Ti si cito historiju koju su komunisti pisali, a ja u tu "okresanu" historiju ne vjerujem. Gledo sam i procito na vise mjesta i iz vise izvora a ne samo jednog (kao ti). Za Svabe su partizani bili ko komarac za slona. Oslobodili bi oni za 1000 godina da nisu drugi uletitli. Cetnici ga ispusili i partizani suradjivali sa Rusima, ovi im dali vlast i onda Tito im okrenuo ledja. Dobar je bio strateg, to jest.
Aj mi reci u kojoj si ozbiljnoj povijesnoj knjizi procitao takve nebuloze? Nitko ne kaze da su partizani sami mogli pobijediti Hitlera, pa sta je tebi? Ali su uglavnom samostalno pobijedili njemacke (i talijanske, i ustaske i cetnicke) snage na teritoriju Jugoslavije (uz pomoc Crvene armije pri oslobadanju uze Srbije, Beograda i pri proboju Sremskog fronta).

A vjerujes li da su Ameri u Iraku, ili je to samo propaganda, pa nas zajebavaju skupa sa Sadamom? :)
BigBoss wrote:A pitas koji grad su oslobodili, pa nema tu grad kad je povlacenje onda se svi povlace iz svih gradova. Ovi datumi su obiljezeni kao datumi kad su partizani usli u te gradove. Kad su Ameri oslobadjali francusku Svabe su se povlacile a de gol iso za njima (amerima) i "oslobadjo". Pitaj Amerikance ko je koga oslobodio.

Mozda i Francuzi misle da ih je De gol oslobodio, nece priznat da su Ameri.
Jest, dosta je bilo da Rusi nazovu Nijemce i kazu ev mi stizemo, odmah se Nijemci pokupili, sto ih ranije ne nazvase, majku im?

Evo ti samo jedan link, pa vrti dalje http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20031 ... jton01.asp .

Ili jos bolje, uzmi pa citaj, povjesnicari su se davno usaglasili oko cinjenica, to bi samo nasi ustase, cetnici i drugi biseri reinterpretirali povijest.
mosor1

Post by mosor1 »

BigBoss wrote:Pa ima pojedinaca samo sta vecina Hrvata misli to je nesto drugo. Ima i Srba u Hrvatskoj a i Bosnjaka muslimana koji vjerovatno zale za Titom. Treba isto razmisliti koliko je ta Jugoslavija Hrvatima uskracivala prava. Znaju Hrvati sta rade, nisu oni bas tako prevrtljivi kao sto se misli.
Iznenadio bi se. Imamo i mi u Hrvatskoj jedno 10% debila i jos cca 30% seljacina - pici i kod nas cajka. Ali ostalo je uglavnom normalni svijet. U svakoj anketi, Tito jos uvijek dobiva 80% glasova kao najveca licnost 20. stoljeca na ovim prostorima. Unatoc svoj propagandi, sve s vremenom ipak sjeda na svoje.
Image
utorak, 26.10.2004.

Lipi, slobodni Split
Ćićo SENJANOVIĆ

Šta je prislano, nije ni maški drago. Tako nekako san i ja doživljava sve one proslave godišnjic oslobođenja. Ono, kad su nas pri kraj Yu-socijalizma svaki dan pilali s nikin proslavama. Pa onda oni članci u novine, ona patetična proseravanja. One puste akademije po kazalištu, ona ubitačno ozbiljna, komemorativna atmosfera. Je li došla sloboda, je li pobijeđen fašizam. Pa onda daj malo veselja, zajebancije, vica, a nemoj me tlačit s epskim recitalima, kad jedva čekaš kraj programa... I onda nan se dogodija narodni preporod, nahrupila je demokracija i umisto da je sve išlo svojin ljudskin tokon, najedanput su nas počeli uvjeravat da je crno bilo. Mi smo trljali oči i govorili: "Ovo se oni samo zajebaju, ovo se oni samo mrvu šalu". Ali, ma kakvi, oni su to mislili ozbiljno. Počeli su lancima i dinamiton rušit partizanske spomenike, počeli su palit knjige i itat ih u kontejner, počeli su brisat ulice, škole, brode s imenima ličnosti "iz naše neslavne prošlosti". Ljudima koji su se borili protiv fašizma utirali su straj u kosti. Smanjili su in penzije, pritili izbacivanjen iz stana i stali ih uvjeravat da su narodni neprijatelji. Novine su bile krcate članak u kojima je naučno dokazivano da je Pavelić anđel, a Tito kurbin sin od kurbe matere i oca pijančine. A svi oni šta su bili u Titovin divizijama da su to, u najmanju ruku, elementi. Ljudi su se dišperali. Gledaju TV, čitaju novine, sidu sami za stolon, pušu i mislu: "Jesan li ja lud, ili je sve oko mene poludilo?" Srića da je izlazija Feral, Arkzin i Novi list, pa bi ljudi bokun živnili i rekli: "Ajde, nije baš cila nacija išla na kvasinu."

I onda se dogodilo da ja, koji san na sve one proslave godišnjic oslobođenja utirava dva prsta u usta, postanen žestoki proslavljač tih godišnjic. Skupila bi se klapa, rastvorile bi se ponistre, i pivale bi se sve one partizanske, oslobodilačke i revolucionarne pisme. A plus toga san i pisa. Šta san žešće moga. Nisan tija da nan seru po najsvitlijin danima naše povijesti. Umisto da se ponosimo partizanima i njihovin antifašizmon, počeja je svak, od pijančine, klošara i nerada pa do zadnjega župana, dizat stražnju nogu i pišat po onome šta je cili demokratski svit ka svetinju okačija na svoju zastavu.

I evo smo dočekali da je oficijelna politika, da je splitsko poglavarstvo ovu godinu stalo iza proslave oslobođenja grada. I s gušton ću danas poć na proslavu u Kazalište. I neka držu epske recitale, i neka nas davu sa suitom za flautu, ja ću cilo vrime pljeskat i veselit se novoj, probuđenoj, demokratskoj Hrvatskoj. A oni koji nan poručuju da je 26.10.1944. Split oslobođen od Hrvata i slobode, njihovo je demokratsko pravo da budu redikuli.
mosor1

Post by mosor1 »

U principu se slazem s vecinom stvari koje si napisao, i svatko ima pravo na svoje misljenje i o Titu i o tom vremenu. Samo, poanta je da je trebalo zadrzati osnovne pozitivne stvari iz njega, jer ce ovako proteci mnogo dok ponovno dostignemo te standarde (radne, socijalne, moralne, pa cak i demokratske - govorim o zastiti manjina). Kad procitam o tome kako ste gradili kucu, ili kako se islo po njemackim baustelama, ne mogu da ne pomislim o svim radnicima Bosancima koji danas na crno rade po hrvatskim gradevinama za 200 maraka mjesecno - ako i to dobiju. Ja osobno znam nekolicinu - jedan od njih je diplomirani inzenjer strojarstva (sarajevski Srbin), drugi jedan diplomirani ekonomist (Bosnjak), oba stariji od 50 godina. :sad:
mosor1

Post by mosor1 »

vatrogasac wrote:...ja tebi već prije rekoh da su mi najmjerodavnije izjave onih svjedoka događaja iz prve ruke......
A ja ti ponavljam da se one moraju kombinirati sa izjavama drugih svjedoka, iz pouzdanih izvora, i detaljno potkrijepiti proucavanjem dokumenata, za sto mi i nismo kvalificirani, jer nismo historicari, niti imamo pristup arhivima. Iskreno, mene uopce ne zanima kada su i kako Tito i njegovi postali svjesni bosnjackog nacionalnog pitanja, bitno je da jesu i da su ga uglavnom rijesili. A izdvajanje samo jednog kamencica iz mozaika ne mijenja opcu sliku: cetnike su partizani politicki i vojno porazili i debelo im naplatili njihova nedjela.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mosor1 wrote:
vatrogasac wrote:...ja tebi već prije rekoh da su mi najmjerodavnije izjave onih svjedoka događaja iz prve ruke......
A ja ti ponavljam da se one moraju kombinirati sa izjavama drugih svjedoka, iz pouzdanih izvora, i detaljno potkrijepiti proucavanjem dokumenata, za sto mi i nismo kvalificirani, jer nismo historicari, niti imamo pristup arhivima. Iskreno, mene uopce ne zanima kada su i kako Tito i njegovi postali svjesni bosnjackog nacionalnog pitanja, bitno je da jesu i da su ga uglavnom rijesili. A izdvajanje samo jednog kamencica iz mozaika ne mijenja opcu sliku: cetnike su partizani politicki i vojno porazili i debelo im naplatili njihova nedjela.
Svi oni koji optuzuju Broza da je "kasno" priznao Muslimane kao naciju, negiraju visestoljetno postojanje te iste nacije!
Zasto?
Pa, jednostavno...
Do Broza kao nacija nisu nikada zvanicno ni priznati, a samo se po Brozu udara paljba sto je zkasnio kojih 20-30 godina!
Bili su dakle m(M)uslimani sve drugo osim konstitutivna nacija drzave u kojoj su zivjeli!
A zasto isti nisu priznati jos 1945. dalo bi se diskutovati.
I nisam siguran da bi se jezicak na vagi pokrenuo na jednu ili drugu stranu kada bi se cijenila odgovornost drugih (u ovom slucaju prije svega Srba i Hrvata) i samih muslimana, njihove organizovanosti i broju i zastupljenosti u otporu koji su Brozovi partizani pruzili agresoru.
Molim samo da se napravi razlika izmedju stradavanja civila i angazovanja u pokretu!

U svakom slucaju, U Brozovoj su diktaturi Muslimani postali jedna od sest nacija koje su cinile najjacu drzavu Balkana i jednu od onih koja je po svojim predispozicijama, da je bilo pameti (koje je u tom smislu i te kako falilo Brozovim komunistima!), mogla da bude ekonomski medju najjacim zemljama Evrope!
Kako god se stvari odvijale sutra, Bosnjaci kao nacija su definitivno IZGUBILI u odnosu na ono sto su mogli imati! Naravno, ne samo oni!
I, da se razumijemo, govorim o svim Bosnjacima koji zive u bivsoj Jugoslaviji a ne samo onima koji se nastanjeni u par pashaluka na podrucju bivse Republike Bosne i Hercegovine!
Mada su i oni gubitnici...
I to zesci..
Post Reply