AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#776 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

hajib wrote:"I ne budite kukavice i ne nudite primirje kad ste jači, jer Allah je s vama, On vas neće nagrada za djela vaša lišiti. "
muhamed je cesto optuzivao arapske porodice da krse zadatu rijec,ali iz ovog ajeta se vidi da je on cim bi ojacao sa svojim sljedbenicima napadao njihove karavane i otimao njihova blaga,da bi ih zatim pozivao u islam .muhamed je do Objave Poslanstva bio trgovac i odlicno je znao puteve kuda se krecu karavani i zato je vrlo cesto postavljao zasede i otimao postenim arapima blago
ali iz ovog ajeta se vidi da je on cim bi ojacao sa svojim sljedbenicima napadao njihove karavane i otimao njihova blaga,
druze ograjisao si

znaci Muhammeda i svo muslimansko stanovnistvo protjeraju iz mekke, uzmu im imovinu, pa ovi kad hoce da im uzvrate udarac uzmu neprijateljsku karavnu , da povrate barem koliko toliko sto su igubili

znaci ti optuzujes Muhemmeda i muslimani je isto kao kad bi neprijatljska vojska istjearala ljude iz jednog mjesta, zauzela njihovu imenovinu, pa poslije se ovi pregrupisali i krenuli u protu napada i zarobe konvoj neprijateljske vojske i otmu im to.

znaci po tebi ovi ljudi su kriminalci jer su se osvetili neprijatljskoj vojski koja ih je istjerala i opljackala
Smrcak15

#777 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

hajib wrote:"A šta ti je to u desnoj ruci, o Musa?"
ovdje imamo jedno kako da kazem jedno nepotrebno pitanje.jer Allah dz. s. zna sve sta je bilo sta je sada i sta cebiti odnosno zna sve o covjeku i sta on nosi
Pa mora uspostaviti komunikaciju sa covjekom, nemoze tek tako reci, nemoj mi nista govorit znam sve sta ces mi reci pa da ja odmah predjem na svoje....

zamisli se ja sa tobom pricam a znam sta ces mi odgovoriti, pa odmah predjem na svoju pricau, bez da tebi ista dozovlim da kazes, tako ti hoces da obojis Allaha, neko koji samo prica a nikome drugom ne dozvoljava da prica jer On zna sta ce reci pa nije potrebno da prica.

Allah kad postavi pitanje iako zna odgovor On ga i dalje postavi radi komunikacije a ne da bi Allah saznao nesto novo sto nezna.

Postavlja pitanje sta je u ruci, jer hoce da se Musa fokusira na stap jer upravo hoce da mu pokaze cudo sa stapom tako sto ce ga pretvorit u zmiju , da to bude jedno od cuda faraonu.

pa Allah odmah kaze poslije u ajetima:

19.“Baci ga, o Musa!” – reče On.
20.I on ga baci, kad on – zmija koja mili.
21.“Uzmi je i ne boj se”- reče On – “Mi ćemo je vratiti u ono što je bila prije.

i jos nesto zasto Allah postavlja pitanja ovakava moze biti da uspostavi neku opustajucu komunikaciju, zamisli se prvi kontakt sa Allahom

9.A da li je do tebe doprla vijest o Musau,
10.kada je vatru ugledao pa čeljadi svojoj rekao: “Ostanite vi tu, ja sam vatru vidio, možda ću vam nekakvu glavnju donijeti ili ću pored vatre naći nekoga ko će mi put pokazati.”
11.A kad do nje dođe, neko ga zovnu: “O Musa,
12.Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato, obuću svoju, ti si, doista, u blagoslovljenoj dolini Tuva.
13.Tebe sam izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj!
14.Ja sam, uistinu, Allah, drugog boga, osim Mene, nema; zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio!

znaci prvi kontakt izmedju Allaha i Musaa, za ocekivat je da se Musa prepao, pa da bi otklonio njegov strah vidimo ovdje kako se komunikacija odvija tako sto ga pita pitanja, kao sta imas to u ruci itd

jer ako se neko prepadne, ti ga sa pricom mozes opustiti.

a zamisli ovo

Ja sam, uistinu, Allah, drugog boga, osim Mene, nema; zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio. BACI TO IZ RUKE.I NEPITAJ ME NISTA ZNAM VEC STA CES ODGOVORITI

znac shok za shokom, prvo te shokira kad ti se javi, neznas ni ko je ni sta je, pa ti naredi da bacis ti bacis a ono zmija prava, drugi shok, covjek da pmisli odmah, jesam li ja skrenuo sa pameti, cujem glasove, prividjaju mi se zmije :-)
hajib

#778 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

uzmi Kur an pa procitaj ili kako muslimani kazu prouci,ali prevod ne drugo.osim pretnji paklenom kaznom koje se ponavljaju u Kur an u neprestano i poglavlja o bozim poslanicima nema nista drugo.ja vec 20 godina proucavam Kur an i nista nisam nasao da se primenjuju ajeti u ovozemnom zivotu.uzmi suru Jusuf i prouci,prevod.videces koliko je jednostavno.ili zadnjih deset sura.hodza ,kad dodjes u dzamiju ,kaze ti da naucis deset zadnjih sura,fatihu,i jo nekoliko dova.cim pocnes da malo istrazujes Kur an odmah nailazis na otpor,neslaganje i druge opstrukcije.Kur an je samo jedna od knjiga koja je zaludela velike mase i koja nista dobrog donijela nije.ali posto je sloboda veroispovesti vama vasa vjera a nama nasa vjera
Smrcak15

#779 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

hajib wrote:muhamed je odlicno znao i Bibliju,medjutim on se sluzi vrlo vestim lukavstvom,tako da mojsija naziva musa a.s.,abrahama-ibrahim,lota-lut,jakoba-jakub,josipa-jusuf,jonasa-jonuz,adama-adem,evu -hava....ne mogavsi da napise nesto lepse od biblije on u svoj kur an stavlja sve ono sto pise u bibliji samo,vrlo malo izmenjeno
tako da mojsija naziva musa a.s.,
Mojsije se nije zvao Mojsije, nego Musa/Mose, to mu je dala ime zena faraonova sto znaci sin ili novorodjence kad ga je nasla u besici, u hiroglifima stoji Mes (MS)

Ahmose I. Jacobovici suggests that the name of the Pharaoh at the time of the Exodus may have been a pun (paronomasia). Jacobovici states that in Hebrew, the Egyptian name Ahmose would mean "Brother of Moses." Yet in Egyptian, "Mose," "Moses," "Mes," etc. means "son of."[7] and "Ah" is a common part of Egyptian royal names referring to the moon god Iah.[8]

Image

Znaci Kur'an ga naziva kako su ga nazivali u egiptu, a ne Mojsije kako to ti nama hoces da docaras.
Smrcak15

#780 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

hajib wrote:uzmi Kur an pa procitaj ili kako muslimani kazu prouci,ali prevod ne drugo.osim pretnji paklenom kaznom koje se ponavljaju u Kur an u neprestano i poglavlja o bozim poslanicima nema nista drugo.ja vec 20 godina proucavam Kur an i nista nisam nasao da se primenjuju ajeti u ovozemnom zivotu.uzmi suru Jusuf i prouci,prevod.videces koliko je jednostavno.ili zadnjih deset sura.hodza ,kad dodjes u dzamiju ,kaze ti da naucis deset zadnjih sura,fatihu,i jo nekoliko dova.cim pocnes da malo istrazujes Kur an odmah nailazis na otpor,neslaganje i druge opstrukcije. Kur an je samo jedna od knjiga koja je zaludela velike mase i koja nista dobrog donijela nije.ali posto je sloboda veroispovesti vama vasa vjera a nama nasa vjera
osim pretnji paklenom kaznom koje se ponavljaju u Kur an u neprestano i poglavlja o bozim poslanicima nema nista drugo.
e pa onda ti nisi citao ako mislis da je samo o tome.
ja vec 20 godina proucavam Kur an i nista nisam nasao da se primenjuju ajeti u ovozemnom zivotu
zato sto naopako citas eto zato neznas.
cim pocnes da malo istrazujes Kur an odmah nailazis na otpor,neslaganje i druge opstrukcije
kao naprimjer?
Kur an je samo jedna od knjiga koja je zaludela velike mase i koja nista dobrog donijela nije.
Kuran ti je donio stvari koje ti sad koristis

http://metro-portal.rtl.hr/10-muslimans ... ijet/31814

1. Kirurgija - oko 1000. godine poslije Krista, slavni doktor Al Zahrawi objavio je ilustriranu enciklopediju kirurgije od 1500 stranica, koja je u Europi korištena kao medicinska referenca idućih 500 godina. Među mnogim svojim izumima, Zahrawi je prvi put izveo carski rez te načinio prvu pincetu.

2. Kava - piće koje je postalo standard u Zapadnom svijetu, prvi je put predstavljeno u Jemenu. Tijekom ranih dana kava je pomagala Sufi misticima da ostanu budni prilikom noćne molitve. Nakon toga je prenešena u Kairo i brzo se raširila po muslimanskim zemljama. U 13. stoljeću dospjela je u Tursku, no u Europu je stigla tek u 16. stoljeću preko venecijanskih trgovaca.

3. Zračna jedrilica - izumitelj Abbas ibn Firnas bilo je prva osoba koja je napravila takvu letjelicu i doista poletjela. U 9. stoljeću dizajnirao je konstrukciju koja je podsjećala na ptičji kostim. U svojem slavnom pokušaju blizu Cordobe u Španjolskoj, Firnas je poletio, no nesretno sletio i ozlijedio leđa. Njegov dizajn nedvojbeno je bio inspiracija talijanskom umjetniku i izumitelju Leonadru da Vinciju stotinama godina kasnije.

4. Sveučilište - 859. godine mlada princeza Fatima al-Firhi osnovala je prvo sveučilište koje dodjeljuje diplome u marokanskom gradu Fezu. Njezina sestra osnovala je susjednu džamiju i zajedno je kompleks postao al-Qarawiyyin džamija i sveučilište. Još uvijek u funkciji 1200 godina kasnije, centar podsjeća ljude da je znanje i školovanje osnova islamske tradicije.

5. Algebra - ova riječ dolazi iz slavnog perzijskog matematičkog traktata "Kitab al-Jabr Wa l-Mugabala" koji potiječe iz 9. stoljeća, a znači "Knjiga promišljanja i balansiranja". Izgrađena na osnovama grčkog i hindu sustava, algebra je bila jedinstven sustav za brojeve i geometriju.

6. Optika - mnogi od najvažnijih izuma optike dolaze iz islamskog svijeta. Oko 1000. godine, al-Haitham je dokazao da ljudi objekte vide na način da se svjetlo reflektira od njih te dolazi u oko. Na taj način pobio je prijašnje Euklidove i Ptolomejeve teorije da samo oko emitira svjetlost. Veliki muslimanski fizičar također je otkrio fenomen camere obscure, što objašnjava kako oko vidi sliku okomito zbog povezanosti očnog živca s mozgom.

7. Glazba - mnogi muslimanski glazbenici imali su velik utjecaj na Europu. Među instrumentima koji su stigli preko Bliskog istoka nalaze se lutnja te rahab, prethodnica violine. Moderne ljestvice također vuku porijeklo iz arapske abecede.

8. Četkica za zube - navodno je sam prorok Muhamed popularizirao upotrebu četkice oko 600. godine. Koristeći grančicu drveta Meswak, čistio je zube te osvježivao dah. Supstance slične Meswaku koriste se u modernim zubnim pastama.

9. Poluga - mnoge od osnova moderne automatike, prvi su put upotrijebljene u muslimanskom svijetu. Pretvarajući rotacijsko gibanje u linearno, poluga omogućuje jednostavno podizanje teških objekata. Ova tehnologija, koju je izumio Al-Jazari u 12. stoljeću, raširila se munjevito svijetom, od bicikla do motora na unutrašnje izgaranje.

10. Bolnica - bolnice koje poznajemo danas, s osobljem i specijalnim dvoranama, dolaze iz Egipta iz 9. stoljeća. Prvi takav medicinski centar bio je bolnica Ahmad ibn Tulun osnovana 872. u Kairu. Ova ustanova osiguravala je besplatnu njegu svima kojima je to bilo potrebno, što je politika bazirana na muslimanskoj tradiciji da se vodi briga o bolesnima. Iz Kaira su se takve bolnice raširile po islamskom svijetu.
hajib

#781 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

90 % muslimana ne zna nista o Kur an u.ja sam klanjao 5 godina i to svih 5 vaktova namaza.sad mi ne pada na pamet da ponovo klanjam a dzamiju zaobilazim u sirokom luku.moja najbliza rodbina klanja a i svi su gotovo hadzije,tj.bili su u Meku na hadz.medjutim,drugo hocu da kazem.kada je babo dosao sa hadza i kada sam ga pitao kako je bilo cuo sam veoma cudne odgovore koji su me u najmanju ruku zbunili.sto se tice cistoce,a to muslimani najvise vole da isticu,to je razocarenje.prica amidza g**** plivaju posred Meke,kanalizacije nema jer tamo neki arapin ima cisterne i ne da drugom taj posao.drugo,indonezani,pakistanci,i ostali iz siromasnih zemalja spavaju pod satorima gde nema ni minimum higijenskih uslova.americki muslimani a i oni koji dolaze sa zapada imaju najvece privilegije i odsedaju u hotelima sa 5 zvezica.toliko o jednakosti u bozijim kucama.da bih proverio te sve tvrdnje pricao sam sa nekoliko svojih prijatelja koji su mi samo potvrdili da je tako,tj.toliko su se razocarali ali ne smeju da kazu to javno.U Meki gotovo da niko sa nikin ne komunicira,tako postoje turske kuhinje,indonezanske i svih drugih nacija osim bosanske,koji kao da su "zalutali" tamo.
hajib

#782 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"...drag mi je platon,ali istina mi je draza..."
Smrcak15

#783 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

hajib wrote:90 % muslimana ne zna nista o Kur an u.ja sam klanjao 5 godina i to svih 5 vaktova namaza.sad mi ne pada na pamet da ponovo klanjam a dzamiju zaobilazim u sirokom luku.moja najbliza rodbina klanja a i svi su gotovo hadzije,tj.bili su u Meku na hadz.medjutim,drugo hocu da kazem.kada je babo dosao sa hadza i kada sam ga pitao kako je bilo cuo sam veoma cudne odgovore koji su me u najmanju ruku zbunili.sto se tice cistoce,a to muslimani najvise vole da isticu,to je razocarenje.prica amidza g**** plivaju posred Meke,kanalizacije nema jer tamo neki arapin ima cisterne i ne da drugom taj posao.drugo,indonezani,pakistanci,i ostali iz siromasnih zemalja spavaju pod satorima gde nema ni minimum higijenskih uslova.americki muslimani a i oni koji dolaze sa zapada imaju najvece privilegije i odsedaju u hotelima sa 5 zvezica.toliko o jednakosti u bozijim kucama.da bih proverio te sve tvrdnje pricao sam sa nekoliko svojih prijatelja koji su mi samo potvrdili da je tako,tj.toliko su se razocarali ali ne smeju da kazu to javno.U Meki gotovo da niko sa nikin ne komunicira,tako postoje turske kuhinje,indonezanske i svih drugih nacija osim bosanske,koji kao da su "zalutali" tamo.
90 % muslimana ne zna nista o Kur an u.
a dali neznanje muslimana o njihovoj vjeri cini islam nevaljalim?? nebih ja rekao

nista od tog gore ne cini islam losim, nego to cini muslimane losiji, islam naredjuje cistocu, jednakost medju muslimanima itd

pa covjce nama je uzor muhamemd, on se nije mogao raspoznavati od drugih ljudi kako je bio skroman, da su morali pitati koji od vas je muhammed, oblacio se sta su drugi oblacili, jeo sta su drugi jeli itd

a to sto ovi danasnji muslimani mnogo stosta naopako urade to nec cini islam pogresno vjerom, nego cini muslimane losim primjerom za druge jer u dosta slucajeva odskacu od prakse poslanika.
kerima1

#784 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by kerima1 »

@Smrcak
To sto si nabrojao dolazi samo iz arapskog svijeta niko to ni ne spori.
zagortenej

#785 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

ovdje imamo jedno kako da kazem jedno nepotrebno pitanje.jer Allah dz. s. zna sve sta je bilo sta je sada i sta cebiti odnosno zna sve o covjeku i sta on nosi
Zanimljivo :thumbup:
Diwan

#786 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

hajib wrote:muhamed je odlicno znao i Bibliju,medjutim on se sluzi vrlo vestim lukavstvom,tako da mojsija naziva musa a.s.,abrahama-ibrahim,lota-lut,jakoba-jakub,josipa-jusuf,jonasa-jonuz,adama-adem,evu -hava....ne mogavsi da napise nesto lepse od biblije on u svoj kur an stavlja sve ono sto pise u bibliji samo,vrlo malo izmenjeno
Drug, ti si promašio temu. Ovdje je tema Božanska vjera, a ne hrišćanstvo ili druge religije koje su izmjenjene, u šta naravno spada i Biblija, a Božanska vjera nije vjera nacionalista, šovinista, mrzitelja drugih i drugog, nebeskih naroda itd.

Tako da je bolje da se nađeš na tlu tebi pogodnim, a to je nacionalistički i šovinistički, jer ti si ovdje ne radi istine , nego radi mrznje, jer da imaš imalo Nura u sebi, ne bi neke stvari govorio.

Vozdra
Smrcak15

#787 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Diwan wrote:
Drug, ti si promašio temu. Ovdje je tema Božanska vjera, a ne hrišćanstvo ili druge religije koje su izmjenjene, u šta naravno spada i Biblija, a Božanska vjera nije vjera nacionalista, šovinista, mrzitelja drugih i drugog, nebeskih naroda itd.

Tako da je bolje da se nađeš na tlu tebi pogodnim, a to je nacionalistički i šovinistički, jer ti si ovdje ne radi istine , nego radi mrznje, jer da imaš imalo Nura u sebi, ne bi neke stvari govorio.

Vozdra
ma pusti Hadziba vidis da mu sve ovce nisu na broju, gdje napise ne mogavsi da napise nesto lepse od biblije a nezna da biblija predstavlja BOga kao berbera koji brije ljudima noge i glavu, a prevozno sredstvo mu je mali andjeli Kerubi koji su oslikano kao debeljuckace bebe djevjcice sa krilima, on na njima jase i tako se prebaciva sa mjesta na mjesto, a da nepricam gdje se sunce stvara poslije dana i noci itd

a tek kako je biblija lijepo opisala Bozije poslanike

1. U knjizi Postanak (19:30-38) se kaze da je Boziji Poslanik Lut, a. s., pocinio blud sa svoje dvije kceri i da su one u tom bludnom cinu zatrudnile.

2. U drugoj knjizi o Samuelu (11:1-27) se tvrdi da je Boziji Poslanik Davud, a.s., ucinio blud sa suprugom Urija. Potom je njega na podmukao nacin ubio da bi, zatim, nju ozenio.

3. U knjizi Izlazak (32:1-6) se tvrdi da je Boziji Poslanik Harun, a.s., Izraelcima napravio tele od zlata, i da ga je zajedno s njima obozavao.

4. U Prvoj knjizi o Kraljevima (11:1-13) se veli da je Boziji Poslanik Sulejman, a.s., pred kraj svog zivota napustio svoju vjeru, obozavao kipove i sagradio im hramove.

5. U prvoj knjizi o kraljevima (13:11-30) se istice da je Boziji vjerovjesnik koji je bio u kuci proroka slagao na Boga u dostavljanju misije i da je svojom lazi obmanuo drugog vjevojesnika i tako ga bacio u srdzbu Gospodara

6. U knjizi Postanak (38:12-30) pise da je Juda sin Bozijeg Poslanika Jakuba, a.s, pocinio nemoralan cin sa snahom Tamarom (zenom svog sina Ere), i da je ona iz tog cina rodila Peresa od kojeg vode prijeklo Boziji Poslanici Davud, Sulejman i Isa (Isus), a.s., sto znaci da su svi oni djeca-osobe rodjene iz bluda

7. U knjizi Postanak (35:22) se tvrdi da je Jakubov, a.s., sin Ruben pocinio blud s ocevom prileznicom Bilhom i kada je za to saznao njegov otac nije nad njima izvrsio kaznu.

8. Prema Drugoj knjizi o Samuelu (13.1-39) Davudov, a.s., sin Amon je ucinio blud sa svojom sestrom Tamarom, a njihov otac ih nije kaznio kada je za to saznao.

9. Od Isusa biblija napravila Ludjaka koji trazi voce po grani van sezone i kad vidi da ga nema , proklinje drvo sto mu nije rodilo voca da jede van sezone, hej mozes mislit, kako se Boziji poslanici predstavljaju, odron nad odronima, i neko ce nama doci ovdje palamudit ne mogavsi da napise nesto lepse od biblije

sreca pa imamo Kur'an koji popravlja sliku bozijih poslanika, i cisti ih od lazi sto su drugi o njima pisali

pazite sad ovo , sta nas vrli Hadzib rece ne mogavsi da napise nesto lepse od biblije

pa da pogledamo jos jedan primjer kako biblija i Kur'an govori o odnosu isusa i Marije,

Biblija:Jeruzalemska Biblija
Ivan 2,3 Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: "Vina nemaju.
Ivan 2,4 Kaže joj Isus: "Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!
King James Bible
Jesus saith unto her, Woman, what have I to do with thee? mine hour is not yet come.
New American Standard 1977
And Jesus said to her, “Woman, what do I have to do with you? My hour has not yet come.”

mozes mislit materi se obraca Zeno i jos kaze sta ja imam s tobom

da vidimo sta kaze Kur'an o Isusu i njegovoj majci

Allah nam kaze da Isus rekao :
31. i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem.
32. i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan
33. I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"

i jos postavi taj "mrski Muhammed" isusov govor o odlasku sa ovoga svijeta u ajetu 33 bas onliko Godina 33 koliko je imao kad je napustio ovaj svijet.
Dexx1

#788 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Dexx1 »

hajib wrote:uzmi Kur an pa procitaj ili kako muslimani kazu prouci,ali prevod ne drugo.osim pretnji paklenom kaznom koje se ponavljaju u Kur an u neprestano i poglavlja o bozim poslanicima nema nista drugo.ja vec 20 godina proucavam Kur an
Nisi ti izgleda Kur'an proučavao bajo moj.
zagortenej wrote:
Ćutiš dok se na drugoj temi ismijavaju sa Ehli bejtom a.s. a ovdje lajkaš postove nevjernicima :sad: tuga
Smrcak15

#789 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Dexx1 wrote:
hajib wrote:uzmi Kur an pa procitaj ili kako muslimani kazu prouci,ali prevod ne drugo.osim pretnji paklenom kaznom koje se ponavljaju u Kur an u neprestano i poglavlja o bozim poslanicima nema nista drugo.ja vec 20 godina proucavam Kur an
Nisi ti izgleda Kur'an proučavao bajo moj.
zagortenej wrote:
Ćutiš dok se na drugoj temi ismijavaju sa Ehli bejtom a.s. a ovdje lajkaš postove nevjernicima :sad: tuga
Sta je ba tuga covjek je od glave do pete nevjernik
hajib

#790 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali."
ovaj gore sto pise da Biblija nije Bozija Knjiga evo mu ajet iz Poglavlja Bekare gde se potvrdjuje da su Tevrat,Zebur i Indzil Bozije Knjige
hajib

#791 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. - A Allah sve čuje i zna."
ovde imamo jos jednu neistinu kada znamo da se islam sirio macem
hajib

#792 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je "
ovde nesumnjivo pise da islam potvrdjuje prijasnje knjige
Smrcak15

#793 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

hajib wrote:"i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali."
ovaj gore sto pise da Biblija nije Bozija Knjiga evo mu ajet iz Poglavlja Bekare gde se potvrdjuje da su Tevrat,Zebur i Indzil Bozije Knjige

Biblija sadrzi dio od objave a ne da je objava u cjelosti, znaci biblija ima nesto od objave a mnogo toga je od ljudi a ne od Boga. pa je to kao jedna neslana corba sastavljeno i zamandaljeno u jedno da vise neznas sta je sta osim ako nemas referencu da pomocu reference detektiras objavu i ono sto je od ljudi.
hajib

#794 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg - zato se Allaha bojte i mene slušajte - "
kroz cio Kur an se potvrdjuje istinitost Tevrata,Zebura,koji je objavljen Davudu a.s. i indzila
Smrcak15

#795 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

hajib wrote:"U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. - A Allah sve čuje i zna."
ovde imamo jos jednu neistinu kada znamo da se islam sirio macem
kako ce se sirit macem kad to Allah zabranjiva

''U vjeri nema prisile, pravi put se jasno razlikuje od zablude.." Kur'an

a dokaz ti je milioni krscana u srcu islamskog svijeta po egiptu, siriji, iraku i ostalim zemljama. da je macem se nagonilo nebi imali ni jednog krscanina niti bi bilo njihovih crkvi.

tako samo onaj ko valja neistine si ti ovdje.
Smrcak15

#796 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

hajib wrote:"i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg - zato se Allaha bojte i mene slušajte - "
kroz cio Kur an se potvrdjuje istinitost Tevrata,Zebura,koji je objavljen Davudu a.s. i indzila
da, istinitost onoga sto ima od istine u tevratu(tori) indzilu(evandjedlju) zeburu (psalmi) ali dosta toga je iskvareno i pomijesano sa ljudskim dodatcima
hajib

#797 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

Svaka hrana je bila dozvoljena sinovima Israilovim, osim one koju je Israil sam sebi zabranio prije nego što je Tevrat objavljen bio. Reci: "Donesite Tevrat pa ga čitajte, ako istinu govorite!"
i ovdje se potvrdjuje istinost Tevrata
hajib

#798 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

Ali, nisu svi oni isti. Ima ispravnih sljedbenika Knjige koji po svu noć Allahove ajete čitaju i mole se;
ovje se potvrdjuje dA ce i sljedbenici knjige uci u dzenet
hajib

#799 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"Mi smo objavili Tevrat, u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su jevrejima sudili vjerovjesnici, koji su bili Allahu poslušni i čestiti ljudi, i učeni, od kojih je traženo da čuvaju Allahovu knjigu, i oni su nad njom bdjeli. Zato se, kada budete sudili, ne bojte ljudi, već se bojte Mene, i ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi! A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici. "
na pocetku ovog stiha vidimo da su andjeli objavili Tevrat
hajib

#800 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"Poslije njih poslali smo Isaa, sina Mejremina, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je također bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali, "
i ovdje se potvrdjuje istinitost Jevandjelja
Post Reply