Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
oridjidji

#776 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

Sve u svoje vrijeme.
Svi smo postali strucnjaci za pravo.
Generalno svi seremo pomalo.

Recimo meni je interesantno da je Država BiH izgubila masu postupaka pred sudom za ljudska prava u Strazburu, upravo radi svojih odluka koji su bili protivne konvenciji o ljudskim pravima. Slovimo za jedno od najgorih pravosudnih sistema u Evropi. Mi ne mozemo godinama kao drzava da obezbijedimo jednaka prava svim građanima BiH, politička pristrasnost, korupcija i talovi nam sjebaše pravosudni sistem, ali smo i dalje uvjerenja da oni donose prave odluke, pa da je i ovaj zaključak pravi. Pola države nam slavi hladno krsnu slavu u čast entiteta koji je nastao na zlocinima ne mareci vredjali recimo koga drugog to. Necemo govoriti o pravima pojedinaca sva tri naroda gdje oni ne zive u vecini. Razumijem potrebu da institucije pravosuđa trebaju da imaju prostor očiščen od vjerskih simbola, pa i to da trebaju sudije imati i svojevrstan dress code, gdje neki sudija i sutkinja nece baciti na prsa polumjesec ili krst, staviti značku ili bedž neke političke partije, ali se ne mogu oteti dojmu da se marama u medijima predstavlja prvenstveno vjerskim simbolom i vezom sa pristrasnoscu, tako je i na forumu od strane nekih forumasa sto je pogresno.

Pustimo da vrijeme učini svoje, pa ćemo vidjeti gdje je zaključak VSTV-a o vjerskim obilježjima i šta su zapravo oni željeli njime postići. Na kraju ako time budu povređena nečija prava, imaćemo opet epizodu u kome će tužena strana biti Država BiH, a tužiće je njeni građani cije je pravo pomenutim zakljuckom ograniceno ili zakinuto. Na kraju možda budemo gledali novu epizodu Sejdić&Finci, ukoliko ovaj zakljucak dobije neki nekompromisan oblik i nekoga bude diskriminirao.

Piupiu je stavila tekst Edina Šarčevića koji objašnjava šta ovaj zaključak VSTV-a sadrži, u medijima nije ovako objašnjen i zbog toga postoji raskol između onih koji su protiv zaključaka VSTV-a i onih koji nisu. Zakljucak se odnosi na sluzbenike, ne i na stranke. Niti striktno istiskuje maramu, hidzab i muslimanke sutkinje iz pravosuđa, niti ih gura u neki silom nametnuti standard. Cilj mu je da se sacuva neutralnost od vjersko motiviranog ometanja pravnog postupka i da oblikuje standarde ove institucije shodno karakteru ovog demokratskog i pluralnog drustva. Na kraju i on je spomenuo kao najocitije krsenje toga standarda i uplita vjerskog svijetonazora u pravosuđe, slijedece:
Ovdje spominjem samo najočiglednije kako bih istakao da su vjerski svjetonazori dominantnih vjera duboko u državnim strukturama, u mentalitetima namještenika, u radnoj psihologiji funkcionera, članova njihovih kabineta i slično. Treba se podsjetiti pravoslavne crkve izgrađene u Orlovića dvorištu i njene odbrane pred svim institucijama RS-a, i shvatiće se o čemu je riječ. Ona nije samo pitanje upravnog i sudskog održavanja očiglednog bezakonja koje institucije RS-a stavlja u službu zaštite vjerskog nasilja, nego ima i simboličku vrijednost. Na nju treba misliti ovim povodom i zbog specifično ratnohuškačkog, financijskoprofiterskog i, zašto ne reći, zločinačko-inspiracijskog potencijala vjerskih zajednica. Državne institucije, iznad svega sudove, treba zaštititi što radikalnijim rješenjima i spriječiti da sudske prostorije postanu platforma na kojoj će konkurirati vjerski simboli, a sud postati izlog vjerovanja njenih namještenika, a time i simbol produžene ruke dominantne vjerske zajednice.”
Gle cuda ne spomenu maramu?
chupacabra

#777 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by chupacabra »

kamen spoticanja wrote:
chupacabra wrote:
kamen spoticanja wrote:Kur'an nalaze pokrivanje glave kao farz...hoce kazat muslimanka koja praktikuje vjerozakonik ima u ovom slucaju dvije mogucnosti...ili da ostavi mahramu na glavi a zaboravi posao unutar sudstva ili da otkrije glavu i radi ...fardi ajn kaze da je mahrama preca iz pozicije te muslimanke
a to onda znaci da je ista diskriminisana po vjerskoj osnovi...sto je jel ustavom zagarantovano pravo...jel...
pravdati to pricom o nekakvoj nepristrasnosti je idiotizam
jer onda je meni kao muhamedu sudija milan pristrasan
ili tebi celavcu sudija s dugom gustom kosom
a argument ovog delegata o "sveobuhvatnom vjerskom utjecaju kojeg sto agresivnije i radikalnije treba istjerati iz svih pora drustva " cirkus je sam po sebi
Sto vazi za muslimane onda mora vaziti i za mene kao iskrenog vjernika Batmana. Sva hvala i molitve pripadaju svevisnjem Bogu Sismisa. Njegova knjiga je iznad svih svjetovnih zakona. Moja vjera mi striktno nalaze, a tako pise u mojoj bozjoj knjizi objave svim ljudima i sismisima, da moram nositi odijelo Batmana. Konkurisem za posao na sudu, dobijem ga, i posto moja licna vjerska ubjedjenja zahtijevaju striktno oblacenje, ja cu da kao sudija dijelim pravdu obucen kao Batman. Skromno obucen u crno, pokriven od glave do pete i moje me odijelo i vjerska ubjedjenja ne sprjecavaju u obavljanju moje duznosti. Ako mi drzavni sekularni zakon zabrani da se oblacim kao Batman, pozivajuci se na pravilo vjerski neutralnog oblacenja u javnim institucijama koje svi financiraju (muslimani, ateisti, budisti, krscani, zidovi i ostali ne-Batmani), ja cu se pozvati na vjersku diskriminaciju. Ipak u mojoj knjizi stoji da je moje Batman odijelo primarna obaveza i odlika jednog skromnog i skrusenog Batmana koji ne istice svoje dijelove tijela. Dodao bih jos da mi je naknadno dosla objava o obaveznom koristenju Batmobila, ali posto Batmobil ne moze uci u institucije suda, ja cu se dobrovoljno odreci tog prava krseci bozje odredbe i svaki dan moliti svevisnjeg Boga Sismisa za oprost zbog ovog velikog grijeha. Jer, Bog Sismis najbolje zna.
Drugi nemaju pravo da mi negiraju moju vjeru i ismijavaju me jer niko ne moze dokazati da mi objava nije dosla od Boga Sismisa. Oni moraju postovati moje duboko i iskreno vjersko ubjedjenje i pravo na posao bez diskriminacije. Ja necu da zivim u drzavi u kojoj moram da biram izmedju posla i mog Batman odijela.
Moze?
Moze...cak bi bilo sjajno
Zalosno je ako ljudi ne mogu shvatiti koliko je apsurdna ova vrsta argumentacije od strane vjernika kojima je vjerski propis iznad svake odredbe sekularnih institucija. Institucija u kojima, ako svoju vjeru shvataju ozbiljno, nebi trebali nikako da dijele pravdu, jer nisu u skladu sa principima vjere koje se pridrzavaju. Meni je totalno svejedno hoce li zena nositi maramu ili ne, hoce li se moliti u crkvi ili dzamiji. Ono sto me interesuje je, kako zena, koja se drzi vjerskih propisa Islama, moze da obavlja posao sudije ili tuzioca po sekularnim zakonima a da ne dozivi neku vrstu kognitivne disonance, to jest kurcslusa u mozgu. Nije Islam neki svedski sto pa da uzimam iz njega sta mi je volja da prilagodim zivot u sekularnoj drzavi. Svodi se na ovo razmisljanje: Ja bi se eto malo pokrila, i drzala nekih vjerskih propisa, ali bi malo ignorisala serijatske propise i sudila po sekularnim zakonima. Ne moze i jare i pare. Ili slijedi svoju vjeru kako ti je propisano ili se ostavi te rabote sa protestima jer veze nemas za sta protestujes. Mislim da se ovdje najvise pokazuje koliko malo ljudi znaju o vjeri a pogotovu o Islamu, kojeg je, da se ne lazemo, tesko uskladiti sa sekularnim drustvom bez vece reformacije.
Kikibombona

#778 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Kikibombona »

Zgoljo wrote:Trvenje ili sva trvenja kojima smo svakodnevno svjedoci se svode na jednu jednostavnu stvar.
Jedni bi drugima nametali svoj svjetonazor i svoja uvjerenja kao nesto sto bi moralo biti pravilo.

Car istinske demokratije je da mora biti mjesta i za moja i tvoja uvjerenja i svjetonazore.Ako bude tako nece biti potrebe za bespotrebna prepucavanja koja su cisto napr.djivanje i gubljenje vremena.

Treba biti posten pa reci da u nametanju prednjace ljudi ateisticko-komunistickog svjetonazora,valjda,kako sam vec napisao,naviknuti na to iz proslih vremena.Ne znam puno primjera da je neki,recimo vjernik,nametao ateistu da mora postati vjernik,osim mozda nekolicine ekstremnih religijskih fanatika,oni se uglavnom vode onom,meni moje-tebi tvoje.

Dakle,ako si cestit covjek,rijesenje je vrlo jednostavno,meni moje-tebi tvoje.
Komentar na homoseksualnost...
Zgoljo wrote:Satanizam,sodomija,razvrat i nemoral najgore vrste ne bi se u normalnom svijetu smjeli poistovjecivati sa izvornim i pravilno tumacenim moralnim nacelima religije.

Dok sam ziv,borit cu se protiv toga.
saale

#779 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by saale »

Zakon donesen jos 2003 god, ovi samo nalozili sudovima da ga provodi :D
kritichar

#780 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by kritichar »

Connaisseur Karlin wrote:
Nosenje marame nije striktan vjerski propis vec licni izbor !Ako je nosenje marame striktan vjerski propis ,(kao sto ti tvrdis),dali to znaci da isti propis prisiljava i namece kod oblacenja zenama?
Da poznaješ islam kako se praviš da poznaješ, ovaj drugi dio pitanja bi bio suvišan, zato kani se stvari koje ne poznaješ!
Proposition Joe

#781 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Proposition Joe »

It_is_a_Leclerc wrote:Komunisti su famoznim Zakonom o zabrani feredže i nikaba, krenuli uvoditi 21. stoljeće u bošnjačke gradove i mjesta. (Zato im svakako treba odati počast) Samo u Krajini dotad je jedva 30 % žena pohađalo školu, ali su pod strahovitim pritiskom muftijica i hodžica redovno učile harfove i arapsko pismo, tako da ni danas nije rijedak slučaj žena koje su nepismene, no savršeno barataju arapskim pismom.
E cuj, krenuli uvoditi 21. stoljece zakonom o ZABRANI :-) :-) :-)
arzuhal

#782 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by arzuhal »

Proposition Joe wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Komunisti su famoznim Zakonom o zabrani feredže i nikaba, krenuli uvoditi 21. stoljeće u bošnjačke gradove i mjesta. (Zato im svakako treba odati počast) Samo u Krajini dotad je jedva 30 % žena pohađalo školu, ali su pod strahovitim pritiskom muftijica i hodžica redovno učile harfove i arapsko pismo, tako da ni danas nije rijedak slučaj žena koje su nepismene, no savršeno barataju arapskim pismom.
E cuj, krenuli uvoditi 21. stoljece zakonom o ZABRANI :-) :-) :-)
A kada su uveli 133. član Krivičnog zakona SFRJ-a, tada smo se već ispalili u 24. stoljeće, sve sa bošnjačkim mahalama i srpskijem varošima... :mrgreen:
zagortenej

#783 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zagortenej »

There is not a single reference in the Koran that obliges Muslim women to cover their hair or their face. The only verse that comes close to such a dress code (Sura 24, “The Light,” verse 31) directs believing women to let their head coverings obscure their bosoms.

It should be noted that the khimar, a head scarf that predated the hijab, was worn by Arab women before the Koran’s stipulations on modesty of dress and demeanour. Verse 24:31 did not introduce the garment, but modified its use when it said that Muslim women should “wear their head-coverings over their bosoms” — previously, they were left bare, although decked with jewellery and ornaments.

The intent of the verse was to exhort believing women to cover their nakedness rather than their hair, which was left partially uncovered even though the khimar was a head dress.

Moreover, the khimar was never rooted in religious precept — it was rooted in custom. Modifications for its use were introduced into Islamic practice when the religion spread into Byzantine and Persian territories, where once again the head dress was prevalent as a social custom.

The khimar was also a symbol of class and distinction rather than of religion precept in pre-Islamic and early Islamic history. Indeed, there existed a hierarchy of sorts where slave women were actually barred from veiling.

Omar bin Khattab, Islam’s second caliph, for example, ordered harsh treatment to slave women who donned the veil. Surely, if the veil was based on religious precept, its use would not be enforced so selectively.

Therefore, to turn the hijab or khimar into a religious and political issue belies its original intent. Muslim women who so vociferously defend its religious use should consider its history before determining whether they must wear it.

Islamists have turned the hijab into the central pillar of Islam. They consider Muslim women who do not cover their heads — the vast majority — as sinners or lesser Muslims. They should come out and debate the issue rather than using young Muslim klix as shields to pursue a political agenda.
I reci vjernicama da obore poglede svoje i čuvaju ferdžove svoje, i neka ne pokazuju ukras svoj, izuzev šta je vanjsko od njega; i neka pokrivače svoje stave na prsa svoja... (24:31)
ultima_palabra

#784 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ultima_palabra »

chupacabra wrote: Zalosno je ako ljudi ne mogu shvatiti koliko je apsurdna ova vrsta argumentacije od strane vjernika kojima je vjerski propis iznad svake odredbe sekularnih institucija. Institucija u kojima, ako svoju vjeru shvataju ozbiljno, nebi trebali nikako da dijele pravdu, jer nisu u skladu sa principima vjere koje se pridrzavaju. Meni je totalno svejedno hoce li zena nositi maramu ili ne, hoce li se moliti u crkvi ili dzamiji. Ono sto me interesuje je, kako zena, koja se drzi vjerskih propisa Islama, moze da obavlja posao sudije ili tuzioca po sekularnim zakonima a da ne dozivi neku vrstu kognitivne disonance, to jest kurcslusa u mozgu. Nije Islam neki svedski sto pa da uzimam iz njega sta mi je volja da prilagodim zivot u sekularnoj drzavi. Svodi se na ovo razmisljanje: Ja bi se eto malo pokrila, i drzala nekih vjerskih propisa, ali bi malo ignorisala serijatske propise i sudila po sekularnim zakonima. Ne moze i jare i pare. Ili slijedi svoju vjeru kako ti je propisano ili se ostavi te rabote sa protestima jer veze nemas za sta protestujes. Mislim da se ovdje najvise pokazuje koliko malo ljudi znaju o vjeri a pogotovu o Islamu, kojeg je, da se ne lazemo, tesko uskladiti sa sekularnim drustvom bez vece reformacije.
Svaka čast :thumbup: Toliki milioni ljudi zapravo ne znaju ništa o vjeri koju slijede, ali ti si odvojio komadić dragocjenog vremena da ih poučiš, i to besplatno :thumbup:

Allah te nagradio, brate... :mrgreen:
daddy-kool

#785 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by daddy-kool »

"Iz toga proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno je li marama vjersko obilježje, a što je i stav Evropskog suda za ljudska prava. Ovakav pristup je ispoštovan i u kontekstu predmetnih zaključaka Vijeća, koji se odnose na preduzimanje mjera u cilju poštivanja pozitivnih propisa kojima se zabranjuje ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama", naveli su u svom obrazloženju iz VSTV-a.
Znači ako osoba kaže da nije religijski simbol onda je ok?

Možemo li očekivati da pravosudne institucije počnu raditi i za vijeme vjerskih praznika, kako ne bi ispoljavali vjersku pripadnost?
Capsicum

#786 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Capsicum »

Stvarno mi je zabavno citati kako ateisti uce muslimane o Islamu :D Pogotovo kad ti postave ultimatum "ili ces se pridrzavati svih propisa ili" :lol: . Ono sebi daje za pravo da nekome naredjuje kako da razmislja, u sta da vjeruje i kako da se ponasa. I to se jos poziva na zapad :D Jest ako nam je Sjeverna Koreja zapad :D
Styling

#787 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

daddy-kool wrote:
"Iz toga proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno je li marama vjersko obilježje, a što je i stav Evropskog suda za ljudska prava. Ovakav pristup je ispoštovan i u kontekstu predmetnih zaključaka Vijeća, koji se odnose na preduzimanje mjera u cilju poštivanja pozitivnih propisa kojima se zabranjuje ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama", naveli su u svom obrazloženju iz VSTV-a.

Možemo li očekivati da pravosudne institucije počnu raditi i za vijeme vjerskih praznika, kako ne bi ispoljavali vjersku pripadnost?
Ili da pocnu ukidati dva dana godisnje na religijske praznike jer se i time ocituje vjerska pripadnost.
Proposition Joe

#788 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Proposition Joe »

I da zabrane jelke i djedove mrazove ili ti ga bozicnjake u pravosudnim institucijama i nosenje crnine...
oridjidji

#789 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

chupacabra wrote:
Zalosno je ako ljudi ne mogu shvatiti koliko je apsurdna ova vrsta argumentacije od strane vjernika kojima je vjerski propis iznad svake odredbe sekularnih institucija. Institucija u kojima, ako svoju vjeru shvataju ozbiljno, nebi trebali nikako da dijele pravdu, jer nisu u skladu sa principima vjere koje se pridrzavaju. Meni je totalno svejedno hoce li zena nositi maramu ili ne, hoce li se moliti u crkvi ili dzamiji. Ono sto me interesuje je, kako zena, koja se drzi vjerskih propisa Islama, moze da obavlja posao sudije ili tuzioca po sekularnim zakonima a da ne dozivi neku vrstu kognitivne disonance, to jest kurcslusa u mozgu. Nije Islam neki svedski sto pa da uzimam iz njega sta mi je volja da prilagodim zivot u sekularnoj drzavi. Svodi se na ovo razmisljanje: Ja bi se eto malo pokrila, i drzala nekih vjerskih propisa, ali bi malo ignorisala serijatske propise i sudila po sekularnim zakonima. Ne moze i jare i pare. Ili slijedi svoju vjeru kako ti je propisano ili se ostavi te rabote sa protestima jer veze nemas za sta protestujes. Mislim da se ovdje najvise pokazuje koliko malo ljudi znaju o vjeri a pogotovu o Islamu, kojeg je, da se ne lazemo, tesko uskladiti sa sekularnim drustvom bez vece reformacije.
Ma ja, sjedi zeno kuci nije to u tvome pravu, budi blecak i cuvaj kucu to ti je jedino pravo koje uzivas u necijoj interpretaciji Islama. Ovdje svi poznavaoci Islama. Ne mogu prava i obaveza muslimana/muslimanki u islamskim državama i van njih biti jednake, isto tako ne mogu biti jednake ni mogučnosti. Najgori su mi ovi koji savjetuju sklanjanje istima iz sistema koji im omogučavaju jednaka prava kao i ostalim građanima, to jest ako ti je omogučeno da budeš dijelom sistema kao i drugi, sudac, policajac, ministar, predsjednik, nemoj to biti jer je suprotno Islamu, iako ti demokratija sve to pruža. Takva razmišljanja su karakteristična i za ove što mahom idu po Siriji da puškaraju, gdje češ biti dio tagutskog sistema, prepusti ga drugima jer oni ne sude po Allahovim propisima, svi koji tako rade su mrski nevjernici i otpadnici od Islama, kao i oni što glasaju, pa ti i matična zemlja Bosna u kojoj živiš postane tijesnom jer sam sebe obespravljuješ i praviš građaninom drugog reda, pa na kraju moraš špugnuti u Siriju jer ti je tamo prostranije čekajući svoj red da ubiješ nekog muslimana i neki tebe.

Mislim da ti ovdje pokazuješ neznanje jer se ovdje Islam ne prilagođava društvu, već se sljedbenici Islama prilagođavaju različitim društvenim poretcima te mogučnostima koje im se nude na prostoru kojem žive.
arzuhal

#790 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by arzuhal »

Capsicum wrote:Stvarno mi je zabavno citati kako ateisti uce muslimane o Islamu :D Pogotovo kad ti postave ultimatum "ili ces se pridrzavati svih propisa ili" :lol: . Ono sebi daje za pravo da nekome naredjuje kako da razmislja, u sta da vjeruje i kako da se ponasa. I to se jos poziva na zapad :D Jest ako nam je Sjeverna Koreja zapad :D
;-)
oridjidji

#791 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

Capsicum wrote:Stvarno mi je zabavno citati kako ateisti uce muslimane o Islamu :D Pogotovo kad ti postave ultimatum "ili ces se pridrzavati svih propisa ili" :lol: . Ono sebi daje za pravo da nekome naredjuje kako da razmislja, u sta da vjeruje i kako da se ponasa. I to se jos poziva na zapad :D Jest ako nam je Sjeverna Koreja zapad :D
:thumbup:
oridjidji

#792 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

Chmoljo wrote:dok se bavite hidžabom kažu da je kolektivnim ugovorom smanjen maksimalan iznos toplog obroka.

i da ćemo za iduće izbore imati praktično zatvorene liste.

samo kažem...

nastavite vi samo tamo gdje ste stali :oops:
Prodje hladno i ona naknada za dusevnu bol politicarima od 300 KM, dok se brani povecanje minimalca za 3%, to je opasno za drzavu... :lol:
Styling

#793 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

oridjidji wrote:
Chmoljo wrote:dok se bavite hidžabom kažu da je kolektivnim ugovorom smanjen maksimalan iznos toplog obroka.

samo kažem...

Prodje hladno i ona naknada za dusevnu bol politicarima od 300 KM, dok se brani povecanje minimalca za 3%, to je opasno za drzavu... :lol:
Pa sve sto nakane to ce i proci. Kao da mi mozemo na to uticati. Mozemo samo posmatrati kako nas prave budalama.
m_l

#794 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by m_l »

Saopćenje Rijaseta: Država i njeni organi prema muslimanima i njihovim vjerskim pravima ne pokazuju potrebnu odgovornost

Sarajevo, 11. februar 2016. (MINA) - Povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da ostaje pri svom ranije donesenom zaključku o vjerskim obilježjima, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća od 10. 02. 2016. godine da ostane pri svom ranijem zaključku o zabrani vjerskih obilježja, kojim se muslimanke s mahramom isključuju iz pravosudnih institucija, Islamska zajednica razumijeva kao ostajanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pri zaključku o kršenju temeljnih ljudskih prava muslimana. Islamska zajednica je nastojala u otvorenoj i transparentnoj argumentaciji i komunikaciji da ukaže Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na pogrešno tumačenje mahrame u islamu što ima za posljedicu nedopustivo kršenje prava muslimanki. Međutim, zauzimanje definitivnih stavova od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća po ovom pitanju, čijim se sprovođenjem nastavlja kršiti Ustav BiH, Zakon o slobodi vjere i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, tako što se jedna društvena grupa potpuno diskriminira, čini se da obesmišljava ovu vrstu komunikacije. Štaviše, pozivanje na dijalog oko već zauzetih konačnih stavova, uz najavu da se oni neće mijenjati, teško je smatrati iskrenim i s željom da se postigne rješenje u interesu zadovoljstva svih građana.
Islamska zajednica drži neprihvatljivim istupe pojedinih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji su se stavili u ulogu tumača islama i njegovih propisa, iako za to nemaju nikakve kvalifikacije, što oslikava intencije pojedinih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pokazuje njihov odnos prema slobodi i autonomiji Islamske zajednice i njenim ingerencijama u tumačenju islamskih propisa.

Muslimani trebaju znati za ovakve uvredljive i diskriminirajuće postupke, ali i činjenicu da država Bosna i Hercegovina nastavlja sustavno diskriminirati muslimane odugovlačenjem da potpiše ugovor s Islamskom zajednicom, kao najvećom vjerskom grupacijom u BiH, premda je isti ugovor potpisala sa Katoličkom crkvom 2006. i Srpskom pravoslavnom crkvom 2007. godine.

Sve ovo ukazuje da država i njeni organi prema muslimanima i njihovim vjerskim pravima ne pokazuju potrebnu odgovornost i da su spremni s pozicije moći nastaviti svoje protuustavno djelovanje na štetu vjerskih sloboda i ljudskih prava muslimana.

Nakon što je u otvorenoj komunikaciji Islamska zajednica predložila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću korekciju zaključka o zabrani vjerskih obilježja, a Visoko sudsko i tužilačko vijeće svojom jučerašnjom odlukom praktički razgovor o ovom pitanju učinilo bespredmetnim, Islamska zajednica neće razgovarati s onima koji krše ljudska prava i Ustav Bosne i Hercegovine.

Islamska zajednica će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere u zaštiti prava muslimana koristeći sve legalno raspoložive domaće i međunarodne instrumente.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#795 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Chmoljo »

oridjidji wrote:

samo kažem...

bez namjere da ignorišem ičije osjećaje, ili minimiziram, mislim da ima i prečih stvari od ovoga. a opet, ovo je u prvom planu. jesam li pomenuo usvojeni mehanizam koordinacije? kada nam Esso bude blokirao put ka EU, jer mu ne žele nostrificirati njegovu diplomu i priznati titulu magistra, vjerujem, izletiće neka nova krucijalna tema, tipa pitanja svinjetine u tržnim centrima, hidžabima na koncertima, broja zuba četvrte policijske uprave...
Styling wrote:Pa sve sto nakane to ce i proci. Kao da mi mozemo na to uticati. Mozemo samo posmatrati kako nas prave budalama.
dobro si. ne znam što uopšte i o čemu pričamo...
m_l

#796 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by m_l »

Styling wrote:
daddy-kool wrote:

Ili da pocnu ukidati dva dana godisnje na religijske praznike jer se i time ocituje vjerska pripadnost.
A sta kazu, zabranjuje se "ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama", a istovremeno se biraju politicki i nacionalno podobni. Drzava apsurda, drzava nepravde...
__Phoenix__

#797 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by __Phoenix__ »

ultima_palabra wrote:
chupacabra wrote: Zalosno je ako ljudi ne mogu shvatiti koliko je apsurdna ova vrsta argumentacije od strane vjernika kojima je vjerski propis iznad svake odredbe sekularnih institucija. Institucija u kojima, ako svoju vjeru shvataju ozbiljno, nebi trebali nikako da dijele pravdu, jer nisu u skladu sa principima vjere koje se pridrzavaju. Meni je totalno svejedno hoce li zena nositi maramu ili ne, hoce li se moliti u crkvi ili dzamiji. Ono sto me interesuje je, kako zena, koja se drzi vjerskih propisa Islama, moze da obavlja posao sudije ili tuzioca po sekularnim zakonima a da ne dozivi neku vrstu kognitivne disonance, to jest kurcslusa u mozgu. Nije Islam neki svedski sto pa da uzimam iz njega sta mi je volja da prilagodim zivot u sekularnoj drzavi. Svodi se na ovo razmisljanje: Ja bi se eto malo pokrila, i drzala nekih vjerskih propisa, ali bi malo ignorisala serijatske propise i sudila po sekularnim zakonima. Ne moze i jare i pare. Ili slijedi svoju vjeru kako ti je propisano ili se ostavi te rabote sa protestima jer veze nemas za sta protestujes. Mislim da se ovdje najvise pokazuje koliko malo ljudi znaju o vjeri a pogotovu o Islamu, kojeg je, da se ne lazemo, tesko uskladiti sa sekularnim drustvom bez vece reformacije.
Svaka čast :thumbup: Toliki milioni ljudi zapravo ne znaju ništa o vjeri koju slijede, ali ti si odvojio komadić dragocjenog vremena da ih poučiš, i to besplatno :thumbup:

Allah te nagradio, brate... :mrgreen:
Samo što se ova odluka ne odnosi samo na sudije i tužioce već sve uposlenike suda generalno...
oridjidji

#798 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

Styling wrote:
oridjidji wrote:

samo kažem...

Pa sve sto nakane to ce i proci. Kao da mi mozemo na to uticati. Mozemo samo posmatrati kako nas prave budalama.
a tako je kad nas je malo koji im ne drzimo mlin.
oridjidji

#799 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

Chmoljo wrote:
oridjidji wrote:

samo kažem...

bez namjere da ignorišem ičije osjećaje, ili minimiziram, mislim da ima i prečih stvari od ovoga. a opet, ovo je u prvom planu. jesam li pomenuo usvojeni mehanizam koordinacije? kada nam Esso bude blokirao put ka EU, jer mu ne žele nostrificirati njegovu diplomu i priznati titulu magistra, vjerujem, izletiće neka nova krucijalna tema, tipa pitanja svinjetine u tržnim centrima, hidžabima na koncertima, broja zuba četvrte policijske uprave...
Styling wrote:Pa sve sto nakane to ce i proci. Kao da mi mozemo na to uticati. Mozemo samo posmatrati kako nas prave budalama.
dobro si. ne znam što uopšte i o čemu pričamo...
Mislim da je kod nas sve u prvom planu zahvaljujuci medijima.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#800 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Chmoljo »

oridjidji wrote:
Mislim da je kod nas sve u prvom planu zahvaljujuci medijima.
potražnja ponuda...
Post Reply