Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Idriz

#776 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Ja_Ja wrote:
sigh wrote:Sanders je btw uzeo izbore u inostranstvu. Neki su to protumacili kako ameri u svijetu vide Bernijevu politiku na djelu, pa zele da on pobjedi kako bi se mogli vratiti nazad :-D
A drugi da je lahko tudjom cu..m gloginje mlatit.
Free tuition sto Bernie obecava kostalo bi 70 milijardi godisnje.

Bank bailout je kostao - 80 milijardi mjesecno.

Ali valjda mudima prija kad ih se trese o bankarske gloginje.
Ja_Ja

#777 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Trump nosi Arizonu i sve delegate, Cruz Utah. Clinton nosi Arizonu velikom razlikom, Sanders ogromnom Idaho, i Utah.
Idriz

#778 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

klavirdžija wrote:Ovi izbori su skoro pa skroz ogolili stvarnu Ameriku. Nema tu previše naknadne radikalizacije, važniji je faktor da su polupismeni redneci sada jako bitan politički faktor. To je proces koji traje od 70-ih godina, počeo je kada su republikanci otkrili da najkonzervativniji sloj, uglavnom polupismen i jako vjerski nastrojen (vidi prevashodno pod "bible belt") maltene jedva da i glasaju na izborima od državnog značaja. Nakon toga su se dobro uvezali sa njihovim podobro korumpiranim predvodnicima (raznoraznom popadijom na žeton i sličnima), koji od tada svoje stado buvalno pimpaju republikancima. Najočitiji primjer je Reaganov izbor za predsjednika, mada je naravno još i recimo Nixon koketirao s ovima.

Pošast se zatim polako proširila, a okolnosti su im išle na ruku.

Ono što je po meni stvarno zabrinjavajuće nisu republikanci (ovaj trend je odavno lako predvidljiv, ne bi me iznenadilo ni da na sljedećim izborima Hulk Hogan bude kandidat), nego demokrate i njihov glupav, nekoordiniran odgovor na taj proces. Ako je Bernie to, nahebali su i Ameri, ali bogami i mi ostali.
Demokrate jesu krive, ali to je zato sto su se pomjerili udesno. Trebali bi biti lijeva stranka a ne stranka desnog centra. Cemu onda 2 partije? Bernie je najpozitivnija stvar koja se desava i prakticno jedina nada ali demokrate ga sabotiraju i nude Hillary.
ultima_palabra

#779 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ultima_palabra »

Pa republikanci dugo vremena pomjeraju taj spektar udesno, demokrate nemaju odgovora. Sanders je prvi koji je otpočeo kontra-proces i zbog toga će ostati upamćen.
Idriz

#780 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

ultima_palabra wrote:Pa republikanci dugo vremena pomjeraju taj spektar udesno, demokrate nemaju odgovora. Sanders je prvi koji je otpočeo kontra-proces i zbog toga će ostati upamćen.
Demokratski odgovor je da usvoje desne politike tako da se 2 partije ne razliluju osim po stavu o gejevima i abortusu. Pa ne moze se politika bazirati na par tih stvari, gdje je ekonomija? Ali hej, wall streetu je super jer obije strane ima u dzepu. Bernie je osvjezenje i bas zato ga cijeli establishment sabotira a mediji marginalizuju.
prog321

#781 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Kad vidim CNN i FOX News ne cudi me da prosjecan Amer ne shvata da ga wallstreet bankari jebu u mozak . :-D
Idriz

#782 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

upravo. uzmimo recimo ttp agreement koji je vjerovatno najbitnija tema za zivote ljudi. niti jedne jedine rijeci o tome. nikad. nigdje.

danas bernie u californiji izjavi da walton familija, koja ima bogatstvo vece od 40% amerikanaca treba da sidje sa velfera i posteno plati svoje radnike.

nigdje nista o tome.

u americi imamo indoktrinirane debile koji misle da svi imaju iste prilike za uspjeh a u bosni morone "esperte" koji tvrde da drzava treba stvoriti slican ambijent kako bi nam dosli investitori.
Ja_Ja

#783 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Washington vrijedan pomena, Aljaska i Havai, yok! Hillary se priprema da ga dokrajci tamo na istocnoj obali krajem aprila, Ovo je sve malo nesto, sto se vidi i po utrosenim parama. Ona gotovo nista nije potrosila na gore pomenute drzave kao ni na drzave iz proslosedmicnih izbora. Dok je Sanders trosio, mislim da sam procitao da je u Arizoni potrosio mozda i duplo vise od nje. Mislim da je HIllary sada u tom nekom taktickom dijelu gdje cuva snagu/pare za duel sa republikancima. Sve se vise okrece Trumpu.
Idriz

#784 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

pasha078 wrote:Jos jedna opservacija: u prethodnim ciklusima, u ovom stadiju, kad je protukandidat manje vise izgubio, demsi bi koagulirali oko nosioca nominacije, i.e. niko ne bi glasao za jasnog gubitnika.

U ovom ciklusu se to ne desava. Iako je ocigledno da Berni ne moze dobiti nominaciju, u ove tri drzave gazi Hillary astronomskim razlikama.

To je los znak za Hillary
uglavnom je tako, ali zadnji put ona je isla do juna protiv obame. matematicki je jos moguce da berni sakupi dovoljno delegata.
Ja_Ja

#785 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

pasha078 wrote:
Ja_Ja wrote:Washington vrijedan pomena, Aljaska i Havai, yok! Hillary se priprema da ga dokrajci tamo na istocnoj obali krajem aprila, Ovo je sve malo nesto, sto se vidi i po utrosenim parama. Ona gotovo nista nije potrosila na gore pomenute drzave kao ni na drzave iz proslosedmicnih izbora. Dok je Sanders trosio, mislim da sam procitao da je u Arizoni potrosio mozda i duplo vise od nje. Mislim da je HIllary sada u tom nekom taktickom dijelu gdje cuva snagu/pare za duel sa republikancima. Sve se vise okrece Trumpu.
Trosila je ona ranije. Sabiras novce trosene u zadnjih mjesec dva, ona radi na ovome i postavlja infrastrukturu jos od prije dvije godine. Moras i to uracunati ako hoces fer poredjenje.

Slazem se da HI i AK nisu toliko bitni sto se tice totalnog broja delegata (WA jeste, a i Oregon). No ja govorim nesto drugo, ako je raspolozenje medju demokratskim glasacima pro ljevicarsko, sve ove sitne drzave sto su glasale za Sandersa mogle bi izgladati i senatora slicnih nazora (naravno plave drzave, dakle oregon ili wa a ne ak).

A to je vec bitno, jer i Texas, koliko god velik, daje dva senatora bas kao i HI.
Ovo je jedina pozitivna stvar koja bi mogla da izadje iz ovih izbora, ali i jedini nacin da se nekad u buducnosti izglasa predsjednik tipa Sandersa. Sada gledam u urbanim sredinama postoji odredjen broj mladjih kandidata za drzavne predstavnike koji se reklamiraju naglasavajuci da su podrzavali Bernia.
jefferson

#786 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Sto Bernie obrisa pod sa Hilary u Washingtonu.
jefferson

#787 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

pasha078 wrote:
jefferson wrote:Sto Bernie obrisa pod sa Hilary u Washingtonu.
Cekaj jos da vidis u Oregonu kako ce :D
Ma dobro Oregon znam, ali u Washingtonu sam mislio da ce ona biti tezi protivnik zbog unija, Boeinga i slicno.
Jack Be Nimble

#788 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Jack Be Nimble »

Ja glasao za Bernija. Vecina mi mladi isli za Bernija, a starije osobe za Hilary. Mladji crnci za Bernija, stariji za Hilary itd
Idriz

#789 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Jack Be Nimble wrote:Ja glasao za Bernija. Vecina mi mladi isli za Bernija, a starije osobe za Hilary. Mladji crnci za Bernija, stariji za Hilary itd
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
jefferson

#790 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Ma jok, ja u PNW od ljeta nisam vidio na autu Hillary sticker.....

A za unije, naravno da je podrzavaju, ali sefovi, dok obicni clanovi idu Berniju.
Ma znam, bio sam nedavno u Seattleu, i nisam vidio niti jedan Hillary znak.
Jack Be Nimble

#791 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Jack Be Nimble »

Ma nije ni pokusala puno u WA. Svjesna je da u PNW nema sta puno traziti. Previse omladine + generalno vecina ljudi vuce ka demokratskom socijalizmu.
Progressive state ili u drugim rijecima whites only. Ako nema crnaca, tesko je njoj uzeti glasove.
jefferson

#792 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Jack Be Nimble wrote:Ma nije ni pokusala puno u WA. Svjesna je da u PNW nema sta puno traziti. Previse omladine + generalno vecina ljudi vuce ka demokratskom socijalizmu.
Progressive state ili u drugim rijecima whites only. Ako nema crnaca, tesko je njoj uzeti glasove.
Ma dobro u sustini PNW i nije vaza za demokrate u generalnim izborima, kao ni nazadni jug. ZNa se da republikanci mogu uzeti WA i OR kad na vrbi zasvrbi, kao i demokrate Alabamu ili Texas.
Hillary je uzela Floridu, to je bitno kao i Nevadu. Colorado ja mislim ide demokratama svakako, iako ga je Bernie uzeo.
Po meni Berni je bolji kandidat, ali ja jos cekam da objasni kako misli da provuce kroz kongres svoje planove. Tu me pravo zivcira. Sto se tice programa on je super, razbijanje banaka i slicno. Medjutim, uospte nema objasnjenje kako sve to provuci kroz kongres. Jos jedna stavr, pod hitno mora da postane rjecitiji kada je u pitanju nacionalna sigurnost. On enma stava, osim: ja nisam glasao za rat i Iraku.
Ako postane predsjednik to ce postati njegov problem htio on to ili ne, stoga mora malo da se tu sazove.
Ja_Ja

#793 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Svi ti problemi ce nestati kada jedina alternativa ostane Trump ili Cruz.

Jefferson se dotakao sustine "problema" zvanog Sanders, i to se moze rijesiti samo "grassroot" pokretom koji ce slijedecih 8-10 godina raditi da udje u sve pore americkog drustva, a prevashodno Kongresa i da onda izabere nekog novog Sandersa koji ce uistinu biti ozbiljan kandidat.
jeza u ledja

#794 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Bravo za Bernija danas! :thumbup:
pasha078 wrote: demsi bi koagulirali
Ko mlijeko u paradajz sosu. :D
Koalirali. :wink:
Idriz

#795 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

jefferson wrote:
Jack Be Nimble wrote:Ma nije ni pokusala puno u WA. Svjesna je da u PNW nema sta puno traziti. Previse omladine + generalno vecina ljudi vuce ka demokratskom socijalizmu.
Ma dobro u sustini PNW i nije vaza za demokrate u generalnim izborima, kao ni nazadni jug. ZNa se da republikanci mogu uzeti WA i OR kad na vrbi zasvrbi, kao i demokrate Alabamu ili Texas.
Hillary je uzela Floridu, to je bitno kao i Nevadu. Colorado ja mislim ide demokratama svakako, iako ga je Bernie uzeo.
Po meni Berni je bolji kandidat, ali ja jos cekam da objasni kako misli da provuce kroz kongres svoje planove. Tu me pravo zivcira. Sto se tice programa on je super, razbijanje banaka i slicno. Medjutim, uospte nema objasnjenje kako sve to provuci kroz kongres. Jos jedna stavr, pod hitno mora da postane rjecitiji kada je u pitanju nacionalna sigurnost. On enma stava, osim: ja nisam glasao za rat i Iraku.
Ako postane predsjednik to ce postati njegov problem htio on to ili ne, stoga mora malo da se tu sazove.
A ako hilari pobjedi samo ce nositi vodu za wall street, pentagon i security apparatus i bice isto kao da je republikanac u bijeloj kuci. I saudijska ce biti jos stabilnija.
jefferson

#796 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

pasha078 wrote:
jefferson wrote:
Btw, ne kontam sta mislis sa tim da je bitno sto je Hillary uzela FL. Aludiras da bi mogla isto napraviti u novembru? Ako saberes sve glasace, vise ih je izaslo u gop nego u dems primary. A to se moze citati kao da je Trump vise animirao bazu nego bilo Hillary bilo Berni.
Generalni izbori uvijek animiraju ljude vise nego primari ili tkz. mid-terms.
U sustini, oko 70% ljudi pocne obracati paznju na izbore tek poslije Labor day-a, pogotovo crnci, hispano, mladi itd.
jefferson

#797 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Idriz wrote:
jefferson wrote:
A ako hilari pobjedi samo ce nositi vodu za wall street, pentagon i security apparatus i bice isto kao da je republikanac u bijeloj kuci. I saudijska ce biti jos stabilnija.
Ja i? Sta bi ti, de nas prosvjetli? De nam daj svoju viziju?
Idriz

#798 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Trump ce otresti babu ko od sale.
Idriz

#799 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

jefferson wrote:
Idriz wrote:
jefferson wrote: Ma dobro u sustini PNW i nije vaza za demokrate u generalnim izborima, kao ni nazadni jug. ZNa se da republikanci mogu uzeti WA i OR kad na vrbi zasvrbi, kao i demokrate Alabamu ili Texas.
Ja i? Sta bi ti, de nas prosvjetli? De nam daj svoju viziju?
Treba glasati za Bernija makar mu nista ne proslo u senatu. Civjek nije pokvaren kao hilari i makar nece pravit stetu. Hilari je pravo zlo.
Naslovnica

#800 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Naslovnica »

Meni je Hilari toliko izvještačena i antipatična da je to čudo jedno.
Imam osjećaj da je sve, počevši od osmjeha, pa do priče, gluma i pretvaranje, naučeno i neuvjerljivo.
Post Reply