Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
modem33

#776 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by modem33 »

Ovi koji pricaju o "biciklima" trebaju otici pod hitno psihijatru osim ova udruzenja za "bicikle" koja dobivaju po 40.000 KM od naplate kroz registracije automobila ....

Sad je meni jasno te "ublehe price o biciklima" .. 8-)

Otidjite fino iz Sarajeva do Zagreba biciklom ... i stavite jos 2 putne torbe. Nadam se da ce past kisa u medjuvremenu dok vozite, da znate kako je lijepo voziti po kisi 8-)
bach

#777 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bach »

Da izravnamo Ivan planinu?

Ionako niko neće plakati za njom...Moglo bi se to kroz koncesiju riješiti...
Novak20

#779 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Novak20 »

Nisam pratio temu, nemam vremena čitati silne stranice pa ću možda ponoviti nečije prijedloge za rješenje problema i smanjenje zagađenosti Sarajeva u zimskim mjesecima.

1. Izgradnja vrelovoda TE Kakanj-Visoko-Breza-Ilijaš-Semizovac-Vogošća-Rajlovac-Sarajevo (cca 250.000 stanova + kuće),
2. Izgradnja postrojenja za odsumporavanje i denitrifikaciju TE Kakanj,
3. Povećanje energetske efikasnosti zgrada i individualnih objekata (termoizolacija, prozori sa tri stakla) dodjelom beskamatnih kredita iz fondova za zaštitu okoliša,
4. Stimulacije za priključak na daljinsko grijanje, beskamatni krediti iz fondova za promjenu ložišta sa uglja na pelet gdje ne može doći vrelovod,
5. Postavljanje filtera na dimnjake silnih ćevabdžinica, fast-food restorana itd,
6. Stimulacije kod registracije novijih vozila, destimulacije i veće naknade za starija motorna vozila,
7. Jačanje željezničkog saobraćaja u Sarajevsko-Zeničkoj kotlini nauštrb cestovnog,
8. Razvijanje kulture korištenja javnog prevoza (uz zabranu saobraćanja starijim vozilima jp) i bicikla kao sredstva prevoza,

Sve ovo i još mnogo toga su vlasti propustile da urade a moglo se za 20 godina. Uz gradnju autoceste komotno se mogao raditi vrelovod. Fond za zaštitu okoliša prikupljao je pare čini mi se 7 godina ali ih nije dijelio jer se politika nije mogla dogovoriti oko imenovanja direktora itd....

To smo mi. Bavimo se posljedicama umjesto da otklonimo uzroke. Čim puhne vjetar sve ćemo zaboraviti dok nam se ne ponovi opet i opet.
Heller

#780 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Heller »

Nije neki problem Vrelovod Kakanj-Sarajevo, veći problem je grananje, podstanice po Sarajevu.
Novak20

#781 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Novak20 »

Heller wrote:Nije neki problem Vrelovod Kakanj-Sarajevo, veći problem je grananje, podstanice po Sarajevu.
Valjda se i ovaj problem može riješiti ako se shvati kao izazov a ne opravdanje da se ne radi ništa. Usput možda treba zamijeniti i vodovodne cijevi.
Heller

#782 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Heller »

Novak20 wrote:
Heller wrote:Nije neki problem Vrelovod Kakanj-Sarajevo, veći problem je grananje, podstanice po Sarajevu.
Valjda se i ovaj problem može riješiti ako se shvati kao izazov a ne opravdanje da se ne radi ništa. Usput možda treba zamijeniti i vodovodne cijevi.
Zašto mijenjali vodovodne cijevi kad mogu zavrnut vodu? :-)
vryzas

#783 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vryzas »

http://www.sourceba/clanak/BiH/426163/I ... -par-nepar

Kako je za agenciju Patria potvrđeno na dan početka primjene odluke o vožnji automobila po principu par-nepar, sarajevska policija ne može kažnjavati vozače u Kantonu Sarajevo koji prekrše mjere zabrane vožnje motornih vozila po sistemu par-nepar jer za to nema zakonskog osnova.

- Ta odluka uopšte nije u registru novčanih kazni. Nemamo način da izričemo prekršajne sankcije. Odluka nikad nije razrađena do kraja i policajci na terenu nemaju na osnovu čega da kažnjavaju vozače - kazao je izvor Patrije iz MUP KS.

Policija mora postupiti po odluci te kontrolisati vozače, ali ih ne može kazniti.

Operativni štab u okviru epizode Uzbune naložio je između ostalog mjeru “privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila uvođenje sistema vožnje par- nepar tablica" s početkom primjene od 25. decembra.

:oops:
edo_79

#784 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

Novak20 wrote:Nisam pratio temu, nemam vremena čitati silne stranice pa ću možda ponoviti nečije prijedloge za rješenje problema i smanjenje zagađenosti Sarajeva u zimskim mjesecima.

1. Izgradnja vrelovoda TE Kakanj-Visoko-Breza-Ilijaš-Semizovac-Vogošća-Rajlovac-Sarajevo (cca 250.000 stanova + kuće),
3. Povećanje energetske efikasnosti zgrada i individualnih objekata (termoizolacija, prozori sa tri stakla) dodjelom beskamatnih kredita iz fondova za zaštitu okoliša,
4. Stimulacije za priključak na daljinsko grijanje, beskamatni krediti iz fondova za promjenu ložišta sa uglja na pelet gdje ne može doći vrelovod,
5. Postavljanje filtera na dimnjake silnih ćevabdžinica, fast-food restorana itd,
6. Stimulacije kod registracije novijih vozila, destimulacije i veće naknade za starija motorna vozila,
7. Jačanje željezničkog saobraćaja u Sarajevsko-Zeničkoj kotlini nauštrb cestovnog,
8. Razvijanje kulture korištenja javnog prevoza (uz zabranu saobraćanja starijim vozilima jp) i bicikla kao sredstva prevoza,

Sve ovo i još mnogo toga su vlasti propustile da urade a moglo se za 20 godina. Uz gradnju autoceste komotno se mogao raditi vrelovod. Fond za zaštitu okoliša prikupljao je pare čini mi se 7 godina ali ih nije dijelio jer se politika nije mogla dogovoriti oko imenovanja direktora itd....

To smo mi. Bavimo se posljedicama umjesto da otklonimo uzroke. Čim puhne vjetar sve ćemo zaboraviti dok nam se ne ponovi opet i opet.
Sa svim se lažem osim sa ove dvije stavke:

stavka 4 - nisi išta napravio ako pređeš s uglja na pelet ... razlike u emisiji su jako male da bi to bilo dovoljno isplativo za kreditiranje a da ne govorimo o stvarnoj promjeni na terenu.

stavka 6 -zašto veće naknade za starija motorna vozila, jel to benzinac sa euro3 motorom zagađivač.... evo ja ću prvi pristati na destimulaciju a ti mi kupi ili uleti jedan dio para da kupim auto euro4 ili euro5 motorom .... nećeš jelda ... pa ne ide to tako prijatelju ... nemaju građani BiH (to oni što osijediše čekajući da dobiju posao na birou jer ne mogu doći na red od silnih štela, što stranačkih, što familijarnih) kao ni oni koji rade pošteno i kojima kičmu lome za male pare .... nemaju oni za auto sa euro4 ili euro5 motorom ..... prema tome ni to ti ne pije vode
Novak20

#785 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Novak20 »

edo_79 wrote:
Novak20 wrote:Nisam pratio temu, nemam vremena čitati silne stranice pa ću možda ponoviti nečije prijedloge za rješenje problema i smanjenje zagađenosti Sarajeva u zimskim mjesecima.

stavka 4 - nisi išta napravio ako pređeš s uglja na pelet ... razlike u emisiji su jako male da bi to bilo dovoljno isplativo za kreditiranje a da ne govorimo o stvarnoj promjeni na terenu.

stavka 6 -zašto veće naknade za starija motorna vozila, jel to benzinac sa euro3 motorom zagađivač.... evo ja ću prvi pristati na destimulaciju a ti mi kupi ili uleti jedan dio para da kupim auto euro4 ili euro5 motorom .... nećeš jelda ... pa ne ide to tako prijatelju ... nemaju građani BiH (to oni što osijediše čekajući da dobiju posao na birou jer ne mogu doći na red od silnih štela, što stranačkih, što familijarnih) kao ni oni koji rade pošteno i kojima kičmu lome za male pare .... nemaju oni za auto sa euro4 ili euro5 motorom ..... prema tome ni to ti ne pije vode
Kad imaš problem, ne traži razloge da ih ne rješiš i gurneš pod tepih. To čine naše vlasti a mi prihvatamo zdravo za gotovo. U pitanju je i naša neinformisanost, nezainteresovanost i inertnost, da ne kažem ljenost.Ja sam, recimo, laik za ovu problematiku ali mislim da ništa nije nerealno i neostvarivo ako se ima dobre volje.

Pelet ima manje sumpora od uglja i puno manje čvrstog ostatka sagorjevanja. https://www.pelet-srbija.net/o-peletu/s ... ti-sastav/ U kombinaciji sa današnjim izolacijama objekata može dati efekta. Drveta i drvnih otpadaka koji trunu ima na sve strane ove naše zemlje, ne mora se pelet proizvoditi samo u fabrikama. Već imaš prese za pelet koje nisu skupe i mogu podmirivati veće domaćinstvo ili manje selo. Ko nema para, može da doprinese skupljanjem grana. Pitanje je volje i organizacije uz uvjet da država organizuje i stimuliše.

Danska je pogođena prvom naftnom krizom 1974 godine davala beskamatne kredite za poboljšanje izolacije na kućama. Za par godina su prepolovili količinu energije potrebne za zagrijavanje i pogurali građevinsku industriju. Istina i tada im je standard bio veći nego nama danas ali ja govorim o ideji a ne o načinu realizacije.

Što se tiče motora sa unutarnjim sagorjevanjem, autobusi, javni saobraćaj, kamioni...sve mora imati neku vrstu ograničenja u smislu emisije produkata sagorjevanja. Mnogi evropski gradovi imaju recimo ograničenja za autobuse u javnom saobraćaju. Nakon pređenih 100.000 km se otpisuju. Mi ih dobijemo kao donaciju nakon pređenih 1.000.000 i više km u predizborne svrhe.

Žao mi je što moram reči da to važi i za privatne automobile. Ko nema para ne mora da voza ni ragu ali mora imati alternativu u dobrom i jeftinom javnom prevozu. U suprotnom, važi plaćanje večih naknada prilikom registracije dok ne skontaš da je po tebe bolje i jeftinije imati novije auto sa katalizatorom.

Svi putevi, istina, opet vode do politike i njene nesposobnosti da uveže ovo društvo kako treba i probleme riješi na moderan, održiv način kako su to drugi već uradili prije 5, 10...50 godina.
neko_sa_strane

#786 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

Novak20 wrote:
edo_79 wrote:

Kad imaš problem, ne traži razloge da ih ne rješiš i gurneš pod tepih. To čine naše vlasti a mi prihvatamo zdravo za gotovo. U pitanju je i naša neinformisanost, nezainteresovanost i inertnost, da ne kažem ljenost.Ja sam, recimo, laik za ovu problematiku ali mislim da ništa nije nerealno i neostvarivo ako se ima dobre volje.

Pelet ima manje sumpora od uglja i puno manje čvrstog ostatka sagorjevanja. https://www.pelet-srbija.net/o-peletu/s ... ti-sastav/ U kombinaciji sa današnjim izolacijama objekata može dati efekta. Drveta i drvnih otpadaka koji trunu ima na sve strane ove naše zemlje, ne mora se pelet proizvoditi samo u fabrikama. Već imaš prese za pelet koje nisu skupe i mogu podmirivati veće domaćinstvo ili manje selo. Ko nema para, može da doprinese skupljanjem grana. Pitanje je volje i organizacije uz uvjet da država organizuje i stimuliše.

Danska je pogođena prvom naftnom krizom 1974 godine davala beskamatne kredite za poboljšanje izolacije na kućama. Za par godina su prepolovili količinu energije potrebne za zagrijavanje i pogurali građevinsku industriju. Istina i tada im je standard bio veći nego nama danas ali ja govorim o ideji a ne o načinu realizacije.

Što se tiče motora sa unutarnjim sagorjevanjem, autobusi, javni saobraćaj, kamioni...sve mora imati neku vrstu ograničenja u smislu emisije produkata sagorjevanja. Mnogi evropski gradovi imaju recimo ograničenja za autobuse u javnom saobraćaju. Nakon pređenih 100.000 km se otpisuju. Mi ih dobijemo kao donaciju nakon pređenih 1.000.000 i više km u predizborne svrhe.

Žao mi je što moram reči da to važi i za privatne automobile. Ko nema para ne mora da voza ni ragu ali mora imati alternativu u dobrom i jeftinom javnom prevozu. U suprotnom, važi plaćanje večih naknada prilikom registracije dok ne skontaš da je po tebe bolje i jeftinije imati novije auto sa katalizatorom.

Svi putevi, istina, opet vode do politike i njene nesposobnosti da uveže ovo društvo kako treba i probleme riješi na moderan, održiv način kako su to drugi već uradili prije 5, 10...50 godina.

Upravo tako! I svaka druga rečenica počinje da je kriva SDA. Pa jebemu neko ih je morao dovesti na vlast i glasati za njih. Nije samo do vlasti nego i do naroda i to u velikoj mjeri. Ako nekome kažeš da je ugalj štetan i da svakom ubačenom lopatom truješ i sebe i svoju porodicu on će prstom pokazati u komšiju i reći da i on loži.
Treba informisati stanovništvo o posljedicama koje ostavlja dugogodišnje izlaganje zagađenom zraku i onda će možda i sami zahtijevati upotrebu prihvatljivijih energenata. Narod s razlogom isprepadati o posljedicama! Sve dok narod šuti vlast neće prstom mrdnuti!
Last edited by neko_sa_strane on 26/12/2016 12:57, edited 1 time in total.
edo_79

#787 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

Novak20 wrote: 1 - Kad imaš problem, ne traži razloge da ih ne rješiš i gurneš pod tepih. To čine naše vlasti a mi prihvatamo zdravo za gotovo. U pitanju je i naša neinformisanost, nezainteresovanost i inertnost, da ne kažem ljenost.Ja sam, recimo, laik za ovu problematiku ali mislim da ništa nije nerealno i neostvarivo ako se ima dobre volje.

2- Žao mi je što moram reči da to važi i za privatne automobile. Ko nema para ne mora da voza ni ragu ali mora imati alternativu u dobrom i jeftinom javnom prevozu. U suprotnom, važi plaćanje večih naknada prilikom registracije dok ne skontaš da je po tebe bolje i jeftinije imati novije auto sa katalizatorom.

3 - Svi putevi, istina, opet vode do politike i njene nesposobnosti da uveže ovo društvo kako treba i probleme riješi na moderan, održiv način kako su to drugi već uradili prije 5, 10...50 godina.
1 - Ovo što ti pišeš je upravo pokušaj da se sve gurne pod tepih, najlakše je klepiš poreske obveznike po ušima i sve super. To što ti linkove za pelet stavljaš iz Srbije je drugi par čarapa, međutim nisi se upitao koliko građana bi takav pelet iz Srbije sebi moglo da priušti? Lokalni domaći pelet se radi uz primjese adhezionih sredstava za lakšu kompresiju, prema tome i ta sredstva kada gore oslobađaju određene čestice te samim time zagađuju zrak.

2 - Evo ja ću prvi spresat svoj auto (koji baj d vej ima 18 godina i benzinski euro3 motor te kao takav može u svaka doba ući u Sarajevo, jer ja ne radim tehnički za cvaju ili petobu, već ga radim po propisu) čim mi država omogući uslove da mogu od svoje plate da uzmem auto sa euro4 il euro5 motorom. Bezveze ti je ta priča za rage, a ako ti je ovo 20 broj godina uz nick, onda se ovdje sva priča završava .....
Nije poenta u starosti vozila, već je poenta u tome kako se vozilo održava. Imaš ti dizela sa euro3 i eur4 motorima koji su groblje živo, jer tehnički prolaze na osnovu poznanstva, cvaje ili petobe, jebiga sistem takav šta li.

Što se tiče Evropskih država (vidim ti se naložio poredit nas s Evropom po davanjima kao i ovi političari) imaš u njemačkoj zoan gdje ni Euro5 nemože ući, nema saobraćaja i kapak, a znaš kad će to kod nas bit..... NIKAD!!!

3 - Problem je u nesređenom sistemu, te maksimi ''cilj opravdava sredstvo'' prema kojoj naši političari ne prežu ni od čega kako bi uzeli još koju markicu da im nebi zafalilo, pri tome ne brinući ni najmanje o zdravlju onih koji ih biraju i od čije se krvi, koju piju na slamku svaki dan, hrane.

Bosnu porediti sa Danskom je u rangu poređenja tuzlanske Slobode sa Real Madridom tako da su ti te neke reference koje navodiš u potpunosti neosnovane, a samim time i nema podloge za poređenje

Pozz prijatelju
neko_sa_strane

#788 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

Čim završe do kraja obilaznicu oko Sarajeva mogli bi uvesti zabranu kretanja vozila kroz centar grada ili uvesti da samo vozila sa katalizatorom ili stadardom euro4 i više mogu prolaziti kroz centar grada. Ako se uvede takva mjera a ne bude se poštovala udariti po džepu.

Trebalo bi takođe izvoditi nenajavljene inspekcije u toplanama i u drugim privrednima objektima i ispitati koje sve energente koriste za zagrijavanje i da li koriste neke druge materijale koje ne smjeli koristiti (npr. gume).
edo_79

#789 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

neko_sa_strane wrote:Čim završe do kraja obilaznicu oko Sarajeva mogli bi uvesti zabranu kretanja vozila kroz centar grada ili uvesti da samo vozila sa katalizatorom ili stadardom euro4 i više mogu prolaziti kroz centar grada. Ako se uvede takva mjera a ne bude se poštovala udariti po džepu.

Trebalo bi takođe izvoditi nenajavljene inspekcije u toplanama i u drugim privrednima objektima i ispitati koje sve energente koriste za zagrijavanje i da li koriste neke druge materijale koje ne smjeli koristiti (npr. gume).
Eto konstruktivnog prijedloga..... oblizanica oko Sarajeva, ulaz imaju vozila sa katalizatorima ili se odredi minimalna euro norma i kapak. Imaš normu ideš, nemaš normu parkiraj izvan grada i bujrum trajvanom :mrgreen:

A posebno ovo za toplane, bog dragi zna šta oni sve lože ....
Novak20

#790 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Novak20 »

edo_79 wrote:
Novak20 wrote: 1 - Kad imaš problem, ne traži razloge da ih ne rješiš i gurneš pod tepih. To čine naše vlasti a mi prihvatamo zdravo za gotovo. U pitanju je i naša neinformisanost, nezainteresovanost i inertnost, da ne kažem ljenost.Ja sam, recimo, laik za ovu problematiku ali mislim da ništa nije nerealno i neostvarivo ako se ima dobre volje.

2- Žao mi je što moram reči da to važi i za privatne automobile. Ko nema para ne mora da voza ni ragu ali mora imati alternativu u dobrom i jeftinom javnom prevozu. U suprotnom, važi plaćanje večih naknada prilikom registracije dok ne skontaš da je po tebe bolje i jeftinije imati novije auto sa katalizatorom.

3 - Svi putevi, istina, opet vode do politike i njene nesposobnosti da uveže ovo društvo kako treba i probleme riješi na moderan, održiv način kako su to drugi već uradili prije 5, 10...50 godina.
1 - Ovo što ti pišeš je upravo pokušaj da se sve gurne pod tepih, najlakše je klepiš poreske obveznike po ušima i sve super. To što ti linkove za pelet stavljaš iz Srbije je drugi par čarapa, međutim nisi se upitao koliko građana bi takav pelet iz Srbije sebi moglo da priušti? Lokalni domaći pelet se radi uz primjese adhezionih sredstava za lakšu kompresiju, prema tome i ta sredstva kada gore oslobađaju određene čestice te samim time zagađuju zrak.

2 - Evo ja ću prvi spresat svoj auto (koji baj d vej ima 18 godina i benzinski euro3 motor te kao takav može u svaka doba ući u Sarajevo, jer ja ne radim tehnički za cvaju ili petobu, već ga radim po propisu) čim mi država omogući uslove da mogu od svoje plate da uzmem auto sa euro4 il euro5 motorom. Bezveze ti je ta priča za rage, a ako ti je ovo 20 broj godina uz nick, onda se ovdje sva priča završava .....
Nije poenta u starosti vozila, već je poenta u tome kako se vozilo održava. Imaš ti dizela sa euro3 i eur4 motorima koji su groblje živo, jer tehnički prolaze na osnovu poznanstva, cvaje ili petobe, jebiga sistem takav šta li.

Što se tiče Evropskih država (vidim ti se naložio poredit nas s Evropom po davanjima kao i ovi političari) imaš u njemačkoj zoan gdje ni Euro5 nemože ući, nema saobraćaja i kapak, a znaš kad će to kod nas bit..... NIKAD!!!

3 - Problem je u nesređenom sistemu, te maksimi ''cilj opravdava sredstvo'' prema kojoj naši političari ne prežu ni od čega kako bi uzeli još koju markicu da im nebi zafalilo, pri tome ne brinući ni najmanje o zdravlju onih koji ih biraju i od čije se krvi, koju piju na slamku svaki dan, hrane.

Bosnu porediti sa Danskom je u rangu poređenja tuzlanske Slobode sa Real Madridom tako da su ti te neke reference koje navodiš u potpunosti neosnovane, a samim time i nema podloge za poređenje

Pozz prijatelju
1. Ma nije mi namjera da bilo šta svalim na poreske obveznike. Oni već sve to plaćaju samo što pare namjenjene ekologiji idu bog zna gdje. Link za pelet sam postavio prvi koji mi je "naletio". Srbija, Hrvatska, BiH, Austrija - pelet je pelet a tehnologija nije svemirska. Kao što rekoh ima peletara od mini verzije do komercijalne. Prošetam nekad šumom u kojoj se nekada znao šumski red, slaganje grana nakon sječe, kupljenje ostataka iz potoka, sječa suhih drva. Sad je to katastrofa od nereda. Sevap bi bio da šumarije organizuju čišćenje i skupljanje sirovine iz koje se pravi pelet te da ta aktivnost bude stimulisana u vidu besplatne sirovine - otpada iz šume.

2. Imam više od 20 godina. Slažem se za tehnički pregled vozila. Opet kažem, kad mogu voziti autobusi stari više od 30 godina, može i tvoje auto. Ne trebaš ga presovati jer država ne nudi alternativu u dobro plaćenim poslovima, radnim mjestima, jeftinom i kvalitetnom javnom prevozu. Poželio sam sjesti u kvalitetan brz i tačan voz, recimo, ali toga nema. Sa Evropom nas poredim samo da se vidi koliko zaostajemo u svemu osim u zakonskoj regulativi iz oblasti zaštite okoline koju smo bukvalno prepisali od EU ne vodeći računa o vlastitoj realnosti i mogućnosti realizacije. Sve dozvoljene emisije zagađenja su kod nas jednake kao i u Lombardiji krcatoj industrijom. Na papiru je sve super, sve se plaća osim kad čovjek prdne i ukrupnjuje u fondovima koji izgleda imaju stotine rupa i ne rješavaju probleme za koje su osnovani.

3. Sistem jeste nesređen u svakom segmentu osim u onome da nam uzme pare. Problem je što nam za naše pare daju malo, premalo.

Ako sam nas poredio sa Danskom iz 1974 godine (42 godine prije) to sam uradio samo iz razloga da se vidi kako se mogu preuzeti pozitivna rješenja koja nisu izmišljanje tople vode.

Pozzz tebi i čini mi se tvom Maglaju, od davnina i bez automobila zagađenom gradu. :)
edo_79

#791 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

Novak20 wrote:1. Ma nije mi namjera da bilo šta svalim na poreske obveznike. Oni već sve to plaćaju samo što pare namjenjene ekologiji idu bog zna gdje. Link za pelet sam postavio prvi koji mi je "naletio". Srbija, Hrvatska, BiH, Austrija - pelet je pelet a tehnologija nije svemirska. Kao što rekoh ima peletara od mini verzije do komercijalne. Prošetam nekad šumom u kojoj se nekada znao šumski red, slaganje grana nakon sječe, kupljenje ostataka iz potoka, sječa suhih drva. Sad je to katastrofa od nereda. Sevap bi bio da šumarije organizuju čišćenje i skupljanje sirovine iz koje se pravi pelet te da ta aktivnost bude stimulisana u vidu besplatne sirovine - otpada iz šume.

2. Imam više od 20 godina. Slažem se za tehnički pregled vozila. Opet kažem, kad mogu voziti autobusi stari više od 30 godina, može i tvoje auto. Ne trebaš ga presovati jer država ne nudi alternativu u dobro plaćenim poslovima, radnim mjestima, jeftinom i kvalitetnom javnom prevozu. Poželio sam sjesti u kvalitetan brz i tačan voz, recimo, ali toga nema. Sa Evropom nas poredim samo da se vidi koliko zaostajemo u svemu osim u zakonskoj regulativi iz oblasti zaštite okoline koju smo bukvalno prepisali od EU ne vodeći računa o vlastitoj realnosti i mogućnosti realizacije. Sve dozvoljene emisije zagađenja su kod nas jednake kao i u Lombardiji krcatoj industrijom. Na papiru je sve super, sve se plaća osim kad čovjek prdne i ukrupnjuje u fondovima koji izgleda imaju stotine rupa i ne rješavaju probleme za koje su osnovani.

3. Sistem jeste nesređen u svakom segmentu osim u onome da nam uzme pare. Problem je što nam za naše pare daju malo, premalo.

Ako sam nas poredio sa Danskom iz 1974 godine (42 godine prije) to sam uradio samo iz razloga da se vidi kako se mogu preuzeti pozitivna rješenja koja nisu izmišljanje tople vode.

Pozzz tebi i čini mi se tvom Maglaju, od davnina i bez automobila zagađenom gradu. :)
Pozdrav i tebi iz prelijepog sunčanog grada Maglaja prijatelju moj.

Da ti samo znaš koliko sam ja poželio recimo sjest na voz u Maglaju i laganini u Šeher oplest ... ono poistiha opušteno, kafica, sve pet i sve za 20KM, a ovako autom da ideš treba ti stoja (dok naspeš gorivo, dok platiš putarinu, dok parking u Šeheru, dok nešto pojedeš i popiješ kafu) helem puče stoja a treba se dobro oznojit da je zaradiš....

Jarane Danska 1974 godine je bila milion svjetlosnih godina ispred u poređenju s nama danas, a o Danskoj danas .... ma suvišno i mislit a kamoli pominjati.

Ima prijatelju moj i u Maglaju auta, ima i novih mašina, ima i old tajmera, ma ima svega .... al kod nas je kotlina, zrak cirkuliše i nema se kad skupit smog ni zagađenje, magle doduše ima al zato se i zove Maglaj :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#792 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Evo nešto k'o padalo ali ovo još gore sada... :-?
stakasa

#793 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:Prvi korak bi bio biciklisticka staza uzduz i poprijeko glavnog nam grada ... nema zagadjenja, a dobro bi doslo smanjenju troskova ministarstvu zdravlja. Ljudi bi bili u boljoj fizickoj kondiciji, manje bi udarao herc.

Drugi korak je adekvatan javni prevoz.

Najveci problem, i najtezi za rijesiti, je pitanje goriva za grijanje u porodicnim kucama. Dok se ne rijesi upotreba uglja koji je definitivno najveci zagadjivac, sve ostalo su premali koraci.
Oduzet po jednu traku (sa svake strane) automobilima i pretvoriti je u biciklisticku stazu (eventualno djeliti stazu izmedu biciklista i ekskluzivno trolejbus/autobus sa malom ogradom izmedu njih) i nekih 30 - 40% problema je rjeseno. Ostatak zavrsiti sa smanjenem cvrstih goriva i povecanom upotrebom plina. Ovo se u Sarajevu stvarno moze rjesiti veoma brzo i jeftino
stakasa

#794 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

edo_79 wrote: 2 - Evo ja ću prvi spresat svoj auto (koji baj d vej ima 18 godina i benzinski euro3 motor te kao takav može u svaka doba ući u Sarajevo, jer ja ne radim tehnički za cvaju ili petobu, već ga radim po propisu) čim mi država omogući uslove da mogu od svoje plate da uzmem auto sa euro4 il euro5 motorom. Bezveze ti je ta priča za rage, a ako ti je ovo 20 broj godina uz nick, onda se ovdje sva priča završava .....

Pozz prijatelju
:D
Nisi se rodio u autu jebemu misa da ga moras imat. Bogami kao da je rjec o ustavom zagarantovanim pravima, ono slucaj za Strazbura ako se nema euro4 norma
edo_79

#795 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

stakasa wrote:
edo_79 wrote: 2 - Evo ja ću prvi spresat svoj auto (koji baj d vej ima 18 godina i benzinski euro3 motor te kao takav može u svaka doba ući u Sarajevo, jer ja ne radim tehnički za cvaju ili petobu, već ga radim po propisu) čim mi država omogući uslove da mogu od svoje plate da uzmem auto sa euro4 il euro5 motorom. Bezveze ti je ta priča za rage, a ako ti je ovo 20 broj godina uz nick, onda se ovdje sva priča završava .....

Pozz prijatelju
:D
Nisi se rodio u autu jebemu misa da ga moras imat. Bogami kao da je rjec o ustavom zagarantovanim pravima, ono slucaj za Strazbura ako se nema euro4 norma
Uvređena su moja osnovna ljucka prava .... pomozite mi ... urazumite me :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ultima_palabra

#796 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Vala prošlu heftu furao po 1.bezirku u Beču sa dizelom Euro 3 :mrgreen: Nisam drota živog vidio.
stakasa

#797 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

Nista ne govori da ce se ovo rjesiti, ovo je ventil, odusak, lojalnim glasacima jer misle da su frajeri kada svude autom idu te se parkiravaju na otirac. Usput se jeftino griju. Posto je mahom rijec o fizicki zdravom djelu populacije, misle da im PM10 cestica ne moze nista :D s obzirom kroz kakvu su kalvariju prosli zadnjih 20 godina pa opet glava na ramenima a i ima se vise nego sto se je imalo. Vi mirni sutite, trpite, cuclajte, kukajte, ne znam kako da vas utjesim. Nadite i vi kakav ventil
neko_sa_strane

#798 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

stakasa wrote:Nista ne govori da ce se ovo rjesiti, ovo je ventil, odusak, lojalnim glasacima jer misle da su frajeri kada svude autom idu te se parkiravaju na otirac. Usput se jeftino griju. Posto je mahom rijec o fizicki zdravom djelu populacije, misle da im PM10 cestica ne moze nista :D s obzirom kroz kakvu su kalvariju prosli zadnjih 20 godina pa opet glava na ramenima a i ima se vise nego sto se je imalo. Vi mirni sutite, trpite, cuclajte, kukajte, ne znam kako da vas utjesim. Nadite i vi kakav ventil

Da se kolektivno iselimo a oni neka se poguše! Može li tako?
Naslovnica

#799 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

U Zenici trenutno puše jugovina i mnogo se lakše diše, baš su mi se pluća šokirala.
Nadam se da će duvati i oduvati i u Sarajevu!
Doda37

#800 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Doda37 »

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Automatske mjerne stanice
PROSJEČNE SATNE VRIJEDNOSTI POLUTANATA (μg/m3)
2016-12-27 u 14:00:00 sati

GRAD PM10 SO2 NO2 NOx NO CO O3
Sarajevo
Bjelave 425 14 26 161 135 1648 #
Vijećnica 1000 31 61 93 31 2570 #
Otoka 189 149 76 132 56 # #
(Ilidža) 401 139 91 162 71 # 6
Ivan Sedlo 9 13 # # # # 48
Jajce Harmani 76 6 10 12 2 # 112
Zenica Centar 245 149 2 2 # # 11
Radakovo # 183 33 46 9 681 24
Tetovo # 306 54 87 22 1385 21