1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#776 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Dobro ba popusti malo, vamo je grozno, svi dopunjavaju kredit mamama na racun firme i ostavljaju nezakljucana vrata.
512MB

#777 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by 512MB »

Jebga, nazalost al tako je kako je.
prog321

#778 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Isto će te stranci zavaliti ako ih ne kontrolišeš.
Tako je u Bristolu hotel menadžer iz Njemačke ukrao desetine hiljada eura.
Sada je generalni upravitelj iz Bosne i sve funkcioniše kao sat.
delllboy79

#779 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by delllboy79 »

Imo je platu vecu od premijera i opet mu malo.
prog321

#780 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Nije ništa radio a imao ogromnu platu. I opet Svabo ukrade boga oca :-D
Gojeni H

#781 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:
Pa ti si iz Austrije konstantovao da nam je školstvo u kiti a ja sam razumno dokazao da nasi inžinjeri rade po citavom svijetu i nigdje nas nisu osramotili.
Mogu parirati sa znanjem bilo kojem inžinjeru na zapadu.
:thumbup:

Znam dosta nasih ljudi koji rade za velike firme na zapadu i nisu nimalo okaljali obraz.
Npr. velika vecina inzenjera sa Elektrotehnickog fakulteta u Tuzli su daleko jaci od njihovih americkih ili britanskih kolega.
512MB

#782 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by 512MB »

Gojeni H wrote:
prog321 wrote:
Pa ti si iz Austrije konstantovao da nam je školstvo u kiti a ja sam razumno dokazao da nasi inžinjeri rade po citavom svijetu i nigdje nas nisu osramotili.

Znam dosta nasih ljudi koji rade za velike firme na zapadu i nisu nimalo okaljali obraz.
Npr. velika vecina inzenjera sa Elektrotehnickog fakulteta u Tuzli su daleko jaci od njihovih americkih ili britanskih kolega.
I ti svoje pretpostavke temeljis na cemu? Imas kakvu statistiku od nekog renomiranog instituta?Reko ti jaran da razvaljuje na zapadu? Prosao sam mnoge velike kompanije i nisam primjetio da se jame za inzinjere iz BiH... Iako ima koji sa teoretskin znanjem, fali mu praksa a pogotovo veze i poznanistva.

Kanite se tih usporedjivanja kad samo znate jednu stranu. Isao sam u skolu u BiH i isao sam sam u skolu na zapadu. Iz prve ruke vam kazem da je razlika nebo i zemlja. Oko 75% nastave u BiH su svirka k.... , dok na zapadu vec masa skola ima shared-ipad razrede bez knjiga i ocjena, sa dobrovoljnom specijalizacijom od malih nogu, ukidanje skolskih klupa, ucenik bira sam odakle da prati nastavu, casovi prakse u raznim fabrikama/kompanijama itd. Vrtici su sve vise Montessori ustanove gdje se za svako djete individualno pravi nastavni program itd itd itd...

Jednostavno nije realno sta pricate. Ja bih volio da je drugcije al nazalost nije.
ibizza

#783 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ibizza »

Ma dobro ba :D Ima li se kakva opcija za odlazak iz BiH a da nisi izniznjer, medicinski radnik itd :D
prog321

#784 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

512MB wrote:. Isao sam u skolu u BiH i isao sam sam u skolu na zapadu. Iz prve ruke vam kazem da je razlika nebo i zemlja. Oko 75% nastave u BiH su svirka k.... , dok na zapadu vec masa skola ima shared-ipad razrede bez knjiga i ocjena, sa dobrovoljnom specijalizacijom od malih nogu, ukidanje skolskih klupa, ucenik bira sam odakle da prati nastavu, casovi prakse u raznim fabrikama/kompanijama itd. Vrtici su sve vise Montessori ustanove gdje se za svako djete individualno pravi nastavni program itd itd itd...
.

Nisi ti jedini koji je isao na zapadu u skolu. Normalno da je velika razlika. Tamo je mnogo lakse.
Shared ipad bez kniga je za morone. To jest, uce djecu od malena da se boje knjige.
A to da ucenik (klinjo koji nosa ne zna obrisati) bira koje ce casove posjecivati je za la-la zemlju. Moronluk per excellence. :-D
Fudo387

#785 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
prog321 wrote:

Doduse, tesko je zatvoriti oci pred cinjenicom kako su nasi strucnjaci iz oblasti elektrotehnike dali nemjerljiv doprinos razvoju iste. :D
prog321

#786 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Austrijski strucnjaci elektrotehnike su nenadjebivi u razvoju iste. :-)
Izumi cvjetaju kod Habsburga ; sigurno zbog ipad obrazovanja :-D
fortaleza

#787 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Austrijski strucnjaci elektrotehnike su nenadjebivi u razvoju iste. :-)
Argumenti su ti na razini djece, moj tata je jači od tvog.

Uostalom, njemački i austrijski inženjeri imaju daleko veće mogućnosti napretka, tehnologiju te dosta jači praktični rad (još i u srednjoj školi) koji kod nas ne postoji nikako pa i kod visokog obrazovanja. Bio sam svjedokom svega i svačega u visokom obrazovanju kod nas na tehničkom fakultetu. Njihov prosjek je daleko jači od našeg.. tako da iskreno ne znam kako i zašto si tako nadmen i bahat. Malo samokritike sigurno ne bi škodilo.
512MB

#788 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by 512MB »

prog321 wrote:Austrijski strucnjaci elektrotehnike su nenadjebivi u razvoju iste. :-)
Ti zaista hoces da usporedjujes sa Bosnom jedne od jebenih najmocnijih ekonomija svijeta koje su na stotine i stotine nobelovaca izrodile u domeni medicine, fizike, kemije itd. Ekonomije ciji inzinjeri su podigli u svijetu vodece kompanije kao OMV, Strabag, Porr, VOEST Alpine, Magna, Borealis, MAN, S&T, VAG, Baxter, Porsche Holding, Liebherr, itd itd. Ti il nemas blage veze il si kompletni ignorant. Tipujem na ovo prvo.
prog321

#789 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Austrija na stotine i stotine nobelovaca izrodila??
Wtf. :lol:
16 nobelovaca nije stotine .

Austrija nije ni blizu jedna od najvećih ekonomija svijeta.
Sa 8 i po miliona stanovnika ne spada ni u prvih 50 ekonomija.
Naravno za nas su kilometrima ispred ali kad ti blatiš sve bosansko imam i ja pravo blatiti sve austrijsko. :-D
fortaleza

#790 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Austrija na stotine i stotine nobelovaca izrodila??
Wtf. :lol:
16 nobelovaca nije stotine .

Austrija nije ni blizu jedna od najvećih ekonomija svijeta.
Sa 8 i po miliona stanovnika ne spada ni u prvih 50 ekonomija.
Naravno za nas su kilometrima ispred ali kad ti blatiš sve bosansko imam i ja pravo blatiti sve austrijsko. :-D
Kao što sam i naveo iz tebe progovara nešto drugo, a ne argumenti.
Gojeni H

#791 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Gojeni H »

512MB wrote:
Gojeni H wrote:
prog321 wrote:

I ti svoje pretpostavke temeljis na cemu? Imas kakvu statistiku od nekog renomiranog instituta?Reko ti jaran da razvaljuje na zapadu? Prosao sam mnoge velike kompanije i nisam primjetio da se jame za inzinjere iz BiH... Iako ima koji sa teoretskin znanjem, fali mu praksa a pogotovo veze i poznanistva.

Kanite se tih usporedjivanja kad samo znate jednu stranu. Isao sam u skolu u BiH i isao sam sam u skolu na zapadu. Iz prve ruke vam kazem da je razlika nebo i zemlja. Oko 75% nastave u BiH su svirka k.... , dok na zapadu vec masa skola ima shared-ipad razrede bez knjiga i ocjena, sa dobrovoljnom specijalizacijom od malih nogu, ukidanje skolskih klupa, ucenik bira sam odakle da prati nastavu, casovi prakse u raznim fabrikama/kompanijama itd. Vrtici su sve vise Montessori ustanove gdje se za svako djete individualno pravi nastavni program itd itd itd...

Jednostavno nije realno sta pricate. Ja bih volio da je drugcije al nazalost nije.
Nisu pretpostavke vec licno iskustvo.
Godinama radim za medjunarodne firme, znam ljude koji rade u Americi, Maleziji, Dubaiju, UK, ...
Naravno, "moj" uzorak je vjerovatno natprosjecno ambiciozna i prodorna osoba za nase podneblje.
Nas obrazovni sistem je zadrzao mnoge navike iz proslog sistema koje je ukljucivalo i previse teorije i premalo prakse.

Opet, moje iskustvo je da inzenjeri tehnolozi, elektroinzenjeri i masinci vrlo dobro odradjuju svoj posao kada odu vani, i znatno su bolji od nekakvog prosjeka.

BTW iPadi i odsustvo ocjenjivanja uspjeha su mozda cool zato sto je to tebi neko rekao, ali ne znaci da je to bolje za dijete ili njegovo obrazovanje.
Bodkin

#792 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Bodkin »

Jebote neko trijezan da kaze da se nase skole mogu porediti sa austrijskim ili engleskim. Ajd da i to cujem
prog321

#793 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Nase osnovne i srednje skole su daleko teze. Imam licnog iskustva iz De i UK.
Kasnije sve zavisi gdje završiš u daljnjem usavršavanju. Tamo se djeca prvo uce samopouzdanju pa tek onda strucnom znanju. Tj, iako su glupi ko konji misle da znaju i mogu. Kod nas je obratno. I ona djeca koja znaju ubijena su u pojam da ne mogu.
Oni odskaču u usavršavanju prakse dok smo mi svjetski prvaci u bubanju teorije. I u tome je najveća razlika.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#794 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Dosao frajer da se malo pohvali.
Gojeni H

#796 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:Nase osnovne i srednje skole su daleko teze. Imam licnog iskustva iz De i UK.
Kasnije sve zavisi gdje završiš u daljnjem usavršavanju. Tamo se djeca prvo uce samopouzdanju pa tek onda strucnom znanju. Tj, iako su glupi ko konji misle da znaju i mogu. Kod nas je obratno. I ona djeca koja znaju ubijena su u pojam da ne mogu.
Oni odskaču u usavršavanju prakse dok smo mi svjetski prvaci u bubanju teorije. I u tome je najveća razlika.
Ovo je prilicno jednostavno receno ali nisi nista slagao.
Gojeni H

#797 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:Jebote neko trijezan da kaze da se nase skole mogu porediti sa austrijskim ili engleskim. Ajd da i to cujem
Koje skole, sta? Pristup uceniku/studentu je neuporedivo bolji na zapadu. Uzrok je jos uvijek zadrzani strah od pismenog ucitelja koji je dosao da opismeni nepismene seljane poslije 2. svjetskog rata.

Ali sto se tice znanja ... Pa eto te, fali li ti sta na Zapadu? Sta, dosao i ne znas drzati olovke u rukama, ne kontam?
Bodkin

#798 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Bodkin »

Samo sto nije tacno. Kod nas imas 4 miliona doktora, politicara, trenera i inzinjera. Svi sve znaju.

Ono sto je tacno je da se tamo posvecuje vise pznje praksi ali i to zavisi od zemlje. Skolovanje u austriji ili njemackoj ne moze prismrditi usa
Bodkin

#799 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:Jebote neko trijezan da kaze da se nase skole mogu porediti sa austrijskim ili engleskim. Ajd da i to cujem
Koje skole, sta? Pristup uceniku/studentu je neuporedivo bolji na zapadu. Uzrok je jos uvijek zadrzani strah od pismenog ucitelja koji je dosao da opismeni nepismene seljane poslije 2. svjetskog rata.

Ali sto se tice znanja ... Pa eto te, fali li ti sta na Zapadu? Sta, dosao i ne znas drzati olovke u rukama, ne kontam?
Profesor kod nas tito i partija. Ne smijes mu nista reci. Studenti kao pacici mali. Teorije na izvoz. Knjige stare 15 godina. Profesori dostupni sat sedmicno. Prakse ni u snovima. Inovacija? Sta je to? Nikad necu zaboraviti kako mi je azra objasnjavala makroekonomiju na primjeru pekare :D

Al dobro, ako je drzanje olovke pojam dobrog skolovanja, mi smo u vrhu.
Gojeni H

#800 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:Samo sto nije tacno. Kod nas imas 4 miliona doktora, politicara, trenera i inzinjera. Svi sve znaju.

Ono sto je tacno je da se tamo posvecuje vise pznje praksi ali i to zavisi od zemlje. Skolovanje u austriji ili njemackoj ne moze prismrditi usa
To o 4 miliona doktora, politicara, itd. je mentalitet majstora-stokurca i nema nikakve veze sa skolstvom, ali govori dosta o nama.

Nisam te skonto ovo jest-nije tacno, Evropa vs SAD ... :?
Post Reply