Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amar1994

#776 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote:Možda autentične dudlaone za ove nargila retarde....
:thumbup: :thumbup:

obavezan je snimak dudlanja na Enstagramu :lol:
VladaFBiH

#777 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by VladaFBiH »

Altsa wrote:Neki dan prolazim jednim sarajevskim naseljem i ugledam ovo :shock:

Image
ovo se zove umjetnička instalacija - po Hrvatskoj imaš iste u shoping centrima npr, Center City One :) :) :)
Innovation

#778 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Innovation »

VladaFBiH wrote:
Altsa wrote:Neki dan prolazim jednim sarajevskim naseljem i ugledam ovo :shock:

Image
ovo se zove umjetnička instalacija - po Hrvatskoj imaš iste u shoping centrima npr, Center City One :) :) :)
Ali, tamo je "kobajagi". :oops:
Haris.ba

#779 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Haris.ba »

Doglode se zvali. :D

kinvart

#780 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by kinvart »

Možda se sljedeći put nasmijete čopavcu, prosjaku ili običnom znatiželjniku.
Možda ne vjerujete u bajke, ali ova priča i nije bajka. Znam da je moram poručiti po FB statusu i potruditi se skratiti. Neka mi auditorij oprosti ako mu se slovo ovoga ne svidi, a admin ako je ovo neprikladno mjesto. Samo da znate šta sam sve vidio, tri toma popuniti ne bih se stidio.
Skenda i on su bili drugovi, otpuhivao je dimove sa čika Mišom u njihovom malom zavičaju legendi. Mali je to bio svijet, daleko od rijetke gospode i mnogobrojne nazovi gospode Sarajeva.
Mustafa čopavi, rodio se takav, često je hodao kroz našu mahalu. Djeca, svi smo mi djeca, ona zla znala su mu se rugati, a on nikada nije reagovao.
Pamtim jos uvijek majkine riječi kao lekciju da pazim da ne budem poput svojih vršnjaka, da Mustafu ako ništa pozdravim, a ako bih imao kakvu užinu u školi da mu je dam i kažem da je to majka njemu poslala, prijateljica Mustafine mame Tibe.
Za nagradu sam uvijek dobijao Mustafin skromni osmijeh.
Nekako je prošao rat i Mustafa je preživio, baš kao i ostali sretnici, rijetki starosjedioci iz moje ulice. Čovjek bez ikoga, ičega, takav je preživio dane gladi. Ja sam u međuvremenu postao učo i sreo ga nakon dugo vremena.
Još prošle sedmice, bez ikakvih obaveza odlučio sam ga pratiti i otkriti ko je Mustafa.
Mustafa je bio najvještiji kradljivac Sarajeva!
Pod narodnom mudrosti da Bog uzima samo odabrane, Mustafa je sakrio sve ono što u Sarajevu vrijedi. Svaki lopov ima svoju loggiu, a ja sam ušao u njegovu... Gradom koji spava Mustafa u osvit zore kroči, uzima mu i sklanja najvrijednije ljude i predmete. U ovelikoj prostoriji pronašao sam Davorina i Mirzu, a neki klinac mi je provukao fudbalsku loptu kroz noge. Rekao je da se zove Hase.
Bezbrižno pjevačko društvo pojilo je pjesme uz Safeta, Omera i Mehu, koji su vas sve puno selamili.
Vidio sam lijepu sarajevsku djevojku, najljepšu, onu iz pjesama i finog sarajevskog momka, onog sa najboljim humorom od kojeg zaboli stomak, ali ne srce i glava.
Za stolom su sjedili Meša i Ivo, negdje kraj prozora smrzavali se i ja taj prozor zatvorim, a Meša mi reče da mu je dodijalo da ga stalno citiraju oni koji o njemu najmanje znaju.
Sjale su svete knjige na policama, u ispravnom redu, da shvatiš zašto je ovo danas grad pogrešnih vrijednosti.
Mustafa i Kiko Sarajlić su mi objasnili zašto su svi tu.
Gore nekad dok je vatra sijala sa brda, dušmani su potpisali pakt sa đavolom, da će danima njegovi stanovnici pretvarati se u one koji su ga ubijali i time zauvijek uništiti grad. Tone li Sarajevo duboko, postaje li kotlina javašluka, kidaju li ga granate raznih kalibara i danas? Nestaju li i gase li se sve njegove lijepe crte?
Navodno, đavo se sam smjestio sred sahat-kule kraj Begove, drži i ne pušta veliku kucavicu-sat, ne da ovom gradu da počne sanjati, da se otrgne od uspomena. To što vi mislite da je dim nargila i nestašica vode, đavo sve potroši da vrijeme zauvijek stane. Nestane ga, kažu, u vrijeme Ramazana i Ponoćke, odmara i on nedjeljom kada je grad obasjan svjetlom, suncem onim jedinim što još ovaj grad stigne da ugrije i zablješti. I đavo nije svemoguć. Utonuo grad u san uspomena, niko ni prstom makac. Čuva Mustafa sve to da ne postane samo uspomena, da Čaršijom protrči neki novi Hase, zapjevaju Indexi i Davorin. Mustafa, u dječijim očima čopo, a najveći sarajevski kustos.
Kraj vozića GRAS-a stisla se veća dječija družina. Mali Emerik im priča o Olimpijadi, kako je svako umio da radi, kako se nekad stvaralo složno i pisalo slovo, kako će jednom opet neko stvoriti novo.
Kiko mi priča da je đavo oteo tri ključa od mnogih sa halke poput tespiha i brojanice. Ključeve su radile sarajevske zanatlije, halku radili sefardi, a materijal donijeli pravoslavci i katolici, sve Sarajlije. Od najneobičnijih materijala, čvrsto da ga nijedan insan ne može slomiti, sastaviše Sarajlije onda kada su bile svjetski ljudi u ljubavi zajedničku nit. Najtajniji i najsvetiji predmet nakon Hagade u gradu, o kojem se ništa ne zna!
Tri su ključa. Ključ znanja, njime se otvara Vijećnica u kojoj je duboko skrivena knjiga Sve znanje svijeta. Jedina je to magična knjiga u gradu koja nije izgorila u lomači. U toj knjizi na jednom-jedinom listu sada stoji Donesi znanje.
Drugi ključ se zove majka. Ako poštuješ majku, poštovat ćeš i svoju zemlju. Zagrliš li i ljubiš li svoje roditelje, imat ćeš poštovanja prema svima. Ako poštuješ majku poštovat ćeš i ženu. Ako poštujes oca, poštovat ćes i starijeg od sebe. Ako poštuješ starije, poštovat ćeš i ovaj grad.
Treći ključ si ti. Da pometeš ispred svog praga, da se nakloniš svim herojima ovog grada koji više nisu s nama, da središ sebe, da ne gubiš nadu i popravljaš sebe svaki dan.
Kiko i još doda da mnoga djeca ovog grada znaju za ta tri ključa. Nekada davno, djeca su imala mali sporazum sa Djeda mrazom. Neka su otišla po znanje vani i možda će se vratiti, a neka duboko u sebi jos uvijek nisu sigurni da li su susret s Djeda mrazom sanjali.
Samo kada se ključevi uklope, znanje, majka, ti, ljubav, poštovanje, pomaganje, odanost, privrženost, rad i mnogo drugih, ponovo će se uspostaviti sistem vrijednosti.
Ovaj grad čeka na hrabro dijete koje će đavolu ključeve oteti, dati mu novi sjaj, sjajniji od svjetla. Staka Skenderova i Alipaša jedno-drugo bockaju da li će biti djevojčica ili dječak. U gradu koji stoji na cilju suživota svijeta kojem svijet teži, gdje jeste važno ko si i šta si, gradu u kojem svako zna ko je ko, ali uvijek pravi podjelu samo između čovjeka i nečovjeka.
Još mi je poručio dva citata iz knjige grčkih filozofa koje sam odmah sutradan u školi napisao na tabli. Jedan učenik na popravnom kredom je na tabli napisao da ne želi živiti u mjestu koje ga čini tako nesretnim.
Ja sam to obrisao i napisao da grad čine njegovi stanovnici. I da je tajna promjene fokusirati se na izgradnju nečeg novog, prestati živiti od uspomena.
Možda još uvijek mislite da sam sve ovo sanjao, da se drogiram ja koji ni kapi alkohola nisam osjetio.
Ovih dana nisam sreo Mustafu, ali sam vidio Ljiljanu. Svoju vilu s Mojmila. Spuštao sam se trolom prema gradu, dugo se nismo vidjeli. U 6 ujutro, Kemina Zajedno smo rasli u prečistom trolejbusu, ljubazno nasmijani vozač... Da li je šejtan prestao gradom šenlučit?
Da li je zora probudila njegove stanovnike u sreći snova i izbrisala lakoću uspomena?
trambusek88

#781 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by trambusek88 »

zateznistub wrote:Image

Ja jednostavno ne mogu da pojmim ovoliki nivo uhljupluka i poganluka. Hajde, razumijem da dođe vrana i povadi dio smeća ali na 10 ili 15 metara od kante i to potrošenih vlažnih maramica, kartona od pica i sta sve ne.

I zašto ovi iz parka ne instaliraju veće kante i to sa poklopcima da bar priče i pse spriječe
Jutros oko pola 6 vrane u akciji. Sve ovo one izjutra povade.
zavezata-vreca

#782 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by zavezata-vreca »

Treba rupu u zelji iskopat za smece jedno 4 m. I preko navuc poklopac ... Smecari samo dodju i vakumom izvuku smece. Jeftinije i ljepse
ciza_bliza

#783 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by ciza_bliza »

Ovako? Odlična ideja...

Image
holowey

#784 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by holowey »

ciza_bliza wrote:Ovako? Odlična ideja...

Image
ideja odlicna, realizacija nula...
zateznistub

#785 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by zateznistub »

Image
... i ovo su vrane ostavile....

Ne možeš ti od seljaka napraviti nešto što se zove građanin....
Bloo
Globalna šefica

#786 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Bloo »

zateznistub wrote:

Image

ne znam da li si se priblizavao ovim kontejnerima, ali vječno su puni, a maknuli su standardne kontejnere koji su do sada tu bili
zateznistub

#787 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by zateznistub »

Bloo wrote: ne znam da li si se priblizavao ovim kontejnerima, ali vječno su puni, a maknuli su standardne kontejnere koji su do sada tu bili
Ja samo znam da kod nas ništa ne može normalno ni civilizovano.

Naopako, kretenski papanski... to je stil grada Sarajeva danas...
Bloo
Globalna šefica

#788 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Bloo »

zateznistub wrote:
Bloo wrote: ne znam da li si se priblizavao ovim kontejnerima, ali vječno su puni, a maknuli su standardne kontejnere koji su do sada tu bili

još da dodam, nema kontejnera miljama okolo :D centar grada znaš
Roccohljup

#789 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Roccohljup »

ne trebaju papci kraj ovakvih glavonja sto vode JP, opštine, grad i kanton. Oni su najveći zlotvori...
zateznistub

#790 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by zateznistub »

Bloo wrote:
zateznistub wrote:

još da dodam, nema kontejnera miljama okolo :D centar grada znaš
Znam samo da grad nikad poganiji nije bio. Iz godine u godinu sve gore i gore...
Margita81

#791 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by Margita81 »

Nema to nista veze sa dosljama i seljacima. Svi se ponasaju identicno, nemarno, papanski i bez obzira prema drugima. Cast izuzecima.
Inace u BiH sve dobre i pozitivne stvari i jesu izuzetak i djelo pojedinca.
Krivac za sve je mentalitet. Zatucan, ogranicen i samo "u se, na se i poda se".
Mentalitetmentalitetmentalitet.
amar1994

#792 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by amar1994 »

Pa i jest mentalitet papka , to do sad nije imalo nista sto ima u Sarajevu . A pogledaj ih u svojim domovinama , mislis da tamo bacaju i unistavaju , kako da ne , glavno je da 70% stanovnika ne voli Sarajevo i tu sva prica zavrsava , za mentalitet se slazem i on je seljacko-papanski orjentisan , nema sta tu , sve je jasno ko dan :run:

I da dodam , vecina radi ovde i ima stanove(sto zaradili , sto dobili) , a i tamo dobili imaju zemlje i vikendicu i sve , a mi gradska djeca imamo kurac od ovce i svi nas preko oka gledaju :run:

Edit: zna se vrlo dobro na koje aludiram , odskocna daska su im bile stranke , prvo SDA , pa SBiH , SDP i onda opet SDA
Last edited by amar1994 on 29/07/2017 17:58, edited 1 time in total.
insomnia78

#794 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by insomnia78 »

Ovdje je dovoljno samo da pokazes rodni list i dobijes stan, auto, trebu, dzeparac... :lol:
amar1994

#795 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by amar1994 »

insomnia78 wrote:Ovdje je dovoljno samo da pokazes rodni list i dobijes stan, auto, trebu, dzeparac... :lol:
:thumbup:

All inclusive :D
MAN-lion's coach

#796 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by MAN-lion's coach »

zateznistub wrote:

Image

Nema provincijalac vremena da vrsi separaciju smeca pa samo 'rokne' na jedno mjesto. Bila sam prosle sedmice u padinskim naseljima Centra i SG(Sedrenik, Rogina...) tamo JKKP RAD uopce i ocito ne odvozi smece. Da stvar bude i gora ima i odlozenog kabastog otpada uz kontejnere. Katastrofa. Psi i vrane razvlace, a i ovi sto rove po kontejnerima u potrazi za Al i kartonskom ambalazom sve izvrnu vani. S kojeg kod aspekta pogledas opet djelatnici JKKP RAD-a , komunalni redari uopce ne rade svoj posao. Zitelji Kantona bacaju li bacaju na sve strane, a naloga ni na mapi. ;)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#797 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by bitanga_sa_otesa »

zateznistub wrote: Znam samo da grad nikad poganiji nije bio. Iz godine u godinu sve gore i gore...
al zato cevljanska korida cvate,sat ipo sam isao iz srednjeg do semizovca,pleme im jebem seljacko....poplava golfova dvica,pasata delfina i audi jaja...80% ih skrenu prema ilijasu...
zavezata-vreca

#798 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by zavezata-vreca »

Malo smo zavidni sto nismo jeli cevape danas i slusali dobru ziku :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#799 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by bitanga_sa_otesa »

jbga staces... ne mogu se svi tako lijepo provoditi...a pozelio sam cut micu trofrtaljku
zavezata-vreca

#800 Re: Sarajevo grade, šta ti papci rade! :(

Post by zavezata-vreca »

Fulas temu .. Korida nije u sa a i sam kazes svi odose za ilijas . ni on nije u sa
Post Reply