Nije baš bilo tako 'nevino', odnosno bilo je ciljano ... iako je, suštinski, bila obična (politička) zezancija. E, sad da te nešto pitam. S obzirom da je to bilo 4 godine nakon što je Tito umro, je li shvataš sad šta znače oni 'akteri sistema' u koje ti ne vjeruješ i smiješ se kad ti neko kaže da je KPJ ipak imala 2 miliona članova?Arteta wrote: Mozda ne znas li to "Crko Marsal" se nije odnosila na Tita nego na pojacalo za gitare.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- piupiu
#776 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
5 0 5
#777 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ako je ponuda 91% turbofolk, a recimo mocart 1%, ostalo folklor. ako na tv-u mozes gledati samo natjecanja silikonskih sisa i guzova, dok se niko nije ni potrudio da ti pokaze unutrasnjost recimo pozorista mladih, sta je veca sansa da ce dijete izabrati?Leons wrote:A ko je mjerodavan da odlucuje sta je sund a sta ne?
Zasto oporezivati nekoga jer se bavi necime cime voli, pjevanjem turbofolka npr. To je pljacka i represija drzave nad pojedincem. Niko mene ne tjera da slusam turbofolk. Niko mi ne zabranjuje da slusam Mozarta.
Ko moze uprijeti prstom i reci e ovo je dobra a ovo losa umjetnost. Sta ako neko ne uziva ni u iednom obliku umjetnosti.
Umjetnici nisu retardirana djeca od pet.godina, sami biraju svoj put i nema smisla da ih drzava miluje jer bi neko od njih mogao bitti nesta.
- Arteta
#778 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Napraviti neku komisiju od priznatih umjetnika ili nesto slicno.Leons wrote:A ko je mjerodavan da odlucuje sta je sund a sta ne?
Zasto oporezivati nekoga jer se bavi necime cime voli, pjevanjem turbofolka npr. To je pljacka i represija drzave nad pojedincem. Niko mene ne tjera da slusam turbofolk. Niko mi ne zabranjuje da slusam Mozarta.
Ko moze uprijeti prstom i reci e ovo je dobra a ovo losa umjetnost. Sta ako neko ne uziva ni u iednom obliku umjetnosti.
Umjetnici nisu retardirana djeca od pet.godina, sami biraju svoj put i nema smisla da ih drzava miluje jer bi neko od njih mogao bitti nesta.
Ja bi recimo u Cevljanovicima udario poreze da sve poskupi, neka oni idu i dalje ali barem ce se nesto dobiti od njih.
- Arteta
#779 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
NIsam rekao da ne vjerujem da je KPJ imala toliko clanova nego sam se smijao da je 2 miliona ljudi upravljalo drzavom.piupiu wrote:Nije baš bilo tako 'nevino', odnosno bilo je ciljano ... iako je, suštinski, bila obična (politička) zezancija. E, sad da te nešto pitam. S obzirom da je to bilo 4 godine nakon što je Tito umro, je li shvataš sad šta znače oni 'akteri sistema' u koje ti ne vjeruješ i smiješ se kad ti neko kaže da je KPJ ipak imala 2 miliona članova?Arteta wrote: Mozda ne znas li to "Crko Marsal" se nije odnosila na Tita nego na pojacalo za gitare.
- piupiu
#780 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Država ulaže u muzeje i umjetnost jer su oni jedini 'opipljivi bezvremenski DNK' jednog naroda i njegove kulture. Kad dodje neki Englez, neće te pitati gdje je spomenik Seje Brajlovića, nego gdje vam je pisao onaj Andrić i gdje čuvate te stećke i gdje mogu vidjeti nešto od vaše kulture, a da nisu ćevapi. I prije nego što dodje u Bosnu, prvo će pročitati Andrića, pa se zaintersovati. Tako je i sa onima koji pišu i rade danas, oni pišu i rade za ovo vrijeme. To je garancija opstojnosti jedne kulture i naroda.Leons wrote:A ko je mjerodavan da odlucuje sta je sund a sta ne?
- Leons
#781 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Samo cu ti predloziti da procitas definiciju oportunitetnog troska ako vec ne znas sta je to. Od svih tih umjetnika koje bi drzava stimulisala vecina njih izvan nacionalnih ili gradskih okvira ne bi nista napravili a kamoli Andric postali. Eh ti su trosak i bacen novac. Dakle, produktivnost radne snage bacena u nepovrat samo da bi se neki dobar film napravio.5 0 5 wrote: nije istina. dacu ti svoj primjer. kada sam bio jos u osnovnoj skoli, isao sam u kino koje je bilo u domu kuluture. skoro svaka mjesna zajednica je imala jedan u sarajevu. to mi je otvorilo zainteresovanost za filmsku umjetnost. kasnije sam mogao ici u kina u centru grada. bilo ih je na svakom cosku. isli smo kao djeca organizovano gledati predstave. navika koja mi je ostala i danas. drzava mora financirati umjetnike. i to masovno. iz tih velikih grupa kasnije se istaknu kusturice ili andrici. svaki ucenik osnovne skole mora obici zemaljski muzej. mora biti clan biblioteke. trebao bi se baviti sportom. a drzava mora stimulirati talente i financirati projekte od kojih ce cijelo drustvo imati koristi.
naravno da su pozorista neposjecena, kada nemaju podrsku. ako pozoriste ne napravi 20 predstava godisnje, kako ce jedna ili dvije predstave odrzavati kvalitet i interes? nikako. niko nije bogom dan umjetnik ili sportista. na talentu se mora raditi. uzmi naseg tenisera culica. dobio je kurac iza usiju od svoje drzave, pa je bio primoran da igra pod hrvatskom zastavom. danas je on hrvatski teniser. rodio se u bosni i hercegovini.
To je potpuno neracionalan i neekonomican sistem i takva drzava mora propasti.
Ti se vodis onom "joj da ja imam vlast"....
- piupiu
#782 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa, ko je izveo ovu cenzuru nad Zabranjenim pušenjem, šta misliš? Čitava je Jugoslavija htjela da ih linčuje ... Održavati jedan sistem znači da ima dovoljno ljudi koji sami rade ono što smatraju da sistem zahtijeva. Znači konsenzus i aktivno učešće u održavanju i upravljanju sistema/om. 84. je Tito bio mrtav.Arteta wrote:NIsam rekao da ne vjerujem da je KPJ imala toliko clanova nego sam se smijao da je 2 miliona ljudi upravljalo drzavom.piupiu wrote:Nije baš bilo tako 'nevino', odnosno bilo je ciljano ... iako je, suštinski, bila obična (politička) zezancija. E, sad da te nešto pitam. S obzirom da je to bilo 4 godine nakon što je Tito umro, je li shvataš sad šta znače oni 'akteri sistema' u koje ti ne vjeruješ i smiješ se kad ti neko kaže da je KPJ ipak imala 2 miliona članova?Arteta wrote: Mozda ne znas li to "Crko Marsal" se nije odnosila na Tita nego na pojacalo za gitare.
- Gojeni H
#783 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiu wrote: Voliš svoju domovinu? Očisti je od smeća, to nije 'problem nekog drugog', niti se ljubav prema domovini plaća. Bitna je suština - pozitivna propaganda motiviše, negativna deprimira.
- Leons
#784 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ok, ali vodeci se ovom etatistickom logikom onda iza svakog Andrica imas masu bacenih para produktivnog sloja stanovnistva. Znaci, drustvo koje ne zna racionalno raspodijeliti svoje ekonomske resurse i ustrajava u tome iz prostog razloga jer su snobovi.piupiu wrote:Država ulaže u muzeje i umjetnost jer su oni jedini 'opipljivi bezvremenski DNK' jednog naroda i njegove kulture. Kad dodje neki Englez, neće te pitati gdje je spomenik Seje Brajlovića, nego gdje vam je pisao onaj Andrić i gdje čuvate te stećke i gdje mogu vidjeti nešto od vaše kulture, a da nisu ćevapi. I prije nego što dodje u Bosnu, prvo će pročitati Andrića, pa se zaintersovati. Tako je i sa onima koji pišu i rade danas, oni pišu i rade za ovo vrijeme. To je garancija opstojnosti jedne kulture i naroda.Leons wrote:A ko je mjerodavan da odlucuje sta je sund a sta ne?
Dakle, ako je jedini garant opstojnosti umjetnosti novac, onda mozemo zakljuciti i da je kvalitet umjetnickog djela uslovljen sumom novca sto znaci da je potrebno slobodno trziste i radna snaga koja pisa krv i lije znoj da bi drzavi placala poreze u nadi da ce neko nekad tim parama snimiti dobar film ili napisati dobar roman.
To je put u bijedu i barbarizam. Niko me ne moze ubijediti da bi Deen snimio bolje pjesme da je vise kesa imao.
Slobodno trziste ce stvoriti umjetnost i umjetnike. Zatvorice muzej i otvorice ga onda kad bude bilo traznje za ponudom muzeja. Mene niko ne moze tjerati da idem tamo ako ja to ne zelim ili uzimati moj novac samo da bude otvoren jer je neke sramota sto je zatvoren.
-
5 0 5
#785 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ne burazeru. ja zivim u drzavi u kojoj razne fondacije, a sve financirane od drzave, produciraju na desetine hiljada predstava svake godine. od tih predstava, neke mozda ne privuku ni sto gledalaca, ali od 1000 malih predstava mladih umjetnika, izrast ce jedan ili dva koji ce imati znacajan pozitivan uticaj na drustvo. pa ce onda iduce godine dobiti malo vise, dok drugi nista ili malo manje. neki umjetnici prave projekte koji kostaju par hiljada maraka, neki drugi par miliona. predratna bosna i hercegovina je bila daleko siromasnija zemlja nego ova u kojoj zivim, ali je po istom istemu izrodila znacajne umjentike i sportiste. naravno, ako je cilj vlasti da se narod duhovno nadogradjuje. ak oje cilj zatupljivanje, onda mu jednostavno sve to oduzmes. posadis ispred tv-a iz kojih kipe pjevacka takmicenja i sapunice.Leons wrote:
Samo cu ti predloziti da procitas definiciju oportunitetnog troska ako vec ne znas sta je to. Od svih tih umjetnika koje bi drzava stimulisala vecina njih izvan nacionalnih ili gradskih okvira ne bi nista napravili a kamoli Andric postali. Eh ti su trosak i bacen novac. Dakle, produktivnost radne snage bacena u nepovrat samo da bi se neki dobar film napravio.
- Arteta
#786 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Onda svaka drzava mora propasti jer ces tesko naci neki znacajniji muzej ili pozoriste, a da ga drzava ne finansira sa preko 50% ukupnog novca.Leons wrote:Samo cu ti predloziti da procitas definiciju oportunitetnog troska ako vec ne znas sta je to. Od svih tih umjetnika koje bi drzava stimulisala vecina njih izvan nacionalnih ili gradskih okvira ne bi nista napravili a kamoli Andric postali. Eh ti su trosak i bacen novac. Dakle, produktivnost radne snage bacena u nepovrat samo da bi se neki dobar film napravio.5 0 5 wrote: nije istina. dacu ti svoj primjer. kada sam bio jos u osnovnoj skoli, isao sam u kino koje je bilo u domu kuluture. skoro svaka mjesna zajednica je imala jedan u sarajevu. to mi je otvorilo zainteresovanost za filmsku umjetnost. kasnije sam mogao ici u kina u centru grada. bilo ih je na svakom cosku. isli smo kao djeca organizovano gledati predstave. navika koja mi je ostala i danas. drzava mora financirati umjetnike. i to masovno. iz tih velikih grupa kasnije se istaknu kusturice ili andrici. svaki ucenik osnovne skole mora obici zemaljski muzej. mora biti clan biblioteke. trebao bi se baviti sportom. a drzava mora stimulirati talente i financirati projekte od kojih ce cijelo drustvo imati koristi.
naravno da su pozorista neposjecena, kada nemaju podrsku. ako pozoriste ne napravi 20 predstava godisnje, kako ce jedna ili dvije predstave odrzavati kvalitet i interes? nikako. niko nije bogom dan umjetnik ili sportista. na talentu se mora raditi. uzmi naseg tenisera culica. dobio je kurac iza usiju od svoje drzave, pa je bio primoran da igra pod hrvatskom zastavom. danas je on hrvatski teniser. rodio se u bosni i hercegovini.
Tako ti je od Austrije, Francuske do VB i Amerike, isto je i u Rusiji.
- Leons
#787 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Znam, ali to nije argument. Ako je jedan nesto napravio a njih sto su ostali anonimci onda mozemo zakljuciti da drzavni poticaj ipak nije faktor i da ne postoji uzrocno poslkedicna veza. Onda se radi o statistickim 'oulliearima' iliti izuzecima.
Kao sto rekoh, Andric se radja.
-
5 0 5
#788 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
andric da se rodio danas, sjedio bi u kladionici i ispunjavao listic.Leons wrote:Znam, ali to nije argument. Ako je jedan nesto napravio a njih sto su ostali anonimci onda mozemo zakljuciti da drzavni poticaj ipak nije faktor i da ne postoji uzrocno poslkedicna veza. Onda se radi o statistickim 'oulliearima' iliti izuzecima.
- Arteta
#789 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Naravno, dzaba je poticati Deena kada on nece nikada moci organizovati koncert, na stranu sto ima sranje od muzike ali muzeji i pozorista od drzavnog znacaja bi vjerovatno bila zatvorena bez drzavnog novca, to nije samo kod nas nego u Svijetu.Leons wrote:Znam, ali to nije argument. Ako je jedan nesto napravio a njih sto su ostali anonimci onda mozemo zakljuciti da drzavni poticaj ipak nije faktor i da ne postoji uzrocno poslkedicna veza. Onda se radi o statistickim 'oulliearima' iliti izuzecima.
Kao neko ko je poprilicno stedljiv smatram da bi njihove budzete trebalo puniti porezom na sund, ne vidim drugo rjesenje.
Last edited by Arteta on 12/08/2015 17:51, edited 1 time in total.
- Leons
#790 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ah da, Francuska i Rusija... Ti bastioni ekonomskog liberalizma.
A SAD su prepune privatnih muzeja, galerija i fondacija koje finansiraju umjetnike.
Eureka! Eto kako mladi progresivni umjetnici mogu dobiti novac za svoje eksperimente - pa neka se piupiu i 505 i ljudi koji dijele slicno misljenje organizuju dobrovoljno i u okviru slobodnog trzista finansiraju mlade umjetnike.
Sloboda.
A SAD su prepune privatnih muzeja, galerija i fondacija koje finansiraju umjetnike.
Eureka! Eto kako mladi progresivni umjetnici mogu dobiti novac za svoje eksperimente - pa neka se piupiu i 505 i ljudi koji dijele slicno misljenje organizuju dobrovoljno i u okviru slobodnog trzista finansiraju mlade umjetnike.
Sloboda.
- Leons
#791 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nit bi Andric sjedio u kladari nit bi Deen dvorane punio sve i da mu sto milja das.5 0 5 wrote:andric da se rodio danas, sjedio bi u kladionici i ispunjavao listic.Leons wrote:Znam, ali to nije argument. Ako je jedan nesto napravio a njih sto su ostali anonimci onda mozemo zakljuciti da drzavni poticaj ipak nije faktor i da ne postoji uzrocno poslkedicna veza. Onda se radi o statistickim 'oulliearima' iliti izuzecima.
- piupiu
#792 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja i finansiram, kad god mogu. Al' kad se neko proslavi, zahtijevam da se tebi oduzme pravo da se ponosiš time.Leons wrote: pa neka se piupiu i 505 i ljudi koji dijele slicno misljenje organizuju dobrovoljno i u okviru slobodnog trzista finansiraju mlade umjetnike.
Sloboda.
Umjetnik će predstavljati državu Piuland sa glavnim gradom 505 ...
- Ali Kemal
#793 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zatupljivanje nego sta, red starleta, sisa i guzova, turbo-folka, red turbo-religije.5 0 5 wrote:ako je cilj vlasti da se narod duhovno nadogradjuje. ak oje cilj zatupljivanje, onda mu jednostavno sve to oduzmes. posadis ispred tv-a iz kojih kipe pjevacka takmicenja i sapunice.
Idealno za zatupljivanje naroda i funkcionse u tom smislu perfektno
- Gojeni H
#794 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
madner wrote:Ovo onaj ozbiljni Zviz, nije zabavan ko onaj drugi.
- Leons
#795 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ako se od tvojih para napravi kakvo remek-djelo zabrani meni da ga konzumiram.piupiu wrote:Ja i finansiram, kad god mogu. Al' kad se neko proslavi, zahtijevam da se tebi oduzme pravo da se ponosiš time.Leons wrote: pa neka se piupiu i 505 i ljudi koji dijele slicno misljenje organizuju dobrovoljno i u okviru slobodnog trzista finansiraju mlade umjetnike.
Sloboda.![]()
Umjetnik će predstavljati državu Piuland sa glavnim gradom 505 ...
-
5 0 5
#796 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
onda je i logicno da se postavljaju pitanja tipa, zasto da ja dajem pare za umjetnost, ali u isto vrijeme se ne zapita, a gdje zapravo idu te pare. ili zasto svaki kancelarijski pacov vozi drzavno auto od 100 hiljada maraka. i cije su to pare. pa ako bih ja mogao birati, radije bih dao pare 100k maraka za film koji ce mi podici svijest o takvim pitanjima, nego za auto koji ce voziti neko drugi. ali dobro, teska su to pitanja. daj radije zvezde granda. eno ima jedan nas u finalu. koji broj trebam nazvati, da ostavim vlasniku televizijske stanice u srbiji par maraka. svakako ne mogu nista promijeniti.Ali Kemal wrote:Zatupljivanje nego sta, red starleta, sisa i guzova, turbo-folka, red turbo-religije.
Idealno za zatupljivanje naroda i funkcionse u tom smislu perfektno
-
Niemand
#797 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa sta sad, jel valjala ta jugoslavija il nije 
-
5 0 5
#798 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
za one koji su imali srecu da iskuse zivot u jugoslaviji, jeste. za one koji su se rodili pred kraj ili poslije nestanka jugoslavije, nije.Niemand wrote:Pa sta sad, jel valjala ta jugoslavija il nije
- piupiu
#799 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne znam za Aliju, ali znam za cenzuru. Danas se koriste i vrlo kreativna sredstva - Cosa Nostra tipa.5 0 5 wrote: uredu. vjerujes li da bi danas bilo drukcije da neko pocne na koncertu izjavljivati, crko alija? da li bi taj mogao napraviti koncert u sarajevu? cisto sumnjam.
http://www.dw.com/bs/najgore-stanje-u-m ... a-17610533
- skupljac_zeljeza
#800 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa to je manje od 10% populacije SFRJ koja je imala samo tu jednu partiju. Kada se uz to uzme u obzir da se na mnoga radna mjesta nije moglo konkurisati bez "moralno političke podobnosti" onda dobija još 'veću' težinu.piupiu wrote:S obzirom da je to bilo 4 godine nakon što je Tito umro, je li shvataš sad šta znače oni 'akteri sistema' u koje ti ne vjeruješ i smiješ se kad ti neko kaže da je KPJ ipak imala 2 miliona članova?