Kikibombona wrote:ABH017 wrote:
A jel to ti, sviijuu ti, misliš da su svih 1,5 milona Bošnjaka (ili koliko ih već ima) mislimani?
Nemoj mi reći da jesi. Neću ti povjerovat.
Najprije pričamo o postojanju/nepostojanju Boga, a onda rasplinjavaš priču na sve religije.
Razlike u religijama i na koji način je kroz vrijeme došlo do njih je jedna priča. Priča o postojanju/nepostojanju Univerzalne Sile koja je stvorila svemir i sve nama poznato i nepoznato je nešto sasvim drugo.
Velika vecina Bosnjaka ce se izjasniti kao muslimani. Pripadnici drugih konfesija i ateisti ce biti na nivou statisticke greske unutar bosnjackog naroda.
Ili nam ti hoces reci da svi koji se izjasne muslimanima nisu muslimani?
Ne znam brate, vi vjernici neprestano masete ciframa. Nas krcana 1.7 milijardi, nas muslimana 1.3 milijarde, mi muslimani cemo biti vecina tad i tad... Niko nikad nije rekao 'nas krscana ima par desetina miliona' ili 'nas muslimana ima par desetina miliona'.
Ti si citirao moj komentar, koji je napisan bog zna kad, i nadovezao se na diskusiju koja je tada bila aktuelna. Cinjenice ukazuju da su se vjere u najvecoj mjeri sirile ratom, zlocinom i represijom. Sa tim razum nema nikakve veze. Evo, i kod nas u BiH, vecina ljudi naslijedi vjeru roditelja.
O cemu mi onda pricamo?
Pričam ti o tome da nikad kročio nisam u džamiju, do svoje 16 godine. Nisam znao proučit Bismillah, nisam znao ni kad je Bajram.
Hoćeš reći da sam bio musliman? Vjernik?
I da sam pod prisilom postao vjernik? Musliman?
Niti sam je dobio s koljena na koljeno, niti su me turci zarobili pa poturčili, niti sam dobio platu od neke organizacije. Čak šta više, od kako sam vjernik, nailazim na nerazumijevanje takvih kao što si ti koji ne mogu da razumiju, da neko školovan može, u ime Boga, da se odrekne bludničenja i pijančenja, da može patit svoj organizam, samo Bogu za ljubav. A ti takve nazivaš muslimanima. Etnička pripadnost nema nikakvu vezu sa vjerom i religijom.
I, pazi sad, SDA nema nikakve veze sa Islamom. Iako znam neke kojima se sva vjera svodi na SDA...
To što prišivaš da se stanovništvo pokrštavalo ili poturčavalo poslije osvajačkih pohoda protivničke vojske, je samo slijed logike ljudi koji nisu imali vjere, ili je ta vjera bila na nivou vjerovanja u kristalnu kuglu. Ratom, zločinom i represijom su se osvajale kolonije i zauzimala velika prostranstva iz raznoraznih ekonomsko-socijalnih interesa, kao što se to radi i danas. To ti baš nema neke pretjerane veze sa religijom. A ako ćeš religiju navesti kao povod za rat, ja ću ti odgovoriti najprostije da su se ratovi vodili i zbog žena. Trebamo li ih negirati?