Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#776 Re: Gubitak religije

Post by ABH017 »

Niemand wrote:
5 0 5 wrote: mislis na postojanje boga? pa niko ne zna. ateisti ne znaju, zbog manjka dokaza. vjernici vjeruju bez obzira na manjak dokaza. i to je to.
ne, ne mislim na postojanje Boga, al dobro, razumljivo da si to prvo pomislio.

Pitanje je opcenito, a vala i jasno. Zar moraju i ateista i vjernik znati hiljadu jedan detalj objasniti da bi naprosto zivio kako se njemu zivi, zar je sramota jednostavno reci-ne znam, i fino otici jal u dzamiju ako si vjernik jal na pivo ako si ateista, a da ne bude-da si ti procito knjiga kolko ja, e moj ti, pojma ti nemas?

Nego, sto bi reko ovaj ucenik, uzivajte, nema ovde normalne price. :sax:
Bravo.
Poslije ovog tvog posta jasno mi je da gubim vrijeme čitajući naklapanja ljudi, koji apsolutno ne znaju šta i o čemu pišu. Smatraju se pametnim samo zato što znaju citirat misao nekog filozofa, kojem btw. ne mogu da se sjete imena.
'Aj' zdra'o.
Hakiz

#777 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

.
Kikibombona

#778 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote: Koristiš podatke sa nekog sajta ili si istraživanje uradio o sopstvenom trošku odokativnim lupetanjem kako ti je palo na um?
Kako vidis cinjenicu da BiH sa 3.5 miliona stanovnika ima vise muslimana od Brazila koji ima 204 miliona stanovnika? I to, vecina muslimana u drzavi su migranti iz Libanona i Sirije.

Kakav problem imaju Brazilci?

Irska ima 6.5 miliona stanovnika. U drzavi zivi 50 000 muslimana, velikom vecinom migranti iz islamskih drzava...

Somalija ima 10 miliona stanovnika. Gotovo svi stanovnici su muslimani.

Zar je moguce da su Somalijci tako superiorni u odnosu na Irce? Gotovo svi Somalijci su muslimani, a svi Irci katolici. Kako? Zasto?
broj dva

#779 Re: Gubitak religije

Post by broj dva »

ABH017 wrote:
broj dva wrote:Nikada nisam bio religiozan (hvala vam roditelji sto me sacuvaste od religije) ali znam sta me kao djete ubjedilo u maloumnost religije - jedna zena sto je radila da mojom mamom mi je krenula objasnjavat o paklu i sa uzitkom doslikavati muke i patnje vjecne sto cekaju sve koji u paklu zavrse a meni nije islo u glavi kako iko zasluzuje vjecito mucenje sto znaci da je ciko koji je naredio da mora biti tako nije dobar ciko i ne treba ga slusat.
Tako da religiju nikad nisam gubio nego sam rano dobio uvjerenje da je religija losa.
Ocekujem da ce i ova tema pod kjuc brzo jer sve teme koje su antireligiozne kratko na forumu zive cak i kad nema razloga za kljuc...
Što znači da vjeru i religiju poznaješ jako dobro. Ono, imaš je u malom prstu, pa tako olahko daješ kvalifikacije i lupetaš gluposti da ni sam nisi svjestan svoje nesvjesti.
-----
Judaizam ne poznajem tako dobro ( steta jer to je ipak izvor kriscanstva i Islama) dok kriscanstvo i islam poznajem dovoljno dobro da imam vlastiti sud o njima.A svaka religija koja ima koncept vjecnog pakla je po mom misljenju neljudska (pored toga sto je ocigledno pogresna). Je li smijem inati svoje misljenje ili da ocekujen bradate spodobe na vrarima ?
I ponavljam ti ono sto sam ti rekao na drugoj temi, zajebano je nagadjati ko sta zna o cemu, vjerujem da bi te iznenadio poznavanjem istorije religije i osnovni ideja islamu i kriscanstvu samo sto se meni cini da ti nisi spreman prihvariti moj nacin razmisljanja, ne vjerujes da neko moze poznavati religiju i biti protiv religije.
ABH017

#780 Re: Gubitak religije

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote: Koristiš podatke sa nekog sajta ili si istraživanje uradio o sopstvenom trošku odokativnim lupetanjem kako ti je palo na um?
Kako vidis cinjenicu da BiH sa 3.5 miliona stanovnika ima vise muslimana od Brazila koji ima 204 miliona stanovnika? I to, vecina muslimana u drzavi su migranti iz Libanona i Sirije.

Irska ima 6.5 miliona stanovnika. U drzavi zivi 50 000 muslimana, velikom vecinom migranti iz islamskih drzava...

Zar je moguce da su Somalijci tako superiorni u odnosu na Irce? Gotovo svi Somalijci su muslimani, a svi Irci katolici. Kako? Zasto?
Koliko god se trudio ne kontam poentu.
Kikibombona

#781 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:
Zasto su Irci i Poljaci skoro svi nemuslimani a Somalijci skoro svi muslimani?
skupljac_zeljeza

#782 Re: Gubitak religije

Post by skupljac_zeljeza »

ABH017 wrote:
Kikibombona wrote:

Valjda će nam @kiki objasniti šta sve to čini superiornost jednog naroda nad drugim.
ABH017

#783 Re: Gubitak religije

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote:
Zasto su Irci i Poljaci skoro svi nemuslimani a Somalijci skoro svi muslimani?
Mislim da razumijem. Hoćeš da pričamo o načinu širenja vjera. Slažem se s tobom.
Međutim i sve ostalo se širi na isti način. Danas se sjetih dvije, nekad moćne države, Iraka i Sirije, u kojima je mnoštvo ljudi sa naših prostora lijepo zarađivalo (samo iz moje porodice trojica). Šta se s njima desilo? Gdje su sad? Ko dole živi, a ko vlada?
Nije mi taj argument vezan samo za religije, već i za sve druge aspekte društva, ali ok. Prihvatam to što hoćeš da kažeš.
Kikibombona

#784 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote: Mislim da razumijem. Hoćeš da pričamo o načinu širenja vjera. Slažem se s tobom.
Međutim i sve ostalo se širi na isti način. Danas se sjetih dvije, nekad moćne države, Iraka i Sirije, u kojima je mnoštvo ljudi sa naših prostora lijepo zarađivalo (samo iz moje porodice trojica). Šta se s njima desilo? Gdje su sad? Ko dole živi, a ko vlada?
Nije mi taj argument vezan samo za religije, već i za sve druge aspekte društva, ali ok. Prihvatam to što hoćeš da kažeš.
Gdje je se tu uklapa floskula 'vjera za razumom obdarene'?

Mozda su Somalijci zaista pametniji od Iraca i Poljaka, ali kako da budu tooooliiiikoooo pametniji? Ispada da je malo Iraca i Poljaka koji uopste imaju razum. :-)

Meni to nema smisla, a ti kako hoces.
ABH017

#785 Re: Gubitak religije

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote: Mislim da razumijem. Hoćeš da pričamo o načinu širenja vjera. Slažem se s tobom.
Gdje je se tu uklapa floskula 'vjera za razumom obdarene'?

Mozda su Somalijci zaista pametniji od Iraca i Poljaka, ali kako da budu tooooliiiikoooo pametniji? Ispada da je malo Iraca i Poljaka koji uopste imaju razum. :-)

Meni to nema smisla, a ti kako hoces.
A jel to ti, sviijuu ti, misliš da su svih 1,5 milona Bošnjaka (ili koliko ih već ima) mislimani?
Nemoj mi reći da jesi. Neću ti povjerovat.
Najprije pričamo o postojanju/nepostojanju Boga, a onda rasplinjavaš priču na sve religije.
Razlike u religijama i na koji način je kroz vrijeme došlo do njih je jedna priča. Priča o postojanju/nepostojanju Univerzalne Sile koja je stvorila svemir i sve nama poznato i nepoznato je nešto sasvim drugo.
ABH017

#786 Re: Gubitak religije

Post by ABH017 »

broj dva wrote:
ABH017 wrote:
broj dva wrote:Nikada nisam bio religiozan (hvala vam roditelji sto me sacuvaste od religije) ali znam sta me kao djete ubjedilo u maloumnost religije - jedna zena sto je radila da mojom mamom mi je krenula objasnjavat o paklu i sa uzitkom doslikavati muke i patnje vjecne sto cekaju sve koji u paklu zavrse a meni nije islo u glavi kako iko zasluzuje vjecito mucenje sto znaci da je ciko koji je naredio da mora biti tako nije dobar ciko i ne treba ga slusat.
Tako da religiju nikad nisam gubio nego sam rano dobio uvjerenje da je religija losa.
Ocekujem da ce i ova tema pod kjuc brzo jer sve teme koje su antireligiozne kratko na forumu zive cak i kad nema razloga za kljuc...
Što znači da vjeru i religiju poznaješ jako dobro. Ono, imaš je u malom prstu, pa tako olahko daješ kvalifikacije i lupetaš gluposti da ni sam nisi svjestan svoje nesvjesti.
-----
Judaizam ne poznajem tako dobro ( steta jer to je ipak izvor kriscanstva i Islama) dok kriscanstvo i islam poznajem dovoljno dobro da imam vlastiti sud o njima.A svaka religija koja ima koncept vjecnog pakla je po mom misljenju neljudska (pored toga sto je ocigledno pogresna). Je li smijem inati svoje misljenje ili da ocekujen bradate spodobe na vrarima ?
I ponavljam ti ono sto sam ti rekao na drugoj temi, zajebano je nagadjati ko sta zna o cemu, vjerujem da bi te iznenadio poznavanjem istorije religije i osnovni ideja islamu i kriscanstvu samo sto se meni cini da ti nisi spreman prihvariti moj nacin razmisljanja, ne vjerujes da neko moze poznavati religiju i biti protiv religije.
Ne nagađam ja ko šta zna o čemu. Ti si sam rekao da ti je mamina kolegica pričala o paklu i da si na osnovu toga, još kao dijete zaključio da je religija loša i maloumna. Je li to dokaz da Bog ne postoji?
Ni meni se neke stvari i propisi "ne sviđaju", ali to ni u kom slučaju nije dokaz o nepostojanju Boga.
Što se tiče judaizma, nije on izvor, već je samo najstarija poznata religija. U svim pomenutim religijama kao izvor i "otac" se uzima Ibrahim a.s. (Abraham).
broj dva

#787 Re: Gubitak religije

Post by broj dva »

Nisam spomenuo boga nego religiju. Sta ja znam postoji li bog, nije logicki nemoguce da postoji a ja jednostavno ne znam.
Ono sto znam je da bog onakakav kakav je opisan u Islamu i Kriscanstvu ne postoji.
Kikibombona

#788 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:
A jel to ti, sviijuu ti, misliš da su svih 1,5 milona Bošnjaka (ili koliko ih već ima) mislimani?
Najprije pričamo o postojanju/nepostojanju Boga, a onda rasplinjavaš priču na sve religije.
Razlike u religijama i na koji način je kroz vrijeme došlo do njih je jedna priča. Priča o postojanju/nepostojanju Univerzalne Sile koja je stvorila svemir i sve nama poznato i nepoznato je nešto sasvim drugo.
Velika vecina Bosnjaka ce se izjasniti kao muslimani. Pripadnici drugih konfesija i ateisti ce biti na nivou statisticke greske unutar bosnjackog naroda.

Ili nam ti hoces reci da svi koji se izjasne muslimanima nisu muslimani? :D

Ne znam brate, vi vjernici neprestano masete ciframa. Nas krcana 1.7 milijardi, nas muslimana 1.3 milijarde, mi muslimani cemo biti vecina tad i tad... Niko nikad nije rekao 'nas krscana ima par desetina miliona' ili 'nas muslimana ima par desetina miliona'. :D

Ti si citirao moj komentar, koji je napisan bog zna kad, i nadovezao se na diskusiju koja je tada bila aktuelna. Cinjenice ukazuju da su se vjere u najvecoj mjeri sirile ratom, zlocinom i represijom. Sa tim razum nema nikakve veze. Evo, i kod nas u BiH, vecina ljudi naslijedi vjeru roditelja. O cemu mi onda pricamo?
Lopov-eliminator

#789 Re: Gubitak religije

Post by Lopov-eliminator »

Lafo Bosnjak nije jednako musliman ali eto kao slucajno se rijec musliman svako malo zamijeni sa Bosnjak. Reis-ulema IZ BiH se mrtvo hladno predstavljao kao reis-ulema Bosnjaka. Ili ona illahija Kad tekbiri zazubore u kojoj kaze "Svi Bosnjaci ustaju, Bajram namaz klanjaju." Nije ofirno, nije nikako.
ABH017

#790 Re: Gubitak religije

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote:
Velika vecina Bosnjaka ce se izjasniti kao muslimani. Pripadnici drugih konfesija i ateisti ce biti na nivou statisticke greske unutar bosnjackog naroda.

Ili nam ti hoces reci da svi koji se izjasne muslimanima nisu muslimani? :D

Ne znam brate, vi vjernici neprestano masete ciframa. Nas krcana 1.7 milijardi, nas muslimana 1.3 milijarde, mi muslimani cemo biti vecina tad i tad... Niko nikad nije rekao 'nas krscana ima par desetina miliona' ili 'nas muslimana ima par desetina miliona'. :D

Ti si citirao moj komentar, koji je napisan bog zna kad, i nadovezao se na diskusiju koja je tada bila aktuelna. Cinjenice ukazuju da su se vjere u najvecoj mjeri sirile ratom, zlocinom i represijom. Sa tim razum nema nikakve veze. Evo, i kod nas u BiH, vecina ljudi naslijedi vjeru roditelja. O cemu mi onda pricamo?
Pričam ti o tome da nikad kročio nisam u džamiju, do svoje 16 godine. Nisam znao proučit Bismillah, nisam znao ni kad je Bajram.
Hoćeš reći da sam bio musliman? Vjernik?
I da sam pod prisilom postao vjernik? Musliman?
Niti sam je dobio s koljena na koljeno, niti su me turci zarobili pa poturčili, niti sam dobio platu od neke organizacije. Čak šta više, od kako sam vjernik, nailazim na nerazumijevanje takvih kao što si ti koji ne mogu da razumiju, da neko školovan može, u ime Boga, da se odrekne bludničenja i pijančenja, da može patit svoj organizam, samo Bogu za ljubav. A ti takve nazivaš muslimanima. Etnička pripadnost nema nikakvu vezu sa vjerom i religijom.
I, pazi sad, SDA nema nikakve veze sa Islamom. Iako znam neke kojima se sva vjera svodi na SDA...

To što prišivaš da se stanovništvo pokrštavalo ili poturčavalo poslije osvajačkih pohoda protivničke vojske, je samo slijed logike ljudi koji nisu imali vjere, ili je ta vjera bila na nivou vjerovanja u kristalnu kuglu. Ratom, zločinom i represijom su se osvajale kolonije i zauzimala velika prostranstva iz raznoraznih ekonomsko-socijalnih interesa, kao što se to radi i danas. To ti baš nema neke pretjerane veze sa religijom. A ako ćeš religiju navesti kao povod za rat, ja ću ti odgovoriti najprostije da su se ratovi vodili i zbog žena. Trebamo li ih negirati?
asurbanipal

#791 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

ABH017 wrote:

To što prišivaš da se stanovništvo pokrštavalo ili poturčavalo poslije osvajačkih pohoda protivničke vojske, je samo slijed logike ljudi koji nisu imali vjere, ili je ta vjera bila na nivou vjerovanja u kristalnu kuglu. Ratom, zločinom i represijom su se osvajale kolonije i zauzimala velika prostranstva iz raznoraznih ekonomsko-socijalnih interesa, kao što se to radi i danas. To ti baš nema neke pretjerane veze sa religijom. A ako ćeš religiju navesti kao povod za rat, ja ću ti odgovoriti najprostije da su se ratovi vodili i zbog žena. Trebamo li ih negirati?

Ratovi se vodili zbog žena !? To je u stvari mit. Kao što je i mit da sa ratovi nisu vodili ili ne vode zbog vjerskih uvjerenja. Zapravo, važan segment, važnu ulogu u skoro svim ratovima je imala religija, ulema, sveštenici i pripadnici religija. Naravno, religija je samo jedan od bitnih faktora, pored niza socio-ekonomskih, eksploatatorskih, ideoloških, itd...Od novijih ratova, imamu tu stoljetni Izraelsko-arapski sukob ili bolje reći Izraelsko-palestinski, gdje religija igra također bitnu ulogu kao što je npr. "izraelski mit o Svetoj Zemlji" ili "mit o Mesdžidul Aksa", "mit o posebnosti i odabranosti", i Izraelci i Arapi tvrde da su oni posebni, odabrani, Božiji narodi, zatim tu je maskar između kršćana i muslimana na Molučkim ostrvima krajem prošlog vijeka, pa i ovaj "džihad" u Siriji, iako je geopolitička pozadina sukoba ekonomska i eksploatatorska (nafta, plin), i tu religija ima bitnu ulogu (sektaški sukob ši'ita i sunnita) kroz pozive na "džihad", klanje i ubijanje u ime Boga...
ABH017

#792 Re: Gubitak religije

Post by ABH017 »

asurbanipal wrote:
ABH017 wrote:

Ratovi se vodili zbog žena !? To je u stvari mit. Kao što je i mit da sa ratovi nisu vodili ili ne vode zbog vjerskih uvjerenja. Zapravo, važan segment, važnu ulogu u skoro svim ratovima je imala religija, ulema, sveštenici i pripadnici religija. Naravno, religija je samo jedan od bitnih faktora, pored niza socio-ekonomskih, eksploatatorskih, ideoloških, itd...Od novijih ratova, imamu tu stoljetni Izraelsko-arapski sukob ili bolje reći Izraelsko-palestinski, gdje religija igra također bitnu ulogu kao što je npr. "izraelski mit o Svetoj Zemlji" ili "mit o Mesdžidul Aksa", "mit o posebnosti i odabranosti", i Izraelci i Arapi tvrde da su oni posebni, odabrani, Božiji narodi, zatim tu je maskar između kršćana i muslimana na Molučkim ostrvima krajem prošlog vijeka, pa i ovaj "džihad" u Siriji, iako je geopolitička pozadina sukoba ekonomska i eksploatatorska (nafta, plin), i tu religija ima bitnu ulogu (sektaški sukob ši'ita i sunnita) kroz pozive na "džihad", klanje i ubijanje u ime Boga...
Samo sam htio ukazati na stupidnost argumenta.
Svi pobrojani ratovi u suštini imaju geopolitičku pozadinu. Religija je tu samo kao instrument da bi se opravdala zlodjela i pripisala nečemu drugom, čime se skreće i pažnja sa stvarnog cilja, a odgovornost prebacuje na religiju.
asurbanipal

#793 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

ABH017 wrote: Svi pobrojani ratovi u suštini imaju geopolitičku pozadinu. Religija je tu samo kao instrument da bi se opravdala zlodjela i pripisala nečemu drugom, čime se skreće i pažnja sa stvarnog cilja, a odgovornost prebacuje na religiju.

Dobrim dijelom je religija odgovorna za ratove. Vjerske vođe su mahom sluge/robovi svjetovnih gospodara a ne jednog Boga u kojeg se tako kunu...

Stari dobri Krleža bi rekao: Sve Religije ratuju. Sve ratujuće Religije su antireligiozne. A kako nema ni jedne koja ne bi bila ratujuća, ni jedna od njih, prema tome, nije religiozna.
Lopov-eliminator

#794 Re: Gubitak religije

Sto se tice ratova, religija nije uzrok nego samo instrument. Kad se nekome usadi bolesna namjera religija tu posluzi samo kao alat za provodjenje te namjere. Isto vrijedi i za bilo sta drugo sto u sebi sadrzi moc.

Sve ono sto sadrzi moc moze se iskoristiti da donese dobro, a isto tako moze biti iskoristeno i da donese zlo. Na koju ce stranu prevagnuti ovisi od usadjenih namjera.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#795 Re: Gubitak religije

Post by JoseMujica »

Lopov-eliminator wrote:Sto se tice ratova, religija nije uzrok nego samo instrument. Kad se nekome usadi bolesna namjera religija tu posluzi samo kao alat za provodjenje te namjere. Isto vrijedi i za bilo sta drugo sto u sebi sadrzi moc.

Sve ono sto sadrzi moc moze se iskoristiti da donese dobro, a isto tako moze biti iskoristeno i da donese zlo. Na koju ce stranu prevagnuti ovisi od usadjenih namjera.
isto se može reči za bilo koju ideologiju: komunizam, nacionalizam, fašizam, nacizam, liberalizam, pacifizam itd.

No neosporna je činjenica da je posebno monoteizam unio jedan ideološki totalitarizam narcisoidnom postavkom. nema drugog boga osim mene! što je poslužilo kao uvertira i platforma za do tada nezapamćeno klanje nevjernika
Lopov-eliminator

#796 Re: Gubitak religije

asurbanipal wrote: Dobrim dijelom je religija odgovorna za ratove. Vjerske vođe su mahom sluge/robovi svjetovnih gospodara a ne jednog Boga u kojeg se tako kunu...

Stari dobri Krleža bi rekao: Sve Religije ratuju. Sve ratujuće Religije su antireligiozne. A kako nema ni jedne koja ne bi bila ratujuća, ni jedna od njih, prema tome, nije religiozna.
Religija sama po sebi ne moze nikoga potaci na rat, za taj dio su zasluzne vjerske vodje i njihive organizacije. Odgovorni su ljudi kojima se usadjuju bolesne namjere zato sto previse vjeruju vjerskim vodjama. Ako vjerske vodje i njihove organizacije usade ljudima bolesne namjere, takvi ljudi ce krenuti u ratove jer su ideoloski obojeni onako kako su ih bojili vjerske vodje i njihove organizacije. Da nema takvih usadjivanja namjera od strane navedenih, ne bi se ni ratovalo u ime neke religije.
Lopov-eliminator

#797 Re: Gubitak religije

JoseMujica wrote:
Lopov-eliminator wrote:Sto se tice ratova, religija nije uzrok nego samo instrument. Kad se nekome usadi bolesna namjera religija tu posluzi samo kao alat za provodjenje te namjere. Isto vrijedi i za bilo sta drugo sto u sebi sadrzi moc.

isto se može reči za bilo koju ideologiju: komunizam, nacionalizam, fašizam, nacizam, liberalizam, pacifizam itd.

No neosporna je činjenica da je posebno monoteizam unio jedan ideološki totalitarizam narcisoidnom postavkom. nema drugog boga osim mene! što je poslužilo kao uvertira i platforma za do tada nezapamćeno klanje nevjernika
Tacno. Da bi neka ideologija uspjela mora se usaditi namjera. Inace, ta namjera se usput podvuce uz propagandu, prvo ciljanoj grupi usade namjeru mrznje pa zatim propovijedaju ideologiju. Vidio si kako je pocinjala velikosrpska propaganda, prvo je bilo naprdjivanje o kosovskom boju (tu je bila faza usadjivanja namjere) pa onda mi srbi trebamo ovo ili ono (prelazak na faze provodjenja nakon sto je namjera usadjena)

Sama postavka "nema drugog Boga osim mene" zapravo nije toliko bitna, bitno je ono sto se desava poslije toga i nacin na koji se to interpretira, tj. dodjela znacenja tome. Neko moze reci da misli da nema drugog Biga osim onog u kojeg on vjeruje ali to ne znaci da ce nuzno mrziti svakoga ko drukcije kaze. Da li ce neko nekoga mrziti zbog drugacijeg vjerovanja ili ce na to gledati samo kao na nebitnu razliku na nivou jel neko voli sladoled od cokolade ili vanilije, ovisi od namjere koja je prethodno usadjena.
ABH017

#798 Re: Gubitak religije

Post by ABH017 »

asurbanipal wrote:
ABH017 wrote: Svi pobrojani ratovi u suštini imaju geopolitičku pozadinu. Religija je tu samo kao instrument da bi se opravdala zlodjela i pripisala nečemu drugom, čime se skreće i pažnja sa stvarnog cilja, a odgovornost prebacuje na religiju.

Dobrim dijelom je religija odgovorna za ratove. Vjerske vođe su mahom sluge/robovi svjetovnih gospodara a ne jednog Boga u kojeg se tako kunu...

Religija je odgovorna onoliko, koliko je sveštena lica zloupotrebljavaju. Znači opet je svedena na čovjeka. Razlozi početaka ratova nemaju nikakve veze sa religijom ( mislim na WW). Ne kažem da ne postoje među-vjerski, a i unutar vjerski ratovi, ali to ti ne može biti argument da kažeš religije propagiraju mržnju i rat. Opet su ti ratovi posljedica nečije želje za vlašću.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#799 Re: Gubitak religije

Post by JoseMujica »

čovjek je napravio za čovjeka

religija ima svoju društvenu funkciju i upotrebnu vrijednost, a koncipirana je kao pra-politika jer nema religije koja ne propisuju društveno poželjno ponašanje pojednicnima i grupi i konceptualizira društveno uređenje....i po tome se i ne razlikuje i u praksi nemre odvojiti od politike
RNG_25

#800 Re: Gubitak religije

Post by RNG_25 »

ABH017 wrote:Religija je odgovorna onoliko, koliko je sveštena lica zloupotrebljavaju. Znači opet je svedena na čovjeka. Razlozi početaka ratova nemaju nikakve veze sa religijom ( mislim na WW). Ne kažem da ne postoje među-vjerski, a i unutar vjerski ratovi, ali to ti ne može biti argument da kažeš religije propagiraju mržnju i rat. Opet su ti ratovi posljedica nečije želje za vlašću.
Religije propagiraju isključivost. Što u konačnici daje uzrok, ili povod, ali u svakom slučaju resurs, za pokretanje rata u ime religije. Religije, posredno ako već ne direktno, mogu biti uzročnici rata.

Osim ako želiš da tvrdiš kako religijska isključivost ne doprinosi netrpeljivosti, te kako netrpeljivost ne može biti daljnjim razlogom za npr. rat? Što bi bilo veoma smjela tvrdnja, smatram.

Edit: Doduše, rat nije uvijek loša stvar, niti sam ja onaj koji će da kategorično tvrdi kako je rat loš. Pogotovo jer treba se biti svjestan da su "dobro" i "loše" vrlo problematične stvari, u smislu definicije... ali i realne potrebe.
Post Reply