Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#776 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote: zar nije nelogično, kad neki nevjernik hoće da sruši Kabu onda Bog interveniše, ali kad musliman ruši onda je ok? :)
sumnjam da je musliman namjerno isao da srusi kabu, to jedino moze da bude nehotice nekako, a ako bi isao da zapalis Boziju kucu a musliman si kobajagi to je silovanje zdravog razuma, nema veze svezom.
ti muslimani su rušili sve u Meki, ne bi li porazili vojsku ibn Zubejra, a vojska koja je bila od halife Jezida ibn Muavije. dakle, bili su svjesni da će oštetiti i Kabu. i plus toga su se ubijali međusobno, namjerno :-D

Allah nigdje nije se obavezao da ce cuvati Kabu do sudnjeg dana cak sta vise Kaba ce biti srusena prije sudnjeg dana kao sto je poslanik nagovijestio
onda pada u vodu tefsir sure Al Fil, prema kojem je navodno vojska izvjesnog Abrahe krenula da sruši Kabu (koja je tad bila idolopokloničko svetište) i kako je Allah uništio tu vojsku jer su krenuli da sruše Njegovu Kuću i time zaštitio i idolopoklonike u Meki. Abraha nije ni srušio, a bio je uništen, a vojska Jezida je srušila i zapalila Kabu, pa je ibn Zubejr obnovio/popravio. naglasak tefsira sure Al Fil je da je Allah navodno zaštitio Kabu od rušenja, iako se to ne spominje u suri.
1. Zar ne vidiš kako je Gospodar tvoj sa vlasnicima slona postupio?
2. Zar nije lukavstvo njihovo osujetio,
3. I na njih jata ptica poslao?
4. Gađale su ih kamenjem od gline spečene,
5. Te ih kao vlat izjedenu učinio.
zasto pada, pa jeli to Allah obecao da ce cuvati Kabu zauvijek, nije

Bilježi Imam Ahmed od Seid ibn Sem’ana da je čuo Ebu Hurejru r.a. kako priča Ebu Katade r.a. da je čuo Resulullaha s.a.v.s. kad je rekao: “Daće prisegu islamu između Rukna i Mekamu Ibrahima, Kuću neće skrnaviti niko osim njen stanovnik,pa kad je oskrnave ne pitaj o uništenim arapima. Potom će doći Abesinci i potpuno je razrušiti i nikada više sagrađena neće biti. Oni su ti koji će odnijeti njeno blago.” (Musned Imam Ahmed,15/35)

To je, dakle, bezbijedan Harem dok ga ne oskrnave njegovi stanovnici. U predaji Imam Ahmeda da zabranjeni Harem neće oskrnaviti niko osim sami muslimani, pa se desilo onako kako je to nagovijestio Resulullah s.a.v.s
zagortenej

#777 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:

Bilježi Imam Ahmed od Seid ibn Sem’ana da je čuo Ebu Hurejru r.a. kako priča Ebu Katade r.a. da je čuo Resulullaha s.a.v.s. kad je rekao: “Daće prisegu islamu između Rukna i Mekamu Ibrahima, Kuću neće skrnaviti niko osim njen stanovnik,pa kad je oskrnave ne pitaj o uništenim arapima. Potom će doći Abesinci i potpuno je razrušiti i nikada više sagrađena neće biti. Oni su ti koji će odnijeti njeno blago.” (Musned Imam Ahmed,15/35)

To je, dakle, bezbijedan Harem dok ga ne oskrnave njegovi stanovnici. U predaji Imam Ahmeda da zabranjeni Harem neće oskrnaviti niko osim sami muslimani, pa se desilo onako kako je to nagovijestio Resulullah s.a.v.s
ja pričam o Kur'anu, a događaj iz hadisa što si naveo se može protumačiti da se desilo ili da se jedan dio desio ili da će se desiti, ili se neće nikako desiti.

a ako bude srušena Kaba, gdje će se obavljati hadždž, pošto je vezan za tu građevinu? jel to znači da se više neće obavljati hadždž?
Smrcak15

#778 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:

ja pričam o Kur'anu, a događaj iz hadisa što si naveo se može protumačiti da se desilo ili da se jedan dio desio ili da će se desiti, ili se neće nikako desiti.

a ako bude srušena Kaba, gdje će se obavljati hadždž, pošto je vezan za tu građevinu? jel to znači da se više neće obavljati hadždž?
da nece se vise obavljati Hadzdz
Post Reply