Rehabilitovan Draža Mihailović
- nasa
#776 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ne mislim nikako da su Amerikanci s tim ordenom htjeli na bilo koji nacin da pripomognu cetnicima u revidiranju historije.Radilo se o konkretnom dogadjaju , a uz sve, istina, ima americke ignorantnosti, u smislu oni su najvazniji ali kako god i kakav god ameri ili bilo ko drugi imali stav prema cetnicima jeste daleko manje vazno u odnosu na pregrst svjedocanstava ucesnika rata i zrtava Drazinih teznji i ciljeva.
Osim toga,sumnjam da su Amerikanci ili bilo ko drugi ikada sugerisali nasim historicarima i politicarima kako da se odnose prema cetnickom pokretu, ipak je to Srbija ucinila sama.
Osim toga,sumnjam da su Amerikanci ili bilo ko drugi ikada sugerisali nasim historicarima i politicarima kako da se odnose prema cetnickom pokretu, ipak je to Srbija ucinila sama.
- Sanjarko
#777 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
U domobrane, komšija Ustaša pod prijetnjom da če ga ubiti.Edin H. wrote:Svasta je bilo, u mojoj familiji tri brata, jedan u handzar diviziji, drugi mobilsan u domobrane, treci otisao u partizane.Vizionar 1985 wrote: na podebljano za stvarno misliš da mog Dedu nisu prisilno mobilisali pod oružanom prisilom prijetnjom da če ga ubiti
Problem su ovi poput reisa koji nisu skontali da pripadnost handzar diviziji I nije bas bilo optimalno rjesenje.![]()
Ja sam samo rekao da su u principu ustase bili dobrovoljci, a domobrani mobilisani.
Premda jos uvijek nisam skontao iz tvog posta, da li je dedu ustasa mobilisao u ustase ili domobrane?
Deda poslije prebjegao u Redse.
-
Breathless
#778 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Procitaj kakav je odnos prema cetnicima kod Noela Malcolma u Povijesti Bosne. Tu je na sceni slican pokusaj revizionizma, sto je i razumljivo uzevsi u obzir s kojih ideoloskih pozicija on nastupa i kojim politickim strujama u Britaniji je blizak. Na koricama bosanskog izdanja ima cak i pohvalni citat M. Tacher. S druge strane, Tito i partizani su prikazani gotovo kao razbojnici.nasa wrote:Ne mislim nikako da su Amerikanci s tim ordenom htjeli na bilo koji nacin da pripomognu cetnicima u revidiranju historije.Radilo se o konkretnom dogadjaju , a uz sve, istina, ima americke ignorantnosti, u smislu oni su najvazniji ali kako god i kakav god ameri ili bilo ko drugi imali stav prema cetnicima jeste daleko manje vazno u odnosu na pregrst svjedocanstava ucesnika rata i zrtava Drazinih teznji i ciljeva.
-
Duka Dizel
#779 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ha ha ha...hAZNADAR wrote:To i jest problem kod srpskih mitomana sto svoju historiju baziraju na TV serijama i filmu Noz. I ponegdje izdvojenim kontekstom. Bilo je itekako akcija i stete nacistima diljem Evrope od pokreta otpora o kojima nemas pojma.Duka Dizel wrote:
Jest, jest...Na primer najpoznatiji je bio Francuski pokret otpora čije su se diverzije i sabotaže svele na smicalice Renea iz Alo Alo.
Ajd molim te...Cela zapadna Evropa nije videla pokreta otpora, sem nešto sabotaža u Norveškoj.
Pa de nabroj neke od tih silnih pokreta otpora u zapadnoj Evropi.
Cela zapadna Evropa je u predvečerje rata bila prožeta fašizmom i svuda je Hitler imao svoje simpatizere. Zapadna Evropa je uostalom kolevka fašizma.
Otuda i ne čudi što su pokreti otpora u zapadnoevropskim zemljama svedeni na "ALO ALO diverzije".
Jedna velika i snažna Francuska je na papiru imala nekoliko pokreta otpora podeljenih po političkom opredeljenju, ali nijedan od njih nije delovao organizovano u vojnom smislu, niti su postojale oružane gerilske grupe. O slobodnim gradovima i teritorijama kao u Srbiji nije bilo ni govora.
Da si upućen kao što nisi, znao bi da je De Gol još 1941 godine iz Londona izdao memorandum svim pokretima otpora u Francuskoj da se bez preke potrebe ne napadaju i ne ubijaju nemački vojnici. Svi francuski žandarmi su po preporuci ostali u službi i saradjivali sa okupatorom.
U Francuskoj je život tokom okupacije tekao sasvim normalno i Francuska je bila banja za nemačke vojnike gde su upućivani na odmore i rehabilitaciju.
Za to vreme u Srbiji su streljali ljude i decu po principu 100 za jednog nemačkog vojnika. Samo u Srbiji i nigde više.
To ti je valjda poznato i nadam se da i tu činjenicu ne smatraš delom srpske mitomanije.
3000 ljudi je streljano u Kragujevcu baš zbog napada četničkih i partizanskih jedinica na nemačke vojnike u blizini Gornjeg Milanovca.
Taj grad je samo jedan u nizu koji je privremeno oslobodjen od Nemaca u zajedničkim akcijama JVuO i komunista, ali je za to plaćena strahovita cena.
Celu 1941 godinu su obeležile slične akcije sve do stvaranja Užičke Republike, gde je došlo do prvih razmirica i sukoba izmedju dva pokreta, nakon čega su se i definitivno razišli.
O čemu mi pričamo? O pokrterima otpora u Zapadnoj Evropi? Dje to? Šta to?
O svemu se da diskutovati, ali tvrditi kako oni što su se banjali po Parizu, Amsterdamu, Briselu tokom okupacije znaju šta je antifašizam i borba protiv okupatora, a Srbi ne znaju je prilično degutantno i o tome ne bih više pričao.
A lako je napraviti i poredjenje sa akcijama evropskih pokreta otpora i njemacko-cetnickim sukobom. Koliko su to stete nanijeli cetnici i koliko Svaba pobili.
Pa ajde života ti da uporedimo.
Navedi samo jedan oslobodjeni grad u Evropi.
Pa naravno da nećeš naći slične slike saradnje evropskih pokreta otpora i Nemaca, jer Nemci nisu imali nikakvog razloga da saradjuju sa nepostojećim i nevažnim grupacijama.Medjutim, kao sto vec rekoh,.. fakte i cinjenice o historiji davno nemaju znacaja u standardu koji je u stanju rehabilitovati cetnike. Ljudi su ovdje fino postirali sve fakte o suradnji cetnika sa okupatorom, cak i slike. Takvih fakti i slika sa okupatorima neces naci sa partizanima i svim pokretima otpora u Evropi.
Ja ovde na svaku tvoju sliku diverzija u zapadnoj Evropi, mogu postirati pet slika diverzija Ravnogorskog pokreta i pride fotografije o ulasku u oslobodjene gradove.
Last edited by Duka Dizel on 16/05/2015 16:17, edited 1 time in total.
- gospodja profiterka
#780 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Pa bolan... znam ja odlično kada je donesena odluka o dodjeli ordena (a ni tada nije donesena slučajno naravno). Međutim, da su oni doživljavali Dražu kao zlog Srbina krvavih očnjaka, ne bi mu dali taj orden 2005. ni da je mrtvi Truman ustao i založio se za njega.L u c i f e r wrote:Orden mu je dodijeljen neposredno nakon WWII, radi spasavanja pilota.gospodja profiterka wrote: Naso, nema tu konkretan događaj... Da se njima Draža gadi ne bi mu davali nikakav orden, a pogotovo ne nakon 70 godina. Ne bi se niko sjetio ni da ih pita za to. Ali htjeli su mu ga dati s debelim razlogom, koji sam maloprije i objasnila.
Uručen je njegovoj kćerci, 2005 čini mi se, nakon kukumakanja i moljanjanja Vuka Draškovića.
Pritom, nije nikakva slučajnost to što su poslušali Draškovića, Drašković je upravo taj soj četnika koji zapad voli i kojem se nada.
- gospodja profiterka
#781 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Da.Breathless wrote:Procitaj kakav je odnos prema cetnicima kod Noela Malcolma u Povijesti Bosne. Tu je na sceni slican pokusaj revizionizma, sto je i razumljivo uzevsi u obzir s kojih ideoloskih pozicija on nastupa i kojim politickim strujama u Britaniji je blizak. Na koricama bosanskog izdanja ima cak i pohvalni citat M. Tacher. S druge strane, Tito i partizani su prikazani gotovo kao razbojnici.nasa wrote:Ne mislim nikako da su Amerikanci s tim ordenom htjeli na bilo koji nacin da pripomognu cetnicima u revidiranju historije.Radilo se o konkretnom dogadjaju , a uz sve, istina, ima americke ignorantnosti, u smislu oni su najvazniji ali kako god i kakav god ameri ili bilo ko drugi imali stav prema cetnicima jeste daleko manje vazno u odnosu na pregrst svjedocanstava ucesnika rata i zrtava Drazinih teznji i ciljeva.
- Sanjarko
#782 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Jbg kapitalizam vs komunizamBreathless wrote:Procitaj kakav je odnos prema cetnicima kod Noela Malcolma u Povijesti Bosne. Tu je na sceni slican pokusaj revizionizma, sto je i razumljivo uzevsi u obzir s kojih ideoloskih pozicija on nastupa i kojim politickim strujama u Britaniji je blizak. Na koricama bosanskog izdanja ima cak i pohvalni citat M. Tacher. S druge strane, Tito i partizani su prikazani gotovo kao razbojnici.nasa wrote:Ne mislim nikako da su Amerikanci s tim ordenom htjeli na bilo koji nacin da pripomognu cetnicima u revidiranju historije.Radilo se o konkretnom dogadjaju , a uz sve, istina, ima americke ignorantnosti, u smislu oni su najvazniji ali kako god i kakav god ameri ili bilo ko drugi imali stav prema cetnicima jeste daleko manje vazno u odnosu na pregrst svjedocanstava ucesnika rata i zrtava Drazinih teznji i ciljeva.
ocrni onog drugog do krajnosti
ishod pobjedio kapital
pa sad udri još više po protivniku da ne Uskrsne/Vaskrsne
- nasa
#783 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Odgovornost je nasa, a u ovom slucaju Srbije jer pusti USA I Englesku, nisu oni ti koji velicaju fasizam i pravdaju zlocine vec radi se a priori o negativnom stavu prema komunizmu od strane zapadnih zemalja, politickom razilazenju Engleske s Titom nalkon Visa itd.
- gospodja profiterka
#784 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Za zapad to nije revizija historije naso, naprotiv. To vi, po svemu sudeći, ne razumijete najbolje.nasa wrote:Ne mislim nikako da su Amerikanci s tim ordenom htjeli na bilo koji nacin da pripomognu cetnicima u revidiranju historije.Radilo se o konkretnom dogadjaju , a uz sve, istina, ima americke ignorantnosti, u smislu oni su najvazniji ali kako god i kakav god ameri ili bilo ko drugi imali stav prema cetnicima jeste daleko manje vazno u odnosu na pregrst svjedocanstava ucesnika rata i zrtava Drazinih teznji i ciljeva.
- Putnik ali stvarno
#785 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
L u c i f e r wrote:@putnik
Ja volim sve normalne i poštene ljude dobre volje, neovisno o nacionalnoj ili religijskoj pripadnosti.
Nadam se da će i Dražu Septičkog Mihajlovića ubrzo pronaći pa mu obožavatelji njegovog lika i dela moći poljubiti mošnje ili mošti, kako se već kaže...
Do tada ostaje stara istina: Samo mrtav četnik je dobar četnik.
Znam da mislis da volis USA, pa nek ti na to ide I ta mrtav cetnik je dobar cetnik...
Iskreno sada vec znajuci te I tvoje ratne dogodovstine, malo me podsecas na Dragoljuba Mihajlovica - I njega su ispalili amerikanci
Njega na Jalti, tebe u Dejtonu.
Ajmo mi na USA fan page, bruka je da jos stojimo na 100
-
Breathless
#786 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Da, Draskovic je taj idealni cetnik s krvavom kamom skrivenom ispod fraka, monarhista i europejac, o kojem Zapad sanja.gospodja profiterka wrote: Pritom, nije nikakva slučajnost to što su poslušali Draškovića, Drašković je upravo taj soj četnika koji zapad voli i kojem se nada.
- gospodja profiterka
#787 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ama misli mi čitaš.Breathless wrote:Da, Draskovic je taj idealni cetnik s krvavom kamom skrivenom ispod fraka, monarhista i europejac, o kojem Zapad sanja.gospodja profiterka wrote: Pritom, nije nikakva slučajnost to što su poslušali Draškovića, Drašković je upravo taj soj četnika koji zapad voli i kojem se nada.
- nasa
#788 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ma vala ne razumijes ni ti cim te vise brine stav USA prema cetnicima nego stav Srbije i nasih, domacih fanova...Plus nisi upravu, stvarno nisi.Oni drugacije pristupaju historiji ali nikad nisam vidjela podrsku evropskih ili americkih organizacija kod nas u takvom pravcu naprotiv, finansirali su objavljivanje niza dokumenat izmedju ostalog i onih koji svjedoce o cetnickim zlocinima...gospodja profiterka wrote:Za zapad to nije revizija historije naso, naprotiv. To vi, po svemu sudeći, ne razumijete najbolje.nasa wrote:Ne mislim nikako da su Amerikanci s tim ordenom htjeli na bilo koji nacin da pripomognu cetnicima u revidiranju historije.Radilo se o konkretnom dogadjaju , a uz sve, istina, ima americke ignorantnosti, u smislu oni su najvazniji ali kako god i kakav god ameri ili bilo ko drugi imali stav prema cetnicima jeste daleko manje vazno u odnosu na pregrst svjedocanstava ucesnika rata i zrtava Drazinih teznji i ciljeva.
-
Breathless
#789 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Evo kako ga promovise DW, najgora od najgorih propagandnih masina iz tog blokagospodja profiterka wrote:Ama misli mi čitaš.Breathless wrote:Da, Draskovic je taj idealni cetnik s krvavom kamom skrivenom ispod fraka, monarhista i europejac, o kojem Zapad sanja.gospodja profiterka wrote: Pritom, nije nikakva slučajnost to što su poslušali Draškovića, Drašković je upravo taj soj četnika koji zapad voli i kojem se nada.
http://www.dw.de/dra%C5%A1kovi%C4%87-sr ... a-18062778
Nož pod frakom, umilni stavovi da covjek ne povjeruje, a za sve je kriv Milosevic i "komunisticka proslost"... Srbija mora na Zapad.
- desni
#790 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Oho poceo je bal vampira na ovoj temi,treba da vjerujemo njima a ne svojim ocima.Kako to da danasnje cetnicke vojvode idu na noge ruskom medjedu po misljenje a ne kod onih koji im odlikovase Drazu
Ili salonci misle da su svi Bosanci ko Haso i Huso pa sta veli da im objasnimo svjetske relacije.Uskoro ce uz gusle zapjevati Amerika i Engleska bice zemlja ravnogorska

- ronnie
#791 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Vuk mijenja dlaku, ćud nikada.Breathless wrote:
Evo kako ga promovise DW, najgora od najgorih propagandnih masina iz tog bloka
Nož pod frakom, umilni stavovi da covjek ne povjeruje, a za sve je kriv Milosevic i "komunisticka proslost"... Srbija mora na Zapad.
-
statixx
#792 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Druze mom rahmetli dedi su cetnici u Foci zaklali porodicu i familiju. On je zavrsio u rukama Italijana i trebao je biti prebacen u Albaniju (ne sjecam se sad detalja davno mi je pricao), ali kamion kojim se vozio sletio je u provaliju da bi on uspio pobjeci i prikljuciti se Partizanima negdje na Zelengori. Najinteresatnije je da je nakon rata covjeka koji mu je zaklao zenu i djecu - komsija (obicno ovi prvi uzmu nozeve kad vide da su stigla "ledja") uspio pronaci negdje u Crnoj Gori, gdje se skrivao i nako toga je zavrsio u zatvoru da bi ga mnogo godina kasnije opet vidio na slobodi u Foci, mada se dedo vec bio preselio u Sarajevo.salik79 wrote:Pokojnom djedu moje prijateljice (njena majka je iz drugog braka) su kompletnu porodicu zapalili u kuci dok je on radio u polju (selo nadomak Mrkonjic Grada). Razlog je, najvjerovatnije, bio taj sto je opskrbljivao partizanske jedinice hranom.
-
Breathless
#793 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Meni je fascinantno koliko su Bosnjaci kao narod zaglupljeni i zatucani da cak pojma nemaju ni o osnovnim stvarima koje im odredjuju opstanak. Umjesto da izucavaju cetnicki pokret, da se o tome objavljuju disertacije, knjige, da se organizuju naucni skupovi, da imamo posebne studijske programe i posebne institucije koje bi to izucavale, vecina ni danas nakon svega ne poznaje ni elementarne stvari vezane za cetnicki pokret, pa ni svoju najblizu proslost, cak ni sadasnjost. Vecina zivi jos neke predstave koje su propale krajem 17. i pocetkom 18. st.
-
Breathless
#794 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Nije stvar ni u mijenjanju dlake, cak ni toliko.ronnie wrote:Vuk mijenja dlaku, ćud nikada.Breathless wrote:
Evo kako ga promovise DW, najgora od najgorih propagandnih masina iz tog bloka
Nož pod frakom, umilni stavovi da covjek ne povjeruje, a za sve je kriv Milosevic i "komunisticka proslost"... Srbija mora na Zapad.![]()
- Sanjarko
#795 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Mog Pra didu i Pra nenu zaklali u Rogatici.statixx wrote:Druze mom rahmetli dedi su cetnici u Foci zaklali porodicu i familiju. On je zavrsio u rukama Italijana i trebao je biti prebacen u Albaniju (ne sjecam se sad detalja davno mi je pricao), ali kamion kojim se vozio sletio je u provaliju da bi on uspio pobjeci i prikljuciti se Partizanima negdje na Zelengori. Najinteresatnije je da je nakon rata covjeka koji mu je zaklao zenu i djecu - komsija (obicno ovi prvi uzmu nozeve kad vide da su stigla "ledja") uspio pronaci negdje u Crnoj Gori, gdje se skrivao i nako toga je zavrsio u zatvoru da bi ga mnogo godina kasnije opet vidio na slobodi u Foci, mada se dedo vec bio preselio u Sarajevo.salik79 wrote:Pokojnom djedu moje prijateljice (njena majka je iz drugog braka) su kompletnu porodicu zapalili u kuci dok je on radio u polju (selo nadomak Mrkonjic Grada). Razlog je, najvjerovatnije, bio taj sto je opskrbljivao partizanske jedinice hranom.
Podrinje najgore proslo tada ko u prethodnom ratu.
- gospodja profiterka
#796 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Zapravo, četničke vojvode daleko rjeđe idu ruskom međedu na noge od svojih prethodnika. Zato i jesu došli na vlast. Četničke vojvode idu na noge Briselu, potpisuju sporazume, odbijaju prolazak tursko-ruskog plinovoda preko svoje teritorije, organiziraju gej parade, a investitore im za ručicu dovode Amerikanci.desni wrote:Oho poceo je bal vampira na ovoj temi,treba da vjerujemo njima a ne svojim ocima.Kako to da danasnje cetnicke vojvode idu na noge ruskom medjedu po misljenje a ne kod onih koji im odlikovase DrazuIli salonci misle da su svi Bosanci ko Haso i Huso pa sta veli da im objasnimo svjetske relacije.Uskoro ce uz gusle zapjevati Amerika i Engleska bice zemlja ravnogorska
![]()
![]()
Onaj ko to ne vidi i ne konta... i vidjet će i skontat će. Ima vremena.
- gospodja profiterka
#797 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ti jednostavno ne poznaješ povijest četničkog pokreta, ne kontaš uopće ko su ti ljudi i za šta su se zalagali. Oni su uvijek imali podršku zapada, uvijek.nasa wrote:Ma vala ne razumijes ni ti cim te vise brine stav USA prema cetnicima nego stav Srbije i nasih, domacih fanova...Plus nisi upravu, stvarno nisi.Oni drugacije pristupaju historiji ali nikad nisam vidjela podrsku evropskih ili americkih organizacija kod nas u takvom pravcu naprotiv, finansirali su objavljivanje niza dokumenat izmedju ostalog i onih koji svjedoce o cetnickim zlocinima...gospodja profiterka wrote:Za zapad to nije revizija historije naso, naprotiv. To vi, po svemu sudeći, ne razumijete najbolje.nasa wrote:Ne mislim nikako da su Amerikanci s tim ordenom htjeli na bilo koji nacin da pripomognu cetnicima u revidiranju historije.Radilo se o konkretnom dogadjaju , a uz sve, istina, ima americke ignorantnosti, u smislu oni su najvazniji ali kako god i kakav god ameri ili bilo ko drugi imali stav prema cetnicima jeste daleko manje vazno u odnosu na pregrst svjedocanstava ucesnika rata i zrtava Drazinih teznji i ciljeva.
Cijela stvar itekako ima veze s činjenicom da se Srbija polako i taktično, da se vlasi ne dosjete, okreće zapadu. To je suština ove rehabilitacije.
- nasa
#798 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Poznajem odlicno samo sto za razliku od tebe znam da su cetnici rodjeni i nauceni onom sto su cinili na Balkanu , a ne u Americi i ne pada mi na pamet da krivim svijet za srpska sranja....
- gospodja profiterka
#799 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Kakve veze s temom ima to gdje su oni "rođeni i naučeni" pobogu? Tema je rehabilitacija Mihajlovića i rezon koji stoji iza toga u ovom trenutku.nasa wrote:Poznajem odlicno samo sto za razliku od tebe znam da su cetnici rodjeni i nauceni onom sto su cinili na Balkanu , a ne u Americi i ne pada mi na pamet da krivim svijet za srpska sranja....
Ne lutajte...
- asurbanipal
#800 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Breathless wrote:Meni je fascinantno koliko su Bosnjaci kao narod zaglupljeni i zatucani da cak pojma nemaju ni o osnovnim stvarima koje im odredjuju opstanak. Umjesto da izucavaju cetnicki pokret, da se o tome objavljuju disertacije, knjige, da se organizuju naucni skupovi, da imamo posebne studijske programe i posebne institucije koje bi to izucavale, vecina ni danas nakon svega ne poznaje ni elementarne stvari vezane za cetnicki pokret, pa ni svoju najblizu proslost, cak ni sadasnjost. Vecina zivi jos neke predstave koje su propale krajem 17. i pocetkom 18. st.
Nusret Šehić - Četništvo u Bosni i Hercegovini 1918-1941
http://www.scribd.com/doc/156386651/Nus ... -1918-1941