Makedonija
- kamen spoticanja
-
155_mm
#777 Re: Makedonija
mislim na osnovu nacina nazivanja ucesnika sa albanske strane u ovom sukobu bi se valjda trebalo moci zakljuciti da ovo albanci nisu uradili samoinicijativno. i jos kad tome dodamo da se sukob vec sad definise kao sukob izmedju albanaca i slavena. onda je valjda sve jasno. naravno ako uzmemo u obzir da je jedna poluga vanjske politike RUS panslavizam pored naravno pravoslavlja.Šveđanin wrote:RENOMIRANI NJEMAČKI LIST DIE WELT 'Makedonija je najlabilnija država u Europi, nalazi se pred novim ratom'
http://www.jutarnji.hr/analiza-renomira ... -/1347024/
Labilstes Land Europas vor einem neuen Krieg
http://www.welt.de/politik/ausland/arti ... Krieg.html
Bla bla bla bla bla... pa onda ovo..
I tako..Njemački dnevnik Die Welt piše da se ‘najlabilnija zemlja Europe’ nalazi pred novim ratom i iznosi da je u razmjeni vatre između policije i ‘gerilskih ratnika na sjeveru Makedonije’ stradalo oko 40 ljudi. Die Welt upozorava i da ‘prijeti konflikt između Slavena i Albanaca poput onog iz 2001. godine'.
-
155_mm
#778 Re: Makedonija
100% se slazem sa tobom. namjerno je u BiH ostavljeno prostora za promijene u bilo kom pravcu te promjene isle.Mister Yes wrote:I BIH je ostavljena ovakva "nedovršena" iz istog razloga.Duka Dizel wrote: Albancima je više namenjena uloga nekog ISIL-a na Balkanu, faktor koji se uvek može po potrebi angažovati da destabilizuje regiju.
- AleksoMKD
#779 Re: Makedonija
Samo da ne zaboravimo, svo oni "komandanti" koje je BBC pomenuo kao izginule i zarobljene su stari okoreli kriminalci ciji kraj bi rado videli mnogi Albanski politicari u regionu.
Kako god, za 2-3 meseca cemo doznati malo jasnije sta je i kako se desilo ovo.
Normalno ako se ne raspuca sutra opet.
- Putnik ali stvarno
#780 Re: Makedonija
@155 mm
MKC je nepriznata od Pravoslavnih crkava tako da ova poanta slabo stoji. Za info SPC ima Vladiku za Makedoniju, Ohridsku arhiepiskopiju, Jovana, koji je vec godinama u zatvoru u MK....
Panslavizam je okoncan pre veka, pa je i to malo klimavo, Poljska, Ukrajina, Bugarska <-> RUS
Sve u svemu ovo pod naravno sluzi ?
MKC je nepriznata od Pravoslavnih crkava tako da ova poanta slabo stoji. Za info SPC ima Vladiku za Makedoniju, Ohridsku arhiepiskopiju, Jovana, koji je vec godinama u zatvoru u MK....
Panslavizam je okoncan pre veka, pa je i to malo klimavo, Poljska, Ukrajina, Bugarska <-> RUS
Sve u svemu ovo pod naravno sluzi ?
- AleksoMKD
#781 Re: Makedonija
Oficijalno 30 zarobljenih terorista.
18 Kosovskih gradjana, 1 Albanski gradjanin a ostali su Makedonski gradjani.
Izvedeni pred sudiju koji je odredio 30 dana pritvora. Pocinje istraga.
18 Kosovskih gradjana, 1 Albanski gradjanin a ostali su Makedonski gradjani.
Izvedeni pred sudiju koji je odredio 30 dana pritvora. Pocinje istraga.
- Lincoln-Burrows
#782 Re: Makedonija
Sutra je 12. kolike su realne šanse za razbuktavanje sukoba?AleksoMKD wrote:Samo da ne zaboravimo, svo oni "komandanti" koje je BBC pomenuo kao izginule i zarobljene su stari okoreli kriminalci ciji kraj bi rado videli mnogi Albanski politicari u regionu.
-
155_mm
#783 Re: Makedonija
@Putnik
ali nista to sto kazes ne sprecava rusiju da igra na kartu pravoslavlja i slavenstva u ovom dijelu europe.
ocigledno je tebi svejedno kad napisu sukob izmedju "albanaca i makedonaca" ili "albanaca i slavena". meni to ne zvuci isto. pogotovo sto vjerujem da se u tim njemackim novinama vaze svaka rijec.
ali nista to sto kazes ne sprecava rusiju da igra na kartu pravoslavlja i slavenstva u ovom dijelu europe.
ocigledno je tebi svejedno kad napisu sukob izmedju "albanaca i makedonaca" ili "albanaca i slavena". meni to ne zvuci isto. pogotovo sto vjerujem da se u tim njemackim novinama vaze svaka rijec.
- AleksoMKD
#784 Re: Makedonija
Pa ko fol OVK koji su preuzeli odgovornost su najavili za sutra napade u vise delova Makedonije jer je na taj datum poginuo neki njihov komandant. Nadam se da je blef.Lincoln-Burrows wrote:Sutra je 12. kolike su realne šanse za razbuktavanje sukoba?AleksoMKD wrote:Samo da ne zaboravimo, svo oni "komandanti" koje je BBC pomenuo kao izginule i zarobljene su stari okoreli kriminalci ciji kraj bi rado videli mnogi Albanski politicari u regionu.
Za sada nema tenzija i koliko vidim da obicni gradjani bez razlike sa koje etnicke zajednice su osudjuju ovu grupu i ne daju da se isprovociraju. Stotine Albanaca je policija evakuisala iz Divljeg Naselja u Kumanovu.
Inace protesti protiv vlade, koji su suspendovani zbog situacije trebaju opet poceti sutra tako da videcemo.
Ja se nadam da nece biti sranja, narocito ako je istina da su ove budale spremale i auto-bombu te napade na trgovske centre.
- AleksoMKD
#785 Re: Makedonija
Nema Rusija sta da trazi u Makedoniji, mi smo cvrsto vezani za Amere. Cak nam je i vojska u Avganistanu.155_mm wrote:@Putnik
Sto se tice pravoslavlja MPC ima problem sa ostalim sestrinskim crkvama a super stoji za IVZ Makedonije gde jedni druge postuju ko pravi mafijasi.
A sto se tice panslavizma..................zar ne znate da smo mi Anticki
- GeeTnT
#786 Re: Makedonija
Na Balkanu je jedino Srbija u "proceduri" i njene granice su upitne, s tim da neko ne pomisli da to ima veze sa eresom...nema.Mister Yes wrote:I BIH je ostavljena ovakva "nedovršena" iz istog razloga.Duka Dizel wrote: Albancima je više namenjena uloga nekog ISIL-a na Balkanu, faktor koji se uvek može po potrebi angažovati da destabilizuje regiju.
- Lincoln-Burrows
#787 Re: Makedonija
Srbija je već izgubila dio teritorija i to joj daje sada prednost,GeeTnT wrote:Na Balkanu je jedino Srbija u "proceduri" i njene granice su upitne, s tim da neko ne pomisli da to ima veze sa eresom...nema.Mister Yes wrote:I BIH je ostavljena ovakva "nedovršena" iz istog razloga.Duka Dizel wrote: Albancima je više namenjena uloga nekog ISIL-a na Balkanu, faktor koji se uvek može po potrebi angažovati da destabilizuje regiju.
a procedura na žalost čeka BiH i Makedoniju, ostalo je donekle stabilno.
- Putnik ali stvarno
#788 Re: Makedonija
@AleksoMKD155_mm wrote:@Putnik
Nema Rusija sta da trazi u Makedoniji, mi smo cvrsto vezani za Amere. Cak nam je i vojska u Avganistanu.
I dalje ne vidim kako iz nemacke pogresne tvrdnje zakljucujes rusku opasnost u Makedoniji ?
Jedino ako stari dobronamerni Njemci ne daju for za eventualni buduci zaplet s obzirom da je akcija pokrenuta sa Kosova...
Stvarno sta kazu jeli ih to navelo da iskomentarisu sta ili je pobuna u Makedoniji od strane kosvskih paramilitaraca normalna stvar sa njemacke tacke gledista ?
- bh.tornjak
#789 Re: Makedonija
obicno se drzim teme (bar se trudim) zato poslednje "uspjehe" BiH namjenske industrije nisam htio da "vezem" za ova desavanja u MKD.155_mm wrote:namjenska industrija BiH ima i drugi znacaj od ekonomskog. na primjer sad kad gledamo ovo u MK i ovaj teror policije u RS nad povratnicima i strahujemo da li ce preci crvenu liniju ipak je malo lakse kad znas da u krugu IGMAN-a u sirovinama, polugotovim i gotovim proizvodima ima vjerovatno vise municije nego u cijeloj MK.bh.tornjak wrote: nigdje nisam reko da su nabrojani "imuni" na lovu od prodaje oruzja...(malo je i BiH namjensku industriju krenulo)
i jasno je da se velika lova obrce na proizvodnji i prodaji oruzja...i svi hoce svoj dio kolaca...
a desavanja u Makedoniji su samo "iskrice" (koje se placaju zivotima,na zalost) nekih stvari koje ce se tek desavati....za par mjeseci ili par godina. onima koji sve to planiraju se ne zuri...
da Makedonija ima veze sa Turskim tokom ide u prilog cinjenica da su Ameri brze-bolje ponudili Grckoj "neku alternativu" a da Grcka odustane od istog.
koja je to alternativa...ne zna se
nego,znas li mozda ti odakle ce se Europa snadbijevati energentima u ovom slucaju gasom ako nema odakle...???
i...kako kometarises spijuniranje njemacke industrije, Vlada i industrije nekih zemalja EU (FRA,AUT i drugih) od strane BND (Bundesnahrichtendienst-Njemacke obavjestajne sluzbe) u korist tj. po nalogu NSA
tako da ono stopiranje 10.000.000 komada specijalnih snajperskih zrna za ukrajinu i sad nije tako lose. ta municija se devedesetih bosnjama nije htijela ni u snu ukazati.
prednost je to sto kad jedna strana ima 10.000.000 tih metaka druga moze sebi slobodno pripremiti bar 10.000 onih plasticni crni vreca. a ta cinjenica moze uticati na neko ipak ne predje crvenu liniju. nadam se.
e to je ta bitnost namjenske za BiH. jos kad bi i PRETIS bio u istoj situaciji kao IGMAN onda bi se ipak sve ovo desavanje u regionu moglo sa malim ali bitnim olaksanjem pratiti.
Namjensku industiju sam spomenuo samo iz tog razloga da bi pojasnio....neke stvari @Detroit-u
- GeeTnT
#790 Re: Makedonija
Prekrajanje granica BiH i Makedonije je nemoguća misija....u toj misiji samo se prekrajaju životi, a sve drugo ostaje isto. Srbiju sam pomenuo zbog Vojvodine i njen opstanak unutar Srbije je daleko više upitan, nego cijepanje Makedonije i BiH...Lincoln-Burrows wrote:
Srbija je već izgubila dio teritorija i to joj daje sada prednost,
-
155_mm
#791 Re: Makedonija
ne znam da li rusija ima sta da trazi u makedoniji ali je makedonski presjednik ocogledno nesto trazio u rusiji. iako oni koji su takodje cvrsto vezani za amere nisu nesto masovno isli kod putina na paradu zveckanja oruzjem.Putnik ali stvarno wrote:@AleksoMKD155_mm wrote:@Putnik
Nema Rusija sta da trazi u Makedoniji, mi smo cvrsto vezani za Amere. Cak nam je i vojska u Avganistanu.
I dalje ne vidim kako iz nemacke pogresne tvrdnje zakljucujes rusku opasnost u Makedoniji ?
Jedino ako stari dobronamerni Njemci ne daju for za eventualni buduci zaplet s obzirom da je akcija pokrenuta sa Kosova...
Stvarno sta kazu jeli ih to navelo da iskomentarisu sta ili je pobuna u Makedoniji od strane kosvskih paramilitaraca normalna stvar sa njemacke tacke gledista ?
e sad da li njemci pojma nemaju i samo onako lupetaju po tim svojim novinama to ne bih mogao reci. ali sam uvjek slusao da su nmeci dosta precizni. pa sam pretpostavio da su takodje precizni i u pisanju po novinama.
za ovo sto me dalje pitas tu ti ne mogu pomoci. to vidi nekako sam. ja sam svoj komentar bazirao na ovom sto nam je postao
kolega svedjanin. evo ti citat jos jednom.
Njemački dnevnik Die Welt piše da se ‘najlabilnija zemlja Europe’ nalazi pred novim ratom i iznosi da je u razmjeni vatre između policije i ‘gerilskih ratnika na sjeveru Makedonije’ stradalo oko 40 ljudi. Die Welt upozorava i da ‘prijeti konflikt između Slavena i Albanaca poput onog iz 2001. godine'.
-
155_mm
#792 Re: Makedonija
promijene granica visi iznad glave svih republika bivse SFRJ! i svaka ce da dodje na red kad tad. e sad ko ce kako proci ostaje da se vidi. ili neko stvarno misli da su ovegranice na bakanu vijecne.GeeTnT wrote:Prekrajanje granica BiH i Makedonije je nemoguća misija....u toj misiji samo se prekrajaju životi, a sve drugo ostaje isto. Srbiju sam pomenuo zbog Vojvodine i njen opstanak unutar Srbije je daleko više upitan, nego cijepanje Makedonije i BiH...Lincoln-Burrows wrote:
-
KANTONALAC
#793 Re: Makedonija
Čitajući predhodne komentare o ovoj temi i Ja se nadam da se neće zakuhati pa da dodje do građanskog rata u MK. Prema mom mišljenju a i prijatelja kojih imam u MK ovo je sve bilo namješteno da se paznja naroda odvuče od dnevno političkih dešavanja u Makedoniji i "bombi " koje se svakodnevno objavljuju u Skopju. Aktuelna vlast VMRO ne bira sredstva da bi ostali i dalje na vlasti.Građanima Makedonije poručujem da ne dopuste da se ponovo zakuha što bi dovelo do rata i nestanka MNOGO lijepe zemlje i dobrih ljudi. Ovdje nije sukob između pravoslavlja i islama ovdje je sukob za proširenje zona uticaja da li sa zapada ili istoka.
-
llull
#794 Re: Makedonija
GeeTnT wrote:Prekrajanje granica BiH i Makedonije je nemoguća misija....u toj misiji samo se prekrajaju životi, a sve drugo ostaje isto. Srbiju sam pomenuo zbog Vojvodine i njen opstanak unutar Srbije je daleko više upitan, nego cijepanje Makedonije i BiH...Lincoln-Burrows wrote:
Nema cijepanja vise niti jedne zemlje na balkanu, nisu to kafanski stolovi da se malo malo premjestaju... msm da ne poznajes realno stanje na terenu. Ja sam za Vojvodinu poslovno a i privatno veomaa vezan i u NS i Subotici sam manje vise svakih 14 dana, nema tamo secesionizma... da danas imate referendum, vjerujte da ne bi mogli skupiti ni 30 posto .
-
valensija
#795 Re: Makedonija
Tenzije u Tetovu, helikopteri lete iznad sela
PRIŠTINA/ SKOPLjE/ TETOVO/ KUMANOVO - Stanovnici planinskih sela u okolini Tetova strepe od scenarija iz Kumanova. Kako prenose prištinske “Zeri”, situacija je ovde veoma napeta, svuda su raspoređene jake policijske snage, a sve vreme sela nadleću helikopteri. Policija se još nije zvanično oglasila.
Portparol policije Ivo Kotevski nije ni potvrdio, niti demantovao da je povećano prisustvo policije u ovim selima, ali apeluje na stanovnike da nema potrebe za panikom.
- Čak i ako postoji bilo kakva akcija, sigurno ne možemo reći ništa dok se ne završi, ali ljudi ne treba da se plaše policije, jer je ona tu da ih zaštiti. Oni su makedonski državljani, a policija će biti sa njima - rekao je Kotevski.
Na Tviteru se vodi rasparava u kojoj građani makedonske nacionalnosti pitaju albanske sugrađane odakle im informacije o helikopterima nad Tetovom, s obzirom da niko nije javio da se išta u tom gradu dešava.
PRIŠTINA/ SKOPLjE/ TETOVO/ KUMANOVO - Stanovnici planinskih sela u okolini Tetova strepe od scenarija iz Kumanova. Kako prenose prištinske “Zeri”, situacija je ovde veoma napeta, svuda su raspoređene jake policijske snage, a sve vreme sela nadleću helikopteri. Policija se još nije zvanično oglasila.
Portparol policije Ivo Kotevski nije ni potvrdio, niti demantovao da je povećano prisustvo policije u ovim selima, ali apeluje na stanovnike da nema potrebe za panikom.
- Čak i ako postoji bilo kakva akcija, sigurno ne možemo reći ništa dok se ne završi, ali ljudi ne treba da se plaše policije, jer je ona tu da ih zaštiti. Oni su makedonski državljani, a policija će biti sa njima - rekao je Kotevski.
Na Tviteru se vodi rasparava u kojoj građani makedonske nacionalnosti pitaju albanske sugrađane odakle im informacije o helikopterima nad Tetovom, s obzirom da niko nije javio da se išta u tom gradu dešava.
- Lincoln-Burrows
#796 Re: Makedonija
Kad sam mislio na procedure nisam mislio na prekrajanje granica,GeeTnT wrote:Prekrajanje granica BiH i Makedonije je nemoguća misija....u toj misiji samo se prekrajaju životi, a sve drugo ostaje isto. Srbiju sam pomenuo zbog Vojvodine i njen opstanak unutar Srbije je daleko više upitan, nego cijepanje Makedonije i BiH...Lincoln-Burrows wrote:
ovdje su neki opsjednuti mišlju o prekrajanju granica.
Procedura znači postizanje trajnijeg mira uz politička riješenja.
- Lincoln-Burrows
#797 Re: Makedonija
promijene granica visi iznad glave svih republika bivse SFRJ! i svaka ce da dodje na red kad tad. e sad ko ce kako proci ostaje da se vidi. ili neko stvarno misli da su ovegranice na bakanu vijecne.[/quote]155_mm wrote: Prekrajanje granica BiH i Makedonije je nemoguća misija....u toj misiji samo se prekrajaju životi, a sve drugo ostaje isto. Srbiju sam pomenuo zbog Vojvodine i njen opstanak unutar Srbije je daleko više upitan, nego cijepanje Makedonije i BiH...
Uopće nije potrebno prekrajati granice iako je to ponekad najsretnije riješenje.
Unutrašnji preustroj recimo Makedonije bi vjerojatno relaksirao Makedoniju,
Albanci bi imali autonomiju i svi sretni.
- red evil
#798 Re: Makedonija
Čeka se sutrašnji dan, kako je bitan za MK tako je bitan i za skoro sve regije na Balkanu.
-
Bodkin
#799 Re: Makedonija
GenijalnoGeeTnT wrote:Prekrajanje granica BiH i Makedonije je nemoguća misija....u toj misiji samo se prekrajaju životi, a sve drugo ostaje isto. Srbiju sam pomenuo zbog Vojvodine i njen opstanak unutar Srbije je daleko više upitan, nego cijepanje Makedonije i BiH...Lincoln-Burrows wrote:
-
radostan dan
#800 Re: Makedonija
opet ode vojvodina? a jes živahna, jebla sliku svoju...