PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
BAN___KAI

#776 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

Hey ljudi, iduceg mjeseca bih trebao uzeti racunar na rate, kontao sam ici max na 900km troška, vec sam pisao u ovoj temi i neki su mi vec savjetovali šta uzeti.

Mislim da je Benq napravio ovu konfiguraciju, sve osim hard diska, izabrao sam najjeftiniji HDD u WINu, ne znam jel uopšte dobar, šta mislite ?

Ukupno bi me 4 proizvoda koštala 721km, ja vec imam GTX 650TI OC 1gb i napojnu SEASONIC BRONZE 520W tako da ne namjeravam kupovati te dvije navedene stvari nove. Može li ta napojna podnijeti tu konfiguraciju ?

Konfiguracija: http://postimg.org/image/acep33v8p/

Sad me malo brine kucište, imam 10 godina staro kuciste, sa starim ventilatorima, i mislim da je kuciste malo, jedva sam uspio ugurati graficku kartu, morao sam cak sjeci onaj metal da bi graficka nekako stala.

Mislite da bih trebao kupiti novo kuciste ? Ima li neko dobro kuciste sa solidnim ventilatorom a da nije skuplje od 80km ? Ili jeftinije kuciste bez ventilatora

Ako mislite da sam neki dio propustio molim da navedete, znaci CPU, Ram, HDD, MOBO+ GPU+PSU, to valjda cini citav PC, dvd rom uopšte ne koristim tako da mi i ne treba, a koliko znam CPU cooler dodje sa procesorom ?
Maharadza

#777 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

^ Ta napojna će bez problema gurati bilo koju single GPU konfu, seasonic je sami vrh što se napojnih tiče! :thumbup:

A kućišta imaš itekako dobrih za 80KM pa i jeftinije: http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... a.html?p=1

Cooler ako ćeš uzimati, najjeftiniji "provjeren" po meni ima UniExpert: http://ue.ba/product.php?item=3088 - dosta jeftiniji nego u winwin mada logično jer je UE ofišl distributer za CoolerMaster (lično imam Hyper 212+ staru verziju i radi evo savršeno mnogo godina)! :thumbup:
BAN___KAI

#778 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

Maharadza wrote:^ Ta napojna će bez problema gurati bilo koju single GPU konfu, seasonic je sami vrh što se napojnih tiče! :thumbup:

A kućišta imaš itekako dobrih za 80KM pa i jeftinije: http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... a.html?p=1

Yay drago mi je cuti da imam barem jedan kvalitetan dio u racunaru xD

Ovo mi se kuciste svidja, http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 52035.html, ne razumijem se u one silne specifikacije, uglavnom se nadam da se biti dovoljno veliko za buduci upgrade grafickih kartica.

Šta mislite hocu li moci igrati vecinu igrica na maxu ? 35fps min

Cekaj, znaci ne dodje cooler zajedno sa procesorom ?
skafiskafsnjak

#779 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

Ev ja naso jedan desktop kod Mickeya...

http://www.olx.ba/artikal/18929134/game ... -5-3-9ghz/

I onda polako trazio cijene komponenti posebno ... ispadne skuplje za nekih 80km ako posebno kupujem...
Averus

#780 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

E jebiga sad Mickey napisao gamer ovo ono, a stavio LC napojnu :oops:

Inače, ne vjerujem više nikome s PIK-a... Od Mickey-a sam kupio grafičku, koja me i dan danas služi - na to nemam prigovora. Ali ista je došla u originalnom pakovanju na kojem je jasno naznačeno da je REFURBISHED. Standardno, nisam uz nju dobio ni kod za igru (koji se dobije haman uz svaku grafičku) itd.

Sve su to u suštini sitnice, ali meni to puno znači, jer me za moj novac prave budalom.

Od sad radije kupujem komponentu po komponentu, pa makar godinu skupljao za komplet... :zoka:
skafiskafsnjak

#781 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

Averus wrote:E jebiga sad Mickey napisao gamer ovo ono, a stavio LC napojnu :oops:

Inače, ne vjerujem više nikome s PIK-a... Od Mickey-a sam kupio grafičku, koja me i dan danas služi - na to nemam prigovora. Ali ista je došla u originalnom pakovanju na kojem je jasno naznačeno da je REFURBISHED. Standardno, nisam uz nju dobio ni kod za igru (koji se dobije haman uz svaku grafičku) itd.

Sve su to u suštini sitnice, ali meni to puno znači, jer me za moj novac prave budalom.

Od sad radije kupujem komponentu po komponentu, pa makar godinu skupljao za komplet... :zoka:
Ma nisam ja sad ulazio u to sta je stavio tj.valjaju li komponente...i ja ne bih tu napojnu nikad, nego sam eto isao onom logikom da je bolje jedno po jedno kupovati , da ispadne jeftinije. Eto npr ako nadjes neki vec sastavljen desktop, a da ti komponente odgovaraju, zar nije bolje kupiti ...i evo jeftnije proci ?

ja mislim da on dopusta da se mijenjaju komponente...uz nadoplatu naravno. Ta konfa mi je solidna ..jedno sto kazes promjeniti napojnu, staviti neku thermaltake ili Coolermaster
Walther

#782 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Walther »

BAN___KAI wrote:
Maharadza wrote:^ Ta napojna će bez problema gurati bilo koju single GPU konfu, seasonic je sami vrh što se napojnih tiče! :thumbup:

Yay drago mi je cuti da imam barem jedan kvalitetan dio u racunaru xD

Ovo mi se kuciste svidja, http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 52035.html, ne razumijem se u one silne specifikacije, uglavnom se nadam da se biti dovoljno veliko za buduci upgrade grafickih kartica.

Šta mislite hocu li moci igrati vecinu igrica na maxu ? 35fps min

Cekaj, znaci ne dodje cooler zajedno sa procesorom ?
pise ti na procesoru
BOX = da, tray = ne

Sto se tice teme....
i5 (6600k) cpu
H170 ploca...
SSD od Samsunga ili Intela (120gb ili vise)

8) 8)
avaks

#783 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Ja fakat sa Mikijem nikada nisam imao problema a vala i sam profil kaže kakav je lik, preko 200 000 transakcija, niti jedan negativan ili neutralan komentar. To za refurbished si mu odmah trebao vratiti i gotova priča, ako prodaje pod novo to jednostavno ne ide. Ja sam sa perop otkazao sve suradnje nakon što je drugu poslao korištenu grafičku (pod novo).
A nikada više neću kupovati komponentu po komponentu, nego brate ili skupljati 3 godine pare ili uzeti na kredit i odmah da imam sve i da ćejfin 2/3 godine dok ne otplatim a onda eventualno novu grafiku uzeti. Računam ako uzmeš dobar procesor i napojnu da ti mogu barem 5 godina biti, dok grafičke teško (osim ako ne uzmeš one za entuzijaste koje su skuplje od čitave konfe hehe).
Ja 3 godine tako računar sklapao i konačno ga sastavim a već vakat sve mijenjati, ma bježi, j... me to što ću 200-300KM bolje proći na duge staze ali opet onda valja ulagati. Znači ako si u mogućnosti, na kredit centralnu od 1500KM odmah i miran 3-4 godine 100%. Ko ne može onda neka dograđuje ali vjeruj mi izađe te na izgled jeftinije ali moj ćejf mi niko ne može platiti i živce.

p.s.
LC Power i nisu toliko loše da ih se izbjegava, mislim da to Švabo pravi i da su za par klasa iznad ovih no name kung-fu (MS Industrial, Codegen isl).
Vidim da se ovakva može naći za 135KM i ne izgleda loše na papiru, 2 godine garancije:
http://www.lc-power.com/en/product/netz ... 50gp2-v23/
Last edited by avaks on 21/09/2015 11:34, edited 1 time in total.
Averus

#784 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

100% si u pravu.

Nije meni smetalo to "refurbished" jer sam nekako očekivao da ovi s Pik većinom to prodaju... Grafa me dobro služila dvije godine, a onda je počela da se pregrijava, ali i dalje radi :)
Za Mickey-a ipak imam pozitivan komentar, momak je skroz ok. Ovo za igre, svi varaju, pa čak i firme.

Perop me razočarao, jer je bio među prvima na piku koji su imali toliku ponudu, dosta jeftiniju i to... Međutim ispao je šupak kasnije, počeo podvaljivati i automatski ga raja zaobilazi. Moj drug je od njega uzeo konfu i7-3770k, GTX960, 16GB DDR3 kad je sve ovo bilo top-notch (dakle sve skupa preko 2000KM izašlo). Od prvog dana je imao lag u Battlefield 3, ali smo prvobitno mislili da je do igre ili konekcije. Međutim kad sam mu savjetovao da proba Singleplayer, skontali smo da je def do neke komponente.

Od tad je izmjeio sve osim procesora i opet isto... "Posrećilo" mu se.

A perop? Perop je na to rekao da treba poslati na tu i tu adresu u Srbiju na servis, što se ne isplati jer faktički onda garancija ne vrijedi k***u, kad ti platiš nekoliko stotina maraka za prevoz...
avaks

#785 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

A par godina smo poslovali s Perom, čitava ekipa sa TS, znači nas 10ak, od čega su sigurno 4 ili 5 čitavih konfiguracija kupljeno i bruka komponenti.
Nikakvog popusta nikada, priča je da i ove cijene koje plaća su previše niske (hajde to i nekako) ali ako već kupim centralnu od 1000+ KM, da ti je barem dostavi besplatno, njemu ne znači puno a meni dođe kao neki respekt. Ja sam od Mikija kupio samo procesor i matičnu i vidio da je ok momak skroz, dao preporuku prijatelju, on me spomenuo i lik mu besplatno poslao monitor, kasnije je od njega kupio i čitav računar, evo dvije godine bez problema radi svakak komponenta, da kucnem u drvo :D
Druga stvar, što se garancije tiče, isključivo se njemu vraćaju komponente (barem je meni tako rečeno, a niko od moje ekipe još nije niti jednu vratio tako da ne znamo, sada je li sreća ili nešto drugo nećemo ulaziti)... Kako god, svi ti pik šverceri ti rade sa komponentama iz Srbije i tako i garancija, imaš je a kao da i nemaš hehe jbg zato na konfiguraciji dobar 400KM u odnosu na naše radnje (Imtec, Plus, UE...) koji imaju haman pa 50% zarade na komponenti.
Averus

#786 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Da, da!

Mickey je 100% korektan po tom pitanju!
Ja sam ga za grafičku pitao i on rekao da ima, da će mi dati 10KM jeftinije ilitiga besplatan prevoz (ovo sam ja pitao da ide tako, jer nisam neki bogzna trgovac, možda bi mi on i niže spustio cijenu). Ispostavilo se tad da nema više 7770, pa me je pitao može li za istu količinu novca da mi pošalje 6850 (koja je malo jača od prvobitno tražene).

Naravno pristao sam i sve normala. Jedino mi bilo šuhveli to što je pisalo na naljepnici da je refurbished, ali ne mogu se požaliti previše jer nije bilo problema do ovih vrućina kada se i grafa počela grijati...
Cossack

#787 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

Averus wrote:Da, da!

Mickey je 100% korektan po tom pitanju!
Ja sam ga za grafičku pitao i on rekao da ima, da će mi dati 10KM jeftinije ilitiga besplatan prevoz (ovo sam ja pitao da ide tako, jer nisam neki bogzna trgovac, možda bi mi on i niže spustio cijenu). Ispostavilo se tad da nema više 7770, pa me je pitao može li za istu količinu novca da mi pošalje 6850 (koja je malo jača od prvobitno tražene).

Naravno pristao sam i sve normala. Jedino mi bilo šuhveli to što je pisalo na naljepnici da je refurbished, ali ne mogu se požaliti previše jer nije bilo problema do ovih vrućina kada se i grafa počela grijati...
To refurbished znači da je korištena, da se vjerovatno kvarila i da je popravljena (od strane proizvođača). Ako ti je prodao kao novu onda je to čista obmana jer su one inace dosta jeftinije.
Averus

#788 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Refurbished ne mora značiti da je korisna. Koliko sam ja upućen, refurbished znači da je iz fabrike izašla sa manjom greškom zbog koje je vraćena (RMA) i popravljena kod proizvođača, pa zatim prodana ponovo kao refurbished.

Ponavljam, meni to ne smeta jer garancija je davno prošla, a mene grafička i dalje dobro služi :)
Samo smatram da bi bolje bilo da mi je to u startu rekao (ako je istinito)
Cossack

#789 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

Averus wrote:Refurbished ne mora značiti da je korisna. Koliko sam ja upućen, refurbished znači da je iz fabrike izašla sa manjom greškom zbog koje je vraćena (RMA) i popravljena kod proizvođača, pa zatim prodana ponovo kao refurbished.

Ponavljam, meni to ne smeta jer garancija je davno prošla, a mene grafička i dalje dobro služi :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Refurbish ... ectronics)
Averus

#790 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

The main difference between "refurbished" and "used" products is that refurbished products have been tested and verified to function properly, and are thus free of defects, while "used" products may or may not be defective. Refurbished products may be unused customer returns that are essentially "new" items

Kao što rekoh,
Averus wrote:Refurbished ne mora značiti da je koristena. Koliko sam ja upućen, refurbished znači da je iz fabrike izašla sa manjom greškom zbog koje je vraćena (RMA) i popravljena kod proizvođača, pa zatim prodana ponovo kao refurbished.
Cossack

#791 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

Averus wrote:The main difference between "refurbished" and "used" products is that refurbished products have been tested and verified to function properly, and are thus free of defects, while "used" products may or may not be defective. Refurbished products may be unused customer returns that are essentially "new" items

Kao što rekoh,
Averus wrote:Refurbished ne mora značiti da je koristena. Koliko sam ja upućen, refurbished znači da je iz fabrike izašla sa manjom greškom zbog koje je vraćena (RMA) i popravljena kod proizvođača, pa zatim prodana ponovo kao refurbished.
Upravo suprotno. "may be" samo znaci da je moguce da proizvod nije koristen ali u veci slucajeva jeste. Sta mislis koji je procenat vracenih nekoristenih proizvoda? :)

Malo uporedi cijene refulbished proizvoda veci proizvodjaca sa novim proizvodima:

http://www.consumerreports.org/cro/news ... /index.htm

Ja samo hocu da kazem da nisi dobio ono sto si platio a ti kako hoces.
Last edited by Cossack on 24/09/2015 21:12, edited 1 time in total.
Averus

#792 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Čekaj, da ti pomognem...

Ako je vraćena, naravno da je neko morao prvo probati, pa ustanovio da postoji kvar.
Pod "korišteno" se obično podrazumijeva da je uređaj određeni period bio ispravan, pa zatim poslan nazad u garantnom roku ili direktnom reklamacijom u kraćem roku (obično do dvije sedmice)

Dakle, doslovno pokušavaš da pobiješ nešto što sam ja napisao, a obojica pišemo ispravno tumačenje riječi Refurbished, samo dva različita slučaja u kojima se koristi taj izraz.
Cossack

#793 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

Averus wrote:Čekaj, da ti pomognem...

Ako je vraćena, naravno da je neko morao prvo probati, pa ustanovio da postoji kvar.
Pod "korišteno" se obično podrazumijeva da je uređaj određeni period bio ispravan, pa zatim poslan nazad u garantnom roku ili direktnom reklamacijom u kraćem roku (obično do dvije sedmice)

Dakle, doslovno pokušavaš da pobiješ nešto što sam ja napisao, a obojica pišemo ispravno tumačenje riječi Refurbished, samo dva različita slučaja u kojima se koristi taj izraz.
Kralju nemaš ti meni šta pomagati, tebi je lik uvalio refurrbished kartu kao novu! :) Da je bogdo više takvih mušterija lik bi razvaljivao. Uglavnom složili smo se oko značenja termina. Sretno! :thumbup:
Averus

#794 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

:D
skafiskafsnjak

#795 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

Koju grafu do 300km uzeti , a decki ? :D

Ide u konfu sa Fx 6300
XeuX

#796 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by XeuX »

skafiskafsnjak wrote:Koju grafu do 300km uzeti , a decki ? :D

Ide u konfu sa Fx 6300

Najbolje što možeš uzet za te pare je GTX 750 TI ili R7 260X.A ako si snalažljiv možeš naći za te pare R9 270 što je mnogo bolja opcija.
skafiskafsnjak

#797 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

XeuX wrote:
skafiskafsnjak wrote:Koju grafu do 300km uzeti , a decki ? :D

Ide u konfu sa Fx 6300

Najbolje što možeš uzet za te pare je GTX 750 TI ili R7 260X.A ako si snalažljiv možeš naći za te pare R9 270 što je mnogo bolja opcija.
sta ti znaci, snalazljiv ? ehhehe.

Gledao sam r9 270 i r7 370 , ali maximum je 300km ...
p206

#798 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by p206 »

.
Last edited by p206 on 29/09/2015 19:52, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#799 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

moze li ova proci ?

http://www.olx.ba/artikal/18716350/gefo ... r5-192bit/

da li je neko imao iskustva s ovima ?

[url]http://bios_bn.olx.ba/[/url]
avaks

#800 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Nije loša grafička ali je već 3 godine stara i ja bih je zaobišao...
Uzmi GTX 950, za te pare taman izađe a sigurno je bolja opcija za budućnost :thumbup:
R9 270 ti je isto bolja opcija od GTX 660 a imaš ih ispod 300KM:
Post Reply