mentalne barijere u mostaru

Post Reply
kamen spoticanja

#776 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by kamen spoticanja »

Naravno...zato mu skrbnika pozvati na odgovornost. ..jer promocija rasizma i sovinizma ne bi smjela proci nekaznjeno :)
palermo

#777 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by palermo »

kamen spoticanja wrote: "Ja bosnjake prepoznajem po tamnijem licu i bla bla" je manipulacija kako?
Uopšte se ovdje ne radi o tome šta je Ante izjavio. Radi se o tome da je on dijete. Po svim međunarodnim klasifikacijama.

Iz nekog razloga postoji podjela na djecu i odrasle, iz nekog razloga se imena osoba mlađih od osamnaest godina i kad počine najteži zločin ne objavljuju, iz nekog razloga postoje maloljetnički sudovi...svašta ima iz nekog razloga. I zar ti je tako teško zamisliti malo drugačiju situaciju, da recimo neko bošnjački dijete kaže, poznajem Hrvate ili škutore po kockastim glavama, da neko bošnjačko dijete, uopšte ne znajući šta je šta, izjavi na televiziji pa šta fali ISIL-u, oni se bore za pravednu stvar....ovo što je uradila ova televizija i autorica je manipulacija u kojoj su svi dobitnici osim Ante.
Dobitnici su i autorica i producenti i Bošnjaci i Hrvati....jedini je najebao Ante. A ja jednostavno mislim da to nije pošteno.

U ovoj zemlji postoji omdusmen za zaštitu dječjih prava (barem je postojao nekad) ne znam je li preteška riječ, biti razočaran, jer znam kako funkcioniše ova zemlja, ali znam da bi po pravdi i zakonu ombudusmen već morao da piše i sutra ujutro šalje prijavu protiv autorice i producenata .....nažalost, ne vjerujem da će....

P.S
Zaboravih, i Klix je dobitnik
Last edited by palermo on 19/02/2015 21:09, edited 1 time in total.
megaman4

#778 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by megaman4 »

Ja ne krivim ovog lika koji je izgubljen u vremenu i prostoru, nego krivim njegovo okruženje i njegovu porodicu :-x

Mostar postaje podijeljeni Jerusalem u srcu Evrope. STRAŠNO. :shock:
York Light 100`s

#779 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by York Light 100`s »

piupiu wrote:Aha, kontam, to je nesto sto radi u zdravom drustvu, i sa odraslim ljudima, ali mislim da davati klincima takve ideje ovdje … je zapravo opasno. BiH nije normalno drustvo, djeca ne odrastaju sa zdravim osjecajem za sebe i drugoga … i javno ismijavanje nekoga kome je koliko - 16 godina? - je krajnje neodgovorno, kao sto je i ocekivati od nekoga kome je 16 godina da mu sve bude jasno u zivotu i da zna tacno kakave i gdje informacije treba traziti nerealno. Zato su djeca u skrbi roditelja, drzave i skole do 18.e godine … ne?
palermo wrote:
kamen spoticanja wrote: "Ja bosnjake prepoznajem po tamnijem licu i bla bla" je manipulacija kako?
Uopšte se ovdje ne radi o tome šta je Ante izjavio. Radi se o tome da je on dijete. Po svim međunarodnim klasifikacijama.
Jah eto, ponašamo se kao da je isječak iz emisije Be Ha Te Bebe :roll: malog Antu od 5 godina pitali gdje možemo naći čokoladu a on rekao sa one strane duge, u ovom slučaju sa one strane mosta. Nisam ni ja znao sa 16 godina sve ali sam znao osnovne informacije koje su bile indicije da nisam mentalno zaostao za svojim vršnjacima kao ovaj. Nacionalizam u društvu BiH jeste ozbiljan problem i treba se time baviti ali ovdje se prvenstveno radi o tome da je ispao totalni idiot sa bojom kože i sa majicama i zaslužio je da mu se pola države smije. Pa brate dragi, ja kada sam završio prvi osnovne sam već bio svjestan da nema nijedne opštine u mojoj državi (tada ex-Yu) gdje ima crnaca i azijata i znao sam da u svakom mjestu, bio to Zagreb, Sarajevo, Beograd ili Novi Sad ima ljudi svjetlog i tamnog tena, plave i crne kose. Ti možeš nekome nacionalizam izbiti iz glave ali ne glupost i po njegovom izrazu lica, tup pogled i poluotvorena usta, nije ni čudo što ništa pametno nije rekao
Čestitam Ante, postao si hit na internetu i sada si u rangu Ekrema Jevrića, da me vidi babo i kisla mi je glova :thumbup:
stakasa

#780 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

palermo wrote:

Iz nekog razloga postoji podjela na djecu i odrasle, iz nekog razloga se imena osoba mlađih od osamnaest godina i kad počine najteži zločin ne objavljuju, iz nekog razloga postoje maloljetnički sudovi...svašta ima iz nekog razloga. I zar ti je tako teško zamisliti malo drugačiju situaciju, da recimo neko bošnjački dijete kaže, poznajem Hrvate ili škutore po kockastim glavama, da neko bošnjačko dijete, uopšte ne znajući šta je šta, izjavi na televiziji pa šta fali ISIL-u, oni se bore za pravednu stvar....ovo što je uradila ova televizija i autorica je manipulacija u kojoj su svi dobitnici osim Ante.
Dobitnici su i autorica i producenti i Bošnjaci i Hrvati....jedini je najebao Ante. A ja jednostavno mislim da to nije pošteno.

U ovoj zemlji postoji omdusmen za zaštitu dječjih prava (barem je postojao nekad) ne znam je li preteška riječ, biti razočaran, jer znam kako funkcioniše ova zemlja, ali znam da bi po pravdi i zakonu ombudusmen već morao da piše i sutra ujutro šalje prijavu protiv autorice i producenata .....nažalost, ne vjerujem da će....

P.S
ANTE HEROJ A NE ZLOCINAC
Danguba

#781 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Danguba »

Iver ne pada daleko od klade.
On je rekao samo dio onoga cega se sve naslusao u sredini u kojoj odrasta.

Jos ce ga roditelji izdegenisati kako je bio fin. :D
piupiu

#782 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by piupiu »

stakasa wrote:
palermo wrote:

P.S
ANTE HEROJ A NE ZLOCINAC
Nit’ heroj, nit’ zlocinac, nego dijete. Od 16 godina. Okruzeno idiotlucima sa svih strana. :wink:
Sinapsa

#783 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Sinapsa »

cyprus wrote:Još jednom - ne znam jel do mene, ali ja sam na videu čuo više pozitivnih stvari, nego sranja... Dobro, ponajviše straha jednih od drugih, ali ja sam definitivno vidio više želje za pomirenjem, nego mržnje... Čak i kod tog Ante...

Al eto, mržnja nam je svakako omiljena...
Ma nije sigurno do tebe...Do foruma je...Ovdje ljudi djecu docekuju na noz....Ovdje su ljudi zatvorili srca.
Djeca su, kad podvuces crtu O.K. i ostavila su dobar utisak, kad vidis kakve budale im tabaju put u buducnost....sve one problematicne stvari koje su recene i svi negativni procesi su reverzibilni, al´ dajte da ih strijeljamo prije nego se neki Anto ne dosjeti da ne mora imati strah.
Ako se ovako prema djeci ophodimo koja su buducnost ove zemlje i koja su, uzgred receno, za klasu bolji utisak ostavila nego ovaj forum - ne znam onda kakvo ce nam drustvo biti za dvadeset godina, kada stignemo da zatvorimo sva vrata...

PS. Samo za one koji ne znaju: U Austriji adolescenti pri formiranju svog identiteta isto imaju potrebu, kako bi sebe lakse definirali, da se ograde od neke druge grupe...MI i ONI...i misljenja koja potajno ili javno zastupaju sigurno nikome ne laskaju, (Scheiß-Jugo, Scheiß-Turcin, Scheiß-Nazi, prljavu ti mamu vamo, prljavu ti mamu tamo....medjuetnicke makljaze na dnevnom redu...)...ali zato je tu u glavi sabrano drustvo koje je u stanju da neutralizira negativne procese i kanalizuje u konstruktivan pravac dok ne odrastu....Al´dajte da mi nadasve pravedne Bosnje Antu markiramo, da ga jebemo, da mu slucajno neko ne pruzi ruku jer je to znak slabosti a ne snage :-)
notsure

#784 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by notsure »

Ante nije krivac, Ante je žrtva.
On je žrtva straha svojih roditelja, koji su kukavice, da ne upotrijebim vulgarniju riječ, i koji su svoje strahove prenijeli na Antu, i koji sad ispašta njihove komplekse i frustracije.
Koliko puta ste na snimku čuli "možda"? Bezbroj, jer nisu sigurni u ono što govore.
Koliko puta ste na snimku čuli "mrzim"? Bezbroj, jer se podrazumijeva da se neko/nešto mora mrziti.
Koliko puta ste na snimku čuli "strah me je"? Bezbroj, jer ih je zaista strah, a strah su naslijedili od roditelja.
Uzrok problema je to što Ante (a hiljade i tisuće i хиљаде je takvih širom Balkana), opterećen samo strahom njegovih roditelja, nije nikad bio u kontaktu s drugim i drugačijim, jer nije imao priliku. I kad mu se ukazala prilika, prepadali su ga "nemoj, ubiće te, zaklaće te, napašće te...". Normalno je da ima predrasude i zato ga ne treba osuđivati, ne treba mu se rugati. Prvo njegovog bolesnog ćaću treba odvesti doktoru, da mu nađe terapiju, pa onda (ćaću, ne Antu) odvesti u Sarajevo, Teslić, Budimpeštu, Visoko, Podgoricu, Bukurešt,... da vidi da su mu strahovi iracionalni, pa tek onda dati priliku Anti da sretne, vidi i upozna drugo i drugačije.
Bratstvo i jedinstvo je mrtvo, ali to ne znači da je jedina alternativa fašizam. Ne moramo se voljeti, ali se možemo poštovati. Dopustiti da neko razmišlja drugačije, i shvatiti da se krunice na lančiću, ezana, bilo čijeg dresa, bilo kakvog tena ne treba bojati, nego treba dopustiti da sve to postoji istovremeno. I treba biti prvo pošten prema sebi, pa priznati - jeste, bilo je zločina, bilo je incidenata, problema, i nisu uvijek krivi "oni drugi", mogu i smiju biti krivi i "oni naši". Kad to budemo spremni priznati, biće nade. Neka neko napravi prvi korak, :run: neka razbije tremu.
almir90

#785 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by almir90 »

Sinapsa wrote:
cyprus wrote:Još jednom - ne znam jel do mene, ali ja sam na videu čuo više pozitivnih stvari, nego sranja... Dobro, ponajviše straha jednih od drugih, ali ja sam definitivno vidio više želje za pomirenjem, nego mržnje... Čak i kod tog Ante...

Al eto, mržnja nam je svakako omiljena...
Ma nije sigurno do tebe...Do foruma je...Ovdje ljudi djecu docekuju na noz....Ovdje su ljudi zatvorili srca.
Djeca su, kad podvuces crtu O.K. i ostavila su dobar utisak, kad vidis kakve budale im tabaju put u buducnost....sve one problematicne stvari koje su recene i svi negativni procesi su reverzibilni, al´ dajte da ih strijeljamo prije nego se neki Anto ne dosjeti da ne mora imati strah.
Ako se ovako prema djeci ophodimo koja su buducnost ove zemlje i koja su, uzgred receno, za klasu bolji utisak ostavila nego ovaj forum - ne znam onda kakvo ce nam drustvo biti za dvadeset godina, kada stignemo da zatvorimo sva vrata...

PS. Samo za one koji ne znaju: U Austriji adolescenti pri formiranju svog identiteta isto imaju potrebu, kako bi sebe lakse definirali, da se ograde od neke druge grupe...MI i ONI...i misljenja koja potajno ili javno zastupaju sigurno nikome ne laskaju, (Scheiß-Jugo, Scheiß-Turcin, Scheiß-Nazi, prljavu ti mamu vamo, prljavu ti mamu tamo....medjuetnicke makljaze na dnevnom redu...)...ali zato je tu u glavi sabrano drustvo koje je u stanju da neutralizira negativne procese i kanalizuje u konstruktivan pravac dok ne odrastu....Al´dajte da mi nadasve pravedne Bosnje Antu markiramo, da ga jebemo, da mu slucajno neko ne pruzi ruku jer je to znak slabosti a ne snage :-)

Da se prisjetimo, poslušati ponovo prvih 20 sekundi. Ono "ne bih volio, i ne bih izlazio tamo gdje me uslužuje Bošnjak, ili ne daj Bože Bošnjak je gost". Ali, nije Ante to mislio, nije on fašista, on zna po govoru, po kretanju i MAJCI koju (Bošnjak) obuče, da prepozna Bošnjaka. Ali, nije Ante nacionalista, Bošnjaci su. :lol:

Doduše, nije Ante toliki fašista, koliko je samo obična debilčina.
Last edited by almir90 on 19/02/2015 22:18, edited 2 times in total.
Mister Yes

#786 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Mister Yes »

piupiu wrote: Gandi i Mandela, dva velika covjeka. Mandela - covjek koji je napravio zivotnu filozofiju (i dosta neobicnih prijateljstava) od ‘ljubavi prema neprijatelju’. Mi imamo dva puta:

1. Da nastavimo ovako, i da se nadjemo tamo odakle smo i krenuli - u jos jednom ratu, pa sve tako, dok na kraju samo jedan ‘vlasnik’ ne ostane u katastru BiH
2. Da se prestanemo vrtjeti u krug i probamo nesto drugo. A nesto drugo je - da probamo mijenjati pristup

Ne znam sta je treci, vjerovatno ima i taj … ima jedna teorija u psihologiji, zove se Choice Theory (Teorija izbora) koja govori o tome kako ljudi ostaju sputani i zaglavljeni u negativnim obrascima jer misle da tako kontrolisu svijet oko sebe, a ne kontrolisu ga, jer ga ne mogu kontrolisati, i onda tako, mizerni, sjede na istom mjestu i pokusavaju promijeniti druge, umjesto napraviti neki novi izbor za sebe. Poanta je - druge ne mozes mijenjati, ali mozes mijenjati sebe, i prici drugima da se bolje upoznate.
To je to :thumbup:

Meni je danas u ovim godinama i sa ovom pameću potpuno besmisleno da pričam o tome šta ne valja kod Srba i šta ne valja kod Hrvata. To ničemu dobrom ne može voditi. Neka Srbi pričaju šta ne valja kod Srba. Neka Hrvati pričaju šta ne valja kod Hrvata. A ja ću pričati šta ne valja kod Bošnjaka. Možda ću ja imati manje posla (nije možda već sigurno) ali to ne znači da treba ignorisati i to malo.

Hajde da se ja postavim u položaj Srba (Hrvata) i da pokušam razumjeti njihove strahove i njihov pogled na situaciju. Nema boljih i gorih naroda. Ovjde na ovim prostorima se uobičajilo da nekoga optužiš da "relativizira" i to je onda najgora optužba kao da je ubio čovjeka. A u stvari mudri ljudi znaju da sve jeste relativno. Misliti da si samo ti u pravu i to po svakom pitanju vodi samo daljoj mržnji i stradanju na ovim prostorima.
zlo zlo

#787 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zlo zlo »

postoji kletva, kaže se dabog da te Ante prepoznao :lol: :lol:

Kao hrvatica, zagorka koja već 4-5 godina živi u Mostaru ....mogu reći da sam pogledajući ovaj video zgranuta debilizmom ovog grada i dobrog dijela ljudi u njemu. Znala da ima nekih tenzija ali da su mostarci takvi debili nisam imala pojma :D Mislila sam da me zezaju ljudi kad mi rekli da ja strankinja poznajem Mostar boje od ovih mostarca, a sad vidim da nije tako :D Mislim da neko iz Mostara nije bio na mostu, na partizanskom itd, čisti idiotizam.
almir90

#788 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by almir90 »

zlo zlo wrote: Mislim da neko iz Mostara nije bio na mostu, na partizanskom itd, čisti idiotizam.
Ma laže, prvo izjavi da nikada nije bio, pa onda u narednoj minuti izjavi da "ne ide često", treba sam sebe prvo preslušati.
Kareem Abdul

#789 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Kareem Abdul »

A zašto mediji ne prenose ono što su druga djeca rekla?

Zašto ne prenose što ono su rekli ovi iz istočnog Mostara?

Kako je samo jedan maloljetnik u fokusu, što je sa svima ostalima?
dzemaludin007

#790 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dzemaludin007 »

Bio sam u Mostaru par puta, ono je Boze sacuvaj. U HR dijelu, NDH grafiti, hrvatske zastave na svakom cosku. Bas se vidi da je situacija na noz. :)
Svi smo u Bosni tako vaspitavani, moremo se postovati, ali da nemamo nista zajednicko. Sjecam se i ja kao djeca da nam je drustvo nametalo neko nesimpatisanje (grubo je reci mrznja) prema narocito muslimanima. Ali nema vecih nacionalista nego dole u Hercegovini, ovo ovde je mala maca. :)
palermo

#791 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by palermo »

York Light 100`s wrote: Pa brate dragi, ja kada sam završio prvi osnovne sam već bio svjestan da nema nijedne opštine u mojoj državi (tada ex-Yu) gdje ima crnaca i azijata i znao sam da u svakom mjestu, bio to Zagreb, Sarajevo, Beograd ili Novi Sad ima ljudi svjetlog i tamnog tena, plave i crne kose. Ti možeš nekome nacionalizam izbiti iz glave ali ne glupost i po njegovom izrazu lica, tup pogled i poluotvorena usta, nije ni čudo što ništa pametno nije rekao
Pa ti si bio odličan učenik, neka druga djeca, a očito i Ante, nisu odlični učenici. Ali ipak ostaju i dalje djeca.

Inače, što se mene tiče, u principu sam sve što sam mislio reći....ko je shvatio, shvatio, ko nije i neće....
Mister Yes

#792 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Mister Yes »

palermo wrote: Biti glup nije sramota, sramota je manipulisati sa glupima i nesvjesnima.
Otkada je svijeta i vijeka pametni manipulišu glupima i nesvjesnima. Drugačije i ne bi moglo.
York Light 100`s

#793 Re: mentalne barijere u mostaru

Sinapsa wrote:Al´dajte da mi nadasve pravedne Bosnje Antu markiramo, da ga jebemo, da mu slucajno neko ne pruzi ruku jer je to znak slabosti a ne snage :-)
Pa eto hajd ti pruži Anti ruku, dovedi ga na most, uslikajte se pa postavi na forum da vidimo. A što ne mogu organski ove što pametuju a ništa ne čine :roll: trebali bi ovo trebali bi ono ali tek kad neko drugi uradi onda ću i ja. "Što ste slabi i ne pružate ruku?" Pa gdje je tvoja ruka?
Kareem Abdul

#794 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Kareem Abdul »

dzemaludin007 wrote:Bio sam u Mostaru par puta, ono je Boze sacuvaj. U HR dijelu, NDH grafiti, hrvatske zastave na svakom cosku. Bas se vidi da je situacija na noz. :)
Svi smo u Bosni tako vaspitavani, moremo se postovati, ali da nemamo nista zajednicko. Sjecam se i ja kao djeca da nam je drustvo nametalo neko nesimpatisanje (grubo je reci mrznja) prema narocito muslimanima. Ali nema vecih nacionalista nego dole u Hercegovini, ovo ovde je mala maca. :)
https://www.youtube.com/watch?v=G6tI2p_xVRU

Evo ti video. Od 22. minute govori izvjesna Anesa koja za sebe kaže da je muslimanka i koja je odrasla na zapadnoj strani i kaže da nikada nije imala nikakvih problema.

Sada neka netko pronađe jednog jedinog Hrvata koji odrasta na istočnoj strani i koji nije imao problema pa da možemo govoriti o reciprocitetu.
zlo zlo

#795 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zlo zlo »

York Light 100`s wrote:
Sinapsa wrote:Al´dajte da mi nadasve pravedne Bosnje Antu markiramo, da ga jebemo, da mu slucajno neko ne pruzi ruku jer je to znak slabosti a ne snage :-)
Pa eto hajd ti pruži Anti ruku, dovedi ga na most, uslikajte se pa postavi na forum da vidimo. A što ne mogu organski ove što pametuju a ništa ne čine :roll: trebali bi ovo trebali bi ono ali tek kad neko drugi uradi onda ću i ja. "Što ste slabi i ne pružate ruku?" Pa gdje je tvoja ruka?

Bio Ante na mostu :D

Image
palermo

#796 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
palermo wrote: Biti glup nije sramota, sramota je manipulisati sa glupima i nesvjesnima.
Otkada je svijeta i vijeka pametni manipulišu glupima i nesvjesnima. Drugačije i ne bi moglo.
Ali manipulisati sa djecom je zakonski kažnjivo,. Sa razlogom.

Ovo što si napisao nema nikakvih dodirnih tačaka sa ovim slučajem, a posebno sa onim što sam ja napisao
spreca

#797 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

Kareem Abdul wrote:
dzemaludin007 wrote:Bio sam u Mostaru par puta, ono je Boze sacuvaj. U HR dijelu, NDH grafiti, hrvatske zastave na svakom cosku. Bas se vidi da je situacija na noz. :)
https://www.youtube.com/watch?v=G6tI2p_xVRU

Evo ti video. Od 22. minute govori izvjesna Anesa koja za sebe kaže da je muslimanka i koja je odrasla na zapadnoj strani i kaže da nikada nije imala nikakvih problema.

Sada neka netko pronađe jednog jedinog Hrvata koji odrasta na istočnoj strani i koji nije imao problema pa da možemo govoriti o reciprocitetu.
ti si Antin najbolji prosvetitelj
York Light 100`s

#798 Re: mentalne barijere u mostaru

palermo wrote:
York Light 100`s wrote: Pa brate dragi, ja kada sam završio prvi osnovne sam već bio svjestan da nema nijedne opštine u mojoj državi (tada ex-Yu) gdje ima crnaca i azijata i znao sam da u svakom mjestu, bio to Zagreb, Sarajevo, Beograd ili Novi Sad ima ljudi svjetlog i tamnog tena, plave i crne kose. Ti možeš nekome nacionalizam izbiti iz glave ali ne glupost i po njegovom izrazu lica, tup pogled i poluotvorena usta, nije ni čudo što ništa pametno nije rekao
Pa ti si bio odličan učenik, neka druga djeca, a očito i Ante, nisu odlični učenici. Ali ipak ostaju i dalje djeca.

Inače, što se mene tiče, u principu sam sve što sam mislio reći....ko je shvatio, shvatio, ko nije i neće....
Smješno je što ti misliš da mora neko biti odličan učenik ili genijalac da skonta osnovne stvari. Ali važno je da zna kako napraviti koktel kada bude Hrvatska igrala protiv Turske.

Ja samo znam da moraš baš nešto izrazito glupo izjaviti ako 30 godina slušaš svaki dan nacionalne poruke i opet neko uspije da se pojavi u 2015. i iznenadi te. Ko ovako nešto izjavi i zaslužuje da mu se smiju, radilo se o nacionalnosti ili ne
Last edited by York Light 100`s on 19/02/2015 22:41, edited 1 time in total.
Danguba

#799 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Danguba »

palermo wrote: Ali manipulisati sa djecom je zakonski kažnjivo,. Sa razlogom.

Ovo što si napisao nema nikakvih dodirnih tačaka sa ovim slučajem, a posebno sa onim što sam ja napisao
dobro ba, skontali smo. mali je izmanipulisan i mogao bi neko zbog toga odgovarati.

sta mislis sta bi njegovi roditelji izjavili na postavljeno pitanje?
dzemaludin007

#800 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dzemaludin007 »

Kako nije imala problema, kad je imala verbalnih. :) Ovde Srbi dodju kao evropski posmatraci, ili nayebu na obe strane neretve :D
Post Reply