Da li bh. policija treba više udarati?
- Rugafet
#776 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Vau kakva usporedba...situacija sa Jasarevicem i bezopasna cuska ovom dripcicu
tacno u sridu.
-
moonca
#777 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Mislim da to jeste posao policije. Ako ne platis kartu-krades .azurna_obala wrote:Vec dva puta vidjam policiju na tramvajaskim stajalištima kako legitimisu putnike, odnosno one koje su revizori pikirali. Prvi put je bila sama zena, mladje dobi, danas momak i djevojka, mislim da nisu odavde, on mi je ličio na Turcina, bila sam.na drugoj strani ulice, nisam sigurna.
Zar je to zaista u opisu posla policije
Ovamo trkači na cesti, a oni se bave grasom
-
dert
#778 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
cuj, vaspitnu mjeru zovu shamar 
-
moonca
#779 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Vjerovatno to rade i svojoj djeci , supruzi ..... 
-
Naslovnica
#780 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Nisam siguran na koji konkretno zakon misliš kada kažeš da je potrebno "PROMIJENITI ZAKON"?Cookie85 wrote:Neće se ni tada promijeniti situacija.Naslovnica wrote:zrakomlat wrote:[quote="Cookie85"To bi trebalo od same srzi organizacije promjeniti.
- PROMJENITI ZAKON
- otpustiti debele i fizicki nespremne policajce
- otpustiti neobrazovane policajce
- zaposliti fizicke spremne momke i cure i da su obrazovani
- povecati im plate
- dati vece privilegije (uhvate na licu mjesta kriminalca, polomit ga na licu mjesta i odvesti u stanicu, jos ga polomiti i zatvoriti)
Tek tada ce se promjeniti situacija.
.......
Sve dok se daju uslovne kazne na uslovne kazne, dok se neovlašteno nošenje oružja tretira u istoj ravni kao i prekoračenje brzine (karikiram), dok su presuđene ubice na slobodi čekajući odsluženje kazne, dok su višestruki povratnici u kriminal na slobodi, dokle se sa hladnokrvnim ubicom koji s predumišljajem ubije čovjeka sa 7 metaka sklapa nagodba a snimljen kamerom (umjesto da ide na min 20 godina), dokle god padaju čisti slučajevi zato što korumpirani sudija drži predmet u ladici...sve dok se to ne promijeni, nema promjene na bolje.
Korumpirano i nesposobno sudstvo i tužilaštva su rak rana ovog društva i osnovni izvor problema./quote]
Zato sam boldirao PROMJENITI ZAKON
- uglavnomja
#781 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
mislim da nijemoonca wrote:Mislim da to jeste posao policije. Ako ne platis kartu-krades .azurna_obala wrote:Vec dva puta vidjam policiju na tramvajaskim stajalištima kako legitimisu putnike, odnosno one koje su revizori pikirali. Prvi put je bila sama zena, mladje dobi, danas momak i djevojka, mislim da nisu odavde, on mi je ličio na Turcina, bila sam.na drugoj strani ulice, nisam sigurna.
policija se zove kad se ne moze utvrditi identitet osobe da se posalje kazna i uplatnica, nema licnu, ili najcesce ne da licnu revizoru ...(slicna qrcenja
i kad su u pitanju stranci. isto kao za sabrcajne prekrtsaje, stranac mora odmah platiti u posti ili banci i donijeti uplatnicu, ili ide sudiji za prekrsaje, ne sjecam se tacno, ali je neka zavrzlama, ljudi gube dane godisnjeg zbog toga (nema gurnut cvaju niti platit kesom)
neka se neko proba provozati tako nekim europskim gradom bez karte
za turiste sve dzaba
i opet razvodnjavanje
poicijac koji uzima podatke nije saobracajac, nema ovalsti ni opremu ni iskustvo da se ganja sa trkacima.
- славянин
#782 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Udji u metro u Parizu ili bilo kojem vecem gradu u Evropi pa gledaj skakace kako preskacu ona vitla lezernouglavnomja wrote:
mislim da nije
policija se zove kad se ne moze utvrditi identitet osobe da se posalje kazna i uplatnica, nema licnu, ili najcesce ne da licnu revizoru ...(slicna qrcenjasve pravnici, ja imam prravo da se vozim dzaba, a ti nemas pravo da mi trazis licnu)
i kad su u pitanju stranci. isto kao za sabrcajne prekrtsaje, stranac mora odmah platiti u posti ili banci i donijeti uplatnicu, ili ide sudiji za prekrsaje, ne sjecam se tacno, ali je neka zavrzlama, ljudi gube dane godisnjeg zbog toga (nema gurnut cvaju niti platit kesom)
neka se neko proba provozati tako nekim europskim gradom bez karte![]()
za turiste sve dzaba![]()
![]()
i opet razvodnjavanje
poicijac koji uzima podatke nije saobracajac, nema ovalsti ni opremu ni iskustvo da se ganja sa trkacima.
- uglavnomja
#783 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
славянин wrote:Udji u metro u Parizu ili bilo kojem vecem gradu u Evropi pa gledaj skakace kako preskacu ona vitla lezernouglavnomja wrote:
mislim da nije
policija se zove kad se ne moze utvrditi identitet osobe da se posalje kazna i uplatnica, nema licnu, ili najcesce ne da licnu revizoru ...(slicna qrcenjasve pravnici, ja imam prravo da se vozim dzaba, a ti nemas pravo da mi trazis licnu)
![]()
i opet razvodnjavanje
- azurna_obala
#784 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
uglavnomja wrote:mislim da nijemoonca wrote:Mislim da to jeste posao policije. Ako ne platis kartu-krades .azurna_obala wrote:Vec dva puta vidjam policiju na tramvajaskim stajalištima kako legitimisu putnike, odnosno one koje su revizori pikirali. Prvi put je bila sama zena, mladje dobi, danas momak i djevojka, mislim da nisu odavde, on mi je ličio na Turcina, bila sam.na drugoj strani ulice, nisam sigurna.
![]()
i opet razvodnjavanje
Svjedočila sam događaju gdje su turisti imali karte, a revizori su ih maltretirali na stanici. Prisla sam im i rekla da idu, a revizorima da nemaju pravo to raditi.
Također, milion puta ti isti revizori zaobiđu muškarce i kabadahije, a zene obavezno izbacuju, zapisuju itd.
I bezveze su ti zaključci, niko ne traži da se neko vozi bez karte, vec ako peglaju, neka onda peglaju podjednako. Plus tu policiju zovnu jer nisi imo kartu od Skenderije do Drvenije!
Rado bih pročitala taj dio Zakona, odredbi kako se vec zove, kada je riječ o ovakvim slučajevima.
- uglavnomja
#785 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
revizor ima samo rijec putnika da se vozi od skenderija do drvenije ...
drugo, u nekim gradovima JEDNA stanica je besplatna, a od skend do drvenije su dvije stanice, to vec nema nigdje dzaba
osim toga imati kartu i imati ponistenu kartu nije isto.
policija se zove samo kad se ne moze utvrditi identitet. ne zovu je svakome. ko da licnu i reva uzme podatke - adio, ode dalje.
drugo, u nekim gradovima JEDNA stanica je besplatna, a od skend do drvenije su dvije stanice, to vec nema nigdje dzaba
osim toga imati kartu i imati ponistenu kartu nije isto.
policija se zove samo kad se ne moze utvrditi identitet. ne zovu je svakome. ko da licnu i reva uzme podatke - adio, ode dalje.
-
jefff
#786 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Dokle je stigla istraga? Cekaju da zaboravimo?
- studiorum_tuzlaensis
#787 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Kako dođu uopće do policije? Jedino da čeka policija na stanici, to je moguće.
Samo odšetaš od njih, nema fizičkog kontakta sa revizorima i ne može biti.
Kad napustim vozilo GRAS-a, jedino što je ostalo za izjavu policiji je riječ krezavog Sandžakije protiv mene. Doviđenja i prijatno.
Vezano za GRAS općenito...
Ljudi stvarno misle da je neko lud da plaća kartu ako ne mora, ako može 2-3 stanice da se provuče, ako je student ili u teškoj materijalnoj situaciji. Moguće je u uređenoj državi sa ovakvim sistemom, i Jugoslavija je bila takva po nekim mjerilima. Danas imamo situaciju da nemaš gdje kupiti GRASovu kartu u trafikama i marketima, o mjesečnim da ne govorim, moraš im se naguzit u redu i izgubit po dana za kupon od 50 maraka na Otoci. Sve se raspada, od stajališta do dentalne higijene uposlenih. DA BOGDOM HOĆE DA CRKNE OVA FIRMA VIŠE JEDNOM. Što im se ne raspadne šina ili mreža više, ne ispadne neki trafo ili slično da SVI VIDE ŠTA SE DEŠAVA.
Ovako GRAS radi, ko da i ne radi..
I nemojte ih braniti, ISTINA JE DA MALTRETIRAJU SAMO STRANCE I ŽENE.
Kad napustim vozilo GRAS-a, jedino što je ostalo za izjavu policiji je riječ krezavog Sandžakije protiv mene. Doviđenja i prijatno.
Ljudi stvarno misle da je neko lud da plaća kartu ako ne mora, ako može 2-3 stanice da se provuče, ako je student ili u teškoj materijalnoj situaciji. Moguće je u uređenoj državi sa ovakvim sistemom, i Jugoslavija je bila takva po nekim mjerilima. Danas imamo situaciju da nemaš gdje kupiti GRASovu kartu u trafikama i marketima, o mjesečnim da ne govorim, moraš im se naguzit u redu i izgubit po dana za kupon od 50 maraka na Otoci. Sve se raspada, od stajališta do dentalne higijene uposlenih. DA BOGDOM HOĆE DA CRKNE OVA FIRMA VIŠE JEDNOM. Što im se ne raspadne šina ili mreža više, ne ispadne neki trafo ili slično da SVI VIDE ŠTA SE DEŠAVA.
-
moonca
#788 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Nema opravdanja za ne placanje prevoza ili ti svercanje pa makar to bila i jedna stanica.
To je kradja.
To je kradja.
-
Naslovnica
#789 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Ne kontam u čemu je problem?studiorum_tuzlaensis wrote:Kako dođu uopće do policije? Jedino da čeka policija na stanici, to je moguće.
Ako si u teškoj materijalnoj situaciji, ako ne želiš da plaćaš 2-3 stanice - onda ideš pješke.
Niko te ne tjera da koristiš njihove usluge i trpiš krezave, smrdljive, proš'o rok trajanja...fino pjehe ako se nema i mirna Bačka.
- drug_profi
#790 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Mada treba poraditi na tarifiranju. Ne mize biti ista cijena za 1 i 5 stanica.
-
moonca
#791 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
U Kanadi voznja autobusm je na sat, pa ako u roku od jednog sata nesto zavrsis, mozes istu kartu upotrijebiti. 
- Janjicar
#792 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Kod nas za sahat vremena ni uvjerenje da si ziv ne mozes izvaditi.moonca wrote:U Kanadi voznja autobusm je na sat, pa ako u roku od jednog sata nesto zavrsis, mozes istu kartu upotrijebiti.
- Nastasia
#793 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Meni su revizori zvali policajca, zato jer nisam imala ličnu, i nisam htjela platiti kaznu od 27 maraka.studiorum_tuzlaensis wrote:Kako dođu uopće do policije? Jedino da čeka policija na stanici, to je moguće.
Prvo su zatvorili sva vrata u tramvaju i onda otvorili samo prva i njih 4 izašla sa mnom i opkolila me, bukvalno nisam mogla disat koliko su mi blizu stajali dok policajac nije došao. Blizu PU je to doduše bilo.
Iako sam im objasnila da mi je bukvalno to jutro ukraden novčanik sa svim dokumentima, među kojima je bila i lična, i GRASOVa iskaznica sa kuponom, jer sam student, a nisam imala papir iz policije o prijavi dokumenata jer me policajka sa kojom sam razgovarala u PU kada sam otišla da to prijavim, savjetovala da sačekam 2-3 dana, jer se dešava da lopov odbaci novčanik, neko ga nađe i prijavi.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#794 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Ko ne mora , GRAS-om se ne vozi tamo još od 2000 godine....studiorum_tuzlaensis wrote:
On topic : gospoda bi trebala mrdnuti dupe i pisati hiljade nepropisno parkiranih auta dnevno. Sve razumijem i posao i dostavu ali ni u ludilu ne želim da razumijem kafe , ručkove , razlgedanja a auto na cesti...a policija - u kafani i svima dobro.
Najgore je kad krenu "nemamo opremu , nemamo ljudi"....a ko je policijski komesar od 1996 i ko je ministar unutrašnjih poslova i čije su to vlade bile sve ove godine - marsovske ?
Kada naoružane bande budu kružile ulicama grada poput Bronxa oni će i tada jesti hamburger "kod Komše" i komentarisati "jebo to vidi nam opreme".
-
Hakiz
#795 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Trebala si policiji reći da želiš prijaviti napad. Recimo, ruke su im bile gdje ne smiju biti na tvom tijelu dok su te gurali iz tramvaja.Nastasia wrote: Prvo su zatvorili sva vrata u tramvaju i onda otvorili samo prva i njih 4 izašla sa mnom i opkolila me, bukvalno nisam mogla disat koliko su mi blizu stajali dok policajac nije došao. Blizu PU je to doduše bilo.
- vjesticanametli
#796 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
ko lane skacu ja crkla od smjeha....ja se iz pariza do diznilenda vozila za manje od 3 ojraславянин wrote:Udji u metro u Parizu ili bilo kojem vecem gradu u Evropi pa gledaj skakace kako preskacu ona vitla lezernouglavnomja wrote:
mislim da nije
![]()
i opet razvodnjavanje
- vjesticanametli
#797 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Krezube sanDZe ne mogu i nemaju ovlastenje da te zadrze ili legitimisu....kao sto neko rece izaDZi i idi
- Nastasia
#798 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
Vjeruj mi da sam samo htjela što prije da se to završi.Hakiz wrote:Trebala si policiji reći da želiš prijaviti napad. Recimo, ruke su im bile gdje ne smiju biti na tvom tijelu dok su te gurali iz tramvaja.Nastasia wrote: Prvo su zatvorili sva vrata u tramvaju i onda otvorili samo prva i njih 4 izašla sa mnom i opkolila me, bukvalno nisam mogla disat koliko su mi blizu stajali dok policajac nije došao. Blizu PU je to doduše bilo.
Toliko sam se ružno osjećala, prvo što su stajali stvarno preblizu, nisu me doticali, ali zamisli koliko ti blizu moraju stajati čak 4 grmalja, da ne možeš se provuć' između njih i odšetati, drugo što su se oni ponašali prema meni taman k'o da sam Mevlid Jašarević, onda ljudi prolaze gledaju me, kao da sam bog zna šta skrivila, ma haos.
Ali srećom došao je policajac iz iste PU gdje sam išla to jutro da prijavim dokumente, i nazvao kolegicu i ona je potvrdila da je osoba koja tvrdi da se zove kao ja
Nemam ja problema sa tim, nemam kartu, platiću kaznu, okej.
Ali ja sam imala 50KM, pokušala sam platiti kartu, on nije imao da mi vrati sitno. I onda kad su revizori ušli, vjerovatno su pomislili: evo ga kandidat. Jes' sad se može reći i moraš imat sitno, okej, jes' tako, ali jeboga mater svakodnevno, ali svakodnevno se jedan te isti kokošar voza i džepari i svi ga znaju i stalno ga prijavljuju policiji i oni se jave i kažu: ne možemo mu mi ništa. Kako bolan jednom sitnom lopovu, džeparošu, ne možeš ništa. Šta bi da mi sutra neko opljačka kuću? Javio bi mi se na telefon i reko: ne mogu ti ja ništa pomoć, a peglaš na pravdi Božijoj nekog ko em je žensko, em je 4 grmalja maltretiraju verbalno, radi dvije stanice i marku i 80kf.
-
Hakiz
#799 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
edit
Last edited by Hakiz on 13/08/2018 23:19, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#800 Re: Da li bh. policija treba više udarati?
evo koliko nemaju pravo da legitimisu
a ostale probleme rjesava ministar:
"Bli`e odredbe o na~inu vr{enja kontrole, uvjetima, na~inu
izdavanja, obliku i sadr`aju iskaznice iz stava (5) ovog ~lana
odre|uje ministar saobra}aja Kantona Sarajevo (u daljem
tekstu ministar) posebnim pravilnikom."
ZAKON
O OBAVEZAMA I OVLA[TENJIMA KONTROLORA
OPERATERA JAVNOG PRIJEVOZA PUTNIKA U
KANTONU SARAJEVO
Lice koje je zate~eno u vozilu bez odgovaraju}e vozne karte iz
stava (1) du`no je na zahtjev ovla{tenog kontrolora platiti
doplatnu kartu ili pokazati li~ne identifikacione isprave radi
utvr|ivanja identiteta kako bi putem ovla{tenog lica pokrenuli
prekr{ajni postupak zbog neposjedovanja vozne karte.
(3) Licu koje se zatekne u vozilu bez odgovaraju}e vozne karte iz
stava (2) ovog ~lana, kontrolor }e uru~iti opomenu koja
obavezno sadr`i:
a) podatke o putniku (ime, prezime, broj li~ne isprave i
adresu stanovanja);
b) visinu nov~ane kazne;
c) datum dospije}a obaveze;
d) liniju javnog prijevoza putnika, broj i vrstu vozila;
e) datum izdavanja i
f) potpis i broj iskaznice kontrolora.
(4) Kontrolor je ovla{ten od putnika izuzeti neispravnu voznu
kartu ili iskaznicu i istu zadr`ati do izmirenja obaveza
upu}uju}i putnika na kupovinu doplatne karte.
(5) Ukoliko je neispravna vozna karta ili iskaznica, krivotvorena,
kontrolor }e od putnika uzeti li~ne podatke, oduzeti
krivotvorenu voznu kartu ili iskaznicu i pozvati pripadnike
nadle`ne uprave Ministarstva unutra{njih poslova da preuzme
podatke putnika kod kojeg je prona|ena krivotvorena vozna
karta, kao i krivotvorenu voznu kartu, na daljnju obradu.
(6) Ukoliko putnik iz stava (5) napusti vozilo, kontrolor }e pozvati
nadle`nu upravu Ministarstva unutra{njih poslova i istoj
dostaviti li~ne podatke od putnika kod kojeg je prona|ena
krivotvorena vozna karta ili iskaznica i navedene podatke
zajedno sa krivotvorenom voznom kartom ili iskaznicom
predati
ovla{tenim
slu`benim
osobama
Ministarstva
unutra{njih poslova na daljnju obradu.
(7) U slu~aju kada putnik odbija kupiti voznu kartu i nakon
uru~ene opomene iz stava (3) ovog ~lana, du`an je udaljiti se iz
vozila na prvom slijede}em stajali{tu.
(8) Ukoliko putnik odbije da kontroloru poka`e identifikacione
dokumente iz stava (2) i stava (5) ovog ~lana, te ukoliko putnik
bude odbijao da napusti vozilo iz stava (7) ovog ~lana,
kontrolor }e pozvati nadle`nu upravu Ministarstva unutra{njih
poslova da ovla{tene slu`bene osobe preuzmu podatke putnika
za daljnju obradu.
(9) Na osnovu sa~injene opomene kontrolor sastavlja zapisnik i
dostavlja ga ovla{tenom licu operatera radi podno{enja
zahtjeva za pokretanje prekr{ajnog postupka i izdavanja
prekr{ajnog
naloga
prema
kantonalnom
inspektoratu
http://ms.ks.gov.ba/sites/ms.ks.gov.ba/ ... 037-14.pdf
a ostale probleme rjesava ministar:
"Bli`e odredbe o na~inu vr{enja kontrole, uvjetima, na~inu
izdavanja, obliku i sadr`aju iskaznice iz stava (5) ovog ~lana
odre|uje ministar saobra}aja Kantona Sarajevo (u daljem
tekstu ministar) posebnim pravilnikom."
ZAKON
O OBAVEZAMA I OVLA[TENJIMA KONTROLORA
OPERATERA JAVNOG PRIJEVOZA PUTNIKA U
KANTONU SARAJEVO
Lice koje je zate~eno u vozilu bez odgovaraju}e vozne karte iz
stava (1) du`no je na zahtjev ovla{tenog kontrolora platiti
doplatnu kartu ili pokazati li~ne identifikacione isprave radi
utvr|ivanja identiteta kako bi putem ovla{tenog lica pokrenuli
prekr{ajni postupak zbog neposjedovanja vozne karte.
(3) Licu koje se zatekne u vozilu bez odgovaraju}e vozne karte iz
stava (2) ovog ~lana, kontrolor }e uru~iti opomenu koja
obavezno sadr`i:
a) podatke o putniku (ime, prezime, broj li~ne isprave i
adresu stanovanja);
b) visinu nov~ane kazne;
c) datum dospije}a obaveze;
d) liniju javnog prijevoza putnika, broj i vrstu vozila;
e) datum izdavanja i
f) potpis i broj iskaznice kontrolora.
(4) Kontrolor je ovla{ten od putnika izuzeti neispravnu voznu
kartu ili iskaznicu i istu zadr`ati do izmirenja obaveza
upu}uju}i putnika na kupovinu doplatne karte.
(5) Ukoliko je neispravna vozna karta ili iskaznica, krivotvorena,
kontrolor }e od putnika uzeti li~ne podatke, oduzeti
krivotvorenu voznu kartu ili iskaznicu i pozvati pripadnike
nadle`ne uprave Ministarstva unutra{njih poslova da preuzme
podatke putnika kod kojeg je prona|ena krivotvorena vozna
karta, kao i krivotvorenu voznu kartu, na daljnju obradu.
(6) Ukoliko putnik iz stava (5) napusti vozilo, kontrolor }e pozvati
nadle`nu upravu Ministarstva unutra{njih poslova i istoj
dostaviti li~ne podatke od putnika kod kojeg je prona|ena
krivotvorena vozna karta ili iskaznica i navedene podatke
zajedno sa krivotvorenom voznom kartom ili iskaznicom
predati
ovla{tenim
slu`benim
osobama
Ministarstva
unutra{njih poslova na daljnju obradu.
(7) U slu~aju kada putnik odbija kupiti voznu kartu i nakon