Koksara problem a nije problem kad lozi opanke u furunidorkcic wrote:Prema stranici i aplikaciji AirVisual, u ovom trenutku smo peti najzagađeniji grad na svijetu:
Najveće zagađenje je izgleda u blizini mjerne stanice na Otoci, indeks 173.
Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
- славянин
#776 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
-
klosar pravi
#777 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Pa zamisli kako je u Delhiju onda

- Haris.ba
- Thorgerson
#779 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
To da se nema para je suplja. Prestanimo vise bit sadaka drustvo.Haris.ba wrote: A kako bi se to borili? Recimo, jedan kandidat za načelnika iz Naše stranke je predlagao da se iz budžeta subvencionira kupovina peći na pelet.
Onda, pogledaš detaljnije i te peći za Sarajevo nisu rješenje. Bi bile bolje od uglja i drva - ali i te peći zagađuju.
Plin isto nije rješenje. Zbog - cijene. Hoćemo subvencionirati grijanje plinom? Po kojem kriteriju? Pa svako koga znam ko ima plinsku instalaciju u kući, i koristi je uglavnom samo za toplu vodu i eventualno kuhanje. Za grijanje ide kotao na čvrsta goriva.
Kako natjerati čitava nova naselja individualnih stambenih objekata da prestanu ložiti ugalj i drva? Subvencionirati uvođenje toplana u kuće? Pa da ti vlast određuje kada će paliti i gasiti grijanje?
Ostaje struja. Ali, opet je problem cijena. Kod nas nisu primjereni za većinu kuća centralni sistemi klime. Plus ako ti treba jači priključak košta ko da si željezara i aluminij kombinovano.
Cuj nema para, a izgradio kucu, pa ko jos u to moze vjerovati. Sta je vama. Ja prodjem pored kuca od tri sprata gdje se lozi boga pitaj sta. Zasto nisi napravio dva sprata i taj treci sprat ulozio u kvalitetno grijanje i izolaciju?
Imas kucu od ranije, nemas para. Izvoli prodaj je, preseli se u mali stan i vozdra.
Ko pita ostale gradjane kako oni mogu placati struju, toplane, plin itd?
Nije plin skup. Pa ni struja. Ako napravis kucu kako treba. Ja zivim u stanu sa dobrom izolacijom, zimi mi jedan radijator radi. Kuham se od vrucine. Zato sto je gubljenje toplote svedeno na minimum. Dovoljno je da troje ljudi sjedi u jednoj prostoriji, ugrije se.
Ove kuce dobrih bosnjaka ni nuklearke ne bi mogle ugrijat.
- amar1994
#780 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
ma jebi ih ba,dokle god me/nas truje boli me q jel ima ili nema za grijanja
hajmo svi u SarajvO,hajmo spustit cijenu rada svih zanimanja i platu na 500KM u glavnom gradu citaj najskupljem(kao i svugdje u svijetu) jer smo dosli iz pm i glasali za SDOOOO ,hajmo malo ilegalnih kuca napravit pa lozit,hajmo imat auto a ne imat za fasade i toplotne izolacije ,hajmo srat po Sarajevu kad nam vise ne treba...
dalje necu,jer mogu do sutra
Last edited by amar1994 on 25/10/2018 16:55, edited 3 times in total.
-
klosar pravi
#781 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Haris.ba wrote:
Evo Delhi
https://www.ndtv.com/delhi-news/delhi-w ... li-1937250
Nije ni u Sarajevu puno bolje.
Gdje nije..
Bukvalno bez maske ne možeš hodat tamo
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#782 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Mislis da bi uspio napraviti kucu da je platio sve dozvole i prikljucke koji vrijede vise nego materijal i 5 jarana na "mobi"Thorgerson wrote: To da se nema para je suplja. Prestanimo vise bit sadaka drustvo.
Cuj nema para, a izgradio kucu, pa ko jos u to moze vjerovati. Sta je vama. Ja prodjem pored kuca od tri sprata gdje se lozi boga pitaj sta. Zasto nisi napravio dva sprata i taj treci sprat ulozio u kvalitetno grijanje i izolaciju?
Imas kucu od ranije, nemas para. Izvoli prodaj je, preseli se u mali stan i vozdra.
Ko pita ostale gradjane kako oni mogu placati struju, toplane, plin itd?
Nije plin skup. Pa ni struja. Ako napravis kucu kako treba. Ja zivim u stanu sa dobrom izolacijom, zimi mi jedan radijator radi. Kuham se od vrucine. Zato sto je gubljenje toplote svedeno na minimum. Dovoljno je da troje ljudi sjedi u jednoj prostoriji, ugrije se.
Ove kuce dobrih bosnjaka ni nuklearke ne bi mogle ugrijat.
Moze drzava zabraniti sve ove stvari za lozenje, ali opet kazem mora obezbjediti alternativu koju ne mogu jer su legalizovali nesto sto nikad ne bi smjeli legalizovati.
Koliko ima septickih jama nebetoniranih
Sve legalizovano
-
KIseljak12
#783 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Nek obuku 2-3 dzemperamk ultra wrote:koje je rješenje za grijanje?KIseljak12 wrote:Nek udare porez na maloprodajni ugalj, ko na cigare i duhan.
Onda ce imati svercere uglja pored svercera duhana, pa nek i njih malo ganjaju.
Nisu pusaci ti koji uzrokuju zagadjenje na gradskom nivou nego "lozionicari".
Malo se salim s dzemperima i svercerima ugljem.
Ono sto je sigurno je da su danasnja zagadjenja posljedica odsustva urbanisticke politike zadnjih tridesetak godina.
Kada imas stambene zgrade, lakse je zabraniti ljudima da loze sve i svasta, pa i da loze uopste.
Nasuprot tome, kada imas brda preplavljenama kucama "siromasnih" ljudi koji jadni eto nisu imali gdje drugo, pa su tu morali napraviti kuce na par spratova, bez fasada, jer jebiga nema se, onda je puno teze nametati neke alternative.
- VladaFBiH
#784 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
da se sve ovo riješiti u roku par godina jedan od načina može (pojednostavljeno) ići i ovako:KIseljak12 wrote:Nek obuku 2-3 dzemperamk ultra wrote:koje je rješenje za grijanje?KIseljak12 wrote:Nek udare porez na maloprodajni ugalj, ko na cigare i duhan.
Onda ce imati svercere uglja pored svercera duhana, pa nek i njih malo ganjaju.
Nisu pusaci ti koji uzrokuju zagadjenje na gradskom nivou nego "lozionicari".
Malo se salim s dzemperima i svercerima ugljem.
Ono sto je sigurno je da su danasnja zagadjenja posljedica odsustva urbanisticke politike zadnjih tridesetak godina.
Kada imas stambene zgrade, lakse je zabraniti ljudima da loze sve i svasta, pa i da loze uopste.
Nasuprot tome, kada imas brda preplavljenama kucama "siromasnih" ljudi koji jadni eto nisu imali gdje drugo, pa su tu morali napraviti kuce na par spratova, bez fasada, jer jebiga nema se, onda je puno teze nametati neke alternative.
1. Prve godine zabraniš ulaz i transport kroz kanton svih vrsta uglja osim onih koji imaju mali udio sumpora i visok broj kalorija
2. Druge godine staviš taksu na ugalj koju prebaciš u fond za subvencioniranje uvođenja održivih oblika zagrijavanja + kanton plaća gasifikaciju do kuće naselje po naselje (ili ako se odluče na Kakanj - toplovod kroz mahale, naravno ako je to tehnički izvodivo)
3. treće, četvrte i pete samo dižeš takse i subvencioniraš prelazak na druge oblike
4. šeste zabraniš bilo kakav ulazak uglja u KS jer je prelazni period od 5 godina sasvim dovoljan
Sve ovo će sigurno pratiti EU fondovi jer je svima interes smanjenje zagađenja i globalnog zatopljavanja - siguran sam da bi dobrim dijelom finansirali gasifikaciju ili toplifikaciju brda kada bi im se projekt napravio kako treba
- Haris.ba
#785 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Kako ćeš zabraniti ulaz uglja? Ko bi to trebao da provjerava uvozi li se ugalj u kanton.VladaFBiH wrote:da se sve ovo riješiti u roku par godina jedan od načina može (pojednostavljeno) ići i ovako:
1. Prve godine zabraniš ulaz i transport kroz kanton svih vrsta uglja osim onih koji imaju mali udio sumpora i visok broj kalorija
2. Druge godine staviš taksu na ugalj koju prebaciš u fond za subvencioniranje uvođenja održivih oblika zagrijavanja + kanton plaća gasifikaciju do kuće naselje po naselje (ili ako se odluče na Kakanj - toplovod kroz mahale, naravno ako je to tehnički izvodivo)
3. treće, četvrte i pete samo dižeš takse i subvencioniraš prelazak na druge oblike
4. šeste zabraniš bilo kakav ulazak uglja u KS jer je prelazni period od 5 godina sasvim dovoljan
Sve ovo će sigurno pratiti EU fondovi jer je svima interes smanjenje zagađenja i globalnog zatopljavanja - siguran sam da bi dobrim dijelom finansirali gasifikaciju ili toplifikaciju brda kada bi im se projekt napravio kako treba
Eno probali su u Novom Travniku da spriječe šumske krađe. Pa ljudi nemaju sada drva da kupe.
- VladaFBiH
#786 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
koliko imaš ulaza u grad kojim može kamion uči u grad? Vogošća, Stup, Ilidža, Dobrinja, Vraca, kod Sunny Land-a (ne mogu da se sjetim imena ulice u koju se uključuje), Pale - dopuni ako sam neki zaboravio. Angažuješ policiju da kontroliše kamione koji voze ugalj + još dodaš vagu da vidiš da li je opterećenje po osovini u zakonskim normamaHaris.ba wrote:Kako ćeš zabraniti ulaz uglja? Ko bi to trebao da provjerava uvozi li se ugalj u kanton.VladaFBiH wrote:da se sve ovo riješiti u roku par godina jedan od načina može (pojednostavljeno) ići i ovako:
Eno probali su u Novom Travniku da spriječe šumske krađe. Pa ljudi nemaju sada drva da kupe.
- Haris.ba
#787 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
A što samo ugalj? Što ne recimo i narkotike? Provjera oružja. I krivotvorene Guči majice? Što ne i da se prate ukradena auta?VladaFBiH wrote:koliko imaš ulaza u grad kojim može kamion uči u grad? Vogošća, Stup, Ilidža, Dobrinja, Vraca, kod Sunny Land-a (ne mogu da se sjetim imena ulice u koju se uključuje), Pale - dopuni ako sam neki zaboravio. Angažuješ policiju da kontroliše kamione koji voze ugalj + još dodaš vagu da vidiš da li je opterećenje po osovini u zakonskim normama + inspekcija obilazi stovarišta i kažnjava (ovo su radili prije rata kada nisi mogao uvesti svakakvo smeće od uglja u Sa)
Možemo komotno napraviti i carinsku policiju kantona. Možemo i kantonalne prelaze sa rampama i kućarama.
Hoću reći - takva vrsta zabrane je kontraproduktivna. Isto ko vrijeme prohibicije alkohola u Americi. Može, ali mnogo košta. I opet ima crno tržište.
A da ne otvaram pitanje rudara iz rudnika. Pa mi dan danas imamo ljude koji nelegalno rudare ugalj. To zbog socijale i korupcije nismo u stanju spriječiti. Samo treba staviti ogradu oko kopa rudnika, i kameru na ulaz i rampu. Ni to ne može.
A kamoli koji je to udar na legalne rudare.
P.S.
Da ne zaboravim. Trenutno postoji odluka o tome koja kaloričnost uglja se može prodavati u KS. Ko to može provjeriti? Da ne duljim - vlasti nije u interesu napraviti inspekciju koja bi mogla stvarno da "inpektoriše". A ni narodu očito.
- VladaFBiH
#788 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
ok. znači rješenje je da dišemo prljav zrak jer je ovo prohibicijaHaris.ba wrote:A što samo ugalj? Što ne recimo i narkotike? Provjera oružja. I krivotvorene Guči majice? Što ne i da se prate ukradena auta?VladaFBiH wrote:koliko imaš ulaza u grad kojim može kamion uči u grad? Vogošća, Stup, Ilidža, Dobrinja, Vraca, kod Sunny Land-a (ne mogu da se sjetim imena ulice u koju se uključuje), Pale - dopuni ako sam neki zaboravio. Angažuješ policiju da kontroliše kamione koji voze ugalj + još dodaš vagu da vidiš da li je opterećenje po osovini u zakonskim normama + inspekcija obilazi stovarišta i kažnjava (ovo su radili prije rata kada nisi mogao uvesti svakakvo smeće od uglja u Sa)
Možemo komotno napraviti i carinsku policiju kantona. Možemo i kantonalne prelaze sa rampama i kućarama.
Hoću reći - takva vrsta zabrane je kontraproduktivna. Isto ko vrijeme prohibicije alkohola u Americi. Može, ali mnogo košta. I opet ima crno tržište.
A da ne otvaram pitanje rudara iz rudnika. Pa mi dan danas imamo ljude koji nelegalno rudare ugalj. To zbog socijale i korupcije nismo u stanju spriječiti. Samo treba staviti ogradu oko kopa rudnika, i kameru na ulaz i rampu. Ni to ne može.
A kamoli koji je to udar na legalne rudare.
Čumur je zlo i troškovi liječenja raka pluća i kardiovaskulasnih bolesti koje nam slijede su višestruko manji od svega ovoga i treba ga protjerati iz gradova bez obzira na "socijalnu" cijenu jer je najskuplje ništa ne raditi kao do sada - 1984 je bio uspješno protjeran ali se sa poslijeratnom vlasti vratio na velika vrata. Dovoljno je samo izračunati koliko košta liječenje osobe koja zbog čumura dobije rak pluća i vidjeti kolike su zapravo uštede koje se ostvaruju sa radikalnim pristupom
- VladaFBiH
#789 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
ja upravo i govorim o radikalnom sprovođenju ove odluke za početak... dok se ne protjera zauvijek iz grada. Da li će kontrolu vršiti policija ili inspekcije - zaboli me samo neka ih vršeHaris.ba wrote: P.S.
Da ne zaboravim. Trenutno postoji odluka o tome koja kaloričnost uglja se može prodavati u KS. Ko to može provjeriti? Da ne duljim - vlasti nije u interesu napraviti inspekciju koja bi mogla stvarno da "inpektoriše". A ni narodu očito.
- Haris.ba
#790 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Šta nekoga boli briga koliko košta liječenje kada mu je hladno. A kad si socijala najjeftinije sa grijanjem je preko uglja.VladaFBiH wrote: ok. znači rješenje je da dišemo prljav zrak jer je ovo prohibicijai ne košta puno držati 7-8 patrola 24/7 na ulazima u grad - svakako ništa ne rade a primaju platu + ne bi se tako lako mogla izvesti ukradena auta iz kantona... ali *bg ga to je ipak kontraproduktivno jer propade biznis...
Čumur je zlo i troškovi liječenja raka pluća i kardiovaskulasnih bolesti koje nam slijede su višestruko manji od svega ovoga i treba ga protjerati iz gradova bez obzira na "socijalnu" cijenu jer je najskuplje ništa ne raditi kao do sada - 1984 je bio uspješno protjeran ali se sa poslijeratnom vlasti vratio na velika vrata. Dovoljno je samo izračunati koliko košta liječenje osobe koja ima rak pluća zbog čumura i vidjeti kolike su zapravo uštede koje se ostvaruju sa radikalnim pristupom
Te svakako ništa nećeš platiti kad se odeš liječiti od bolesti izazvanih onečišćenjem zraka. Tj. tebe kao individuu ne košta ništa.
Hoću da ti ukažem da tom pričom o "društvenom trošku", kao i zabranama u BiH ovaj problem nećeš riješiti. Možda neki drugi, ali ovaj nećeš.
Eto, ima odluka o kvaliteti uglja - pa se ne sprovodi. Tj. hoću da ti ponovim što sam napisao. Moraju se invetivnija rješenja tražiti za ovaj problem.
- VladaFBiH
#791 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
bez namjere da trolam: koja inventivnija rješenja kada svako uključuje radikalno protjerivanje čumura iz grada - prema mom mišljenju nemoguće ga je odmah protjerati ali sa razumnim rokom 5-7. godina itekako moguće pogotovo jer je to trend u cijelom svijetu. Alternative su plin ili toplovod Kakanj koji bi opsuživao cijeli kanton (ne znam koliko je ovo tehnički moguće a vjerovatno jeste). Siguran sam da se ove stvari mogu naći sredstva od EU koja bi pomogla da se riješi problem zagađenja jer EU nije ništa riješila ako mi i dalje ložimo čumur i doprinosimo globalnom zagrijavanju i to doslovno u njihovom predgrađu... moji postovi su ovakvi jer sam jednostavno ispiž*en inertnošću, nesposobnošću kao i sa bolom u ku*cu dosadašnje vlade - iskreno nadam se da će nova biti bolja ili ću i ja napokon odlučiti da dignem sidro i odem negdje gdje možeš uživati u životuHaris.ba wrote:Šta nekoga boli briga koliko košta liječenje kada mu je hladno. A kad si socijala najjeftinije sa grijanjem je preko uglja.VladaFBiH wrote: ok. znači rješenje je da dišemo prljav zrak jer je ovo prohibicijai ne košta puno držati 7-8 patrola 24/7 na ulazima u grad - svakako ništa ne rade a primaju platu + ne bi se tako lako mogla izvesti ukradena auta iz kantona... ali *bg ga to je ipak kontraproduktivno jer propade biznis...
Čumur je zlo i troškovi liječenja raka pluća i kardiovaskulasnih bolesti koje nam slijede su višestruko manji od svega ovoga i treba ga protjerati iz gradova bez obzira na "socijalnu" cijenu jer je najskuplje ništa ne raditi kao do sada - 1984 je bio uspješno protjeran ali se sa poslijeratnom vlasti vratio na velika vrata. Dovoljno je samo izračunati koliko košta liječenje osobe koja ima rak pluća zbog čumura i vidjeti kolike su zapravo uštede koje se ostvaruju sa radikalnim pristupom
Te svakako ništa nećeš platiti kad se odeš liječiti od bolesti izazvanih onečišćenjem zraka. Tj. tebe kao individuu ne košta ništa.
Hoću da ti ukažem da tom pričom o "društvenom trošku", kao i zabranama u BiH ovaj problem nećeš riješiti. Možda neki drugi, ali ovaj nećeš.
Eto, ima odluka o kvaliteti uglja - pa se ne sprovodi. Tj. hoću da ti ponovim što sam napisao. Moraju se invetivnija rješenja tražiti za ovaj problem.
- Haris.ba
#792 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Rješenja koja su u praksi sprovediva. Možemo mi sutra politički donijeti razne odluke. Ali, ostaju očito mrtvo slovo na papiru.VladaFBiH wrote:bez namjere da trolam: koja inventivnija rješenja kada svako uključuje radikalno protjerivanje čumura iz grada - prema mom mišljenju nemoguće ga je odmah protjerati ali sa razumnim rokom 5-7. godina itekako moguće pogotovo jer je to trend u cijelom svijetu. Alternative su plin ili toplovod Kakanj koji bi opsuživao cijeli kanton (ne znam koliko je ovo tehnički moguće a vjerovatno jeste). Siguran sam da se ove stvari mogu naći sredstva od EU koja bi pomogla da se riješi problem zagađenja jer EU nije ništa riješila ako mi i dalje ložimo čumur i doprinosimo globalnom zagrijavanju i to doslovno u njihovom predgrađu... moji postovi su ovakvi jer sam jednostavno ispiž*en inertnošću, nesposobnošću kao i sa bolom u ku*cu dosadašnje vlade - iskreno nadam se da će nova biti bolja ili ću i ja napokon odlučiti da dignem sidro i odem negdje gdje možeš uživati u životu
Kako natjerati kuću u Buća Potoku da se prikopča na centralno grijanje? Može samo ako nema obaveze plaćanja ako se isključi sa sistema (to je tek nedavno uvedeno u toplanama). Može jedino ako je jeftinije od uglja i drva.
A postoje li šanse da toplane budu ta firma? Kada nisu sposobni napraviti četvrt vijeka poslije rata sistem da onoga ko ne plaća skinu sa sistema.
-
high_volume
#793 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Podsjećam na Odluku o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo
http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... -_zrak.pdf
za čije provođrenje odgovornost pada na Kanton, Grad i Općine, svaka za svoju nadležnost i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Dakle, propisi postoje, ali, uobičejeno za našu državu na svim nivoima, ne provode se, ili se malo provode, ili prema određenim interesima.
http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... -_zrak.pdf
za čije provođrenje odgovornost pada na Kanton, Grad i Općine, svaka za svoju nadležnost i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Dakle, propisi postoje, ali, uobičejeno za našu državu na svim nivoima, ne provode se, ili se malo provode, ili prema određenim interesima.
- Logovan
#794 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Jest nam nešto zrak čist, nema smoga, sigurno je do one zelene fasade iz Titove.
- mayab
#795 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Zar nije krepala, nisam bas tu prolazio i obraćao pažnju ??Logovan wrote:Jest nam nešto zrak čist, nema smoga, sigurno je do one zelene fasade iz Titove.
- Logovan
#796 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ma bolja je sada, nego kada su je postavili. Živnula pravo, zeleni se.mayab wrote:Zar nije krepala, nisam bas tu prolazio i obraćao pažnju ??Logovan wrote:Jest nam nešto zrak čist, nema smoga, sigurno je do one zelene fasade iz Titove.
Ma zajebavam se, krepala davnih dana bolan, nije trajala ni mjesec ja mislim.
- problemnatravunu
#797 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Apropo tih "živih" fasada, sa živim biljkama, travom, itd., bio sam skoro u Istanbulu, tamo se to masovno koristi na betonskim potpornim zidovima, uz velike gradske ceste, hajmo reci gradske autoputeve , a sadjenjem razlicitih vrsta dobije se i jako lijepa ornamentika!
I tačno se vidi kako idu cijevi-šlaufi do tih zidova , koje snabijevaju biljke vodom i hranom!
Uglavnom, izgleda perfektno, kao uostalom i vecina stvari po Istanbulu
Gledaj ljepote, a uz to i proćišćava zrak, definitivno

http://www.aktasplant.com/proje-detay/duvar-bahce
I tačno se vidi kako idu cijevi-šlaufi do tih zidova , koje snabijevaju biljke vodom i hranom!
Uglavnom, izgleda perfektno, kao uostalom i vecina stvari po Istanbulu
Gledaj ljepote, a uz to i proćišćava zrak, definitivno

http://www.aktasplant.com/proje-detay/duvar-bahce
- insaneinthebrain
#798 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
preko puta kancelarije komsija nalozio ugalj. Inverter uvukao toliki smrad da se ne mize disati. Proklinjem dan i onog ko je dozvolio da se ugalj koristi za lozenjeSarajevo - 2018-11-20 3PM - PM2.5 - 161 AQI - Unhealth
- mayab
#799 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ha ha ha, očekujem da levati sad zabrane vozanje nekim autima, kao da će to riješiti problem, ali neće zabraniti loženje, uglja sumnjivog kvaliteta, guma, cipela, laminata....to je ono kad rjesenje problema ne tražiš tamo gdje i jeste, nego tamo gdje ti je lakše i bliže!
I naravno , tu ga nećeš naći!
I naravno , tu ga nećeš naći!
-
focko
#800 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
kako da kontrolisu ko sta lozi? da idu po kucama?