Pa heboga smrt ko da je tesko procitati stranicu unazad i vidjeti pragmaticne razloge sto je RS bolje biti pola BiH, nego pokrajina bez ingerencija u Srbiji. I napose sto ce Srbiji pripajanje teritorije koje niko ne bi priznao i novih 150 000 nezaposlenih ?palermo wrote:Pa ne pričamo o rezultatima nego o želji. Valjda ne sumnjaš da su Srbi koji su živjeli u RSK ili Kosovu htjeli biti sastavni dio srpske države. Što bi drugačije mislili u RS-u.SaraFina wrote:
Ratovali su Srbi i u RSK a takodje i na Kosovu.
Pa ništa od tih teritorija. Medjutim slazem se da je srpska politika negativan faktor i direktno miješanje u politiku medjunarodno priznate drzave BiH.
Odakle vam samo ta ideja da bi RS htio biti zaseban država ako bi mao mogućnost ujedinjenja sa Srbijom. To je samo ubleha koju neki pokušavaju prodati.
Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#776 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
- SaraFina
#777 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
palermo wrote:Pa ne pričamo o rezultatima nego o želji. Valjda ne sumnjaš da su Srbi koji su živjeli u RSK ili Kosovu htjeli biti sastavni dio srpske države. Što bi drugačije mislili u RS-u.SaraFina wrote:
Pa ništa od tih teritorija. Medjutim slazem se da je srpska politika negativan faktor i direktno miješanje u politiku medjunarodno priznate drzave BiH.
Odakle vam samo ta ideja da bi RS htio biti zaseban država ako bi mao mogućnost ujedinjenja sa Srbijom. To je samo ubleha koju neki pokušavaju prodati.
Ja ti hoću reći da neuspješnost srpske politike od devedesetih pa do sada dovela je do toga da im je na kraju RS jedino ostala kao dio kolača od svih velikosrpskih planova.
Ko još pominje Kosovo? A RSK? Niko..
Toga su svjesni i Srbi u RS. Zato mislim da oni se ne zanose u pomijeranje granica na Drini.
Istina da im je entitet prelaz do neke mozebitne samostalnosti. No da bi dozvolili Srbiji da se potkusuruje s njima u RS-u kao što je to uradila sa Srbima na sjeveru Kosova to sigurno ne bi.
Postoji veliki jaz u politici izmedju BG prema B.L i obratno.
Naoko jedinstveni po pitanju opstanka ali u dubini duše gorka pilula su jedni drugima.
-
palermo
#778 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
To što ti pišeš se zove šuplja....pragmatični razlozi bi rekli da svaki trebinjac bi htio da bude u sastavu Federacije pa opet neće....._BataZiv_0809 wrote:
Pa heboga smrt ko da je tesko procitati stranicu unazad i vidjeti pragmaticne razloge sto je RS bolje biti pola BiH, nego pokrajina bez ingerencija u Srbiji. I napose sto ce Srbiji pripajanje teritorije koje niko ne bi priznao i novih 150 000 nezaposlenih ?
- Hajvan
#779 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Ovi su vazda u pravu.
Samo su se sad malo zajebali s argumentima... imam argumente sada i ja i ne mislim ih ispuštati iz ruku… takođe, argumente i argumentaciju ću prenijeti na slijedeću generaciju- uvevcane za znacajan argumetirani iznos.
ja teme i govana
Samo su se sad malo zajebali s argumentima... imam argumente sada i ja i ne mislim ih ispuštati iz ruku… takođe, argumente i argumentaciju ću prenijeti na slijedeću generaciju- uvevcane za znacajan argumetirani iznos.
ja teme i govana
- stakasa
#780 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Imas li podatke za Stolac?Mister Yes wrote:Danas ne. Ali u budućnosti će biti itekako lako nacrtati treći entitet. Teritorije Federacije su sve više homogene to jest sve manje multietničke. Pogledajmo samo kako se Federacija brzo i efikasno PRIRODNO etnički čisti:155_mm wrote:ni treci entitet se ne moze na miru dogovoriti a neki tvrde da bi se drzava raspala dozgovorno
Rođeni/Umrli 2013-te godine:
Unsko Sanski Kanton
Bošnjaci 2136/2017
Hrvati 9/60
Srbi 8/179
Tuzlanski Kanton
Bošnjaci 4105/3245
Hrvati 97/340
Srbi 15/151
Zeničko Dobojski Kanton
Bošnjaci 3159/2571
Hrvati 172/583
Srbi 15/163
sa posebnim osvrtom na dvije opštine gdje su Hrvati još gajili neke nade i koje su računali kao djelove HB:
Usora
Bošnjaci 10/3
Hrvati 16/50
Žepče
Bošnjaci 132/90
Hrvati 105/138
Kanton Sarajevo
Bošnjaci 3890/2946
Hrvati 105/275
Srbi 38/281
Srednjo Bosanski kanton
Bošnjaci 1496/1234
Hrvati 625/935
Srbi 12/31
sa posebnim osvrtom na opštine koje su Hrvati računali kao buduće dijelove Herceg Bosne:
Busovača
Bošnjaci 106/86
Hrvati 61/76
Dobretići
Hrvati 3/18
Fojnica
Bošnjaci 91/71
Hrvati 26/62
Jajce
Bošnjaci 124/131
Hrvati 66/97
Kiseljak
Bošnjaci 71/68
Hrvati 96/124
Kreševo
Bošnjaci 14/7
Hrvati 24/55
Novi Travnik
Bošnjaci 159/101
Hrvati 74/103
Travnik
Bošnjaci 393/281
Hrvati 86/173
Bugojno
Bošnjaci 232/206
Hrvati 29/80
Vitez
Bošnjaci 93/61
Hrvati 114/80
ALI zato u Mostaru:
Grad Mostar
Bošnjaci 408/453
Hrvati 565/485
I tako, mic po mic, nasljednici Bakira i Dragana za 20-30 godina neće imati problema da nacrtaju treći entitet. Moći će povući liniju hirurški prezizno koja neće ostaviti praktično nikoga od njihovog naroda sa "druge strane". Ili ako ostane biće to par hiljada penzionera.
- Mister Yes
#781 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Stolacstakasa wrote: Imas li podatke za Stolac?
Bošnjaci 39/52
Hrvati 47/87
Srbi 1/3
- stakasa
#782 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Saka jada i jedni i drugi znaci. Kakav je Gornji Vakuf, Bugojno...? I hvala na odgovoruMister Yes wrote:Stolacstakasa wrote: Imas li podatke za Stolac?
Bošnjaci 39/52
Hrvati 47/87
Srbi 1/3
- filosofman
#783 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Bosna i Hercegovina samu sebe "brani" od svih potencijalnih separatizama a zbog svojevrsne teritorijalne pat pozicije?!
Kako to Bosna i Hercegovina samu sebe brani, u svome autorskom tekstu je objasnio Bojan Bajić, pa kome nije mrsko neka prvo pročita autorski tekst Bojana Bajića, pa nakon teksta (koji je malo poduži?) neka komentariše i da svoje mišljenje o onome što je Bojan Bajić napisao.
http://forum.klix.ba/bosna-i-hercegovin ... 32509.html
Kako to Bosna i Hercegovina samu sebe brani, u svome autorskom tekstu je objasnio Bojan Bajić, pa kome nije mrsko neka prvo pročita autorski tekst Bojana Bajića, pa nakon teksta (koji je malo poduži?) neka komentariše i da svoje mišljenje o onome što je Bojan Bajić napisao.
-
saimidin
#784 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
filosofman wrote:Bosna i Hercegovina samu sebe "brani" od svih potencijalnih separatizama a zbog svojevrsne teritorijalne pat pozicije?!
tekst nije los, ali je od prije 5 godina
i predvidja situacije za nekih 20 godina unaprijed, sto je prilicno besmisleno.
- filosofman
#785 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Politika ti i jeste trka na duge staze, ne na kratke i odatle nije besmisleno?saimidin wrote:filosofman wrote:Bosna i Hercegovina samu sebe "brani" od svih potencijalnih separatizama a zbog svojevrsne teritorijalne pat pozicije?!
tekst nije los, ali je od prije 5 godina
i predvidja situacije za nekih 20 godina unaprijed, sto je prilicno besmisleno.
- Mister Yes
#786 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Gornji Vakufstakasa wrote:Saka jada i jedni i drugi znaci. Kakav je Gornji Vakuf, Bugojno...? I hvala na odgovoru
Bošnjaci 99/99
Hrvati 42/55
Bugojno
Bošnjaci 232/206
Hrvati 29/80
Srbi 0/5
Još nešto?
- stakasa
#787 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Ko bi reko za Gornji Vakuf. Na njemu je Tudjman zube slomioMister Yes wrote:Gornji Vakufstakasa wrote:Saka jada i jedni i drugi znaci. Kakav je Gornji Vakuf, Bugojno...? I hvala na odgovoru
Bošnjaci 99/99
Hrvati 42/55
Bugojno
Bošnjaci 232/206
Hrvati 29/80
Srbi 0/5
Još nešto?
-
kopijas34
#788 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Ode Hrceg Bosna u mp3. Jos u Glamocu, Drvaru, Petrovcu Bosnjaci najbolje stoje sa prirastajem; jedini pozitivni vec godinama.
- Lincoln-Burrows
#789 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
U Drvaru nema Bošnjaka a u Glamoču su na manje od 25%. A Petrovac je u unsko sanskoj županiji.kopijas34 wrote:Ode Hrceg Bosna u mp3. Jos u Glamocu, Drvaru, Petrovcu Bosnjaci najbolje stoje sa prirastajem; jedini pozitivni vec godinama.
-
goodbar
#790 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Ovde se zaboravlja jedna cinjenica,a to je da narod koji ima vecinu u jednoj drzavi,oko 50.posto(mozda i vise,ne znam zasto se odugovlaci sa rezultatima popisa?),zivi na cetvrtini teritorije.Narod koji nije vecinski,zivi na polovini teritorije,a narod,koga ima oko 17.posto(po svim mjerilima,to je malo veca nacionalna manjina),takodje zivi na cetvrtini teritorije,kao i onaj narod koga ima oko 50.posto.Da li je to normalna situacija?Da li ima jos i jedne drzave,koja ima nesto slicno(osim Palestine,gdje su "demokratske"zemlje,omogucile naseljavanje jednom narodu,na ustrb drugog,kojeg su "fino"spakovali u izbjeglicke kampove)?Bila je,cini mi se Rodezija i Juznoafricka Unija,ali ni tamo vise nema toga.I jos nesto,vodje onog naroda,koji nije vecinski,a vlada na polovini teritorije drzave zvane BiH,malo im je i toga,vec,svako malo,prijeti da ce,sa svojim plenom,od 50.posto teritorije,izaci iz drzavne zajednice.To je prazna puska(koje se,jel' te plase dvojica),ali sa kojom utvrdjuje pazar,kao "Da se Vlasi ne dosete".SaraFina wrote:palermo wrote:Pa ne pričamo o rezultatima nego o želji. Valjda ne sumnjaš da su Srbi koji su živjeli u RSK ili Kosovu htjeli biti sastavni dio srpske države. Što bi drugačije mislili u RS-u.SaraFina wrote:
Ja ti hoću reći da neuspješnost srpske politike od devedesetih pa do sada dovela je do toga da im je na kraju RS jedino ostala kao dio kolača od svih velikosrpskih planova.
Ko još pominje Kosovo? A RSK? Niko..
Toga su svjesni i Srbi u RS. Zato mislim da oni se ne zanose u pomijeranje granica na Drini.
Istina da im je entitet prelaz do neke mozebitne samostalnosti. No da bi dozvolili Srbiji da se potkusuruje s njima u RS-u kao što je to uradila sa Srbima na sjeveru Kosova to sigurno ne bi.
Postoji veliki jaz u politici izmedju BG prema B.L i obratno.
Naoko jedinstveni po pitanju opstanka ali u dubini duše gorka pilula su jedni drugima.
- Mister Yes
#791 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Ja sam ovo pročitao prije nekoliko godina i od tada me zanima demografija. Prije nego sam pročitao taj tekst nije me zanimao ni natalitet ni popisi stanovništva ni bilo šta drugo vezano za demografiju. Bio sam ubijeđen da se BiH mora kad tad raspasti na tri dijela. Ali nakon što sam pročitao taj tekst sjećam se da sam danima skupljao podatke da se uvjerim da je zaista tako. Jedini razlog zašto BiH ima šansu da opstane u ovim granicama je demografija. Ključna tema za SVE u BiH.filosofman wrote:Bosna i Hercegovina samu sebe "brani" od svih potencijalnih separatizama a zbog svojevrsne teritorijalne pat pozicije?!
- Mister Yes
#792 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Bosanski PetrovacLincoln-Burrows wrote:U Drvaru nema Bošnjaka a u Glamoču su na manje od 25%. A Petrovac je u unsko sanskoj županiji.kopijas34 wrote:Ode Hrceg Bosna u mp3. Jos u Glamocu, Drvaru, Petrovcu Bosnjaci najbolje stoje sa prirastajem; jedini pozitivni vec godinama.
Bošnjaci 18/41
Srbi 5/85
Drvar
Bošnjaci 3/0
Hrvati 1/13
Srbi 26/120
Bosansko Grahovo
Hrvati 1/5
Srbi 7/30
Glamoč
Bošnjaci 11/11
Hrvati 10/19
Srbi 3/26
Broj umrlih je bolji pokazatelj trenutnog stanja a broj rođenih budućeg stanja
-
kopijas34
#793 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
To ti govorim. Samo sto su to sve skupa najteze vukojebine u BiH. Drvar, Glamoc, Duvno, Livno, Kupres.... teritorij toliko velik a niko ne zivi prakticki.Mister Yes wrote:Bosanski PetrovacLincoln-Burrows wrote:U Drvaru nema Bošnjaka a u Glamoču su na manje od 25%. A Petrovac je u unsko sanskoj županiji.kopijas34 wrote:Ode Hrceg Bosna u mp3. Jos u Glamocu, Drvaru, Petrovcu Bosnjaci najbolje stoje sa prirastajem; jedini pozitivni vec godinama.
Bošnjaci 18/41
Srbi 5/85
Drvar
Bošnjaci 3/0
Hrvati 1/13
Srbi 26/120
Bosansko Grahovo
Hrvati 1/5
Srbi 7/30
Glamoč
Bošnjaci 11/11
Hrvati 10/19
Srbi 3/26
- sinuhe
#794 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Pa dobro, Hrvati su u ta tri mjesta u prolazu. Bilo bi cudno nisu. Jadni ljudi.
- Lincoln-Burrows
#795 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
To su ti podaci sa FSZ pretpostavljam.Mister Yes wrote:Bosanski PetrovacLincoln-Burrows wrote:U Drvaru nema Bošnjaka a u Glamoču su na manje od 25%. A Petrovac je u unsko sanskoj županiji.kopijas34 wrote:Ode Hrceg Bosna u mp3. Jos u Glamocu, Drvaru, Petrovcu Bosnjaci najbolje stoje sa prirastajem; jedini pozitivni vec godinama.
Bošnjaci 18/41
Srbi 5/85
Drvar
Bošnjaci 3/0
Hrvati 1/13
Srbi 26/120
Bosansko Grahovo
Hrvati 1/5
Srbi 7/30
Glamoč
Bošnjaci 11/11
Hrvati 10/19
Srbi 3/26
Malo ću pojasniti, sve hercegovačke općine i ove u hercegbosanskoj županiji imaju preko 50% djece koja se
rađaju u Hrvatskoj jer time automatski stiču državljanstvo i dobiju porodiljnu naknadu i ta djeca nisu
registrirana u FSZ.
Evo primjer gradića Glamoča (ne cijele općine):
U Glamoču djeluje Osnovna škola "Fra Franjo Glavinić" s oko 350 učenika od kojih je oko 200 Hrvata, 100 Bošnjaka i 50 Srba.
Izvan gradića Glamoča žive isključivo Srbi i u jednom selu i Hrvati.
-
kopijas34
#796 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Nije demografija kljucni razlog zasto BiH ima sansu nego upravo razlika u emigraciji. Bosnjaci imaju velike centre (Sarajevo) koje mogu pruziti mladima nesto a i mlaim Bosnjacima izvan domovine. Ja ih znam par koji su zavrsili faxove ovdje i sada rade u BiH za norveske i Americke firme ili su poceli svoju firmu sa parama koje su ovdje zaradili. To je najvaznije jer za 30 godina BiH CE BITI PUSTARA SVUGDJE OSIM par vecih gradova.Zapadni Mostar sa 45.000 hrvata je mali gradic a ne metropola. Drugo nesto nemaju. Vitez je vec danas pola pola kao i Busovaca, Zepce itd. Sve kasabe.Mister Yes wrote:Ja sam ovo pročitao prije nekoliko godina i od tada me zanima demografija. Prije nego sam pročitao taj tekst nije me zanimao ni natalitet ni popisi stanovništva ni bilo šta drugo vezano za demografiju. Bio sam ubijeđen da se BiH mora kad tad raspasti na tri dijela. Ali nakon što sam pročitao taj tekst sjećam se da sam danima skupljao podatke da se uvjerim da je zaista tako. Jedini razlog zašto BiH ima šansu da opstane u ovim granicama je demografija. Ključna tema za SVE u BiH.filosofman wrote:Bosna i Hercegovina samu sebe "brani" od svih potencijalnih separatizama a zbog svojevrsne teritorijalne pat pozicije?!
Pored toga je bitno da osim Bosnjaka ima i drugih koji su veliki patrioti. Tako da je "nas" vise od 60% i u rastu smo a "njih" je manje od 40 % i u padu su velikom. Kada predjemo 75% onda je period rahat patnje zavrsen i ulazimo u novu fazu "stvaranje nacionalne drzave".
Last edited by kopijas34 on 01/12/2014 15:07, edited 1 time in total.
-
kopijas34
#797 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Da samo sto se hrvati iz tog glamoca i livna sele najvise u EU. Sta moze hrvate zadrzati u tim vukojebinama pored eu pasosa?Lincoln-Burrows wrote: To su ti podaci sa FSZ pretpostavljam.
Malo ću pojasniti, sve hercegovačke općine i ove u hercegbosanskoj županiji imaju preko 50% djece koja se
rađaju u Hrvatskoj jer time automatski stiču državljanstvo i dobiju porodiljnu naknadu i ta djeca nisu
registrirana u FSZ.
U Glamoču djeluje Osnovna škola "Fra Franjo Glavinić" s oko 350 učenika od kojih je oko 200 Hrvata, 100 Bošnjaka i 50 Srba.
A to da ih se 50% radja vani je naucna fantastika. Mozda 10% i to maximalno.
- BHCluster
#798 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Valjda Bosanski Petrovac i Unsko-Sanski kanton.Lincoln-Burrows wrote:U Drvaru nema Bošnjaka a u Glamoču su na manje od 25%. A Petrovac je u unsko sanskoj županiji.kopijas34 wrote:Ode Hrceg Bosna u mp3. Jos u Glamocu, Drvaru, Petrovcu Bosnjaci najbolje stoje sa prirastajem; jedini pozitivni vec godinama.
- Lincoln-Burrows
#799 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Čovječe brojke su neumoljive, nemoj da se brukaš već si se prosuo više puta.kopijas34 wrote:Da samo sto se hrvati iz tog glamoca i livna sele najvise u EU. Sta moze hrvate zadrzati u tim vukojebinama pored eu pasosa?Lincoln-Burrows wrote: To su ti podaci sa FSZ pretpostavljam.
registrirana u FSZ.
A to da ih se 50% radja vani je naucna fantastika. Mozda 10% i to maximalno.
- Lincoln-Burrows
#800 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Ovo Bosanski uvažavam a kanton je naziv koji može a i ne mora biti zajednički, meni je županija.BHCluster wrote:Valjda Bosanski Petrovac i Unsko-Sanski kanton.Lincoln-Burrows wrote:U Drvaru nema Bošnjaka a u Glamoču su na manje od 25%. A Petrovac je u unsko sanskoj županiji.kopijas34 wrote:Ode Hrceg Bosna u mp3. Jos u Glamocu, Drvaru, Petrovcu Bosnjaci najbolje stoje sa prirastajem; jedini pozitivni vec godinama.