Kupovna moć novog automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- supercali
#776 Re: Kupovna moć novog automobila
cuj 2 bajrama
nabroj i ramazan da ne jedes skoro nista taj mjesec onda
-
rekla-kazala
#777 Re: Kupovna moć novog automobila
svaki me košta bar po 5 stoja, sve navikao da dajem.supercali wrote:cuj 2 bajrama
-
ado-šampion
#778 Re: Kupovna moć novog automobila
Eto prepravio sam tvoju racunicu da bude malo realnija. I ispadne 2000 knap. A gdje je sad registracija auta, gdje je godisnji odmor, gdje su neplanirani troskovi, gdje je hoces dobar TV za odcejfis, hoces malo bolji godisnji od privatnog smjestaja, itd itd. Sve su to stvari koje ljudi s primanjima preko 2 hiljade zele sebi priustiti. Gdje je planiranje djeteta?supercali wrote:njih dvoje?madner wrote:Ako si na toplanama, ovaj sto iznajmljuje od mene izadje bez interneta/telefona/kablovske na nesto vise od 150 KM mjesecno.
znaci dolazimo na cifru od 1400
ako uzmemo recimo kablovsku zajedno sa internetom najveci paket kod hs-a moze uzeti za 50 maraka i nek oboje imaju tarifu 30 u bhtelecomu izadjemo na 110
znaci 1300 cca ostane za sve ostalo
potrosnja goriva 200
ostaje 1100
sta smo rekli
300 jelo vani za oboje (iako mogu nekad i sendvic ponijeti al ajd necemo to uzimati u obzir) 400 minimalno
800 ostaje za sve ostalo 700
hrana 400 kuci
ostaje 400 300
nek potrepstine kao deterdzenti i to bude 150 50 ostaje 250 na odjecu i eventualne izlaske izlasci 100 za one koji ne piju i ne puse
ostaje 150: odjeca za dvoje, rodjendan ovaj rodjednan onaj, servis auta, odrzavanje stana , itd... meni ode minimalno 200 na to svaki mjesec
ako neko drugacije cifre ime u vezi potrosnje nek napise
I to sve pod uslovom da imaju stan od minimalno 50 kvadrata, tj rijeseno stambeno pitanje.
Vjeruj mi, racunica je jedno praksa je drugo. Uzmi banalan primjer renoviranja stana. Sracunaj kako 10 hiljada ne moze biti dovoljno za to. Imao sam i ja racunicu pa sam digati kredit 10 uvjeren da ce mi biti, pa sam morao posuditi jos 5.
Last edited by ado-šampion on 06/11/2014 15:19, edited 1 time in total.
- supercali
#779 Re: Kupovna moć novog automobila
a za ramazan ne jedes skoro nistarekla-kazala wrote:svaki me košta bar po 5 stoja, sve navikao da dajem.supercali wrote:cuj 2 bajrama
znaci ustedio si taj mjesec 500
-
rekla-kazala
#780 Re: Kupovna moć novog automobila
Nisam dobar uzorak pa da pišem svoje troškove ali mogu reći, kad navikneš na konja teško je sići na magarca.
-
emko1234
#781 Re: Kupovna moć novog automobila
Respo.
Njihova putovanja sam ti naveo samo ko način na koji oni potroše pare. Znači ljudi rade i žive prilično štedljivo, umjesto da odvajaju za auto odlučili su se za putovanja. Putovanje je jeftinije nego auto. Jer ti uz troškove kredita, nek je 400 maraka mjesecno, godinje imas i registraciju koja je 500 maraka minimalno, imas troškove goriva od 200 maraka mjesečno, imaš redovan servis od lupam 200-250 maraka. Znači auto od 25000 maraka, mjesecno tebe izađe nekih 600-650 maraka. Ako imaš 2000 maraka primanja, to ti je trećina income u kuću što je ogromno.
Dobro ti je goran napisao, sve dok platiš plus auto, ostaneš sigurno bez 1000km. I sad valja od 1000km da dvoje ljudi jede, živi, oblači se i obitava 30 dana. To je po osobi 500 maraka, ili ti ga 16.8km po danu. Nemoguća misija ako si normalan, ako imas jedan par cipela i jednu kosulju i jedan sako i jedes konzerve, onda je moguce.
Njihova putovanja sam ti naveo samo ko način na koji oni potroše pare. Znači ljudi rade i žive prilično štedljivo, umjesto da odvajaju za auto odlučili su se za putovanja. Putovanje je jeftinije nego auto. Jer ti uz troškove kredita, nek je 400 maraka mjesecno, godinje imas i registraciju koja je 500 maraka minimalno, imas troškove goriva od 200 maraka mjesečno, imaš redovan servis od lupam 200-250 maraka. Znači auto od 25000 maraka, mjesecno tebe izađe nekih 600-650 maraka. Ako imaš 2000 maraka primanja, to ti je trećina income u kuću što je ogromno.
Dobro ti je goran napisao, sve dok platiš plus auto, ostaneš sigurno bez 1000km. I sad valja od 1000km da dvoje ljudi jede, živi, oblači se i obitava 30 dana. To je po osobi 500 maraka, ili ti ga 16.8km po danu. Nemoguća misija ako si normalan, ako imas jedan par cipela i jednu kosulju i jedan sako i jedes konzerve, onda je moguce.
- madner
#782 Re: Kupovna moć novog automobila
Kazem ja, cipele od predprosle godine nosam.
-
ado-šampion
#783 Re: Kupovna moć novog automobila
Opet lupas. U kojem je to ramazanu? Jel to na ovom ili na onom svijetu?supercali wrote:a za ramazan ne jedes skoro nistarekla-kazala wrote:svaki me košta bar po 5 stoja, sve navikao da dajem.supercali wrote:cuj 2 bajrama
znaci ustedio si taj mjesec 500
Salu na stranu, zena i ja oboje postimo, tj. oboje smo u vjeri, i za ramazan na kucu potrosimo ako ne vise onda bar isto para kao i svaki mjesec. Iftari kostaju jer se puno jede, supa, topa, budu makar 2 jela, nekad i kolac. Pa onda za sehur se isto jede. Pa nekad neko i dodje na iftar. A da ne govorim kad dodje Bajram.
- supercali
#784 Re: Kupovna moć novog automobila
400 jelo vani?ado-šampion wrote:Eto prepravio sam tvoju racunicu da bude malo realnija. I ispadne 2000 knap. A gdje je sad registracija auta, gdje je godisnji odmor, gdje su neplanirani troskovi, gdje je hoces dobar TV za odcejfis, hoces malo bolji godisnji od privatnog smjestaja, itd itd. Sve su to stvari koje ljudi s primanjima preko 2 hiljade zele sebi priustiti. Gdje je planiranje djeteta?supercali wrote: njih dvoje?
znaci dolazimo na cifru od 1400
ako uzmemo recimo kablovsku zajedno sa internetom najveci paket kod hs-a moze uzeti za 50 maraka i nek oboje imaju tarifu 30 u bhtelecomu izadjemo na 110
znaci 1300 cca ostane za sve ostalo
potrosnja goriva 200
ostaje 1100
sta smo rekli
300 jelo vani za oboje (iako mogu nekad i sendvic ponijeti al ajd necemo to uzimati u obzir) 400 minimalno
800 ostaje za sve ostalo 700
hrana 400 kuci
ostaje 400 300
nek potrepstine kao deterdzenti i to bude 150 50 ostaje 250 na odjecu i eventualne izlaske izlasci 100 za one koji ne piju i ne puse
ostaje 150: odjeca za dvoje, rodjendan ovaj rodjednan onaj, servis auta, odrzavanje stana , itd... meni ode minimalno 200 na to svaki mjesec
ako neko drugacije cifre ime u vezi potrosnje nek napise
I to sve pod uslovom da imaju stan od minimalno 50 kvadrata, tj rijeseno stambeno pitanje.
ako jedemo vani 400 sto ce nam kuci 400?
zar pojedes 400 za mjesec dana tj vas dvoje 800
evo deterdzente i to sam stavio 150 ti stavio 50 a kladim se da se ne kupuju te stvari svaki mjesec
registracija auta je nekih 500 maraka na godisnjem nivou znaci mjesecno na to ide 41 marka
to cemo kompenzovati za one deterdzente i slicno
e jbg sada tv bolji godisnji
hocu i ja svako ljeto na ibizu pa ne moze
pusti suplju sad bi ja lcd 4k ovaj novi koji kosta 5-6 hiljada
ljudi i sa primanjima od 400 zele to sebi priustiti
jbt da postavis cifru od 5000 za dvoje vi bi izmislili troskove koji ne mogu pokriti to
-
ado-šampion
#785 Re: Kupovna moć novog automobila
Samo ti racunaj. Kad se jednog dana ozenis i budes zivio sam sa zenom, i budete imali 2 hiljade mjesecno, javi mi sta vozis.supercali wrote: 400 jelo vani?
evo deterdzente i to sam stavio 150 ti stavio 50 a kladim se da se ne kupuju te stvari svaki mjesec
registracija auta je nekih 500 maraka na godisnjem nivou znaci mjesecno na to ide 41 marka
jbt da postavis cifru od 5000 za dvoje vi bi izmislili troskove koji ne mogu pokriti to
- supercali
#786 Re: Kupovna moć novog automobila
ma svako ima svojeemko1234 wrote:Respo.
i ja sam naveo da za hobi potrosim nekih 300 mjesecno sto mnogi ljudi u bih ne bi potrosili ni marku
svako ima svoje neke stvari u kojim uziva
neko izadje pa u kafani potrosi 300 za vikend dok neko i ne pomislja na to
neko na skijanje neko na tenis neko na golf itd
to sam uzeo ove skupe aktivnosti
i novo auto nikada mjesecno ne izadje 600 maraka
pa ne mjenjas ulje filtere i ostalo svaki mjesec jbt
- supercali
#787 Re: Kupovna moć novog automobila
ma pomenuo sam ramazan posto je ovaj pomenuo bajramado-šampion wrote:
Opet lupas. U kojem je to ramazanu? Jel to na ovom ili na onom svijetu?![]()
Salu na stranu, zena i ja oboje postimo, tj. oboje smo u vjeri, i za ramazan na kucu potrosimo ako ne vise onda bar isto para kao i svaki mjesec. Iftari kostaju jer se puno jede, supa, topa, budu makar 2 jela, nekad i kolac. Pa onda za sehur se isto jede. Pa nekad neko i dodje na iftar. A da ne govorim kad dodje Bajram.
ajmo onda uzeti jos neke feste djurdjevdan i slicno
jbt pa i ja cu naci troskova gdje me ne bi pokrilo 20000 mjesecno a ne 2000 al ne moze
sta recimo ako ja ne slavim nista od tih vjerskih praznika?
ovo samo dokazuje da raja zivi vise od svojih mogucnosti a onda dodje kuknjava nema se
pa nema kad hoces da budes hadzija a ne mozes to biti
i ja mogu jedan vikend glumiti rokfelera u gradu a onda sisati veslo
-
rekla-kazala
#788 Re: Kupovna moć novog automobila
Tri godine ja i moja žena živjeli u zajednici sa mojim roditeljima. Ja davao koliko sam htio, otac se nije žalio.ado-šampion wrote:Samo ti racunaj. Kad se jednog dana ozenis i budes zivio sam sa zenom, i budete imali 2 hiljade mjesecno, javi mi sta vozis.supercali wrote: 400 jelo vani?
Kad smo odselili već prvi mjesec sam shvatio da sam davao ne malo,.. nego premalo.
- supercali
#789 Re: Kupovna moć novog automobila
to je sve individualno
ja i kolege s posla smo racunali da ovdje za normalan zivot bez ikakvih kurcenja da kazem za jednu osobu treba 1500
znaci bez kredita bez ikakvih vanrednih izdataka
za dvoje duplaj i dodaj bar 500 to je znaci 3500
i sta znaci sada to da svi koji zive ispod toga su sta?
kao sto rekoh ljudi hoce da zive iznad svojih mogucnosti po svaku cijenu
ja i kolege s posla smo racunali da ovdje za normalan zivot bez ikakvih kurcenja da kazem za jednu osobu treba 1500
- drndalo
#790 Re: Kupovna moć novog automobila
Ljudi pomagajte, imam realan problem... Moj polovni Twingo iz godine u godinu ima sve manju kupovnu moc... Jedino mu je potrosnja (u parama) veca iz godine u godinu... Jel se to zove:"Inflacija automobila"???
Nekada sam za njega mogao kupiti 4 prosjecne potrosacke korpe, a sada mi u (mali) gepek ni 2 ne mogu stati...? Jel do gepekTa, gazde, ili devalvacije lima ?
Kako je krenulo, za 10 godina cu vise dobiti za gusani poklopac sahta, nego za njega cijelog... Putem hrdje ce otpasti barem 100 kg lima s njega, i to je kada bolje razmislim zaista devalvacija lima...?
Nekada sam za njega mogao kupiti 4 prosjecne potrosacke korpe, a sada mi u (mali) gepek ni 2 ne mogu stati...? Jel do gepekTa, gazde, ili devalvacije lima ?
Kako je krenulo, za 10 godina cu vise dobiti za gusani poklopac sahta, nego za njega cijelog... Putem hrdje ce otpasti barem 100 kg lima s njega, i to je kada bolje razmislim zaista devalvacija lima...?
-
rekla-kazala
#791 Re: Kupovna moć novog automobila
Jel to važi i za kupovinu novog auta koje se spominje u računicama ?supercali wrote:to je sve individualno
-
emko1234
#792 Re: Kupovna moć novog automobila
Ne izađe te ako ga kupiš i parkiraš pred kućom.supercali wrote:ma svako ima svojeemko1234 wrote:Respo.
i ja sam naveo da za hobi potrosim nekih 300 mjesecno sto mnogi ljudi u bih ne bi potrosili ni marku
svako ima svoje neke stvari u kojim uziva
neko izadje pa u kafani potrosi 300 za vikend dok neko i ne pomislja na to
neko na skijanje neko na tenis neko na golf itd
to sam uzeo ove skupe aktivnosti
i novo auto nikada mjesecno ne izadje 600 maraka
pa ne mjenjas ulje filtere i ostalo svaki mjesec jbt
Ja kad sam kupio zadje auto, danima sam se vozao besmisleno. Išao iz zajebancije do mora, u Split u Mekdonalds, u Jablanicu na meso, samo da se vozaM. Znao sam po gradu za noć napravit 100-150km iz čejfa. Rezervoar goriva mi bude 4-5 dana top.
Zato ti kažem da auto košta, a uzeo sam neki minimum koji naspeš sedmično. 50 maraka. Meni sad jedan tank bude 10 dana u prosjeku, znači da se duplo manje vozam.
Htio ti to prihvatit ili ne, za normaln život četveročlana porodica ukoliko hoće i novo auto na kredit, minimalno mora imati 3k km. I to je da se nategnu. Pa jebo te kolica za bebu ne možeš kupiti ispod 400-500 maraka
- supercali
#793 Re: Kupovna moć novog automobila
odnosi ako su primanja za dvoje 1200rekla-kazala wrote:Jel to važi i za kupovinu novog auta koje se spominje u računicama ?supercali wrote:to je sve individualno
za 2000 je vec ok ako izuzmemo neko hranjenje po restoranima
-
citroen xm
#794 Re: Kupovna moć novog automobila
Za drugog člana ne možeš nikako duplati, daleko je manje. Računaj svoje troškove plus 50% svojih troškova jer režije plaćaš i sam kao i za dvoje(grijanje, struja, internet...) Jedna je registracija, gorivo skoro isto.... Dodaj hranu i garderobu i to je otprilike to.
- supercali
#795 Re: Kupovna moć novog automobila
govorili smo o 2 clana ne o 4emko1234 wrote: Ne izađe te ako ga kupiš i parkiraš pred kućom.
Ja kad sam kupio zadje auto, danima sam se vozao besmisleno. Išao iz zajebancije do mora, u Split u Mekdonalds, u Jablanicu na meso, samo da se vozaM. Znao sam po gradu za noć napravit 100-150km iz čejfa. Rezervoar goriva mi bude 4-5 dana top.
Zato ti kažem da auto košta, a uzeo sam neki minimum koji naspeš sedmično. 50 maraka. Meni sad jedan tank bude 10 dana u prosjeku, znači da se duplo manje vozam.
Htio ti to prihvatit ili ne, za normaln život četveročlana porodica ukoliko hoće i novo auto na kredit, minimalno mora imati 3k km. I to je da se nategnu. Pa jebo te kolica za bebu ne možeš kupiti ispod 400-500 maraka
znaci decko i djevojka muz i zena ili kako hoces
-
rekla-kazala
#796 Re: Kupovna moć novog automobila
Nije,.. to je impontencija automobila, sve lošije ide a sve više curi. Valjda je do prostate.drndalo wrote:Ljudi pomagajte, imam realan problem... Moj polovni Twingo iz godine u godinu ima sve manju kupovnu moc... Jedino mu je potrosnja (u parama) veca iz godine u godinu... Jel se to zove:"Inflacija automobila"???
- supercali
#797 Re: Kupovna moć novog automobila
ma znam nego smo mi eto i duplali i jos dodavalicitroen xm wrote:Za drugog člana ne možeš nikako duplati, daleko je manje. Računaj svoje troškove plus 50% svojih troškova jer režije plaćaš i sam kao i za dvoje(grijanje, struja, internet...) Jedna je registracija, gorivo skoro isto.... Dodaj hranu i garderobu i to je otprilike to.
tada sam bio nocna jednu smjenu pa smo skoro citavu noc sve moguce kombinacije iskombinovali
i to da jedno prima a drugo ne prima platu i sl onda za 4 clana jedno radi dvoje radi troje radi itd
- drndalo
#798 Re: Kupovna moć novog automobila
rekla-kazala wrote:Nije,.. to je impontencija automobila, sve lošije ide a sve više curi. Valjda je do prostate.drndalo wrote:Ljudi pomagajte, imam realan problem... Moj polovni Twingo iz godine u godinu ima sve manju kupovnu moc... Jedino mu je potrosnja (u parama) veca iz godine u godinu... Jel se to zove:"Inflacija automobila"???
Uh, valja mu onda poceti umjesto aditiva u rezervoar istucati ponekad viagru, i uvaliti u benzin da ne zna...
- mullersmichael
-
ime123
#800 Re: Kupovna moć novog automobila
Nije to vise od mogucnosti, nego ti je navedeno sta podrazumijeva pristojan zivot. Druga je stvar sto se kod nas smatra kurcenjem ono sto se u razvijenim zemljama smatra minimalnim za pristojan zivot.supercali wrote: ovo samo dokazuje da raja zivi vise od svojih mogucnosti a onda dodje kuknjava nema se
pa nema kad hoces da budes hadzija a ne mozes to biti
i ja mogu jedan vikend glumiti rokfelera u gradu a onda sisati veslo