Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Alfons Kauders

#776 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

lua wrote:
Alfons Kauders wrote:
Svi placamo porez, cak i oni koji ne rade - jer trose. Kako bilo, smatram da je NEMORALNO traziti od poreskih obveznika da placaju ove stvari. Sprovedbu zakona kakvi su na snazi u regiji treba finansirati, ali ove eksperimente ni pod razno. Svakih par mjeseci krene prica o gasenju plina radi duga, a u februaru je grad godio radi socijalnih problema i bacanja para na gluposti. Imajuci to u vidu, stvarno ne vidim zasto bi iko podrzao nesto slicno.
Stani... Ne kontam sad. Ko će onda plaćati?
Niko.

Jer se zakon u ovoj formi nikad nece sprovesti. To je bilo jasno i onima koji su ga gurali i onim koji su digli ruke za njega. To sto su ocekivali da ce im neko ispunjavati zelje i stvoriti jos jedno komunalno preduzece za kacenje na budzetsku sisu me ne zanima.

Ja kao poreski obveznik to necu podrzati jer smatram da je bacanje miliona maraka u ovoj situaciji moralno neodbranjivo. Imali smo stotinjak miliona stete od protesta u februaru, u maju dvije milijarde direktne stete od poplava, jos ko zna koliko od tad do danas (pitaj poljoprivrednike)... I sad trebam podrzati trosenje dvadesetak miliona maraka kako bi udovoljoli zahtjevima manje od 1% stanovnistva najbogatijeg grada u drzavi.

Zao mi je ali ne dolazi u obzir. I siguran sam da ogromna vecina tako misli - a izbori samo sto nisu, pa ti kontaj kome ce se ici niz dlaku.
LieToMe

#777 Re: Problem pasa lutalica

Post by LieToMe »

lua wrote:
Alfons Kauders wrote:
Svi placamo porez, cak i oni koji ne rade - jer trose. Kako bilo, smatram da je NEMORALNO traziti od poreskih obveznika da placaju ove stvari. Sprovedbu zakona kakvi su na snazi u regiji treba finansirati, ali ove eksperimente ni pod razno. Svakih par mjeseci krene prica o gasenju plina radi duga, a u februaru je grad godio radi socijalnih problema i bacanja para na gluposti. Imajuci to u vidu, stvarno ne vidim zasto bi iko podrzao nesto slicno.
Fazon je da se cuke trebaju uspavati nakon sto izvjesno vrijeme provedu a azilu (ako ih niko ne usvoji) ALI oni ne mogu biti uspavani jer to nije humano :roll: (jer zaboga Svedska i Norvaske i klinci palci ne ubijaju zivotinje) pa se u zakon (na incijativu ovih avmau i ostalih) ugradilo to da cuke treba da se smjeste u azile dok ne uginu i da se lagano udomljavaju, hrane i ostare sretni, veseli i debeli :mrgreen:
U praci je azil koji broji oko 500 mjesta uveliko popunjen i njih valjda hrane i cuvaju a za ove sto su na ulicama nemaju ih gdje. Trebalo bi praviti nove azile, obezbjediti sve uslove bla bla... E to sve bi trebalo (majke mi ko u nadrealistima) da se finansira iz budzeta opstina kantona i grada Sarajeva :mrgreen:

Znaci, u drzavi koja ima veliku stopu nezaposlenosti, penzioneri mizerne penzije, uzima se od porodilja i djecijih doplataka, imamo svako malo nova klizista i poplave (a ni od onih u maju se jos nismo oporavili i pitanje kad cemo) trebamo od ljudi koji zaradjuju i placaju porez (za nezaposlene, zdravstvo, i hejbet stvari) uzeti jos malo (nekoliko miliona) da bi ove cuke mogle da ostare :mrgreen:

Eto, suma sumarum...tako ti je :run:
eluna

#778 Re: Problem pasa lutalica

Post by eluna »

lua wrote:
Alfons Kauders wrote:
oni koji podržavaju stav da pse lutalice ne treba dirati ni po koju cijenu, ma koliko ih bilo, i to iz svojih privatnih sredstava

npr. neka se od markice za vakcinaciju odbije iznos za te svrhe ....
uglavnomja

#779 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

Mislim da ima par zemalja koje ne ubijaju pse, ali norveska nije medju njima, mislim ni svedska.

Inace, u europi, onoj pravoj, nr pistoji pas bez vlasnika!

Inace, ta ista engleska koja nam je poslala geliptere iz dogtrusta drze pse 12 dana prije nego ih likvidira.
lua

#780 Re: Problem pasa lutalica

Post by lua »

Pa evo vraćen je šinteraj, ko će to platiti?

Fakat sam skroz izgubila kompas, ne razumijem šta je sad problem. Uglavnom hvala vam na odgovorima i pokušajima objašnjenja!
LieToMe

#781 Re: Problem pasa lutalica

Post by LieToMe »

uglavnomja wrote:Mislim da ima par zemalja koje ne ubijaju pse, ali norveska nije medju njima, mislim ni svedska.

Inace, ta ista engleska koja nam je poslala geliptere iz dogtrusta drze pse 12 dana prije nego ih likvidira.
Malo karikirala u cilju da docaram poentu (da me sad Svedjani i Norvezani ne razapnu) :mrgreen:
uglavnomja

#782 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

lua wrote:Pa evo vraćen je šinteraj, ko će to platiti?

Fakat sam skroz izgubila kompas, ne razumijem šta je sad problem. Uglavnom hvala vam na odgovorima i pokušajima objašnjenja!

Koje? Sinteraj postoji cijelo vrijeme, samo mu je onemogucen rad. Procitaj odluku, kaze reaktiviranje rada ....

Cak i ako zaposle nesto ljudi dok se odradi posao, to je do gofinu dana. 10 ljudi ce kostati manje nego kriminalni projekat praca godisnje.
uglavnomja

#783 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

LieToMe wrote:
uglavnomja wrote:Mislim da ima par zemalja koje ne ubijaju pse, ali norveska nije medju njima, mislim ni svedska.

Malo karikirala u cilju da docaram poentu (da me sad Svedjani i Norvezani ne razapnu) :mrgreen:

Mea culpa :D
l33t

#784 Re: Problem pasa lutalica

Post by l33t »

sta ovo sad znaci, sinteraj se uvodi ?

kazu da ce bolesne i bijesne hvatati, nek hvataju sve...
LieToMe

#785 Re: Problem pasa lutalica

Post by LieToMe »

uglavnomja wrote:
LieToMe wrote:

Mea culpa :D
Ma nista :kiss: (znas ono zima al standard :mrgreen: - e u tom smislu je bilo ono napisano)
eluna

#786 Re: Problem pasa lutalica

Post by eluna »

uglavnomja wrote:
lua wrote:Pa evo vraćen je šinteraj, ko će to platiti?

Koje? Sinteraj postoji cijelo vrijeme, samo mu je onemogucen rad. Procitaj odluku, kaze reaktiviranje rada ....

Cak i ako zaposle nesto ljudi dok se odradi posao, to je do gofinu dana. 10 ljudi ce kostati manje nego kriminalni projekat praca godisnje.
ovo je istina - zvala sam i oni su mi baš objasnili sve u grubim crtama, i kuakali i jadali se jer su ljudi masovno zvali a oni nisu smjeli ništa

i neka proradi - to su ljudi koji su već plaćeni iz budžeta a bogami i žele da zarade platu .......
bull21

#787 Re: Problem pasa lutalica

Post by bull21 »

Jel' se to fakat vraćaju šintori? :dance:
ljuspica

#788 Re: Problem pasa lutalica

Post by ljuspica »

Rekoh sinoc, grad smrdi na kerove narocito kad je kisa.Ima ih vise nego ljudi. Ja sam upravo na sebi nasla jednu psecu buvu, iako im se ne priblizavam ni za zivu glavu. Ispod prozora 3-4 sprata nize kuja se okotila, smrde ko svinjac, puni buva, ne mogu vjerovat da je jedna buva doskocila do mog stana. O lajanju i napadu iste necu ni da ovorim.Niko ne smije proci. Ja cu radije odojiti od plate cifru i platicu sintera da poubija zvijeri. Ovo je preslo svaku mjeru.Vidim da neki porede sa BiH Norvesku,Svedsku u vezi ovih zakona o psima. Ne mozemo se mi porediti ni ucemu sa Skandinavijom niti bilo kojom drzavom, jer smo mi ispod svakog nivoa, pocev od vlasti, zakona, pravila, obrazovanja....pa nadalje. Lijepa Jugoslavija.
Alfons Kauders

#789 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

ljuspica wrote:Rekoh sinoc, grad smrdi na kerove narocito kad je kisa.Ima ih vise nego ljudi. Ja sam upravo na sebi nasla jednu psecu buvu, iako im se ne priblizavam ni za zivu glavu. Ispod prozora 3-4 sprata nize kuja se okotila, smrde ko svinjac, puni buva, ne mogu vjerovat da je jedna buva doskocila do mog stana. O lajanju i napadu iste necu ni da ovorim.Niko ne smije proci. Ja cu radije odojiti od plate cifru i platicu sintera da poubija zvijeri. Ovo je preslo svaku mjeru.Vidim da neki porede sa BiH Norvesku,Svedsku u vezi ovih zakona o psima. Ne mozemo se mi porediti ni ucemu sa Skandinavijom niti bilo kojom drzavom, jer smo mi ispod svakog nivoa, pocev od vlasti, zakona, pravila, obrazovanja....pa nadalje. Lijepa Jugoslavija.
Mora da smrdi kada te silne fekalije moraju da odu negdje... Svake ulice nekoliko tona psecih fekalija se izbaci na nase ulice, voda odradi svoje i to je to.

I svi mi hodamo tim ulicama, djeca se igraju u njima itd. Nikom nista. I sve je gore i gore - jer populacija raste, i raste sve brze. Hajde recimo da se broj lutalica uvecava za 25% godisnje (optimisticno). Broj napada se vise nego udvostrucio od 2009, sto znaci da je i broj pasa vjerovatno imao priblizan rast. Nije isto kada na 1000 pujda dobijemo 250 i kada na 10000 dobijemo 2500 godisnje... I to ce ici sve brze i brze, tu se zaista nema sta kontat. Ah da, sterilizacija... Pa kada ih nisu mogli dovoljno odraditi kada je na ulicama bilo 3-4 hiljade pasa, sigurno nece moci ni kada bude 13-14 hiljada.

Bio bi red da se to prizna, ono za pocetak. Neka i vlasti i aktivisti fino priznaju da od toga nema hajra, jer statisticki gledano - nema. Mozda pomaze da se uspori rast, ali populacija i dalje raste i bice je sve teze kontrolirati, jer jednostavno nema resursa. To ce povecati i broj agresivnih pasa i bitku za teritorij. Jedno je kada u nekoj mahali ima desetak cuka, naci ce hranu, neko ce ih nahraniti ili ce naci neke otpatke. Ali sta se desi kada ima deset copora po 10 cuka, na istoj teritoriji s istom kolicinom hrane?
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#790 Re: Problem pasa lutalica

Post by Matijevic_Vlado »

imal kuka po ulici :mrgreen: ? valjda nece dirati onog sto sjedi ispred Vannia. kako je lijep cuko, uzeo bih ga ja za oko kuce :mrgreen: , al bojim se da se davno navikao na brzu hranu
eeeeeee

#791 Re: Problem pasa lutalica

Post by eeeeeee »

Problem postoji zasto sto su sve veterinarske sluzbe u kantonu Sarajevo okarakterisu pascad da nisu za eutanaciju nek izadju sa brojkama koliko su do sada eutanizirali pasa???

Sve vetrinaske sluzbe su potplacene od strane dog trust-a i raznih lafo organizacija za brugu o psima

Jedina je novogradska opcina prepoznala stvarni vid problema jedini su za sada krenuli u akciju osnivanja opcinske veterinarske sluzbe koja ce za razliku od ovih debila propisivati i primjenjvati i eutanaziju... eee onda su ga svi ovi iz ovih organizacija popusili.

Problem su placenici u veterinarskim sluzbama koji nece da izvrsavaju eutanaziju, nista novo nece dodnijeti odluka vlade KS. Potrebno je placenike skloniti u stranu po veterinaskim stanicama. Zakon postoji i u zakonu ima eutanazija opasnih, zarazenih i agresivnih pasa i to ODMAH po kratkom portupku bez ikakve price
ljuspica

#792 Re: Problem pasa lutalica

Post by ljuspica »

E vidis moguce je da se potkupljuju,...ni meni nesto nije jasno sa tim zakonima o pascadi. Nesto ima truhlo u drzavi Bosni. Mislim, kome normalnom je u interesu da zivi ovakav zivot pun straha, smrada, nespavanja nocima, pa i danima....
eeeeeee

#793 Re: Problem pasa lutalica

Post by eeeeeee »

ljuspica wrote:E vidis moguce je da se potkupljuju,...ni meni nesto nije jasno sa tim zakonima o pascadi. Nesto ima truhlo u drzavi Bosni. Mislim, kome normalnom je u interesu da zivi ovakav zivot pun straha, smrada, nespavanja nocima, pa i danima....
Kako kome neko lovu ubire od toga sve je to biznis

Zamisli sebe da radis u veterinarskoj sluzbi i da uzimas za sterilizaciju 100KM dok je eutanazija 50KM, i zamisli da ti jos koverta sasvim slucajno uleti u djep a u njoj od 1000-5000KM.

Bi li ti prepisivao eutanaziju?

Glavni problem u svemu ovome su veterinarske sluzbe procitaj te malo bolje clanak http://www.klix.ba/vijesti/bih/sve-vise ... /140912035

nigdje ovaj debil ne spominje eutanaziju sasvim slucajno ili ne??? i jos laze da zakon obavezuje samo "Pas može biti vlasnički pas ili mora biti u smještaju" LAZE

Svako ko hoce da se uvjeri nek prosara prosle teme koje su zatvorene ili nek nadje zakon pa ce vidjeti.

Edit

evo ga

http://vfs.unsa.ba/web/images/dokumenti ... otinja.pdf

obratite paznju na clan 14

Član 14.
(Eutanazija)
(1) Eutanazija životinja može se provesti ako:
a) se životinja ne može izliječiti, a ostanak u životu će joj uzrokovati nepotrebne bolove i
patnju;
b) je životinja dostigla visoku starost i otkazuju joj osnovne životne funkcije;
c) životinja boluje od neizlječive i/ili zarazne bolesti, posebno one koja može ugroziti
ljude;
d) je životinja opasna za okolinu;

e) je životinja u agoniji.
(2) Za slučajeve iz stava (1) tačka a) i b) ovog člana, o usmrćivanju odlučuje imalac
životinje, po preporuci veterinara, a za slučajeve iz stava (1) tačka c), d) i e) ovog člana
veterinar.

Nadam se da je sada svima jasno ko su glavni uzrocnici problema VETERINARI
Alfons Kauders

#794 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

eeeeeee wrote:
ljuspica wrote:E vidis moguce je da se potkupljuju,...ni meni nesto nije jasno sa tim zakonima o pascadi. Nesto ima truhlo u drzavi Bosni. Mislim, kome normalnom je u interesu da zivi ovakav zivot pun straha, smrada, nespavanja nocima, pa i danima....
Kako kome neko lovu ubire od toga sve je to biznis

Zamisli sebe da radis u veterinarskoj sluzbi i da uzimas za sterilizaciju 100KM dok je eutanazija 50KM, i zamisli da ti jos koverta sasvim slucajno uleti u djep a u njoj od 1000-5000KM.

Bi li ti prepisivao eutanaziju?

Glavni problem u svemu ovome su veterinarske sluzbe procitaj te malo bolje clanak http://www.klix.ba/vijesti/bih/sve-vise ... /140912035

nigdje ovaj debil ne spominje eutanaziju sasvim slucajno ili ne??? i jos laze da zakon obavezuje samo "Pas može biti vlasnički pas ili mora biti u smještaju" LAZE

Svako ko hoce da se uvjeri nek prosara prosle teme koje su zatvorene ili nek nadje zakon pa ce vidjeti.
niko nije dalabu

DT onomad rece da su za pocetak projekta dobili pet miliona (funti ili eura, ne sjecam se)... neki dan kazu kako im je godisnji budzet milion eura... najveci dio tog novca ide na sterilizaciju, odnosno veterinarima... eto neka im od tih milion eurica ostane pola, odnosno milion maraka za sterilizaciju... to je dovoljno da 50 'nagodnih' veterinara u sarajevu napravi po 20,000km prometa godisnje... a dobar dio toga je cista dobit...

zasto se onda trebamo cuditi sto mnogima odgovara ovakva situacija? kada pojedini veterinari mogu na budalama zaraditi 5, 10 ili 15 milja godisnje?
forest gump

#795 Re: Problem pasa lutalica

Post by forest gump »

Zašto niko od ovih silnih novinara i tv kuća ne napravi reportažu o ovim veterinarskim igrama?
Alfons Kauders

#796 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

forest gump wrote:Zašto niko od ovih silnih novinara i tv kuća ne napravi reportažu o ovim veterinarskim igrama?
zato jer to nisu novinari vec kurve koje mozes kupiti za rucak... i jer to nisu teve kuce vec stranacki informativni servisi

nego kad smo vec kod clana 14... ima i clan 13
Član 13. (Usmrćivanje)

Usmrćivanje životinja može se provesti ako:

a) je usmrćivanje životinje kičmenjaka potrebno radi održavanja prirodne ravnoteže u lovištu, u skladu sa Zakonom o lovstvu ("Sl. novine Federacije BiH", br. 4/06 i "Sl. glasnik Republike Srpske", br. 4/02);

b) se odvija u okviru mjera za uništavanje štetočina, a na drugi način se ne može spriječiti, onda se usmrćivanje smije izvršiti samo ako to neće uzrokovati više od nužnih bolova
zasto se stav b moze primjeniti na jato golubova na sebilju, a ne moze na copor pasa?

golubovi seru i prljaju, to je manje vise jedina steta koju cine... lutalice seru neuporedivo vise, ostecuju i unistavaju imovinu, napadaju gradjane, ubijaju druge zivotinje... ali nisu stetocine?
eeeeeee

#797 Re: Problem pasa lutalica

Post by eeeeeee »

forest gump wrote:Zašto niko od ovih silnih novinara i tv kuća ne napravi reportažu o ovim veterinarskim igrama?

Vjerovatno zasto sto vjesto skrivaju svoju ulogu, ne bi bilo lose da se ispita koliko su eutanazija napravili za 4 godine. samo aktivistica dogs trusta je priznala u emisiji tv hayat prije godinu da je oko 80% pasa zarazeno (iamte to na temama koje su zatvorene)

ako ima ko kakvog novinara prijatelja nek mu posalje pa nek ispitaju da jos jednom postam ako je nekom promaklo

http://vfs.unsa.ba/web/images/dokumenti ... otinja.pdf

Član 14.
(Eutanazija)
(1) Eutanazija životinja može se provesti ako:
a) se životinja ne može izliječiti, a ostanak u životu će joj uzrokovati nepotrebne bolove i
patnju;
b) je životinja dostigla visoku starost i otkazuju joj osnovne životne funkcije;
c) životinja boluje od neizlječive i/ili zarazne bolesti, posebno one koja može ugroziti ljude;
d) je životinja opasna za okolinu;

e) je životinja u agoniji.
(2) Za slučajeve iz stava (1) tačka a) i b) ovog člana, o usmrćivanju odlučuje imalac
životinje, po preporuci veterinara, a za slučajeve iz stava (1) tačka c),d) i e) ovog člana
veterinar.

Vlada i mediji treba da se usredotoce na veterinare oni su glavni krivac u svemu ovome oni odlucuju ko je za eutanaziju a ko ne, ali ocigledno niko nije...
Last edited by eeeeeee on 12/09/2014 18:24, edited 2 times in total.
SanskiBiser

#798 Re: Problem pasa lutalica

Post by SanskiBiser »

ljuspica wrote:Rekoh sinoc, grad smrdi na kerove narocito kad je kisa.Ima ih vise nego ljudi. Ja sam upravo na sebi nasla jednu psecu buvu, iako im se ne priblizavam ni za zivu glavu. Ispod prozora 3-4 sprata nize kuja se okotila, smrde ko svinjac, puni buva, ne mogu vjerovat da je jedna buva doskocila do mog stana. O lajanju i napadu iste necu ni da ovorim.Niko ne smije proci. Ja cu radije odojiti od plate cifru i platicu sintera da poubija zvijeri. Ovo je preslo svaku mjeru.Vidim da neki porede sa BiH Norvesku,Svedsku u vezi ovih zakona o psima. Ne mozemo se mi porediti ni ucemu sa Skandinavijom niti bilo kojom drzavom, jer smo mi ispod svakog nivoa, pocev od vlasti, zakona, pravila, obrazovanja....pa nadalje. Lijepa Jugoslavija.

Mala škola kožnih parazita :mrgreen:

Image

Lijevo je vaška a desno je "picajzla" pubična obe ove možeš samo od ljudi da dobiješ :lol:

A ovako izgleda pseća buha:

Image

Inače nje se ne moraš bojati jer treba joj temperatura od minimalno 38 C na koži do 39.5 C da bi te odabrala kao domaćina :mrgreen:

E sad što se tiče eutanazija i veterinara, to je unosan biznis ja ne znam što bi veterinari odbijali to da rade jer ako rade po službenoj dužnosti koristi se cjenovnik koji ministarstvo i vet. komora određuju mislim da je sad negdje oko 60 KM po psu prosjek zavisi od težine psa ? Ako neko zna neka provjeri. Dakle koliko 10,000 već pasa u Rajvosa x 60 KM loFa do kroFa, eno onog Mrkulića ? što je bio na TV par puta on će to Cap Cap Cap za čas sve izbocati sa T61 :mrgreen: Inače boca T61 je oko 65 KM i može od 15-20 pasa uspavati s tom bocom s tim da se mora dati i Xylazine kao sedativ prije eutanazije. Ja nedavno uspavao svog psa zbog uznapredovalog tumora na jetri pa mi veterinar objašnjavao. Inače Sarajevo i Zenica meni kao nekome ko živi u provinciji su fenomeni što se tiče broja napuštenih pasa unbiliiivable :shock: :-)
Hemera

#799 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hemera »

Kod mene u kvartu 2 brloga pasija ne moze se prici na 50m sve nekakav smrad neopisiv.
Izgleda da ovim iz udruzenja ne smetaju fekalije,kao moguci izvori zaraze,pogtovo kako nam je narusena higijenska situacija,stakori i misevi na sve strane koji sve bolescuge raznose
eeeeeee

#800 Re: Problem pasa lutalica

Post by eeeeeee »

SanskiBiser wrote:
E sad što se tiče eutanazija i veterinara, to je unosan biznis ja ne znam što bi veterinari odbijali to da rade jer ako rade po službenoj dužnosti koristi se cjenovnik koji ministarstvo i vet. komora određuju mislim da je sad negdje oko 60 KM po psu prosjek zavisi od težine psa ? Ako neko zna neka provjeri. Dakle koliko 10,000 već pasa u Rajvosa x 60 KM loFa do kroFa, eno onog Mrkulića ? što je bio na TV par puta on će to Cap Cap Cap za čas sve izbocati sa T61 :mrgreen: Inače boca T61 je oko 65 KM i može od 15-20 pasa uspavati s tom bocom s tim da se mora dati i Xylazine kao sedativ prije eutanazije. Ja nedavno uspavao svog psa zbog uznapredovalog tumora na jetri pa mi veterinar objašnjavao. Inače Sarajevo i Zenica meni kao nekome ko živi u provinciji su fenomeni što se tiče broja napuštenih pasa unbiliiivable :shock: :-)
Pitas se zasto???

A sto bi radio jedom eutanaziju kad moze 5 puta sterlizaciju na istom psu :izet:
racunica je jednostavna evo prema tvom primjeru

Eutanazija 10000*60=600000KM
Sterilizacija 10000*100= 1 000 000 KM * 5 (za malverzacije)= 5 000 000KM

Ne moze ga dva puta ubiti da rak raka al zato moze 5 puta sterilisati :izet:
Last edited by eeeeeee on 12/09/2014 18:21, edited 2 times in total.
Locked