Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Sanjarko

#776 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Sanjarko »

Black swan wrote:naravno da postoje kontradikcije to niko ne spori

ali je smiješno jednim istim štivom braniti svoje teze a opovrgavati tuđe

ne citiraš ateističku bibliju nego bibliju

ako to ne kontaš nemamo šta dalje pričati

kao da ja vjerničkim citatima pokušavam dokazati da ne postoji Bog
Ko.
Ne kontam. :?
Gdje sam ja sta reko da ne postoji.
Sanjarko

#777 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Sanjarko »

Nocty wrote:nije kulturno bit neinformisan

kako vas nije sramota samo blabetat ko babe kakve o necemu sto pojma nemate?
To smo odabrani znaju. Elita.
Sta sam ja sve dozivio tokom toga.
patriot_1

#778 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Vizionar 1985 wrote:
patriot_1 wrote:
="Vizionar 1

Pa kazem ono :-)
Isus=Jahve itd. :-)
Zbunjujucih, Ludih, Kontradiktornih, Nejasnih itd. Sranja sam tak.
Primjerice Marija=Bogorodica
Zena rodila Boga. :-
A da je svemir nastao slučajno i život iz nekakve juha itd to je lako shvatljivo.To vjeruješ.Kretenizam je vjerovanje u razvoj vrsta a kao nevjerovatno je da je Bog jedan "sastavljen" od tri božanske osobe.Uostalom,vidim da nemaš pojma ni o čemu,nije Isus nastao od Marije,preko nje se utjelovio!
Ne vjerujem ja kak ti mislis.
Nit u to sto vi vjerujete.
Kakve juhe i bakaraci.
Teorija podrijetla života[uredi VE | uredi]

Na temelju bioloških i kemijskih spoznaja onog doba, Oparin je zajedno s britanskim znanstvenikom J.B.S. Haldaneom razvio teoriju kemijskog početka života (abiogeneze) i opisao je u svojoj knjizi „Podrijetlo života“ 1924. godine[2].

Oparin je polazio od slijedećih pretpostavki:

Ne postoji nikakva bitna razlika između žive i nežive materije. Izuzetna složenost živih bića samo je posljedica postupne kemijske, pa biološke evolucije same materije.

Nakon nedavnog otkrića da su plinovite planete sunčevog sustava uglavnom sastavljene od vodika i metana, pretpostavio je da je prvobitna zemljina atmosfera bila je reducentna, sadržala je metan, vodik, amonijak i vodenu paru. U reducentnoj atmosferi nije bilo kisika.

Pod utjecajem električnih pražnjenja i ultraljubičastih zraka, atmosferski su plinovi reagirali s vrućom vodom i stvorili prve organske molekule koje su se postupno koncentrirale u manjim vodenim volumenima kao npr. u lokvama blizu mora. Oparin je tom procesu dao ime prajuha ili prvobitna juha.

Na temelju radova drugih kemičara i vlastitih pokusa, Oparin je dokazao da je s povećanjem složenosti organskih molekula, dolazilo do organizacije u strukture zvane koacervati, kuglaste hidrofobne agregate koje su sadržavale koloidnu otopinu organskih molekula. Uronjeni u vodenu otopinu koacervati su mogli formirati još složenije strukture s dvostrukom lipidnom membranom sličnom onoj staničnoj i bile su sposobne za osmotske procese. Oparin ih je nazvao protobiontima, strukturama koje su mogle rasti, dijeliti se i imati prve naznake metabolizma i smatrao ih je prvim pravim prethodnicima živih stanica.

Polazeći od Oparinovih i Haldaneovih pretpostavki Stanley Miller i Harold Urey izveli su 1953. godine eksperiment u kojem su dokazali da je moguće stvaranje organskih molekula iz plinova prisutnih u prvobitnoj reducentnoj atmosferi[5]. Miller-Ureyev eksperiment je postao prvi od niza sličnih pokusa koji su dali još čvršče osnove teoriji abiogeneze.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Oparin
Dope_Man

#779 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Dope_Man »

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:...Njima nije žao što su ti isti Egipćani tlačili jedan tada miran narod i ubijali njihovu mušku dječicu!Vjerujem u Boga koji kažnjava pravedno!...
Dakle, oni njima djecu, ON njima djecu?!? Tit za tat.

Sve što si čitao u Novom Zavjetu o ljubavi, grijehu, ne ubij i ostalom, ti to lako prelamaš preko koljena. Sutra ako ti se ukaže prilika ili ako čuješ glasove u svojoj glavi gdje tvoj bog naređuje ubijanje ljudi iz recimo 'X-grupe', ti bi to mirne duše učinio jer ako je od boga, onda je pravedno.

Zar ne shvataš da si obolio?
Ma ti si bolestan od rođenja!
Ako ti bezrazložno ubiješ desetero tuđe djece pa te Bog kazni tako da neki lik ubije tvoje,ti si žrtva?Ajd se skuliraj!Kako sadiš tako ćeš i žet!
Pravnice genijalni, ako TI ubijes dijete mog komsije, a ja sam sudija, je li te trebam kazniti tako sto cu ubiti tvoje dijete, koje nikome nista nije krivo, ili trebam TEBE kazniti za zlocin koji si TI pocinio?

Eto gdje tvoj divni bog grijesi, ne kaznjava krivca, kaznjava nevine da zadovolji svoju bolesnu psihu zeljnu krvi i zrtve.
Nocty

#780 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

Vizionar 1985 wrote:
Nocty wrote:nije kulturno bit neinformisan

kako vas nije sramota samo blabetat ko babe kakve o necemu sto pojma nemate?
To smo odabrani znaju. Elita.
Sta sam ja sve dozivio tokom toga.
borba umlja i bezumlja

dozivio,vidio,cuo i uradio....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#781 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Truba »

Sanjarko

#782 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Sanjarko »

Samo sto ne rekose sta Elohim znaci.
patriot_1

#783 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Dope_Man
"
Pravnice genijalni, ako TI ubijes dijete mog komsije, a ja sam sudija, je li te trebam kazniti tako sto cu ubiti tvoje dijete, koje nikome nista nije krivo, ili trebam TEBE kazniti za zlocin koji si TI pocinio?

Eto gdje tvoj divni bog grijesi, ne kaznjava krivca, kaznjava nevine da zadovolji svoju bolesnu psihu zeljnu krvi i zrtv
e.
Ali ako je neki narod generacijama zao,onda je za vjerovat da treba sasjeći u korjenu to zlo!Ovdje mislim na slučaj Sodome i Gomore a nešto slično je i sa Egipćanima.Baš zahvaljujući Židovu Josipu su se kao nacija obogatili a nekon nekog vremena ,te židove koje su primili kao braću,učiniše robovima.
Smrt te djece nije i njihov kraj,smrt nije prestanak života!
Ja vjerujem da će ljudi na posljednjem sudu biti suđeni ne toliko zbog grijeha nego zbog toga što su odbacili Božjeg Sina,nisu prihvatili pojas spasenja.I po smrti,negdje borave duše istih,ako nisu čuli za života za Isusa kao Spasitelja,imat će šansu tamo!Čak u jednom Evanđelju piše da je Isus,umrijevši,duhom otišao propovjedati onima koji su prije bili u tami jer nikad nisu čuli za njega!
fatamorgana

#784 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
Dope_Man
"

Eto gdje tvoj divni bog grijesi, ne kaznjava krivca, kaznjava nevine da zadovolji svoju bolesnu psihu zeljnu krvi i zrtv
e.
Ali ako je neki narod generacijama zao,onda je za vjerovat da treba sasjeći u korjenu to zlo!Ovdje mislim na slučaj Sodome i Gomore a nešto slično je i sa Egipćanima.Baš zahvaljujući Židovu Josipu su se kao nacija obogatili a nekon nekog vremena ,te židove koje su primili kao braću,učiniše robovima.
Ja vjerujem da će ljudi na posljednjem sudu biti suđeni ne toliko zbog grijeha nego zbog toga što su odbacili Božjeg Sina,nisu prihvatili pojas spasenja.I po smrti,negdje borave duše istih,ako nisu čuli za života za Isusa kao Spasitelja,imat će šansu tamo!Čak u jednom Evanđelju piše da je Isus,umrijevši,duhom otišao propovjedati onima koji su prije bili u tami jer nikad nisu čuli za njega!
Ja ću na sudnjem danu kad me budu ružili i pitali što ne vjerujem u Isusa reći da si mi ga ti propagir'o pa će mi garant progledati kroz prste!
patriot_1

#785 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

fatamorgana wrote:
patriot_1 wrote:
Dope_Man
"

e.
Ja ću na sudnjem danu kad me budu ružili i pitali što ne vjerujem u Isusa reći da si mi ga ti propagir'o pa će mi garant progledati kroz prste!
Tko si ti,to je bitno,i kakav si!
Ja sam odgovaram za sebe,ti za sebe.
Neću ti onda više Isusa propagirat odsada.
Mi smo završili priču.
aurora313

#786 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

Vizionar 1985 wrote:Samo sto ne rekose sta Elohim znaci.
Bogovi. Ovo je po starom značenju kada je bogova bilo u izobilju, ali se danas odomaćilo nazvati tako jednog boga.

Ranije, El je bio termin za boga a elohim za bogove.
dadinjo33

#787 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by dadinjo33 »

fatamorgana wrote:
Nemoj tako, Jahve je Isusu morao progledati kroz ruke (dlanove) da bi tebi mogao gledati kroz prste...
aurora313

#788 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:...Smrt te djece nije i njihov kraj,smrt nije prestanak života!...
Imaš li ti djece? Imaš li bilo šta moralno što je u tebi ostalo?
Sanjarko

#789 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Sanjarko »

patriot_1 wrote:e.
Nemoj se uvrijedit, Ja sto znam o Bibliji, i sto sam djelimicno procito iz nje,
i kak znam o Sodomi i Gomori bilo je prezivjelih Lot i Njegove kcerke, koje su poslije sa Svojim
ocem Lotom se seksale i djecu mu rodile.
Cak tom logikom onda ne bi trebalo bit ni prezivjelih Velikog Potopa osim samo Noaha, Zene mu, i Sinova.
Sjecas se da Noahovi sinovi uzese Kceri iz Naroda kojeg je bog odabrao da ga Satre Velikim Potopom.
Sanjarko

#790 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Sanjarko »

aurora313 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Samo sto ne rekose sta Elohim znaci.
Bogovi. Ovo je po starom značenju kada je bogova bilo u izobilju, ali se danas odomaćilo nazvati tako jednog boga.

Ranije, El je bio termin za boga a elohim za bogove.
Nisi bas upravu.
Skroz.

Kak Ja Kontam.

El=bog, bozanstvo cak i ovo
’El can mean 'mighty'
Eloh=Eloah=bog
Elohim=bogovi, bozanstva

Ovo je Najzanimljivije.
in Biblical Aramaic ʼĔlāhā and later Syriac Alaha "God", and in Arabic ʾilāh "god, deity" (or Allah as " The [single] God").
The word Elohim occurs more than 2500 times in the Hebrew Bible, with meanings ranging from "gods" in a general sense (as in Exodus 12:12, where it describes "the gods of Egypt"), to specific gods (e.g., 1 Kings 11:33, where it describes Chemosh "the god of Moab", or the frequent references to Yahweh (Jehovah) as the "elohim" of Israel), to demons, seraphim, and other supernatural beings, to the spirits of the dead brought up at the behest of King Saul in 1 Samuel 28:13, and even to kings and prophets (e.g., Exodus 4:16).[3] The phrase bene elohim, translated "sons of the Gods", has an exact parallel in Ugaritic and Phoenician texts, referring to the council of the gods.[3]
Udomacilo se jest Elohim al to znaci bogovi, bozanstva ne bog.
I jos nesto zanimljivo ima al nije za telefona.
aurora313

#791 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

Vizionar 1985 wrote:I jos nesto zanimljivo ima al nije za telefona.
Well, i jeste i nije. U pravu si ali i nisi. Naime, mi ne možemo sve da prevodimo onako kako je postavljeno nekada, kako je neko znao da to napiše ili zabilježi, ili da vodimo računa šta se sve mijenjalo kroz vijekove. Zato ostavimo ovo za one koji se bave istorijom jezika.

Važno da generalno razumijemo o čemu se radi iako mi nije jasno zašto si pitao ako si znao.
Sanjarko

#792 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Sanjarko »

aurora313 wrote:
Vizionar 1985 wrote:I jos nesto zanimljivo ima al nije za telefona.
Well, i jeste i nije. U pravu si ali i nisi. Naime, mi ne možemo sve da prevodimo onako kako je postavljeno nekada, kako je neko znao da to napiše ili zabilježi, ili da vodimo računa šta se sve mijenjalo kroz vijekove. Zato ostavimo ovo za one koji se bave istorijom jezika.

Važno da generalno razumijemo o čemu se radi iako mi nije jasno zašto si pitao ako si znao.
Ma nisam tebe, nego vrle pozavaoce biblije.
Bas me zanima da li znaju sta biblija znaci uopste.
patriot_1

#793 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Vizionar 1985 wrote:
patriot_1 wrote:e.
Nemoj se uvrijedit, Ja sto znam o Bibliji, i sto sam djelimicno procito iz nje,
i kak znam o Sodomi i Gomori bilo je prezivjelih Lot i Njegove kcerke, koje su poslije sa Svojim
Cak tom logikom onda ne bi trebalo bit ni prezivjelih Velikog Potopa osim samo Noaha, Zene mu, i Sinova.
Sjecas se da Noahovi sinovi uzese Kceri iz Naroda kojeg je bog odabrao da ga Satre Velikim Potopom.
Što su tebi Lotove kćeri pozitivci?
Naslijedile su kulturu grada iz kog su izišle.Biblija jasno kaže da se takve kazni kamenovanjem.
Tko zna kakve su te Noine snahe bile,vjerovatno dobre jer su živjele sa bogobojaznim Noom!
SamoVasGledam

#794 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

Ne razumem šta su to Lotove kćeri krive. One su samo sledile biblijsku kulturu incesta koju su praktikovala još deca Adama i Eve sa sve Božijim dopuštenjem i blagoslovom.

I sad one jadne kao treba da budu kažnjene što su praktikovale isto sa ocem. Svašta.
Sanjarko

#795 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Sanjarko »

patriot_1 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Nemoj se uvrijedit, Ja sto znam o Bibliji, i sto sam djelimicno procito iz nje,
Naslijedile su kulturu grada iz kog su izišle.Biblija jasno kaže da se takve kazni kamenovanjem.
Tko zna kakve su te Noine snahe bile,vjerovatno dobre jer su živjele sa bogobojaznim Noom!
Ko je reko da su pozitivne, a nije na meni da im sudim.
Samo ti kazem ak je odluceno da se zatre i Sodoma i Gomora zar onda nije logicno bilo da nema prezivjelih.
Ni Lota ni Kcerki njegovih.
Ista stvar sa Noahovim Snajkama.
Narod zatran a gle one nisu.
Ovo je tvoja logika, bog odlucio zatrat neki narod zar onda po toj tvojoj logici ne bi cijeli taj narod trebao zatrat, bez prezivjelih.
;-)
patriot_1

#796 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Vizionar 1985 wrote:
patriot_1 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Nemoj se uvrijedit, Ja sto znam o Bibliji, i sto sam djelimicno procito iz nje,
Ko je reko da su pozitivne, a nije na meni da im sudim.
Samo ti kazem ak je odluceno da se zatre i Sodoma i Gomora zar onda nije logicno bilo da nema prezivjelih.
Ovo je tvoja logika, bog odlucio zatrat neki narod zar onda po toj tvojoj logici ne bi cijeli taj narod trebao zatrat, bez prezivjelih.
;-)
Pa jesi li ti čitao nešto o tom događaju?Bog kaže da će uništiti nepravedne,pokvarene,a pravedne neće.
patriot_1

#797 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:Ne razumem šta su to Lotove kćeri krive. One su samo sledile biblijsku kulturu incesta koju su praktikovala još deca Adama i Eve sa sve Božijim dopuštenjem i blagoslovom.

I sad one jadne kao treba da budu kažnjene što su praktikovale isto sa ocem. Svašta.
Ne moraš biti sarkastičan.One su spavale sa ocem.Kao prvo!
Ako je Bog stvorio samo Adama i Evu, onda na početku to nije mogao biti grijeh dok se ljudi nisu namnožili.Lotove kćeri su imele izbora,nisu bile same na zemlji.No pitanje je dali je Bog stvorio čovjeka i ženu ili "čovjeke" i žene.Je Adam je i jednina i množina,isto tako i Eva.Zemljanin i zemljanka ili zemljanini i zemljanke.
Dope_Man

#798 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Dope_Man »

patriot_1 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Ko je reko da su pozitivne, a nije na meni da im sudim.
;-)
Pa jesi li ti čitao nešto o tom događaju?Bog kaže da će uništiti nepravedne,pokvarene,a pravedne neće.
Tebi logika stvarno nije jaca strana. Evo da ti ja jednostavno postavim sta ti zastupas:

1. SVI ljudi u Sodomi i Gomori su losi osim JEDNOG covjeka i njegove zene i kceri (iako je taj JEDINI PRAVEDNIK ponudio svoje kcerke za gang bang sa rajom iz grada al oprosticemo mu).

2. Bog odluci da ubije sve osim Lota i njegove porodice (preskocicemo nelogicnost pretvaranja njegove zene u sol iz cista mira)

Intermezzo da upratis pricu - LOT I NJEGOVE KCERKE SU GOOD GUYS.

3. Lotove kcerke, one DOBRE osobe spavaju sa svojim ocem, kog prije toga napiju do smrti da bi ga silovale.

Dakle one su, po tvojoj logici cas dobre (kanda su zato i spasene), cas lose (siluju oca). Sto onda i njih bog ne ubi zajedno sa ostalima?
patriot_1

#799 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

="Dope_Man"

Tebi logika stv
1. SVI ljudi u Sodomi i Gomorarno nije jaca strana. Evo da ti ja jednostavno postavim sta ti zastupas:
i su losi osim JEDNOG covjeka i njegove zene i kceri (iako je taj JEDINI PRAVEDNIK ponudio svoje kcerke za gang bang sa rajom iz grada al oprosticemo mu).
Da,nejasno,ja nibih ali on je bio toliko siguran da su ti anđeli došli od Boga da ,da bi Božja stvorenja spasio,žrtvuje nešto svoje!Bog ili moje kćeri!To je za njega bila dilema!
2. Bog odluci da ubije sve osim Lota i njegove porodice (preskocicemo nelogicnost pretvaranja njegove zene u sol iz cista mira)
Nije iz čista mira.Ako Bog nešto naredi,drži se toga,no njoj je bilo žao onog iza,mislila je da Bog nije pravedan kad to spaljuje!

Intermezzo da upratis pricu - LOT I NJEGOVE KCERKE SU GOOD GUYS.
3. Lotove kcerke, one DOBRE osobe spavaju sa svojim ocem, kog prije toga napiju do smrti da bi ga silovale.
Da i?Zar nema toga i danas,tko je rekao da su dobre?Bile su dobre dotad"!
Dakle one su, po tvojoj logici cas dobre (kanda su zato i spasene), cas lose (siluju oca). Sto onda i njih bog ne ubi zajedno sa ostalima?
A ti nisi ponekad dobar a odjednom,postaneš zao?
Dope_Man

#800 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Dope_Man »

Tvoj bog, koji vidi u srca ljudi i ostale izjave iz romanticnih komedija, je ubio SVE BEBE I MALU DJECU u tim gradovima jer je valjda znao da ce postati nemoralni kad odrastu u takvom drustvu, a za ove dvije opajdare nije znao da ce se okrenuti naopako preko noci. Ima super moci, al tezina ga koci izgleda.

I da, jos jedan primjer bozije pravde gdje tona djece strada, a nisi se gore najbolje snasao ni sa onom egipatskom djecom gdje si samo precutno na kraju opravdao da je uredu za vjeru i djecu ubiti.. uostalom tako je i krenulo od samog Abrahama (mada je tu klinac ipak imao srece).
Post Reply