Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Vincent_Chase

#776 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Vincent_Chase »

LBlues wrote:Prolaznost je 6% kad se kompletan FEAST test uzme u obzir. To je zvanicna prolaznost. Zbog toga veliki broj ljudi uzimaju na testiranje. Sretno svima! :)
I ako moze pitanje: gdje si dobio tu informaciju ?

Hvala

pozz
fantabox

#777 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by fantabox »

Vincent_Chase wrote:
LBlues wrote:Prolaznost je 6% kad se kompletan FEAST test uzme u obzir. To je zvanicna prolaznost. Zbog toga veliki broj ljudi uzimaju na testiranje. Sretno svima! :)

Hvala

pozz
"The selection rate of a student controller recruitment campaign is about 6%. This means that we need to test 100 candidates to find 6 of them who meet our standards. Unfortunately, some of those six might not be accepted for medical reasons."

https://www.eurocontrol.int/faq/air-tra ... oller-jobs
Vincent_Chase

#778 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Vincent_Chase »

fantabox wrote:
Vincent_Chase wrote:

Hvala

pozz
"The selection rate of a student controller recruitment campaign is about 6%. This means that we need to test 100 candidates to find 6 of them who meet our standards. Unfortunately, some of those six might not be accepted for medical reasons."

https://www.eurocontrol.int/faq/air-tra ... oller-jobs

Mislim da se ovo odnosi na cjelokupni proces odabira (eng, feast, psiho)...ali nije ni bitno... u svakom slucaju nek nam je sretno svima :)
ATC001

#779 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by ATC001 »

Vincent_Chase wrote:

Ako je to stvarno tako, onda me to "raduje" iz razloga sto znaci da ce ostati malo kandidata tj. onih koji su stvarno najbolji za ovaj posao.

Jer ono "cega se ja bojim" je da ako FEAST prodje 100 ljudi a oni primaju.....lupam 30.... onda ce stele poceti da rade.... a nakon FEAST-a je intervju, gdje je ustvari najlakse oboriti tj. pustiti kandidata....
FEAST 1 - FEAST 2 - LjEKARSKI - INTERVJU
Bar je tako nama bilo.
Sretno, buduce kolege! :D
MrShadow

#780 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by MrShadow »

mene niko nije zvao, smijem ruku u vatru stavit da sam imao barem 90% na testu.
Ivan_grozni

#781 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Ivan_grozni »

ATC001 wrote:
Vincent_Chase wrote:

Ako je to stvarno tako, onda me to "raduje" iz razloga sto znaci da ce ostati malo kandidata tj. onih koji su stvarno najbolji za ovaj posao.

Jer ono "cega se ja bojim" je da ako FEAST prodje 100 ljudi a oni primaju.....lupam 30.... onda ce stele poceti da rade.... a nakon FEAST-a je intervju, gdje je ustvari najlakse oboriti tj. pustiti kandidata....
FEAST 1 - FEAST 2 - LjEKARSKI - INTERVJU
Bar je tako nama bilo.
Sretno, buduce kolege! :D
Teta sa druge strane slusalice mi nije spomenula 2 dijela FEASTa :)
Sada me vec zanima da li se ti dijelovi svode na isto ili teme testiranja potpuno razlicite.
Ivan_grozni

#782 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Ivan_grozni »

MrShadow wrote:mene niko nije zvao, smijem ruku u vatru stavit da sam imao barem 90% na testu.
Imam poznanicu u Sarajevu koja je provela dobar dio zivota u Engleskoj i USA i znam da je razvalila, ali je nisu zvali (do sada)
Vincent_Chase

#783 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Vincent_Chase »

Teta sa druge strane slusalice mi nije spomenula 2 dijela FEASTa :)

Ni ja se ne sjecam da je spomenuto 2 dijela, ali vjerujem da ce biti 2 dijela.

Barem kako pise na internetu 2 su dijela i "oba traju" dosta vise od 4-5 sati.

Znaci ako je jedna grupa u 09 a druga u 13 sati...sigurno je neki test od 2-3 sata.... tj. prvi dio

znat cemo u ponedeljak. :)

Sada me vec zanima da li se ti dijelovi svode na isto ili teme testiranja potpuno razlicite.[/quote]
damsel

#784 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by damsel »

Nakon pracenja ovoga thread-a nego vrijeme vec i mnogobrojih nagadjanja sta i kako, ne mogu da ne komentarisem :-D

Ja sam bila na testiranju iz engleskog u SA, prosla sam, sto se testa iz engleskog jezika tice, ja mislim da je bio jako dobro osmisljen..cinilo se prelagano na prvi pogled, medjutim trebalo je malo i razmisljati pri kraju u vezi sa zadnja teksta i dopunama istih. kad su prije pocetka testa rekli 'ako pogrijesite, slobodno prekrizite i napisite drugo' to mi je bilo sumnjivo :lol: podrazumijeva se da cu prekriziti ako mislim da je netacan odgovor, ali potreba da se to naglasi sa njihove strane me navelo da pomsilim da su ne samo testirali engleski, nego i da vide koliko smo sigurni, koliko zurimo, koliko se dovumimo, koliko smo odlucni.. 40 min je bilo dovoljno da se uradi test ako si siguran u sebe,,ili znas ili ne znas-nemas vremena da se preispitujes. nakon citanja po stranim forumima o fazama testiranja od strane EC, mislim da su ove koji su najbolje uradili engleski prve pozvali na FEAST, u slucaju da dovoljan broj nas ne prodje FEAST mislim da ce onda zvati ostale koji su losije od nas uradili. ali to je samo moj zakljucak,
:shock:
ja nisam mogla da vjerujem ko se sve prijavio na ovaj konkurs...dok sam cekala da udjem na testiranje, ispred skole sam cula svakakvih pitanja,,tipa sta je BHANSA, ovo je za posao konkurs jel' tako?, a ja sam imala zadovoljstvo da odgovorim na pitanje 'Ima li kakav jos test poslije engleskog ako prodjem?' kad sam rekla da ima test sposobnosti, podpitanje je bilo 'a sta je to? kad je taj test, kakav je, sta je FEAST i tako milion pod pitanja nakon cega sam rekla 'bolje je da se za stjuardesu prijavis, dovoljno si lijepa' :roll:
prijavis se na konkurs, a ne znas ni za sta se prijavljujes..go figure

koliko sam ja uspjela da istrazim o FEAST-u po mnogobrojnim forumima, sastoji se iz dvije faze..prva faza iduce sedmice se sastoji iz dva dijela, ujutro neka tri sata i poslije podne tri sata. ako prodjete ujutro testiranje, saznat cete nakon sat vremena, nakon cega idete na drugu dio taj dan..da li smo prosli taj drugio dio prve faze ce se znati u toku nekoliko dana nakon cega ce zakazati drugu fazu FEAST-a koji se sastoji iz timpskog rada vecinom i kojekavih prezentacija..
puno se moze saznati ako malo vise istrazite i potrudite se da vidite na sta ovaj proces testiranja lici...

i koliko sam uspjela da istrazim, FEAST nije toliko tezak, moze se proci, samo opusteno i bez panike, cinjenica da ce nas mnogo otpasti, ali puno vise kandidata zapravo ne prodje intervju na kraju, uopste ne znaci ako si prosao FEAST, ljekarski da ti je stipendija zagarantovana... na intervjuu su rigorozni, ako nasi budu to radili po Eurocontrol standardu.

uglavnom, sretno svima iduce sedmice.
Last edited by damsel on 28/10/2014 20:48, edited 1 time in total.
FMDzem

#785 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by FMDzem »

MrShadow wrote:mene niko nije zvao, smijem ruku u vatru stavit da sam imao barem 90% na testu.
Prvo zovu ove da im podijele utješne nagrade, da odgledaju priredbu i onda mi nastupamo. :D
Bezstelni

#786 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Last edited by Bezstelni on 11/12/2014 22:32, edited 1 time in total.
damsel

#787 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by damsel »

mislim da se bolje 'obrazovati' da znas sta te ceka otrpilike, nego da mislis da ce test trajati 2 sata, pa se neprijatno iznenadis kad shvatis da traje ustvari 6 sati...to sto ti 'ne mozes' one koji malo istraze o cemu zapravo radi, to je tvoj problem..a ocito si i ti istrazivao cim si radio primjerke, skripte i ostalo, tako da se ja nadam da ti je pamcenje bolje od razmisljanja i kontradiktornog pisanja :roll:
Bezstelni

#788 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Bezstelni

#789 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

Da i mi malo udrobimo...

ZA SVE SA NAOČALAMA, NAOČARIMA, LEĆAMA, SKINUTIM DIOPTRIJAMA ITD...

European Class 3 Medical Certification of Air Traffic Controllers
Ophthalmological Requirements - slobodno pročitajte...

http://www.eurocontrol.int/sites/defaul ... 0-2006.pdf

Sad će oni giganti iz ovih većih gradova - ti bestelni ovo, ti bestelni ono...
Budimo realni ba...
haki-cool

#790 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by haki-cool »

Šta je reći, mali broj ljudi prijavljuje pozive iz BHanse u vezi engl.jezika i Feast testa. Mene pozvali 12.11. u 13 sati. Ima li ko da je pozvan za taj datum i vrijeme.
Vincent_Chase

#791 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Vincent_Chase »

damsel wrote:Nakon pracenja ovoga thread-a nego vrijeme vec i mnogobrojih nagadjanja sta i kako, ne mogu da ne komentarisem :-D

Ja sam bila na testiranju iz engleskog u SA, prosla sam, sto se testa iz engleskog jezika tice, ja mislim da je bio jako dobro osmisljen..cinilo se prelagano na prvi pogled, medjutim trebalo je malo i razmisljati pri kraju u vezi sa zadnja teksta i dopunama istih. kad su prije pocetka testa rekli 'ako pogrijesite, slobodno prekrizite i napisite drugo' to mi je bilo sumnjivo :lol: podrazumijeva se da cu prekriziti ako mislim da je netacan odgovor, ali potreba da se to naglasi sa njihove strane me navelo da pomsilim da su ne samo testirali engleski, nego i da vide koliko smo sigurni, koliko zurimo, koliko se dovumimo, koliko smo odlucni.. 40 min je bilo dovoljno da se uradi test ako si siguran u sebe,,ili znas ili ne znas-nemas vremena da se preispitujes. nakon citanja po stranim forumima o fazama testiranja od strane EC, mislim da su ove koji su najbolje uradili engleski prve pozvali na FEAST, u slucaju da dovoljan broj nas ne prodje FEAST mislim da ce onda zvati ostale koji su losije od nas uradili. ali to je samo moj zakljucak,
:shock:
ja nisam mogla da vjerujem ko se sve prijavio na ovaj konkurs...dok sam cekala da udjem na testiranje, ispred skole sam cula svakakvih pitanja,,tipa sta je BHANSA, ovo je za posao konkurs jel' tako?, a ja sam imala zadovoljstvo da odgovorim na pitanje 'Ima li kakav jos test poslije engleskog ako prodjem?' kad sam rekla da ima test sposobnosti, podpitanje je bilo 'a sta je to? kad je taj test, kakav je, sta je FEAST i tako milion pod pitanja nakon cega sam rekla 'bolje je da se za stjuardesu prijavis, dovoljno si lijepa' :roll:
prijavis se na konkurs, a ne znas ni za sta se prijavljujes..go figure

koliko sam ja uspjela da istrazim o FEAST-u po mnogobrojnim forumima, sastoji se iz dvije faze..prva faza iduce sedmice se sastoji iz dva dijela, ujutro neka tri sata i poslije podne tri sata. ako prodjete ujutro testiranje, saznat cete nakon sat vremena, nakon cega idete na drugu dio taj dan..da li smo prosli taj drugio dio prve faze ce se znati u toku nekoliko dana nakon cega ce zakazati drugu fazu FEAST-a koji se sastoji iz timpskog rada vecinom i kojekavih prezentacija..
puno se moze saznati ako malo vise istrazite i potrudite se da vidite na sta ovaj proces testiranja lici...

i koliko sam uspjela da istrazim, FEAST nije toliko tezak, moze se proci, samo opusteno i bez panike, cinjenica da ce nas mnogo otpasti, ali puno vise kandidata zapravo ne prodje intervju na kraju, uopste ne znaci ako si prosao FEAST, ljekarski da ti je stipendija zagarantovana... na intervjuu su rigorozni, ako nasi budu to radili po Eurocontrol standardu.

uglavnom, sretno svima iduce sedmice.

Mislim da generalno malo malo previse pricamo o "teorijama zavjere" tipa ovo sto spominjes "nisu gledali samo engleski nego i psiho test, kako se snalazimo, sigurnost itd". Za mene je ovo bio jedan obicni test engleskog, da se eliminisu oni koji ama bas nikako ne znaju engleski. I slazem se apsolutno, test je bio dobro osmisljen i krenuo je od banalnosti ali zadnji tekst nije bio nimalo naivan...ja sam studirao na engleskog jeziku, pa sam se opet dobro zamislio na nekim mjestima (tako isto neka se zamisle oni koji misle da je test smijesan...jer mozda ste previse samouvjereni).

Druga stvar za FEAST... i ja koliko znam iz dva dijela je, ali ne vjerujem da su oba dijela u toku jednog dana. Koliko vidim podijeljeni smo u grupe. jedna grupa nastupa u 09:00 a druga u 13:00, sto po mojoj logici znaci da je test 2-3 sata tj. prvi dio.

a ovo sto govoris da prvo zovu one koji su najbolje uradili :D ja sam prvi napisao da su me zvali telefonom (i na forumu me poceli ismijavati) i pozvali na termin 03.11 8) znaci blago meni :mrgreen: :run:
toci

#792 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by toci »

cekanje ubija :D
damsel

#793 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by damsel »

@ Vincent_Chase mozda si u pravu sto se tice 'teorija zavjere', ja sam sumnjicava po prirodi i sklona analiziranju i sto treba i sto ne treba :D

moje misljenje je da prvo zovu one koji su najbolje uradili, i u slucaju da dovoljno nas ne prodje FEAST, zvat ce onda ostale da se oni okusaju, logicno mi je. al' hajde znaj sad kakav im je kriterij bio..ocito je bio jako visok, cim izgleda puno ljudi nije pozvano.nemoguce da od 3240 kandidata koji su izasli na ovaj 'lagani' test iz engleskog, mozda ni hiljadu ih nije pozvano na FEAST. znam i ja neku raju koji engleski jako dobro znaju i sigurna sam da su isto tako jako dobro uradili ovaj test, a nisu pozvani.
vidjela sam da si ti dobio poziv medju prvima.mene su dan poslije tebe zvali. ali sad kao sto neko spomenu prije, mozda zovu one koji su najlosije uradili prvo, dijele utjesne medalje :lol:
a za FEAST koliko ce dugo trajati, nije to toliko ni vazno..ko ima mentalni kapacitet koji je potreban za ovaj posao, za njega nece biti problema il' trajao 3 sata ili 6.. ja ako nekim slucajem i prodjem FEAST, necu ljekarski svakako jer sam slijepa kao sismis :lol: ali izaci cu na testiranje cisto da vidim kako i sta.
DON_eARL

#794 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by DON_eARL »

Idući krug testiranja će trajati minimalno mjesec, a vjerovatno i duže. 20 kandidata dnevno će testirati, a 400-500 kandidata će im vjerovatno biti i dovoljno. Meni je glupo što su se pojedinci prijavili, iako su sigurni da ne mogu proći medicinski pregled. Samim tim ste nekom ko je sposoban da radi ovaj posao onemogućili da izađe na FEAST, jer je imao manje tačnih odgovora na testiranju iz engleskog jezika. :-)

Jasno je da je njima veliki trošak da pozovu svakoga na FEAST, jer navodno imaju samo 10 računara na kojim se može raditi testiranje, ali se ovo moglo bolje odraditi. Kao što neko napisa ranije, engleski se može usavršiti za vrijeme obuke, dok sposobnost za obavljanje posla ili imaš ili nemaš. U oglasu za stipendiranje su mogli postaviti uslov da se dostavi potvrda nadležne institucije koja potvrđuje da je kandidat zdrav. Većina kandidata vjerovatno i ne zna koji su uslovi za obavljanje posla, ali dobra plata i stalno zaposlenje su svakome mamac, pogotovo kad je ovakvo stanje u državi.

Sretno svima u svakom slučaju. :D
ATC001

#795 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by ATC001 »

Ivan_grozni wrote: Teta sa druge strane slusalice mi nije spomenula 2 dijela FEASTa :)
Sada me vec zanima da li se ti dijelovi svode na isto ili teme testiranja potpuno razlicite.
Prvi dio ( koji ste vjerovatno do sad svi vec "probali" - famozna aplikacija od 30$ ) radis sada, i onda cekas rezultate istog. Test se radi online, sto znaci da kada zavrsis test, onda to neko strucan u Briselu pregleda i posalje tvoje rezultate ( neko pomenu prvi dio ujutro - drugi popodne. Jes, al kad bi neko tamo samo sjedio i cekao da vi zavrsite test da ga ocjeni :) )
Drugom dijelu testa pristupaju samo oni koji uspjesno prodju prvi dio, i drugi dio nije ni nalik prvom. ( Imas tekst - uputstvo koje citas cirka sat-sat i po i onda nekih pola sata da uradis ono sto se od tebe trazi)
Govorim na osnovu svog iskustva, tj polaganja samog testa. Mozda se nesto u poslednje vrijeme i promjenilo, ali cisto sumnjam da je toliko drasticna promjena.
LBlues

#796 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by LBlues »

Od svih informacija do kojih sam dosao, najzanimljivija mi je ona da najvise samoubistava ima medju kontrolorima, i da je ocekivana zivotna dob kontrolorima 10 godina manja od ostalog svijeta. Zbog stresa, odgovornosti... :o Definitivno nije posao za svakoga. :-)
Bezstelni

#797 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
DON_eARL

#798 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by DON_eARL »

Bezstelni wrote:Sve su ove informacije tačne. 10 računara, testiranju dva termina. Sve je tačno. Bravo, vidim da svi imate veze, štele, ovo ono, zato, ima Brisel i šta kaže Hans iz Brisela, to vam je, nema amidžića, dajdžića, sestrića.
:
Kako ti znaš da su tačne informacije? Garant imaš štelu! :D

http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cberl ... _collision

Nesreća na osnovu koje je snimljena i epizoda u Breaking Bad. :-)
bucimir

#799 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by bucimir »

interesuje me da li i sad pozivaju, i da li je neeko dobio pozivnicu za feast a da ga nisu prije toga pozvali. siguran sam da sam sve dpbro uradio, a ni pozivnice ni poziva nisam dobio.. hvala
Ivan_grozni

#800 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Ivan_grozni »

bucimir wrote:interesuje me da li i sad pozivaju, i da li je neeko dobio pozivnicu za feast a da ga nisu prije toga pozvali. siguran sam da sam sve dpbro uradio, a ni pozivnice ni poziva nisam dobio.. hvala
Koliko mi se čini netko je napisao da je danas dobio poziv.
Post Reply