Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#776 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by anthraxQ »

So What! wrote:
Nakon rata vodstvo opštine je uspjelo dobiti donacije za Bolnicu, Dom zdravlja, Vatrogasce, razne škole pa i za finasiranje privrede. Na posljednjem popisu Tešanj je imao 46.135 stanovnika, a realna cifra je 40 000 ako se izuzme dijaspora, a površina opštine iznosi 156 kilometara kvadratnih što daje gustoću stanovinštva od 296 stanovnika po kilometru kvadratnom, a jedna Zenica ima 73 751 stanovnika na površini od 558 kilometara kvadratnih što daje gustoću stanovništva od 206 stanovnika po kilometru kvadratnom.
gdje si ti vidio ovu cifru matereti?

Zenica ima na 558km kvadratnih nesto vise od 115 000 stanovnikka po posljednjem popisu.
Lakat Jebić

#777 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Lakat Jebić »

tesanj i gradacac su meni personifikacije "bosanske carsije"
JohnnyS

#778 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by JohnnyS »

Jelah downtown :D
nOrMaLaC

#779 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by nOrMaLaC »

Osmaci

Osmaci su općina u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Općina je formirana od dijelova općine Kalesija koji su pripali Republici Srpskoj nakon Daytonskog sporazuma.Broj stanovnika je teško utvrditi, prema nekim procjenama oko 6500. Od čega su ca. 50% Bošnjaci i 50% Srbi

Image

Image

Image
So What!

#780 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by So What! »

anthraxQ wrote:
So What! wrote:
Nakon rata vodstvo opštine je uspjelo dobiti donacije za Bolnicu, Dom zdravlja, Vatrogasce, razne škole pa i za finasiranje privrede. Na posljednjem popisu Tešanj je imao 46.135 stanovnika, a realna cifra je 40 000 ako se izuzme dijaspora, a površina opštine iznosi 156 kilometara kvadratnih što daje gustoću stanovinštva od 296 stanovnika po kilometru kvadratnom, a jedna Zenica ima 73 751 stanovnika na površini od 558 kilometara kvadratnih što daje gustoću stanovništva od 206 stanovnika po kilometru kvadratnom.
gdje si ti vidio ovu cifru matereti?

Zenica ima na 558km kvadratnih nesto vise od 115 000 stanovnikka po posljednjem popisu.
Izvinjavam se, to je brojka koja se odnosila na gradsko jezgro, ali ipak gustoća je i dalje 261 stanovnik po kilometru kvadratnom.
JohnnyS wrote:Jelah downtown :D
Malo šege, nije na odmet :D
Sarajevica

#781 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Sarajevica »

Tesanj je grad kvalitetnog standarda zivota (za BH standarde) ali nije mi nesto pretjerano lijep.

Meni je Konjic jedan od najljepsih gradova:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
zippoo87

#782 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by zippoo87 »

sRKi mouche wrote:Sam pojam jadan je veoma diskutabilan i relativan. Ali dobro.
S druge strane pročitah sve strane ove teme i zbog toga sam se i registrovao, poprilično štura analiza i još više puna predrasuda. Otprilike tuđe dvorište je jadnije, žalosnije, pustije, nažalost stvarnost i realnost je takva da u Bosni i Hercegovini nema ništa a da nije jadno. Da smo iskreni. Stoga i sama nabrajanja i pljuvanja po minijaturnim sredinama – manjim selima nisu baš nešto što će uticati bitnije da se dobije prava slika, koja je bez nekog naročitog pesimizma očajna.
Možda je i bolje upotrijebiti izraz najtužnija ili bolesnija mjesta u BiH. E u tu grupu bi sasvim sigurno ušlo barem 90% opština i gradova u Bosni i Hercegovini. Za mene lično sva mjesta u kojima nema porodilišta, bolnica,obrazovanih ljudi, domova zdravlja, komunalnih službi, asfalta i trotoara, vatrogasnih i drugih službi, pošte, fabrika i najbitnije novorođenčadi su pretužna i žalosna,bioskopa i pozorišta, prije nego jadna. Svi znamo šta podaci govore, urbanizacija i migracija i centrazilacija iz malih u velike sredine traje i sela u Bosni i Hercegovini postaju prazna, nema ni pasa lutalica a kamoli ljudi. Jasno, živimo u takvom društvu da je bitnije da u „Šumskoj“ iz ugla Bošnjaka je sve pusto ili u „Pederaciji“ iz ugla Srbina je sve pusto, a suštinski ogroman dio Bosne i Hercegovine je prazan. A statistika je poražavajuća.
Vidim da su u svojim analizama uglavnom pominjani isti gradovi, opštine, doduše stičem utisak kao neko ko je član organizacije koja godinama pomaže najsiromašnije u BiH širom njene teritorije, da većina nije nikada ni bila u mjestima koja je stavila na svoju listu. Prošao sam uzduž i poprijeko BiH, maltene svaki kutak. I iako sam po prirodi stvari optimista, ono što sam vidio a tiče se infrastrukturnog razvoja (ekonomski neću ni pominjati) ruglo je blaga riječ.
Glavni grad – Sarajevo je najbolji primjer. To će prave Sarajlije potvrditi. Od Muzeja bitniji postade BBI i tornjevi. I u ostalim većim gradovima stvar je skoro ista, postadoše tržni centri najvrijedniji simboli gradova, doslovno poražavajuće. Uostalom statistika turista i najbolje govori u kakvom smo đavlu.
Između ostalog u temi ste pomenuli tri sredine koje na prvu upadaju baš u oči: Gradačac,Živinice i Zvornik.
Ono što na početku treba apsolutno podvući su sledeće stvari:
Bosna i Hercegovina nema velegrad, nema metropolu. Bosna i Hercegovina je infrastrukturno retardirana i hendikepirana,a prirodna bogastva su uništena. Ko je prošetao jednim Pragom ili Bukureštom i Atinom vjerovatno su mu neke stvari jasne (namjerno ne pominjem Rim, Madrid,Pariz,London, jer ipak) . Bez obzira na veličinu.
Imamo par gradova, ali suštinski infrastrukturno daleko je to i od evropskog prosjeka, pri tome mislim na najveće gradove u državi. Ali da ne davim previše, vratimo se na ključne stvari – najtužnije sredine. Mislim da u cijeloj priči pominjati sredine koje imaju ispod 3000 stanovnika i nema neku svrhu, jer se radi ili o napuštenim ruralnim sredinama ili o sredinama u kojima je zadnje dijete rođeno prije ZOI u Sarajevu. Stoga sve treba posmatrati kroz neku malo određeniju prizmu. Dakle 3k+ stanovnika. Status nebitan. Prije nekog mog rezonovanja, da se vratim na tri gorepomenute sredine koje su stavljene u kontekst jadnih.
Gradačac – apsolutno ne može biti u kategoriji najjadnijih sredina. Razloga je previše, relativno osrednja sredina za BiH, a pri vrhu kad je poduzetništvo i razvoj u pitanju. Mnogo veće sredine bi voljele da se neke stvari organizuju kao što je to u Gradačcu. Solidna demografska slika, uz sasvim solidnu perspektivu u ekonomskom smislu. Suštinski uže gradsko jezgro i ne nudi neke naročite sadržaje ali opet sama sredina ima neki život i kakvu takvu perspektivu barem u ovom momentu. Sirotinje ima ali ne kao u nekim sredinama i evidentno je prisutno nekoliko firmi od kojih grad živi.
Živinice – veće su od Gradačca, ekonomski usudiću se pa reći slabije, u nekom kvalitativnom smislu nude više nego Gradačac kada su sadržaji u pitanju, infrastruktura je na sličnom nivou ništa naročito ali opet kakvih sredina ima dobro je to. Lično, Živinice su mogle izgledati daleko planski usklađenije i samim time vizuelno ljepše, ali... Imaju dobar prirodni priraštaj koji je jedan od preduslova za razvoj lokalne zajednice, nisu naročito atraktivne na prvu, ali uvijek bih njih izabrao prije Kalesije i sličnih selendri. Konkretno, uža gradska zona se mora sadržajima kvalitativno zadovoljiti, sve se to mora ispratiti dobrom saobraćajnom infrastrukturom i nekolicinom kvalitetnih ugostiteljskih objekata, to je ono što sredini kakve su Živinice itekako nedostaje. Turistička ponuda i nije baš nešto naročito, ali Živinice nisu grad kome je turizam primaran, to da smo jasni. Za sada daleko od najjadnijih i najtužnijih sredina.
Zvornik – Stanovnik sam ovog gradića i stvarno mi nije jasno kako i po čemu je on jadan i tužan? (bez politike, of course) Možda sam subjektivan, ali Zvornik spada u sam red najurbanijih sredina u Bosni i Hercegovini. Infrastrukturno takođe. Iako se sam grad tek treba infrastrukturno jačati i dizati. Zvornik je jedan od najstarijih gradova u BiH, star više od 600 godina. Ima sve osnovno, a ključna razlika je u tome što je sve osnovno uvijek imao,za razliku nekih koji to dobiše u poslednjih 20 godina.
O strateškom geografskom položaju i reljefnim specifičnostima bi se dalo do sutra. Priroda ga je opako zakinula što se širine tiče, ali s druge strane uvijek je bio važan industrijski centar. Nažalost dolaskom kapitalizma, industrija je itekako pala, a smanjenje radne snage uticalo na migraciju koja se i dan danas odvija u nepovoljnom smjeru ali i hiljadama na birou. Ipak, Zvornik danas ima sve ono što je potrebno: škole, bioskop, pozorište, šetalište, (tvrđavu koju očekuje rekonstrukcija), vjerske objekte, tržni centar, muzejsku zbirku, halu, stadion, druge sportske objekte, ljekovitu vodu, Drinu, Zvorničko jezero (jedno od najljepših u državi), raznorazna udruženja i umjetnička društva, sve medicinske ustanove. I naravno brdo drugih stvari kojim se do prije 20 godina neke veće sredine danas nisu mogle pohvaliti.
Istina ima Zvornik i pozitivan prirodni priraštaj (svaki put od 96-2014, izuzev 2012). Ali i ono tužnije, negativnu migraciju zadnjih 5 godina. A to znači da je u proteklih 5 godina blizu 5000 ljudi napustilo Zvornik i otišlo u veće sredine. O sportu, muzici i lijepim ženama ne bi. Ono o čemu bih mogao je svakako samo gradsko jezgro. Kao što rekoh, plan je neki da se gradska zona širi prema Karakaju, da se velikim projektima povežu ta dva dijela grada, (rušenjem Meteriza u dogledno vrijeme) samim time će se povezati gradska i poslovna zona, a sam Zvornik,to jest gradsko jezgro biće puno veće u svakom smislu. Gradsko jezgro Zvornika je i dan danas najgušće naseljeno područje u Bosni i Hercegovini. A na relativno malom području postoji 121 stambena zgrada (sa prosjekom od 7 spratova po zgradi) i sa jasnim ciljem da se iz godine u godinu taj broj povećava. Doslovno u Zvorniku se svake godine odradi po jedan veliki projekat. Neke slike koje ću postaviti govore u prilog tome.

Tako da o ove tri sredine mogu do sutra, daleko su od jadnih i tužnih u ovoj državi.
E sad o drugim tužnijim stvarima, sa nekoliko jasnih osvrta:
Prijedor i Zenica su dvije velike sredine koje su najviše izgubile ratom. Teško da će to nadomjestiti ičime u budućnosti.
Kalinovik kao često spominjan zaista jeste jedno mjesto bez ikakve perspektive, sa jednom idilom šumetine, ali s druge strane, Kalinovik je mjesto sa najvećim postotkom visokoobrazovanih ljudi u Bosni i Hercegovini.
Bileća, iskreno tu ne bih poželjeo nikome da živi, ali s druge strane Bilećani su najhumaniji ljudi u državi (procentualno gledano njihovo učešće u pomoći najsiromašnijim ljudima u državi je najveće).
Pale, iako sam vidio da su neki i njih svrstali u najjadniju sredinu, apsolutno van konteksta iste. Pale su danas sasvim sigurno sredina u kojoj se najviše poštuju neka osnovna urbanistička pravila, planski se gradi kao nigdje u zemlji, a daleko većim gradovima i centrima poput Banjaluke, Tuzle i Sarajeva mogu poslužiti kao primjer. Budućnost, to jest vrijeme će pokazati aksiomatičnost ove konstatacije.
Dakle sve sam prošao i sad da i napravim analizu stanja u opštinama širom BiH (izuzeću samo one najmanje, sa ispod 3k stanovnika, jer su nebitne u cijeloj priči) Ne radi se o izboru najljepših i najvećih sredina ;)
1. NAJKVALITETNIJE (ekonomski, infrastrukturno,socijalno,društveno)
Sarajevo, Banjaluka, Tuzla, Trebinje,Mostar, Brčko
2. MANJE KVALITETNE
Zenica, Doboj, Pale, Široki Brijeg, Bijeljina
3. SREDNJA ŽALOST
Bihać, Živinice, Prijedor, Gradačac, Zvornik, Laktaši
4. ISPOD SREDNJE ŽALOSTI
Cazin, Travnik, Modriča, Gradiška, Foča, Goražde, Čapljina, Teslić
5. DALEKO I OD SREDNJE ŽALOSTI
Lukavac, Visoko, Kalesija, Livno, Kakanj, Banovići,Posušje,Derventa, Prnjavor, Mrkonjić Grad,Srebrenik
6. BJEŽI AKO MOŽEŠ
Brod, Lopare, Šamac, Sanski Most, Tešanj, Zavidovići, Gračanica, Maglaj,Višegrad,Nevesinje,Rogatica,Bratunac
7. SUDBINA JE KRIVA ŠTO SE RODIH

Sve dok profesionalci i učeni ljudi ne budu infrastrukturno jačali naše gradove, i dok neki ne shvate da vjerski objekti ne moraju baš biti dominantan oblik izražavanja gradskih zona, nisam siguran koliko će se stanje promjeniti. ;)

Evo par slika gradića iz kog sam,a neki rekoše da je i on mrtav i jadan. 100k ljudi je "osuđeno na njega" i ima potrebu da u istom hoda.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Zvornik je grad koji doslovno iz godine u godinu infrastrukturno napreduje, već do kraja 2014. godine grad će dobiti uređeno šetalište u potpunosti, počeće se uređivati Zvornička tvrđava, a biće nastavljeni radovi na Hramu i džamiji, kao i što bi trebao otpočeti projekat obnove mosta Kralja Aleksandra. O stambenim i poslovnim prostorima da i ne govorim.
Evo kako će izgledati šetalište do kraja godine + fontane na nekoliko mjesta, kao i slika projekta rekonstrukcije zvorničke tvržave

Image

Image
prvo sto sam primjetio je da vecina daje pausalne ocjene i da o vecini napisanih sredina ne zna vise od onog sto pise na wikipediji
ja necu redati koja ja sredina jadna a koja jadnija ali da ovog sto sam citirao pitam par stvari
evo prvo vidim da je bihac svrstao u neku njevogu trecu kategoriju i ispod doboja,sto je meni nepojmljivo,prvo bihac je prelijep grad,pun mladosti,ima fakultet,ima turiste,ima geografski polozaj,iz bihaca se za 2-3 sata dodje na more,itd itd
doboj je osrednji grad po svemu,cesto sam u doboju i nema nista posebno za navesti,onako centar je solidan,park lijep i setaliste je prije 4-5 godina poplocano ,nocni zivot onako solidan a to najvise srpskom mentalitetu,tamo se izlazi oko 11-12 h navecer i to je to

onda da navedem evo i moj grad,Gracanicu,svrstao si je u samo dno,po tvojoj nekoj procjeni,ti mislis da u gracanici ima 7-10 hiljada stanovnika :D
gracanica ima svu infrastrukturu,ima bolnicu,dom zdravlja,dom kulture,kino,carsiju,setaliste,postu,parkove,industrijsku zonu koja je jedna od najjacih u federaciji,5-6 velikih trznih centara,relativno povoljan geografski polozaj,blizu tuzla,blizu i beograd (relativno) ,nije slijepo crijevo ima srednju skolu koja ima najvise ucenika u federaciji,gimnaziju,muzicku skolu,sud,policiju,komunalne sluzbe itd itd
grad je cist,evo sada se izgradio poslovno-stambeni objekat u samom centru,gdje je prije rata bila robna kuca a poslije rata ruglo grada (neuredjeni parking),ima sportsku dvoranu i druga se gradi,velika sportska dvorana kapaciteta oko 5 hiljada sjedecih mjesta
ima naravno gracanica i nedostataka a to je prilicno los nocni zivot,mislim ovako za mlade ali ni to nije toliko strasno,ima restoran u TZ Etna,ima u carsiji etna,ima kafica...vikendom se ima izaci u VIP club,gostuju razni muzicari,muzika uzivo,medresa,dzamije,crkva (katolicka i pravoslavna jedna pored druge),dvije osnovne skole,fudbalski stadion,bazene,termalne bazene,sahat kulu staru vijekove
politicki isto nije toliko zakinuta,nema sukobljenih strana pa da sami grad pati od toga,iako se ima sta porpaviti

i ja bi tebe sada molio da ti meni objasnis kako je ovakvo jedno mjesto ,najjadnije u drzavi i da se poredi sa nekim mjestima od 5 hiljada stanovnika ?
p.s. kopiraj odg i u PM,
Sarajevica

#783 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Sarajevica »

Lijep mi je i Gradacac

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#784 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by So What! »

Gradačac, gospodski grad, bio nedavno u onom novom restoranu kod stadiona, koja gotiva :)

Italijani su se naložili, prebacuju svoju proizvodnju tu u Gradačac jer je jeftinije, a dovode dosta i radnika iz Italije. Nevjerovanto, ali svjedočio sam doslovno, Italijani došli da rade u fabrici u BiH. Tako ako ih primjetite u gradu, nisu turisti, nego radnici.

Druga stvar, neko lijepo reče, brat bratu i nije na oko lijep grad, to će i Tešnjaci reći, ali za živjeti u toj opštini, tj. mikroregiji je stvarno fenomenalno.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#785 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by anthraxQ »

So What! wrote:
Izvinjavam se, to je brojka koja se odnosila na gradsko jezgro, ali ipak gustoća je i dalje 261 stanovnik po kilometru kvadratnom.

kakve to veze ima uopce?

to samo moze znaciti da je povrsina opcine mala. i eto.

gradsko podrucje Tesnja ima 5 531 stanovnika.
So What!

#786 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by So What! »

anthraxQ wrote:
So What! wrote:

kakve to veze ima uopce?

to samo moze znaciti da je povrsina opcine mala. i eto.

gradsko podrucje Tesnja ima 5 531 stanovnika.
Poredim dvije opštine drug, i već sam naveo svoju grešku kod broja stanovnika. Kada uporediš površine naših opština i broj stanovnika, možeš vidjeti koliki rast ima Tešanj kao opština, plus doseljavanje i pozitivan prirodni priraštaj. Znači u budućnosti nije nerealno očekivati da se Tešanj nametne Zenici kao glavni konkurent i kada je broj stanovniak u pitanju.
Lounge Act

#788 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 13:25, edited 1 time in total.
ho oponopono

#789 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ho oponopono »

...kakav crni Tešanj, nemam gdje kafu popiti!?Image
el_barto

#790 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by el_barto »

Tešanj je poružan grad ali opština kao takva spada medju najače u BiH.
Industrija je jaka a Jelah kao trgovačko središte donese prilično slijevanje sredstava. Mislim da nema više auto salon nigdje u bih nego na Matuzićima. Sjedište AS grupe, Hifa Oila, Koteksa, Ukusa, Napredka, Mann Humela, itd,itd.
Po netto dobiti u 2010. prve tri srednje firme su Sarajevski kiseljak d.d. Kiseljak (7.785.559 KM), Bosnalijek d.d. Sarajevo (4.200.000 KM), Mann+Hummel BA Tešanj (2.999.217 KM).
Prve tri male firme po izvozu u 2009. godini su TEM Mandeks Široki Brijeg (2.450.000 KM), Adonis namještaj export-import Mostar (699.341 KM) i Artisan Tešanj (679.371 KM).
Nagrade za kategoriji najuspješnijih izvoznika u 2009. godini dobili su Bosnalijek Sarajevo (39.700.000 KM), Mann+Hummel BA Tešanj(35.000.000 KM) i Metalno Zenica (18.000.000 KM).

100 najvećih kompanija u BiH: Tešnaj s 13 kompanija najuspješniji

Prema ocjeni “Poslovnih novina”, među 100 najuspješnijih bh. firmi našlo se čak 13 kompanija iz Tešnja. Načelnik Tešnja Fuad Šišić za predstavnike kompanija priredio je prijem i uručenje zahvalnica firmama “Hifa Group”, “Hifa”, “Mann Hummel BA”, “Madi”, “Farex”, “Pobjeda” i “AS Group”, koji je dobitnik i posebnog priznanja “Srebrni pečat” za opći uspjeh.

Priznanje za najuspješniju malu firmu u ZDK pripalo je preduzeću “B&M Comerce” iz Tešnja

Među srednjim kompanijama iz Tešnja priznanja su dobili “Koteks”, “Alpina Bromy”, “Belif” i “Saračević”, a među malima su “Artisan” i “Life Oil”.

Priznanje za najuspješniju malu firmu u ZDK pripalo je preduzeću “B&M Comerce” iz Tešnja.

Tako da staviti Tešanj blizu ovog spiska je sulodo. Isto vrijedi i za Gračanicu naravno ;)
JThomas

#791 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by JThomas »

u postdejtonskom sistemu vrijednosti to je nebitno, čak i nepoželjno. jebo fabrike, proizvodnju, izvoz, zapošljavanje, kome to još treba?

kako reče drug nosara, rad u fabrikama je za fukaru, daj narodu shidija, alti, tibri... :roll: :lol: i tim putem i tom linijom razmišljanja logično dođemo do toga da se tešanj spominje na ovoj temi. to apsolutno ne treba nikoga da čudi u zemlji gdje predsjednik izabran neposrednim glasanjem usred najvećih građanskih nemira poslije rata lamentira nad tim da sad zara neće doći u shiddi...
Legollas

#792 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Legollas »

ho oponopono wrote:...kakav crni Tešanj, nemam gdje kafu popiti!?Image
Hoćeš da ti napravim spisak gdje sve možeš popit kafu ?
JThomas

#793 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by JThomas »

pa šta i da bukvalno ne može? kafanu može otvoriti svaka budala sa deset hiljada za deset dana, a za fabriku koja izvozi i zapošljava 100 ljudi treba malo više...
Lounge Act

#794 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 13:25, edited 1 time in total.
manekenka u penziji

#795 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by manekenka u penziji »

Mogu li i ja da dodam Bosanski Brod na spisak
iz dna duše

#796 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by iz dna duše »

Lijepo je ovo, svako u principu brani svoj grad ili grad za koji je na neki način vezan (ono, žena mi iz tog mjesta i punica, pa se zavoli :) ) To što svako svoje brani može značiti ili da svako najbolje poznaje situaciju u svom gradu, ili je čisti lokalpatriotizam. ja mislim da ima i jednog i drugog... I ne dao bog da nije tako, jer, kud bi svi u Sarajevo, Banja Luku, Tuzlu...
eduscho

#797 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by eduscho »

Postovani,

mislim da je problem kod ove rasprave sto se mjesaju "kruske i jabuke" (kod prilicnog broja forumasa). Prije svega treba definisati da li se uporedjuju urbane-gradske sredine, veca naselja i sela, krajevi ili opstine u cijelosti, da li primjeniti ekonomske parametre ili neku odokativnu svidja mi se - ne svidja mi se metodu . Ogromna je razlika u svakom smislu izmedju jednog Glamoca i Tuzle, te smatram da se to ne moze staviti u isti kos.
Gledajuci gradske sredine, a koristeci EU metodologiju imamo 5-6 potencijalnih gradova u BiH - poznato je kojih, valjda cemo se ravnati po boljima od sebe, pa koristiti EU standarde (inace po njihovoj metodologiji, a koristeci zadnje relevantne statisticke podatke s kraja 80tih SFRJ, a pogotovo "nerazvijenije" republike kao nasa, imaju pretezito ruralni karakter, tj. pretezit ruralni karakter stanovnistva i naselja - 58% pripada seoskom ili mjesovitom tipu naselja). Cak i sad (formalno) imamo Sarajevo i B. Luku kao zvanicne gradove u BiH, s tim da realno postoji nekoliko kandidata za isto. Cak i mi laici znamo sta to podrazumijeva brojnost stanovnistva, infrastruktura, regionalni centar, nivo privrednog razvoja i sl. To bi ugrubo bili Tuzla, Zenica, Mostar, Bijeljina, Prijedor, Bihac, Doboj, Brcko - zato i jesu kantonalni ili okruzni centri.
Iduca klasa bi bili opcinski centri koji pretenduju da idu stepenicu vise od pukog opcinskog centra i postanu mikroregionalni centri, a koji su uglavnom isplivali u ovih zadnjih 20-25 godina (neko usljed ratnog sverca, neko usljed pametne vlasti, neko usljed jake dijaspore itd.), tu bi ugrubo bili Sanski Most, Cazin, V Kladusa, Laktasi, Prnjavor u Krajini, Siroki Brijeg, Posusje, Trebinje u Hercegovini, Gracanica, Tesanj, Zivinice, Srebrenik u Sjevernoj Bosni, Visoko, Vitez i Travnik u Srednjoj Bosni i mozda jos neki, nek se niko ne nadje uvrijedjen... (Ako niste primjetili radi se uglavnom i o predratnim podrucjima gdje je jedan narod dominirao u ukupnom stanovnistvu cak i preko 90% i koji su uglavnom izbjegli veca ratna razaranja???).
U trecoj grupi su one opstine u kojima je stanovnistvo bilo izmjesano, koje su bile bile vise izlozene ratnim razaranjima ili etnickom ciscenju, koje su nekad bile "perspektivne" privredne sredine, kao B. Gradiska, B. Novi ili B. Krupa u Krajini, Derventa, Maglaj ili Modrica u Sjevernoj Bosni, Zvornik, Foča ili Srebrenica u Podrinju, Bugojno, Jajce ili Zavidovići u Srednjoj Bosni i jos neki naravno.
Sve ostalo sto ne spada u ove prethodne grupe spada u sredine koje su i prije rata bile osudjene na odumiranje, neke zbog demografije, a neke zbog propale komunističke privrede koja ih je umjetno odrzavala na zivotu Grahovo, Kupres, Ljubinje,Kalinovik itd. Naravno na sve ovo je '92 dosla kataklizma koja je i ono malo napretka postignutog u SFRJ vratila unazad dekadama, pogotovo ovu trecu i cetvrtu grupu, koje su i prije rata bile krhke ekonomski. Nemojte zaboraviti da s i prije rata islo u dijasporu na rad, nije ni tad sve bilo bajno, dakako ni blizu ove danasnje depresije.

Po mom skromnom misljenju ova prva skupina opcina - gradova kao i veci dio sredina iz druge skupine imaju neku buducnost u BiH, ako nista zbog Teorije velikih brojeva gdje iz postulata kvantiteta mora ispilivati kvaliteta. Ovo ostalo po meni postaju demografske crne rupe ili "sezonski" gradovi koji ce zivjeti za vrijeme "urlauba" kada dodje dijaspora da se vjencava, jede cevape ili posjeti frizera /vulkanizera i zubara.

Posebna prica su ove Post-Daytonske opstine i (pojedini) nasilno stvoreni kantoni i kantonalni centri koji nemaju nikakvu ekonomsko-demografsku opravdanost, osim cisto politicke odluke na osnovu koje su nastali. Usli smo u rat sa 109 opstina (od kojih je pitanje koliko opravdanih), a sada imamo 146 opstina + svi ostali nivoi.

Pozdrav
ocuban

#798 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ocuban »

Tema je postavljena bez ikakvih kriterija.
nOrMaLaC

#799 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by nOrMaLaC »

Legollas wrote:
Reci mu :mrgreen:
ho oponopono

#800 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ho oponopono »

Legollas wrote:
...a hoćeš ti sa mnom na fuka na sva ta mjesta po tvom spisku?! :mrgreen:

...vanila, haustor, idn, metro,adela, ukus... :pisnuo: bla bla bla, radije odo u Rupu na vopi! 8-)
to sto se ti kreces izvan grada ili izvan jelaha po selima pa ne mozes naci mjesto za kafu nije problem tesnja :P
...a ti kao znaš moj put, ne?! 8-)

...ne vrijedi Tešanj ne mogu organski eto vam ga! :mrgreen:

... a znaš zašto, strendžere ne mogu oni organski ako nisi njihov domaći čoporaš ne vrijedi , pa sa Jelašanima se ne mogu pobogu, koje ludilo niti ovi izlaze na Jelah niti ovi drugi u Tešanj, koja smijurija, koje strukture i još da sjedim na kafi u tako divnom gradiću! :mrgreen:
Post Reply