Ti vidovitTowelie wrote:Tacno sam znao da nemac pojma nece izdrzati da ne odgovori. Inace, selamim prenosnika ovom prilikom, ostao mi je duzan neke odgovore. Zna on na sta.
Ofucano,sinko ofucano
Zivio i ti!
Ti vidovitTowelie wrote:Tacno sam znao da nemac pojma nece izdrzati da ne odgovori. Inace, selamim prenosnika ovom prilikom, ostao mi je duzan neke odgovore. Zna on na sta.
prenosnik wrote:odgovoreno, drug. da ti ponovim, vjera je fragment.
Hadira, kontekst, duso draga. Kontekst.HadiRa wrote:prenosnik wrote:odgovoreno, drug. da ti ponovim, vjera je fragment.
znate prenosnik, niste u pravu.
vjera ne moze biti fragment, ni u kom slucaju.
rekao je Allah dz.s.: "Danas sam vam vašu vjeru upotpunio i blagodat Svoju prema vama usavršio i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera." iz sure El- Maide.
sto ce reci, vjera je kompletna.
LOL..Neka si, ziva bila. Kontekst je moja i prenosnikova diskusija gde je moje verovanje ispalo fragmentirano, a i on sam je slicno odgovorio na sta se Hadira nadovezala i pokusala objasniti da je vera celovita a ne u fragmentima. Je l' Buharija objasnio?nasa wrote:Sta je kontekst....cekamo Buhariju da nam upotpuni![]()
nisam odolila, sta mogu
Na pitanje kakav je bio Buharija vernik pre upotpunjenjase ne moze dati tacan odgovor, a spekulacije nam ne koriste. A fragmentacija i defragmentacija vere su zapravo vrlo vazni u kontekstu samospoznaje bilo kog Buharije kojii zeli nesto da nauci o sebi.nasa wrote:Ne znam ali svakako stoji pitanje kakav je Buharija bio vjernik prije nego je upotpunio.....
zbirku....![]()
A u kontekstu vase price bice da se bavio defragmentacijom.....
Lepo ti rece da se mozemo sloziti oko hadisa, a i oko pristupa verujem, takodje. Sta bi ti promenila kod pristupa hadisima?nasa wrote:valjda trece....![]()
A to za Buhariju, pa gledaj, mi uz pomoc Buharijine zbirke itekako spekulisemo ali da ne sirimo jer cak mislim da bi se mi glede hadisa i slozili, potrebno je preispitivanje pristupa istim...mogu biti korisni ali ne nacin na koji mi to danas cinimo, ima itekako velikih propusta
Naravno, vecina ovog stoji. Narocito za kontekst, slicno kao sa ajetima. Sto se tice provere verodostojnosti, vec mnogi ljudi rade na tome, proveravaju ravije, spajaju lance prenosilaca, analiziraju hadise u kontekstu drugih sa slicnom tematikom. To je sasvim ok i otvoreno je polje za promisljanje. Nije Buharija nepogresiv, Albani i ranije Ibn Hadzer su pronasli neke hadise u njegovoj zbirci koje su ocenili slabim. Isto i sa Muslimom i sa ostalim Sunenima. Uvek za preispitivanje verodostojnosti hadisa, al se treba znati ko ima znanje i kvalifikacije da to zaista uradi.nasa wrote:Prije svega preispitati, sve...kontekst u kojem su izreceni ako je zabiljezen, a za mnoge jeste...kriteriji vjerodostojnosti, ko je to uopce obavio, kako, ili se stvarno pouzdamo u jednog covjeka koji kaze sahih su po njegovim metodama i gotova prica...mislim, nadam se da me shvatas, Buharija koristi njemu dostupne metode i izdvoji one za koje drzi da su vjerodostojni i onda mi to uzmemo kao zavrseno i konacno, zasto, j su li mu se mogle potkrasti greske, zasto ne preispitati vjerodostojnost na temeljit i svestran nacin....
evo recimo ovo bi za pocetak bilo vrlo pozeljno ali ne metodom kojom se to danas cini, da vrtimo jedan hadis na deset tumacenja, daj da vidimo je li uopce istinit, daj da provjerimo Buhariju pa covjek je obicni...
Nas Allah? Zar nije svaciji?prenosnik wrote:vas allah tu fragmentaciju-defragmentaciju zove nešr i hašr.Towelie wrote: Na pitanje kakav je bio Buharija vernik pre upotpunjenjase ne moze dati tacan odgovor, a spekulacije nam ne koriste. A fragmentacija i defragmentacija vere su zapravo vrlo vazni u kontekstu samospoznaje bilo kog Buharije kojii zeli nesto da nauci o sebi.![]()
Naso, jesi li ti sad u fazi fragmentacije ili defragmentacije svog verovanja? Ili je to kod tebe simultano?
O hadisima. Paralela sa Kur'anom je u pristupu razumevanju ova dva izvora.prenosnik wrote:ako je kur'an vjecni allahov govor, o cemu uopste pricas?Towelie wrote: Naravno, vecina ovog stoji. Narocito za kontekst, slicno kao sa ajetima. Sto se tice provere verodostojnosti, vec mnogi ljudi rade na tome, proveravaju ravije, spajaju lance prenosilaca, analiziraju hadise u kontekstu drugih sa slicnom tematikom. To je sasvim ok i otvoreno je polje za promisljanje. Nije Buharija nepogresiv, Albani i ranije Ibn Hadzer su pronasli neke hadise u njegovoj zbirci koje su ocenili slabim. Isto i sa Muslimom i sa ostalim Sunenima. Uvek za preispitivanje verodostojnosti hadisa, al se treba znati ko ima znanje i kvalifikacije da to zaista uradi.