RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#776 Re: RTV taksa
Ako ima sudski nalog, moze uci ko zeli sa tim nalogom. Sto si tako zadrt? Zasto "prosipas silu"? Smatram te za vema razumnog lika, a ovo sto pises nema nikakvog smisla.
Zasto ti mene ometas u obavljanju posla koji mi donosi hljeb?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#777 Re: RTV taksa
Da bi došlo do pljenidbe prvo presuda mora postati izvršna. Da bi presuda postala izvršna mora biti pravosnažna, što opet znači da si obaviješten o pokretanju sudskog postupka i da ti je po donešenoj presudi omogućen zakonski rok za žalbu. Ne može ti tek tako doći sudski izvršitelj na vrata sa nalogom za pljenidbu, a da nisi imao ni mogućnost za žalbu u zakonskom roku.
- Koshpa
#778 Re: RTV taksa
Ja jos uvijek vagam da li platiti taxu ili ne 99% da necu ali 1% da hocu, uvijek sam govorio nek mi dostave racun i platit cu, sad se neckam
- Beaverknight
#779 Re: RTV taksa
Zamislite da svi koji neće platiti RTV taksu izađu na ulice i mirnim protestima iskažu svoje nezadovoljstvo što samo određeni moraju plaćati tu taksu. Lakše na facebooku-u i forumu o tome.

-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#780 Re: RTV taksa
Ja sam to napravio, ici cu jutros u Elektroprivredu kod Socijalnog da probam tako platiti. Ako ne bude islo, uzecu one njihove uplatnice i ispuniti za samo iznos za struju minus taksa za JSHaris033 wrote:Dobijam putem e-maila elektronski racun. U acrobat reader-u pro editujem iznos umanjen za 7,50 KM, isprintam i regularno uplatim na salter BHP ili na blagajnu EP.
-
TouringBiker
#781 Re: RTV taksa
Ne broj mjerila vec sifra potrosaca. Ako ti je broj mjerila 40404-0680500 (broj kod memne), onda je sifra potrosaca 40404D680500 - to pise na vrhu racuna iznad broja ugovorabumerangss wrote:I ja sam platio umanjeno za 7,50 KM i nisam jedini ali mnogima mrsko da popunjavaju pa plate ili se dvoume pa tako cuju da se fol mora placati pa plate. Uplatnica nije obicna kao u banci nego je jos jednostavnija njihova od elektroprivrede, besplatna je i upiše se samo taj broj mjerila 40404-6478383... tako nekako i iznos struje bez RTV takse i na lijevu i na desnu stranu uplatnice jer pola ostaje njima a pola tebi.black wrote:bas sam jutros placao, naravno umanjeno za 7,5kmodstampali su nove uplatnice na kojima ima rubrika za RTV taksu, masa raje zbunjoza, znaju da moze uplatnicom al ne znaju kako popuniti, a lik sa RTVa stoji, kao eto da pruzi pomoc a u stvari plasi raju te kako se to mora, zakon, bla bla....
Ja RTV taksu nisam nikad placao, ni dok je prije bila uz struju ni kad je prešla uz racun za telefon a ni kad sam prešao na Moja TV jer uz Moja TV nije dolazila. Jednom mi došao inkasant na vrata i ja ga sikterisao na kulturan nacin![]()
Nikad ništa mi nije došlo sa suda i mislim da nece![]()
Uštedio sam do sad preko 1000 KM
- Haris033
#782 Re: RTV taksa
Ja sam tako platio bez problema na šalteru BH Pošte. Vjerujem da i na šalteru EP ne bi trebao imati problema. Uglavnom, javi da znamo kako si prošao.TouringBiker wrote:Ja sam to napravio, ici cu jutros u Elektroprivredu kod Socijalnog da probam tako platiti. Ako ne bude islo, uzecu one njihove uplatnice i ispuniti za samo iznos za struju minus taksa za JSHaris033 wrote:Dobijam putem e-maila elektronski racun. U acrobat reader-u pro editujem iznos umanjen za 7,50 KM, isprintam i regularno uplatim na salter BHP ili na blagajnu EP.
- mayab
#783 Re: RTV taksa
Pa u posti platis marku ili marku i pol provizije, znači "dobar" si 6 KM 
-
TouringBiker
#784 Re: RTV taksa
Ovaj patent ne radi - sad isprobao, jer kad je sa mog odštapmanog računa radnica na šalteru očitala bar kod, opet se kod nje pokazao iznos računa sa taksom. Tako da sam morao ipak ispuniti priznanice.Haris033 wrote:Dobijam putem e-maila elektronski racun. U acrobat reader-u pro editujem iznos umanjen za 7,50 KM, isprintam i regularno uplatim na salter BHP ili na blagajnu EP.

- Haris033
#785 Re: RTV taksa
Sad sam provjerio. Dužan sam EP 7,50 KM, što znači da su od mog računa prvo za JS izdvojili 7,50 KM, a ostatak proknjižili na EP.
Koja pljačka! Fuuuj
Koja pljačka! Fuuuj
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#786 Re: RTV taksa
Pa nije pljačka. Ti si platio račun koji glasi na, recimo, 55,00 KM struje i 7,5 KM takse. To što si ti photošopom dorađivao nije promijenilo iznos računa, samo si manje uplatio.
Znate svakakve marifetluke, a nemate e-bank nego se ganjate po šalterima
- Bloo
- Globalna šefica
#787 Re: RTV taksa
Tomahawk11 wrote:Pa nije pljačka. Ti si platio račun koji glasi na, recimo, 55,00 KM struje i 7,5 KM takse. To što si ti photošopom dorađivao nije promijenilo iznos računa, samo si manje uplatio.
treba se modernizovati
- Haris033
#788 Re: RTV taksa
Kada bar kodom skenerom skeniram račun, vidi se samo šifra potrošača, zato sam i išao ovim putem.
Uglavnom, slijedeći put im ide obična EP priznanica, a ovi inkasanti neka se samo pojave na vratima...
7,50 KM takse za JS (od kojeg nemam ništa) u odnosu na račun koji je isti za odvoz otpada, nikada neću platiti!
Uglavnom, slijedeći put im ide obična EP priznanica, a ovi inkasanti neka se samo pojave na vratima...
7,50 KM takse za JS (od kojeg nemam ništa) u odnosu na račun koji je isti za odvoz otpada, nikada neću platiti!
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#789 Re: RTV taksa
I život sebi olakšatiBloo wrote:![]()
treba se modernizovati
- kafanski_covjek
#790 Re: RTV taksa
placanje preko aplikacija na telefonu, iskustva?Haris033 wrote:Kada bar kodom skenerom skeniram račun, vidi se samo šifra potrošača, zato sam i išao ovim putem.
-
TouringBiker
#791 Re: RTV taksa
Ja sam danas platio samo taj dio računa, dakle bez takse ja JS. Sutra ću se ulogovati na stranicu elektroprivreme, da vidim piše li mi NULA ili da sam još u minust 7,50 KMun1ted wrote:Na stranici elektroprivrede, pod stanje računa, minus je uračunat bez RTV takse. Tako da ako vam je stigao račun 30KM, na stranici EP piše da je dug 22.5KM.
-
TouringBiker
#792 Re: RTV taksa
Ne radi se o tome, imam e-banking ali hoću da imam "čage" da sam platio sa pečatom. A sem toga, i sa e-bankingom plaćaš proviziju banci, a ako platiš na šalteru provizija je nulaTomahawk11 wrote:Pa nije pljačka. Ti si platio račun koji glasi na, recimo, 55,00 KM struje i 7,5 KM takse. To što si ti photošopom dorađivao nije promijenilo iznos računa, samo si manje uplatio.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#793 Re: RTV taksa
Provizija je 0,30 ako račun ima tvoju banku i 0,60 prema drugim bankama.TouringBiker wrote:Ne radi se o tome, imam e-banking ali hoću da imam "čage" da sam platio sa pečatom. A sem toga, i sa e-bankingom plaćaš proviziju banci, a ako platiš na šalteru provizija je nulaTomahawk11 wrote:Pa nije pljačka. Ti si platio račun koji glasi na, recimo, 55,00 KM struje i 7,5 KM takse. To što si ti photošopom dorađivao nije promijenilo iznos računa, samo si manje uplatio.
Nemam vremena da idem da stojim po šalterima, lakše mi ovako. Nedelja, ujutro lagano, a mislim da vrijedi tog troška.
Zezaš za ovo ''čage''?! U arhivi imaš sve i jedan nalog sa elektronskim pečatom. Sve i da ti zatreba nekad neki, isprintaš i odneseš na ovjeru u banci.
Čak su i državne institucije prestale sa tom praksom i prihvataju printani elektronski nalog sa elektronskim pečatom.
- Dozer
#794 Re: RTV taksa
Ma ne radi se o mom prosipanju sile, nego o prosipanju sile s njihove strane.un1ted wrote:Ako ima sudski nalog, moze uci ko zeli sa tim nalogom. Sto si tako zadrt? Zasto "prosipas silu"? Smatram te za vema razumnog lika, a ovo sto pises nema nikakvog smisla.
Da budem potpuno jasan i precizan - ako sam nesto duzan za nesto, neku uslugu koju sam primio, a nisam je platio - neka ti neki dodju s nalogom i nose sta god hoce. Kriv sam, i tu je tacka.
Ali, ovo sto rade s RTV taksom naprosto je jedna velika ubleha i klasicna otimacina.
Budimo realni... Ovo nije drzava, nego kino. Samim tim, koji ce nam qrac nekakav ja(s)vni servis koji se cak ni ne zove "Drzavni RTV servis", nego nekakav "javni servis"? Pa i Hayat, PINK, OBN, i svaka druga TV ili radio ili RTV kuca, a koje su privatne, daju JAVNU uslugu.
I bore se da opstanu. I nude opcije za placanje, pa ko hoce - bujrum. Samo se ovaj nekakav famozni "JS" zeli naplacivati po principu prisile, a usluga koju nude je = sta tacno...?
Nadam se da sam sada jasniji po pitanju "sile".
Dakle, sve sto koristim, a ne placam - tuzba, prisilna naplata, pa ako ne ide, onda pljenidba. I sve OK.
Ali, za ono sto koristim. Ono sto ne koristim - necu ni placati.
Ovo bi bili isto kao da sad udjes u pekaru sa svojom kesom, i trazis bijeli hljeb, a pekar ti uz njega naplati i crni i kesu, iako ti nije dao ni jedno.
Last edited by Dozer on 29/09/2017 09:36, edited 3 times in total.
-
TouringBiker
#795 Re: RTV taksa
Elektroprivreda na Socijalnom je tačno 200 m od mjesta gdje radim, pa mi nije problem otiči do tamo na pauzi i platiti 2 računa, za sebe i roditelje. A ne zezam za "čage", hajde ti ubjedi moje "starce" (78 i 86 godina) da im isto vrijedi nekakav elektronski pečat i priznanica sa lijepim ljubišastim pečatom. Tata mi još nema mobitel niti zna išta na kompjuteruTomahawk11 wrote:Provizija je 0,30 ako račun ima tvoju banku i 0,60 prema drugim bankama.TouringBiker wrote:Ne radi se o tome, imam e-banking ali hoću da imam "čage" da sam platio sa pečatom. A sem toga, i sa e-bankingom plaćaš proviziju banci, a ako platiš na šalteru provizija je nulaTomahawk11 wrote:Pa nije pljačka. Ti si platio račun koji glasi na, recimo, 55,00 KM struje i 7,5 KM takse. To što si ti photošopom dorađivao nije promijenilo iznos računa, samo si manje uplatio.
Nemam vremena da idem da stojim po šalterima, lakše mi ovako. Nedelja, ujutro lagano, a mislim da vrijedi tog troška.
Zezaš za ovo ''čage''?! U arhivi imaš sve i jedan nalog sa elektronskim pečatom. Sve i da ti zatreba nekad neki, isprintaš i odneseš na ovjeru u banci.
Čak su i državne institucije prestale sa tom praksom i prihvataju printani elektronski nalog sa elektronskim pečatom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#796 Re: RTV taksa
Na pauzi hoću da nešto pojedem, prošetam, popijem sok ili kafu, neću da se maltretiram u redu.TouringBiker wrote: Elektroprivreda na Socijalnom je tačno 200 m od mjesta gdje radim, pa mi nije problem otiči do tamo na pauzi i platiti 2 računa, za sebe i roditelje. A ne zezam za "čage", hajde ti ubjedi moje "starce" (78 i 86 godina) da im isto vrijedi nekakav elektronski pečat i priznanica sa lijepim ljubišastim pečatom. Tata mi još nema mobitel niti zna išta na kompjuteru
Poštujem, ti to radiš tako i ok. Samo kažem da sve više ljudi koristi e bank.
Naravno, za stare ljude u potpunosti razumijem.
Moj otac ima 64, ali se služi smartphoneom kao neki klinac
- Dozer
#797 Re: RTV taksa
Sve OK. Samo u svrhu uneses i referencu s racuna. I gotova stvar.kafanski_covjek wrote:placanje preko aplikacija na telefonu, iskustva?Haris033 wrote:Kada bar kodom skenerom skeniram račun, vidi se samo šifra potrošača, zato sam i išao ovim putem.
Na e-bankingu mozes uvijek isprintati svoju uplatnicu. To je, po zakonu, validan dokument.TouringBiker wrote: Ne radi se o tome, imam e-banking ali hoću da imam "čage" da sam platio sa pečatom. A sem toga, i sa e-bankingom plaćaš proviziju banci, a ako platiš na šalteru provizija je nula
Last edited by Dozer on 29/09/2017 09:34, edited 1 time in total.
-
TouringBiker
#798 Re: RTV taksa
U stvari nije potrebno ovjeravanje izjave, dovoljno je samo napisati, potpisati i poslati (poželjno sa povratnicom, da se ima dokaz da su primili). i u Zakonu stoji samo:wewa wrote:zvala ja nekidan za roditelje, ista situacija.duboka_misao wrote:Dosao mi je racun za struju za vikendicu na kojoj nemam TV, kome da se obratim da se ukine ta stavka? jel oni moraju izlazti na teren da vide da ja nemam tu TV ?
treba kopirati posljednji racun za el. energiju, u opcini ovjeriti izjavu o neposjedovanju prijemnika na datoj adresi i poslati postom na adresu RTV BiH, odjel za RTV taksu.
ZAKON O JAVNOM RADIOTELEVIZIJSKOM SISTEMU BOSNE I HERCEGOVINE
Član 19.
(Pretpostavka o posjedovanju)
(1) Smatra se da jedno lice u svakom domaćinstvu i svako registrirano pravno lice u Bosni i Hercegovini imaju
radio ili televizijski prijemnik.
(2) Pretpostavka iz stava (1) ovog člana može se osporiti pismenom izjavom nosioca doma
ćinstva, odnosno lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica.
(3) Pismena izjava dostavlja se javnim RTV servisima i istovremeno podrazumijeva pristanak da ovlašteni
predstavnik javnih servisa izvrši neposrednu kontrolu tačnosti navoda iz izjave. U slučaju nedozvoljavanja
neposredne kontrole, pismena izjava ne proizvodi pravno djelovanje
Nigdje ne stoji da se izjava mora ovjeravati u općini, to je bespotrebna komplikacija.
-
Puf
#799 Re: RTV taksa
A da li je neko poslao onu izjavu da nema TV prijemnika u stanu, kakva je tu procedura, kako oni to provjeravaju, gledaju li po ormarima po stanu, ima li iko iskustva sa tim, koliko cesto provjeravaju itd...?
Last edited by Puf on 29/09/2017 09:39, edited 1 time in total.
-
TouringBiker
#800 Re: RTV taksa
Ma služi se i moja mama dosta dobro, ali ona još nema e banking, i ne vjeruje baš puno plaćanju preko interneta karticama. A pošto su šalteri Elektroprivrede otvoreni od 07:30, može se i prije posla. Pogotovu ako sad na kraju ispadne da će jedini način da NE PLATIŠ taksu za JS biti upravo sa onim njihovim uplatnicama.Tomahawk11 wrote:Na pauzi hoću da nešto pojedem, prošetam, popijem sok ili kafu, neću da se maltretiram u redu.TouringBiker wrote: Elektroprivreda na Socijalnom je tačno 200 m od mjesta gdje radim, pa mi nije problem otiči do tamo na pauzi i platiti 2 računa, za sebe i roditelje. A ne zezam za "čage", hajde ti ubjedi moje "starce" (78 i 86 godina) da im isto vrijedi nekakav elektronski pečat i priznanica sa lijepim ljubišastim pečatom. Tata mi još nema mobitel niti zna išta na kompjuteru
Poštujem, ti to radiš tako i ok. Samo kažem da sve više ljudi koristi e bank.
Naravno, za stare ljude u potpunosti razumijem.
Moj otac ima 64, ali se služi smartphoneom kao neki klinacGodine nisu prepreke ako te nešto zanima.