Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

detroit-mercy

#776 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
madner wrote:Pa sloboda izbora je tvoja.

Kao da prije nije bio bar jedan kafic gdje pusenje nije bilo dozvoljeno. :D
Ma, ne radi se o tome. Vec je bila jedna tema (ili vise njih) o pusenju i pisao sam vec: razdvojimo pusace i nepusace, lokal nama, lokal njima.
Znas kakav je bio odgovor? Ne dozvoljavamo da postoji i jedan lokal za pusace, sta ako se nama cefne da idemo tamo, ne zelimo smrdljive pusace.
I to je to...u ime Staljina, Allaha, cistog zraka...uvijek neko brani dogmu.
I niko mi ne objasni: sta je sa nezdravom hranom, zagadjenim zrakom i vodom, zracenjem... koga ce zbog toga baciti u jamu?
Pusace naravno :mrgreen: . Halo, javno mjesto, nema pusenja, sta je problem :mrgreen:
Lakat Jebić

#777 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by Lakat Jebić »

seln wrote:

Ma, ne radi se o tome. Vec je bila jedna tema (ili vise njih) o pusenju i pisao sam vec: razdvojimo pusace i nepusace, lokal nama, lokal njima.
Znas kakav je bio odgovor? Ne dozvoljavamo da postoji i jedan lokal za pusace, sta ako se nama cefne da idemo tamo, ne zelimo smrdljive pusace.
I niko mi ne objasni: sta je sa nezdravom hranom, zagadjenim zrakom i vodom, zracenjem... koga ce zbog toga baciti u jamu?
normalno, znaju da ce htjet nekad, jer dzaba sto onaj mirise kad je s njim sat ko decenija
madner

#778 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by madner »

seln wrote:

Pa to je srz problema, sto nepusaci ne mogu na slobodnom trzistu ostvariti paritet.
Vecina lokala bi bila pusacka da nema zakona, jer pusaci vise trose, prave bolju atmosferu itd...

Bolje dva cugera od 10 ljudi koji piju zeleni caj. :D
detroit-mercy

#779 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Ma mali fasisti, prihvatili su uskracivanje slobode kako bi nemetnuli svoje stavove pravim ljudima.
Ma mi to za dobrobit covjecanstva i buducih generacija :mrgreen: , ne sekiramo se mi za tebe, ti si vec donji :mrgreen: Nego buduca pokoljenja :mrgreen: .
seln

#780 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:

Pusace naravno :mrgreen: . Halo, javno mjesto, nema pusenja, sta je problem :mrgreen:
Problem? Nista.
Ali, vi cete vec izmisliti neki.
seln

#781 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:Ma mali fasisti, prihvatili su uskracivanje slobode kako bi nemetnuli svoje stavove pravim ljudima.
Ma mi to za dobrobit covjecanstva i buducih generacija :mrgreen: , ne sekiramo se mi za tebe, ti si vec donji :mrgreen: Nego buduca pokoljenja :mrgreen: .
Dobro je da se ne brines sto odrastaju generacije nasilnih malih supaka bez ljudskih emocija, bez empatije, sa sve manje kontakta sa drugima.
madner

#782 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
Sloboda znaci i pravo da radis gluposti.

No nema veze, kada vas budu sterilizovali jer nemate dovoljno visok IQ, ja cu se sjetiti ovoga. :D
Lakat Jebić

#783 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by Lakat Jebić »

madner wrote:
seln wrote:

Vecina lokala bi bila pusacka da nema zakona, jer pusaci vise trose, prave bolju atmosferu itd...
jednostavnije receno: znaju zivjet

i ovi herbafasisti su svjesni toga, al umjesto da sjednu i zapale, oni i mene hoce u svoju fatamorganu zelenila da uvuku
Last edited by Lakat Jebić on 13/01/2015 16:11, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#784 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote:

Problem? Nista.
Eto vidis, znaci nema pusenja nema problema, vidis kako se mozemo dogovoriti ko ljudi :mrgreen:
seln

#785 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: Pusace naravno :mrgreen: . Halo, javno mjesto, nema pusenja, sta je problem :mrgreen:
Problem? Nista.
Eto vidis, znaci nema pusenja nema problema, vidis kako se mozemo dogovoriti ko ljudi :mrgreen:
Ne mozemo.
Ali ja bar postujem tvoje pravo da imas drugacije misljenje.
Radio Sarajevo

#786 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by Radio Sarajevo »

Kao i na svakoj temi dosad, jedan te isti lik sve radi da se tema zatvori. Prijavljivanje postova je baš jadna metoda, te takođe govori o stepenu zavisnosti, te koprcanju u jednoj od 3-4 zemlje u Evropi gdje mu još uvijek prolazi da truje druge ljude. Jasno mu je da će i kod nas doći taj zakon, kad - tad, pa kad se to i spomene, odmah daj ugasi i uguši pobunu. Jbg, legitimno jeste, ali nije legalno :).

Na sve kontraargumente ostane nijem, pa recimo ne odgovori šta ćemo sa radnicima u kafićima i restoranima koji ne žele raditi u dimu... Bulazni o GMO hrani koja je lični izbor (za razliku od pušenja koje truje druge ljude) itd.

Ja odustajem jer će se tema vjerovatno ugasiti ako dalje nastavimo raspravljati.

:serbo: :run:
madner

#787 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by madner »

Raditi u kaficu je licni izbor radnika.
Kafic koji se jasno deklarise kao pusacki stavlja jasno do znanja da je rad u dimu dio posla.

Ne moze pravo radnika biti iznad prava vlasnika lokala.
suadfor

#788 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by suadfor »

madner wrote:Raditi u kaficu je licni izbor radnika.
Kafic koji se jasno deklarise kao pusacki stavlja jasno do znanja da je rad u dimu dio posla.

samo u robovlasnickim uredjenjima kao sto je u BiH.
madner

#789 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by madner »

Nidje veze, ja zelim imati kafic gdje ce ljudi pusiti. Stavit cu neonku 10x10 da se unutra pusi, da ce svako ko udje biti okupan u dimu i da ce plakati ako nije navikao. Kod zaposljavanja jasno kazem da ce biti upravo tako.

Sta je tacno problem?
seln

#790 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by seln »

Radio Sarajevo wrote:Kao i na svakoj temi dosad, jedan te isti lik sve radi da se tema zatvori. Prijavljivanje postova je baš jadna metoda, te takođe govori o stepenu zavisnosti, te koprcanju u jednoj od 3-4 zemlje u Evropi gdje mu još uvijek prolazi da truje druge ljude. Jasno mu je da će i kod nas doći taj zakon, kad - tad, pa kad se to i spomene, odmah daj ugasi i uguši pobunu. Jbg, legitimno jeste, ali nije legalno :).

Na sve kontraargumente ostane nijem, pa recimo ne odgovori šta ćemo sa radnicima u kafićima i restoranima koji ne žele raditi u dimu... Bulazni o GMO hrani koja je lični izbor (za razliku od pušenja koje truje druge ljude) itd.

Ja odustajem jer će se tema vjerovatno ugasiti ako dalje nastavimo raspravljati.

:serbo: :run:
To sam, biva, ja...
Jeste, prijavljivanje postova je jadna metoda, ja sam to prvi i jedini uradio u istoriji foruma, onako, iz cista mira. Jeste, ja trujem ljude, za razliku od auto industrije, termoelektrana, atomskih centrala i slicno, koje su licni izbor.
Jeste, ja sam nijem na sve kontraargumente, nisam postavio izvor da njemacko drzavno osiguranje pusacima naplacuje vise.
Jeste, GMO hrana je licni izbor, bas kao i zagadjena voda i zrak.
Idem u cosak da se malo stidim.
seln

#791 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by seln »

suadfor wrote:

samo u robovlasnickim uredjenjima kao sto je u BiH.
Tako je, u svim ostalim drzavama postoje radnicki savjeti, koji mogu otpustiti vlasnika.
miki27A

#792 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by miki27A »

http://www.webmd.com/health-insurance/2 ... ers?page=2
Evo da u US osiguranje moze da naplacuje do 50% vise premije za zdravstveno osiguranje pusacima. Neke drzave ne dozvoljavaju maximum, ali postoji svima neki minimum koji se dodaje na osiguranje zato jer pusis.
Kod mene na poslu postoje programi za odvikavanje od pusenja koji su besplatni.
exliberal-ex

#793 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by exliberal-ex »

Kod mene u Kanadi nema pusenja vec odavno, prije par godina su uveli system po kaficima pola pola pa su I to ukinuli, imam par prijatelja koji su vlasnici kafica I na pocetku je bio udar ali se narod navikao, do prosle godine je bilo dozvoljeno pusenje u basti ali samo ako nije potpuno pokrivena, znaci mozes da imas suncobrane ali nesmiju se doticat...od ove godine nema pusenja u ljetnim bastama , ukinuto skroz. Dalje nesmije se vise ni pusit po javnim parkovima, igralistima ili ispred skola, naravno nema vise ni pusenja u autu ako su ti djeca pozadi....na kraju krajeva auto industrija je pocela izbacivat pepeljare ima vec....
Dali meni smetaju ovi zakoni?...ja sam nepusac I licno meni odgovaraju, samo kad se sjetim prije 10 godina udjes u kafanu a ono dima ko da je neko bacio dimnu bombu, dodjes kuci sve moras da izbacis na balklon koliko smrdi na dim, medjutim ako vlada vec zeli da ukine pusenje zasto oda dozvoljava proizvodju cigara...neda ti da pusis u kafani ali mozes da se urokas...malo dvolicno zar ne?..

A smijesno mi je bilo kad sam prosle godine bio u Sarajevu I udjem u postu ili banku a oni puse :)
exliberal-ex

#794 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by exliberal-ex »

samo da dodam, ako zelis da kupis zivotno osiguranje ako si pusac odmah ti je skuplje minimalno 30 %, dalje imas bruku kompanija koje kad postave oglas za neku poziciju kazu mi smo smoke free companija, ako si ti pusac ovdje nisi dobrodosao..hoteli , smoke fee
detroit-mercy

#795 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
Dobro je da se ne brines sto odrastaju generacije nasilnih malih supaka bez ljudskih emocija, bez empatije, sa sve manje kontakta sa drugima.
A ti se to ko brines :mrgreen:, pravo se zabrino da si se i propusio od brige :mrgreen: .
detroit-mercy

#796 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by detroit-mercy »

To ti kazes :mrgreen: , ja cu ti dokazati da moze :mrgreen: .
seln

#797 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by seln »

Ovo stvarno postaje horor, pusaci se stiliziraju u teroriste.
Kriminalitet raste, broj gojaznih raste, broj alokoholicara se mjeri stotinama hiljada...ali, ne, najveci problem su pusaci.
To sto milioni radnika uzimaju lijekove zbog stresa i mobinga na radnom mjestu, nikom nista.
Nemojte me shvatiti pogresno, nisam za pusenje na radnom mjestu i jesam za zastitu nepusaca (odvojeni lokali itd.), ali polako se osjecam kao Jevrej u Njemackoj 1938. I sad ce garant neko doci da mi pametuje kako Jevrej nije imao izbora da bude Jevrej.
Nemam nista protiv homoseksualaca, smatram diskriminaciju istih odvratnom, ali znate sta?
Jebem ja svijet u kojem je normalnije biti homoseksualac nego pusac.
seln

#798 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: Ma mi to za dobrobit covjecanstva i buducih generacija :mrgreen: , ne sekiramo se mi za tebe, ti si vec donji :mrgreen: Nego buduca pokoljenja :mrgreen: .
A ti se to ko brines :mrgreen:, pravo se zabrino da si se i propusio od brige :mrgreen: .
Vicevi su ti plitki kao i argumenti.
detroit-mercy

#799 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by detroit-mercy »

exliberal-ex wrote:Kod mene u Kanadi nema pusenja vec odavno, prije par godina su uveli system po kaficima pola pola pa su I to ukinuli, imam par prijatelja koji su vlasnici kafica I na pocetku je bio udar ali se narod navikao, do prosle godine je bilo dozvoljeno pusenje u basti ali samo ako nije potpuno pokrivena, znaci mozes da imas suncobrane ali nesmiju se doticat...od ove godine nema pusenja u ljetnim bastama , ukinuto skroz. Dalje nesmije se vise ni pusit po javnim parkovima, igralistima ili ispred skola, naravno nema vise ni pusenja u autu ako su ti djeca pozadi....na kraju krajeva auto industrija je pocela izbacivat pepeljare ima vec....
Dali meni smetaju ovi zakoni?...ja sam nepusac I licno meni odgovaraju, samo kad se sjetim prije 10 godina udjes u kafanu a ono dima ko da je neko bacio dimnu bombu, dodjes kuci sve moras da izbacis na balklon koliko smrdi na dim, medjutim ako vlada vec zeli da ukine pusenje zasto oda dozvoljava proizvodju cigara...neda ti da pusis u kafani ali mozes da se urokas...malo dvolicno zar ne?..

A smijesno mi je bilo kad sam prosle godine bio u Sarajevu I udjem u postu ili banku a oni puse :)
Pa kad pogledas koliki su porezi na cigarete onda ti je jasno zasto se ne ukida pusenje. Kod nas Drina sa 1km ode na 3.5km a bice jos i skuplja, a troskovi proizvodnje i sirovina nisu otisli toliko. Sad vidis koliko se tu sisa :mrgreen: .
seln

#800 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Post by seln »

detroit-mercy wrote:

To ti kazes :mrgreen: , ja cu ti dokazati da moze :mrgreen: .
Ma kako da ne, pogotovo u USA. Ima li komunisticka partija sekretara u tvojoj firmi?
Post Reply