Nino Raspudić

Post Reply
vivaldi

#776 Re: Nino Raspudić

Post by vivaldi »

PalaDino wrote:
vivaldi wrote:ne znam sta ti vidis u ovom tekstu?
"....govori o tomu da se Bruxelles otvoreno uključio u rješavanje „hrvatskog pitanja“ u ovoj zemlji. Moguće sankcije su u drugom planu"

Za EK primarno postoji "hrvatsko pitanje" koje će rješiti uz presudu Sejdić Finci...

Za Komšićevu političku opciju i njegove pristalice "problem Komšić" ne postoji jer oni ne vide problem ništa loše u tome da je Komšić član predsjedništva.
pa brisel cim je bio ukljucen u pregovore oko sejdica i fincija morao je biti ukljucen i u pitanje postivanja ili nepostivanje volje hrvatskih glasaca. finci je nebitan. to je formalno pitanje, hrvatska volja je sustinsko. covicu i raguzu je priroitet da rijese prvo sebe, a ne fincija.

covic i raguz nece poptisati nista, ako ne dobiju mehanizme vlastitet zastite, a bez njihovih poptisa, kao i bez poptisa bosnjaka i srba nema ni promjene izbora.
Hafis

#777 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla

Post by Hafis »

Havatar wrote: Prijavljen si zbog mijenjanja mog komentara prilikom citiranja posto se on uopste nije odnosio na Fulea

ultima_palabra:
Odakle ti to, ima li neki izjava gdje Fule ili neko drugi pominje neko "hrvatsko pitanje"?
Drugo, i Bošnjaci u rs se osjećaju poniženo i diskriminirano. Ali pretpostavljam da je to dobro za BiH?

Havatar:
To nije njegov problem i to nije vazno za njega niti ga interesuje a dolazi da ubjedjuje Bosnjake da je rjesavanje hrvatskog pitanja od najvece vaznosti

Oprosti. vidim da je palabra izravno spomenuo Fulea (i nikog drugog) pa sam brzopleto zaključio da se u tvom odgovoru izraz ''njegov problem'' odnosi upravo na njega. A u stvari ti si mislio na nekoga neodređenog, ili možda čak na Mick Jaggera ili nekog sličnog.
Neću više kad si tako osjetljiv.
PalaDino

#778 Re: Nino Raspudić

Post by PalaDino »

vivaldi wrote:
pa brisel cim je bio ukljucen u pregovore oko sejdica i fincija morao je biti ukljucen i u pitanje postivanja ili nepostivanje volje hrvatskih glasaca. finci je nebitan. to je formalno pitanje, hrvatska volja je sustinsko. covicu i raguzu je priroitet da rijese prvo sebe, a ne fincija.

covic i raguz nece poptisati nista, ako ne dobiju mehanizme vlastitet zastite, a bez njihovih poptisa, kao i bez poptisa bosnjaka i srba nema ni promjene izbora.
Kako misliš da sebe da rješe?
Oni sebe neće rješiti (kako ti to kažeš) ako npr. Hrvati u BiH glasaju za neku drugu političku opciju.
U pregovorima oni rješavaju izbornu volju hrvatskog naroda, a da li će oni biti opet u sedlima to će se pitati Hrvati na izborima za 1,5, 9 ,,,,godina, a ne oni (Ćović i Raguz).
Last edited by PalaDino on 19/10/2013 19:20, edited 1 time in total.
vivaldi

#779 Re: Nino Raspudić

Post by vivaldi »

PalaDino wrote:Kako misliš da sebe da rješe?
Oni sebe neće rješiti (kako ti to kažeš) ako npr. Hrvati u BiH glasaju za neku drugu političku opciju.
U pregovorima oni rješavaju izbornu volju hrvatskog naroda, a da li će oni biti opet u sedlima to će se pitati Hrvati na izborima a ne oni.
na to sam i mislio, pa nisam mislio da da u pregovorima traze po 100 miliona eura na svoje racune
Hafis

#780 Re: Nino Raspudić

Post by Hafis »

vivaldi wrote: covic i raguz nece poptisati nista, ako ne dobiju mehanizme vlastitet zastite, a bez njihovih poptisa, kao i bez poptisa bosnjaka i srba nema ni promjene izbora.
Da se ovo lako izmijeniti i opet zvuči suvislo (mada ipak pomalo naivno):
Tihić i Lagumdžija nece potpisati nista, ako ne dobiju mehanizme vlastitet zastite, a bez njihovih poptisa, kao i bez poptisa hrvata i srba nema ni promjene izbora.[/quote]
vivaldi

#781 Re: Nino Raspudić

Post by vivaldi »

Hafis wrote:
vivaldi wrote: covic i raguz nece poptisati nista, ako ne dobiju mehanizme vlastitet zastite, a bez njihovih poptisa, kao i bez poptisa bosnjaka i srba nema ni promjene izbora.
Da se ovo lako izmijeniti i opet zvuči suvislo (mada ipak pomalo naivno):
Tihić i Lagumdžija nece potpisati nista, ako ne dobiju mehanizme vlastitet zastite, a bez njihovih poptisa, kao i bez poptisa hrvata i srba nema ni promjene izbora.
[/quote]

nesto ti se pomjesalo, ne znam ni sta si napisao ni sta si htio reci
PalaDino

#782 Re: Nino Raspudić

Post by PalaDino »

vivaldi wrote:
PalaDino wrote:Kako misliš da sebe da rješe?
U pregovorima oni rješavaju izbornu volju hrvatskog naroda, a da li će oni biti opet u sedlima to će se pitati Hrvati na izborima a ne oni.
na to sam i mislio, pa nisam mislio da da u pregovorima traze po 100 miliona eura na svoje racune
Zvučalo mi je kao ona šuplja teorija "Ćović hoće da mu se osigura da HDZ mora predstavljati Hrvate u budućnosti"

U kojim segmentima su Lagumdžija i Tihić ugroženi ako Hrvati budu birali svoje predstavnike i ako se uvede opcija da ti presdstavnici ne moraju uopće biti Hrvati-Srbi ili Bošnjaci?
Last edited by PalaDino on 19/10/2013 19:27, edited 1 time in total.
Hafis

#783 Re: Nino Raspudić

Post by Hafis »

vivaldi wrote: nesto ti se pomjesalo, ne znam ni sta si napisao ni sta si htio reci
Samo sam zamijenio imena Čović i Raguž s Tihić i Lagumdžija, i obje rečenice zvuče suvislo.
svatko se bori za neke svoje ''mehanizme zaštite''.
Jedni bi da izbore mehanizme zaštite prava na izbor svog predstavnika, a ovi drugi bi da se izbore za mehanizme zaštite prava da izaberu drugima predstavnika.
Stvar je potpuno ista, samo su gledišta drugačija. Tu nema nikakve ''prave'' strane. Svi su u pravu.
S tim što je Čović u ovom djeljenju dobio bolje karte, a prepreden igrač poput njega znat će ih maksimalno iskoristiti.
PalaDino

#784 Re: Nino Raspudić

Post by PalaDino »

vivaldi wrote:
Samo sam zamijenio imena Čović i Raguž s Tihić i Lagumdžija, i obje rečenice zvuče suvislo.
Jedni bi da izbore mehanizme zaštite prava na izbor svog predstavnika, a ovi drugi bi da se izbore za mehanizme zaštite prava da izaberu drugima predstavnika.
Stvar je potpuno ista, samo su gledišta drugačija. Tu nema nikakve ''prave'' strane. Svi su u pravu.
S tim što je Čović u ovom djeljenju dobio bolje karte, a prepreden igrač poput njega znat će ih maksimalno iskoristiti.
Nije Čović dobio bolje karte, nego je dobio mogučnost da se izjednači sa drugim narodima u BiH u smislu izbora svojih predstavnika.
Metafora dijeljenja karata je da svi imaju isti start pa se gleda ko je dobio bolje karte. I temeljm boljih karata nastaju razlike od jednakih startnih pozicija.
Last edited by PalaDino on 19/10/2013 19:33, edited 1 time in total.
vivaldi

#785 Re: Nino Raspudić

Post by vivaldi »

PalaDino wrote:Zvučalo mi je kao ona šuplja teorija "Ćović hoće da mu se osigura da HDZ mora predstavljati Hrvate u budućnosti"
izgleda da si stvarno novi, nikad nisam zastupao ovo sto si iznad napisao, ali da opet pojednostavim

evropa ne vjerujem da ce nametati bilo sta jer je totalno besmisleno jednu nefunkcionalnost mijenjati nametanjem druge.

oni su vjerovatno najblizi, kao sto sam napisao u prvom postu, da nadju neki model po kojem bi se stvari odvijali kao do 2006 - vlast sastavljaju najjace hrvatske i bosnjacke stranke. u svemu tome bi nekako ugurali i finicja.

to ne vidim kao niciju ni pobjedu ni poraz. ne gledam na to ni kao na nesto ni dobro ni lose, vec jednostavno realnost.
Skijaš

#786 Re: Nino Raspudić

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
vivaldi wrote: nesto ti se pomjesalo, ne znam ni sta si napisao ni sta si htio reci
Ne vidim u čemu se ogleda Čovićeva prepredenost, njegova pozicija zavisi isključivo od dobre volje saveznika mu u SDA.
PalaDino

#787 Re: Nino Raspudić

Post by PalaDino »

vivaldi wrote:
PalaDino wrote:Zvučalo mi je kao ona šuplja teorija "Ćović hoće da mu se osigura da HDZ mora predstavljati Hrvate u budućnosti"
izgleda da si stvarno novi, nikad nisam zastupao ovo sto si iznad napisao, ali da opet pojednostavim

evropa ne vjerujem da ce nametati bilo sta jer je totalno besmisleno jednu nefunkcionalnost mijenjati nametanjem druge.

oni su vjerovatno najblizi, kao sto sam napisao u prvom postu, da nadju neki model po kojem bi se stvari odvijali kao do 2006 - vlast sastavljaju najjace hrvatske i bosnjacke stranke. u svemu tome bi nekako ugurali i finicja.

to ne vidim kao niciju ni pobjedu ni poraz. ne gledam na to ni kao na nesto ni dobro ni lose, vec jednostavno realnost.
Najbolja opcija je vratiti Federaciju na poziciju prije 2002 godine.
Last edited by PalaDino on 19/10/2013 19:36, edited 1 time in total.
vivaldi

#788 Re: Nino Raspudić

Post by vivaldi »

Skijaš wrote: Ne vidim u čemu se ogleda Čovićeva prepredenost, njegova pozicija zavisi isključivo od dobre volje saveznika mu u SDA.
nema tu ni prepredenosti ni dobrih karata, on je izbacen iz predsjendistva i iz federalne vlade i vise nema on sta da pravi kompromise - sad ide u otvorenu opstrukciju i trpe svi.
PalaDino

#789 Re: Nino Raspudić

Post by PalaDino »

vivaldi wrote:
Skijaš wrote: Ne vidim u čemu se ogleda Čovićeva prepredenost, njegova pozicija zavisi isključivo od dobre volje saveznika mu u SDA.
nema tu ni prepredenosti ni dobrih karata, on je izbacen iz predsjendistva i iz federalne vlade i vise nema on sta da pravi kompromise - sad ide u otvorenu opstrukciju i trpe svi.
Onaj ko radi opstrukciju ide pod sankcije EK-a a ne dobiva podršku Briselskih političara.
Slavo Kukić razočarano tvrdi da Čović ima podršku Briselskih političara, ako ne laže.
Onaj ko se dere njemu ne ide dobro u pregovorima sa Briselom.

"Nemam ništa protiv rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja, ali time nije zadovoljena presuda Suda iz Strasbourga. Na iznenađuje me zašto na tom pitanju ustraju Dragan Čović ili Martin Raguž, ali me iznenađuje da na takvu redukciju presude 'Sejdić i Finci' pristaju činovnici Europske unije (EU) i sami nudeći rješenje u okviru slučaja 'Komšić'“, kaže Kukić"

Prijedlog koji je dužnosnicima. političkih stranaka u Bruxellesu navodno usmeno predočio europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, prihvatljiv je za predsjednika HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice) BiH Dragana Čovića. Čelnik SDP-a (Socijaldemokratske partije) BiH Zlatko Lagumdžija kaže da taj prijedlog „nije najbolje rješenje“, "

Izvor Deutche Welle
vivaldi

#790 Re: Nino Raspudić

Post by vivaldi »

PalaDino wrote:Onaj ko radi opstrukciju ide pod sankcije EK-a a ne dobiva podršku Briselskih političara.
Slavo Kukić razočarano tvrdi da Čović ima podršku Briselskih političara, ako ne laže.
nije nikakvo iznenadjenje ako evropa misli da se treba postovati izborna volja. vrlo je moguce da je to i bio prvobitni plan jos u dejtonu samo sto je to bio relativno sirov plan i nije se islo u detalje tipa sejdic ili eventualna preglasavanja.

ako je tako, onda covic i nema razlog za konfrotaciju sa eu.

sto se tice zlajine galame, to samo moze biti predizborna. ne vjerujem da se bas toliko pogubio mada se nizu njegovi neshvatljivi potezi jer je sada zakuhao i sa lijanovicima i sa budimirom, i sa komsicem..pa stvarno ne znam i da napavi dobar rezultat 2014 s kim bi vlast pravio
PalaDino

#791 Re: Nino Raspudić

Post by PalaDino »

vivaldi wrote:
PalaDino wrote:Onaj ko radi opstrukciju ide pod sankcije EK-a a ne dobiva podršku Briselskih političara.
nije nikakvo iznenadjenje ako evropa misli da se treba postovati izborna volja. vrlo je moguce da je to i bio prvobitni plan jos u dejtonu samo sto je to bio relativno sirov plan i nije se islo u detalje tipa sejdic ili eventualna preglasavanja.

ako je tako, onda covic i nema razlog za konfrotaciju sa eu.

sto se tice zlajine galame, to samo moze biti predizborna. ne vjerujem da se bas toliko pogubio mada se nizu njegovi neshvatljivi potezi jer je sada zakuhao i sa lijanovicima i sa budimirom, i sa komsicem..pa stvarno ne znam i da napavi dobar rezultat 2014 s kim bi vlast pravio

Sporazum u Daytonu je imao neke elemente zaštite koje MZ je prvo Beryevim amandmanima poremetila možda i u najboljoj namjeri no pokvarili su mehanizme zaštite.
Moram gibat...pozdrav
Skijaš

#792 Re: Nino Raspudić

Post by Skijaš »

PalaDino wrote:Onaj ko radi opstrukciju ide pod sankcije EK-a
Pozitivno je vidjeti tu evoluciju i prihvatanje činjenice da se ovdje moraju upetljati stranci kako bi došli do napretka.
rimac

#793 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla

Post by rimac »

Josip321 wrote: Bojić je osuđivao hercegovačke franjevce kao fašiste. Hajde da se ja onda povedem vašom logikom i umjesto argumenata kontra pitanjima nastavim raspravu.
Od kuda Bojiću pravo da etiketira?
Tu je srž problema. Spinira se priča na Ahdnamu i stolje nekad ranije, umjesto da pričamo o našem vremenu i odgovornosti svakog od nas pa i hercegovačkih i bosanskih franjevaca.

Jednostavno rečeno, bolno do krvi, hercegovački franjevci, jedan dobar dio njih, su se intezivno družili i utjecali na politiku koja je dovela do činjenice osuđenih ratnih zločinca. Kolika je njihova odgovornost za ono što su učinili ili nisu učinili, to je za raspravu. Raspudić o tome ne piše, nego o odgovornosti nečijih pra......djedova.

LJudi moji u hercegovačkoj politici imamo ratnih zločinaca. Fratri hercegovački su se s njima družili. Jesu li ostali čisti u svemu tome?
rimac

#794 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla

Post by rimac »

Josip321 wrote: Ali istina jeste da su njegovi stavovi koje iznosi u javnosti u biti stavovi 99% Hrvata u BH. On ih samo najbolje artikulira.
znaš koliko je to neozbiljno tvrditi. Urađena neka anketa, istraživanje.... Mene odmah izdvoji.
PalaDino

#795 Re: Nino Raspudić

Post by PalaDino »

Skijaš wrote:
Pozitivno je vidjeti tu evoluciju i prihvatanje činjenice da se ovdje moraju upetljati stranci kako bi došli do napretka.
Upravo sam pročitao na ** No links **-u naslov i tekst koji potvrđuje moje opravdane sumnje da se Lagumdzija derao u Briselu jer gubi tlo pod nogama, i uopće ta politika (mislim na sličnu političku doktrinu SDP-a, DF-a, SDU-a i Naše stranke) gubi tlo pod nogama.

Mora se uvažavati i etnički legimitet, a ne primarno građanski legitimitet (legitimitet proste većine, a da mjesta popune neki Hrvati koje izabere većina pa nam se dogode Komšić, Vlajki, Budimir, Lijanovići..itd).

Citiram tekst sa ** No links **-a

"Dodala je da zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija predstavlja veliki problem za postizanje dogovora među političarima u BiH.

“Slučaj Sejdić-Finci je najbolji pokazatelj kako bh. političari ne mogu da se dogovore. Ali niko ne želi da kaže ko je najveći krivac iza toga. Ja mislim da Zlatko Lagumdžija predstavlja veliku prepreku tome. Niko to nije želio otvoreno da kaže, ali ja sam rekla”, istakla je Pack"
Josip321

#796 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla

Post by Josip321 »

rimac wrote:
Josip321 wrote: Bojić je osuđivao hercegovačke franjevce kao fašiste. Hajde da se ja onda povedem vašom logikom i umjesto argumenata kontra pitanjima nastavim raspravu.
Od kuda Bojiću pravo da etiketira?
Tu je srž problema. Spinira se priča na Ahdnamu i stolje nekad ranije, umjesto da pričamo o našem vremenu i odgovornosti svakog od nas pa i hercegovačkih i bosanskih franjevaca.

Jednostavno rečeno, bolno do krvi, hercegovački franjevci, jedan dobar dio njih, su se intezivno družili i utjecali na politiku koja je dovela do činjenice osuđenih ratnih zločinca. Kolika je njihova odgovornost za ono što su učinili ili nisu učinili, to je za raspravu. Raspudić o tome ne piše, nego o odgovornosti nečijih pra......djedova.

LJudi moji u hercegovačkoj politici imamo ratnih zločinaca. Fratri hercegovački su se s njima družili. Jesu li ostali čisti u svemu tome?
Znači hercegovački franjevci su zločinci koji su poticali na zlo. To ti kažeš i sada ti trebamo vjerovati? I to uzimati za fakat?

Pa dobro, možda i jeste tako. Možda ti i povjerujem. Ali ipak sebe smatram barem malo razumnim čovjekom. I kao takav ću se zapitati čime si mi potkrijepio taj stav? Gdje su ti argumenti? Jer velike si optužnice natovario. Sada ih, molim te lijepo, potkrijepi dokazima!
Skijaš

#797 Re: Nino Raspudić

Post by Skijaš »

PalaDino wrote:
Skijaš wrote:
Upravo sam pročitao na ** No links **-u naslov i tekst koji potvrđuje moje opravdane sumnje da se Lagumdzija derao u Briselu jer gubi tlo pod nogama, i uopće ta politika (mislim na sličnu političku doktrinu SDP-a, DF-a, SDU-a i Naše stranke) gubi tlo pod nogama.
To je sporedno, stranci će uvijek ići linijom manjeg otpora, bitno je da se slažemo oko principa i činjenice da napredak može doći samo pritiskom sa strane.
PalaDino

#798 Re: Nino Raspudić

Post by PalaDino »

Skijaš wrote:
To je sporedno, stranci će uvijek ići linijom manjeg otpora, bitno je da se slažemo oko principa i činjenice da napredak može doći samo pritiskom sa strane.
Slažem se, sporedno je tko je kriv.
Treba ekipu koja koči i prodaje nerealnu politiku marginalizirati i staviti pod blokadu.

Ovo što danas radi EK je dijametralno suprotno od onoga što je Inzko tražio od EK (da mu daju podršku u implementaciji tkz. "građanske opcije" interpretacije izbora -podržati blok SDP,SDA, HSP, NSRZB koji je konstituiran po metodi građanskog principa).

Znači da danas EK ne postupa po preporukama Inzka, odnosno po njegovom viđenjem situacije.

Ono što mi nije jasno je to da dnevna novina Oslobođenje i Dnevni Avaz sinoć nisu objavile glavnu vijest u svojim tekstovima koja se tiće situacije u Briselu. PortalDEPO je poslije samo prenio vijest od novinarske agencije Anadolije.

Od portala smo mogli pročitati na Al Yazeeri pravu informaciju.
MVeis

#799 Re: Nino Raspudić

Post by MVeis »

nino raspudic i njegove emisije i gosti su cisti propalicarski pasjaluk

dje ces vece propalice od senada avdica, maloumnika od veselina gatala i ljudskog izmeta od nine??
Josip321

#800 Re: Nino Raspudić

Post by Josip321 »

MVeis wrote:nino raspudic i njegove emisije i gosti su cisti propalicarski pasjaluk

dje ces vece propalice od senada avdica, maloumnika od veselina gatala i ljudskog izmeta od nine??
Sve epitete koje si nadjenuo si potkrijepio argumentima. Ovakvi forumaši mi se sviđaju. To kralju, ju ar maJ mEn!!! :thumbup:
Post Reply