Ne znam sta ti je ovdje smijesno . Ili mozda ne znas nista pametnije reci , ono slab si pa ti za oko zapeli smajlicijeza u ledja wrote:semirizsvemira wrote:Dok se ne vrati legitimna vlast nece prestati protesti . Ako je vecina izabrala ovu vlast onda treba da i ostane . Naravno , Sisi je igrac cionista i za to prima pare . Kao i Mubarak ( izgleda da mu je drag po ovim uniformama i paradiranju ali kako je zavrsio jedan takoce inshallah i drugi ) i Sadat i ostali cionisticki igraci . Za mrvicu kruha prodat ce svoju vjeru , naciju , ponos . I on ce kao i njegovi prethodnici na smetljiste povijesti . Muslimani ce pobijediti , to je sasvim sigurno , uz Allahovu pomoc . Vise ovo niko ne zaustavi . Kad se obracuna sa unutrasnjim neprijateljem , na red ce doci i rak rana . Ako Bog da
![]()
Egipat (pročitati prvi post)
-
semirizsvemira
#776 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Challenger__
#777 Re: Egipat (pročitati prvi post)
"Good cop" Obumba...

...šalje "bad cop" jastrebove iz Kongresa... Imam osjećaj da može biti velikog skandala u Kairu.

...šalje "bad cop" jastrebove iz Kongresa... Imam osjećaj da može biti velikog skandala u Kairu.
-
sarajevoxxxx
#778 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Nacionalni savez za podršku legitimnosti i protiv puča, najavio je za petak novi milionski marš nazvan ''Egipat protiv vojnog puča''.

- Ovo sve skupa sluti na krvoproliće neslućenih razmjera. Ihvanije su izgubile kompas, izgubila ga je i ekipa oko Sisija, kako ja vidim i jedni i drugi jedva čekaju potez ove druge strane. Ovo je tipićno predratno stanje, kada i jedna i druga strana ''u kost udara'' ne ostavljajući ni sekunde prostora ovoj drugoj za manevrisanje. Ili kako ja želim ili će biti krvi do koljena. Nema trećeg izbora.
- Ovo sve skupa sluti na krvoproliće neslućenih razmjera. Ihvanije su izgubile kompas, izgubila ga je i ekipa oko Sisija, kako ja vidim i jedni i drugi jedva čekaju potez ove druge strane. Ovo je tipićno predratno stanje, kada i jedna i druga strana ''u kost udara'' ne ostavljajući ni sekunde prostora ovoj drugoj za manevrisanje. Ili kako ja želim ili će biti krvi do koljena. Nema trećeg izbora.
- asurbanipal
#779 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Challenger__ wrote:Obama, "demokrata", šalje "republikance", AIPAC-ove ekstremiste (i psihopatu McCaina) u Egipat.
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je republikanske senatore Johna McCaina i Lindseya Grahama da otputuju u Egipat te da se sastanu s vojnim vodstvom i opozicijom u trenutku kada se u Washingtonu osjeća sve veća napetost oko gubitka utjecaja u ovoj izuzetno važnoj državi. Činjenica da Obama šalje "ovakve" ljude u Egipat je izuzetno čudna. Štoviše, dolazak McCaina i Grahama u Kairo može se shvatiti kao prijetnja novim egipatskim vlastima jer ovaj dvojac se istaknuo isključivo u prijetnjama, ne u pomirbenoj diplomaciji.
LINK 1
LINK 2
505sCrtom wrote:LINK3
Ovo sam stavio na temi o Siriji, ali isto tako vrijedi i za Egipat
Zanimljiva je ta, iako naizgled labava veza između "Muslimanskog bratstva" u Egiptu i "Muslimanskog bratstva" u Siriji. Obadva tabora su proizvela čitav niz radikalnih terorista i ekstremističkih grupacija, tako da smo u Egiptu npr. imali Shukri Mustafu koji je bio izdanak MB i koji je vodio radikalnu grupu "Al-džema'at muslimin", među egipćanima popularno nazvanu "Tekfir ve Hidžra", a koja je učestvovala u kidnapovanju i ubistvu uglednog islamskog velikodostojnika i teoretičara, egipatskog minstra za vakuf (vjerska dobra), šejha Zehebija 1977. godine. Treba li spomenuti da je šejh Zehebi prije smaknuća bio mučen, a pripadnik grupe "Tekfir ve Hidžra", Mustafa Gazi mu je ispalio metak u lijevo oko, što je bio prepoznatljiv znak koji su ostavljali za sobom pripadnici ove radikalne grupacije. Aboud Al-Zumour, oficir vojne kontraobavještajne službe i jedan od lidera grupe "Džihad" - proistekle iz "Tekfira" - odigrao je ključnu ulogu u atentatu na predsjednika Sadata, pored poručnika El-Islamboulija.
Šukri Mustafa koji je za sebe tvrdio da je Mehdi (Mesija) uhapšen je 8.7.1977., osuđen je na smrtnu kaznu i pogubljen 1978. godine. Pored ove radikalne grupacije, u Egiptu je bila poznata još i "Organizacija (partija) islamskog oslobođenja", kao i druge grupacije u Egiptu, kao i izvan Egipta poput "Islamskog džihada", "Allahovih vojnika", a izdanak bratstva je bio i vođa Al-Qaide, Ayman Al-Zawahiri.
Što se tiče MB u Siriji, njihov rad je zabranjen 1964, od strane Ba'ath partije. Nakon toga je uslijedio niz štrajkova i demonstracija, posebno u Hami 1965. godine, gdje se istakao jedan od najradikalnijih vođa Muslimanskog bratstva, šejh Marwan Hadeed. Nasilne demonstracije se ponovo događaju 1973. godine, kao odgovor na novi prijedlog ustava u kojem je stajalo da predsjednik Sirije ne mora biti musliman. Stvari su dodatno radikalizirale od 1976., nakon što se sirijska vojska umiješala u libanonski građanski rat (1975-1990.). Započela je čitava serija atentata i napada od strane radikalnik grupacija na oficire, državne službenike, profesore, doktore. Većina žrtava su bili Alawiti.
Ubijeni su:
- Zapovjednik garnizona u Hami, pukovnik Ali Haydar, u oktobru 1976.,
- rektor sveučilišta u Damasku, dr. Muhamed al-Fadl, u februaru 1977.,
- zapovjednik raketnog korpusa, brigadni general 'Abd al Hamid Ruzzug, u junu 1977.,
- doajen sirijskih stomatologa, dr. Ibrahim Na'ama, ubijen u martu 1978.,
- direktor policijske uprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pukovnik Ahmed Khalil, u avgustu 1978.,
- državni odvjetnik Adil Mini, sudija Vrhovnog suda državne sigurnosti, poginuo u aprilu 1979. ,
- osobni doktor predsjednika Hafeza El-Assada, neurolog dr. Muhammed Shahada Khalil, koji je ubijen u avgustu 1979.
Treba istaći i napad i masakr na kadete u školi za artiljeriju u Alepu, 16.6.1979. godine. Službeni izvori su navodili da je 32 mladih ljudi ubijeno, dok su neslužbeni tvrdili da su poginula 83 kadeta. Ovaj je napad bio djelo grupacije "Tali'a muqatila" koje je bilo povezano sa Muslimanskim bratstvom Sirije.
Masakr nad kadetima je označio početak širokih razmjera urbanog ratovanja protiv Alawita, zatim kadra vladajuće Ba'ath partije, stranačkih ureda, policijskih stanica, vojnih vozila, kasarni, tvornica i bilo kojeg drugog cilja, koji su gerilci mogli napasti. U gradu Aleppu je između 1979. i 1981. od strane terorista ubijeno više od 300 ljudi, uglavnom Ba'thista i Alawita, ali i desetak islamskih sveštenika (imama), koji su osudili ova ubistva. Između njih, najistaknutiji je bio šejh Muhamed al-Shami, koji je ubijen u svojoj džamiji, Sulejmaniji, 2. februara 1980. godine.
Dana 26. juna 1980.god., predsjednik Sirije, Hafez El-Assad, jedva je izbjegao smrt kada su napadači bacili dvije granate i otvorili rafalnu paljbu.
Nakon ovoga je došlo do odmazde i hapšenja i ubijanja pripadnika Muslimanske braće i radikalnih grupacija povezanih sa njima. Smatra se da je u zatvorima ubijeno preko 1100 osoba. Pripadnost Muslimanskoj braći je postala kažnjiva smrću.
Pobuna protiv vlade je ugušena 1982. u krvavom masakru u Hami, kada je ubijeno 20.000 do 40.000 ljudi.
Predsjedni Hafez El-Assad, i novinar Robert Dreyfuss smatrali su da je Muslimansko bratsvo bilo najveći krivac, navodeći saradnju pobunjenika sa libanonskim Falangistima i desničarskom izraelskom vladom Menachema Begina, koja je naoružavala i finansirala Muslimansko bratstvo u nastojanju da se svrgne predsjednik Assad.
Moja preporuka je knjiga od Roberta Dreyfussa, novinara koji je pisao o događajima na Bliskom istoku. Ističe se knjiga "Devil's game" (Đavolja igra) u kojoj je Dreyfuss izvršio analizu međunarodnih odnosa o tome kako se Sjedinjene Američke Države, a pogotovo Velika Britanija služe islamistima kao moćnim oružjem protiv komunista i nacionalista u arapskom i ne-arapskom muslimanskom svijetu. Knjiga opisuje korijene Muslimanskog bratstva i njegove veze s CIA-om i zapadnim obavještajnim službama. On opisuje kako je CIA-e, koristila Muslimansko bratstvo u pokušaju da obore Nasera u Egiptu, jer je nacionalizirao Suecki kanal i izbacio mnoge američke i evropske tvrtke iz Egipta. Knjiga opisuje kako su Izraelci također imali veze s Muslimanskim bratstvom i kako su se koristeći terminom "manjeg zla" i "manjeg neprijatelja" pokušali uništiti predsjednika Assada u Siriji, 1982. godine, preko MB-a i ustanka u Homsu i Hami. Knjiga pruža mnoge reference, a autor je intervjuirao mnoge svjedoke. Isto tako on opisuje kako su CIA-e i britanske obavještajne službe srušile premijera Mossadegha u Iranu jer je nacionalizirao iransku naftu.

Robert Dreyfuss - "Devil's Game"
Ovim sam se samo ukratko osvrnuo na ono šta predstavlja Muslimansko bratstvo ili Ihvanije, kao organizacija, koja nam se od strane pojedinaca predstavlja u romantiziranom izdanju, a kao što vidimo, nisu baš neke cvjećke.
I onda se može slobodno podvući neka crta i napraviti paralela između ovih dešavanja u arapskom svijetu, ali i dobiti jasnija slika o ulozi Muslimanskog bratstva. Šta predstavlja saradnja između američkog CPAC i Muslimanskog bratstva ? Kakva je veza između Hume Abedin, Hillary Clinton, Johna McCaina, Davida Horowitza, Pamele Geller, Franka Gaffneya, Roberta Spencera, Suhail Khana, Grovera Norquista, Louia Gohmerta, Keith Ellisona, USAID-a i Muhameda Morsija ?
- Opetja033
#780 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Da ti onda ukratko odgovorim i ovdje:asurbanipal wrote:I onda se može slobodno podvući neka crta i napraviti paralela između ovih dešavanja u arapskom svijetu, ali i dobiti jasnija slika o ulozi Muslimanskog bratstva. Šta predstavlja saradnja između američkog CPAC i Muslimanskog bratstva ? Kakva je veza između Hume Abedin, Hillary Clinton, Johna McCaina, Davida Horowitza, Pamele Geller, Franka Gaffneya, Roberta Spencera, Suhail Khana, Grovera Norquista, Louia Gohmerta, Keith Ellisona, USAID-a i Muhameda Morsija ?
Kada je Robert Dreyfuss u pitanju, radi se o klasicnoj pristalici onoga sto se u svijetu naziva smedjom ljevicom. Njihova kompletna politika se zasniva na tome da pljuju po SAD i da velicaju svakoga ko, barem verbalno, radi protiv njenih interesa. Tako su te pristalice smedje ljevice pisale knjige o tome kako u BiH nije bilo koncentracionih logora, kako u BiH nije pocinjen genocid i kako su Srbi good guys a Bosnjaci i Hrvati americki pijuni. Glavni guru im je naravno senilni Chomsky.Cestitam, u svojoj paranoji i konspirativnim teorijama otisao si tako daleko da se sluzis diskursom koji upotrebljava iskljucivo radikalna, rasisticka i islamofobicna ekstremna desnica u SAD. Ovom demagogijom i diskursom se sluze radikalni elementi u SAD (i njihova kopilad po Europi) kako bi diskreditovali svakog iole uspjesnijeg muslimana u politickom i poslovnom zivotu SAD. Cak i najveci dio republikanaca (iako je ova konspirativna teorija krenula iz kuhinje njihovog najekstremnijeg dijela) sa gnusanjem gleda na ovo.
Cestitam, nadmasili ste sebe jos jednom!
-
Avetinho
#781 Re: Egipat (pročitati prvi post)
O ne opet!Challenger__ wrote:"Good cop" Obumba...
Maske su pale! Joker!
- jeza u ledja
#782 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Znaci posto je MB saradnik CIAe (
) onda je Sisi anti-americki igrac. Posto je Sisi anti-americki igrac, poprilicno cudi cinjenica da je americka administracija ostala nijema da dogadjaje u Egiptu, te nije proglasila da se desio vojni udar, mada je ocito. Ili da pogadjam, ovaj vojni udar je u stvari kontra-kontra udar, a Sisi jeste americki igrac. Mursi je bio CIAin, al se poceo kurciti?
Fino opisa Opetka ove smedje ljevicare (cuj "smedje"
). Kosa mi se dize na glavi od njihovih 'analiza'.
Ko sto vidim, opet ce se jos jedna tema pretvoriti u postove o bjelosvjetskim zavjerama, Americi, cionistima, reptilima i Advance.hr-u.
Fino opisa Opetka ove smedje ljevicare (cuj "smedje"
Ko sto vidim, opet ce se jos jedna tema pretvoriti u postove o bjelosvjetskim zavjerama, Americi, cionistima, reptilima i Advance.hr-u.
-
celava_dlaka
#783 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Jedan od dokaza kako su teorije zavjera obicne izmisljotine 
- Challenger__
#784 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Zašto te to čudi?jeza u ledja wrote:Znaci posto je MB saradnik CIAe () onda je Sisi anti-americki igrac. Posto je Sisi anti-americki igrac, poprilicno cudi cinjenica da je americka administracija ostala nijema da dogadjaje u Egiptu, te nije proglasila da se desio vojni udar, mada je ocito.
Izgubili su svaki kredibilitet, polako gube uticaj, gube zemlju po zemlju, nemaju kapaciteta ni snage da to javno priznaju, niti da se sa svima konfrontiraju. Sisi je prvenstveno pro-egipatski igrač, što po difoltu znači da nije proamerički. Eventualno antagonizovanje Obumbine administracije srama bi Egipat - ekspresno - transformisalo u antiameriču zemlju.
Zato su obzirni.
-
Avetinho
#785 Re: Egipat (pročitati prvi post)
LOLChallenger__ wrote:Zašto te to čudi?jeza u ledja wrote:Znaci posto je MB saradnik CIAe () onda je Sisi anti-americki igrac. Posto je Sisi anti-americki igrac, poprilicno cudi cinjenica da je americka administracija ostala nijema da dogadjaje u Egiptu, te nije proglasila da se desio vojni udar, mada je ocito.
Izgubili su svaki kredibilitet, polako gube uticaj, gube zemlju po zemlju, nemaju kapaciteta ni snage da to javno priznaju, niti da se sa svima konfrontiraju. Sisi je prvenstveno pro-egipatski igrač, što po difoltu znači da nije proamerički. Eventualno antagonizovanje Obumbine administracije srama bi Egipat - ekspresno - transformisalo u antiameriču zemlju.
Zato su obzirni.
Mladi ruski dobrovoljci, ovaj spin vam slabo ide. Morate nesto bolje smisliti, ko je cionisticki igrac, a ko je pro-iranski borac za slobodu.
- asurbanipal
#786 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Challenger__ wrote:
Zašto te to čudi?
Zato su obzirni.
Moj Čeli, viša je to matematika za njih. Džaba je njima bilo šta objašnjavati.
- Challenger__
#787 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Dragi Mostarac moj, ne pišem ja to radi njih, već radi onih koji istinu traže (registrovani ili neregistrovani), a njihovi upisi su mi samo retorički šlagvort.asurbanipal wrote: Moj Čeli, viša je to matematika za njih. Džaba je njima bilo šta objašnjavati.
-
semirizsvemira
#788 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Jos je asurbanipal trebao postaviti da je Alija saradjivao sa Osamom ali i Ismet Spaho i Bicakcic a da je direktnu vezu sa MB imao i komandant petog Korpusa ABiH Dudakovic zakratko napustio Bihac 1994 da bi se sastao sa MB u Egiptu . Da ne zaboravimo i Ejupa Ganica koji je imao satelitski telefon direktnu vezu sa Al Kaidom indonezije , zapadne sahare kao isa borcima na otoku Minadanao . I bajka bi bila skoro fantasticna
Kad u to muslimani izborili neka prava za sebe bez borbe . Za muslimane ne vazi demokratija kao za ostale ljude ali bit ce pobjeda , konacna pobjeda Islama se nazire . Ovo je tek pocetak , ako Bog da , Allah pomaze vjernike kao stotine puta do sada . Sjetimo se samo osvajanja Spanije . 800 godina . Zaboraviti na dunjaluk i okrenuti se ahiretu . Past ce lagano i saudijska vlastela koja sa vjerom nema nista a doci ce bolji od njih ako Bog da . A onda zna se . Hilafet i Islamska drzava
Kad u to muslimani izborili neka prava za sebe bez borbe . Za muslimane ne vazi demokratija kao za ostale ljude ali bit ce pobjeda , konacna pobjeda Islama se nazire . Ovo je tek pocetak , ako Bog da , Allah pomaze vjernike kao stotine puta do sada . Sjetimo se samo osvajanja Spanije . 800 godina . Zaboraviti na dunjaluk i okrenuti se ahiretu . Past ce lagano i saudijska vlastela koja sa vjerom nema nista a doci ce bolji od njih ako Bog da . A onda zna se . Hilafet i Islamska drzava
- jeza u ledja
#789 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ako Sisi "transformise Egipat u antiamericku zemlju", zasto Obama ne proglasi desavanje u Egiptu kao vojni udar?Challenger__ wrote:Zašto te to čudi?jeza u ledja wrote:Znaci posto je MB saradnik CIAe () onda je Sisi anti-americki igrac. Posto je Sisi anti-americki igrac, poprilicno cudi cinjenica da je americka administracija ostala nijema da dogadjaje u Egiptu, te nije proglasila da se desio vojni udar, mada je ocito.
Zato su obzirni.
Ko je Obumba?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#790 Re: Egipat (pročitati prvi post)
kako to da je egipatska vojska i general sisi sa njom do juče bila cionističko-američko-vehabijski poslušnik a danas general sisi i egipatska vojska anticionistički bastion slobode i nade
a milijarde se slijevaju iz zaljeva iz amerike ni mukajet i prečutna podrška
a milijarde se slijevaju iz zaljeva iz amerike ni mukajet i prečutna podrška
- Challenger__
#791 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Stipu to Japinčugo, nemaš hajra od toga. Ide svjet ka velikom belaju, nađi nam logu (sa mnogo somuna i ćevapa) za III sv rat. To nam nađi, pusti teoriju.
- Challenger__
#792 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Šalu na stranu, ali, definitivno sam zabrinut... Ide ovo do đavola. Tako mi Boga, volio bih da sam u krivu, ali nisam u krivu... Plus, imam dijasopru u kući... Da hoće otić nazad, pa da onda rokne. 
- jeza u ledja
#793 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Haha. Legendo.Challenger__ wrote:Šalu na stranu, ali, definitivno sam zabrinut... Ide ovo do đavola. Tako mi Boga, volio bih da sam u krivu, ali nisam u krivu... Plus, imam dijasopru u kući... Da hoće otić nazad, pa da onda rokne.
- Challenger__
#794 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Da mi je njihova pamet: da ništa ne vidim i da mi je sve ravno do mora... Dajte mi plavu pilulu, evo vam crvena nazad!!
- jeza u ledja
#795 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Dobro haj ti onda nastavi dalje pisati na PDFu Zdravlje, a pusti ovdje ljude da pisu o stvarnim desavanjima i stradanju naroda u Egiptu.
- Challenger__
#796 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Aman, Ježu, kakvo zdravlje, jadan ne bio, riječ je o metafori iz "Matrixa"...
Dakle, Egipat.
Čitamo se.
Dakle, Egipat.
Čitamo se.
-
sarajevoxxxx
#797 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Egipatska vojska kao i sirijska je oba rata izgubila, i onaj iz '67 kao i '73. Međutim, kada se radi o ubijanju nenaoružanih civila i svoga naroda tada je hrabra i egipatska i sirijska vojska. Evo kako prođu te dvije vojske kada se sudare sa pravom vojskom:
- Šestodnevni ili Lipanjski rat
Dana 5. lipnja 1967. u 8 sati i 45 minuta počeli su iznenadni udari izraelskog ratnog zrakoplovstva na deset egipatskih aerodroma te na sirijske i jordanske, pa čak i na jedan irački vojni aerodrom. Tako su samo tokom prvog dana rata bombardirana 23 aerodroma u kojima je uništeno gotovo svo egipatsko, sirijsko i jordansko borbeno zrakoplovstvo. Time je već u početku akcije ostvarena apsolutna izraelska zračna nadmoć, koja će omogućiti zrakoplovstvu da se idućih dana koncentrira na podršku kopnenoj vojsci.
Na jordanskom bojištu neprijateljstva počinju jordanskim granatiranjem izraelskih položaja i zračnim napadima, a jordanski avioni bombardirali su Tel Aviv. Prvog dana rata oko podneva izraelske su snage prešle na sjeveru u napad u smjeru grada Jenina, kojeg sljedeći dan zauzimaju. Na dijelu bojišta prema Egiptu izraelske snage su prvog dana rata probile egipatske obrambene linije i zauzele područje pojasa Gaze. Izraelske oklopne postrojbe prodrle su uzduž obale Sredozemnog mora prema Sueskom kanalu te unatoč egipatskom otporu potkraj dana stigle na 30 km od kanala. Nakon više neuspelih protunapada, trećeg dana rata egipatske se snage povlače sa Sinajskog poluotoka prema kanalu, dok ih Izraelci napadaju iz zraka i sa zemlje. Egipatska javnost nije bila obaviještena o stanju na bojištu, već je pogrešno vjerovala da se događaji odvijaju u egipatsku korist.
Ratni sukob pod imenom Jomkipurski rat, poznat i kao Listopadski rat, vođen je od 6. do 26. listopada 1973. godine. Sukobljene su strane Izrael s jedne, te Egipat i Sirija s druge strane.
Nakon rata 1967. primarni ciljevi Egipta i Sirije bili su povratak kontrole nad egipatskim Sinajem i sirijskim Golanom. Službeni Kairo i Damask su više puta tražili da im Izrael vrati okupirana područja, na što Izraelci nisu pristali. Do 1971. godine, Izrael je potrošio 500 miljuna dolara na fortifikacijske sustave prema Egiptu i Siriji.
Rat je počeo 6.10.1973., na blagdan Yom Kippura, najvećeg blagdana Židova, iznenadnim napadom Egipta i Sirije. Izvršena je invazija na poluotok Sinaj i na Golansku visoravan, područja koja je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu (Lipanjskom ratu) 1967. godine.
U prvih desetak dana arapske snage potiskuju Izrael na oba fronta, no tada dolazi do zastoja. Najveći prevrat dogodio se kada je američka vojska airliftom poslala Izraelu 33,210 tona najmodernije vojne pomoći i obavjestila ga o "rupama" u egipatskoj obrani primjećenim na satelitskim snimkama. Poslije tri tjedna ratovanja granice su vraćene u početnu poziciju.
Rat je službeno završen 26. listopada 1973. godine UN-ovom rezolucijom o prekidu vatre. Posljedice rata se osjećaju i danas. Premijerka Golda Meir dala je ostavku, kao i cijeli njezin kabinet. Arapska je pak strana rat doživjela kao moralnu pobjedu. Sporazumom iz Camp Davida 1978. Egipat je u zamjenu za povratak Sinajskog poluotoka priznao postojanje Izraela. Zbog velike američke pomoći Izraelu u ratu arapske zemlje prekinule su izvoz nafte na Zapad što je rezultiralo dotad neviđenim porastom cijena goriva koje osjećamo i dan danas. U ratu su Arapi imali oko 8,528 mrtvih, a Izraelci 2,656.
- Cyrax
#798 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Sarajevo i tri iksa gubis kompas malo.
O tim ratovima knjiga i knjiga ima. Ta dva tekstica su ti 0,1% znanja.
O tim ratovima knjiga i knjiga ima. Ta dva tekstica su ti 0,1% znanja.
- jeza u ledja
#799 Re: Egipat (pročitati prvi post)
U pravu je covjek, ratove koje su ratovali su izgubili, imaju ogroman budzet, zbog cega? Da bi kandzijali vlastiti narod.
- Cyrax
#800 Re: Egipat (pročitati prvi post)
RAzmisljanje vam je ono...americko pravo.