Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#776 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by madner »

Imamo mi ukusa, no nas ukus je taj da idemo parcijalno kako lova kapa. :D

No nije sve tako sivo, bar zivimo svoji na svom. :D
suncokret10

#777 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by suncokret10 »

uskrsno_respo wrote:A taj ukus je ma napravit cu ja 3-4 sprata makar je gradio 25 godina nego neku prizemnu ili eventualno na 2 sprata koju bi gradio 5 godina
što više spratova to bolje za širu društvenu zajednicu. zamisli da svi živimo u prizemnicama, gdje bi stale sve te silne kuće? nije ovo američka prerija. iovako je u sarajevu ko u (da se ne izražavam).
sumirprimus

#778 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by sumirprimus »

uskrsno_respo wrote:Pa stale bi one da kreteni ne zele da zive u centru s kucom
Za centra je stan a ne kuca al valja onda autom dolaziti a to je trosak ogroman nego zato daj visespratnicu naljuljaj na bistrik vratnik buca potok mojmilo gdje cu ja kucu graditi u blazuju ili ne do bog dalje to je selendra ovako si u centru a i istocna bosna prazna
E u tome je najveci problem
nije problem samo kompleks,dobro ima i toga...
ali, ako malo maknes iz gradske sredine susreces se sa nizom problema a koji se ticu infrastrukture,puteva,kanalizacije,vode,struje,interneta... :D
suncokret10

#779 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by suncokret10 »

sumirprimus wrote:
Za centra je stan a ne kuca al valja onda autom dolaziti a to je trosak ogroman nego zato daj visespratnicu naljuljaj na bistrik vratnik buca potok mojmilo gdje cu ja kucu graditi u blazuju ili ne do bog dalje to je selendra ovako si u centru a i istocna bosna prazna
ali, ako malo maknes iz gradske sredine susreces se sa nizom problema a koji se ticu infrastrukture,puteva,kanalizacije,vode,struje,interneta... :D
ma sit gladnog ne razumije. on se uvalio u grad a druge bi otjerao da 300km pješače do škole i bolnice...
tutku

#780 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by tutku »

Ovih zadnjih par kuca, ono nesto realno za nase uslove, samo tako nastavite :bih:
manekenka u penziji

#781 Re: Odg: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuć

Post by manekenka u penziji »

sumirprimus wrote:
Sad se ide iz krajnosti u krajnost.
Čuj nema se ni puteva, vode, struje, interneta.... Svašta se ovdje može pročitati. Živim od centra (Marin dvora) maximum pola sata, doduše autom. Ma ni centro me ne dijeli puno vise od centra. Nisam u gradu ali imam sve gore navedeno kao problem rijeseno. Pa ne živimo u 18.vijeku da su osnovne životne potrebe luxuz. Pa ni u selu Korca, u kojem sam kao mala jednom bila, vise nije infrastruktura problem.
Jedini problem, na koji nailazim u mom naselju,je problem gradskog prevoza. Obzirom da je to problem svima koji ga koriste, ne vidim toliki jaz izmedju urbane gradske sredine i prigradskog naselja.
Hajvan

#782 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Hajvan »

sumirprimus wrote:
ali, ako malo maknes iz gradske sredine susreces se sa nizom problema a koji se ticu infrastrukture,puteva,kanalizacije,vode,struje,interneta
... :D
Tacno…
prije par godina sam trazio da kupim zemlju za kucu. nasao u Osiku/Osjeku.
Plusevi su bili
- veliki plac za relativno objektivne novce, pozicija (20-ak m iznad Srajevskog polja na brijegu, plac blago naget), dispozicija (južna),struja, voda, plin, internet..
Dakle, haman idealno.
Problem je bio u infrastrukturi i komunikaciji sa centrom grada. Nadali smo se da će izgradnjom petlje u Butilima biti napravljene pristupne rampe i za stanovnike Osika, i svih onih naselja na brdašcima iznad Sa polja. No, kako imamo politicare bez vizija i stručnjake bez znanja to se nije desilo i mi smo bili primorani kupiti gotovu kucu blize glavnoj gradskoj longitudinali…. Jebi ga, narod bez vizije…podavicemo se trpajuci se oko glavne gradske ulice… a fakat sam imao namjeru živjeti tamo negdje na obodu grad… i sad žalim za tim placem
dječak sa šibicama

#783 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by dječak sa šibicama »

Sinapsa wrote:Pa postavi sredinu...evo jedan primjer sa teme
Image
ako je preskupa onda izbaci ovaj poplocani dio...
Kuca kao kuca je lijepa, ali okolina uzasna, ove "sahovske ploce" bi svako normalan smanjio, a povecao travnatu povrsinu, engleska trava normalno.

Ovako fakat izgleda ko benzinska pumpa.
sumirprimus

#784 Re: Odg: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuć

Post by sumirprimus »

manekenka u penziji wrote:
Čuj nema se ni puteva, vode, struje, interneta.... Svašta se ovdje može pročitati. Živim od centra (Marin dvora) maximum pola sata, doduše autom. Ma ni centro me ne dijeli puno vise od centra. Nisam u gradu ali imam sve gore navedeno kao problem rijeseno. Pa ne živimo u 18.vijeku da su osnovne životne potrebe luxuz. Pa ni u selu Korca, u kojem sam kao mala jednom bila, vise nije infrastruktura problem.
Jedini problem, na koji nailazim u mom naselju,je problem gradskog prevoza. Obzirom da je to problem svima koji ga koriste, ne vidim toliki jaz izmedju urbane gradske sredine i prigradskog naselja.
draga moja manekenko u pemziji,oprostices mi nisam ljep al sam glup...i tesko povezujem stvari... :D
nije ova nasa bogom dana i napacena zemlja samo marin dvor i cirka po cenera km tam i vam...ako me kontas.. u 90% ostatka drzave,ovo su ti glavni problemi,katastrofalni putevi,kanalizacija i odvodnja i ne postoje,struja/komsija upali brusilicu tebi izbaci na firzider,voda,internet,.
rasvjeta..imas djecu,ima do busa 5 km,nema nigdje nijednog stuba javne rasvjete..i tako ta sića od problema..
naravno da ti ne moras biti poblize upoznata sa problemima infrastrukturalne prirode,a i sto bi...imaju politiĆari da se brinu jelte...
manekenka u penziji

#785 Re: Odg: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuć

sumirprimus wrote:
manekenka u penziji wrote:
draga moja manekenko u pemziji,oprostices mi nisam ljep al sam glup...i tesko povezujem stvari... :D
nije ova nasa bogom dana i napacena zemlja samo marin dvor i cirka po cenera km tam i vam...ako me kontas.. u 90% ostatka drzave,ovo su ti glavni problemi,katastrofalni putevi,kanalizacija i odvodnja i ne postoje,struja/komsija upali brusilicu tebi izbaci na firzider,voda,internet,.
rasvjeta..imas djecu,ima do busa 5 km,nema nigdje nijednog stuba javne rasvjete..i tako ta sića od problema..
naravno da ti ne moras biti poblize upoznata sa problemima infrastrukturalne prirode,a i sto bi...imaju politiĆari da se brinu jelte...

zaista ides nasiroko. ovdje se pricalo o centru (centru Sarajeva) i iseljenju van gradske sredine, a sad mi spominjes 90% ostatka drzave. navela sam primjer iz vlastitog iskustva, tj.mjesta gdje ja stanujem i tu je sve rijeseno.
da ima naselja sa nerijesenim pitanjem infrastrukture, naravno da ima. ali se bar danas jos uvijek moze probrati mjesto za plac koji ima dosta toga rijesenog.
sumirprimus

#786 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by sumirprimus »

plac koji ima sve "papire" i dobru lokaciju,mislim da je vec sad preskup za vecinu stanovnistva..mozda grijesim...
suncokret10

#787 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by suncokret10 »

sumirprimus wrote:plac koji ima sve "papire" i dobru lokaciju,mislim da je vec sad preskup za vecinu stanovnistva..mozda grijesim...
nažalost, ne griješiš.
manekenka u penziji

#788 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

sumirprimus wrote:plac koji ima sve "papire" i dobru lokaciju,mislim da je vec sad preskup za vecinu stanovnistva..mozda grijesim...

plac je skup kako god da uzmes, ali isto tako proporcinalno rastu cijene i u centru grada.
a ''dobra lokacija'' je relativan pojam.
Sinapsa

#789 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Sinapsa »

dječak sa šibicama wrote:
Sinapsa wrote:Pa postavi sredinu...evo jedan primjer sa teme
Image
ako je preskupa onda izbaci ovaj poplocani dio...
Kuca kao kuca je lijepa, ali okolina uzasna, ove "sahovske ploce" bi svako normalan smanjio, a povecao travnatu povrsinu, engleska trava normalno.

Ovako fakat izgleda ko benzinska pumpa.
Pa zato kazem da mi je kuca ok. Jer, vlasnik ju je zavrsio, fino osmislio, sa tim plocama pretjerao....ali to nije toliko bitno jer ukupno ostavlja uredjen i prijatan utisak. Kada bih je sebi pravio sa istim budzetom napravio bih je, u to sam siguran, za klasu ljepsom i ne u ovom stilu, nego sa ravnim krovom...(iako mi je ova vrsta gradnje prijatnija nego klasicna bosanska kuca na dvije vode)....unutra bi bila top... ali to je svejedno, kakvih ima kuca, kakvo je prostorno uredjenje kod nas - ova kuca na slici je super...

Kad postavis sliku ruznih kuca - na noz te docekaju, nesto tipa ´ta ces ti...mislis da bi ti bolje
Kad postavis sliku normalne, solidne kuce i kazes da bi to i to moglo biti ljepse - ´ta ces ti, mislis sto si vani da znas bolje, ne znas ti nasu realnost..
Kad postavis sliku normalne, solidne kuce i kazes da je ok - ´ta ces ti, znam ja, moze to i ljepse...
Kad postavis sliku kuca visoko kvalitetnog dizajna i zelis tu razliku slikovitije da predstavis...ili pokusas obrazloziti zasto dobar dizajn relativno jeftino i u svoju kucu mozes integrirati...bude opet ´ta ces ti supak arogantni nama trljati to bogatstvo od nos...ili pak nesto tipa - kod nas to ne prolazi (a Poljane sve punije masnim vilama), fasovala bi ciglu prvu noc, aj´odjebi...

Pa onda apel na temi o ruznom stilu gradjenja kuca: "postavljajte nesto normalno od 30.000 maraka" Ko da ne moze sam postaviti nego neko drugi treba da gubi vrijeme...al´dobro to nego 30.000 maraka :? :-)
A rugoba i ciganluk od kuce, postavljen dvije stranice ispred kosta 60.000 maraka...U BiH izgleda svaki chaki mora da pravi kucu u pm. Nema druge solucije..i kao da ne postoje zakoni koji to kvalitetno mogu da regulisu, nego svako moze da radi kako hoce...

Jebo te na zapadu ako hoces da pravis kucu moras imati kamaru nekakvih dozvola....onda ti obilaze baustelu, kontrolisu da li gradis po planu, da li si ispostovao sve propise, da li kuca na kraju izgleda kao na planu...ako hoces nesto u toku izgradnje da promjenis i zato ti treba dozvola, ako ne postujes zakon odmah sankcije,
prekrize ti subvencije...i onda odes u picku materinu, banka se povuce...oduzmu ti sve pa si jebi mater
A ako sve ispostujes...ok imas kucu, uplatis 10-20 posto sopstvenog kapitala i onda izvoli sljedecih 30 godina masno otplacivati...30 godina,
360 mjeseci odvojis prosjecnu jednu zapadnjacku platu na ratu....360 plata

Puna nam usta cigana, pljujemo po tom narodu uzduz i poprijeko, a da su balkanci u ocima zapada evropski cigani prije svega zbog ove kaljuge, ove koncentracije neukusa i nehata, na koji 100 doktorskih radova mozes napisati ...e´to nije tacno...
Ako kazes da to ne moze izaci na dobro onda si arogantan...

Mi svi zajedno, kada nas adiras, smo narod ekstreman, pun krajnosti i bizaran, nekulturan, neotesan, ruralnog mentaliteta i nesposoban da reflektuje
Bambi_na_kofeinu

#790 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Bambi_na_kofeinu »

Sinapsa, što nam se nagovori, ne smije se sad niko javiti :D

Ova mi je plaha (opet zamišljam da nije montažna već zidana)

Image

Glupe li teme, posvađah se sa boljom polovicom oko kreč vs jupol, a sve krenulo od ove priče o kućama :oops:
Keiko

#791 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Keiko »

@Bambi :thumbup: bas je lijepa ova kucica sto si postavila

@Sinapsa :kiss: :thumbup:
zoza

#792 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by zoza »

Bambi_na_kofeinu wrote:

nevalja ovo, svako ti u kuću viđa, daj manje prozore pa će valjat
Bambi_na_kofeinu

#793 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Sviđa mi se i organizacija prostora

http://www.ytong.rs/rs/content/tip_41_1 ... __2696.php

Samo bih gore onaj drugi (treći) wc iskoristila za nešto drugo, garderober recimo.

@zoza e tu se savršeno uklapa ona moja ideja o ograđenoj avliji.
@respo, ne loži vatru :D
Bambi_na_kofeinu

#794 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

uskrsno_respo wrote:ja ozbiljno pitam sta se tebi vise svidja parket ili laminat i zavjese ili zaluzine?
Aha...parket vazda, zavjese ili žaluzine ovisno od same prostorije, ako i da zavjese onda nešto jednostavno, ako žaluzine onda opet ne da prostor izgleda kao zubarska ordinacija.
Šveđanin

#795 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Šveđanin »

Pa koliko košta taj plac na finoj lokaciji u Sarajevu?

Dakle nešto blizu grada, ali da nije bučno, da je lokacija atraktivna, da opet ima i malo zelenila a ne sami beton.. i sve ostalo, koliko bi bio para taj plac o kojem pričate?
Hajvan

#797 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Hajvan »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Glupe li teme, posvađah se sa boljom polovicom oko kreč vs jupol, a sve krenulo od ove priče o kućama :oops:
bolje kreč, kad već prašak upoređjete….

za ozbiljnije tu je Caparol
manekenka u penziji

#798 Re: Odg: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuć

uskrsno_respo wrote:http://www.pik.ba/artikal/4714078/na-pr ... -sarajevo/
ovo je jedna fina kuca za nase uslove a lokacija predobra
da imam viska para kupio bi je i pravio novu po mom ukusu
Ovdje je lokacija podigla cijenu ove kuće za vise od pola njene realne cijene. Ali je lokacija stvarno extra.
graue_maus

#799 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by graue_maus »

meni bas lijepo izgleda ........
kosava

#800 Re: Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Post by kosava »

Ja sam od svog amidze naucio kako gospodin gradi kucu , plati ljude da iskopaju , izliju temelj i plocu , onda plati ljude da ozidaju kucu , kaze ako ima problema samo se javi te burazerima ako je jedan na odmoru drugi nije , plati braticu arhitekti da nadgleda izvodjenje radova , namjesta kupi i dogovori dostavu po zavrsetku kuce a on sa porodicom na odmor vrati se i preuzme kljuc od brata i udje u izgradjenu , namjestenu kucu i pristavi kafu raspali vatru i janjad na raznju pocne da okrece i zovne familiju da se proslavi useljenje .
Post Reply