Upravo tako, poznato zvuci s malom razlikom sto neki ovdje pate od apsolutne amnezije pa potezu tu neku nepostojecu originalnost i avantgardu...mali_milojica wrote:Sto mi to poznato zvuci,kao da o Audiju pricas,Skodi. A ne Citroen je u pitanju.goran16v wrote:Nema veze sa ovjesa neko Citroenom uopste, sva avantgarda s kojom se neki gadjaju kao argumentom je zavrsila karijeru sa GS-om Birotorom koji im je i dosao glave, sve poslije toga se svodi na vezi konja gdje ti aga kaze...mali_milojica wrote:Pa kazem,ujest cu se za jezik,jer nema nikakve veze sa raspravom oko ovjesa.
Citroen All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#776 Re: Citroen C5 All About
Last edited by goran16v on 04/12/2014 01:43, edited 1 time in total.
-
jefferson
#777 Re: Citroen C5 All About
Ko je rekao da je to klasa kojoj ta dva automobila pripadaju? Auto Bild? Auto Motor und Sport?ime123 wrote:Ako su u istoj klasi apsolutno.
Imali su isto vrijeme, a oni od 140 konja Passat ubjedljivo brzi. Ni u jednom testu nije Citroen pobijedio.
Nego sto se tice ovih testova, sad gledam da je Citroen C5 sa 240 konja odvozio 2 sekunde sporije od ovog sa 170 sto je nemoguce.
Celnike Citroena i VW-a boli qrtz za klasama. Oni imaju svoju grupu ciljanih kupaca i njima je bitno pare zaraditi a ne jel jedno auto brze od drugog jednu sekundu.
Ja vozim VW, buraz vozi francuza. Ja ga nikad ne bi uzeo iako je super auto, moj buraz nikad ne bi uzeo VW. Koje je bolje auto? Meni moj VW njemu nejgov francuz, i zavrsena prica. Njemu je bitna udobnost, meni duplo kvacilo itd.
-
ime123
#778 Re: Citroen C5 All About
Normalno da im je bitno pare zaraditi, ali nekad prema vasoj prici ispade eto Citroen ne pravi auta za pare, nego da ispuni zelje ovoj manjini sto vise vole Citroen od njemackih konkurenata. Pa i oni sami teze prema njemackim autima, i to otvoreno. Meni je smijesno naprimjer da se C5 predstavljao kao njemac kroz marketing. Sta to govori ?jefferson wrote: Ko je rekao da je to klasa kojoj ta dva automobila pripadaju? Auto Bild? Auto Motor und Sport?
Celnike Citroena i VW-a boli qrtz za klasama. Oni imaju svoju grupu ciljanih kupaca i njima je bitno pare zaraditi a ne jel jedno auto brze od drugog jednu sekundu.
Ja vozim VW, buraz vozi francuza. Ja ga nikad ne bi uzeo iako je super auto, moj buraz nikad ne bi uzeo VW. Koje je bolje auto? Meni moj VW njemu nejgov francuz, i zavrsena prica. Njemu je bitna udobnost, meni duplo kvacilo itd.
A ako ces vec porediti dva auta, poredit ces ih po klasama ni po cemu drugom...
-
jefferson
#779 Re: Citroen C5 All About
Kojoj ba manjini? Pa Citroen ima svoju filozofiju pravljenja automobila i drze se toga. Daj ba pusti mi se te price o VW. Eto imam i ja VW, i Skodu i niti mi je prvi VW niti prva Skoda. Postoji razlog zasto neko kupi C5 a ne Passata. Postoji razlog zasto neko kupi Passata a ne C5.ime123 wrote:Normalno da im je bitno pare zaraditi, ali nekad prema vasoj prici ispade eto Citroen ne pravi auta za pare, nego da ispuni zelje ovoj manjini sto vise vole Citroen od njemackih konkurenata. Pa i oni sami teze prema njemackim autima, i to otvoreno. Meni je smijesno naprimjer da se C5 predstavljao kao njemac kroz marketing. Sta to govori ?jefferson wrote: Ko je rekao da je to klasa kojoj ta dva automobila pripadaju? Auto Bild? Auto Motor und Sport?
A ako ces vec porediti dva auta, poredit ces ih po klasama ni po cemu drugom...
Ta prica o tezini i sekundama, pusti se toga. C5 je drugacije konstruisan auto, i zbog te konstrukcije je tezi. Ljudi koji kupuju C5 ga kupuju radi udobnosti a ne jel ide do 100km/h za 8 ili 9 sekundi. Jebe se nekom za testove kada proba auto. Ako nekome to auto odgovara on ce ga kupiti, a testovi su tu samo da prikazu neku pricu koja ljude malo bolje upozna sa automobilom.
Ond abi mogao isto tako reci da VW tezi ka japanskim autima. Nikako da u SAD se probiju i preuzmu tron od Honde, Toyote. Zato su i promjenili Passata za americko trziste, ali dzaba, ne ide pa ne ide.
I VW se predstavljo kao japanac, konstantno tvrdeci da je bolji od Honde, da je ovo ono, ali dzaba.
-
ime123
#780 Re: Citroen C5 All About
Pa postoji i razlog zasto ljudi vise kupuju passata nego c5. Nema tu nikakve filozofije, i Citroen bi volio da ima svog passata da se prodaje bolje.
Japanci su silom prilika zauzeli americko trziste, evropska auta su sve popularnija ali i skuplja a i dobar dio onih koji imaju para upravo biraju njemacka auta ispred japanskih. U 2013. godini, sto se tice prodaje luksuznih auta, 50 % otpada samo na njemacku trojku, dok na japance oko 35 %.
Japanci su silom prilika zauzeli americko trziste, evropska auta su sve popularnija ali i skuplja a i dobar dio onih koji imaju para upravo biraju njemacka auta ispred japanskih. U 2013. godini, sto se tice prodaje luksuznih auta, 50 % otpada samo na njemacku trojku, dok na japance oko 35 %.
-
jefferson
#781 Re: Citroen C5 All About
Ti konstantno potvrdjujes ono sto ja govorimime123 wrote:Pa postoji i razlog zasto ljudi vise kupuju passata nego c5. Nema tu nikakve filozofije, i Citroen bi volio da ima svog passata da se prodaje bolje.
Evropska auta vode u luksuznom segmentu, pogotovo BMW i Mercedes. i? Sta je sa obicnim autima srednje klase? Passat, Accord, Camry? Tu niko ne moze prismrditi Toyoti i Hondi. Koliko ljudi vozi Toyote koje isto kostaju kao BMW 5? Vjerovatno stotine hiljada ako ne i milioni vozaca u SAD mogu priustiti BMW, Audi, Passat, ali nece. ili ti mislis da VW Passat spada u luksuzna auta
Tako isto i Citroen, koji je manji proizvodjac od VW-a. Tvoj argument je: VW proda vise auta i bolji je. Jel bolji od Lexusa onda? Od BMW-a? Od Honde?
Po cemu je bolji? Bolje ubrazava? Ja mislim da je Honda Accord daleko ispred VW-a, pa sto je ljudi ne kupuju u Evropi? Sve je do ukusa, ko sta hoce.
Ali ti uzimas BiH kao mjerilo koje je auto bolje ili ne, a niko ko pravi auta BiH nema u svom vidokrugu niti je ikad imao.
- Ringhio
#782 Re: Citroen C5 All About
Sta je po tvom vidjenju " sila prilika " po kojoj su Japanci sjebali americke proizvodjace vozila ?ime123 wrote:Pa postoji i razlog zasto ljudi vise kupuju passata nego c5. Nema tu nikakve filozofije, i Citroen bi volio da ima svog passata da se prodaje bolje.
Nesto me bas kompka....
-
ime123
#783 Re: Citroen C5 All About
Japanci su osvojili trziste na vrijeme i sa jeftinim autima koji su dostupni velikom broju ljudi a to evropska (njemacka) auta nisu. Njemac nikad nece moci prodati auta ko japanac u Americi, oni su osvojili trzista koliko se realno moze a i dalje rastu. Dok su A3 i BMW 2 pocetne cijene oko 30 k $, Mazda 3 je 18 k $ a njemac ne moze ponuditi svoje auto po toj cijeni. Rezultati prodaje skupljih auta su ti pravi pokazatelj sta ljudi zele i sta misle o njemackim autima, i sta ljudi koji imaju pare kupuju. Jos uz cinjenicu da njemci zbog americkih zakona i regulacija ne plasiraju svaki model.
Evo sad i ubrzano rastuce trziste Kine, i to preuzimaju njemci, ne racunajuci ove kineske konzerve sto pune statistiku brojem prodanih vozila. Jednostavno njemacka auta su najpozeljnija i najbolje prihvacena na svakom kontinentu.
Evo sad i ubrzano rastuce trziste Kine, i to preuzimaju njemci, ne racunajuci ove kineske konzerve sto pune statistiku brojem prodanih vozila. Jednostavno njemacka auta su najpozeljnija i najbolje prihvacena na svakom kontinentu.
-
jefferson
#784 Re: Citroen C5 All About
ime123 wrote:Japanci su osvojili trziste na vrijeme i sa jeftinim autima koji su dostupni velikom broju ljudi a to evropska (njemacka) auta nisu. Njemac nikad nece moci prodati auta ko japanac u Americi, oni su osvojili trzista koliko se realno moze a i dalje rastu. Dok su A3 i BMW 2 pocetne cijene oko 30 k $, Mazda 3 je 18 k $ a njemac ne moze ponuditi svoje auto po toj cijeni. Rezultati prodaje skupljih auta su ti pravi pokazatelj sta ljudi zele i sta misle o njemackim autima, i sta ljudi koji imaju pare kupuju. Jos uz cinjenicu da njemci zbog americkih zakona i regulacija ne plasiraju svaki model.
Onda budi iskren i reci da FIAT pravi najbolja auta. Pa svi hoce Ferrari da kupe. Jbg, sam si rekao da su rezultati prodaje skupih auta najbolji pokazatelj, a Ferrari je rasprodat sljedece 2 godine
-
ime123
#785 Re: Citroen C5 All About
jefferson wrote:![]()
Onda budi iskren i reci da FIAT pravi najbolja auta. Pa svi hoce Ferrari da kupe. Jbg, sam si rekao da su rezultati prodaje skupih auta najbolji pokazatelj, a Ferrari je rasprodat sljedece 2 godine
Ne znam gdje sam rekao da su rezultati prodaje najbolji pokazatelj, to je bila tvoja konstatacija da japancima njemci ne mogu prici u americi. Pokusao sam objasniti zasto ali vjerujem da je to bilo jasno i tebi. Ferrari je jos nepotrebniji u ovoj prici a KOMPANIJA fiat pogotovo. Njemci su svojim autima izgradili takav imidz, sto kvalitetom sto dizajnom sto njemackoj posvecenosti detaljima. Nijedna auto industrija nema to u sklopu.
-
jefferson
#786 Re: Citroen C5 All About
Pa rekao si da je potraznja skupih auta pokazatelj kvalitete i popularnosti, pa eto, onda je Ferrari a time i FIAT najpozeljnije autoime123 wrote:jefferson wrote:![]()
Ne znam gdje sam rekao da su rezultati prodaje najbolji pokazatelj, to je bila tvoja konstatacija da japancima njemci ne mogu prici u americi. Pokusao sam objasniti zasto ali vjerujem da je to bilo jasno i tebi. Ferrari je jos nepotrebniji u ovoj prici a KOMPANIJA fiat pogotovo. Njemci su svojim autima izgradili takav imidz, sto kvalitetom sto dizajnom sto njemackoj posvecenosti detaljima. Nijedna auto industrija nema to u sklopu.
-
ime123
#787 Re: Citroen C5 All About
jefferson wrote: Pa rekao si da je potraznja skupih auta pokazatelj kvalitete i popularnosti, pa eto, onda je Ferrari a time i FIAT najpozeljnije auto
Ma ti ne znas sta pricas. Da tako mislim onda bi mi japanci bili najbolji. Da ti pojasnim, na tvoju konstataciju da njemci ne mogu prici japancima u americi rekao sam kako ne mogu prodati nikad toliki broj vozila zbog cijene. A vecina ljudi svugdje u svijetu ne moze da kupi uvijek ono sto hoce nego ono sto su u mogucnosti da kupe tj amerikanci japanska ili svoja auta. A oni koji mogu da biraju i da uzmu sta hoce se u velikoj mjeri odluce za njemacko. Imaju i japanci luksuzna auta (lexus infinity acura) ali eto vidis da im mogu stosta njemci.
A kad vec spominjes ferrari pa i jest najpozeljnije auto al samo sto fiat kao proizvodjac nema nikakve veze sa njim osim sto im se vlasnicka kompanija zove fiat.
Last edited by ime123 on 04/12/2014 05:37, edited 1 time in total.
-
jefferson
#788 Re: Citroen C5 All About
Ali de ti nama reci sta je z atebe najbolje auto?ime123 wrote:jefferson wrote: Pa rekao si da je potraznja skupih auta pokazatelj kvalitete i popularnosti, pa eto, onda je Ferrari a time i FIAT najpozeljnije auto
Ma ti ne znas sta pricas. Da tako mislim onda bi mi japanci bili najbolji. Da ti pojasnim, na tvoju konstataciju da njemci ne mogu prici japancima u americi rekao sam kako ne mogu prodati nikad toliki broj vozila zbog cijene. A vecina ljudi svugdje u svijetu ne moze da kupi uvijek ono sto hoce nego ono sto su u mogucnosti da kupe tj amerikanci japanska ili svoja auta. A oni koji mogu da biraju i da uzmu sta hoce se u velikoj mjeri odluce za njemacko. Imaju i japanci luksuzna auta (lexus infinity acura) ali eto vidis da im mogu stosta njemci.
Evo imas zenu, dvoje djece, znaci neki prosjek. Imas prosjek primanja? Sta je za tebe najbolje auto?
-
jefferson
#790 Re: Citroen C5 All About
Znaci dodje neko i kaze ti: E cuj ajro, ne kontam nista o autima, imam dvoje djece, zena, ono prosjecna primanja. Sta mislis koje bi auto trebao uzeti? Ti ces reci: pa uglavnom njemcaime123 wrote:Pa uglavnom njemac
Onda ce tvoj ajran reci: joj ajro, toga se nikad ne bi sjetio. Ono fakat si mi pomogao.
Pitanje je: sta je za tebe najbolej auto? Sta to auto mora da ima, radi, bude itd, itd.
-
ime123
#791 Re: Citroen C5 All About
Hahahhahahajefferson wrote:Znaci dodje neko i kaze ti: E cuj ajro, ne kontam nista o autima, imam dvoje djece, zena, ono prosjecna primanja. Sta mislis koje bi auto trebao uzeti? Ti ces reci: pa uglavnom njemcaime123 wrote:Pa uglavnom njemac![]()
Onda ce tvoj ajran reci: joj ajro, toga se nikad ne bi sjetio. Ono fakat si mi pomogao.
Pitanje je: sta je za tebe najbolej auto? Sta to auto mora da ima, radi, bude itd, itd.
Pa kad bi nekome preporucivao auto trazio bi vise informacija. A sto se mene licno tice moze biti samo njemac ili eventualno japanac. Odavno su me prestala zanimat auta nize klase, znaci nista ispod d segmenta. Ljubitelj sam automobila tako da komfor, luksuz, pristojna oprema a konjske snage nikad nisu na odmet. Zasad moje potrebe savrseno ispunjava a6 3.0 tdi quattro
- Ringhio
#792 Re: Citroen C5 All About
To koliko su svabe pozeljne u Americi govore podatci prodaje, friski tazeime123
Prva cetiri mjesta zauzimaju japanci 2 toyote i 2 honde, 5 i 6 zauzimaju Amerikanci sa Fordom, sedmo mjesto je Nissan, pa ide Chevrolet, pa odmah poslje ide " korejski poluproizvod " kako se u bosni naziva Hyundai, koji u USA zauzima 9 i 10 mjesto, nakon toga opet japanac s nissanom, pa na 12 i 13 mjestu Amer opet sa Chevrolet-om, pa na 14-tom ponovo drugi korejski poluproizvod s znackom KIA, 15-to mjesto zauzima toyota sa svoja 3 razlicita modela, 16 mjesto opet ta KIA, i vid, na 17-tom mjestu je Jetta, koja ima i pad prodaje od 6.1 %, 18 mjesto Nissan Versa, i na 19-tom je BMW 3 i 4, ispod njih je Subaru.
Dakle u prvih 20 top prozivodjaca imamo 2 svabska brenda, dzetu cija je prodaja u padu, i bmw koji je s 2 modela nekako uspio da se ugura na 19-to mjesto.
Najpozeljniji ?
Prva, Toyota Camry se prodaje u cjenovnom rangu od 22 838 - 30 915 dolara
Sedamnaesta Jetta se prodaje u cjenovnom rangu od 16 541 - 27 388 dolara.
Vidimo i da Nijemac moze nuditi svoje auto i po manjoj cijeni od Japanca.
BMW je na 19-tom mjestu po prodaji zahvaljujuci kombinaciji 2 modela, cijene od po 60 000 $ za top modele kod Amerikanaca ne piju vode, mogu kupiti full opremljenu sonatu, ili full opremljenju optimu, koje se uz pomoc te opreme mogu uvaliti u pojam " luksuznog " a opet cjenovno prihvatljivog modela. Koliko je BMW-ov luksuz cjenovno prihvatljiv govore prodajne statistike.
Opet i kad pogledamo na luksuznu listu automobila, u koju jel BMW 3 i 4 spadaju, tu im cvoke klepaju Mercedes E klasa, i Chevrolet Suburban.
Mercedes ide od 47 pa do 97 000 $ za top model, a Suburban od 47 - 63 000 zelenih.
Ima na toj luksuznoj listi svaba, to se mora priznati, X5, Serija 5, M-klasa, GL klasa, S klasa, Cayenne, pa i Q7.
Opet ta luksuzna lista ne pije vode ako pogledas na listu najprodavanijih vozila gdje, pazi sad, svaba ima 0. Slovima nula.
Ford F serija uzima sve lopatom, nakon toga ide Silverado, pa Toyota Camry, ova tri proizvodjaca su u 2014 i 2013 prodala ukupno 1 646 742 komada ovih modela.
Fine brojke.
Na listi od najprodavanijih vozila svih klasa tako imamo 15 americkih modela, 10 japanskih i 3 korejska.
Na listi najprodavanijih vozila " srednje klase ", sedana, limuzina, kako god zelis da ih nazoves ima 9 japanaca, 5 amerikanaca, 4 koreanca i 3 svabe. Utuseno 76 307 komada dzete u kompletnoj 2014, dok je u junu 2014 prodano 40 664 komada Tojotinog Kamrija.
I sta kazes, svabe najpozeljniji ? I najbolje prihvaceni ?
U UK 2 najprodavanija modela su Fordovi, Fiesta sa 116 087 komada, Focus sa 74 131.
U Francuskoj su to Renault Clio IV i Peugeot 208
U Japanu su to Toyota Aqua i Honda Fit
U Norveskoj su to Nissan Leaf i Mitsubitshi i-Miev ( podatci iz 2013 )
U Italiji su to Fiat Panda i Fiat 500L
U Njemackoj su to Golf i Passat
Norveska je ubacena tek toliko, kao i Japan, Francuska, Njemacka, I Italija su evropske zemlje sa najvecim brojem prodanih automobila, pa opet su svi tako razliciti, i sem u Njemackoj nigdje prvo a ni drugo mjesto ne zauzima svabo.
Moze se ovako ici u nedogled, ali cinjenica da je svabsko auto najbolje prihvaceno i jos gore najpozeljnije, ne pije vode.
Na kraju krajeva google ti je dostupan, mozes se razuvjeriti sam, ako vec meni ne vjerujes.
Last edited by Ringhio on 04/12/2014 06:13, edited 1 time in total.
-
jefferson
#793 Re: Citroen C5 All About
Koliko ja vidim veze ti nemas sta je dobro auto. Nemoj me pogresno razumjeti, A6 3.0tdi je super auto, ali cini mi se da ni ti sam ne znas zasto si ga kupio. Ali njemac je, tako da to rjesava tvoje dileme.ime123 wrote:Hahahhahahajefferson wrote:Znaci dodje neko i kaze ti: E cuj ajro, ne kontam nista o autima, imam dvoje djece, zena, ono prosjecna primanja. Sta mislis koje bi auto trebao uzeti? Ti ces reci: pa uglavnom njemcaime123 wrote:Pa uglavnom njemac![]()
Pa kad bi nekome preporucivao auto trazio bi vise informacija. A sto se mene licno tice moze biti samo njemac ili eventualno japanac. Odavno su me prestala zanimat auta nize klase, znaci nista ispod d segmenta. Ljubitelj sam automobila tako da komfor, luksuz, pristojna oprema a konjske snage nikad nisu na odmet. Zasad moje potrebe savrseno ispunjava a6 3.0 tdi quattro
Sada pusti ljude neka komentarisu C5. Ne kupuje svako auto radi komsije sa drugog sprata.
-
ime123
#794 Re: Citroen C5 All About
Znam ja dobro sto sam kupio i zasto.
A ovaj sto je sat vremena sastavljo post, ta sva auta sto si nabrojo na listama po broju prodatih su jeftina auta koja svabo ni ne pravi. Mislim na trojku. A ne znam odakle si vadio te podatke u 2013. Godini od luksuznih auta 50 % otpada na njemacku trojku. Vidim da imas vremena pogledaj cijene njemacke trojke sa japanskim konkurentima i americkim sve ce ti biti jasno. Razlika je ogromna.
A ovaj sto je sat vremena sastavljo post, ta sva auta sto si nabrojo na listama po broju prodatih su jeftina auta koja svabo ni ne pravi. Mislim na trojku. A ne znam odakle si vadio te podatke u 2013. Godini od luksuznih auta 50 % otpada na njemacku trojku. Vidim da imas vremena pogledaj cijene njemacke trojke sa japanskim konkurentima i americkim sve ce ti biti jasno. Razlika je ogromna.
- Ringhio
#795 Re: Citroen C5 All About
Jel Kamri i Dzeta spadaju u istu klasu ?
Jel Dzeta jeftinija ?
Jel se Kamri bolje prodaje ?
Jel Dzeta na dnu, zajedno s BMW-om ?
Niko ne spori da BMW prodaje luksuzna kola, tu ide i Audi, a pored njih od Svaba moze stojati jos i Mercedes, kojim bmw i audi zajedno nemogu pera odbit luksuza sto se tice, moje licno misljenje.
VW nema u toj prici, nema nista luksuzno u Pasatu, kako god da ga okrenes, sem cijene koju su zavalili, pa su cjenovno u rangu luksuznih vozila.
Ono sta si ti reko je da je svabo najpozeljniji, sto nema nikakve veze s razumnim misljenjem.
Mozda je tebi pozeljan, tvoje objektivno misljenje, i niko ti ne brani, ali s jedne strane stojis ti, s druge strane stoje ljudi koji fino zapisuju svaki prodani model, vode se statistike koje na kraju negiraju tvoju sad nazovimo predpostavku da je svabo najpozeljniji.
To da su Amerikanci fukare pa da ne mogu sebi priustit jednog BMW-a ne pije vodu.
Planeta Zemlja nije samo Bosna, i tu ne vlada Bosanski mentalitet koji goni da je Svabo Uber, i da je najbolji u svemu.
Google, sve ce ti biti jasno.
Jel Dzeta jeftinija ?
Jel se Kamri bolje prodaje ?
Jel Dzeta na dnu, zajedno s BMW-om ?
Niko ne spori da BMW prodaje luksuzna kola, tu ide i Audi, a pored njih od Svaba moze stojati jos i Mercedes, kojim bmw i audi zajedno nemogu pera odbit luksuza sto se tice, moje licno misljenje.
VW nema u toj prici, nema nista luksuzno u Pasatu, kako god da ga okrenes, sem cijene koju su zavalili, pa su cjenovno u rangu luksuznih vozila.
Ono sta si ti reko je da je svabo najpozeljniji, sto nema nikakve veze s razumnim misljenjem.
Mozda je tebi pozeljan, tvoje objektivno misljenje, i niko ti ne brani, ali s jedne strane stojis ti, s druge strane stoje ljudi koji fino zapisuju svaki prodani model, vode se statistike koje na kraju negiraju tvoju sad nazovimo predpostavku da je svabo najpozeljniji.
To da su Amerikanci fukare pa da ne mogu sebi priustit jednog BMW-a ne pije vodu.
Planeta Zemlja nije samo Bosna, i tu ne vlada Bosanski mentalitet koji goni da je Svabo Uber, i da je najbolji u svemu.
Google, sve ce ti biti jasno.
- Bakir1
#796 Re: Citroen C5 All About
izbor automobila je svuda licna stvar, pri tome se proizvodjaci koriste agresivnim marketingom u pridobijanju kupaca i raznim metodama "obmane" u cilju pridobivanja sto veceg broja kupaca.
nesto slicno kao sa politickim strankama, ali tu dolazimo do paradoksa bosne gdje je nevjerovatno da na temi o citroenu dolazi do javnog linca svi vlasnika citroena od strane vlasnika njemackih uber limuzina, a da bude jos tuznije polovnih njemackih limuzina.
ja licno najvise vremena provodim u njemackim "limuzinama" a pored istih privatno vozim sve sto mi pod ruku dodje i nemam neke posebne favorite medju proizvodjacima automobila.
lijepo je stisnuti i lijenog amerikanca sa bruku kubika i mjenjacem iz proslog stoljeca kad se javi moment iz podruma, lijepo je uzivati u nepoderivosti 1.9 tdi motora, dobar je i taj DSG, odlican je osjecaj viriti iza volana jednog LR kao iz tenka, nevjerovatno je ljuljati se na ovjesu jednog C6 koji u sivilu auta izgleda kao sa onog svijeta.
sve je manje tih razlika izmedju automobila i samo rijetki, koji to debelo naplate, mogu reci da imaju nesto drugacije.
ali znam da nikada necu prezaliti vrijeme u kojem su se pravili nepoderivi automobili, od kojih je svaki imao nesto svoje i tacno si mogao poznati model automobila, a sada ne znas jel i30, auris, golf 7 ili focus.
mozda sam ja sentimentalan, za mene nema najbolji proizvodjac, svaki je nekada bio po necemu specifican i meni drag.
sada je to manje vise sve isto.....
nesto slicno kao sa politickim strankama, ali tu dolazimo do paradoksa bosne gdje je nevjerovatno da na temi o citroenu dolazi do javnog linca svi vlasnika citroena od strane vlasnika njemackih uber limuzina, a da bude jos tuznije polovnih njemackih limuzina.
ja licno najvise vremena provodim u njemackim "limuzinama" a pored istih privatno vozim sve sto mi pod ruku dodje i nemam neke posebne favorite medju proizvodjacima automobila.
lijepo je stisnuti i lijenog amerikanca sa bruku kubika i mjenjacem iz proslog stoljeca kad se javi moment iz podruma, lijepo je uzivati u nepoderivosti 1.9 tdi motora, dobar je i taj DSG, odlican je osjecaj viriti iza volana jednog LR kao iz tenka, nevjerovatno je ljuljati se na ovjesu jednog C6 koji u sivilu auta izgleda kao sa onog svijeta.
sve je manje tih razlika izmedju automobila i samo rijetki, koji to debelo naplate, mogu reci da imaju nesto drugacije.
ali znam da nikada necu prezaliti vrijeme u kojem su se pravili nepoderivi automobili, od kojih je svaki imao nesto svoje i tacno si mogao poznati model automobila, a sada ne znas jel i30, auris, golf 7 ili focus.
mozda sam ja sentimentalan, za mene nema najbolji proizvodjac, svaki je nekada bio po necemu specifican i meni drag.
- Sodom1
#797 Re: Citroen C5 All About
Ubode ga tacno u sriduBakir1 wrote:izbor automobila je svuda licna stvar, pri tome se proizvodjaci koriste agresivnim marketingom u pridobijanju kupaca i raznim metodama "obmane" u cilju pridobivanja sto veceg broja kupaca.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#798 Re: Citroen C5 All About
hvala bakire sto si objasnio 
-
emko1234
#799 Re: Citroen C5 All About
Strašna logika, auta se prave da su lakša da bi bila neupravljvija?jefferson wrote:Passat B6 je generalno lagan auto, znam po svom CC. Uporedjujuci ga sa konkurencijom, lagan je.
Medjutim:
Ovjes je pojednostavljen naspram Passata B5.5, i koristi se dosta aluminija na najvecim elementima ovjesa sto olaksava auto itekako.
BMW 5 serije (F10) je tezi od konkurencije. Sto? Materijal koji se koristi kada je ovjes u pitanju je ponovo celik. Sto? Otezava se donji dio automobila cime se pomejra centar gravitacije i pobiljsava lezanje.
Drugo Citroen je daleko udobnije auto, sjedista su teza, hidraulicni ovjes ima svoju tezinu.
Ta dva auta imaju drugaciju filozofiju, i imaju drugaciji tip kupaca kao svoj cilj.
Stoga uporedjivati automobile koji su neuporedivi je fakat bez veze.
Dakle sve one silne pare koje ulažu meklareni, poršei, ferari, lamburđini i ostali kako bi imali što lakše šasije je zato da bi im auta bila neupravljivija?
Joj gluposti majko mila. Naravno da niže težište omogućava niži centar gravitacije i samim ti poboljšava ležanje na cesti, ali to se ne dobija time što staviš mramor i armirani beton u ovjes. Nego se postiže spojlerima, difuzorima, aerodinamickom prilagodbom vozila, torzionom čvrstoćom kako bi se postigao maximalan downforce koji naravno poboljšava ležanje, upravljivost, stabilnost u graničnim područjima kretanja vozila.
Po tvojoj logici, najbolje upravljanje u zavojima bi imao tenk s motorom od mlažnjaka.
- corsa
#800 Re: Citroen C5 All About
Svaka cast Bakire!