Počelo je?!

Post Reply
de balzac

#776 Re: Počelo je?!

Post by de balzac »

isključivo govorim o načinu hapšenja, teatar za uboge nas, za stoku.
Challenger__

#777 Re: Počelo je?!

Post by Challenger__ »

Slušao sam Kebu. Slušao sam i Senada. Bez obzira na pozadinu, ovo hapšenje je prelazak Rubikona. Više ništa neće biti isto. Ovo je početak dalekosežnog procesa iznad bilo kakve stranačke ili nacionalne vizure.

Od neki dan, definitivno, stavljen je van snage neformalni institut "halal-kriminala".
Corto Maltese

#778 Re: Počelo je?!

Post by Corto Maltese »

Challenger__ wrote:Slušao sam Kebu. Slušao sam i Senada. Bez obzira na pozadinu, ovo hapšenje je prelazak Rubikona. Više ništa neće biti isto. Ovo je početak dalekosežnog procesa izvan bilo kakve stranačke ili nacionalne vizure.

Od neki dan, definitivno, stavljen je van snage neformalni institut "halal-kriminala".
Da se radi o nekome ko ima realnu moć, složio bih se. Međutim, Milovan Budimir moć ima samo u okviru trenutnog mandata, koji je, ničim izazvan, dobio u sklopu rušenja tablice množenja. Iza njega ne stoje ni stranka, ni krupno glasačko tijelo, ni poslanici ni delegati, ni neki privatni NVO. Da ga sutra osude na 40 godina, niko se, osim porodice mu, počešati neće.
vivaldi

#779 Re: Počelo je?!

Post by vivaldi »

Corto Maltese wrote:
Challenger__ wrote:Slušao sam Kebu. Slušao sam i Senada. Bez obzira na pozadinu, ovo hapšenje je prelazak Rubikona. Više ništa neće biti isto. Ovo je početak dalekosežnog procesa izvan bilo kakve stranačke ili nacionalne vizure.

Da se radi o nekome ko ima realnu moć, složio bih se. Međutim, Milovan Budimir moć ima samo u okviru trenutnog mandata, koji je, ničim izazvan, dobio u sklopu rušenja tablice množenja. Iza njega ne stoje ni stranka, ni krupno glasačko tijelo, ni poslanici ni delegati, ni neki privatni NVO. Da ga sutra osude na 40 godina, niko se, osim porodice mu, počešati neće.
ma ako dodje do masovnih protesta clanova spp-a moze se desiti veliko sranje :D
Challenger__

#780 Re: Počelo je?!

Post by Challenger__ »

Corto Maltese wrote:
On je nebitan, sporedan, nula. Formalno-pravno, on je nevin dok se ne dokaže suprotno (presumpcija nevinosti). Bitan je proces. Ovim hapšenjem se otvara jedan proces u kome će političko-demagoška arbitrarnost biti zamjenjena logikom pravne države. Ovo je početak tog procesa.

Dobro je ovo.

Dobro.
mikasa

#781 Re: Počelo je?!

Post by mikasa »

vivaldi wrote: ma ako dodje do masovnih protesta clanova spp-a moze se desiti veliko sranje :D
Mislim da su zakazani za njihov povijesni dan, 9. maj :zoka:
It_is_a_Leclerc

#782 Re: Počelo je?!

Post by It_is_a_Leclerc »

Ako ovo i je (a uvjeren sam da nije) politički montiran proces, ne sumnjam da bi svaki od nalogodavaca itekako bio siguran da ništa, pa ni vlast ne traje vječno i da se hapšenjem najviše pozicioniranih dužnosnika uvodi nova praksa političke odgovornosti koja bi ih mogla sustići već od narednih izbora...

Jednostavno - Budimir se zaigrao sa ovim pomilovanjima. Uživio se u ulogu nekog arbitra u čijim rukama je sudbina Federacije.
Challenger__

#783 Re: Počelo je?!

Post by Challenger__ »

It_is_a_Leclerc wrote:Ako ovo i je (a uvjeren sam da nije) politički montiran proces, ne sumnjam da bi svaki od nalogodavaca itekako bio siguran da ništa, pa ni vlast ne traje vječno i da se hapšenjem najviše pozicioniranih dužnosnika uvodi nova praksa političke odgovornosti koja bi ih mogla sustići već od narednih izbora...
:thumbup:

A možda i ranije. Ovim se daje poruka svima: nema više halal-kriminala, ni jedan bandit, bez obzira na funkciju, nije više siguran.

Game over.
vivaldi

#784 Re: Počelo je?!

Post by vivaldi »

It_is_a_Leclerc wrote:Ako ovo i je (a uvjeren sam da nije) politički montiran proces, ne sumnjam da bi svaki od nalogodavaca itekako bio siguran da ništa, pa ni vlast ne traje vječno i da se hapšenjem najviše pozicioniranih dužnosnika uvodi nova praksa političke odgovornosti koja bi ih mogla sustići već od narednih izbora...
ovo ti je dobro pitanje, ali je vjerovatno izracunato da zivko kad mu istekne mandat vise nakda nece doci u situaciju da se sveti.

ali da pravna drzava u kojoj su bukvalno pokradene miliajrde pocne sa nekim bezvezbim budumirom zbog nekih pomilovanja je ipak presmjesno
kamen spoticanja

#785 Re: Počelo je?!

Post by kamen spoticanja »

Challenger__ wrote:

A možda i ranije. Ovim se daje poruka svima: nema više halal-kriminala, ni jedan bandit, bez obzira na funkciju, nije više siguran.

Game over.
Koji crni game over...pa prije pet dana covica su oslobodili svih optužbi a niko me ne može uvjeriti da je zivko vise klepio i prekršio zakona od dragana
Challenger__

#786 Re: Počelo je?!

Post by Challenger__ »

Vivaldi, ne budi dijete. Pretpostavimo nevinost (Budimiru), ali ako je tačno, koja je svrha pravne države ako će institut pomilovanja biti predmet modernih indulgencija - mimo zakonom predviđene procedure - (konsultacija oba podpdsjednika).

Akcija je krenula sa pravog mjesta, da više nikome ne padne na pamet da trguje sa pomilovanjima. Od sada će se debelo promišljati prije nego se aktivira ovaj institut.
klavirdžija

#787 Re: Počelo je?!

Post by klavirdžija »

Challenger__ wrote:

Game over.
Tačnije, ovim se šalje poruka "Samo naš kriminal je dobar kriminal, sve ostalo je konkurencija". Živo mi se hebe za Budimira, ako je kriv neka ga i osude, ali je tragikomično da ga slavodobitno hapse raznorazni Radončići, Lagimdžije i njihovi podrepaši tipa Hadžića ili Nikšića. Smjehoba živa, za 30 kamera.

Pravna država ne od ponedjeljka, nego od sljedećih izbora… :lol:
Challenger__

#788 Re: Počelo je?!

Post by Challenger__ »

kamen spoticanja wrote:
Game over.
Koji crni game over...pa prije pet dana covica su oslobodili svih optužbi a niko me ne može uvjeriti da je zivko vise klepio i prekršio zakona od dragana[/quote]

Ne gledaš ovo kao proces, otud tvoje nezadovoljstvo. Nije pravna država ad hoc odluka danas i ovdje nego jedan dugoročan proces koji je otpočeo sa onim hapšenjem.

Proses, a ne trenutno stanje.
vivaldi

#789 Re: Počelo je?!

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Vivaldi, ne budi dijete.
ma iskreno, ti mene iznenadjujes.

ja uopste ne mislim da postoji nevin bilo kakav opstinski vijecnik, a kamoli predsjednik federacije.

samo u zemlji gdje su bukvalno pokradene milijarde da se krene od budimira i nekakvih 5.800 maraka u sefu je sprdnja.
kamen spoticanja

#790 Re: Počelo je?!

Hoces kazat da je proces poceo dan poslije oslobadjanja dragana covica...da ne lanem kakav je proces...ovo je samo proces ischeravanja sdaovaca uz telekoma na cija mjesta ce ucherat fahrine bandite
Challenger__

#791 Re: Počelo je?!

Post by Challenger__ »

Ku*cu ne valja stvar kojoj se ne suprotstavlja naš svijet nesvikao na promjene. Nema dobre stvari na koju se u početku nije bunio. Samo se bunite, mašala, to je - :thumbup: - ovaj rad!

;-)
Corto Maltese

#792 Re: Počelo je?!

Post by Corto Maltese »

Challenger__ wrote:
Corto Maltese wrote:
On je nebitan, sporedan, nula. Formalno-pravno, on je nevin dok se ne dokaže suprotno (presumpcija nevinosti). Bitan je proces. Ovim hapšenjem se otvara jedan proces u kome će političko-demagoška arbitrarnost biti zamjenjena logikom pravne države. Ovo je početak tog procesa.

Dobro je ovo.

Dobro.
Meni se lično proces ne sviđa. Potpisujem sve što je na tu temu Incko rekao, usput da dodam da je Vlada FBiH, praktički, bila pritvorena puna dva sata. Sjednica vlade je najavljena tri dana prije, SIPA je mogla da izvrši pretres zgrade u Mostaru sat ili dan prije ili poslije sjednice. Demonstracija sile, pri kojoj bezbjednosna agencija, na dva sata kompletnu federalnu izvršnu vlast odsječe od svijeta je vrhunski bezobrazluk.
I kada se prašina slegne, neko će i za to odgovarati.
Challenger__

#793 Re: Počelo je?!

Post by Challenger__ »

Za kraj javljanja u ovu emisiju: ovo je početak jednog procesa u kome će biti suspendovana politika stranačke arbitrarnosti, sa jedne strane i početak uspostavljanja pravne države sa druge stane.

Ovo je početak jednog dobrog procesa.

Hvala lijepo i do viđenja.
kamen spoticanja

#794 Re: Počelo je?!

Challenger__ wrote:Ku*cu ne valja stvar kojoj se ne suprotstavlja naš svijet nesvikao na promjene. Nema dobre stvari na koju se u početku nije bunio. Samo se bunite, mašala, to je - :thumbup: - ovaj rad!

;-)
Pusti ba demagogiju...kakva je promjena zatvor za budimira...za tog lika niko nije znao dok ga zlatko nije iskopao iz nakog kamenjara
dustaban

#795 Re: Počelo je?!

Post by dustaban »

Meni su u cijeloj onoj jucerasnjoj predstavi za oko zapali oni Rextoni.
Konacno je i SsangYong dobio dobrog dizajnera. Svaki pud kad vidim one smijesne elektroprivredine dzipove (sa merdevinama na krovu) pocnem se smijati.
Dakle svi komplimenti sipinom novom voznom parku, predsjednik sa lisicama u crnom Rextonu zaista izgleda nekako...obecavajuce!
:mrgreen:
vivaldi

#796 Re: Počelo je?!

Post by vivaldi »

Corto Maltese wrote:neko će i za to odgovarati.
ma nece. sudovi kod nas sluze samo za obracun sa neistomisljenicima, a ne zbog prava i pravde.
Krushna mrva

#797 Re: Počelo je?!

Post by Krushna mrva »

e hebga taman sam se mislio uclanit u Stranku pravde i povjerenja...
de balzac

#798 Re: Počelo je?!

Post by de balzac »

Corto Maltese wrote:
Jasno je i Incku. Mislim, nije čudno što mu je jasno, pametan je čovjek, nego je čudno što to ovako jasno kaže:
Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je danas kako je začuđen načinom na koji je policija uhapsila predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji se sumnjiči za korupciju.
Inzko je u izjavi za TV Federacije BiH (FTV) istodobno istakao kako se Budimira kao i svakog drugog mora smatrati nevinim sve dok se ne dokaže suprotno u mogućem sudskom postupku.

"Po europskim standardima, ko god bi bio uhićen, svejedno je li to gospodin predsjednik, ja ili netko drugi, on se do trenutka sudske osude smatra nevinim i ima se pravo braniti", kazao je Inzko.

Visoki je predstavnik takođe sugerisao kako je samo hapšenje izvedeno na neprimjeren način, gotovo kao predstava za televizijske kamere.

"Malo sam začuđen načinom na koji je Budimir uhapšen. Mislim da je ondje (u trenutku hapšenja) bilo dvadeset-trideset kamera i to je malo neobično", kazao je Inzko dodajući kako je ipak važno da nadležna tijela rade svoj posao.

ovo vrijedi još jednom citirati.
Corto Maltese

#799 Re: Počelo je?!

Post by Corto Maltese »

Challenger__ wrote:Za kraj javljanja u ovu emisiju: ovo je početak jednog procesa u kome će biti suspendovana politika stranačke arbitrarnosti, sa jedne strane i početak uspostavljanja pravne države sa druge stane.

Ovo je početak jednog dobrog procesa.

Hvala lijepo i do viđenja.
Upravo obrnuto. Niko nije pretresao prostorije ni jedne stranke, niti je upao na sastanak četvorice, petorice, šestorice ili kako se već ove hefte naziva grupa neizabranih političara koja se sastaje na nekoj neparlamentarnoj lokaciji ove zemlje da nešto odluči. Svi otuđeni centri moći su nedirnuti. I takvi će ostati i nakon ove akcije.
Last edited by Corto Maltese on 27/04/2013 23:29, edited 1 time in total.
klavirdžija

#800 Re: Počelo je?!

Post by klavirdžija »

vivaldi wrote:
Corto Maltese wrote:neko će i za to odgovarati.
ma nece. sudovi kod nas sluze samo za obracun sa neistomisljenicima, a ne zbog prava i pravde.
Mirno spavajte, evo Centrala dojavljuje da je ovo Proces. :D
Post Reply