Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tyke

#776 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Tyke »

Ja imam velikih problema sa kondenzacijom i smolom iz dimnjaka.

Sve je uradjeno po propisima, grijanje je odlicno, drzi temperaturu preko 60C i lozim Banovicki ugalj. Primjetio sam danas da, kako kisa intezivnije pada, bara od smole mi je u kotlovnici. Cak i dimnjak unutar kotlovnice mi je poprilicno vlazan, dok kotao je suh i ne rosi nikako.

Kotao mi je Topling, odzak je fi20 od sentova. Da li visina dimnjaka utice na stvaranje kondenza, jer je moj dimnjak cca 6m, ispod visine krova je?
Magarece_godine

#777 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Ako jr sest metara od mjesta uboda onda je to ma donjoj granici...
Tyke

#778 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Tyke »

Ako je mjesto uboda gdje sulinar ulazi u odzak, onda je oko 5m. Mislis da se zbog toga stvara toliki kondenz i smola, prve godine mi je cak izbilo i u sobu jer je zid kotlane i dimnjak tik uz zid sobe?
Danguba

#779 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

gol-man wrote:
mukimax wrote:
beskogradi wrote:
Jesi li razmišljao da ostaviš postojeći kotao i na njega dodaš pelet plamenik?
Mislim da sam ovu opciju ranije obrazlagao....
Plamenik je 1500 do 2000KM, kotao maxuz na pelet je 4000 do 6000KM (vrlo gruba procjena). Ušteda minimalno 2000KM.
Ako bi plamenik trošio i 15% više peleta (zbog slabijeg iskorištenja), odnosno ako je godišnja potrošnja, recimo, 4 tone sa "maxuz" kotlom, onda bi sa plamenikom bila 4.6 tona - 600kg peleta više ili 0.6tx300KM/t=180KM više za sezonu.
Drugim riječima, "maxuz" kotlu bi trebalo 11 godina da "otplati" razliku u cijeni.
Ovu početnu uštedu bi dobro bilo investirati u toplinsku pumpu (klima uređaj) pa bi onda ušteda bila još veća.
Veliko zadovoljstvo procitati nesto od beskogradi-a
Hvala na jako poucnim i korisnim komentarima
samo da kažem da potrošnja plamenika nije 15 % veća nego ide i do 50 %. Pitaj ove što imaju plamenike koliko troše!
Kolega imao CM peć i plamenik , spucao 6 tona za 4 mjeseca, nije se čestito ugrijao ( na kraju je drva ložio jer nije hto kupovati pelet po 380 KM u pola szone ). Ugradio Thermoflux kamin na pelet , za cijelu iduću sezonu potrošio nepune 4,5 tona i nije ga gasio. Zime su bile skoro identične ( 2011/12 i 2012/13)
i ja sam blizi ovoj procjeni od 50%. ne mora biti 50 ali je znatno veca.
imam prijatelje koji isto imaju cm pec sa dogradjenim plamenikom i potrosnja im je uzas. malo ih spasava elektronika i termostat.
isto mi je potvrdio i serviser od pelet kotla.
mO k3

#780 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mO k3 »

Koje pelet kotao se preporucuje ima se oko 460 qm da zagrije ....
Danguba

#781 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

mO k3 wrote:Koje pelet kotao se preporucuje ima se oko 460 qm da zagrije ....
Neko se izrazava u m2 a neko u m3...sta je kod tebe? :D
mO k3

#782 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mO k3 »

Danguba wrote:
mO k3 wrote:Koje pelet kotao se preporucuje ima se oko 460 qm da zagrije ....
Neko se izrazava u m2 a neko u m3...sta je kod tebe? :D
m2 :) qvadratni metara :) ili po naski kvadratni

izvinjavam se :)
Referent za ONO i DSZ

#783 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Referent za ONO i DSZ »

Image

Trazeni kamin na pelet je tu. Air sistem bez prikljucka na centralno grijanje. Cijena 1700BAM + dimovodne cijevi +usisavac+ serviser pustanje u rad=oko 1900BAM

Ovo postavljam za sve one koji u svojim kucama loze raznorazne peci na drva ugalj..muce se i deveraju.
Peporucujem kupovinu iste.
Ovo je revolucija u lozenju i svi koji mogu da si priuste neka to slobodno urade. Model i proizvodjaca necu savjetovati.
Grije odlicno (kod mene 50m2 bez po muke), trosi od pola vrece do jedne vrece peleta na maximalnom ucinku bez gasenja 24h.
Ciscenje jednom u 24h, traje 5-10 minuta i sve stane u jedan novinski papir kao zamotuljak.
Mogucnost programiranja paljenja i gasenja/odlicna opcija.
Ne dimi, ne galami ne prasi ne smrdi i prikljucuje se bilo gdje po zelji tj gdje istemas rupu od 8cm.
Blago se cuje ventilator kao kod elektricnih TA peci.
Ekran i slika vatre stvara poseban ugodjaj.
Filter

#784 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

@referent :thumbup: ko je deverao sa cumurom ili placao plin znace cijeniti pelet
obzirom da ti je pecka u sobi, mozda bi ti usisivac za pepeo olaksao posao?

i pitanje za vlasnike thermofluxovih peci, da li ste imali problema sa puzem/transporterom peleta iz silosa?
sinoc mi pec prijavi gresku da nema peleta a silos pun i skontam da se puz ne okrece. :?
prvo sam kontao da je imbus saraf na osovini proklizao ili se odsarafio, medjutim, nije.
elem, odsarafio, naspricao wd-om, ponovo namjestio i proradi. al mi sad svezalo suhvu da nije elektromotor pri kraju.
mudrac2

#785 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mudrac2 »

Tyke wrote:Ja imam velikih problema sa kondenzacijom i smolom iz dimnjaka.

Sve je uradjeno po propisima, grijanje je odlicno, drzi temperaturu preko 60C i lozim Banovicki ugalj. Primjetio sam danas da, kako kisa intezivnije pada, bara od smole mi je u kotlovnici. Cak i dimnjak unutar kotlovnice mi je poprilicno vlazan, dok kotao je suh i ne rosi nikako.

Kotao mi je Topling, odzak je fi20 od sentova. Da li visina dimnjaka utice na stvaranje kondenza, jer je moj dimnjak cca 6m, ispod visine krova je?
koliko ti je kw kotao, koliku kvadraturu grije, kakva je izolacija objekta, stolarija, izolacija ispod i iznad stana, na koliku je temperaturu podešen kotao, kakav ti je dimnjak, koja marka i ima li izolaciju od staklene vune između keramičkog uloška i šenta ili je samo špaga na spojevima, razvija li ikad katran u kotlu, imaš li kapu na dimnjaku?

Odgovori redom na sva pitanja i mislim da ćemo pronaći problem.
Danguba

#786 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Filter wrote:@referent :thumbup: ko je deverao sa cumurom ili placao plin znace cijeniti pelet
obzirom da ti je pecka u sobi, mozda bi ti usisivac za pepeo olaksao posao?

i pitanje za vlasnike thermofluxovih peci, da li ste imali problema sa puzem/transporterom peleta iz silosa?
sinoc mi pec prijavi gresku da nema peleta a silos pun i skontam da se puz ne okrece. :?
prvo sam kontao da je imbus saraf na osovini proklizao ili se odsarafio, medjutim, nije.
elem, odsarafio, naspricao wd-om, ponovo namjestio i proradi. al mi sad svezalo suhvu da nije elektromotor pri kraju.
dvije stranice ranije ja sam to pisao pa evo samo k/p

i jos nesto, pazite na duzinu peleta. meni se desilo da mi pelet na oko izgleda lijepo, cisto i bez mnogo prasine ali malo duzi. mislio sam da to nece predstavljati problem. medjutim taj isti pelet napravio mi je pravu zbrku. prvo mi je zaglavio puznu traku da se nije mogla okretati. morao sam sve prazniti i sa improvizovanim sipkama i usisivacem ocistiti traku. taman sam mislio da se problem rijesio kad primijetim da puzna traka okrece a temperatura cas ide gore cas dole. jedino sto sam logicki mogao zakljuciti da zbog duzine peleta traka ga nije mogla ravnomjerno unositi u gorionik. nikada vise duzi pelet od 2 cm.

zasto je puz zaglavio?
po meni i logicno da ako je pelet od crnogorice da u njemu mora biri i smole. jednostavno se nakupilo da je prilikom uzimanja peleta zalijepio odnosno zaglavio.
ovo sa duzinom peleta je isto problem. dugacak pelet ne moze onaj puz da ravnomjerno hvata i ubacuje u gorionik i zato nekada temperatura oscilira a imas osjecaj da puz radi i ubacuje ali on hvata samo po neko zrno peleta.
Filter

#787 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

thx druze dangubo :D
vec sam se bio malo unervozio, ali je i logicno da nekad zariba. bude svega u onim vrecama
Tyke

#788 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Tyke »

mudrac2 wrote:
Tyke wrote:Ja imam velikih problema sa kondenzacijom i smolom iz dimnjaka.

koliko ti je kw kotao, koliku kvadraturu grije, kakva je izolacija objekta, stolarija, izolacija ispod i iznad stana, na koliku je temperaturu podešen kotao, kakav ti je dimnjak, koja marka i ima li izolaciju od staklene vune između keramičkog uloška i šenta ili je samo špaga na spojevima, razvija li ikad katran u kotlu, imaš li kapu na dimnjaku?

Odgovori redom na sva pitanja i mislim da ćemo pronaći problem.
- Kotao je od 35kW i grije nekih 200 kvadrata (2 sprata kuce).
- kotlovnica je uradjena siporeksom, a dimnjak je uradjen od elemenata (dakle, iznutra izolovan staklenom vunom) + izolovan s vana stiroporom 5cm... dimnjak je fi20
- stolarija je plasticna, nova, kao i fasada koja je nedavno uradjena + stiroporom kuca obljepljena prije fasade.
- kotao je podesen od 60-80c
- Topling kotao
- ima kapa na dimnjaku
- a bude u kotlu katrala, ali urijetko... najveci je problem sto voda curi iz dimnjaka (ali i kad otvoris plocicu za ciscenje na izlazu iz kotla)... kao da se stvara rosa ili sta vec, a kotlana smrdi kao susara, cijeli pod bude od crne vode kao katran...

A radijatori kada su skroz odvrnuti toliko su vruci da ih ne mozes pipnuti, nevidjeno vruci... lozim Mrki ugalj Banovici, prosle godine orah, a ove kocka, i isto se desava...
mudrac2

#789 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mudrac2 »

hm, gle, tvoja kuća sa takvom izolacijom jednostavno ne treba toplote onoliko koliko proizvodi kotao da bi optimalno radio, dolazi do zatvaranja regulatora propuha da nebi došlo do pregrijavanja, i tada se stvara katran i kondenz, koji pored toga što strašno smrdi, znatno skraćuje životni vijek kotla. Prati malo rad kotla i vidjet ćeš da je regulator propuha uglavnom zatvoren, tj kotao je nabio zadatu temperaturu i dotok zraka se zatvorio, i tada nastaju problemi. Dim koji izlazi iz kotla je niske temperature, u dimnjaku se dodatno hladi na 45-50c i eto ti kondenza kao u priči. što je duže zatvoren zrak više je katrana i kondenza.

Možeš uraditi slijedeće što će ti smanjiti probleme, ali ih neće riješiti potpuno. Za potpuno rješenje tog problema treba uložiti par hiljada km, idemo redom, prvo djelimična rješenja:

izoluj sulunar od kotla do dimnjaka
loži manje a češče i to na način da kotao teško nabije zadatu temperaturu, kako bi se zrak što rjeđe zatvarao.
loži manje kaloričan ugalj, banovići su prejaki.
Pokušaj obložiti ložište kotla šamotom tako da mu smanjiš površinu a time i snagu
ovo će ti smanjiti probleme, ali ih neće u potpunosti riješiti, pogotovo na jesen i proljeće će biti dosta kondenza i katrana.

Pravo rješenje je da ugradiš akumulacijski spremnik, oko 2-3 kubika, i onda bi tvoji problemi trajno nestali. Ovo traži prostor u kotlovnici i pare.

Ako ti sta nije jasno pisi na pp.
Tyke

#790 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Tyke »

Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru.

Probat cu Dubravski ugalj uzeti. Istina je da je non stop zatvoren cug (ventilacijski poklopac) kada se uzari ugalj. Istina je i to da otac nalozi pretezno ujutro, natrpa kotao posto ode na posao, pa malo dolozi kad se vrati i onda navecer opet natrpa da se ne bi ugasio do ujutro. Zato i jeste onda prevruce u kuci, nesnosljivo, sto je ocito da nabije veoma visoku temperaturu.

Sad je svakako nemoguce mi pokusati trajno rijesiti problem, posto je jos sezona grijanja, ali ako ne uspije to sa manje kaloricnim ugljem i/ili smanjivanjem povrsine lozista kotla, onda cu morati ugraditi akumulacijski spremnik. Nadam se da nije preskup.
mudrac2

#791 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mudrac2 »

akumulacija je zakon, to će ti omogućiti da ložiš jednom do dva puta dnevno bez kapi kondenza. Oko 2000km bi trebalo biti dovoljno. Ako se na to odlučiš probaj naći plinsku cisternu od par kubika i navari joj izlaze. ona bi trebalo da se moze naci za 7-800km, dok je takva orginalna malo manje od par hiljada. Pa onda ide jos jedna pumpa, velika ekspanziona posuda... Izadje to pofino, ali vrijedi.
Magarece_godine

#792 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Da li bih mogao Centrometal 30 kw (ugalj, drva) 2011 godište, ložen tri sezone prodati za pet stoja ?
mudrac2

#793 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mudrac2 »

Magarece_godine wrote:Da li bih mogao Centrometal 30 kw (ugalj, drva) 2011 godište, ložen tri sezone prodati za pet stoja ?
trebalo bi da može
beskogradi

#794 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by beskogradi »

gol-man wrote: samo da kažem da potrošnja plamenika nije 15 % veća nego ide i do 50 %. Pitaj ove što imaju plamenike koliko troše!
Kolega imao CM peć i plamenik , spucao 6 tona za 4 mjeseca, nije se čestito ugrijao ( na kraju je drva ložio jer nije hto kupovati pelet po 380 KM u pola szone ). Ugradio Thermoflux kamin na pelet , za cijelu iduću sezonu potrošio nepune 4,5 tona i nije ga gasio. Zime su bile skoro identične ( 2011/12 i 2012/13)
Malo kasnim s odgovorom.....
@gol-man
To što kažeš su informacije iz druge ruke. Kolega je imao CM KOTAO (što znači da je bio u podrumu ili kotlovnici) pa ga je zamijenio KAMINOM (koji u pravilu ne ide u podrum ili kotlovnicu). Pitanje je da li je taj kamin bio spojen na iste cijevi za centralno.... Tu se nameće još pitanja....
Ja ti mogu reći takođe jednu informaciju iz druge ruke. Znam čovjeka koji je super zadovoljan sa kombinacijom CM kotao i njihov plamenik (bar on tako kaže) i to stariji kotao bez „P“ oznake. Doduše, on je prije peleta ložio ćumur u istom kotlu i prelazak na pelete je za većinu ljudi takav napredak da o tome pričaju samo naj naj.
Nije mi namjera da branim ili držim stranu pomenutoj firmi – ne plaćaju me za to, ali želim da „branim“ ovaj „slučaj“:
Čovjek loži ćumur u kotlu i razmišlja o uvođenju peleta. Nema para da uzme novi kotao „maxuz“ za pelete ali bi imao toliko para da ugradi plamenik na postojeći kotao. Govorim o kombinovanom kotlu, odnosno o kotlu koji je namjenjen i za kruto i za tečno gorivo, a pelet plamenik ovdje zamjenjuje uljni plamenik.
Evo i informacija iz prve ruke. Prije 6 godina sam ugradio pelet plamenik (polovan, švedski) na kotao koji je tada napunio 35 godina. Mogu da kažem da sam super zadovoljan ovom kombinacijom. Da sam kupio maxuz kotao SIGURNO bih ima manju potrošnju (za isto grijanje) ali SIGURNO ta potrošnja ne bi bila 50% manja, nego MAKSIMALNO nekih 15tak %.
Jako je bitno ko ugrađuje plamenik i kako ga podešava. Nisam imao nikakvog iskustva ali sam puno tražio po internetu i došao do nekih saznanja koja su mi pomogla da sve postavim kako treba. Nemam lambda sondu ali sam plamen podesio da nije ni previše prema plavom ni previše prema crvenom. Ispoštovao sam i temperaturu dimnih plinova koju navodi proizvođač plamenika i.... ja sam zadovoljan ovim rješenjem. Kutaris'o sam se ćumura.
Naravno da je bolji kotao koji je namjenjen samo za pelete, ali u datoj situaciji može dobro da posluži i plamenik montiran na postojeći kotao. Još jedna bitna stvar je i regulacija grijanja. Ali to je druga tema i nije vezana za to da li je kotao maksuz ili kombinovani.
Švedi su prije nas krenuli sa grijanjem na pelete. Pelet plamenike su počeli montirati na kotlove umjesto uljnih plamenika. I još uvijek je aktuelna ponuda kombinovanih kotlova.
http://www.rinkabyror.se/artiklar/varme ... mbipannor/
A i kada se radi o pelet kotlovima plamenik se montira spolja – i radi se o istim plamenicima kao kod kombinovanih kotlova.
http://www.rinkabyror.se/artiklar/varme ... etspannor/
http://www.ulma.se/en/pelletboiler.php
http://www.nibe.se/Produkter/Pellets/Produktsortiment/
http://www.ecotec.net/bostad/sma-villor/
Evo i nekog testa gdje su ravnopravno zastupljeni „integrirani pelet plamenici“ ili „maksuz pelet kotlovi“ i kotlovi na koje se montiraju vanjski plamenici.
http://smartson.se/test/hem-tradgard/he ... annor.html
beskogradi

#795 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by beskogradi »

mudrac2 wrote: izoluj sulunar od kotla do dimnjaka
loži manje a češče i to na način da kotao teško nabije zadatu temperaturu, kako bi se zrak što rjeđe zatvarao.
loži manje kaloričan ugalj, banovići su prejaki.
Pokušaj obložiti ložište kotla šamotom tako da mu smanjiš površinu a time i snagu
ovo će ti smanjiti probleme, ali ih neće u potpunosti riješiti, pogotovo na jesen i proljeće će biti dosta kondenza i katrana.

Pravo rješenje je da ugradiš akumulacijski spremnik, oko 2-3 kubika, i onda bi tvoji problemi trajno nestali. Ovo traži prostor u kotlovnici i pare.
Da se i ja uključim u raspravu (nadam se konstruktivnu).
Moja mišljenja/stavovi su:
mudrac2 wrote: izoluj sulunar od kotla do dimnjaka
Izolovanje sulunara/dimnjače je doba stvar ali mislim da neće riješiti problem.
mudrac2 wrote: loži manje a češče i to na način da kotao teško nabije zadatu temperaturu, kako bi se zrak što rjeđe zatvarao.
Da, postigla bi se viša temperatura dimnih plinova i manja šansa za pojavu kondenza.... ali pitanje je koliko je to praktično jer čovjek naloži ujutro i ode na posao....
mudrac2 wrote: Pokušaj obložiti ložište kotla šamotom tako da mu smanjiš površinu a time i snagu
Mislim da ovo uopšte nije dobra ideja.
mudrac2 wrote: loži manje kaloričan ugalj, banovići su prejaki.
Spemnik je doba stvar ali je investicija takva da za te pare može uvesti pelete (pelet plamenik) sa sobnim termostatom i da ima konfor "na dugme" .

Prelazak na manje kaloričan ugalj kao dubrave se ne isplati. Pogledajte temu http://forum.klix.ba/uporedne-cijene-en ... 09027.html
mudrac2

#796 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mudrac2 »

beskogradi wrote:
Da se i ja uključim u raspravu (nadam se konstruktivnu).
Moja mišljenja/stavovi su:

Izolovanje sulunara/dimnjače je doba stvar ali mislim da neće riješiti problem.
svaka rasprava je konstruktivna. evo mojih komentara:

naravno da neće, ali smanjit će kondenz u samim sulunarima, a i tu ga zna biti podosta.
beskogradi wrote:Da, postigla bi se viša temperatura dimnih plinova i manja šansa za pojavu kondenza.... ali pitanje je koliko je to praktično jer čovjek naloži ujutro i ode na posao....
pa ne može tako ložiti, to se već jasno pokazalo. praktično nije, ali bez ulaganja drugačije ne može
beskogradi wrote:Mislim da ovo uopšte nije dobra ideja.
zašto? kotao je predimenzioniran, šamot bi mu smanjio snagu. šta ne štima?
beskogradi wrote:Spemnik je doba stvar ali je investicija takva da za te pare može uvesti pelete (pelet plamenik) sa sobnim termostatom i da ima konfor "na dugme" .
jeste, ali taj komfor ima svoju cijenu u vidu skupljeg ogrijeva. spremnik jeste ulaganje, ali onda narednih godina plaća manju cijenu ogrijeva. a i sa spremnikom je prilično gospodsko grijanje. pelet je značajno skuplji od uglja (kad uračunamo cijenu i kalorije) sad, svako zna koliko ima para i šta može priuštiti. kome pare ne igraju ulogu onda svakako pelet je prvi izbor, tu nema dileme.
beskogradi wrote:Prelazak na manje kaloričan ugalj kao dubrave se ne isplati. Pogledajte temu http://forum.klix.ba/uporedne-cijene-en ... 09027.html
sve zavisi po kojoj ga on cijeni može nabaviti. nek baci na papir, kalorije i cijenu jednog i drugog i sve će mu se samo kazati. možda se i isplati jer banovići su preskupi za 5 kwh/kg, dok su dubrave koliko ja znam negdje oko 3 kwh/kg ili možda i jače (ispravi me ako griješim). ima i onaj kakanjski ugalj iz privatnih jama, on je negdje oko 4kwh/kg, a može se prilično jeftino naći, oko 100 km, a ako je bliže kanju i jeftinije.
proljece101

#797 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by proljece101 »

mukimax wrote:
proljece101 wrote:Moze li mi iko reci sta moze biti razlog da kotao stalno ima blokadu, odnosno gorionik? U pitanju je 'pelet bren' gorionik. Nekad se sam pali kako je i podeseno, ali sve cesce blokira , nekad i u sred rada sam se ugasi..Da li to moze biti do peleta, da dzaba ne zovem servis ako jeste? Sta mi savjetujete, posto mi je ovo prva zima sa ovim grijanjem ? Hvalaa! :)
Jedino sto mi pada na pamet jeste da kupis vrecu dvije nekog drugog peleta i da probas sta ce se desavati sa novim peletom.

Inace treba obratiti paznju na vlagu, odnosno da pelet bude uskladisten negdje gdje nece doci u dodir sa vlagom.
Ja bas kasnim ali ipak da javim da jeste pelet bio problem. Jedva smo cekali da ga se rijesimo, stalno je pravio blokadu, kotao nam je od njega zacadio kao da smo lozili ugalj i smdio je po nafti, neki focanski je bio, ferky ili tako nesto , nikad vise

Sad kupujemo samo bio energy iz ilijasa, direktno iz proizvodnje, dodje jod vruc, pelet nam dotjeraju odmah po narudzbi, jer nemamo gdje puno da skladistimo, pa uzmemo po tonu (300 km sa dostavom) nema blokade, cadji i slicno. Kotao bosh 34 kw , kombinovani, mi smo sad prezadovoljni, ovo grijanje je rahatluk, samo se treba cuvati smeca od peleta. :)
mudrac2

#798 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mudrac2 »

300KM tona peleta, sa tendencijom rasta

još ćete se vi vratiti na ugalj :D
Omeras73

#799 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Omeras73 »

mudrac2 wrote:300KM tona peleta, sa tendencijom rasta

kad bi se svi grijali na ugalj potusili bi se svi od dima ,zato ko ima love nek se grije na pelet valjda ce ih neko nagradit sto ne zagaduju okolinu :roll:
mudrac2

#800 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mudrac2 »

Omeras73 wrote:
mudrac2 wrote:300KM tona peleta, sa tendencijom rasta

kad bi se svi grijali na ugalj potusili bi se svi od dima ,zato ko ima love nek se grije na pelet valjda ce ih neko nagradit sto ne zagaduju okolinu :roll:
doduše
Post Reply