Najbitniji Bosnjak

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Najznacajnija licnost u Bosnjaka?

Alija Izetbegovic
105
25%
Dzemal Bijedic
57
14%
Gazi Husrev Beg
20
5%
Hamdija Pozderac
15
4%
Husein beg Gradascevic
58
14%
Kralj Tvrtko
91
22%
Kulin ban
51
12%
Mehmed Spaho
20
5%

Total votes: 417

theTruePath

#776 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Hrulj wrote:
theTruePath wrote:I onda zamisli od takvog naroda nastadose Kladuscani :D

Gdje si Mujo Hrnjica :lol:
Izdajica ima svuda i..?

Ne u tom obimu jarane,ovo sto se dogodilo tamo nije toliko cesta pojava u svijetu

ali to je oftopik
Hrulj

#777 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

theTruePath wrote:
Hrulj wrote:
theTruePath wrote:I onda zamisli od takvog naroda nastadose Kladuscani :D

Gdje si Mujo Hrnjica :lol:
Izdajica ima svuda i..?

Ne u tom obimu jarane,ovo sto se dogodilo tamo nije toliko cesta pojava u svijetu

ali to je oftopik
par gradova se javilo kao izdajice, to i nije neki obim.
Uposlenici agrokomerca se pobunili u osnovi haha
A1fa

#778 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by A1fa »

Hrulj wrote:
A1fa wrote:
radostan dan wrote:samo su ti prva dva bošnjaci.
Kako može potomak Beogradskih muslimana biti Bošnjak?
Ako nisi znao, Bosnjaci su raseljivani i naseljivani od strane Turske na razne Balkanske prostore, ukljucujuci i beograd.
Aha, how yes now, elita je svugdje primala Islam, sad ce mi neko reci da je i onih stotinjak hiljada muslimana sto su iz Madjarske krenuli za Turcima takodjer sve Bošnjaci :D

Nas ima od svugdje, samo se kod tog vašeg vođe kojeg mi poturate sa velikom vjerovatnoćom može reći odakle je i ko su mu preci bili. Zato se i hvatate za slamke jer bi njegovo srpsko porijeklo vrlo dobro objasnilo ovo šta nam je uradio i ostavio u amanet....Zato mu nigdje i ne možeš pronaći da je ikada dedu svog spomenuo, a kamoli ostale pretke. Alija je rodjen 1925, znajuci u kojim su se godinama tad djeca pravila, dedo mu je mogao biti komotno pedesetak godina mladji, a vrlo je vjerovatno da je upamtio i pradedu i prananu. Sto mu to oni nisu ispricali gdje su zivjeli 60tih godina pretproslog vijeka?? Sjevernokoreanci znaju sve o svom ,,dragom vođi'', de prosvijetlite me i vi o mom.......
theTruePath

#779 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Alfa upravo,ima bosnjaka madjarskog porijekla,srpskog,hrvatskog,cak i tatarskog

pa sta?
Hrulj

#780 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

Elita primala islam :D
Libo Turke briga za islam :D
Najbolji primjer Srbija, Vlaska, Moldavija itd..
Dok God su ratovali za turke mogli su biti koje god vjere su htjeli.
Naravno da jesu, ne vidim zasto te tolik boli to.
Srbin se pokaki negdje to postaje srpska zemlja, bosnjak odseli i odmah prestaje biti Bosnjak :D
madner

#781 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by madner »

Hrulj wrote:
theTruePath wrote:Dokaz`? ja mislim da ce prije biti da su krajisnici islamizirani hrvati
Hahaha.
Pogledaj koji se jezik govorio u Madjarskoj tada pored Turskog ;)
Islamizacija se nije provodila jer nije bila u interesu Osmanske vlasti.
Krajisnici su Bosnjaci koji su napustili Bosnu sa Sulejmanom, zivjeli u Madjarskoj stotinu i vise godina i onda protjerani u Bosnu opet.
Zato su i tako ljuti :D
Bila je u interesu Osmanske vlasti ali nije bila u interesu lokalne vlasti. U biti je za sve kriv porez.
Urbano stanovnistvo svih Balkanskih zemalja je bilo islamizirano, od Peste do Beograda.
Hrulj

#782 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

madner wrote:
Hrulj wrote:
theTruePath wrote:Dokaz`? ja mislim da ce prije biti da su krajisnici islamizirani hrvati
Hahaha.
Pogledaj koji se jezik govorio u Madjarskoj tada pored Turskog ;)
Islamizacija se nije provodila jer nije bila u interesu Osmanske vlasti.
Krajisnici su Bosnjaci koji su napustili Bosnu sa Sulejmanom, zivjeli u Madjarskoj stotinu i vise godina i onda protjerani u Bosnu opet.
Zato su i tako ljuti :D
Bila je u interesu Osmanske vlasti ali nije bila u interesu lokalne vlasti. U biti je za sve kriv porez.
Urbano stanovnistvo svih Balkanskih zemalja je bilo islamizirano, od Peste do Beograda.
Porez?
Muslimani nisu placali Dzizju, al su placali Zekat. krscani nisu zekat al placali dzizju.
Razlika bila sto Dzizja ide u drzavni budzet a zekat u vjerski i djeli se.
Dokazano je u svim relevantnim historijskim krugovima da su Turci preferirali Krsansko stanovnistvo da ostane takvo
A1fa

#783 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by A1fa »

theTruePath wrote:Alfa upravo,ima bosnjaka madjarskog porijekla,srpskog,hrvatskog,cak i tatarskog

pa sta?
Naravno da ima, ja sam sa jedne strane potomak Madjarskih muslimana. Nije meni problem za mene, smijesni su mi ovi sto hoce da zataskaju Srpsko porijeklo svoje ikone.
madner

#784 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by madner »

Jah, da je tako lako objasniti Osmanski porezni sistem :D

Govoris o kojem periodu?
Hrulj

#785 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

madner wrote:Jah, da je tako lako objasniti Osmanski porezni sistem :D

Govoris o kojem periodu?
Prije perioda raforme.
Kada je nastupila nizamska reforma to je ponisteno, medjutim, sumnjam da je bilo mnogo preobracenika u drugoj polovici 19.stoljeca
madner

#786 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by madner »

Dzizja je pojam koji se ne koristi u Bosni cini mi se od 1600, tako da si onda fulio najbitniji period.

Harac je u Bosni uglavnom placala zajednica. Dakle ako neko selo od 1000 pravoslavaca treba platiti sumu, nebitno je koliko njih je tu. To je dovelo do pritiska sredine da se ne konvertuje (jer onda ostali moraju placati vise) kada sistem fercera, ili katastrofe (napustena naselja) kada ne fercera.
Hrulj

#787 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

madner wrote:Dzizja je pojam koji se ne koristi u Bosni cini mi se od 1600, tako da si onda fulio najbitniji period.

Harac je u Bosni uglavnom placala zajednica. Dakle ako neko selo od 1000 pravoslavaca treba platiti sumu, nebitno je koliko njih je tu. To je dovelo do pritiska sredine da se ne konvertuje (jer onda ostali moraju placati vise) kada sistem fercera, ili katastrofe (napustena naselja) kada ne fercera.
Usur, Harac, Dzizju su placali Krscani. Ukupno izadje na 30% Godisnjih prihoda.
Usur, Harac i Zekjat su placali muslimani, ukupno 20% godisnjih prihoda te 2.5% poreza na sveukupnu imovinu.
Vidi sta ti je isplativije :D
Havatar

#788 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Havatar »

A1fa wrote:
theTruePath wrote:Alfa upravo,ima bosnjaka madjarskog porijekla,srpskog,hrvatskog,cak i tatarskog

pa sta?
Naravno da ima, ja sam sa jedne strane potomak Madjarskih muslimana. Nije meni problem za mene, smijesni su mi ovi sto hoce da zataskaju Srpsko porijeklo svoje ikone.
Koje srpsko porijeklo :?: Srba u gradovima za vrijeme Turske je imalo veoma malo i tesko da su oni mogli da imaju srpsko porijeklo. Jedino ako se vodis time da je svako iz Srbije Srbin .
madner

#789 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by madner »

Havatar wrote:
A1fa wrote:

pa sta?
Koje srpsko porijeklo :?: Srba u gradovima za vrijeme Turske je imalo veoma malo i tesko da su oni mogli da imaju srpsko porijeklo. Jedino ako se vodis time da je svako iz Srbije Srbin .
Kakva glupost, pa vecina Srba u gradovima su bili muslimani. Samo sto ih sunarodnjaci nisu percipirali kao takve nego su ih protjerali.
madner

#790 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by madner »

Hrulj wrote:
madner wrote:Dzizja je pojam koji se ne koristi u Bosni cini mi se od 1600, tako da si onda fulio najbitniji period.

Usur, Harac i Zekjat su placali muslimani, ukupno 20% godisnjih prihoda te 2.5% poreza na sveukupnu imovinu.
Harac muslimani u Bosni nisu placali.
Usur je predpostavljam nuzul?
Hrulj

#791 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

madner wrote:
Hrulj wrote:

Harac muslimani u Bosni nisu placali.
Usur je predpostavljam nuzul?
Usur je desetina placana begu/agi/gazdi
Harac je porez placan drzavi.
A zekat je isao u posebnu kasu.
A1fa

#792 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by A1fa »

Havatar wrote:
A1fa wrote:

pa sta?
Ma ja, nije to bilo etnicko domicilno stanovnistvo, kako onda da niko od muslimana ne zna beknut ni jednog drugog jezika, nit zu zapamcene ,,turske'' mahale u kojima se pricao Turski,....u historiji nigdje nije zapisano sem po forumima na islambosnia i evo sad i ovdje da su Bosnjaci koji su primali islam naseljavani po podrucijima gdje su zivjeli Srbi, Hrvati, Madjari, pa se kasnije vracali :-)
Havatar

#793 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Havatar »

Nije bilo migracija stanovnistva iz Bosne u Srbiju , Madzarsku, Hrvatsku i nisu se muslimani i muslimanke iz tih krajeva uzimali sa muslimanima i muslimankama iz Bosne :oops:
Hrulj

#794 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

@Alfa, to samo pokazuje tvoje neznanje.
Bosnjaci su naseljavani posvuda.
Imas ih i u sudanu ako ti pase, ljude Bosnjackog porjekla, koji su se tu nasli kao posada tvrdave i ostali zivjeti, njih nitko ne otjera...
A1fa

#795 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by A1fa »

Havatar wrote:Nije bilo migracija stanovnistva iz Bosne u Srbiju , Madzarsku, Hrvatsku i nisu se muslimani i muslimanke iz tih krajeva uzimali sa muslimanima i muslimankama iz Bosne :oops:
Nadji mi jedan validan podatak za tu pretpostavku ili plauzibilno objasnjenje da je to bila masovna pojava. Pojedinci koji su kao vojnici i visoki casnici napredovali u Osmanskoj vojsci pa mozda dobijali po zaslugama zemlje i carsije nisu ovdje tema.

Migracija je bilo iz Bosne ali pred Turcima, bjezali Bosnjaci katolici prema zapadu.
Hrulj

#796 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

A1fa wrote:
Havatar wrote:Nije bilo migracija stanovnistva iz Bosne u Srbiju , Madzarsku, Hrvatsku i nisu se muslimani i muslimanke iz tih krajeva uzimali sa muslimanima i muslimankama iz Bosne :oops:
Nadji mi jedan validan podatak za tu pretpostavku ili plauzibilno objasnjenje da je to bila masovna pojava. Pojedinci koji su kao vojnici i visoki casnici napredovali u Osmanskoj vojsci pa mozda dobijali po zaslugama zemlje i carsije nisu ovdje tema.

Migracija je bilo iz Bosne ali pred Turcima, bjezali Bosnjaci katolici prema zapadu.
A Bosnjake Turci naseljavali sirom Balkana.
Kupi knjigu Historija Turskog/Osmanskog Carstva od Josepha vonn Hammera, jako zanimljivo
A1fa

#797 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by A1fa »

Hrulj wrote:@Alfa, to samo pokazuje tvoje neznanje.
Imas ih i u sudanu ako ti pase, ljude Bosnjackog porjekla, koji su se tu nasli kao posada tvrdave i ostali zivjeti, njih nitko ne otjera...
Ima ih i u Tokiju cuo sam :run:
Hrulj

#798 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

A1fa wrote:
Hrulj wrote:@Alfa, to samo pokazuje tvoje neznanje.
Ima ih i u Tokiju cuo sam :run:
Vidis tu sam te i cekao :D
Raspitaj se malo o tome.
Da sam rekao hrvati i povjerovao bi :)

Pogledaj Qasr Ibrim

In the 7th century the Arabs who had conquered Egypt penetrated into Lower Nubia, where the two Jawabareh and Al-Gharbiya tribes became powerful, and amalgamated with the Nubas of that district. Their further progress south was barred by the Christian kings of Dongola (q.v.) until the 14th century, when the Arabs became masters of the whole region. Still later another element was added to the population in the introduction by the Turkish masters of Egypt of a number of Bosnians. These Bosnians (Kalaji as they called themselves) settled in the country and intermarried with the Arabs and Nubians, their descendants still holding lands between Assuan and Derr. Hence it is that the Nubians of this district, fairest of all the race, still claim Arab and Osmanli (Bosnian) descent. - From Encyclopaedia Britannica, 1911.

Uzivaj :)
A1fa

#799 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by A1fa »

Hrulj wrote:
A1fa wrote:

A Bosnjake Turci naseljavali sirom Balkana.
Kupi knjigu Historija Turskog/Osmanskog Carstva od Josepha vonn Hammera, jako zanimljivo
Ja ne znam samo kako je pojedincima toliko tesko svariti da su danasnji bh muslimani koji se pozivaju i nadovezuju na srednjovjekovno ime stanovnika Bosne ustvari konglomerat raznih etnija i naroda koji su primili Islam. Jednim dijelom pričamo o autohtonom stanovništvu, drugim dijelom o doseljenicima i muhadzerima iz drugih turskih okupiranih zemalja.
A problemi nastaju kod pojedinaca kada se to porijeklo moze bez uplitanja srpske megalomanije direktno povezati sa etničkim Srbima. E onda jebote Amerigo Vespuci, Vasco da Gama i Cristofor Columbus, a i Rocco Sinfredi je mala maca za prosjecnog srednjovjekovnog Bosnjaka. Sta smo mi sve naselili, pokorili i nadjebali i gdje smo sve gene nase utrpali, pa je Beograd prije protjerivanja muslimana narastao na 60% muslimansku carsiju :-)
Hrulj

#800 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Hrulj »

A1fa wrote:
Ja ne znam samo kako je pojedincima toliko tesko svariti da su danasnji bh muslimani koji se pozivaju i nadovezuju na srednjovjekovno ime stanovnika Bosne ustvari konglomerat raznih etnija i naroda koji su primili Islam. Jednim dijelom pričamo o autohtonom stanovništvu, drugim dijelom o doseljenicima i muhadzerima iz drugih turskih okupiranih zemalja.
A problemi nastaju kod pojedinaca kada se to porijeklo moze bez uplitanja srpske megalomanije direktno povezati sa etničkim Srbima. E onda jebote Amerigo Vespuci, Vasco da Gama i Cristofor Columbus, a i Rocco Sinfredi je mala maca za prosjecnog srednjovjekovnog Bosnjaka. Sta smo mi sve naselili, pokorili i nadjebali i gdje smo sve gene nase utrpali, pa je Beograd prije protjerivanja muslimana narastao na 60% muslimansku carsiju :-)
Nije moj problem sto ne mozes svariti Bosnjake i njihovo postojanje
Post Reply