Hrulj wrote:Izdajica ima svuda i..?theTruePath wrote:I onda zamisli od takvog naroda nastadose Kladuscani![]()
Gdje si Mujo Hrnjica
Ne u tom obimu jarane,ovo sto se dogodilo tamo nije toliko cesta pojava u svijetu
ali to je oftopik
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Hrulj wrote:Izdajica ima svuda i..?theTruePath wrote:I onda zamisli od takvog naroda nastadose Kladuscani![]()
Gdje si Mujo Hrnjica
par gradova se javilo kao izdajice, to i nije neki obim.theTruePath wrote:Hrulj wrote:Izdajica ima svuda i..?theTruePath wrote:I onda zamisli od takvog naroda nastadose Kladuscani![]()
Gdje si Mujo Hrnjica
Ne u tom obimu jarane,ovo sto se dogodilo tamo nije toliko cesta pojava u svijetu
ali to je oftopik
Aha, how yes now, elita je svugdje primala Islam, sad ce mi neko reci da je i onih stotinjak hiljada muslimana sto su iz Madjarske krenuli za Turcima takodjer sve BošnjaciHrulj wrote:Ako nisi znao, Bosnjaci su raseljivani i naseljivani od strane Turske na razne Balkanske prostore, ukljucujuci i beograd.A1fa wrote:Kako može potomak Beogradskih muslimana biti Bošnjak?radostan dan wrote:samo su ti prva dva bošnjaci.
Bila je u interesu Osmanske vlasti ali nije bila u interesu lokalne vlasti. U biti je za sve kriv porez.Hrulj wrote:Hahaha.theTruePath wrote:Dokaz`? ja mislim da ce prije biti da su krajisnici islamizirani hrvati
Pogledaj koji se jezik govorio u Madjarskoj tada pored Turskog
Islamizacija se nije provodila jer nije bila u interesu Osmanske vlasti.
Krajisnici su Bosnjaci koji su napustili Bosnu sa Sulejmanom, zivjeli u Madjarskoj stotinu i vise godina i onda protjerani u Bosnu opet.
Zato su i tako ljuti
Porez?madner wrote:Bila je u interesu Osmanske vlasti ali nije bila u interesu lokalne vlasti. U biti je za sve kriv porez.Hrulj wrote:Hahaha.theTruePath wrote:Dokaz`? ja mislim da ce prije biti da su krajisnici islamizirani hrvati
Pogledaj koji se jezik govorio u Madjarskoj tada pored Turskog
Islamizacija se nije provodila jer nije bila u interesu Osmanske vlasti.
Krajisnici su Bosnjaci koji su napustili Bosnu sa Sulejmanom, zivjeli u Madjarskoj stotinu i vise godina i onda protjerani u Bosnu opet.
Zato su i tako ljuti
Urbano stanovnistvo svih Balkanskih zemalja je bilo islamizirano, od Peste do Beograda.
Naravno da ima, ja sam sa jedne strane potomak Madjarskih muslimana. Nije meni problem za mene, smijesni su mi ovi sto hoce da zataskaju Srpsko porijeklo svoje ikone.theTruePath wrote:Alfa upravo,ima bosnjaka madjarskog porijekla,srpskog,hrvatskog,cak i tatarskog
pa sta?
Prije perioda raforme.madner wrote:Jah, da je tako lako objasniti Osmanski porezni sistem![]()
Govoris o kojem periodu?
Usur, Harac, Dzizju su placali Krscani. Ukupno izadje na 30% Godisnjih prihoda.madner wrote:Dzizja je pojam koji se ne koristi u Bosni cini mi se od 1600, tako da si onda fulio najbitniji period.
Harac je u Bosni uglavnom placala zajednica. Dakle ako neko selo od 1000 pravoslavaca treba platiti sumu, nebitno je koliko njih je tu. To je dovelo do pritiska sredine da se ne konvertuje (jer onda ostali moraju placati vise) kada sistem fercera, ili katastrofe (napustena naselja) kada ne fercera.
Koje srpsko porijekloA1fa wrote:Naravno da ima, ja sam sa jedne strane potomak Madjarskih muslimana. Nije meni problem za mene, smijesni su mi ovi sto hoce da zataskaju Srpsko porijeklo svoje ikone.theTruePath wrote:Alfa upravo,ima bosnjaka madjarskog porijekla,srpskog,hrvatskog,cak i tatarskog
pa sta?
Kakva glupost, pa vecina Srba u gradovima su bili muslimani. Samo sto ih sunarodnjaci nisu percipirali kao takve nego su ih protjerali.Havatar wrote:Koje srpsko porijekloA1fa wrote:Naravno da ima, ja sam sa jedne strane potomak Madjarskih muslimana. Nije meni problem za mene, smijesni su mi ovi sto hoce da zataskaju Srpsko porijeklo svoje ikone.theTruePath wrote:Alfa upravo,ima bosnjaka madjarskog porijekla,srpskog,hrvatskog,cak i tatarskog
pa sta?Srba u gradovima za vrijeme Turske je imalo veoma malo i tesko da su oni mogli da imaju srpsko porijeklo. Jedino ako se vodis time da je svako iz Srbije Srbin .
Harac muslimani u Bosni nisu placali.Hrulj wrote:Usur, Harac, Dzizju su placali Krscani. Ukupno izadje na 30% Godisnjih prihoda.madner wrote:Dzizja je pojam koji se ne koristi u Bosni cini mi se od 1600, tako da si onda fulio najbitniji period.
Harac je u Bosni uglavnom placala zajednica. Dakle ako neko selo od 1000 pravoslavaca treba platiti sumu, nebitno je koliko njih je tu. To je dovelo do pritiska sredine da se ne konvertuje (jer onda ostali moraju placati vise) kada sistem fercera, ili katastrofe (napustena naselja) kada ne fercera.
Usur, Harac i Zekjat su placali muslimani, ukupno 20% godisnjih prihoda te 2.5% poreza na sveukupnu imovinu.
Vidi sta ti je isplativije
Usur je desetina placana begu/agi/gazdimadner wrote:Harac muslimani u Bosni nisu placali.Hrulj wrote:Usur, Harac, Dzizju su placali Krscani. Ukupno izadje na 30% Godisnjih prihoda.madner wrote:Dzizja je pojam koji se ne koristi u Bosni cini mi se od 1600, tako da si onda fulio najbitniji period.
Usur, Harac i Zekjat su placali muslimani, ukupno 20% godisnjih prihoda te 2.5% poreza na sveukupnu imovinu.
Vidi sta ti je isplativije
Usur je predpostavljam nuzul?
Ma ja, nije to bilo etnicko domicilno stanovnistvo, kako onda da niko od muslimana ne zna beknut ni jednog drugog jezika, nit zu zapamcene ,,turske'' mahale u kojima se pricao Turski,....u historiji nigdje nije zapisano sem po forumima na islambosnia i evo sad i ovdje da su Bosnjaci koji su primali islam naseljavani po podrucijima gdje su zivjeli Srbi, Hrvati, Madjari, pa se kasnije vracaliHavatar wrote:Koje srpsko porijekloA1fa wrote:Naravno da ima, ja sam sa jedne strane potomak Madjarskih muslimana. Nije meni problem za mene, smijesni su mi ovi sto hoce da zataskaju Srpsko porijeklo svoje ikone.theTruePath wrote:Alfa upravo,ima bosnjaka madjarskog porijekla,srpskog,hrvatskog,cak i tatarskog
pa sta?Srba u gradovima za vrijeme Turske je imalo veoma malo i tesko da su oni mogli da imaju srpsko porijeklo. Jedino ako se vodis time da je svako iz Srbije Srbin .
Nadji mi jedan validan podatak za tu pretpostavku ili plauzibilno objasnjenje da je to bila masovna pojava. Pojedinci koji su kao vojnici i visoki casnici napredovali u Osmanskoj vojsci pa mozda dobijali po zaslugama zemlje i carsije nisu ovdje tema.Havatar wrote:Nije bilo migracija stanovnistva iz Bosne u Srbiju , Madzarsku, Hrvatsku i nisu se muslimani i muslimanke iz tih krajeva uzimali sa muslimanima i muslimankama iz Bosne
A Bosnjake Turci naseljavali sirom Balkana.A1fa wrote:Nadji mi jedan validan podatak za tu pretpostavku ili plauzibilno objasnjenje da je to bila masovna pojava. Pojedinci koji su kao vojnici i visoki casnici napredovali u Osmanskoj vojsci pa mozda dobijali po zaslugama zemlje i carsije nisu ovdje tema.Havatar wrote:Nije bilo migracija stanovnistva iz Bosne u Srbiju , Madzarsku, Hrvatsku i nisu se muslimani i muslimanke iz tih krajeva uzimali sa muslimanima i muslimankama iz Bosne
Migracija je bilo iz Bosne ali pred Turcima, bjezali Bosnjaci katolici prema zapadu.
Ima ih i u Tokiju cuo samHrulj wrote:@Alfa, to samo pokazuje tvoje neznanje.
Bosnjaci su naseljavani posvuda.
Imas ih i u sudanu ako ti pase, ljude Bosnjackog porjekla, koji su se tu nasli kao posada tvrdave i ostali zivjeti, njih nitko ne otjera...
Vidis tu sam te i cekaoA1fa wrote:Ima ih i u Tokiju cuo samHrulj wrote:@Alfa, to samo pokazuje tvoje neznanje.
Bosnjaci su naseljavani posvuda.
Imas ih i u sudanu ako ti pase, ljude Bosnjackog porjekla, koji su se tu nasli kao posada tvrdave i ostali zivjeti, njih nitko ne otjera...
Ja ne znam samo kako je pojedincima toliko tesko svariti da su danasnji bh muslimani koji se pozivaju i nadovezuju na srednjovjekovno ime stanovnika Bosne ustvari konglomerat raznih etnija i naroda koji su primili Islam. Jednim dijelom pričamo o autohtonom stanovništvu, drugim dijelom o doseljenicima i muhadzerima iz drugih turskih okupiranih zemalja.Hrulj wrote:A Bosnjake Turci naseljavali sirom Balkana.A1fa wrote:Nadji mi jedan validan podatak za tu pretpostavku ili plauzibilno objasnjenje da je to bila masovna pojava. Pojedinci koji su kao vojnici i visoki casnici napredovali u Osmanskoj vojsci pa mozda dobijali po zaslugama zemlje i carsije nisu ovdje tema.Havatar wrote:Nije bilo migracija stanovnistva iz Bosne u Srbiju , Madzarsku, Hrvatsku i nisu se muslimani i muslimanke iz tih krajeva uzimali sa muslimanima i muslimankama iz Bosne
Migracija je bilo iz Bosne ali pred Turcima, bjezali Bosnjaci katolici prema zapadu.
Kupi knjigu Historija Turskog/Osmanskog Carstva od Josepha vonn Hammera, jako zanimljivo
Nije moj problem sto ne mozes svariti Bosnjake i njihovo postojanjeA1fa wrote:
Ja ne znam samo kako je pojedincima toliko tesko svariti da su danasnji bh muslimani koji se pozivaju i nadovezuju na srednjovjekovno ime stanovnika Bosne ustvari konglomerat raznih etnija i naroda koji su primili Islam. Jednim dijelom pričamo o autohtonom stanovništvu, drugim dijelom o doseljenicima i muhadzerima iz drugih turskih okupiranih zemalja.
A problemi nastaju kod pojedinaca kada se to porijeklo moze bez uplitanja srpske megalomanije direktno povezati sa etničkim Srbima. E onda jebote Amerigo Vespuci, Vasco da Gama i Cristofor Columbus, a i Rocco Sinfredi je mala maca za prosjecnog srednjovjekovnog Bosnjaka. Sta smo mi sve naselili, pokorili i nadjebali i gdje smo sve gene nase utrpali, pa je Beograd prije protjerivanja muslimana narastao na 60% muslimansku carsiju