TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
irac300

#776 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by irac300 »

mali_milojica wrote:Vidio sam u Imtec i po PIK-u da ima kupiti i jeftinije od 150 KM,a vala to iz Kine mi se ne da zafrkavati.
Kaze samo ga roknes u HDMI slot i deri. Meni bi najvise trebao da pustim djeci neki crtic preko youtube,mozda da ja pogledam neki video o autima ili spot i nista vise.
Stickove ti ne bih preporucio, em su mnogo slabiji od boxa, em ne mozes daljinski s njima koristit, nego neke zajebancije sa wifi misevima, tastaturama i aplikacijama preko mobitela. Ne znam za druge, al' meni tako nije cejf. A vjeruj mi na rijec, youtube je sranje, spram onog sto nudi Kodi.
Box mozes naruciti i iz EU skladista.
thekupus

#777 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by thekupus »

Zdravo raja,
Zelim kupiti 55 incni televizor, ne treba mi Ultra HD vec Full HD, 3D mi nije vazan jer imam osjecaj da je beskoristan i da ga ne bih nikad koristio.
Vazno mi je da brzo reaguje, da ima dobar refresh rate zbog sporta, da je lako prikopcati ga na laptop i slicno, da mogu gledati besplatne filmove i serije na netu

volio bih da ima pozadinsko osvjetljenje, pametni upravljac i solidnu garanciju

po onome sto sam procitao Android TV je ispred Smart TV-a po svemu, dakle to bih vjerovatno htio

Zelim najbolji i najmoderniji TV sa ovim karakteristikama, znam da ima starijih modela koji ispunjavaju uvjete ali nesto me vuce prema novima

Bio bih jako zahvalan ako bi ste mi preporucili neki ili nekoliko tv-ova koji ispunjavaju ove karakteristike :)

sorry ako ima odgovor na moje pitanje na proslim stranicama
osko

#778 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by osko »

SONY 55 w755/756 (razlika u boji okvira crni ili sivi) bi bio tvoj idealni izbor. Imaš 5 godina grancije ako kupiš do 31.01.2016.

Ja imam 50w807c i prezadovoljan. (razlika u odnosu na 755/756 je što moj ima 3d i satelitski tjuner, sve ostalo isto)

Brz interfejs-leti, gusarske apliakcije (kodi...) rade, slika fantasična, SD odličan (imao prije panasonic plazmu 42x10y i znam šta je SD signal), HD fenomenalan. Nema dodatnog upravljača, al zato mozeš skinut masu aplikacija na mob ili tablet koje rade fantastično.

Malo je skuplji od konkurencije, al ako pare nisu problem, i traziš kvalitet slike prije svega, ovo ti je odličan FULL HD TV.

Vozdra
ja71

#779 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ja71 »

mali_milojica wrote: ... iz Sony-ja da imaju vec razvijenu tehnologiju 16K,ali da se na nju nece ici jer ljudsko oko vise od 8K ne moze raspoznati razliku.

Ako imas dovoljno veliki ekran i ako se dovoljno priblizis ekranu uocices i razliku izmedju 32K i 16K.
Ako se jos vise priblizis ekranu vidjeces i razliku izmedju 64K i 32K.

ljudsko oko (u prosjeku) razlikuje oko jedne uglovne minute (1/60°).
izvor wikipedija: https://de.wikipedia.org/wiki/Aufl%C3%B ... m%C3%B6gen

ko se malo razumije u trigonometriju moze preracunati da je moguce razlikovati piksel velicine 1mm sa udaljenosti od oko 3,5m.

sasvim drugo je pitanje da li 8K ili 16K kome treba.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#780 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mali_milojica »

ja71 wrote:
mali_milojica wrote: ... iz Sony-ja da imaju vec razvijenu tehnologiju 16K,ali da se na nju nece ici jer ljudsko oko vise od 8K ne moze raspoznati razliku.

Ako imas dovoljno veliki ekran i ako se dovoljno priblizis ekranu uocices i razliku izmedju 32K i 16K.
Ako se jos vise priblizis ekranu vidjeces i razliku izmedju 64K i 32K.

ljudsko oko (u prosjeku) razlikuje oko jedne uglovne minute (1/60°).
izvor wikipedija: https://de.wikipedia.org/wiki/Aufl%C3%B ... m%C3%B6gen

ko se malo razumije u trigonometriju moze preracunati da je moguce razlikovati piksel velicine 1mm sa udaljenosti od oko 3,5m.

sasvim drugo je pitanje da li 8K ili 16K kome treba.
Imas dijagram na prethodnoj strani.
Da bi vidio benefit 4k tv od 50 incha morao bi gledati sa udaljenosti od 1m. Ko jos gleda tv na 1m udaljenosti :-)
Mislim i da preko 4k nema apsolutno nikakve potrebe.
Sta ce ti onda tv kojem ljudsko oko ne moze vidjeti razliku. :roll:
zomri

#781 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Tehnologije 8K i dalje su razvijane za budućnost televizije i televizora - a to su ekrani od 100+ incha, odnosno feeta što će vjerovatno biti nova mjera u toj eri. Spoji to i savitljive OLED ekrane tanje od kino platna i svi ćemo imati prava kina u svojim dnevnim sobama.

Ali, otom potom...
Last edited by zomri on 16/12/2015 12:44, edited 1 time in total.
zomri

#782 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

*dupli
ja71

#783 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ja71 »

zomri wrote:Tehnologije 8K i dalje su razvijane za budućnost televizije i televizora - a to su ekrani od 100+ incha, odnosno feeta što će vjerovatno biti nova mjera u toj eri. Spoji to i savitljive OLED ekrane tanje od kino platna i svi ćemo imati prava kina u svojim dnevnim sobama.
Ali, otom potom...
tu ce biti veci problem transport (kvalitetnog) signala
zomri

#784 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

ja71 wrote:
zomri wrote:Tehnologije 8K i dalje su razvijane za budućnost televizije i televizora - a to su ekrani od 100+ incha, odnosno feeta što će vjerovatno biti nova mjera u toj eri. Spoji to i savitljive OLED ekrane tanje od kino platna i svi ćemo imati prava kina u svojim dnevnim sobama.
Ali, otom potom...
tu ce biti veci problem transport (kvalitetnog) signala
6 godina je ciklus za novu tehnologiju u okvirima TV. ovo je tek prva godina ciklusa 4K televizije. Po toj računici 8K će se stidljivo ubacivati u mainstream tek tamo od 2020te. sasvim dovoljno vremena za razvoj tehnologije za prenos signala.

a i sada se uz pomoć HEVC encodinga može kompresovani signal 4K transportirati relativno jednostavno i putem postojećih kanala. problem je što su tek najnoviji televizori opremljeni dekoderima tako kompresovanog signala.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#785 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mali_milojica »

To ce kod nas super izgledati. U sobi od 20 kvadrata,kakve su vecinom kod nas,televizor dijagonale od 2.5m :-)
zomri

#786 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

mali_milojica wrote:To ce kod nas super izgledati. U sobi od 20 kvadrata,kakve su vecinom kod nas,televizor dijagonale od 2.5m :-)
ako je rezolucija 8k, što da ne.
druga stvar, kad se govori o toj novoj generaciji uređaja nisam siguran da je riječ televizor odgovarajuća.

https://www.youtube.com/watch?v=-uazGyw99e0
brazzo19

#787 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by brazzo19 »

Urolas televiziju ko novine i stavis u ormar :D
Dr.medicine

#788 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dr.medicine »

http://www.lg.com/hr/televizori/lg-49UF695V-ultra-hd-tv valjal cemu ovaj??
znam, jeste LG, al samsung bi bio tri milje garant :lol:
Dr.medicine

#789 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dr.medicine »

Plavo-bijeli wrote: Da li i na jednoj i na drugoj moze gledati yt, twitch, instalirati aplikacije ili ? Hvala :)
Evo ja odmah da ti odgovorim iz prve ruke, jer sam jučer u TechnoMagu uzeo televiziju. Ja sam razmatrao između Sonyeve (koja nije Android, tj taj model prvi koji ti razmatraš) i Panasonica koji je isto koštao, na kraju nisam ni jednu uzeo. Sonyevu nisam uzeo jer je garancija na nju bila samo 2 godine(to je premalo, a na Android Sony tvu imaš 5 godina garancije), a Panasanic mi se nešto nije svidio. Na kraju sam uzeo TV Sony KDL-50W755C i toplo je preporučujem! Na gotovinsko plaćanje ide popust 10%, te kad se uzme na 24 mjeseca isto ide popust 10%, na 12 nema popusta.
Razlika između Androida i "neAndroida" je ta što na Android Tvu imaš pristup PlayStoreu, pa sam skidao danas neke igre i radi normalno. Skinuo Twitch i gledao bez ikakvih problema u ekstra rezoluciji. Još ako imaš mobitel koji je na Androidu, kad gledaš ytb na mobitelu automatski imaš opciju da sve što ti bude na mobitelu bude i na tvu, pa ti još bude lakše onda šaltati na YTB.
ANDROID TV :thumbup:
PS jeste skuplja oko 200km, malo više, ali ako misliš na rate kupovati bude u 10ak km razlika, a svakako se isplati.[/quote]

jos uvijek zadovoljan???
ako sam skontao na ovih 1555 dobije se 10% ako uzmem na 24 rate?
zomri

#790 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Iza Horizonta wrote: koliko je para ovo čudo?
jesi to mušterija? :mrgreen:

nema još u slobodnoj prodaji.
mayab

#791 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mayab »

Iza Horizonta wrote:
zomri wrote:
mali_milojica wrote:To ce kod nas super izgledati. U sobi od 20 kvadrata,kakve su vecinom kod nas,televizor dijagonale od 2.5m :-)
ako je rezolucija 8k, što da ne.
druga stvar, kad se govori o toj novoj generaciji uređaja nisam siguran da je riječ televizor odgovarajuća.

https://www.youtube.com/watch?v=-uazGyw99e0
koliko je para ovo čudo?
Morel se na otom gledat federalna???!
:bih:
zomri

#792 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Iza Horizonta wrote:
zomri wrote:
Iza Horizonta wrote: koliko je para ovo čudo?
jesi to mušterija? :mrgreen:

nema još u slobodnoj prodaji.
samo me interesuje koliko je para a ovaj OLED u Tehno Shop će na ljeto biti ispod 2000KM https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... c930v-457/ sa 7000 spao je na 4000
Ne vjerujem da će do ljeta pasti toliko ali sve je moguće. Ipak je ovo prošlogodišnji model.
I ja isto čekam cijene za obične smrtnike kao i ove modele sa ravnim ekranom pa da pazarim to čudo tehnike. Nešto mi se ne uzimaju ovi zakrivljeni.
zomri

#793 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Iza Horizonta wrote: Cijene će sigurno biti pretjerane posebno ovih novih modela, i ovi stari modeli su preskupi možeš mercedes kupit za te pare.
to je normalno jer je nova tehnologija. a kad pogledaš šta nude naspram ostalih LCD/LED koji su čak i skuplji (ovi sa quantum dot tehnologijom, šatro), onda ispadne da je OLED prilično povoljan.

novi modeli OLEDa na američkom tržištu imaju niže cijene od starijih modela. recimo početna cijena 55'' flat OLEDa 4K je 3000$.
NediM17

#794 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by NediM17 »

Pozdrav ljudi... Odavno nisam pratio sta se desava na TV sceni. Vidim odavno su u modi smart tv-ovi, led pozadinsko osvjetljenje, 3d, a u zadnje vrijeme i oled tehnika, uhd i zakrivljeni ekrani prema unutra... Ko bi to ziv vise i upratio.

Vrijedi li uzeti UHD TV, moze li se izmedju UHD i Full HD uociti razlika na nekom tv-u od recimo 40-43 inca? Iskren da budem ja ne vidim nikakvu razliku ni izmedju HD i FullHD na TV-u od 42 inca, ali naravno ne treba spominjati da je izmedju 576i i 720p ili 1080p itekako uociljiva.

Takodjer, vrijedi li taj 3d icemu, kakav je dozivljaj? Je li kanal mora izvorno davati 3d sadrzaj ili postoji mogucnost neke konverzije iz 2d u 3d, i ako da valja li to icemu?

Ja sam jos uvijek na starom dobrom full hd LCD-u 42'' sa 50hz refresh rate-om, pa razmisljam da se malo abgrejdujem. :D

Sta mislite konkretno o ovom TV-u?

http://www.olx.ba/artikal/20017367/shar ... 3d-fullhd/

Je li mozda i best buy? Ganjam nesto velicine 42-43 inca. Ispod ne bih isao, a iznad mi ne moze stati.
thekupus

#795 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by thekupus »

osko wrote:SONY 55 w755/756 (razlika u boji okvira crni ili sivi) bi bio tvoj idealni izbor. Imaš 5 godina grancije ako kupiš do 31.01.2016.

Ja imam 50w807c i prezadovoljan. (razlika u odnosu na 755/756 je što moj ima 3d i satelitski tjuner, sve ostalo isto)

Brz interfejs-leti, gusarske apliakcije (kodi...) rade, slika fantasična, SD odličan (imao prije panasonic plazmu 42x10y i znam šta je SD signal), HD fenomenalan. Nema dodatnog upravljača, al zato mozeš skinut masu aplikacija na mob ili tablet koje rade fantastično.

Malo je skuplji od konkurencije, al ako pare nisu problem, i traziš kvalitet slike prije svega, ovo ti je odličan FULL HD TV.

Vozdra
hvala ti, poslusao sam tvoj savjet i obisao radnje u Sarajevu
nasao sam ovaj Sony za 1900 KM
Medjutim, istovremeno sam nasao i Philipsov model Pft 6550 za 2000 KM, pa bih htio cuti sta raja ovdje misli, koji od ova dva ima prednost sto se tice kvalitete, brzine, slike i slicno?
I Philips ima 5 godina garancije. Svidja mi se sto ima ambient light, ali malo je glomazniji i manje elegantan od Sony-a
Hvala
osko

#796 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by osko »

Philips je nekad bio u samom vrhu, što se TV-a tiče, danas kako ga kupiše kinezi, nažalost nije. Za taj model ne znam baš tačno, al znam da većina philips televizora ima spor interfejs, i vrlo često zna da blokira, pa ga moraš često šokirat čupajući napojni kabal iz struje.

Elem, koliko para toliko muzike... Ja se odlučio za sony, i zasad sam prezadovoljan. Meni je kvaliteta slike bitna.

Prošetaj malo i po drugim forumima (našim i stranim) i vidi šta druga raja misli, ipak je to 38 feslija druže :)

evo jedan link http://www.hdtvtest.co.uk/news/kdl55w80 ... 034145.htm

U svakom slučaju sam tu, za bilo kakav savjet.
zomri

#797 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Rule of thumb za tipove ekrana i brandove je

LED/LCD - Sony ili Samsung
Plazma - Panasonic/Pioneer
Oled - LG

Ima i modela drugih proizvođača koji valjaju, ali poštuju li se ova gore pravila smanjena je mogućnost zajeba.
osko

#798 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by osko »

U potpunosti se slažem s tobom!
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#799 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pitar sa Kariba »

osko wrote:Philips je nekad bio u samom vrhu, što se TV-a tiče, danas kako ga kupiše kinezi, nažalost nije. Za taj model ne znam baš tačno, al znam da većina philips televizora ima spor interfejs, i vrlo često zna da blokira, pa ga moraš često šokirat čupajući napojni kabal iz struje.

Elem, koliko para toliko muzike... Ja se odlučio za sony, i zasad sam prezadovoljan. Meni je kvaliteta slike bitna.

Prošetaj malo i po drugim forumima (našim i stranim) i vidi šta druga raja misli, ipak je to 38 feslija druže :)

evo jedan link http://www.hdtvtest.co.uk/news/kdl55w80 ... 034145.htm

U svakom slučaju sam tu, za bilo kakav savjet.
Kod mene je Philips doduše serije 7 (55PFK7179/12), ove probleme koji se spominju nikad nisam imao. Uz tv doslo: 4x 3D naocale, 2x naocale za igre (Igranje za dva igrača uz prikaz preko cijelog zaslona), RF daljinski sa qwerty tastaturom, Ambilight ( uzeti hub i sijalice Philips te uvezati sobnu rasvjetu sa ambilight-om, mogu misliti kako bi to zgledalo).Recimo, ja sam tek na Sony-u uvidio sta znaci spor interfejs. Gledao sam kod druga Sony neku Bravui Full DH, LED, ovo ono (ne znam klasu), znas sta je interfejs kod Philipsa za nju MASINA! Mis kod bravije kod nekih app radi kod nekih ne radi, web brows. qrc! Dok se vratis na pocetni meni zapitas se da li si pritisnuo dugme na daljinskom. E sad slika je bolja (ali je i manji ekran), Jbg. svakako ce ti tvoj koji kupiš biti najbolji. :D
s@mson

#800 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by s@mson »

Dr.medicine wrote:http://www.lg.com/hr/televizori/lg-49UF695V-ultra-hd-tv valjal cemu ovaj??
znam, jeste LG, al samsung bi bio tri milje garant :lol:
Imam isti...
milja i osamsto, sad mozda ima neka akcija pa i jeftinije bude jer ja kupujem kad mi nesto cefne, moram kupit i gotovo...
Malo je reci da sam prezadovoljan, pogotovo nakon nerviranja na androidu sonijevom, uzivancija...
Post Reply