Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
gringo1

#776 Re: Zivot bez religije

Post by gringo1 »

Traziti sebi imaginarnog robovlasnika u ime smisla, pored 7 milijardi brace-sestara na planeti...Neprocjenjivo...
Trositi svoje vrijeme na molitve dok ti komsija nema sta jesti...Neprocjenjivo...
Citav zivot se moliti za bolje i na kraju vidis sve grozote u ime tog kojem si se molio...Nepreocijenjivo...

ITD.ITD...

Smisao... :lol:
vatrogasac

#777 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

gringo1 wrote:Traziti sebi imaginarnog robovlasnika u ime smisla, pored 7 milijardi brace-sestara na planeti...Neprocjenjivo...
Trositi svoje vrijeme na molitve dok ti komsija nema sta jesti...Neprocjenjivo...
Citav zivot se moliti za bolje i na kraju vidis sve grozote u ime tog kojem si se molio...Nepreocijenjivo...

ITD.ITD...

Smisao... :lol:
Bog ljudima nije ni prodao Zemlju i njene resurse niti je izvršio ovu raspodjelu dobara. Znajući šta će ljudi uraditi naredio je zekat i ne samo zekat....

1) ''Nije pravi vjernik onaj koji zanoći sit, a njegov komšija gladan.''

2) ''Tako mi Allaha, nije vjernik, tako mi Allaha, nije vjemik, tako mi Allaha, nije vjernik!'' Neko upita: ''Ko to, Allahov Poslaniče?'' On reče: ''Onaj čiji komšija nije siguran od njegova zla!''

3) Poslanik, a.s., je rekao: ''Kada komšija od tebe zatraži pomoć – pomozi mu!; kada se razboli – posjeti ga!; kada ga zadesi blagodat – čestitaj mu!; kada ga zadesi nesreća – saosjećaj sa njim!; kada umre – dođi mu na dženazu!; nemoj graditi kuću visoko, kako bi mu pravio zaklon, osim ako ti on dozvoli; nemoj ga uznemiravati mirisom iz svoga lonca, osim da i njemu uspeš od toga!; ako kupiš voća – udijeli mu od toga, a ako to nisi u mogućnosti onda unesi u kuću a da on ne vidi; i neka tvoje dijete s tim u ruci ne izlazi u dvorište, da komšijsko dijete ne bi poželjelo isto.''

ITD.ITD...

Ali tako je kada čovjek misli da zna bolje od Boga pa počne uređivati svijet po svom 'smislu'.
odr0n

#778 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

(Sve)Inteligentni dizajner ne postoji jer njegovi dizajni bi trebali da budu bez greške, dok je grešaka tonu, evo samo da pomenemo primjere lanca ishrane i zakona jačeg u prirodi, koji zbog svoje brutalnosti i besmisla obaraju ikakvu mogućnost postojanost inteligentnog stvaraoca, počev od svih koncepata bogova, vanzemaljaca i bilo kakve više sile.
vatrogasac

#779 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:(Sve)Inteligentni dizajner ne postoji jer njegovi dizajni bi trebali da budu bez greške, dok je grešaka tonu, evo samo da pomenemo primjere lanca ishrane i zakona jačeg u prirodi, koji zbog svoje brutalnosti i besmisla obaraju ikakvu mogućnost postojanost inteligentnog stvaraoca, počev od svih koncepata bogova, vanzemaljaca i bilo kakve više sile.
Rečeno nam je da Zemlja nije džennet, a mi smo stvoreni od zemlje i nismo meleki. To što bi ti da jeste treba tek da bude nakon nekoliko decenija provedenih ovdje, ali imamo obavezu u Uputi da sebi ovaj život uredimo što ljepše. Dubljim promišljanjem se shvati da je u kauzalnom odnosu to dvoje.
Last edited by vatrogasac on 11/04/2013 23:38, edited 1 time in total.
belfy

#780 Re: Zivot bez religije

Post by belfy »

smisao zivota je sam zivot. svako onaj ko je bio u prilici da ga izgubi zna da je zrtvovao sve samo da bi ga zadrzao. onaj ko bi ga gubio svjesno je to radio da bi drugi imali zivot kakav je on zelio i njima zelio isto.
cak i sa vjerske strane gledano: u zivotu se boris da bi poslije imao bolji "zivot". dakle zivot je borba za zivot. jedna tautologija i to je to. nista vise i nista manje.
odr0n

#781 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:(Sve)Inteligentni dizajner ne postoji jer njegovi dizajni bi trebali da budu bez greške, dok je grešaka tonu, evo samo da pomenemo primjere lanca ishrane i zakona jačeg u prirodi, koji zbog svoje brutalnosti i besmisla obaraju ikakvu mogućnost postojanost inteligentnog stvaraoca, počev od svih koncepata bogova, vanzemaljaca i bilo kakve više sile.
Rečeno nam je da Zemlja nije džennet, a mi smo stvoreni od zemlje. To što bi ti da jeste treba tek da bude nakon nekoliko decenija provedenih ovdje, ali imamo obavezu u Uputi da sebi ovaj život uredimo što ljepše. Dubljim promišljanjem se shvati da je u kauzalnom odnosu to dvoje.
Ponavljam jer ne shvataš, (sve)inteligentni dizajner bi trebao da sve što stvara, stvara shodno svojoj mogućnosti tj. produkte bez ikakve greške, nedostataka i iracionalnosti čime bi dokazao epitet (sve)inteligentnog stvaraoca, međutim to nije slučaj jer je grešaka, nedostataka, neiskorištenog prostora itd. enormno.
vatrogasac

#782 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Rečeno nam je da Zemlja nije džennet, a mi smo stvoreni od zemlje. To što bi ti da jeste treba tek da bude nakon nekoliko decenija provedenih ovdje, ali imamo obavezu u Uputi da sebi ovaj život uredimo što ljepše. Dubljim promišljanjem se shvati da je u kauzalnom odnosu to dvoje.
Ponavljam je ne shvataš, (sve)inteligentni dizajner bi trebao da sve što stvara, stvara shodno svojoj mogućnosti tj. produkte bez ikakve greške, nedostataka i iracionalnosti, međutim to nije slučaj jer je grešaka, nedostataka, neiskorištenog prostora enormno.
A šta bi ti? Da te stvorio melekom? Onda bi bio zadovoljan?
odr0n

#783 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Ponavljam je ne shvataš, (sve)inteligentni dizajner bi trebao da sve što stvara, stvara shodno svojoj mogućnosti tj. produkte bez ikakve greške, nedostataka i iracionalnosti, međutim to nije slučaj jer je grešaka, nedostataka, neiskorištenog prostora enormno.
A šta bi ti? Da te stvorio melekom? Onda bi bio zadovoljan?
Pa anđeo je sam po sebi logička besmislica, poenta je da perfekcija i perfektno ne postoji nit može postojati, samim tim ne može ni (sve)inteligenti tvorac.
vatrogasac

#784 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote: Pa anđeo je sam po sebi logička besmislica, poenta je da perfekcija i perfektno ne postoji nit može postojati, samim tim ne može ni (sve)inteligenti tvorac.
Tražiš od Svemogućeg perfekciju i kada se taj oblik stvaranja spomene u smislu kakav ti priželjkuješ...opet ne valja. Zato si što jesi, ali ne brini...nećeš vječno ovdje ostati tako faličan. :wink:
odr0n

#785 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Pa anđeo je sam po sebi logička besmislica, poenta je da perfekcija i perfektno ne postoji nit može postojati, samim tim ne može ni (sve)inteligenti tvorac.
Tražiš od Svemogućeg perfekciju i kada se taj oblik stvaranja spomene u smislu kakav ti priželjkuješ...opet ne valja. Zato si što jesi, ali ne brini...nećeš vječno ovdje ostati tako faličan. :wink:
Nije potrebno išta tražiti, stvar je već gotova jer nije pokazao sa ovim trenutno što postoji i što je stvorio tj. nije stvorio.
vatrogasac

#786 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Nije potrebno išta tražiti, stvar je već gotova jer nije pokazao sa ovim trenutno što postoji i što je stvorio tj. nije stvorio.
Sigurno nije bez razloga i svrhe. Nisi znao čitati ni pisati ni praviti nebodere i avione ni liječiti upalu pluća i svašta nešto još...a sada znaš.
gringo1

#787 Re: Zivot bez religije

Post by gringo1 »

vatrogasac wrote:
Rečeno nam je da Zemlja nije džennet, a mi smo stvoreni od zemlje i nismo meleki. To što bi ti da jeste treba tek da bude nakon nekoliko decenija provedenih ovdje, ali imamo obavezu u Uputi da sebi ovaj život uredimo što ljepše. Dubljim promišljanjem se shvati da je u kauzalnom odnosu to dvoje.
Imali smo na djelu religiju 2000 godina i sta smo dobili????
Otkud odjednom 1.5 milijardi ateista u ovu cifru ubrajam i odredjeni dio agnostika...
Ko to bjezi od vruce pogace?????

Nema te obaveze koju evolucija nije objasnila...Tacnije prirodna selekcija...

Kako to da ja svojim htjenjem koje smatram eto datim od boga odredjujem broj stanovnika Pakla ili raja...?

Mislim stvarno taj koncept stvaranja nema smisla ama bas nikakvog....
odr0n

#788 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Sigurno nije bez razloga i svrhe. Nisi znao čitati ni pisati ni praviti nebodere i avione ni liječiti upalu pluća i svašta nešto još...a sada znaš.
Ni to se uopšte ne može odnositi na sve nedostatke koje postoje, nijedan propust se nije smio desiti.
vatrogasac

#789 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

gringo1 wrote: Imali smo na djelu religiju 2000 godina i sta smo dobili????
Otkud odjednom 1.5 milijardi ateista u ovu cifru ubrajam i odredjeni dio agnostika...

Kako to da ja svojim htjenjem koje smatram eto datim od boga odredjujem broj stanovnika Pakla ili raja...?

Mnogo duže od 2000 godina. Uvijek je bilo ljudi koji su bili kontra Boga pa su ganjali i Musa a.s. da ga ubiju pa Jusufa a.s. pa Ibrahima a.s. pa Isa a.s. pa Muhammeda a.s. zbog čega i kaže Bog Muhammedu a.s. u Kur'anu:"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? "

Ima ljudi koji misle da je bijeli hljeb bolji od žute pogače i ostavljeno im je pravo da misle da je tako.
odr0n wrote:
Ni to se uopšte ne može odnositi na sve nedostatke koje postoje, nijedan propust se nije smio desiti.
Tako je i Musa a.s. mislio da Hidr čini grešeke pa se poslije uvjerio da je bio u krivu. Ne postoji nigdje ni u jednoj Objavi da ti Bog obećava Raj na Zemlji nego te upozorava na razna iskušenja kroz koja ćeš proći. Tamo gdje nije bilo hladnoće ima ih pa još žive u šatorima i kolibicama, a tamo gdje je hladnoća bila problem ljudi su već skontali i solarne panele.
bosanka hercegovic

#790 Re: Zivot bez religije

Post by bosanka hercegovic »

gringo1 wrote: ..

Trošiti svoje vrijeme mudrologizirajući po forumu dok ti komšija nema šta jesti....Neprocjenjivo... :x
gringo1

#791 Re: Zivot bez religije

Post by gringo1 »

vatrogasac wrote:
gringo1 wrote: Imali smo na djelu religiju 2000 godina i sta smo dobili????

Mnogo duže od 2000 godina. Uvijek je bilo ljudi koji su bili kontra Boga pa su ganjali i Musa a.s. da ga ubiju pa Jusufa a.s. pa Ibrahima a.s. pa Isa a.s. pa Muhammeda a.s. zbog čega i kaže Bog Muhammedu a.s. u Kur'anu:"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? "

Ima ljudi koji misle da je bijeli hljeb bolji od žute pogače i ostavljeno im je pravo da misle da je tako.
Kako neko moze biti portiv neceg cega nema(boga)? :lol:
Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
Al-Isra';
16; Kad hoćemo jedan grad uništiti, onima koji su u njemu na raskoš navikli prepustimo da se razvratu odaju i da tako zasluže kaznu, pa ga onda do temelja razrušimo.
Ne nagoni....
:lol: :run:
gringo1

#792 Re: Zivot bez religije

Post by gringo1 »

bosanka hercegovic wrote:

Trošiti svoje vrijeme mudrologizirajući po forumu dok ti komšija nema šta jesti....Neprocjenjivo... :x
A da procitas sa razumjevanjem...?
Kome se to onda molis ako ti je komsija gladan...Razumio????
odr0n

#793 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Tako je i Musa a.s. mislio da Hidr čini grešeke pa se poslije uvjerio da je bio u krivu. Ne postoji nigdje ni u jednoj Objavi da ti Bog obećava Raj na Zemlji nego te upozorava na razna iskušenja kroz koja ćeš proći. Tamo gdje nije bilo hladnoće ima ih pa još žive u šatorima i kolibicama, a tamo gdje je hladnoća bila problem ljudi su već skontali i solarne panele.
Dal trebam crtat jer opet ne shvataš na šta mislim, pogledaj klip dole i sve pogrešne dizajne bilo to u prirodi ili univerzumu, a sveinteligentni dizajner ne bi smio praviti neinteligentne produkte ako je sveinteligentan, nijedna greška nebi trebala postojati, čime je mogućnost postojanja dizajnera oborena.

bosanka hercegovic

#794 Re: Zivot bez religije

gringo1 wrote:
bosanka hercegovic wrote:

A da procitas sa razumjevanjem...?
Kome se to onda molis ako ti je komsija gladan...Razumio????
Mislim da ti je ovo poredjenje fula. Ti mislis da je obracanje Stvoritelju besmisleno i bez ikakavog efekta....
To govoris jer nisi kusao plodove vjere.....
vatrogasac

#795 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

gringo1 wrote: Kako neko moze biti portiv neceg cega nema(boga)? :lol:
Što onda ovdje pokušavaš voditi ozbiljnu raspravu? Idi na teme o SF. Za tebe je svejedno, ali za mene nije.

odr0n wrote: Dal trebam crtat jer opet ne shvataš na šta mislim, pogledaj klip dole i sve pogrešne dizajne bilo to u prirodi ili univerzumu, a sveinteligentni dizajner ne bi smio praviti neinteligentne produkte ako je sveinteligentan, nijedna greška nebi trebala postojati, čime je mogućnost postojanja dizajnera oborena.
Bio bi u pravu da je život samo ovo na Zemlji, ali na Zemlji smo određeni broj godina i to je samo jedna od faza življenja i priprema za ono glavno kada će biti kompenzirano i onima što su bili za nešto uskraćeni ovdje.

"Vjernika neće zadestiti ni jedno iskušenje, pa čak ni ubod trna, a da mu za to Allah neće oprostiti neke od njegovih grijeha." (Buhari 10/103; Muslim 16/129)

"Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive" (El-Bekara, 155)

"Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti" (El-Enbija, 35)
odr0n

#796 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Dal trebam crtat jer opet ne shvataš na šta mislim, pogledaj klip dole i sve pogrešne dizajne bilo to u prirodi ili univerzumu, a sveinteligentni dizajner ne bi smio praviti neinteligentne produkte ako je sveinteligentan, nijedna greška nebi trebala postojati, čime je mogućnost postojanja dizajnera oborena.
Bio bi u pravu da je život samo ovo na Zemlji, ali na Zemlji smo određeni broj godina i to je samo jedna od faza življenja i priprema za ono glavno kada će biti kompenzirano i onima što su bili za nešto uskraćeni ovdje.

"Vjernika neće zadestiti ni jedno iskušenje, pa čak ni ubod trna, a da mu za to Allah neće oprostiti neke od njegovih grijeha." (Buhari 10/103; Muslim 16/129)

"Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive" (El-Bekara, 155)

"Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti" (El-Enbija, 35)
Haha opet se ponavljaš i ja bi opet morao napisati odgovor da sveinteligentni dizajn mora obuhvatiti sve, bio to ovaj ili onaj život, ne smije nigdje biti grešaka i nedostataka, nit se možeš vaditi onim životom naspram ovoga, čak je i to nemoguće jer je onaj život kako je opisan totalno besmislen (vječni užici i patnja). Dobro si napredovao kada si se složio parcijalno za ovaj život, ali nakon ovog objašnjenja koje zahtjeva inteligentnost svega što je stvoreno, trebao bi se složiti sa čitavom stavkom koja obara mogućnost postojanja sveinteligentnog dizajnera. :)
gringo1

#797 Re: Zivot bez religije

Post by gringo1 »

vatrogasac wrote:
gringo1 wrote: Kako neko moze biti portiv neceg cega nema(boga)? :lol:
Što onda ovdje pokušavaš voditi ozbiljnu raspravu? Idi na teme o SF. Za tebe je svejedno, ali za mene nije.
Svaka rasprava o bogu je rasprava o necijim mislima...Zar to nije bas za SF-a????
Mislim ta mogucnost citanja necijih misli..... :skoljka:

Sve dok vjernici empirijski ne dokazu postojanje boga, rasprava na temu istog se neminovno mora svesti na spradnje sa onim koji svojim mislima pokusavaju dokazati opstojnost boga.... :dance:
chupacabra

#798 Re: Zivot bez religije

Post by chupacabra »

Zamisli sad rasprave kod riba u akvarijumu koje ustvari zive u dvodimenzionalnom svijetu o postojanju trece dimenzije (gore van vode) gdje zive bica koja se zovi ljudi. Kaze jedna drugoj: "Ljudi ne postoje jer ti to ne mozes empirijski dokazati." Prenesi analogiju na ljude koji zive u trodimenzionalnom svijetu i traze empirijske dokaze o postojanju Boga, a vid im je ogranicen na sicusni dio elektromagnetnog spektra, sluh im ogranicen na vazdusne talase do 20 khz, itd itd. Kako tako jednom ogranicenom bicu koje zivi u slikama formiranim u mozgu putem senzora (ociju) u uskom dijelu em spektra, objasniti da svijet u kojem on zivi ne moze dokuciti nesto kao koncept Boga ili inteligentnog stvaranja, jer jednostavno nema kapacitet za to. Cisto zbog svog fizickog ogranicenja a ne zato sto ne zeli. Ako smo nastali inteligentnim stvaranjem, zasto bi se uopste to bice spustalo na nas nivo da nam to objasnjava i dokazije. Da li ti mravu objasanjavas teoriju relativiteta, ili ga jednostavno ignorises kad ga vidis, ili u najgorem slucaju cak zgazis. I mi u svojoj toj aroganciji ogranicenog 3D bica trazimo empirijske dokaze za tako nesto. Trazimo empirijske dokaze, a uzimamo zdravo za gotovo teoriju evolucije koja je cista naucna fantastika. Ali to je tema za sebe.
bosanka hercegovic

#799 Re: Zivot bez religije

chupacabra wrote:Zamisli sad rasprave kod riba u akvarijumu koje ustvari zive u dvodimenzionalnom svijetu o postojanju trece dimenzije (gore van vode) gdje zive bica koja se zovi ljudi. Kaze jedna drugoj: "Ljudi ne postoje jer ti to ne mozes empirijski dokazati." Prenesi analogiju na ljude koji zive u trodimenzionalnom svijetu i traze empirijske dokaze o postojanju Boga, a vid im je ogranicen na sicusni dio elektromagnetnog spektra, sluh im ogranicen na vazdusne talase do 20 khz, itd itd. Kako tako jednom ogranicenom bicu koje zivi u slikama formiranim u mozgu putem senzora (ociju) u uskom dijelu em spektra, objasniti da svijet u kojem on zivi ne moze dokuciti nesto kao koncept Boga ili inteligentnog stvaranja, jer jednostavno nema kapacitet za to. Cisto zbog svog fizickog ogranicenja a ne zato sto ne zeli. Ako smo nastali inteligentnim stvaranjem, zasto bi se uopste to bice spustalo na nas nivo da nam to objasnjava i dokazije. Da li ti mravu objasanjavas teoriju relativiteta, ili ga jednostavno ignorises kad ga vidis, ili u najgorem slucaju cak zgazis. I mi u svojoj toj aroganciji ogranicenog 3D bica trazimo empirijske dokaze za tako nesto. Trazimo empirijske dokaze, a uzimamo zdravo za gotovo teoriju evolucije koja je cista naucna fantastika. Ali to je tema za sebe.
......u matrijalnom svijetu sve se bespogovorno pokorava volji
Stvoriteljevoj.....ja ne mogu uticati na rad svoga srca svojih celija....to su zasebni svjetovi koji su u potpunosoj vlasti Stvoritelja....... U duhovnom svijetu koji je takodje produkt stvaranja jedino je covjeku
Tj njegovom duhovnom dijelu data mogucnost da bira da li ce da se povinuje Stvoriteljevim zakonima objavljenim putem Objave ili ce svoju dusu ostaviti da gori u dzehenemu esencijalnih pitanja na koja ne moze dati odgovor jer kao sto je u naprijed citiranom postu opisano dato mu je samo malo znanja...
....mi sebi u zivotu mozemo da priustimo razlicita emocionalna zadovoljstva ali uvijek cemo osjecati prazninu......jedino konekcija i obracanje Stvoritelju daje nam dobuhvatnu ispunjenost, sigurnost, mir..
...dzennet u dusi.....i svaku noc kada podjem na pocinak i kada mi Stvoritelj privremno oduzme dusu, krenem potpuno spokojna jer znam da sam u Vlasti i milosti Onoga Koga ne obzima drijemez niti san.....za to mi ne trbaju nikakvi empirijski dokazi....dzenet u dusi brise sva pitanja i odgovore.
vatrogasac

#800 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote: Haha opet se ponavljaš i ja bi opet morao napisati odgovor da sveinteligentni dizajn mora obuhvatiti sve, bio to ovaj ili onaj život, ne smije nigdje biti grešaka i nedostataka, nit se možeš vaditi onim životom naspram ovoga, čak je i to nemoguće jer je onaj život kako je opisan totalno besmislen (vječni užici i patnja). Dobro si napredovao kada si se složio parcijalno za ovaj život, ali nakon ovog objašnjenja koje zahtjeva inteligentnost svega što je stvoreno, trebao bi se složiti sa čitavom stavkom koja obara mogućnost postojanja sveinteligentnog dizajnera. :)
Kada neko neće da prihvati nekoliko objašnjenja, ostaje da mu se ponavlja kroz različite primjere u nadi da će jedan bar 'ubosti'. :wink: Ne dijelim ja život na ovaj i onaj nego razlažem na faze od Ezela do Ahireta. Sve faze nemaji isti kvalitet. Zašto smo još od Adema i Have na Zemlji i kakav bi mogao biti smisao privremenog boravka ovdje? Većina djece nerado ide u školu, ali ih tjeramo. Zašto? Da se nisi malo zaletio kada si pomislio da Bog nije pametniji od tebe? Sve vrijeme Ga pokušavaš zadržati na svom IQ i onda psihoanalizirati, a znamo da ne može biti tako. :wink:

Živjeli otac i sin koji su bili vrlo siromašni, imali samo jednog konja sa kojim je sin zarađivao da bi se prehranili. Jednog dana pobjegne konj, a komšije počnu komentarisati: " Nesreća, stvarno nesreća!" Stari otac je prokomentarisao sa samo : "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz tri dana vrati se konj sa krdom divljih konja i pravo u starčevu avliju. Opet eto komšija sa komentarom: "Ovo je stvarno sreća!" Starac opet po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!"
Sutradan sin odmah uzjaše jednog konja da ga pripitomi, konj ga zbaci i sin slomi nogu. Eto opet komšija sa :" Nesreća, stvarno nesreća!" , a starac opet: "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz nekoliko dana zarati se i krenu mobilizacija koja zaobiđe povrijeđenog starčevog sina, a komšije eto ih sa :" E, ovo je stvarno tvoja sreća!". Starac i dalje po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!".....

gringo1 wrote:
Sve dok vjernici empirijski ne dokazu postojanje boga, rasprava na temu istog se neminovno mora svesti na spradnje sa onim koji svojim mislima pokusavaju dokazati opstojnost boga.... :dance:
Gdje su tvoji dokazi da nije? Koliko se da vidjeti to je samo tvoja misao i vjera da nije. Ne nudiš mi ništa više od toga i još tvrdiš da se treba sprdati s tim. Zar se i Iblis koji je razgovarao sa Bogom nije uzoholio pa postao šejtan? :mrgreen:
Post Reply