Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
-
ponos
#776 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo im spiska ranjenih za samo četiri dana borbi, ja mislim da ni u cijelim lipanjskim zorama 92 god. ovoliko nisu imali, dakle sad su svitale neke nove svibanjske i lipanjske zore 93 god.
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... .g/298.pdf
-
Cloud-Xz
#777 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Kuro,dobro se ti držiš s ovim cjepidlakama na forumu
btw,Liska jel ti bilo poznato koliki je broj bio pripadnika HV-a kad je bila akcija kočine-vinarija,šta mislis jel istina da je ono greška bila kad je VBR pokosio ,ja nešto sumljam, tvoje mišljenje?!Tu se spominje ,upad ABIH u sustav veze davanje pogrešnih kordinata itd...
Last edited by Cloud-Xz on 25/05/2012 20:06, edited 1 time in total.
-
ponos
#778 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Nisu to vidili samo moji roditelji i sestra, to je vidilo na hiljade drugih nedužnih civila, žena i djece, na vašu nesreću sad imaju sredstva informisanja, imaju strane tv ekipe,živimo u moderno doba, ništa se ne može sakriti, i niste mogli praviti kao 41 god.nove Jasenovce i Stare Gradiške gdje je masa nedužnih ljudi stradala.Kuro-sawa wrote:Evo ga opet... serija "ko drukcije kaze taj klevece i laze", pa serija "dobili ste svoje, mi smo nepobjedivi...."ponos wrote: Ti si očito još prehlađen, te laži i ta prekrajanja dešavanja vam nikada više neće proći, hoćeš reči da je na hiljade traka crven-bijel-plav koje su nosili vaši bojovnici napravljeno stihijski i spontano i da nije bilo sve organizovano?
Pošli su bojovnici čistiti i Šantićevu i Bulevar, zaletili se ko pile u govna, ali tu nije bilo samo golorukih civila, tu su umjesto zlata i para dobili dosta olova ...![]()
A sta da ti kazem kad ces ti opet diplit po svom? Amerikanci uopce ne idu dalje u ovakve razgovore, oni to zovu "my word against yours" i nastave pricati o necem trecem.
TRAKE:
ma ko zna sta su ljudi vidili i na kome? Kasnije se svakom ucini da je bas tako kako mu ovaj sto ga ispitiva sugerira. Da nisam svojim ocima vidio kako ulaze jedan po jedan i govore "ma on je, ko bi drugi mogo bit, svojim ocima ga vidio" mozda bih prihvatio. Ne kazem da ljudi lazu, nego jednostavno im se od pomijesa i jad i tuga i osveta i svega pomalo i nastanu svakakve price.
-
Kuro-sawa
#779 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ma nadodjem ja pa puknem. Pa me onda opet pusti, pa onda puknem i tako u krug...Cloud-Xz wrote:Kuro,dobro se ti držiš s ovim cjepidlakama na forumu![]()
-
Kuro-sawa
#780 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote: Nisu to vidili samo moji roditelji i sestra, to je vidilo na hiljade drugih nedužnih civila, žena i djece, na vašu nesreću sad imaju sredstva informisanja, imaju strane tv ekipe,živimo u moderno doba, ništa se ne može sakriti, i niste mogli praviti kao 41 god.nove Jasenovce i Stare Gradiške gdje je masa nedužnih ljudi stradala.
BWUAHAHAHA! Samo sam ceko kad ce u temi o Hercegovini doc prica o Jasenovcu... Opet se vracamo na pricu o srpskom politickom marketing u i koliko su ga Bosnjaci usvojili. Eto vidis da je istina?
Evo ti malo mrvica za razmisljanje o Jasenovcu. U Srebrenici je pobijeno 7.000 Bosnjaka. Kao posljedica toga Bosnjaci su nestali iz grada i opcine.
A sad zamisli, u Jasenovcu su ubijeni deseci tisuca (neki kazu stotine tisuca pa cak i milijun(i)) Srba, a u isto vrijeme ne mogu nabrojati niti jedno jedino selo da su iz njega nestali Srbi.
Kako to, hebemu miša?
Da ne spominjem da nikad nisu pronadjene kosti.
Last edited by Kuro-sawa on 25/05/2012 20:10, edited 1 time in total.
-
ponos
#781 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Pa najžešći koljači u Jasenovcu su bile ustaše, hercegovački hrvati, ta nisu normalni ljudi zagrebčani išli po logorima da krvave ruke ...Kuro-sawa wrote:ponos wrote: Nisu to vidili samo moji roditelji i sestra, to je vidilo na hiljade drugih nedužnih civila, žena i djece, na vašu nesreću sad imaju sredstva informisanja, imaju strane tv ekipe,živimo u moderno doba, ništa se ne može sakriti, i niste mogli praviti kao 41 god.nove Jasenovce i Stare Gradiške gdje je masa nedužnih ljudi stradala.
BWUAHAHAHA! Samo sam ceko kad ce u temi o Hercegovini doc prica o Jasenovcu...
Evo ti malo mrvica za razmisljanje o Jasenovcu. U Srebrenici je pobijeno 7.000 Bosnjaka. Kao posljedica toga Bosnjaci su nestali iz grada i opcine.
A sad zamisli, u Jasenovcu su ubijeni deseci tisuca (neki kazu stotine tisuca pa cak i milijun(i)) Srba, a u isto vrijeme ne mogu nabrojati niti jedno jedino selo da su iz njega nestali Srbi.
Kako to, hebemu miša?
Da ne spominjem da nikad nisu pronadjene kosti.
-
Kuro-sawa
#782 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote: Pa najžešći koljači u Jasenovcu su bile ustaše, hercegovački hrvati, ta nisu normalni ljudi zagrebčani išli po logorima da krvave ruke ...
Ja se dam kladit da ne znas ni jednog tog "koljaca" nego da pricas napamet.
Srpski politicki marketing. Potpuno ste ga usvojili i preuzeli.
-
ponos
#783 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Dajte bojovnici malo komentara na ovu vašu papirologiju, nešto mi šutite o ovome, evo da je neko drugi ovo sve dokumentovao rekli bi da su laži i propaganda, a ono sve vaši dokumenti i svi šutite, evo vam još jednom sve na jednom mjestu:
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 7/8127.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... .g/309.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/71.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/37.pdf
-
Kuro-sawa
#784 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote:Evo im spiska ranjenih za samo četiri dana borbi, ja mislim da ni u cijelim lipanjskim zorama 92 god. ovoliko nisu imali, dakle sad su svitale neke nove svibanjske i lipanjske zore 93 god.
Taj se spisak naglo povecao kad je pukla prica da ce se dobit penzije za ranjavanje.
-
Kuro-sawa
#785 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote:Dajte bojovnici malo komentara na ovu vašu papirologiju, nešto mi šutite o ovome, evo da je neko drugi ovo sve dokumentovao rekli bi da su laži i propaganda, a ono sve vaši dokumenti i svi šutite, evo vam još jednom sve na jednom mjestu:
Nesto ti ne valjaju linkovi?
A sta pise, ne da mi se sad citat, daj ispricaj?
-
ponos
#786 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Srbin što misli to i kaže, vi ste mnogo opasnija i lukavija sorta ...Kuro-sawa wrote:ponos wrote: Pa najžešći koljači u Jasenovcu su bile ustaše, hercegovački hrvati, ta nisu normalni ljudi zagrebčani išli po logorima da krvave ruke ...
Ja se dam kladit da ne znas ni jednog tog "koljaca" nego da pricas napamet.
Srpski politicki marketing. Potpuno ste ga usvojili i preuzeli.
-
Kuro-sawa
#787 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
E hedriga sad...ponos wrote:
Srbin što misli to i kaže, vi ste mnogo opasnija i lukavija sorta ...
-
juzna_strana
#788 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Hvala ti na odgovoru.Kuro-sawa wrote:Sa nase strane u Santicevu su ti uglavnom isli lokalni momci, znaci oni koji su zivili tamo i u blizini.juzna_strana wrote:Molio bih forumase koji su bili u Santicevoj da malo opisu sta se tamo desavalo..
Bio sam dole u aprilu 96-e i dan danas ne mogu da skontam kako je iko tamo ostao ziv..
Pogotovo uz hronicni nedostatak oruzja i municije kod pripadnika Armije BiH..
Slicnu destrukciju sam vidio jos samo u Otes-u i na Dobrinji u Sarajevu.
Hvala unaprijed.
Kazu da su u Vukovaru jedni bili sa jedne strane ceste a drugi sa druge, kazu da su u Sarajevu svaki imali svoje rovove a kazu da je Santiceva u cijelom ratu u pokojnoj Jugi bila najgora bojisnica jer su bili tako blizu da su jedni druge culi kad kaslju.
Gadno je tada izgledalo bas.. Tu je to negdje,slicno dijelu Dobrinje uz aerodrom,cca 15 metara..
@ponos
druze kakve su tvoje informacije u vezi Santiceve,koliko je ljudi otprilike bilo tu na liniji ?
-
Cloud-Xz
#789 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Taj se nije još izjasnio ni jel bio u ratu a ne da zna koliko je ljudi bilo u šantićevoj,sve su šanse da je tad bio na moru negdje...ko većina,kad smo kod šantićeve sjećam se kad su vojnici abih preplivali neretvu kod mašinske škole tj gdje je sad tzv nova zgrada milka kod carinskog mosta točnije ,a vamo ih naši dočekali kod Liftare zgrade, najgore je u tome izginuli su momci ,koliko sam vidio 22-24 godine al eto...
-
juzna_strana
#790 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Rat je to,nikad se ne zna ko je sljedeci. Zali boze izgubljenih zivota.
Sluzio sam vojsku u Livcu i pomalo razgovarao s oficirima,svega je bilo.
Iznenadio sam kad sam vidio da je Mostar bio zestoko razoren i 1992-e od strane Jna,bio je neki snimak na netu.
A iskreno zacudila me tolika upotreba artiljerije od strane Hvo.. Mislim na civilne ciljeve.
Iznenadio sam kad sam vidio da je Mostar bio zestoko razoren i 1992-e od strane Jna,bio je neki snimak na netu.
A iskreno zacudila me tolika upotreba artiljerije od strane Hvo.. Mislim na civilne ciljeve.
-
Cloud-Xz
#791 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Problem je u tome što se vojska i skrivala u civilnim objektima (zgrade) ako si bio u Mostaru a vjerujem da jesi šantićeva bulevar, 50- cca, metara je bila granica razgraničenja,..mostar je ko hirošima izgledao poslije rata,artiljerije je bilo sa obje strane.
-
ponos
#792 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Cijelu agresiju hrvatskih snaga na naš BIH Mostar sam proveo na liniji od Bulevara do Šantićeve, doduše nešto manje u Šantićevoj, ali bio sam,pogotovo na početku sukoba u maju, tada je bojovnika dosta zaglavilo, smijenjivali smo se po upadanju u zgrade čas mi čas oni, tako da se prva dva- tri dana nije znalo ko drži koju zgradu, a šta reći najmanja udaljenost između dviju zaraćenih strana ja mislim u istoriji ratovanja, oni su imali zatvor u svojim rukama, to je recimo bila dominantna zgrada u toj ulici u koju je bilo nemoguće upasti, što se tiče ljudstva bilo ga je dovoljno, svaki objekat koji smo držali od kina partizan pa sve do cotine zgrade i vrtića je imao po desetak ljudi, tako da nije bilo bojazni da ovi agresori mogu nešto uraditi, uglavnom su radili snajperi, oni su bacali pijane ustaše jer su ih imali u izobilju, ovo što ti ovaj priča da su neki pošli da preplivaju Neretvu i da su ih pobili to su čiste laži i izmišljotine, uostalom cijeli rat su lagali pa što ne bi i sada ...juzna_strana wrote:Hvala ti na odgovoru.Kuro-sawa wrote:Sa nase strane u Santicevu su ti uglavnom isli lokalni momci, znaci oni koji su zivili tamo i u blizini.juzna_strana wrote:Molio bih forumase koji su bili u Santicevoj da malo opisu sta se tamo desavalo..
Bio sam dole u aprilu 96-e i dan danas ne mogu da skontam kako je iko tamo ostao ziv..
Pogotovo uz hronicni nedostatak oruzja i municije kod pripadnika Armije BiH..
Slicnu destrukciju sam vidio jos samo u Otes-u i na Dobrinji u Sarajevu.
Hvala unaprijed.
Kazu da su u Vukovaru jedni bili sa jedne strane ceste a drugi sa druge, kazu da su u Sarajevu svaki imali svoje rovove a kazu da je Santiceva u cijelom ratu u pokojnoj Jugi bila najgora bojisnica jer su bili tako blizu da su jedni druge culi kad kaslju.
Gadno je tada izgledalo bas.. Tu je to negdje,slicno dijelu Dobrinje uz aerodrom,cca 15 metara..
@ponos
druze kakve su tvoje informacije u vezi Santiceve,koliko je ljudi otprilike bilo tu na liniji ?
-
Cloud-Xz
#793 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ja sam tebi već rekao nemam namjeru se stobom natezati ti rata nisi prismrdio,a ovo za , kod mašinske škole pitaj Lisku ,on je više prošao od mene sve ti se svodi na neke dokumente s youtuba,praljkove stranice,..zasto imam dojam da si neki klinac zeljan "ratnih prica",sad skakaĆ murni tu glavu u neretvu hladna je puna je nacionalizma,mržnje i koješta..
Last edited by Cloud-Xz on 25/05/2012 20:57, edited 2 times in total.
-
ponos
#794 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Mostar prijatelju nije ni 20% srušen od JNA koliko su ga ovi škutori što su šljegli u grad poslije uništili ...juzna_strana wrote:Rat je to,nikad se ne zna ko je sljedeci. Zali boze izgubljenih zivota.
-
ponos
#795 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo vidiš koliko je primitivan ovaj gore Cloud-Xz, ja uopšte ne vodim polemiku s njim a on se petlja da nešto zna, kad sam ga jednom pitao gdje je bio na liniji, rekao je da je bio II bojna a naveo je sva ona mjesta gdje II bojna nije bila na liniji, kad sam ga pitao za Vlaju srbina koji je stalno bio u šantićevoj, ništa nije odgovorio.Jednom sam mu rekao da sam vjerovatno duplo stariji od njega, ali kad je bilo bitno nekom hrvatini šta bošnjak kaže ...
-
Cloud-Xz
#796 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Tipična priča jednog podvelešca ,koji još nije dobio "sitnu vodu" a kojima je rat dobro došao jer drugačije grada nebi ni vidili,naselili su po lijevoj strani grada,..a nemogu ih ni njihovi domicilni mostarci
,pa skakaĆ kako to ti znas gdje su bile bojne stacionirane,,neznas jesu mozda mješane bile po gradu,da nisi mozda i ti bio medju "ustašama" HVO-a nekad pa znaš,rekao sam ti već ja ti ovdje necu romane pisati ,gdje sam bio i šta sam radio rekao sam ti dovoljno,Pitaj Vlaje ,ti to bolje znas ,
Last edited by Cloud-Xz on 25/05/2012 21:03, edited 1 time in total.
-
ponos
#797 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ma plivali su oni kad su bježali iz sjevernog logora prijatelju ...Superhik_ wrote:nemoj tako, svi znamo da su neki pokusali da preplivaju neretvu. mozda oni na ove misle......ponos wrote:[q
Cijelu agresiju hrvatskih snaga na naš BIH Mostar sam proveo na liniji od Bulevara do Šantićeve, doduše nešto manje u Šantićevoj, ali bio sam,pogotovo na početku sukoba u maju, tada je bojovnika dosta zaglavilo, smijenjivali smo se po upadanju u zgrade čas mi čas oni, tako da se prva dva- tri dana nije znalo ko drži koju zgradu, a šta reći najmanja udaljenost između dviju zaraćenih strana ja mislim u istoriji ratovanja, oni su imali zatvor u svojim rukama, to je recimo bila dominantna zgrada u toj ulici u koju je bilo nemoguće upasti, što se tiče ljudstva bilo ga je dovoljno, svaki objekat koji smo držali od kina partizan pa sve do cotine zgrade i vrtića je imao po desetak ljudi, tako da nije bilo bojazni da ovi agresori mogu nešto uraditi, uglavnom su radili snajperi, oni su bacali pijane ustaše jer su ih imali u izobilju, ovo što ti ovaj priča da su neki pošli da preplivaju Neretvu i da su ih pobili to su čiste laži i izmišljotine, uostalom cijeli rat su lagali pa što ne bi i sada ...
http://www.youtube.com/watch?v=7jgN6IZl6Dc
-
juzna_strana
#798 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
@cloud
Razumijem ja rokanje zgrada na liniji,vojska je tu,ali ne mogu razumjeti rasturanje civilnih objekata..
Cini mi se da je tog aprila 96-e kad sam prvi put dosao u Mostar doslovno pola grada bilo sruseno.. Nije trebalo jbg.
@ ponos
Hvala ti za informacije. Mogu samo pretpostaviti kako je bilo,ne daj boze nikome.
Kad sam napisao Santicevu mislio sam i na bulevar tako da je dobro da si i njega spomenuo. Slicno su mi pricali oficiri
iz Livca, to da je bilo ljudi ali da je oruzje bilo problem.. Cudo je Mostar,i prije rata,i u ratu,i sada..
Vidi se na forumu da ste juznjaci,nema labavo
Razumijem ja rokanje zgrada na liniji,vojska je tu,ali ne mogu razumjeti rasturanje civilnih objekata..
Cini mi se da je tog aprila 96-e kad sam prvi put dosao u Mostar doslovno pola grada bilo sruseno.. Nije trebalo jbg.
@ ponos
Hvala ti za informacije. Mogu samo pretpostaviti kako je bilo,ne daj boze nikome.
Kad sam napisao Santicevu mislio sam i na bulevar tako da je dobro da si i njega spomenuo. Slicno su mi pricali oficiri
iz Livca, to da je bilo ljudi ali da je oruzje bilo problem.. Cudo je Mostar,i prije rata,i u ratu,i sada..
-
Cloud-Xz
#799 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ma nisam pristran, nemogu ja optužiti jedan narod iza vid ovakih fanatika kao što je ovaj ponos,..meni je žao što je doslo do hr-boš, sukoba ,al šta je tu je ,politika je kurva, ima toga puno za reći vezano za rat u Mostaru al neke nisu stvari za foruma,(barem šta ja znam) i sam pitam neke ,gdje ni sam nisam bio kad je rat bio ..on meni govori(ponos) gdje sam bio i šta sam radio,da ja tebi sad kažem gdje ti je kuhinja doma a gdje dnevni boravakjuzna_strana wrote:@cloud
@ ponos
evo vidi, da nije baš tako crno bilo,ipak je bila neka komunikacija i koliko toliko ljudskosti izmedju zaraćenih strana u gradu ,..jer drugačije ti nemogu objasniti
-
ponos
#800 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
juzna_strana wrote:@cloud
@ ponos
Problem je bilo sve, ništa nismo imali, Mostar pod našom kontrolom je izgledao kao Berlin 45 god. Malo hrane,malo oružja,malo municije, malo vode,struje nikako,a svaki dan su hrabri bojovnici protjerivali nove skupine civila bošnjaka koji su živili u drugom djelu grada koji je bio pod okupacijom, što se tiče linije na bulevaru bilo je mrvu lakše jer je linija razdvajanja bila malo veća, dakle put sa dvije trake u oba smjera, to je bila linija razdvajanja, bili su bojovnici na početku došli do hotela ruže ali su ubrzo istjerani tako da se linija od d. mahale bila ispravila ...