Mea_parvitas wrote:Da i ovdje sumiramo na kraju vrijednost izvrsenih radova za koje je zasluzna bivsa uprava, ostvarenih uz pomoc navijaca, "vlasti" i vlastitim sredstvima, uz redovno servisiranje svih potreba uposlenika, igraca, poreza, itd. za SAMO 3 godine:
kategorija 2, radovi u vrijednosti 563.858 KM
Istočna tribina 2.010.665 KM (prethodno zjbancija za zoharima iz SD, tipa Violine, oko dozvola)
video nadzor stadiona cca. 20.000 KM
tribina na pomocnom terenu cca. 10.000 KM
kategorija 3, radovi u vrijednosti 147.444 KM
Generalni sponzor i 70 novih sponzora
Novi teren 1.254.000 KM
Novi fan shop, plavi salon i vip salon cca. 50.000 KM
Nove klupe 48.000 KM
4xreflektor 40.000 KM
LED baneri 251.344 KM.
Sistem kontrole ulaza 390.482 KM
Hibridni teren 571.850 KM
Krov istočne tribine cca. 1.000.000 KM
6.210.000 KM
fino napisano i predoceno. sve je to, itekako, vidljivo.
eh, hajde, da te zamolim, ako ti nije zahmetli (valjda, ne bi trebalo biti tesko, vidim vec imas informacije ispred sebe), izvuci podatke o izvorima finansiranja nabrojanih projekata.
ne sporim da je dio toga zatvoren umjecem pojedinih ljudi iz bivse uprave, privlacenjem sponzora. za pomocni znamo da je senad platio.
koliko su skupili navijaci? koliko je ucestvovao savez/uefa? opcina, grad, kanton...?
znaci, koliko je Zeljo, kao klub, dao svojih sredstava? koliko su pojedinci iz bivse uprave, licno, iz svog dzepa (ne trebaju imena, samo zbir takvog vida finansiranja) ucestvovali u finansiranju navedenog? koliko smo, jos uvijek, duzni za te radove?
ponavljam, sve sto je uradjeno je vidljivo i svaka cast na tome! samo, koliko nas je kostalo? jesu li decidno i tacno prikazani rashodi u zavrsnim fin. izvjestajima?
kad dodjemo do podataka, koliko su ucestvovali drugi, a koliko klub, mozemo pricati o stvarnim prilivima i rashodima i ucescu pojedinaca.
za istok je bila prica u startu 1,2 mil. KM. izasao, do sada, nesto preko 2 mil. KM. krov, ako me sjecanje ne vara, 1,4 mil KM. uredjenje i dovodjenje poslovnih prostora u funkcionalno stanje ce kostati par stotina hiljada KM. koliko ce to na kraju izaci kostanje gradnje istoka? cca 4 mil. KM. i danas se smiju zuji kad je spominjao da su potrebne priblizne cifre za gradnju te tribine.
plate i doprinosi su redovno placani do oktobra ove godine. siljak rece da nisu placeni doprinosi za oktobar, kao ni bruto plate za novembar. januar kuca na vrata, samim tim i decembarske bruto plate. sta se desilo, pa se prestalo redovno placati? sto nije placena ona mizerija od dugovanja prema petrovicu, mehremicu i projicu, kad smo vec toliko uredni u placanju? jos nas petrovic morao ganjati kod uefe za tu lovu, a covjek otjeran prije godinu i pol. neko ce morati sve to izmiriti. jel ono kresanje plata u stvari posljedica nedostatka novca, a ne losih rezultata? probala se malo zavrnuti pipa? pise se i prica da je senad povukao svoje pozajmice, ostalo jos 20.000 KM. jel podigao i vratio u klub kamatu od 7%? sam je rekao da je, po zakonu mora obracunati...
niti koga blatim, niti koga uzdizem. samo gledam, citam i slusam sa strane, sam donosim zakljucke, bez da nasjedam na slatkorjecivost.
ponavljam, svaka cast na uradjenom. ali, ako se radilo preko mogucnosti, zavaljivalo u dugove da bi se to ostvarilo i dodvorilo navijacima... za mene je to isto kao i sa vremenom zuje. dugovi ostaju nekom drugom da se cupa. isto kao da ja imam platu 700 KM, a uvalim se u kredit sa ratom 1.000 KM, pa napravim kucu. onda mi banka kriva kad mi uzme kucu, jer nemam love da placam kredit.