Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#77376 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Pade mi na pamet nešto...

Možda je ovo sve smontirala Al Jazeera u svojim studijima oko Dohe da odobrovolji Bašara da primi u goste ministra Muhameda Abdulrahmana al-Thanija.

Image

Jeste da sirijske armije nema na 100 kilometara od sirijsko-iračke granice ("Amer bacio oko"), ali treba ove u Damasku i Homsu držati u iluziji... :lol:
Challenger__

#77377 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:Njih dva miliona sami a režim 15 000 tenkova i 6 godina Ruskih aviona.
:pisnuo:
Krokodajl

#77378 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Image

Brku smoriše, svaki dan saopćenje čita, tako će čitati i kad Raku oslobode :D
Kikibombona

#77379 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Napisao sam vise puta, zadnji put dan-dva prije nego ce sije izbiti na granicu, bas u prepisci sa Krok, da grnica nece pasti ako je to izricita naredba Pentagona. Ne mogu ja znati kakvi su njihovi planovi, mogu samo nagadjati.

Jos davno sam pisao da Amerika zeli polarizovati, smrtno zavaditi narode na BI, kako u atmosferi permanentnog sukoba i straha mogli imati apsolutnu kontrolu. Amerika je svjesno u Irak siite, pro-Irance, dovela na vlast. Iako govore jedno, rade upravo suprotno. Uradili su divovski posao za Iran ruseci Sadama Huseina iz cista mira. Moje je misljenje da su svjesno ojacali Iran. I u Siriji ista pjesma, u Libanu. Vec godinama pisem da Amerika ne zeli srusiti pro-siitsku vlast u Damasku. Ni Hezbolah im nije mrzak.

Sa jakim Iranom, Saudija i ekipa ce dati Amerikancima sto pozele, samo da ih brane.

Posijana je mrznja za narednih 100 godina. Ovdje ce sukobi trajati u narednim decenijama. Iako Izrael lafo negoduje, ovo njima odlicno dodje. Sirija vise nije nikakva prijetnja Izraelu, mada ni do sada nije bila, ali eto...

I za kraj tu je kurdski faktor, kao treca strana.

Bice na BI jos puno krvi u narednom periodu. Tu su svi preduslovi za nove krvave ratove. Nazalost.
Nadzornik

#77380 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Russia Day celebrations in Damascus tonight, attended by Russian generals & politicians (12/06/2017)

Image
Image
Image
Image
Challenger__

#77381 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:Image

Pustio ja Brku jednom mom starom. Kaže stari "pravi vojnik, što jest-jest".
Krokodajl

#77382 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Challenger__ wrote:

Pustio ja Brku jednom mom starom. Kaže stari "pravi vojnik, što jest-jest".
Da nije rekao "obična kukavica" a ti loše čuo ?
Krokodajl

#77383 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Image

Kad Druzu naljutiš :lol: :lol: :lol:

I onda pitaju kako Suvejda nije pala.
Challenger__

#77384 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kad Druzu naljutiš :lol: :lol: :lol:

I onda pitaju kako Suvejda nije pala.
Čitao sam da je bilo neko hapšenje, pa protest, da li je to to? Da li se smirilo na kraju?
Krokodajl

#77385 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Ma smirit će se, pa će opet zakuhat, težak je to narod dole, " Ne kabule ni sultana, Ni sultana, ni vezira, Nit' ikaki gospodara, Već sami godspodare, Gospodare kako hoće". Da nisu takvi, ne bi na kraju krajeva ni opstali, Druze su poveli revoluciju protiv Francuza, najveći heroji Sirije su bili Druze, Druze se na okupiranom Golanu ne boje reći šta misle, a sve to zato jer ih nije strah suprostaviti se jačem.

Vjerovatno će kroz par dana neko od glavešina (danas u Suvejdi inače boravio neki ministar iz vlade - kao slučajnost...) sastat će se sa onim glavešinama, možda smjene šefa policije, postave nekog drugog, i tako opet dok i taj ne uhapsi koga ne smije i opet ne zakuha.

Sjećam se kada se nakon pada Idliba pisalo o nebulozama kako se u Suvejdi kačaju zastave FSA, istina da je tada kuhalo u Suvejdu jer nisu htjeli da idu na izgubljene frontove, pa su blokirali cestu prema Damasku, pa blokirali kasarne.

Ali njihova lojalnost Siriji je neupitna, to vidimo na Golanu, to vidimo i na linijama prema Deri, vidimo i na primjeru Brke, koji kao pravi vojnik ispunjava dužnost u Zoru pod Sirijskom zastavom a opet ponosno ističe da je Druz tako što na ramenu nosi perjanicu sa bojama Druza.

---

Ministar pravde, ni manje ni više, - kao slučajno...
Kikibombona

#77386 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Zanimljivo je kako Rusi odjednom, na hinjaka, provlace pricu da su Kurdi u Siriji teroristi. Prvo Lavrov laze o nekakvom povlacenju ISILa iz Rake, onda ruski mediji prenose izjave Asadovaca koji SDF porede sa ISILom i Nusrom. Propaganda je pocela odjednom, preko noci, ali u pozadini mora biti nesto... O cemu se radi, vrijeme ce pokazati.

Kurdi da su pametni, povukli bi se iz Efrina i Alepa, dobro utvrdili istocno od Eufrata. Zvijeri su svuda okolo.
Challenger__

#77387 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Zanimljivo je kako Rusi odjednom, na hinjaka, provlace pricu da su Kurdi u Siriji teroristi.
Sasvim netačno. Postoje naznake posredne i neposredne (rijetko) kritike ali to nema blage veze sa tvojom paušalnom konstatacijom.
Challenger__

#77388 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:Ma smirit će se, pa će opet zakuhat, težak je to narod dole, " Ne kabule ni sultana, Ni sultana, ni vezira, Nit' ikaki gospodara, Već sami godspodare, Gospodare kako hoće". Da nisu takvi, ne bi na kraju krajeva ni opstali, Druze su poveli revoluciju protiv Francuza, najveći heroji Sirije su bili Druze, Druze se na okupiranom Golanu ne boje reći šta misle, a sve to zato jer ih nije strah suprostaviti se jačem.

Vjerovatno će kroz par dana neko od glavešina (danas u Suvejdi inače boravio neki ministar iz vlade - kao slučajnost...) sastat će se sa onim glavešinama, možda smjene šefa policije, postave nekog drugog, i tako opet dok i taj ne uhapsi koga ne smije i opet ne zakuha.

Sjećam se kada se nakon pada Idliba pisalo o nebulozama kako se u Suvejdi kačaju zastave FSA, istina da je tada kuhalo u Suvejdu jer nisu htjeli da idu na izgubljene frontove, pa su blokirali cestu prema Damasku, pa blokirali kasarne.

Ali njihova lojalnost Siriji je neupitna, to vidimo na Golanu, to vidimo i na linijama prema Deri, vidimo i na primjeru Brke, koji kao pravi vojnik ispunjava dužnost u Zoru pod Sirijskom zastavom a opet ponosno ističe da je Druz tako što na ramenu nosi perjanicu sa bojama Druza.

---

Ministar pravde, ni manje ni više, - kao slučajno...
Jasno kao dobar dan, valja balansirati "Između adeta i šerijata", odnosno između pozitivnog zakonodavstva i realnog stanja na terenu. Za sada se Damask u tome dobro snalazi, rekao bih sve bolje.

S tim da gradskom lopovluku (naročito u Alepu) moraju beskompromisno stati u kraj.
Challenger__

#77389 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Sirijski vojnik... :lol:

Image

Levant, džaba.
Maystor

#77390 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Kikibombona wrote:Napisao sam vise puta, zadnji put dan-dva prije nego ce sije izbiti na granicu, bas u prepisci sa Krok, da grnica nece pasti ako je to izricita naredba Pentagona. Ne mogu ja znati kakvi su njihovi planovi, mogu samo nagadjati.

Jos davno sam pisao da Amerika zeli polarizovati, smrtno zavaditi narode na BI, kako u atmosferi permanentnog sukoba i straha mogli imati apsolutnu kontrolu. Amerika je svjesno u Irak siite, pro-Irance, dovela na vlast. Iako govore jedno, rade upravo suprotno. Uradili su divovski posao za Iran ruseci Sadama Huseina iz cista mira. Moje je misljenje da su svjesno ojacali Iran. I u Siriji ista pjesma, u Libanu. Vec godinama pisem da Amerika ne zeli srusiti pro-siitsku vlast u Damasku. Ni Hezbolah im nije mrzak.

Sa jakim Iranom, Saudija i ekipa ce dati Amerikancima sto pozele, samo da ih brane.

Posijana je mrznja za narednih 100 godina. Ovdje ce sukobi trajati u narednim decenijama. Iako Izrael lafo negoduje, ovo njima odlicno dodje. Sirija vise nije nikakva prijetnja Izraelu, mada ni do sada nije bila, ali eto...

Bice na BI jos puno krvi u narednom periodu. Tu su svi preduslovi za nove krvave ratove. Nazalost.
Nemoj zajebavat, jesam ti noć prije nego će izać na granicu objašnjavao šta i kako, a ti svoje pa svoje. I još sutradan nisi smogao snage da kažeš "jest, bio si u pravu", već se pozivaš na ciganski tviter servis (tzv. SRO) da nam to demantuješ.
Vrijeme kad je čemerika mogla unilateralno radit po svijetu šta hoće je prošlo i nikada se neće ponoviti. Trump je predmet šprdnje širom planete, pa čak i u samoj Americi, niko ga više ne uzima zaozbiljno, a čak je i Evropa smogla snage da kaže "dalje ćemo sami". Moralo se to desiti kad-tad, a (vjerovao ili ne) Sirija je tu neminovnost drastično ubrzala. Dakle, Sirija je opstala, uvaženi predsjednik Dr. Asad je dobio rat, a sada gledamo ono što je uvaženi predsjednik Dr. Asad nazvao bumerangom - vraća im se!
Krokodajl

#77391 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

I u Alepu se stanje dosta popravilo, razbacala ih policija, pojela ih crna noć, bilo je haman nekih smjena u lokalnoj upravi, Diafa (guvernera provincije) nije spasilo to što je najavljivao da će vratiti vodu u Alep da ga ne napadnu u parlamentu, on je baš ona politička ljiga, samo nek se ne talasa puno a nek svako radi šta hoće. Rusi su lavovski posao odradili kada su poslali policiju tamo, jer su pružili podršku lokalnoj policiji koja je stala u kraj bandama, ima dosta ljudi koji su se iz inostranstva u Alep vratili, biće to Akobogda dobro.
Maystor

#77392 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Kikibombona wrote:Zanimljivo je kako Rusi odjednom, na hinjaka, provlace pricu da su Kurdi u Siriji teroristi. Prvo Lavrov laze o nekakvom povlacenju ISILa iz Rake, onda ruski mediji prenose izjave Asadovaca koji SDF porede sa ISILom i Nusrom. Propaganda je pocela odjednom, preko noci, ali u pozadini mora biti nesto... O cemu se radi, vrijeme ce pokazati.

Kurdi da su pametni, povukli bi se iz Efrina i Alepa, dobro utvrdili istocno od Eufrata. Zvijeri su svuda okolo.
Dogovoriće se to za stolom, neću ni da pomislim da će se otvoriti novi rat. Erdogan je nepredvidiv i ponaša se iracionalno, tako da može biti problema s njim. Eufrat će biti prirodna granica između "entiteta", Turska će vjerovatno tražiti Menbidž, a SAA i SDF će razmijeniti teritorije (vjerovatno Alep za Hasaku ili tako nešto). Ne vjerujem da će biti rata između SAA i SDF-a, zaista nema potrebe da se to desi. Kurdi imaju odličnu poziciju za pregovore, Damask im neće praviti probleme, a za Erdogana ne garantujem.
Challenger__

#77393 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:I u Alepu se stanje dosta popravilo, razbacala ih policija, pojela ih crna noć, bilo je haman nekih smjena u lokalnoj upravi, Diafa (guvernera provincije) nije spasilo to što je najavljivao da će vratiti vodu u Alep da ga ne napadnu u parlamentu, on je baš ona politička ljiga, samo nek se ne talasa puno a nek svako radi šta hoće. Rusi su lavovski posao odradili kada su poslali policiju tamo, jer su pružili podršku lokalnoj policiji koja je stala u kraj bandama, ima dosta ljudi koji su se iz inostranstva u Alep vratili, biće to Akobogda dobro.
Hoće, daće dragi Bog.

Nego, gledam novo sjedište Liwa al Quds brigade i u Homsu. Stiče se utisak da nam promiče možda i najznačajnija stvar: sirijska armija je sve jača ne samo u tehnici, taktici i strategiji, već u ljudstvu.

Izgleda da su se tu desile velike promjene na bolje a to sam zapazio po upisima Sirijaca po reditima.
Maystor

#77394 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Krokodajl wrote:I u Alepu se stanje dosta popravilo, razbacala ih policija, pojela ih crna noć, bilo je haman nekih smjena u lokalnoj upravi, Diafa (guvernera provincije) nije spasilo to što je najavljivao da će vratiti vodu u Alep da ga ne napadnu u parlamentu, on je baš ona politička ljiga, samo nek se ne talasa puno a nek svako radi šta hoće. Rusi su lavovski posao odradili kada su poslali policiju tamo, jer su pružili podršku lokalnoj policiji koja je stala u kraj bandama, ima dosta ljudi koji su se iz inostranstva u Alep vratili, biće to Akobogda dobro.
Ja ne bih volio da umjesto Holivuda odemo u drugu krajnost (veličanja Rusije), ali je činjenica da su odigrali maestralno. Ni ja nisam očekivao da će se nakon svega život u Alepu vratiti u normalu tako brzo, pa jebo te led njima je sad bolje nego nama u Sarajevu (imaju vodu, "gras", a guverner provincije nije veći diktator od Sebije Izetbegović) :-)
Kikibombona

#77395 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Maystor wrote:
Kikibombona wrote:Napisao sam vise puta, zadnji put dan-dva prije nego ce sije izbiti na granicu, bas u prepisci sa Krok, da grnica nece pasti ako je to izricita naredba Pentagona. Ne mogu ja znati kakvi su njihovi planovi, mogu samo nagadjati.

Nemoj zajebavat, jesam ti noć prije nego će izać na granicu objašnjavao šta i kako, a ti svoje pa svoje. I još sutradan nisi smogao snage da kažeš "jest, bio si u pravu", već se pozivaš na ciganski tviter servis (tzv. SRO) da nam to demantuješ.
Vrijeme kad je čemerika mogla unilateralno radit po svijetu šta hoće je prošlo i nikada se neće ponoviti. Trump je predmet šprdnje širom planete, pa čak i u samoj Americi, niko ga više ne uzima zaozbiljno, a čak je i Evropa smogla snage da kaže "dalje ćemo sami". Moralo se to desiti kad-tad, a (vjerovao ili ne) Sirija je tu neminovnost drastično ubrzala. Dakle, Sirija je opstala, uvaženi predsjednik Dr. Asad je dobio rat, a sada gledamo ono što je uvaženi predsjednik Dr. Asad nazvao bumerangom - vraća im se!
Evo sta sam tebi napisao dan-dva prije nego ce izbiti na granicu...
Kikibombona wrote:
Maystor wrote:Hašd nezaustavljivo napreduje duž čitave granice, uvaženi general Kasim se šetka gdje hoće, i tačno je da snage osovine otpora u stvari boli kurac za prisustvo amerikanaca u Tanfu. 40 000 hiljada SAA i saveznika djeluje u pravcu granice, a amerikanaca i njihovih sluga nema više od 4 000. Svaki dan im padaju mjesta u Siriji, jedno po jedno, a Hašd će u roku od nekoliko dana (najviše sedmica) zauzeti el-Qaim i amerikanci ne mogu ništa učiniti da to spriječe. Ako Trump hoće tampon zonu između Sirije i Iraka, trebaće mu 100 hiljada američkih vojnika da čuvaju granicu, a ni tada je neće sačuvati.
Jesi siguran da ce Hashd zauzeti al-Kaim? Ja bas i nisam, posto sve gradove u provinciji Anbar kontrolise regularna iracka armija, koja u svom sastavu ima solidan broj sunita.

Amerikanci ce sa svojima vjerovatno uzeti Abu Kamal i ostala mjesta uz Eufrat.

Te siitske milicije su tanke kao lizalo za Amerikance, narocito u pustinjskim predjelima iracko-sirijske granice. Sjeti se kako su Amerikanci pocistili iracku armiju kada je krenula na Kuvajt. Evo i sada, po treci put ih za kratko vrijeme poklapaju oko Tanafa. Efikasnost napada - brutalna, sve im uniste.

Upitno je samo koliko su Amerikanci zagrizli i koliko im je vazno da presjeku 'siitski koridor'. Ako je stav Pentagona 'siitski koridor sprijeciti pod svaku cijenu', onda sam siguran da ce u tome uspjeti. Siitske milicije su cirkus za Ameriku, posebno na pustinjskom prostoru gdje ih Amerikanci mogu ekspresno pocistiti u svakom trenutku.
Izgleda da im uopste nije bitno. Oni su samo prijetili da ne prilaze Tanafu i odbacivali svako priblizavanje istom. Uopste nisu reagovali kada su siiti krenuli na granicu sjeverno od Tanafa. Sada mi tek nije jasno zasto im je Tanaf vazan i sta kojeg vraga rade tamo... Vrijeme ce pokazati.
Challenger__

#77396 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Izgleda da im uopste nije bitno.
:lol:
Challenger__

#77397 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kada Božje atribute pripisuješ zemaljskoj sili. Ono, koma.

8)
Maystor

#77398 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Challenger__ wrote:
Kikibombona wrote:Izgleda da im uopste nije bitno.
Challenger__

#77399 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Oni su htjeli Damask, odnosno svoju marionetu u njemu, željeli su čitavu Siriju, a željeli su i baze na Krimu, da,da, upravo na Krimu, preko svojih marioneta u Kijevu. Željeli su Krim bez ruske flote.

Ali, jedno su želje a nešto sasvim drugo realnost.
Maystor

#77400 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Kikibombona wrote:Sada mi tek nije jasno zasto im je Tanaf vazan i sta kojeg vraga rade tamo... Vrijeme ce pokazati.
Ispričaću ti jedan vic: dobije Mujo gangrenu ćune i doktori mu kažu da će je morati amputirati. Ali ne može Mujo da se pomiri s tim, pa počne tražiti alternativu. I tako, obilazeći svijet u potrazi za rješenjem svog problema koje ne uključuje skalpel, na kraju svega, dođe Mujo do jednog vrača u južnoj Americi koji mu kaže da - ima rješenje! Obradovo se Mujo ko malo dijete, ne može da vjeruje, pa pita još jednom da provjeri "vraču, je li stvarno ovo možeš riješiti, a da mi ne odrežeš ćunu?". "Naravno", kaže vrač. Mujo odahno, pao mu kamen sa srca, a vrač nastavlja: "ja imam travu za to". Mujo ga više skoro i ne sluša, a vrač završava misao: "od mojih trava, sam će ti otpasti, ništa ne'š morat rezat".

Ako nisi skonto, amerikanci u Tanfu su Mujo, a vrač je general Kasim Sulejmani. Ako i dalje nisi skonto - odustajem.
Locked