Samo neprijatelj ove drzave može biti protiv ovakvog projekta. Ova Konakoviceva prica nema veze sa mozgom. Zbog kompatibilnosti ovog centra sa odjeljenjem za vojne tehnologije pri masinskom fakultetu logično mi je da bude u Sarajevu. I logicno je da bude u sklopu obrazovanja. Centar bi trebao imati tri odjeljenja i jedan sektor za obrambene tehnologije, sa više odjeljenja, barem kako pise u elaboratu. Za sektor koji bi se bavio obrambenim tehnologijama je predvidjeno ubjedljivo najviše kadrova, mislim oko 42 doktora, magistara i sl.animus wrote:Upratio sam da su u raspravi spominjali da je Novalic rekao da to mogu prebaciti i u tuzlu ako sarajevo nece. Iz nekog razloga sda je insistirala da bude u min obrazovanja a ostali trazili u min privrede. Vjerovatno nema nista od ovoga i da fakat prebace institut u Tuzlu.
BH vojna industrija i naoruzanje
- anelsol
#7726 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
kiligonzales
#7727 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jeste kad se obezbjedi novac za repromaterijal, ali kad imas kockare na celu firme i stranacki kupleraj, onda svaka narudzba trpi. Sa Saudijcima se to zavuklo baš...155_mm wrote:30.000 granata 155 mm u periodu od godinu dana je normalna PRETIS-ova proizvodnja u dvije smjene. to nam je licno rekao sam direktor prije nekoliko godina.
ugovor je podjeljen u 6 LOT-a po 5000 granata. trenutno se po ovom tekstu kuju granate za zadnji 6. LOT. i tu bi moglo doci do zakasnjenja.
znaci nikakva poslovna katastrofa nije u pitanju nego standardni balijski javasluk.
-
kiligonzales
#7728 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Muratbegovic je jedna mašina. Jedan od rijetkih sa kakvom takvom vizijom u NI.Artest wrote:Samo da ne propadnu kad Dzahid ode u penziju. Cuo sam pricu kako su zajebali cetnike kad je stigla naredba generala Jna da se izvuce municija i naoruzanje. Respekt za Konjicane.
-
155_mm
#7729 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pregledao sam elaborat a neke djelove citao po nekoliko puta i mogu reci u vezi izjave gospodina konakovica da:
ili nema pojma o cemu prica jer nije taj dokument ni pogledao
ili ga je citao ali je glup da shvati znacaj tog projekta
ili ga jednostavno boli kita za taj projekat jer mu je najvaznije ucerati fadilu i SDA da ne bi ko slucajno pomislio da su ovi iz SDA pored sranja koji su uradili bar nesto dobro uradili za NI
ili nema pojma o cemu prica jer nije taj dokument ni pogledao
ili ga je citao ali je glup da shvati znacaj tog projekta
ili ga jednostavno boli kita za taj projekat jer mu je najvaznije ucerati fadilu i SDA da ne bi ko slucajno pomislio da su ovi iz SDA pored sranja koji su uradili bar nesto dobro uradili za NI
-
155_mm
#7730 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sam projekat tog centra ima znacaj veci od barutane i novog pogona u PRETIS-u zajedno i morao je biti realiziran jor prije 3-4 godine.
ne znam koliko ce konakovicu trebati vremena da razmisli da li da odblokira ovaj projekat ili da ga ponisti. ali znam sigurno da se vremena nema ni sekunde jer se vec danas sa time kasni nekoliko godina.
ne znam koliko ce konakovicu trebati vremena da razmisli da li da odblokira ovaj projekat ili da ga ponisti. ali znam sigurno da se vremena nema ni sekunde jer se vec danas sa time kasni nekoliko godina.
-
155_mm
#7731 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
takodje je veoma bitan razlog konakoviceve blokade ovog projekta.
razlog nije na primjer da njegov strucni tim za namjensku induatriju ima neke rezerve prema ovom centru.
razlog je, i to sam otvoreno kaze, njegove licne rezerve prema tom projektu zbog, kako sam kaze, umjesanosti fadila novalica u taj projekat.
bez obzira sto on, konakovic, i ne iskljucuje mogucnost da taj centar i mozda nije ni los za namjensku industriju.
razlog nije na primjer da njegov strucni tim za namjensku induatriju ima neke rezerve prema ovom centru.
razlog je, i to sam otvoreno kaze, njegove licne rezerve prema tom projektu zbog, kako sam kaze, umjesanosti fadila novalica u taj projekat.
bez obzira sto on, konakovic, i ne iskljucuje mogucnost da taj centar i mozda nije ni los za namjensku industriju.
-
155_mm
#7732 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
problem je u tome sto je taj centar, onako kako su ga prof. Zecevic i ostali koji su radili na njemu osmislili, ustvari buducnost NI u dobrijeh bosnjana.
taj centar je strateska odluka kud treba da se krece NI tj. odbranbene mogucnoati dobrijeh bosnjana u buducih 10 godina.
taj centar je strateska odluka kud treba da se krece NI tj. odbranbene mogucnoati dobrijeh bosnjana u buducih 10 godina.
-
155_mm
#7733 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako su konakovic i kompanija oko njega stvarno ti koji trebaju da isprave ovo sto ke SDA zasrala u zadnjih 20 godina, onda se dobrijem bosnjanima ne pise dobro.
- anelsol
#7734 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo je projekat koji je definitivno rezultat ideje i rada gosp. Berke Zečevića i kruga ljudi oko njega. Da je to njegova ideja, a ne nekog politicara, vidi se iz samog elaborata i koncepta kako je centar osmišljen, i hvala mu na tome. Ko poznaje rad tog velikog čovjeka zna da je u to krenuo sa srcem i iskreno, bez ikakvih kalkulacija da ostvari neku ličnu korist. Moguće je da su se uz put poklopili i neki lični interesi pojedinaca, ali ovo, barem kako je zamišljeno, prevazilazi sve lične interese, i da naši vlastodršci imaju imalo soli u glavi svi bi potržali ovakvu ideju, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali. Da je sreće ne bi samo Kanton Sarajevo učestvovao u finansiranju, već i svi ostali nivoi vlasti, od državnog (mada smo svjesni da je to sada nemoguće) federalnog, ostalih kantona sa probosanskom većinom, pa do nivoa opštine. Ovo je prioritet države i iskreno se nadam da će centar profunkcionisati, i da naši moćnici neće upropastiti ovaj projekat.
Last edited by anelsol on 01/02/2019 11:57, edited 1 time in total.
- anelsol
#7735 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sad kad imamo elaborat na uvid, jasno je odakle i priča oko dronova.
-
The 51st State
#7736 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
koliko sam razumio konakovicu izjavu nije apriori protiv projekta nego kao trazi pojasnjenja oko upliva novalica preko svojih firmi u isti?
u svakom slucaju to bi trebalo zaziviti bez ovih sitnih politickih nadjebavanja.
u svakom slucaju to bi trebalo zaziviti bez ovih sitnih politickih nadjebavanja.
- anelsol
#7737 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako je suditi po nacrtu budžeta KS za 2019. godinu, koji je valjda usvojen prije par dana, za Centar za napredne tehnologije je predvidjen iznos od 3.690.000 KM sa predviđenim brojem od 79 uposlenika. Ako je ovo proslo, ide se prema planu iz elaborata.
- animus
#7738 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ima li iko na ovom forumu da moze doci do Konakovica. Treba mu objasniti sta ce znaciti za ovaj narod ako nas zezne sada. SDA je kriminalna i korumpirana i neka se bori protiv njih i za to ima podrsku naroda. Ali ako bilo cim ugrozi razvoj NI odnosno odbranu od agresora u eventualnom ratu ostat ce u istoriji zabiljezen kao suradnik neprijatelja. Ne vjerujem da je spreman da preuzme na sebe taj rizik.
- Prpa.ba
#7739 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na Skupstini Kantona Sarajevo je bila diskusija o ovoj temi. S obzirom da ovdje niko nije pratio sjednicu, diskusija se povela izmedju zastupnika SDA Mahira Devica i Predsjedavajuceg Skupstine Konakovica, a nakon kratkog izlaganja Premijera Forte koji je trazio od skupstine da usvoji prijedlog "koji je iskljucivo organizacione i proceduralne prirode".
Koga interesuje prijedlog, moze ga pronaci na sljedecem linku: http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... gije_1.pdf
Zastupnik Devic je insistirao da se Osnivac ne mijenja, tj. da poslove Osnivaca treba nastaviti vrsiti Ministarstvo obrazovanja a ne Ministarstvo privrede, kako je predlozeno. Konakovic je replicirao da izmjena dolazi nakon konsultativnih sastanaka sa rektoratom UNSA-e, predstavnicima Masinskog fakulteta i Premijerom FBiH Novalicem, kao i da je Novalic imao ideju da ako KS ne moze, da funkciju Osnivaca preuzme TK. Devic je replicirao da je ideja o prebacivanju u TK mozda posljedica Konakovicevog mijesanja u proceduru. Konakovic je replicirao da i po Novalicu, Institut pripada sektoru privrede, kao i da postoje referentni zastupnici i svjedoci takvog stava. Dodatno, Devic je spominjao sinergijske efekte ukoliko Institut ostane u sektoru obrazovanja.
Cinjenicnog stanja radi, vazno je da napomenem i da Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo privrede KS pripadaju Narodu i Pravdi.
EDIT: da dodam da finansiranje Instituta nije doslo pod znak pitanja u bilo kojem trenutku, tako da se najvjerovatnije radi o restrukturiranju nadleznosti izmedju dva ministarstva koja drzi ista stranka. Devic je problematizirao strucnost Ministarstva privrede da preuzme Institut, dok je Konakovic problematizirao pristup po kojem je zaobidjen UNSA i napravljena paralelna institucija bez saradnje sa UNSA i Masinskim fakultetom.
Ovaj post ne sadrzi licne komentare vec prenosim sta je bilo na Skupstini, pa neka svako odvaga za sebe sta je u pitanju.
Koga interesuje prijedlog, moze ga pronaci na sljedecem linku: http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... gije_1.pdf
Zastupnik Devic je insistirao da se Osnivac ne mijenja, tj. da poslove Osnivaca treba nastaviti vrsiti Ministarstvo obrazovanja a ne Ministarstvo privrede, kako je predlozeno. Konakovic je replicirao da izmjena dolazi nakon konsultativnih sastanaka sa rektoratom UNSA-e, predstavnicima Masinskog fakulteta i Premijerom FBiH Novalicem, kao i da je Novalic imao ideju da ako KS ne moze, da funkciju Osnivaca preuzme TK. Devic je replicirao da je ideja o prebacivanju u TK mozda posljedica Konakovicevog mijesanja u proceduru. Konakovic je replicirao da i po Novalicu, Institut pripada sektoru privrede, kao i da postoje referentni zastupnici i svjedoci takvog stava. Dodatno, Devic je spominjao sinergijske efekte ukoliko Institut ostane u sektoru obrazovanja.
Cinjenicnog stanja radi, vazno je da napomenem i da Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo privrede KS pripadaju Narodu i Pravdi.
EDIT: da dodam da finansiranje Instituta nije doslo pod znak pitanja u bilo kojem trenutku, tako da se najvjerovatnije radi o restrukturiranju nadleznosti izmedju dva ministarstva koja drzi ista stranka. Devic je problematizirao strucnost Ministarstva privrede da preuzme Institut, dok je Konakovic problematizirao pristup po kojem je zaobidjen UNSA i napravljena paralelna institucija bez saradnje sa UNSA i Masinskim fakultetom.
Ovaj post ne sadrzi licne komentare vec prenosim sta je bilo na Skupstini, pa neka svako odvaga za sebe sta je u pitanju.
- anelsol
#7740 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Po kojim god ministarstvom da bude, nije toliko bitno. Ono što je bitno je da profunkcionise, da daje konkretne rezultate. Nadam se samo da neće postati centar za uhljebljivanje.Prpa.ba wrote:Na Skupstini Kantona Sarajevo je bila diskusija o ovoj temi. S obzirom da ovdje niko nije pratio sjednicu, diskusija se povela izmedju zastupnika SDA Mahira Devica i Predsjedavajuceg Skupstine Konakovica, a nakon kratkog izlaganja Premijera Forte koji je trazio od skupstine da usvoji prijedlog "koji je iskljucivo organizacione i proceduralne prirode".
-
155_mm
#7741 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
linkovani prijedlog sadrzi odluku da se mjenja osnivac sa ministarstva obrazovanja na ministarstvo privrede. znaci odluka je donesena.Prpa.ba wrote:Na Skupstini Kantona Sarajevo je bila diskusija o ovoj temi. S obzirom da ovdje niko nije pratio sjednicu, diskusija se povela izmedju zastupnika SDA Mahira Devica i Predsjedavajuceg Skupstine Konakovica, a nakon kratkog izlaganja Premijera Forte koji je trazio od skupstine da usvoji prijedlog "koji je iskljucivo organizacione i proceduralne prirode".
u vezi podvucenog, ne kontam kako konakovic misli da je zaobidjen UNSA i masinski fakultet. kad u elaboratu stoji da su u komisiji sastavljana tog elaborata ucestvovali Adnan Masic, Berko Zecevic i Nino Serdarovic.
mozda konakovc ne zna ko je Adnan Masic.
https://www.researchgate.net/profile/Adnan_MasicHomeUniversity of SarajevoFaculty of Mechanical EngineeringAdnan Masic
Adnan Masic
Adnan Masic
University of Sarajevo | UNSA · Faculty of Mechanical Engineering
mozda je on mislio da se radi o onom fudbaleru.
-
155_mm
#7742 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
u elaboratu stoji da bi taj centar trebao da bude smjesten u istocnoj zgradi masinskog fakulteeta u prostorije koje se trenutno ne koriste a laboratoriski dio bi trebao biti smesten takodje u prostorije koje se danas ne koriste a nalaze se uz laboratorije odjeljenja za odbranbene tehnologije.
tako da mi nije jasno na osnovu cega konakovic gusla kako je u ovoj prici zaobidjen UNSA.
sve vise mi se cini da on stvarno nema blage veze o cemu se ovdje radi. ili ga jednostavno boli tuki.
tako da mi nije jasno na osnovu cega konakovic gusla kako je u ovoj prici zaobidjen UNSA.
sve vise mi se cini da on stvarno nema blage veze o cemu se ovdje radi. ili ga jednostavno boli tuki.
-
nepoznati988
#7743 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
konakovic je u potpunosti nepismen lik. lola nije ni dif mogao završiti redovno. šta očekivati od njega?
- славянин
#7744 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zato su ti "tvoji" pismeninepoznati988 wrote:konakovic je u potpunosti nepismen lik. lola nije ni dif mogao završiti redovno. šta očekivati od njega?
-
155_mm
#7745 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ljudi nemojte bar na ovoj temi "nasi" vs "vasi".
-
155_mm
#7746 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nekako imam osjecaj da je bas uhljebljivanje glavni razlog zbog ovog prebacivanja sa jednog na drugo ministarstvo e sad gdje je lakse uhljebljivati neznam. ili mozda neko ima vec spremnog direktora u odgovarajucem ministrastvu pa se zato bore koje ministarstvo treba da ga vodi.anelsol wrote: Po kojim god ministarstvom da bude, nije toliko bitno. Ono što je bitno je da profunkcionise, da daje konkretne rezultate. Nadam se samo da neće postati centar za uhljebljivanje.
inace tim sa 70tak sposobnih istrazivaca moze cuda napraviti. uz odgovarajuce radne uslove. posebno financijska.
-
155_mm
#7747 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da, dosta se pominju dronovi. cak tri odjela bi trebala odmah na pocetku da se bave dronovima. pominju se dronovi dometa do 10 km i dronovi srednjeg dometa. samo, koliki je taj sednjiuí domet? 50, 100,150 km.anelsol wrote:Sad kad imamo elaborat na uvid, jasno je odakle i priča oko dronova.
-
nepoznati988
#7748 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a moji su?славянин wrote:Zato su ti "tvoji" pismeninepoznati988 wrote:konakovic je u potpunosti nepismen lik. lola nije ni dif mogao završiti redovno. šta očekivati od njega?
hoćeš li nastaviti truniti sa glupostima jer sam samo iznio fakte? izvoli demantuj me glede dif-a. dif sam po sebi nije ni u ravni srednje škole, a on ni to nije mogao. da mi je iz kuće, nepismen je i žalosno je da takav o nečemu odlučuje osim na kojoj strani će ispasti ovce.
-
nepoznati988
#7749 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nije mi baš najjasnije ovo za dronove. jedna fabrika je počela da radi na dronovima. hoće li sada čekati ovaj institut...?
-
155_mm
#7750 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
i ovi pominju isto neke dronove. neznas vise sta je popularnije u dobrijeh bosnjana, dronovi ili airsoft.