PlayStation 5 - all about
Moderator: Benq
- Ironman_88
#7726 Re: PlayStation 5 - all about
GoW je odličan nastavak, Elden Ring se je probio u mainstream i izazvao hype. Mjesecima nakon izlaska se i dalje tematizirala igra, analizirao se lore, letmesoloher bio tema, memes, speedruns itd. Ko god se je kretao u krugovima gaminga, nije mogao zaobići Elden Ring kao pojavu i da je htio.
Ragnarok je star mjesec dana, došao, odigran, narod bio zadovoljan i idemo dalje. Fascinacija igrom je neusporedivo brže izlapila nego kod Elden Ringa. GoW tehnički može biti izglancan do perfekcije, imati vrhunsku priču ali igrače i kritičare je Elden Ring više zanimao i imao daleko veći utjecaj. I drago mi je da se je pokazalo da vrhunska tehnika i insceniranje nisu najbitniji ako imaš to nešto što druge igre nemaju.
Ragnarok je star mjesec dana, došao, odigran, narod bio zadovoljan i idemo dalje. Fascinacija igrom je neusporedivo brže izlapila nego kod Elden Ringa. GoW tehnički može biti izglancan do perfekcije, imati vrhunsku priču ali igrače i kritičare je Elden Ring više zanimao i imao daleko veći utjecaj. I drago mi je da se je pokazalo da vrhunska tehnika i insceniranje nisu najbitniji ako imaš to nešto što druge igre nemaju.
-
tap3ah75
#7727 Re: PlayStation 5 - all about
De da ja upitam .... šta su vam Soul igre?
Imam Bloodborne neotpakovan - čeka da dođe na red ... a čini mi se da i nju ubacuju u takve igre
Imam Bloodborne neotpakovan - čeka da dođe na red ... a čini mi se da i nju ubacuju u takve igre
- Ironman_88
#7728 Re: PlayStation 5 - all about
Dark Souls serijal i ostale igre koje su napravljene na isti fazon, to je u međuvremenu postao podžanr. Ako te zanima, da ne pišem ovdje romane:
https://en.wikipedia.org/wiki/Soulslike
Da, Bloodborne je jedna od njih. Vrhunska, mnogima i najomiljenija u tom žanru.
- arnes_king
#7729 Re: PlayStation 5 - all about
I opet mi nisi odgovorio na pitanje niti su to argumenti da je igra svih igara i bolja od ostalih. Normalno da ce se mjesecima pricati o lore kada igra prakticki stor i nema, ubacen lore kroz iteme pa da raja sklapa teorije, to je normalna pojava ali ipak meni daleko losije nego kada igra ima pravo uvezan story kroz koji te vodi i zbog kojeg ne moras trositi stotine sati sam uvezujuci niti visiti po netu i citati fan teorije. Znas i sam da side misije samostalno ne mozes ni raditi vecinu, neke da ali za 80% moras vidjeti na netu sta treba jer samostalno da bi znao morao bi stotinama sati svaki detalj istrazivati i citati da opet mozda skontas. Pola sporednih bosova su copy-paste i jedino main bosovi su vrijedni spomena.Ironman_88 wrote: ↑21/12/2022 12:06 GoW je odličan nastavak, Elden Ring se je probio u mainstream i izazvao hype. Mjesecima nakon izlaska se i dalje tematizirala igra, analizirao se lore, letmesoloher bio tema, memes, speedruns itd. Ko god se je kretao u krugovima gaminga, nije mogao zaobići Elden Ring kao pojavu i da je htio.
Ne kazem da je ER los, ali treba ostati pribran i ne hvaliti previse jer mu stvarno puno tog nedostaje. Gameplay loop je zabavan, ali jako ogranicen tako da pored istrazivanja i same borbe i nema mehanika. Pricu sam vec spominjao, art stil je super i to ga malo vadi jer ima losu grafiku, tehnicki problemi sa performansama i popin, znaci bas dosta stvari se moze naci koje su objektivno lose.
- Ironman_88
#7730 Re: PlayStation 5 - all about
Posmatraš stvar previše iz svog ugla gdje ti je GoW vrh vrhova, ja pokušavam realno sagledati situaciju koja je igra imala veći utjecaj na mase i o kojoj će se igri više pričati u budućnosti. Kad je goty u pitanju, obično su sve nominacije vrhunske i radi se o odličnim igrama. U tom društvu je onda potrebno imati i nešto dodatno što te razlikuje od ostatka. Obično to utjecaj Arnese koji je igra imala na gaming svijet, bilo to iz razloga što je uvelna nešto novo, osvježila svoj žanr, odradila uspješnu transformaciju u drugi tip igre (kao GoW 2018).arnes_king wrote: ↑21/12/2022 12:40
I opet mi nisi odgovorio na pitanje niti su to argumenti da je igra svih igara i bolja od ostalih. Normalno da ce se mjesecima pricati o lore kada igra prakticki stor i nema, ubacen lore kroz iteme pa da raja sklapa teorije, to je normalna pojava ali ipak meni daleko losije nego kada igra ima pravo uvezan story kroz koji te vodi i zbog kojeg ne moras trositi stotine sati sam uvezujuci niti visiti po netu i citati fan teorije.
Ne kazem da je ER los, ali treba ostati pribran i ne hvaliti previse jer mu stvarno puno tog nedostaje. Gameplay loop je zabavan, ali jako ogranicen tako da pored istrazivanja i same borbe i nema mehanika. Pricu sam vec spominjao, art stil je super i to ga malo vadi jer ima losu grafiku, tehnicki problemi sa performansama i popin, znaci bas dosta stvari se moze naci koje su objektivno lose.
Elden Ring je oduševio mase, hardcore rpg čiji je serijal u usporedbi sa brojkama Elden Ringa prije toga igralo nas par internet čuđaka je postao mainstream fenomen kojeg ne možeš zaobići. Ispostavilo se da je narod čekao open world naslov za odrasle, igru koja te ne smatra idiotom i ne voda od za ruku od quest markera do quest markera, od upitnika do upitnika i ne tjera te da do beskonačnosti čistiš ikone sa mape.
Zelda je uvela taj open world dizajn i zbog toga je zasluženo bila igra godine u svoje vrijeme. To joj priznajem i razumijem zašto je bila goty iako igra nije za mene lično (djetinjasta, bez veze mi univerzum, random priča o zaustavljanju zlikovca i spašavanju princeze). Elden Ring je Dark Souls Zelda za odrasle ako želis precizan opis, očigledno je narod to čekao i dočekao. Nije potrebno nanovo otkriti toplu vodu, dovoljno je posložiti elemente koji već postoje i stvoriti cjelinu o kojoj će se dugo pričati.
Narod je čekao i dočekao i Ragnarok, ali ga je dočekao kao odličan nastavak na igru o kojoj će se dugo pričati (GoW 2018. koji je napravio uspješnu transformaciju u novi tip igre, obogatio storytelling i oduševio mase bez da je pogazio stari identitet i iznevjerio stare fanove).
- arnes_king
#7731 Re: PlayStation 5 - all about
Ja nigdje nisam spomenuo gow niti pisem o gow. Pisem o Elden Ring jer imas fanboysku pricu i predstavljas kao da je najbolja igra i nema mane, a daleko je od tog. Opet mi nisi odgovorio na pitanje koje sam postavio u vezi tvoje konstantacije i vidim sve nesto ides uokolo jer nemas protiv-argumenata pa odustajem od dalje rasprave.Ironman_88 wrote: ↑21/12/2022 13:16Posmatraš stvar previše iz svog ugla gdje ti je GoW vrh vrhova, ja pokušavam realno sagledati situaciju koja je igra imala veći utjecaj na mase i o kojoj će se igri više pričati u budućnosti. Kad je goty u pitanju, obično su sve nominacije vrhunske i radi se o odličnim igrama. U tom društvu je onda potrebno imati i nešto dodatno što te razlikuje od ostatka. Obično to utjecaj Arnese koji je igra imala na gaming svijet, bilo to iz razloga što je uvelna nešto novo, osvježila svoj žanr, odradila uspješnu transformaciju u drugi tip igre (kao GoW 2018).arnes_king wrote: ↑21/12/2022 12:40
I opet mi nisi odgovorio na pitanje niti su to argumenti da je igra svih igara i bolja od ostalih. Normalno da ce se mjesecima pricati o lore kada igra prakticki stor i nema, ubacen lore kroz iteme pa da raja sklapa teorije, to je normalna pojava ali ipak meni daleko losije nego kada igra ima pravo uvezan story kroz koji te vodi i zbog kojeg ne moras trositi stotine sati sam uvezujuci niti visiti po netu i citati fan teorije.
Elden Ring je oduševio mase, hardcore rpg čiji je serijal u usporedbi sa brojkama Elden Ringa prije toga igralo nas par internet čuđaka je postao mainstream fenomen kojeg ne možeš zaobići. Ispostavilo se da je narod čekao open world naslov za odrasle, igru koja te ne smatra idiotom i ne voda od za ruku od quest markera do quest markera, od upitnika do upitnika i ne tjera te da do beskonačnosti čistiš ikone sa mape.
Zelda je uvela taj open world dizajn i zbog toga je zasluženo bila igra godine u svoje vrijeme. To joj priznajem i razumijem zašto je bila goty iako igra nije za mene lično (djetinjasta, bez veze mi univerzum, random priča o zaustavljanju zlikovca i spašavanju princeze). Elden Ring je Dark Souls Zelda za odrasle ako želis precizan opis, očigledno je narod to čekao i dočekao. Nije potrebno nanovo otkriti toplu vodu, dovoljno je posložiti elemente koji već postoje i stvoriti cjelinu o kojoj će se dugo pričati.
Narod je čekao i dočekao i Ragnarok, ali ga je dočekao kao odličan nastavak na igru o kojoj će se dugo pričati (GoW 2018. koji je napravio uspješnu transformaciju u novi tip igre, obogatio storytelling i oduševio mase bez da je pogazio stari identitet i iznevjerio stare fanove).
-
schindleroskar
#7732 Re: PlayStation 5 - all about
Raspravljate o dva svijeta razlicita, necete se nikad slozit.
Ovo je isto android vs ios rasprava.
Obje odlicne igre, nek svako uziva u onom sto voli, manite se goty nagrada i gluposti
Ovo je isto android vs ios rasprava.
Obje odlicne igre, nek svako uziva u onom sto voli, manite se goty nagrada i gluposti
- Ironman_88
#7733 Re: PlayStation 5 - all about
Napisao sam ti detaljno u zadnjem postu šta je Elden Ring donio narodu i zašto je objektivno goty, ali ne zanima te to očigledno. Trebao sam napisati da je "napucana i zaokružena", da ima emotivnu priču u kojoj hodaš okolo sa sinom? Horizon FW je isto bio zaokružen i napucan pa se je ipak skoro pa zaboravilo da je igra ikad i postojala jer je bila kao Ragnarok, odličan nastavak i hajmo dalje.arnes_king wrote: ↑21/12/2022 14:14 Ja nigdje nisam spomenuo gow niti pisem o gow. Pisem o Elden Ring jer imas fanboysku pricu i predstavljas kao da je najbolja igra i nema mane, a daleko je od tog. Opet mi nisi odgovorio na pitanje koje sam postavio u vezi tvoje konstantacije i vidim sve nesto ides uokolo jer nemas protiv-argumenata pa odustajem od dalje rasprave.
Relativiziraš i umanjuješ kvalitet i značaj Elden Ringa sada kad je izašao famozni GoW i mene nazivaš fanboy-om, samo da ti skrenem pažnju da si ti tad otvorio Elden Ring temu i pisao da ne možeš prestati igrati koliko je dobra. Gdje Ragnarok tema na forumu, ko još razglaba o toj igri?
Sada izbjegavaš odjednom poređenje a prvi si napisao da Elden Ring ne može ni blizu GoW. Toliko i od mene Arnese.
- arnes_king
#7734 Re: PlayStation 5 - all about
Procitao sam sve ali nije to bilo sta sam mislio. Nema veze, nije ni bitno, bitno je da uzivamo u igramaIronman_88 wrote: ↑21/12/2022 14:52Napisao sam ti detaljno u zadnjem postu šta je Elden Ring donio narodu i zašto je objektivno goty, ali ne zanima te to očigledno. Trebao sam napisati da je "napucana i zaokružena", da ima emotivnu priču u kojoj hodaš okolo sa sinom? Horizon FW je isto bio zaokružen i napucan pa se je ipak skoro pa zaboravilo da je igra ikad i postojala jer je bila kao Ragnarok, odličan nastavak i hajmo dalje.arnes_king wrote: ↑21/12/2022 14:14 Ja nigdje nisam spomenuo gow niti pisem o gow. Pisem o Elden Ring jer imas fanboysku pricu i predstavljas kao da je najbolja igra i nema mane, a daleko je od tog. Opet mi nisi odgovorio na pitanje koje sam postavio u vezi tvoje konstantacije i vidim sve nesto ides uokolo jer nemas protiv-argumenata pa odustajem od dalje rasprave.
Relativiziraš i umanjuješ kvalitet i značaj Elden Ringa sada kad je izašao famozni GoW i mene nazivaš fanboy-om, samo da ti skrenem pažnju da si ti tad otvorio Elden Ring temu i pisao da ne možeš prestati igrati koliko je dobra. Gdje Ragnarok tema na forumu, ko još razglaba o toj igri?
Sada izbjegavaš odjednom poređenje a prvi si napisao da Elden Ring ne može ni blizu GoW. Toliko i od mene Arnese.
- Micah
#7735 Re: PlayStation 5 - all about
Vau, @Ironman_88 is on
!
Predivno objašnjeno, bolje neg' što bih ja mogao. Ja bih samo rekao najljepša bajka ikad ali što reče, za odrasle.
Samo sam malo zabrinut što još nema ni najave DLC-a. Prodali ste 17 miliona, nemojte nas zezat sad
Uglavnom, sad mi je sve od From Softwarea day 1, čak i ovaj novi Armored Core koji nikad nisam igrao. Sve što taknu pretvore u zlato, kao Mida.
Predivno objašnjeno, bolje neg' što bih ja mogao. Ja bih samo rekao najljepša bajka ikad ali što reče, za odrasle.
Samo sam malo zabrinut što još nema ni najave DLC-a. Prodali ste 17 miliona, nemojte nas zezat sad
Uglavnom, sad mi je sve od From Softwarea day 1, čak i ovaj novi Armored Core koji nikad nisam igrao. Sve što taknu pretvore u zlato, kao Mida.
-
tap3ah75
#7736 Re: PlayStation 5 - all about
Koristi li ko od vas stanice za punjenje dzojstika?
Valja li ćemu Snakebyte stanica?
Imam jedan njihov dzojstik - ali za PS4 - klinac ga koristi duze od pola godine ... kaže da je ok
Valja li ćemu Snakebyte stanica?
Imam jedan njihov dzojstik - ali za PS4 - klinac ga koristi duze od pola godine ... kaže da je ok
-
Pingvin Chili Vili
#7737 Re: PlayStation 5 - all about
Last edited by Pingvin Chili Vili on 21/12/2022 17:49, edited 1 time in total.
-
tap3ah75
#7738 Re: PlayStation 5 - all about
Imaju oni svoje PS5 punjač za dzojstike.
A PS4 sam spomenuo jer imam jedan njihov dzojstik (za PS4) - i ok je za sada.
Ali sa punjačima se nisam susretao ... pa zato pitam.
-
vojopd
#7739 Re: PlayStation 5 - all about
Uzeo sam njihov oficijalni i dobar je. Sluzi svrsi.
-
Pingvin Chili Vili
#7740 Re: PlayStation 5 - all about
Punjač i torba za ps5 su obavezna oprema
- nepass1
#7741 Re: PlayStation 5 - all about
Nisam fan rdr2 ali da je gow izabran za bolju igricu 2018 ne mogu da vjerujem. Polulinearna igrica koju zavrsis za 20ak sati
pritiskajuci dva dugmica vs remekdjela koje je nakon witchera postavilo nove granice kako igra treba da se uradi.
pritiskajuci dva dugmica vs remekdjela koje je nakon witchera postavilo nove granice kako igra treba da se uradi.
-
Pingvin Chili Vili
#7742 Re: PlayStation 5 - all about
Rdr2 mi nije lego
- Ironman_88
#7743 Re: PlayStation 5 - all about
Nisam se nikad ložio na mech fazone, ako me Armored Core ne privuče, neće ni jedna druga te vrste.Micah wrote: ↑21/12/2022 16:42 Vau, @Ironman_88 is on!
- Ironman_88
#7744 Re: PlayStation 5 - all about
Kakva torba? Ko to i gdje vukljači taj glomazni uređaj za koji ti je potreban kofer.
-
Pingvin Chili Vili
#7745 Re: PlayStation 5 - all about
Kod raje zaigra se fifeIronman_88 wrote: ↑21/12/2022 18:37Kakva torba? Ko to i gdje vukljači taj glomazni uređaj za koji ti je potreban kofer.
Ponesem u vikendicu
Itd
Praktična primjena
- Ironman_88
#7746 Re: PlayStation 5 - all about
Ja jutros ostao šokiran i morao ići guglati, nisam vjerovao čovjeku na riječ, mislio trolla.
- Micah
#7747 Re: PlayStation 5 - all about
Bio sam dobar trol ali prije 10ak godina, prevazišo sam to, nije u modi 
- mc-twin
#7748 Re: PlayStation 5 - all about
Joj ti svaku igricu prelazis za dva dva. Nemojmo pretjerivati...
- nepass1
#7749 Re: PlayStation 5 - all about
- mc-twin
#7750 Re: PlayStation 5 - all about
Da, dva dana. Govorio si drugacije mada je i to malo. Ti to onda samo "preletis nabrzinu". Prodaj i usreci nekoga ko ce imati vremena...