Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#7726 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Ti sa drugog kontinenta meni kažeš da je ovdje super a za ovo prvo...s leđa...nemaš šanse,vjeruj mi.Al fakat.
Ko kaze da je tu super?
Ma zajebajem se, taman posla da se hrvem sa nekim dosadnim penzionisanim rezervnim drotom.
Mada, vidi se iz aviona da si se usro, al haj sad.
:lol: :thumbup:
nećemo se vrijeđati,kakva penzija...godište 1972.
Connaisseur Karlin

#7727 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:

Onaj sistem jeste ima mnogo dobrih stvari - ali to je izvuceno iz konteksta. Isto kao hvaliti redovan obrok i krov nad glavom koji ne kisne u zatvoru. Ne mozes samo spomenuti dobre stvari a zanemariti koja je bila cijena toga. Do 2000 i neke sam i sam znao reci da bi se rado vratio u vrijeme kucacih masina, da vozam Stojadina, gledam Cajevca, nosim na sebi nesto iz Borca, Verteksa, pazim sta pricam i ne zapitkujem puno, da me boli me briga sto Crnogorci mogu biti Crnogorci a je ne mogu Bosanac ili Bosnjak, da mi je OK sto se kroz ateizam, konzumaciju svacega, davanje modernih imena djeci,.. dokazujem i kotiram dobro a od drugih ne ocekujem isto dokazivanje, da okrecem glavu na korupciju i nepotizam u politici i upravi firme, da aplaudiram cvrstoj ruci na Kosovu a i dalje pricam o ravnopravnoj zajednici, da gledam sa visoka na juzne zemljake, seljake, vjernike,... i ko u Stulicevom Jablanu da nosim sljivu ispod lijevog oka i vicem parole sto strasno zvuce - zarad stabilnije ekonomije, poslic poslije kojeg mogu isti dan nestoobaviti po gradu, plus u kuci, imati goste i izaci,..

Ali danas vise ne.
tebe drma treci val krize :D konstantno izlazis iz jedne krize a automatski udjes u drugu krizu :lol:
radostan dan

#7728 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

I balasevic isto....
akaunt

#7729 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

Mislim da su za ovu temu relevantni samo oni stariji od 50 godina. Koliko sam uspio shvatiti iz ,jedva, par osmišljenih rečenica većina mišljena su zasnovana na predavanjima sterijih predaka. Shvatljivo. Da je meni Juga ubila djeda u nekim pećinama 57' ili da mi je ćaću maltretirala zbog "revolucionarnih" ideja nošenim mislima poznatih branilaca nacionalnog, ili nedaj Boze da su mi stričevi nastradali na planini Vran sredinom sedamdesetih...jebi ga , pljuvo bi ja po njoj.
Pljuvo bi i da mi je ćaća propio djedovinu a ja od škole završio osnovnu. Pljuvo bi i ja sa merakom da sam zivio u pripizdini bez asfalta pa se dočepo Mölmea. Ne bi ništa ostalo koliko bi joj jebavo mater da sam bio bubuljičav i masne kose pa se nisam mogo na puškomet primać curi koja mi se svidjala.
....al ne bi' tako, te se ja i dan danas na pomen Jugoslavije ustajem na noge. I ne samo ja, neg' još pola Svijeta !
insomnia78

#7730 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Il da si imo samo dimije i maramu
akaunt

#7731 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

insomnia78 wrote:Il da si imo samo dimije i maramu
Što tebe kompleksi udaraju zemljače.... De zivota ti , reci nam kojoj si ti od gore navedenih grupacija pripadao?
kiligonzales

#7732 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Ti Fudo imaš sreću pa živiš podaleko od ove septičke jame.Da si u njoj - pisao bi isto što i ja.Kakav Alija i demokratija...
Zivio sam ja 300 puta gore nego sto ti zivis danas, meni to nikad nije bila septicka jama. Znam ja vrlo dobro kako taj sistem funkcionise, gdje je u poredjenju sa ostatkom svijeta, ali nije ti ga Alija pravio. To je Aliji nametnuto.
Amerika i njihova Don Carleone politika, da cu ti ponudu koju ne mozes odbiti :D
insomnia78

#7733 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Ne udaraju mene kompleksi no mi pun kurac tih “jugoslovena” do prve detonacije a onda umjesto “oj Kozaro” krene “Dje si đede sakrio kokardu”
Nego de podjeli s rajom sto si ono TRAJNO banovan prvi put?
Last edited by insomnia78 on 17/03/2018 23:18, edited 1 time in total.
kiligonzales

#7734 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

PM72 wrote:Ko priča o "jugonostalgiji" ?
Ovdje je priča kad se bolje živjelo i opet kažem,onaj sistem je imao stotinu mahana i hiljadu dobrih stvari.U ovoj septičkoj državi ima hiljadu stvari da ne vala a nijedna da valja.

Pitam te jer ne poznaješ najbolje stanje u RS.To što dođeš jednom u dvije godine pa ostaneš tri dana ne daje ti pravu sliku.A ja došao danas iz RS...
Bas nijedna ne valja stvar u ovome sistemu? :D
akaunt

#7735 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

insomnia78 wrote:Ne udaraju mene kompleksi no mi pun kurac tih “jugoslovena” do prve detonacije a onda umjesto “oj Kozaro” krene “Dje si đede sakrio kokardu”
Nego de podjeli s rajom sto si ono TRAJNO banovan prvi put?
Kme Kme.... Nadji i podjeli...kme kme....
Jarane, lijeci se i zivi zivot bez frustracija. Nije ti moja greska sto je babo propio djedovinu ! Gledaj da sta stvoris u toj novoj domovini inace ces za desetak godina na nekom forumu kukat o ugrezenosti i u Francuskoj i na nju drvlje i kamenje.
insomnia78

#7737 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

A ovako si nekad zborio.
Image
Kompleks sta ces.
I da, ovo nije stvar zbog koje si TRAJNO banovan KLONU
akaunt

#7738 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

Lazes mali lazes! Nikakav trajni ban za ovo nisam dobio. Kad vec prenosis ovo, prenesi par postova prije.
No , ne rece mi, jesam li ja uzrok tvojim kompleksima. Znamo li se? I kojoj si grupaciji pripado?
Aj sad , zivota ti , igraj se malo sa zahrdjalom zicom i popsti ziv ti ja bio!
insomnia78

#7739 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Nauci citati senilni starce. Nisam to ni napisao
insomnia78

#7740 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Jel ovo oko Muslimana jugoslovenski stav, posto vidim da se provlaci na temi?
kiligonzales

#7741 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Ti Fudo imaš sreću pa živiš podaleko od ove septičke jame.Da si u njoj - pisao bi isto što i ja.Kakav Alija i demokratija...
Zivio sam ja 300 puta gore nego sto ti zivis danas, meni to nikad nije bila septicka jama. Znam ja vrlo dobro kako taj sistem funkcionise, gdje je u poredjenju sa ostatkom svijeta, ali nije ti ga Alija pravio. To je Aliji nametnuto.
Meni je zapravo fascinantno sa kakvim žarom branite Aliju i njegovu zaostavštinu.Vi koji se podaleko odavde.Gdje si to ti živio ako je to bilo "300 puta gore nego meni sad" ? Na Golom otoku,u šumi,pećini,katunu?

Aliji nije nametnut lopovluk,nepotizam,podobni a ne sposobni nego je to njegov izum.Njega i njegove SDA.Imaš snimak kad mu sin u julu 1990 dolazi u Rogaticu na osnivačku skupštinu.Vozio truhlu 128.Dakle,moj otac imao bolje auto.S njim Alija u sakou,majka mu (to je ona stara kurava što je krala zlato za svog sina u Turskoj samo što u Rogatici nije bila pokrivena nego sere ko foka) i Kerim Lučarević koji mu dodaje sako (zato je i postao komandant.Sad imaju milione čak i ovaj što mu je sako dodavao...
Eto lopovluka, nepotizma i podobnih nije bilo u Jugoslaviji, sve je to Alija stvorio, kao da Juga nije imala kriminalaca tada koje je i vani mahom izvozila. U drustvu u kojem je postojala cenzura pricamo o tome kako je sve bilo bajno, jeste, zato sto su mediji pravili takvu sliku sve dok stvari od sebe nisu postale ocite. Medijsko izvjestavanje nalik Dodikovom RTRS ili Bakirovom Faktoru. Pa na cemu je KPJ gradila poredak, nego na clanskoj knjizici, ko su bili istaknuti funkcioneri u drustvu, pa i direktori u firmama, univerzitetima, skolama nego clanovi KPJ, ko su bili akteri raspada Jugoslavije i ciji su clanovi bili postenjacine Sloba i Franjo, Seselj, Karadzic i ostala bagra koja je koji krug za zagrijavanje napravila u zatvoru nego clanovi KPJ, za koje je Alija Izetbegovic mala maca, kao i pola bagre osudjene u sarajevskom procesu. Pogledajmo bagru iz prethodnog sistema, koja je samo poslje promjenila dres, te postalo hardcore nacionalistima, stid pricati i imena nabrajati. Koliko smo mi nesvjesni svoje bolesti, mnogima je i Babo dobar, a Alija los...

Ali Alija je najgori jer je otisao sa BiH u nezavisnost i bio hrabar i lud na putu da kaze ne srpskoj i hrvatskoj dominaciji u BiH, pardon cetnickoj i ustaskoj jer se s pravom te dvije politike mogu nazvati i takvima. Bili ovako o Lagumdziji i Nijazu pricali da su oni kojim slucajem ponjeli tu titulu prvog predsjednika umjesto Alije? Na kraju svi su se nasli zajedno u ratnom predsjednistvu BiH na istoj strani. Ali zbog ideoloske obojenosti, njih ce malo kada FGR kriviti za ovo stanje. Nece ih naruziti ni pored cinjenice da ko Putini traju na stolicama koje su tamo nekad 90-tih zauzeli po kojekakvim univerzitetima i ko zna gdje sve vec ne. Eno nekome ni Bogic Bogicevic ne valja. Jasno je kome, ali haj sad. :D

Na kraju Kerim Lucarevic je bio sef vojne policije, komadant koji je bio nekoliko puta ranjavan, covjek kojeg su nasi pokusali ubiti tokom rata na Igmanu, gdje atentat prezivio jedva, covjek koji je nakon rata pokusao dici Energopetrol, te je zaposlio par stotina ljudi, a i momka koji mu je na Igmanu zivot spasio dok su ga atentatori pokusali likvidirati. Jedan je od zasluznijih komadanata koji je pridonjeo dosta u prvim danima rata.

Hajmo se odreci svakoga jer niko nam nije valjao ni tada ni sada. Koji smo kurac ratovali, trebali smo sapatom pasti. :D
kiligonzales

#7742 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Nekadasnji Jugonostalgicari i fanovi Juge o Aliji nekada :D

uglavnomja

#7744 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

kiligonzales wrote:
Na kraju Kerim Lucarevic je bio sef vojne policije, komadant koji je bio nekoliko puta ranjavan, covjek kojeg su nasi pokusali ubiti tokom rata na Igmanu, gdje atentat prezivio jedva, covjek koji je nakon rata pokusao dici Energopetrol, te je zaposlio par stotina ljudi, a i momka koji mu je na Igmanu zivot spasio dok su ga atentatori pokusali likvidirati. Jedan je od zasluznijih komadanata koji je pridonjeo dosta u prvim danima rata.

posije ovoga je 100% sigurno da trolas citavo vrijeme :D
toska

#7745 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by toska »

akaunt wrote: ....al ne bi' tako, te se ja i dan danas na pomen Jugoslavije ustajem na noge. I ne samo ja, neg' još pola Svijeta !
Do 91.-92. od tada osjećam dozu straha ili nelagode kada vidim njenu zastavu ili simbole.
kiligonzales

#7746 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

uglavnomja wrote:
kiligonzales wrote:

posije ovoga je 100% sigurno da trolas citavo vrijeme :D
Jes 100%, pa tu ti pricu mogu potvrditi svi koji licno poznaju Doktora. ;)

Doktor ce inace biti odgovoran za sve sto su poslje napravili sa Energopetrolom ovdasnje vlasti, pa i za medijsko oslovljavanje po novinama sa "doktor, cetnik" kada su se otimali za pomenutu firmu.

U kojoj je stranci bio nakon rata, de me podsjeti...
akaunt

#7747 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

toska wrote:
akaunt wrote: ....al ne bi' tako, te se ja i dan danas na pomen Jugoslavije ustajem na noge. I ne samo ja, neg' još pola Svijeta !
Do 91.-92. od tada osjećam dozu straha ili nelagode kada vidim njenu zastavu ili simbole.
Kad se priča o Jugoslaviji, zna se na koji period se misli. Ovi surogati odkraja osamdesetih nisu vrijedni pomena.
kiligonzales

#7748 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

akaunt wrote:
toska wrote:
Kad se priča o Jugoslaviji, zna se na koji period se misli. Ovi surogati odkraja osamdesetih nisu vrijedni pomena.
A surogati prije, Rankovic, Stanisic, tajne sluzbe, pokusaji stvaranja tajnih paralelnih sistema, politicka ubistva, kurci, palci, to bi prije 80-tih, nije sve desavalo u 80-tim :D npr. ovo se desilo 70-tih...

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ba ... nao/226959
akaunt

#7749 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

Gonzales, ovo sto si nabrojao spada u Jugoslaviju. Nema idealne drzave nigdje pa tako nije ni Juga bila. Nadji mi drzavu gdje je med i mlijeko? Pa , Amerikanci ubiše predsjednika a ni dan danas ne rekose istinu.
Ovaj link sto si stavio je SF. Nije to baš tako bilo. Ako ćeš meni vjerovat. Nije baš da je sve bilo urota, zavjera, mistika... Normalno je da se sad javljaju razne teorije. Pa imas teoriju o vakcinama koje izazivaju autizam, teoriju o ravnoj zemlji i mnogo drugih...
Mislim, ako ces meni vjerovat. Ako nećeš, nema sile koja će te ubijedit. Jel tako. Ima ona prica kako Tito zadnjih godina nije nista znao, kako su drugi vodili zemlju, kako je Jovanka htjela drzavni udar napravit... Pa nisu ni prije ljudi ovce bili. Nije bas da se nista nije znalo nit smjelo pitat. Nije bas gvozdena zavjesa bila gvozdena.
Sad mi pade na pamet, da je kojim slucajem u Jugoslaviji bilo glasanje za predsjednika pa se desi ono sto se desilo sa izborom zadnja dva predsjednika u Americi... Pa ne bi hiljadu strana bilo dovoljno.
I jos nesto. Iz ovog ugla , vama svima je najvaznija slika Juge u svjetlu medjunacionalnih odnosa. Vjeruj mi, zadnja stvar o koj je moja generacija razmisljala je to i to nam je predstavljalo najmanji problem.
kiligonzales

#7750 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

akaunt wrote:Gonzales, ovo sto si nabrojao spada u Jugoslaviju. Nema idealne drzave nigdje pa tako nije ni Juga bila. Nadji mi drzavu gdje je med i mlijeko? Pa , Amerikanci ubiše predsjednika a ni dan danas ne rekose istinu.
Ovaj link sto si stavio je SF. Nije to baš tako bilo. Ako ćeš meni vjerovat. Nije baš da je sve bilo urota, zavjera, mistika... Normalno je da se sad javljaju razne teorije. Pa imas teoriju o vakcinama koje izazivaju autizam, teoriju o ravnoj zemlji i mnogo drugih...
Mislim, ako ces meni vjerovat. Ako nećeš, nema sile koja će te ubijedit. Jel tako. Ima ona prica kako Tito zadnjih godina nije nista znao, kako su drugi vodili zemlju, kako je Jovanka htjela drzavni udar napravit... Pa nisu ni prije ljudi ovce bili. Nije bas da se nista nije znalo nit smjelo pitat. Nije bas gvozdena zavjesa bila gvozdena.
Sad mi pade na pamet, da je kojim slucajem u Jugoslaviji bilo glasanje za predsjednika pa se desi ono sto se desilo sa izborom zadnja dva predsjednika u Americi... Pa ne bi hiljadu strana bilo dovoljno.
I jos nesto. Iz ovog ugla , vama svima je najvaznija slika Juge u svjetlu medjunacionalnih odnosa. Vjeruj mi, zadnja stvar o koj je moja generacija razmisljala je to i to nam je predstavljalo najmanji problem.
Vidi nemoj mene smatrati nekim ko smatra Jugoslavijom majkom svog zla u proslosti i danas. Meni i mojoj blizoj porodici je Juga valjala i danas u mojoj kuci se cuva servis sa Titovim likom, ali bome i ljiljani, samo mi ne zelimo biti neobjektivni po pogledu nje. Favorizovala je ona druge prije nego Bosance i Hercegovce, Crnogorce, Makedonce ili Albance recimo. Nije sve u njoj bilo med i mlijeko, ali nije bila ni mraka, jad i cemer. Kuce mojih roditelja, brace i sestara, bile su Juga u malom. Glupo bi bilo da postavim sliku mene i bratica koji ima istetoviranog Tita na misci kojeg se vise sjecaju njegova braca nego on. Sira porodica nema bas pogled kao i mi na Jugu, ovim u CG je koliko toliko valjala jer mi je nana spas od Italijana i cetnika, nasla medju partizanima, ovim na Kosovu je bila mraka ne zbog Juge ko Juge, vec zbog Srba. Nama u Sa je bila vise nego dobra. Jos se cuvaju zahvalnice od rahmetli starog za udaranje temelja jedne od sarajevskih firmi i doprinose kolektivu.

Pricu o Bijedicu spomenuh kroz pricu o tim surogat licnostima koje su promjenile dresove koje su Jugi u konacnici jbl znanje, a iznjedrila ih je KPJ. Masu je takvih. Svi su oni drugo lice toga sistema.

Da dodam u ovoj prici se pominje "Jovica Stanisic".
Post Reply