Bugojno: Lažni humanitarci prikupljaju novčanu pomoć za ugrožene
Na adresu Kriznog štaba općine Bugojno, formiranog s ciljem pružanja pomoći poplavljenim područjima u BiH, stigla je obavijest iz Policijske uprave o pojavi anonimnih osoba koje se predstavljaju kao volonteri i prikupljaju novčanu pomoć za ugroženo stanovništvo.
Građani su upozoreni da ne nasjedaju na namjere tih osoba i da im ne predaju nikakvu pomoć, kao ni novčana sredstva.
Jedini način na koji građani mogu donirati svoje novčane priloge je uplatom na račun koji je za tu namjenu otvoren u Poslovnici PBS-a u Bugojnu.
Voda, hrana, higijenska sredstva i druge stvari za pomoć stradalima u poplavama i klizištima prikupljaju se na punktovima u samom gradu, i lokacijama koje su za tu namjenu stavljene u funkciju u mjesnim zajednicama.
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- O'zone
- Globalni moderator
#7726 Re: Poplave u cijeloj BiH
- BadCopy
#7727 Re: Poplave u cijeloj BiH
Iz Dresdena danas stizu masine za preradu pitke vode u Bosnu.
Od zla oca od gore matere
Od zla oca od gore matere
- madner
#7728 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kakva je situacija u Olovu, ima li neka tacka gdje se moze ostaviti pomoc?
-
Ambrozija
#7729 Re: Poplave u cijeloj BiH
SUTRA (21.MAJ) ORGANIZUJEMO RADNU AKCIJU U MAGLAJU!
Polazak u 5h ujutro ispred Zemaljskog muzeja, ide se na jedan dan! Obezbijeđena hrana i oprema (ko ima svoju neka OBAVEZNO ponese: maske, rukavice, čizme!!!).
Svako ko želi učestvovati neka se javi na [email protected] - upisati i poslati svoje IME, PREZIME I BROJ TELEFONA!
PRIJAVE SKUPLJAMO DO 15H DANAS!
Polazak u 5h ujutro ispred Zemaljskog muzeja, ide se na jedan dan! Obezbijeđena hrana i oprema (ko ima svoju neka OBAVEZNO ponese: maske, rukavice, čizme!!!).
Svako ko želi učestvovati neka se javi na [email protected] - upisati i poslati svoje IME, PREZIME I BROJ TELEFONA!
- Mr.Sojic
#7730 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kako god kolega ali u novinama juce citam da su zaprepasteni kako je brzo organizovana pomoc za JEDNU JEDINU BIH. Takodje ne mogu da vjeriju kako se brzo skupila ta kolicina pomoci. Nikada oni nece skontati Bosansku Dusu.sinuhe wrote:BiH je Austriji regija i izmedju ostalog ucestvuju u davanju pomoci i zbog vlastite sigurnosti.
Pomoc je stigla i iz Azerbejdzana i iz Turske.
/Sent from my iPhone/
-
Mustang1
#7731 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ima li neki nacin na koji bi ljudi iz citavog svijeta mogli slati donacije ? Neka stranica ili nesto ? Da se proba na twitteru ili facebooku proslijediti do ovih oficijelnih stranica klubova koji imaju milione pratilaca .. Je'l Begovic ima svoju fondaciju ?
Ako nekome nije problem da ovo pokusa uraditi ja nemam vremena moram da idem
Ako nekome nije problem da ovo pokusa uraditi ja nemam vremena moram da idem
-
staradis
#7732 Re: Poplave u cijeloj BiH
bravo FF, takodje SPUS ima akciju neogranicen broj mjesta ali se morate registrovatiAmbrozija wrote:SUTRA (21.MAJ) ORGANIZUJEMO RADNU AKCIJU U MAGLAJU!
- O'zone
- Globalni moderator
#7733 Re: Poplave u cijeloj BiH

Kolona kamiona na ulazu u Maglaj
-
hillbill
#7734 Re: Poplave u cijeloj BiH
BALKAN JE INTERESANTAN.......ali ima reputaciju ......oprezno....oprezno...oprezno sa donacijamaKaradoz wrote:Polako narode povucite rucnu.. ovo su obecanja .. treba vidjeti sta ce se od njih ispuniti...
Ono sto sa sigurnoscu tvrdim je da je Nizozemska juce otvorila ziro racun na koji se moze uplatiti novac za postradale u BiH i Srbiji. Isti je otvoren nakon pritiska dijaspore posto sama drzava nije pokazala interes za isto. Snimci polplavnjenih podrucja u informativnim programima nisu bili duzi od deset sekundi. A ono sto sam primjetio da su uz teksat o poplavama u Srbiji pustali snimke iz BiH.
Dosadasnja politika ove zemlje je bila automatsko otvaranje racuna i live emisija u kojoj su puz pomoc popularnih licnosti iz svih segmenata sakupljali novac za podrucja ugrozena nepogodama. Ovaj put Balkan nije bio interesantan.
- vješalica
#7735 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jesul to javili na FTV vijestima da nisu donijeli odluku o vandr.situaciji na nivou drzave
- O'zone
- Globalni moderator
#7736 Re: Poplave u cijeloj BiH
Uposlenici BH Airlines-a organizovali su akciju pomoći stanovništvu područja ugroženih poplavama. Jutros rano otputovali su u Orašje, gdje će i ostati kako bi i na druge načine pomogli. Kako navode u poruci koju su nam poslali, akciju prikupljanja pomoći nastavljaju i dalje.
![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#7737 Re: Poplave u cijeloj BiH
A što bi je donosili? Oko njihovih gujica je suho eventualno ako im se prkno malo uznoji na kožnoj fotelji.vješalica wrote:Jesul to javili na FTV vijestima da nisu donijeli odluku o vandr.situaciji na nivou drzave
Jedva juče donesoše odluku da se robne rezerve daju na raspolaganje ugroženom stanovništvu
- O'zone
- Globalni moderator
#7738 Re: Poplave u cijeloj BiH
APEL! Javlja slušateljka Bjanka: Cerska kod Konjević polj, klizišta su. Treba im hrana i voda!!! Odžak- voda,voda,voda!!!!
- Karadoz
#7739 Re: Poplave u cijeloj BiH
O'zone wrote:Snimio jeFact wrote:Ali vidite šta piše u opisu videa:nOrMaLaC wrote:Koliko ja vidim jedino su civili ovdje agresivni.Užasni su ovi konstantni pokušaji diskreditiranja organa reda.Situacija nakon ovoga eskalirala, pretučeno je nekoliko osoba dok je jedna zavrsila u bolnici.
A i ovaj,ako je stvarno policija pretukla nekoliko osoba,zašto bar dio toga nije snimio?
https://www.facebook.com/photo.php?v=864651710217357
Ali pošto tip ima već dosije kao prevarant i da se sve ovo desilo niko mu nevjeruje jbg-a.
Last edited by Karadoz on 20/05/2014 11:21, edited 2 times in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#7740 Re: Poplave u cijeloj BiH
Veterinarski fakultet u Sarajevu je uspostavio dežurni broj telefona za savjete u sanaciji posljedica poplava. Broj na koji se mogu obratiti krizni timovi i građani je: 061 07 07 37.
- O'zone
- Globalni moderator
#7741 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo da nekim legne duša na mjesto, zatražili su pomoć i od arapa
Reis Kavazović zatražio pomoć od Kuvajta i Saudijske Arabije
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović primio je u odvojenim posjetama ambasadora Kuvajta Nassera Ridena Thamera i Saudijske Arabije Eida Al-Thakafia.
Reis Kavazović zatražio pomoć od Kuvajta i Saudijske Arabije
Reis Kavazović je razgovarao s ambasadorima o teškoj situaciji izazvanoj poplavama i klizištama i izvjestio ih o razmjerama pričinjenih šteta na privatnim, javnim, privrednim i objektima Islamske zajednice.
On je zatražio od ambasadora da prenesu svojim vladama informaciju o tome i zamolio urgentnu pomoć koja je trenutno najpotrebnija kao i onu koja će biti neophodna nakon smirivanja situacije, a to je za izgradnju kuća i obnovu poljoprivrednih gazdinstava.
Ambasadori su obećali da će svojim vladama prenijeti sliku onog što su vidjeli u BiH i ono što su danas čuli od reisu-l-uleme i istakli da će činiti sve što je u njihovoj moći da iz njihovih zemalja stigne adekvatna pomoć u Bosnu i Hercegovinu.
- O'zone
- Globalni moderator
#7742 Re: Poplave u cijeloj BiH
http://radiosarajevo.ba/novost/152169Stravični prizori s farme u Šamcu: Utopilo se 400 krava
Slike su
-
Fact
#7743 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo koje zemlje i gdje pomažu:http://reliefweb.int/sites/reliefweb.in ... Floods.pdf
PDF format:Prva stranica je o Srbiji druga o Bosni.
PDF format:Prva stranica je o Srbiji druga o Bosni.
-
Straza
#7744 Re: Poplave u cijeloj BiH
Arsene Wenger wrote:Upravo tako.Havatar wrote:Treba pitat one kojima ne trebaju vehabije da ulazu u Bosnuspinel_ wrote:znaci emirati novcanu pomoc poslali samo Srbiji.. treba pitati Bakira zasto je to tako ?
Hoće Arapi uložiti u Bosnu, ali neće bacati pare kao prije 20 godina, u to budite sigurni. Katar je npr. odabrao Sarajevo za sjedište Al-Džazire... I onda se nađe Fahro da predstavi Arape koji dolaze da investiraju u Bosnu kao potencijalne teroriste...![]()
Taj čovjek je zlo. Bolest. Nešto poput raka na mozgu koji brzo i neizbježno donosi smrt. S druge strane, Bakir je više kao neka neizlječiva spolno prenosiva bolest... Ubija te polako i natenane, ali te na kraju ipak ubije...
Prema meni, glupo je raspravljati koliko je ko i kada dao. Za mene je to glupo, pohlepno, mahalski i nasve pogano. Nas narod je mahalski i ogovaranje mu je u krvi. Svako radi gdje i kako hoce. Ako neko nece da da ni marke...ima pravo na to. Nema razloga ni da se mrzi ni da se voli.
No i pored svega, ubjeden sam da ce pomoc stici sa svih strana jer je tako sa svim tragedijama.. Nekim drzavama, organizacijama treba vise a nekim manje vremena. Negdje ima kralj koji moze da u roku odmah kaze sta i kako dok negdje postoje razni nivoi vlasti sto produzi proceduru.
Neko ce dati u prvim satima, neko u prvim danima a neko nakon par mjeseci ili godina.
Obnova ce trajati godinama. U biti obnova jos nije ni pocela. Tako da ne izvlacite bilo kakve zakljucke.
Ko god od stranih pruzi pomoc, hvala mu.
Ali mi se prvenstveno moramo osloniti na nas same.
- dječak sa šibicama
#7745 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne znam, gledam fb profil ovog Latifovica, SBB clan, putuje se po Monaku, Minhenu, ne djeluje mi bas ko neka sirotinja koja trazi samo hranu.
- Havatar
#7746 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pomoć za poplavljena područja: Iz Azerbejdžana stigao avion s 40 tona robe
Specijalnim cargo avionom noćas je iz Azerbejdžana dopremljena pomoć namijenjena poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.
Avion sa preko 40 tona pomoći vrijedne skoro milion KM stigao je iz Bakua.
"Prirodne nepogode u Bosni i Hercegovini su nas mnogo pogodile. Ilham Alijev, predsjednik Azerbejdžana, je naredio da se vašoj zemlji dopremi pomoć kao znak prijateljstva između naroda dvije države. Ovo je znak da će prijateljstvo između Azerbejdžana i BiH napredovati. Ove stvari će biti od velike pomoći za neprilike koje su zadesile ovu zemlju", kazao je Yusif Vazirov, šf Ureda Ambasade Azerbejdžana u BiH.
Bakir Sadović, šef Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je inicirao pomoć Azerbejdžana našoj zemlji, kaže da je doprema pomoći veoma lijep gest Vlade Azerbejdžana.
"Oko 40 tona opreme za ispumpavanje i pročišćavanje vode, čamci i ostala oprema bit će ujutro upućena prema Doboju i Posavini. Nakon prošlogodišnje posjete Izetbegovića Azerbejdžanu stvoreni su snažni prijateljski odnosi između dvije zemlje koji su rezultirali ovom pomoći. Treba napomenuti da će Azerbejdžan i u budućnosti pomagati našoj zemlji jer se očekuje otvaranje fabrike za preradu voća i povrća u Doboju", kazao je Sadović.
- O'zone
- Globalni moderator
-
SirokiB
#7748 Re: Poplave u cijeloj BiH
ne znam sto se toliko uzdizu te drzave iz regije tipa austrija dala racun za donacije itd..
to su sve drzave bogate toliko da mogu kupiti cijelu bih..ovo je njima nista..
ja mislim da se moglo i bolje..puno vise ce srbiji se pomoc, zivi bili pa vidjeli..
moj naklon ide ekipama iz bih, sarajeva, mostara, širokog, čitluka, zenice, tuzle i ostalih mjesta koji su priskočili ovakvi jadni i bijedni bez da imaju išta ali najvažnije su dali, sebe
i nije mi jasno zasto sve u maglaj ide..ka dovi ostali vape konstatno iz manjih mjesta i mozda i potrebitijih
to su sve drzave bogate toliko da mogu kupiti cijelu bih..ovo je njima nista..
ja mislim da se moglo i bolje..puno vise ce srbiji se pomoc, zivi bili pa vidjeli..
moj naklon ide ekipama iz bih, sarajeva, mostara, širokog, čitluka, zenice, tuzle i ostalih mjesta koji su priskočili ovakvi jadni i bijedni bez da imaju išta ali najvažnije su dali, sebe
i nije mi jasno zasto sve u maglaj ide..ka dovi ostali vape konstatno iz manjih mjesta i mozda i potrebitijih
-
palermo
#7749 Re: Poplave u cijeloj BiH
htio bih samo da čestitam narodu Bosne i Hercegovine na načinu na koji je djelovao i djeluje u ovim tragičnim trenucima. I nekako, vjerovali ili ne, ponosan sam što sam makar malecki dio te priče.
Žao mi je što i ovdje neki politiziraju stvari, ali šta se može, njima na obraz.
E, da što se tiče ovih mogućih zloupotreba, pa postoje dvije mogućnosti, da se pomaže uz rizik da će neko nešto i zlouptrijebiti, ili da se ništa ne pomaže....tada sasvim sigurno neće niko ništa zuloupotrijebiti. Meni je prva opcija mnogo bolja.
Žao mi je što i ovdje neki politiziraju stvari, ali šta se može, njima na obraz.
E, da što se tiče ovih mogućih zloupotreba, pa postoje dvije mogućnosti, da se pomaže uz rizik da će neko nešto i zlouptrijebiti, ili da se ništa ne pomaže....tada sasvim sigurno neće niko ništa zuloupotrijebiti. Meni je prva opcija mnogo bolja.
- Big Ang
#7750 Re: Poplave u cijeloj BiH
O'zone wrote:http://radiosarajevo.ba/novost/152169Stravični prizori s farme u Šamcu: Utopilo se 400 krava
Slike su