TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
diablobih

#7726 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Ne desava se burn in tako cesto na OLED ekranima.
channel10

#7727 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Sad gledam na technoshopu da je bio oled za 2400KM. Samo ne znam da li je na njega bilo popusta u ova dva dana.
CooK

#7728 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Dobro vas je vise sa OLED-om i tim burn-inom. Da ne bih opet objasnjavao kopirat cu zadnji moj post gdje sam objasnjavao covjeku oko tog problema:

"Postoje testovi koji traju duze vrijeme a jedan od njih je na Rtingsu i traje vec 9 mjeseci gdje 6 televizora prikazuju jedan te isti kanal ili jednu te istu igru. Televizori su upaljeni 4 sata pa ugaseni sat vremena pa opet upaljeni 4 sata i sve tako(znaci od 24 sata u danu oni su upaljeni 20 sati i prikazuju isti kanal ili igru). Situaciju sa burn-inom update-uju svake 2 sedmice sve sa slikama. Neki su pofino sprzeni a neki skoro nikako nisu iako prikazuju isti sadrzaj 20 sati dnevno. Mozes pogledati i u kojoj sedmici od pocetka testa je pocelo dolaziti do burn-ina i na kojem sadrzaju jer imaju na stranicama svi izvjestaji od pocetka testa u januaru ove godine.
Ako uzmemo samo ovaj test a ima ih jos puno na internetu i ako se uzme u obzir da se 20 sati dnevno vrti jedan kanal ili jedna igra onda je jasno koliki tokmak moras da budes da bi se "normalnom upotrebom" dobio burn-in na OLED-u.
https://www.rtings.com/tv/learn/real-li ... rn-in-test

Ovo sto si napisao da mnogi na netu tvrde drugacije ne znaci nista zato sto se na netu obicno javlja onih 5% ljudi koji imaju problema sa burn-inom a nece ovih 95% sto nemaju problema dolaziti i pisati da nemaju problema sa burn-inim nego uzivaju u TV-u ili nekim drugim stvarima. To ti dodje nesto kao sto ja odem na temu Carina u BiH samo kada imam nekih problema i kada me oderu a kada je sve u redu i rade regularno ja ne ulazim u tu temu opste. Banalan je primjer ali je poanta da je generalno u svijetu u raspravama o burn-inu na OLED-u najglasnija ona mala manjina koja ima problema sa istim a ova velika vecina koja nema taj problem nemaju potrebu da se javljaju.
Takodje ima istine i u tome sto si spominjao da konkurentne kompanije dizu taj problem na neku nezasluzeno visoku razinu. To vjerovatno najvise dolazi od Samsunga koji jedini od top brendova nema nijedan OLED u ponudi i rekli su da nece ni imati nego da razvijaju MicroLED koji je, realno, buducnost televizora i bolji cak i od OLED-a."
CooK

#7729 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

channel10 wrote:Sad gledam na technoshopu da je bio oled za 2400KM. Samo ne znam da li je na njega bilo popusta u ova dva dana.
Bio stari FullHD OLED bez HDR-a. Noviji 4K HDR OLED tesko da mozes naci ispod 3200KM.
CooK

#7730 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

photo&video wrote:Nisam nikad koristio plazmu tako da vjerovatno ne vidim to sto ti primjetis. Npr. Ovaj tzv. HD signal sto daje Telemach nije ni 10% kvalitete nekog filma kad skines i pustis na TV. Vjerovatno je i tu problem. Nasi kablovski operateri su ocajni.
Tacno. HD kanali kod nasih kablovskih operatera imaju samo HD rezoluciju a bitrate im je toliko nizak da je to odvratno a upravo je bitrate presudan za kvalitet slike odredjene rezolucije.
CooK

#7731 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

rida1976 wrote:
photo&video wrote:Jedina mana OLED-a je Burn in efekat sa kojim dosta ljudi ima problema. Dati toliki novac za TV i da mi se ureze neki logo...

Navodno samsung daje 10 godina garancije na qled za taj Burn in problem. Valja li sta qled? A sony xf9005 je strasan TV, cekam da malo padne cijena sa ga kupim.
Ako ganjaš kvalitetnu sliku, onda nije strašan vjeruj mi. Jedino ako si sad na nekoj Biri ili Voxu, onda će ti biti napredak.
Moj zaključak je ko ganja na prvom mjestu sliku a onda ostale mogućnosti zaobiđite svaki LED u širokom luku.
P.S. Ja ne znam na čemu su ljudi gledali prije xf9005 pa svršavaju na ovu sliku??? Da je bio neko na temi ko ganja kvalitetnu sliku kao ja sad ko ga ima prije moje kupovine, ja ga sigirno nikad nebih kupio
Gledali ostale LCD/LED televizore i usporedjivali i vjeruj mi da XF9005 i ima sliku za svrsavati kada je poredis sa vecinom drugih LED televizora. A ko ganja kvalitetnu sliku nikada nije ni otisao sa CRT-a i plazme.
CooK

#7732 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

SanskiBiser wrote:
photo&video wrote:Jedina mana OLED-a je Burn in efekat sa kojim dosta ljudi ima problema. Dati toliki novac za TV i da mi se ureze neki logo...

Navodno samsung daje 10 godina garancije na qled za taj Burn in problem. Valja li sta qled? A sony xf9005 je strasan TV, cekam da malo padne cijena sa ga kupim.

QLED je samo drugo ime za Quantum Dot LED LCD (konkretno radi se o samsungovom usavrsenomo VA panelu) to nije OLED TV ili neki AMOLED. Znaci usavrsena LCD tehnologija koja daje jako dobru sliku uniformnost crne i sive i jak kontrast, frekvencija osvjezavanja 120hz, pravi 10bitni panel bez FRCa itd. Odlicni televizori za gaming jer HDR na njima izleda onako je predvidjeno kao i za HDR video reprodukciju. Tako da je to samo marketinski trik tih 10 godina jer znaju oni da nece biti burn-in...
Fino napisano kolega. :thumbup: QLED je takodje LCD TV sa kvalitetnim VA panelom i nema nikakve veze sa OLED-om te ne moze dobiti burn-in nikada a ne za 10 godina. Samsung nas *ebe u zdrav mozak dajuci 10 godina garancije na nesto sto je tehnicki nemoguce i neizvodljivo a to je burn-in na LCD-u.
photo&video

#7733 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by photo&video »

CooK wrote:
SanskiBiser wrote:

QLED je samo drugo ime za Quantum Dot LED LCD (konkretno radi se o samsungovom usavrsenomo VA panelu) to nije OLED TV ili neki AMOLED. Znaci usavrsena LCD tehnologija koja daje jako dobru sliku uniformnost crne i sive i jak kontrast, frekvencija osvjezavanja 120hz, pravi 10bitni panel bez FRCa itd. Odlicni televizori za gaming jer HDR na njima izleda onako je predvidjeno kao i za HDR video reprodukciju. Tako da je to samo marketinski trik tih 10 godina jer znaju oni da nece biti burn-in...
Fino napisano kolega. :thumbup: QLED je takodje LCD TV sa kvalitetnim VA panelom i nema nikakve veze sa OLED-om te ne moze dobiti burn-in nikada a ne za 10 godina. Samsung nas *ebe u zdrav mozak dajuci 10 godina garancije na nesto sto je tehnicki nemoguce i neizvodljivo a to je burn-in na LCD-u.
Znaci ili sony xf9005 ili skupljati i cekati da padne cijena 55 oled c8. Trenutno je 3333 KM u stanicu.
REDDEVILS

#7734 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

Ja sam sa Sony XF9005 prezadovoljan jos mu je ovaj google asistent odlican sta ga god pitas odgovori a i zna rezultate nase Premier Lige u fudbalu ma milina ziva a slika je savrsenstvo 4K HDR Dolby Vision (nase kanale ne gledam u SD rezoluciji jedino HD kanale kao sto su Arena Sport itd.)
ado_sar

#7735 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_sar »

Ostajem onda i ja na plazmi. ustedili ste mi dvije milje :)
rida1976

#7736 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by rida1976 »

REDDEVILS wrote:Ja sam sa Sony XF9005 prezadovoljan jos mu je ovaj google asistent odlican sta ga god pitas odgovori a i zna rezultate nase Premier Lige u fudbalu ma milina ziva a slika je savrsenstvo 4K HDR Dolby Vision (nase kanale ne gledam u SD rezoluciji jedino HD kanale kao sto su Arena Sport itd.)
Koje postavke koristiš tačno??
photo&video

#7737 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by photo&video »

REDDEVILS wrote:Ja sam sa Sony XF9005 prezadovoljan jos mu je ovaj google asistent odlican sta ga god pitas odgovori a i zna rezultate nase Premier Lige u fudbalu ma milina ziva a slika je savrsenstvo 4K HDR Dolby Vision (nase kanale ne gledam u SD rezoluciji jedino HD kanale kao sto su Arena Sport itd.)
Kakvi su nasi kanali koji nisu u HD? Jel bas veliki ocaj :-D
aktivacija

#7738 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aktivacija »

Kad sve saberemo i oduzmemo, a napisano na prethodnih 50strana, do kakvog zakljucka dodjemo?
Evo konkretno razgledam 4K 55inch televizije 1200-1600KM...
Svaki model na trzistu otprilike ima opciju-dvije koja je nekom bitnija u odabiru, u odnosu na neki drugi model, dok ni jedan do sad nije u tolikoj prednosti, da bi se covjek zatrcao da kupi.
Sto vise gledam i uporedjujem, sve manje znam sta bi.
Evo sad mi zapeo za oko LG nano pa me zanima jel bolje to za oko 1600KM ili ipak neki jeftiniji Soni?
REDDEVILS

#7739 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

rida1976 wrote:
Koje postavke koristiš tačno??
RTINGS za kolobraciju slike
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900f/settings
A postavke jezika engleski zbog google asistenta :)
impress2

#7740 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by impress2 »

Pozdrav za sve forumaše.Pročitao sam otprilike 150 zadnjih tranica ove teme i mnogo toga mi je jasnije ali isto tako još više sam nesiguran prilikom izbora odgovarajuceg TVa. Još uvijek gledam katodni Samsung ali došlo je vrijeme promjene. Signal mi je TOTAL TV,razdaljina gledanja je 3m,ugao gledanja je direkt, :-) :-) :-) ,mada nije moja zadnja hahhhahhh.Prvenstvena namjena je gledanje TVa i eventualno nekakvi filmovi ili klipovi.Budžet mi je max. 1500KM. Molim sve forumaše i poznavaoce ove materije da mi daju preporuku za TV u tom cjenovnom rangu. Veličina mislim da bi trebala biti između 49 i 55,ispravite me ako se varam . Dali Full HD ili UHD to prepuštam vama ,valjalo bi kada bi prijedlozi bili potkrijepljeni argumentima . Unaprijed hvala na prijedlozima. :thumbup:
REDDEVILS

#7741 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

photo&video wrote:
Solidni su ali ima i onih koji su totalno losi kao sto su TV KISS, OSM, RTV Visoko itd..
photo&video

#7742 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by photo&video »

REDDEVILS wrote:
photo&video wrote:
Solidni su ali ima i onih koji su totalno losi kao sto su TV KISS, OSM, RTV Visoko itd..
To svakako nikad ne gledam. Hvala :)
channel10

#7743 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Sta te gabri, ne treba ti niko. Fino se ko čovjek ispričaš sa televizorom :mrgreen:
typeOnegative

#7744 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

channel10 wrote:
Sta te gabri, ne treba ti niko. Fino se ko čovjek ispričaš sa televizorom :mrgreen:
Samo nek ga ne pita " šta ima " :-D
CooK

#7745 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

aktivacija wrote:Kad sve saberemo i oduzmemo, a napisano na prethodnih 50strana, do kakvog zakljucka dodjemo?
Evo konkretno razgledam 4K 55inch televizije 1200-1600KM...
Svaki model na trzistu otprilike ima opciju-dvije koja je nekom bitnija u odabiru, u odnosu na neki drugi model, dok ni jedan do sad nije u tolikoj prednosti, da bi se covjek zatrcao da kupi.
Sto vise gledam i uporedjujem, sve manje znam sta bi.
Evo sad mi zapeo za oko LG nano pa me zanima jel bolje to za oko 1600KM ili ipak neki jeftiniji Soni?
Koji LG tacno, napisi model? I koji Sony su ti zapali za oko? Vecina LG modela i Sony ovogodisnjih modela su sa IPS panelom. Treba ti sirok ugao gledanja?
CooK

#7746 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

impress2 wrote:Pozdrav za sve forumaše.Pročitao sam otprilike 150 zadnjih tranica ove teme i mnogo toga mi je jasnije ali isto tako još više sam nesiguran prilikom izbora odgovarajuceg TVa. Još uvijek gledam katodni Samsung ali došlo je vrijeme promjene. Signal mi je TOTAL TV,razdaljina gledanja je 3m,ugao gledanja je direkt, :-) :-) :-) ,mada nije moja zadnja hahhhahhh.Prvenstvena namjena je gledanje TVa i eventualno nekakvi filmovi ili klipovi.Budžet mi je max. 1500KM. Molim sve forumaše i poznavaoce ove materije da mi daju preporuku za TV u tom cjenovnom rangu. Veličina mislim da bi trebala biti između 49 i 55,ispravite me ako se varam . Dali Full HD ili UHD to prepuštam vama ,valjalo bi kada bi prijedlozi bili potkrijepljeni argumentima . Unaprijed hvala na prijedlozima. :thumbup:
Pozdrav i tebi. Sto se tice ovog boldovanog, niko ovdje ne radi za novac nego iz dobre volje i sumnjam da ce ti iko sad ovdje nabrajati televizore i "potkrepljivati" argumentima kakav je koji. Pogledaj malo ponudu i napisi modele koji su ti zapeli za oko i njih cemo ti obrazloziti. Da bi znali koji TV ti najvise odgovara napisi i da li TV gledas direktno ili iz ugla i koji sadrzaj na njemu najvise gledas?
diablobih

#7747 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Rekao je direktno da gleda :D A ima i prijedloge na zadnjih par stranica.
CooK

#7748 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

diablobih wrote:Rekao je direktno da gleda :D A ima i prijedloge na zadnjih par stranica.
Previdio sam to da je napisao da direktno gleda TV i vecinom kanale i filmove, izvinjavam se. Kad sam vidio ovo da treba predlagati televizore i potkrepljivati argumentima koji je bolji uhvatio me neki srklet i sve sto sam iznad procitao sam zaboravio. :lol: :D
Znaci po napisanom treba mu neki VA panel. A upravu si, masa televizora je predlozeno na zadnjih nekoliko stranica.
impress2

#7749 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by impress2 »

Prvo da se zahvalimna odgovorima ,našao par interesantnih modela npr.Sony 55 XE8096 4k android tv 1729 km, Sony 55xf7005 1499 km,sony 49 xe8005 1699,sony 49xe7077 949km,LG 55LH630V 1450 km,samsung 55K5502 1429 km. Ponuda šarolika . Mišljenja sam isto da bi mi bolji bio VA panel jer i ovi koji gledaju sa strane to rade pod malim uglom , I molim vas dali je za 3m razdaljine bolji 55 ili 49 . Baš sam u nedoumici . Svi gore nabrojani imaju 5 god.garancije i mogućnost plaćanja na 12 rata . Još jednom hvala svima :izet:
diablobih

#7750 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

55 uvijek
Post Reply