Ukrajina
-
channel10
#77101 Re: Ukrajina
Mislim da je grad davno pao, samo sto sad "ganjaju" AZOV jedinicu i ostale pripadnike ukrajinske vojske.
- Kyuss
#77102 Re: Ukrajina
Lud > ludji > najludji > ruska gamadJedinice Oružanih snaga Ukrajine utvrđuju položaje u školama i bolnicama u Kramatorsku i Zaporožju, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev. On je istakao da se lokalno stanovništvo, medicinski personal i pacijenti nasilno drže kao živi štit.
Orci? Nisu oni orci. Orci su za njih gospoda.
Vec sada traze opravdanje za ravnanje civilnih ciljeva.
- Nespin
- Kikibombona
#77104 Re: Ukrajina
Da Marikupolj je okruzen sa svih strana, nemoguce je bilo sta dostaviti do grada. Rusi grad pokriva sa mora, vazduha i kopna. A sve je ravno kao tepsija, nemoguce proci neopazen. Nedavno su bila dva pokusaja ukrajinskih helikoptera da se domognu Marijupolja, ali su oba oborena.Tyke wrote: ↑13/04/2022 22:15Jesul oni ovdje okruzeni sa svih strana?Kikibombona wrote: ↑13/04/2022 21:56 Azovstal, posljednje veliko uporiste Azova I ukrajinske armije u Marijupolju
Ako je istina da je ovdje nekih 3000-5000 UKR vojnika, to je velika i ozbiljna cifra na relativno malom mjestu koje odlicno mogu pokriti, ali je problem naoruzanje, hrana i lijekovi. I dok mozda i mogu raditi neke manje akcije i pokusavati se domoci nekog protivnickog oruzja, opet je to nedovoljno za nesto vise, neki proboj "ka slobodi" bez podrske van Marijupolja, jer rusi dodatno osvjezavaju ljudstvo, za razliku od Azova i ostalih UKR vojnika. Medjutim, hrana i lijekovi su nesto sto ne mogu opskrbiti bez podrske van grada.
E jedino, ne sjecam se da li je neko ovdje pisao kako u Azovstalu imaju odredjene opskrbe hrane i oruzja od ranije i da bi mogli jos par sedmica s tim rezervama izdrzati. Ali sve je to samo kupovina vremena ostatku drzave i vojske te sve veca agonija za njih samih u Marijupolju.
...
Azovstal je prava tvrdjava. Zeljezaru su nakon 2SR obnovili Sovjeti, u vremenima hladnog rata i nuklearne prijetnje. Ispod zeljezare se nalaze 24 kilometra tunela na dubini od 30 metara. Azovstal se prostire na 11 kilometara kvadratnih, a industrijska zona na 60. Rekao bih da Ukrajinci drze izmedju 40-50 kilometara kvadratnih, ukljucujuci zeljezaru i veći dio industrijske zone. Dakle, otprilike, kontrolisu teritorij velicine Mostara, samo bolje utvrdjen.
...
Sto se tice hrane, nemam nikakvu dilemu da je imaju dovoljno, ekipa iz Azovstala. Za municiju ne bih znao, posto je rat veoma intenzivan i potrosnja sigurno velika. To bi mogao biti problem. Sto se tice lijekova, tu je situacija vjerovatno najgora.
...
Proruski tviterasi pisu da Rusi traze nacin kako izbaciti Ukrajince iz tunela i podzemnih bunkera Azovstala. Najvise se pise o potapanju tunela. Ne znam koliko je moguće. Poznavajuci Ruse, ne bi me čudilo da puste plin u tunele i sl. Osvajanje Azovstala tunel po tunel je ravno samoubistvu i vjerovatno nije opcija.
Uz to je primjetno da, makar za sada, Rusi stede Azovstal. Ako ce grad biti njihov, a Azovstal unisten, svaka nada za obnovu grada ce ispariti.
- Point.
#77105 Re: Ukrajina
Lažu ko prekodrinci.Kyuss wrote: ↑13/04/2022 23:25Lud > ludji > najludji > ruska gamadJedinice Oružanih snaga Ukrajine utvrđuju položaje u školama i bolnicama u Kramatorsku i Zaporožju, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev. On je istakao da se lokalno stanovništvo, medicinski personal i pacijenti nasilno drže kao živi štit.
Orci? Nisu oni orci. Orci su za njih gospoda.
Vec sada traze opravdanje za ravnanje civilnih ciljeva.
-
Awakened
-
poostar
#77107 Re: Ukrajina
Dedo ti bio u četnicima značiemigrazione wrote: ↑13/04/2022 21:00Sta cu ne volim onu svastiku pa bog, zubima bih im one tetovaze skido, iz takve sam kuce jebiga i dedo mi je taki bio...
-
palermo
#77108 Re: Ukrajina
Buducnost ce nam dati odgovore, makar neke, sta je moglo, sta je mozda trebalo, sta se dobilo ili izgubilo sa ovom bitkom. Nezahvalno je a i mislim i neposteno izvlaciti sada zakljucke.pici wrote: ↑13/04/2022 23:04Sta bi bilo kad bi bilo, tu je komanda krivo procjenila.Ne ostavljaju se najbolje jedinice u okruzenju.Nije sramota se povuci i traziti bolju priliku u buducim bitkama.Hrabro jeste ostati u okruzenju i boriti se al je i glupo.To da su kupili vrijeme ostalim ukrajinskim gradovima je diskutabilno.Rusi su sravnili grad do temelja i poslali pse da kupe ostatke.Ostatak zemlje se odupire, pogotovo sjever, gdje je dobijena bitka za Kijev.
U ratu ce se dobijati i gubiti bitke al je bitan krajnji ishod da se dobije rat.Bice poljuljan malo moral kod ukrajinaca al ne nesto strasno.Mislim da je poslije Mariupolja sljedeci cilj Harkiv, mozda i Odesa.Mada nesto nisam siguran u rusku ofanzivu uopste, sve mi je tromo i nesigurno, koda ovo sto su uzeli, zele da zadrze i boje se ukrajinske ofanzive.Zivi bili pa vidjeli.
Ono sto jedino sa sigurnoscu mozemo reci je
Slava herojima Mariupolja
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#77109 Re: Ukrajina
Rusi sto su obnavljali, obnavljali su.Nema njima vise podrske zapadnih kompanija tj dolara i eura.Rusija ovim ratom je pucala sebi ne u koljena vec u trbuh.Unazadili su se jedno pedeset godina minimum.Ako su na zapadu posljedice vece cijene onda ce u rusiji biti velika depresija.Kremlj jos nije ni svjestan da je bankrot, nezaposlenost, nestasica i glad stvarnost od koje se ne moze pobjeci.
Ukrajinci ce od pomoci zapadnog novca se oporaviti.Od cega ce rusi, od rublje, kine, sirije, s.koreje... nikad vise rusija nece biti ono sto je bila prije ovog rata.A nece ni svijet, NATO jaca iz dana u dan, stizu nove clanice, novi savezi... Petar veliki se prevrce u grobu.
Ukrajinci ce od pomoci zapadnog novca se oporaviti.Od cega ce rusi, od rublje, kine, sirije, s.koreje... nikad vise rusija nece biti ono sto je bila prije ovog rata.A nece ni svijet, NATO jaca iz dana u dan, stizu nove clanice, novi savezi... Petar veliki se prevrce u grobu.
- Kikibombona
#77110 Re: Ukrajina
Nisi dobro procitao, Rusi tvrde da se predalo 1000 marinaca, vjerovatno iz luke i fabrike Ilic.DebelinJoe wrote: ↑13/04/2022 23:15 https://www.msn.com/en-xl/europe/europe ... li=BBKxOg5
Grad od 400 000 stanovnika brani samo 1000 vojnika. Da to nije malo malo? Prvi korpus naše slavne Armije je imao oko 40 000 pripadnika.
Ukrajinskih vojnika ima mnogo vise, iako se broj znatno smanjio usljed brutalnog okrsaja. Sad Rusi ponovo pisu da se predalo novih 1300 vojnika iz fabrike Ilic, vjerovatno preostala skupina koja se danas nije uspjela probiti do Azovstala. Ne znam je li istina.
-
Piaty
#77111 Re: Ukrajina
Deda nije volio Nemce, pa jal nosio jednu, jal nosio drugu oznakuHelios wrote: ↑13/04/2022 22:27A kokarda i 4×c ,jel I to ne volis ,il ti je deka nes drugo reko*emigrazione wrote: ↑13/04/2022 21:00
Sta cu ne volim onu svastiku pa bog, zubima bih im one tetovaze skido, iz takve sam kuce jebiga i dedo mi je taki bio...
- Kyuss
#77112 Re: Ukrajina
Kopiraju jedni druge u lazima, tesko da moze vise proci na ovim prostorima, jedino u njihovom pasaluku.
Jos uvijek tvrde da je "opsada" Kyiva genijalan takticki potez
-
DebelinJoe
#77113 Re: Ukrajina
https://www.index.hr/vijesti/clanak/zap ... IBHO_0ArV4

Gledam ove ukrajinske vojnike, fino uhranjene, čistih uniformi, uredno ošišane...Sjećam se momenata u srednjoj Bosni kada se naša vojska u Srednjoj Bosni (Zenicam, Visoko, Fojnica, Breza, Kakanj itd) vraćala sa linije. Izmoreni, sluđeni, čupavi, prljavi, ispijeni, poderanih uniformi, ljuti i sjebani od horora kroz kojis u prošli na Nišićima, Vlašiću, Igamnu, Nabožić, Vozući...
Jednom se moj otac trimjeseca zadržao na Nišićima. Kući kad je navratio jedva ga prepoznali, hem što je izgledao sluđen, hem je imao dugu kosu u bradu do pojasa. Inače je uvijek bio uredan čovjek. Mati mu kaže: "Eto te isti Željko Bebek".
A evo vidi ovih manekena gore

Gledam ove ukrajinske vojnike, fino uhranjene, čistih uniformi, uredno ošišane...Sjećam se momenata u srednjoj Bosni kada se naša vojska u Srednjoj Bosni (Zenicam, Visoko, Fojnica, Breza, Kakanj itd) vraćala sa linije. Izmoreni, sluđeni, čupavi, prljavi, ispijeni, poderanih uniformi, ljuti i sjebani od horora kroz kojis u prošli na Nišićima, Vlašiću, Igamnu, Nabožić, Vozući...
Jednom se moj otac trimjeseca zadržao na Nišićima. Kući kad je navratio jedva ga prepoznali, hem što je izgledao sluđen, hem je imao dugu kosu u bradu do pojasa. Inače je uvijek bio uredan čovjek. Mati mu kaže: "Eto te isti Željko Bebek".
-
Piaty
#77114 Re: Ukrajina
Pa i u komandi su likovi koji su radili po tom principu maltretiranja i tog debilnog drilovanja, samo sto su sada u komandi pa ce izdavati takve naredbe.Kikibombona wrote: ↑13/04/2022 21:01Ne mogu zamisliti kako se sada osjecaju marinci u Marijupolju.JoseMujica wrote: ↑13/04/2022 20:43bome do sada rusi nisu pokazali nikakvih ljudskih vrijednosti, a kamoli vojničkih
ne bih bio u koži ovim ljudinamaal mislim da je nedavno dobro napisao Suljagić: "Ne polažite oružje, razoružanost je najbrži put do masovne grobnice!"
Jasno im je da su otpisani, izgubljeni. Od smrti ili zarobljeništva ih može spasiti samo skori kraj rata, za što su šanse nažalost veoma male.
I kako se čovjek osjeća kada postoje samo dvije opcije, smrt ili zarobljeništvo. S jedne strane prirodna želja za životom, razmišljanje o porodici, djeci koju mnogi imaju... Da je čovjek sam na svijetu vjerovatno bi odluka bila lakša. A sa druge strane zarobljeništvo, strah od mučenja i ponižavanja.
...
Polagao sam nade u politički dogovor, da se braniocima Marijupolja otvori koridor da slobodno napuste grad. Teško da će ista biti od toga...
...
Sto se tice Rusa, oni su poznati po tome da stariji vojnici maltretiraju vlastite regrute, iz čiste obijesti. Zato kažem, ko udari ili ponizi nemoćnog, od raka se raspadao. To su moje želje za siledzije. Nadam se da u ruskoj komandi ima normalnih ljudi koji neće dozvoliti maltretiranje zarobljenika.
Daj Boze da ne bude tako ali...
Mislim da aposlutno stoji ovo Suljagicevo. Pa ljudi koji su igrom slucaja bili na pogresnoj strani su 1945 bjezali i "grizli zemlju" da se predaju Saveznicima eeej. Koprcas se i rukama i nogama da te jucerasnja neprijateljska vojska zarobi jer znas kakva je ova druga i sta te ceka.
- General War
#77115 Re: Ukrajina
Dugo nesto taj slucaj trajao... oko cetiri godine...i da, tema je ukrajinaPiaty wrote: ↑13/04/2022 23:59Pa i u komandi su likovi koji su radili po tom principu maltretiranja i tog debilnog drilovanja, samo sto su sada u komandi pa ce izdavati takve naredbe.Kikibombona wrote: ↑13/04/2022 21:01
Ne mogu zamisliti kako se sada osjecaju marinci u Marijupolju.
Jasno im je da su otpisani, izgubljeni. Od smrti ili zarobljeništva ih može spasiti samo skori kraj rata, za što su šanse nažalost veoma male.
I kako se čovjek osjeća kada postoje samo dvije opcije, smrt ili zarobljeništvo. S jedne strane prirodna želja za životom, razmišljanje o porodici, djeci koju mnogi imaju... Da je čovjek sam na svijetu vjerovatno bi odluka bila lakša. A sa druge strane zarobljeništvo, strah od mučenja i ponižavanja.
...
Polagao sam nade u politički dogovor, da se braniocima Marijupolja otvori koridor da slobodno napuste grad. Teško da će ista biti od toga...
...
Sto se tice Rusa, oni su poznati po tome da stariji vojnici maltretiraju vlastite regrute, iz čiste obijesti. Zato kažem, ko udari ili ponizi nemoćnog, od raka se raspadao. To su moje želje za siledzije. Nadam se da u ruskoj komandi ima normalnih ljudi koji neće dozvoliti maltretiranje zarobljenika.
Daj Boze da ne bude tako ali...
Mislim da aposlutno stoji ovo Suljagicevo. Pa ljudi koji su igrom slucaja bili na pogresnoj strani su 1945 bjezali i "grizli zemlju" da se predaju Saveznicima eeej. Koprcas se i rukama i nogama da te jucerasnja neprijateljska vojska zarobi jer znas kakva je ova druga i sta te ceka.
-
palermo
#77116 Re: Ukrajina
Ima li neku poentu ova tvoja prica?. Sta si htio poruciti?DebelinJoe wrote: ↑13/04/2022 23:58 https://www.index.hr/vijesti/clanak/zap ... IBHO_0ArV4
- Nadzornik
#77117 Re: Ukrajina
Da,veceras se navodno predalo 1350 marinaca iz 36 brigade ako je vjerovati ovim Ruskim snimcima:Kikibombona wrote: ↑13/04/2022 23:46
Nisi dobro procitao, Rusi tvrde da se predalo 1000 marinaca, vjerovatno iz luke i fabrike Ilic.
Ukrajinskih vojnika ima mnogo vise, iako se broj znatno smanjio usljed brutalnog okrsaja. Sad Rusi ponovo pisu da se predalo novih 1300 vojnika iz fabrike Ilic, vjerovatno preostala skupina koja se danas nije uspjela probiti do Azovstala. Ne znam je li istina.
- Edin H.
#77118 Re: Ukrajina
Čuj igrom slučaja fašisti 
-
sportman1
#77119 Re: Ukrajina
Koliko košta dan rata u Ukrajini ?
-
sportman1
#77120 Re: Ukrajina
pici wrote: ↑13/04/2022 23:45 Rusi sto su obnavljali, obnavljali su.Nema njima vise podrske zapadnih kompanija tj dolara i eura.Rusija ovim ratom je pucala sebi ne u koljena vec u trbuh.Unazadili su se jedno pedeset godina minimum.Ako su na zapadu posljedice vece cijene onda ce u rusiji biti velika depresija.Kremlj jos nije ni svjestan da je bankrot, nezaposlenost, nestasica i glad stvarnost od koje se ne moze pobjeci.
Kako Iran izdrži sankcije od 1979.?
A reče neki dan onaj Arap novinar iz Hrvatske da se živi bolje u Iranu nego u Hrvatskoj ?
- Nadzornik
-
palermo
#77122 Re: Ukrajina
Je li ovo forum konacno postaje, kako se ono kaze uravnotezen i izbalansiran glede ukrajine....
-
sportman1
#77123 Re: Ukrajina
Inkasirali su Rusi ogromne svote od energenata zadnjih mjesec dana.
Bajden je pokušao da uvjeri Indijce da im nije u interesu da kupuju ruske energente.
A njima je Ukrajina kao nama Papua Nova Gvineja.
-
Maliodmene
- geralt
#77125 Re: Ukrajina
Koga, Rusiju? $20 milijardi dnevno: https://www.aa.com.tr/en/russia-ukraine ... dy/2522706
Steta u izgubljenoj reputaciji je neprocjenjiva.