I onda se čudimo što trolovi ne vjeruju u potrošnjuAbracadabra wrote: Baš tako, zaboravio sam dodati PDV.
Sa svim nametima , srednji kW dođe preko 16 feninga.
Moderator: anex
I onda se čudimo što trolovi ne vjeruju u potrošnjuAbracadabra wrote: Baš tako, zaboravio sam dodati PDV.
Hvala @maks i hvala @piplici koji je vidio 202 V na onoj slicimaks_rs wrote:Što se tiče svih novijih uređaja koje koristimo - davno smo prešli na 230 V. Pogledaj naljepnice na bilo kom uređaju iz ovog vijekamehkoca wrote:
Da li smo mi prešli na 230 V?
Ako je 220 V nazivni napon, onda je minimalni 198 V, a maksimalni 231 V (za NN mrežu)
Ako je 230 V nazivni napon, onda je minimalni 207 V, a maksimalni 241,5 V (za NN mrežu)
Ako smo prešli na 230 V, onda ponekad imam manje vrijednosti napona od minimalnog, a kažete da to može biti problem za klime....
Elektroprivreda prati lagano taj trend tako što se sve nove trafostanice rade sa trafoima 420 / 240 V.
Ponavljam , klima će raditi normalno bez pada performansi i na 200 V odnosno na onoliko niskom naponu koliko dozvoli zaštitni sklop inverterske elektronike, ali to nije dobro na duže staze.
Znači , cilj je obezbjediti 230 do 240 V u kući ne samo zbog klime nego i ostalih potrošača.
Hvala sto si procitao! Kontam kakav blog pokrenuti pa ne bi li se sto vise ljudi okoristilo.mehkoca wrote:maks_rs wrote:mehkoca wrote:
@poply i ti dodaj PDVi uživaj (sve što si napisao vrijedilo je i za mene, ali godinu dana ranije)
@nera druže, kada se na 0,1346 doda PDV, onda je to 0,157482
Pozdrav i tebi,poply wrote:Pozdrav svima!
Uh, to je bio jedan citav e-mail thread sa [email protected]...Kiberluskoni wrote:Pozdrav i tebi,poply wrote:Pozdrav svima!
Imam istu klimu, samo broj veću, LN50. Zanima me kako si u MelCloudu ubacio podatke o vanjskoj temperaturi i potrošnji struje. Nikako da nađem kod sebe kako se to radi, pa ako znaš, pomagaj
Znate li vi da nije zdravo boraviti u prostoriji sa 25 stepeniNera_22 wrote:Meni od 1.2. potrosile 35KM. Ukupno od 1.10.2018 potrosile 325KM tako da cu ove godine imate vecu potrosnju od prosjeka koja je nekih 375KM za 135kv kuce. Razlog je sto ove godine drzim temperaturu u kuci prosjecno za 1-2 stepena vise nego predhodnih godina. sad mi je u dnevnoj uvijek od 24-25C a prije je bila oko 23. sobe na spratu isto uvijek prevruce.
Evo moje racunice za ovu godinu:
https://drive.google.com/open?id=1ppCvE ... nkMX51U83Y
Ni ja ovo ne mogu da shvatim.bumerangss wrote:
Znate li vi da nije zdravo boraviti u prostoriji sa 25 stepeni![]()
Mislim halo ba pa mislim da je ok 21 do 22 u dnevnom boravku, 23 u banji, 18 u hodniku i spavacoj....
Kod mene se sobe obavezno prozrace prije spavanja i bude po noci tako do 19 max jer su vrata otvorena, a klima u sobi ugasena i dolazi malo iz ostatka prostorija toplote.Maraschino wrote:Ni ja ovo ne mogu da shvatim.bumerangss wrote:
Znate li vi da nije zdravo boraviti u prostoriji sa 25 stepeni![]()
Mislim halo ba pa mislim da je ok 21 do 22 u dnevnom boravku, 23 u banji, 18 u hodniku i spavacoj....![]()
Jos ako bi im rekao da je u djecijoj sobi najugodnija temperatura 19*C bilo bi, uh da mi se dijete prehladi.
Nera_22 wrote:zasto ne drzis upaljenu i tu drugu klimu? misljenja sam ako ti jedna trosi 750-1200 da ce dvije trositi ukupno nekih 600-1000. iz prostog razloga jer kad klima radi pod manjim opterecenjem onda joj je i COP veci. ako se radi o spavacoj onda pali preko dana. mozes i da nastimas timer da se sama pali i gasi nocu.HardCore wrote:HardCore wrote:moze li vasa prepruka za kupovinu klime, najvise je uzimam zbog grijanja, jer planiram da izbacim grijanje na drva i da predjem na struju, stan je 51m2, prozori 5to komorni vanjski zidovi debljine 40-50cm, stara gradnja, raspored je los, jer bih morao uzeti 2 klime, da bih se grijalo sve ili da uzmem 1 da valja da se grije dnevni b. wc i hodnik, kao sto sam do sad grijao na drva.. moglo bih se izdvojit plafon do 2500km, mala potrosnja struje mi je jako bitna..lp
Eh ovako sam se ja poceo raspitivati za klime prije vise od pola godine, i naravno uzeo sam na kraju 2 klime, mada se evo sad ispostavilo da mi ova druga uopste nije trebala al eto neka je, posluzit ce ljeti za hladjenje jer je u spavacoj sobi suncana strana, uzeo sam FH 35 i SF 25, ova FH radi 24/7 na 24c drugu upalio svega par puta, potrosnja ispod 0 se krece od 750w do 1200, a vec kad je vanjska temp iznad 3c potrosnja se vrti vecinom oko 450w, racuni za struju mi dolaze oko 18og u mjesecu, i znaci 18.10 i 18.11 oba racuna po 59KM, 18.12 - 128KM i neki dan 18.01 - 121KM, ugl prezadovoljan sam grijanjem a i potrosnjom...

Kakav je prijem termometra od strane vanjskih senzora. Moraju li biti u vidnoj liniji? Max. udaljenost? Roletne? Već sam dva promijenio.HardCore wrote:![]()
Sve zavisi koji frekventni opseg koristis, vecina ih brzo strada, mislim na vanjske.P.Starck wrote: Kakav je prijem termometra od strane vanjskih senzora. Moraju li biti u vidnoj liniji? Max. udaljenost? Roletne? Već sam dva promijenio.
Ovaj moj nije u vidnom, al su blizu, oko 2m udaljenost, a drugi sobni je mozda oko 5m udaljen, postavio sam ih nekad u 9mjesecu, duracel baterije, do sad ni na jednom nisam imao potrebe mjenjati...P.Starck wrote:Kakav je prijem termometra od strane vanjskih senzora. Moraju li biti u vidnoj liniji? Max. udaljenost? Roletne? Već sam dva promijenio.HardCore wrote:![]()
Jel taj jedan napolju na zidu a drugi u sobi. Od 9 mj. rade bez problema, nije bilo perioda kada centrala nije primala update temp. od strane senzora? To je super onda. Koliko su tačni i jesi li ih uzeo preko neta iz kine?HardCore wrote: Ovaj moj nije u vidnom, al su blizu, oko 2m udaljenost, a drugi sobni je mozda oko 5m udaljen, postavio sam ih nekad u 9mjesecu, duracel baterije, do sad ni na jednom nisam imao potrebe mjenjati...
Jedan napolju objesen na štrik, a drugi u spavacoj na zidu, kako vidim poprilicno su tacni nema nikakvih fula, za sad radi bez problema, kupljeni su preko ebay-a. Dole je link samo je od drugog sellera.P.Starck wrote:Jel taj jedan napolju na zidu a drugi u sobi. Od 9 mj. rade bez problema, nije bilo perioda kada centrala nije primala update temp. od strane senzora? To je super onda. Koliko su tačni i jesi li ih uzeo preko neta iz kine?HardCore wrote: Ovaj moj nije u vidnom, al su blizu, oko 2m udaljenost, a drugi sobni je mozda oko 5m udaljen, postavio sam ih nekad u 9mjesecu, duracel baterije, do sad ni na jednom nisam imao potrebe mjenjati...
Slabo, ovdje se uglavnom diskutuje o pecima na pelet!edin_kovachi wrote:
Zanima me da li neko ima iskustva sa klima uredjajima i koja bi bila najbolja opcija.
Opet si omasio, uglavnom i ako se nadje neki padobranac, taj sretnik ima "standardni" uredjaj.edin_kovachi wrote:
Gledao sam dosta diskusije o skupim klima uredjajima koji nisu ovi standardni na tržištu itd.
Ova tema ima preko 300 stranica.Daj potrudi se prelistaj malo.Da ne duzim imas japanske klima uredjaje i sve ostale.edin_kovachi wrote:Pozdrav raja,
Vec duze vrijeme razmisljam o kupovini klima uredjaja. Imam poslovni prostor u staroj austrougarskoj zgradi koji je nekih 25 kvadrata.
Unutra imam plinsku grijalicu i sva toplota ide u zrak (4.5m) tako da je to bilo malo pa sam ubacio jos jednu elektricnu.
Racun koji je dosao prosli mjesec me je primorao da ubrzam proces kupovine klima uredjaja.
Zanima me da li neko ima iskustva sa klima uredjajima i koja bi bila najbolja opcija. Gledao sam dosta diskusije o skupim klima uredjajima koji nisu ovi standardni na tržištu itd.
Mozete li mi molim vas pomoći oko izbora i kalkulacije troškova.
S poštovanjem
Za dzaba?mayab wrote:
Zanimljiva priča iz Srbije, nisam siguran je li u BiH išta bolja situacija ???!
Teoretski bi mogao za džabe napajati inverterske klime i imati besplatno grijanje zimi, a hlađenje ljeti
Svoj zatvoreni sistem mozes slobodno instalirati. ali to je velika investicija.Maraschino wrote:Kada dozvole i prodaju viska energije od solarnih panela, necu se puno razmisljati da ovo uradim.
Sada je kako znam dozvoljeno samo zagrijavanje vode uz pomoc solarnih panela.
Ako zatvoris svoj sistem neces imati garanciju kontinuiranoig snabdjevanja.(zimi)piplica wrote:Svoj zatvoreni sistem mozes slobodno instalirati. ali to je velika investicija.Maraschino wrote:Kada dozvole i prodaju viska energije od solarnih panela, necu se puno razmisljati da ovo uradim.
Opet oko prodaje ima puno procedure, tako da sa prodajom kod nas zaboravi.
kako neces?Maraschino wrote:Ako zatvoris svoj sistem neces imati garanciju kontinuiranoig snabdjevanja.(zimi)piplica wrote:Svoj zatvoreni sistem mozes slobodno instalirati. ali to je velika investicija.Maraschino wrote:Kada dozvole i prodaju viska energije od solarnih panela, necu se puno razmisljati da ovo uradim.
Opet oko prodaje ima puno procedure, tako da sa prodajom kod nas zaboravi.