Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#7701 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ko to kaze da je bilo drugacije? daj dokaz da je bilo
:lol: :lol:
Za pocetak - prije 50 miliona godina mi nismo postojali. Ili ti tvrdis da jesmo? :D
Arheologija i ostale nauke su do sada pronasle i datirale fosile svega i svacega, pa tako i znamo da mi nismo postojali tada, kao i da oko tog perioda skoro nije ni bilo kopnenog zivota. Nauka pretpostavlja da je krivac nasilni dogadjaj (Yukatanski asteroid) koji se desio prije oko 65 miliona godina, i koji je potamanio sve na povrsini i inicirao krace ledeno doba koje je trajalo 200-300 godina.
Kontinenti nisu izgledali kako izgledaju danas, a i danas se pomjeraju (tektonske ploce).
Razni fosili, npr. krokodilski, pokazuju da su tada te zivotinje bile drasticno vece nego danas, kao i sve druge, sto direktno ukazuje na to da je Zemljina gravitacija bila slabija nego danas.
Razni fosilizirani mikroogranizmi pronadjeni u raznim sedimentima ukazuju da ni zrak na planeti nije bio ovakav u razlicitim periodima hladjenja Zemlje, kao ni temperature (bile su prilicno vise nego danas, sto je i logicno s obzirom da je tada i kora bila tanja, pa je grijalo i odozdo, ne samo odozgo).
Itd.itd.itd.

Majka mu stara, nagooglaj ponekad i nesto drugo osim "Allah", "Kur'an" i sl....
Za pocetak - prije 50 miliona godina mi nismo postojali. Ili ti tvrdis da jesmo? :D
neka svega ti, ne pricaj gluposti, kad sam ja to rekao????

kako tako sve naopako razumijes i shvatas :-) da Bog sacuva
Smrcak15

#7702 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: Distant Quasars Show That Fundamental Constants Never Change
https://www.forbes.com/sites/startswith ... 7ecd0347ee

Moj dozeru moj....grdne rane :-)

Smanji dozivljaj
Jesi to postao i moderator pa pises crvenom? :lol:
Kakve veze te fizicke konstante imaju s uslovima zivota na Zemljli kroz milione ili milijarde godina? :D
to je vjerovatno Bloo upisala , nisam ja
Smrcak15

#7703 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Usual_Suspect wrote:Gledam ovdje livada bila trava,zdravo lišće, i sada kontam kolika je bila vjerovatnoca da opalo lišće formira baš ovaj šablon, nemoguće je čak i u utvrditi ali sigurno da je broj sa mnogo nula nakon zareza 0,000000000000.... i opet se desio ovaj baš ovaj šablon hm.....nesto nije uredu :lol: :lol: smrletova logika i racunanje vjerovatnoće događaja nakon tog događaja. toliko o harmoniji savršenom štimanju i vjerovatnocama.
Image
nema tu nikakve strukture i simetrije, nego jednostavno razbacano lisce....i uzeti onako razbacano lisce i furati neku pricu o slucajnosti da bas tako padne na te pozicije nije cak ni prica za malu djecu ,nego prica za ludjake u psihijatriji, onako da im jos vise mozak izgori od budalaste teme.
Smrcak15

#7704 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
belfy wrote: jako lijepo objasnjenje, kao i uvijek. volio bih opravdati Optuzenog, jer sam i sam znao napraviti takve gafove. jednostavno u nekim trenutcima zelis da ukratko objasnis raspravu koja traje hiljadama godina. mudrost ili iskustvo je znati da to ne ide tako, ali istinu saznas tek kada pokusas... znam da citas, ali je steta sto se ne javljas cesce. diskusija bi zasigurno dobila vise na smislu. :kakoste:
Hvala prijatelju :kakoste:, a nemam bas vremena niti volje narocito, (cesto znam i odustajat usred rasprave na drugim temama :skoljka: ). Ovdje ne procitam bas sve sto se pise, al je otprilike ko u spanskoj sapunici, brzo se da upratiti sta se desava. Smrcak po obicaju vodi kolo, ali je standarno plitak, nista ne konta i dosegao je nove razine gluposti, a svi znamo koliko je jalov poduhvat upustati se u bilo kakve rasprave sa njim.
dobro ja znam sta ja pricam i kako pricam.....
Ramzess Veliki

#7705 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

šarf wrote:Razumijem što kažeš,no ipak rasprava nije isključivo o svemiru.
Pričamo da univerzum dokazuje postojanje Boga.
Većina nas koji vjerujemo nismo upoznati sa stručnim terminima,i ne trebaju nam ali ono što vidimo i što smo naučili i što i dalje učimo
pokazuje da je sve stvorio Bog.
Ne treba nam znanje o kvazarima i bozonu,kad već i prizemnije stvari dokazuju Boga.
Mogu li ti pokazati neke,ali ne na način kako to radi Smrčak?
Sasvim logicno, vec opisano u vjerskim knjigama prije Kur'ana, teoretski podrzano od opste i kvantne fizike.
Meni postojanje Boga kao onog od koga je sve poteklo i kreatora naseg postojanja i sudbina uopce nije upitno.
Mišo_Kovač

#7706 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Koje su to tačno "prizemnije" stvari koje dokazuju postojanje apsolutnog, bezvremenog i svemoćnog boga? I šta je to tačno napisano u vjerskim spisima abrahamskih religija da ima dokaz u nuklearnoj fizici (pod koju spada kvantna mehanika)? Taksativno, redom, od Postanka 1:1, ako može... :D
Dozer

#7707 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Komedija, matere mi... :D
Dozer wrote: :lol: :lol:
Mozes li iz gornjeg skontati sta je bilo drugacije? :D
zijancer

#7708 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

mene više zanima (nije da je koga briga, al kad već čitam ponešto sa teme :mrgreen: ), kako bi savremen čovjek, da može otputovati unatrag kroz vrijeme, i kojim riječima, pojasnio kvantnu mehaniku antičkoj raji?
Dozer

#7709 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Za pocetak, trebalo bi da im objasni samo "mehaniku" :D
Da ne pricamo o dalje od antike...

To i jeste najveci problem u ovim diskusijama - vjernici stvari od prije 1.500+ godina pokusavaju objasniti iz trenutne vizure i znanja. A to ne da nije ni priblizno slicno, nego je prakticno nemoguce ondasnje stvari objasnjavati iz ove perspektive.
Milion je razloga za to, pocevsi od naseg danasnjeg znanja o svemu sto nas okruzuje, a sto ondasnji ljudi nisu bas znali, pa do nauke, tehnike i tehnolgije koje onda nisu bile ni u zacecu, a kamoli da su postojale (osim ponekih zacetaka nauke, ali koje nisu mogle dati prave odgovore zbog nedostatka tehnike i tehnologije).

Da ne pricamo o tome sto mi danas zapravo ni ne znamo kako su i o cemu razmisljalji ljudi onda, sta su pokusavali ili nisu, kako su tacno percipirali stvari oko sebe, itd.itd..

Uglavnom, vjerske knjige koje su nastajale prije 1500+ godina bile su "nastimane" svaka za svoje vrijeme i mentalni sklop i znanje tadasnjih ljudi.
Mnoge stvari za koje ljudi tada nisu ni znali da postoje na planeti naprosto nisu ni spomenute u tim knjigama upravo iz tog razloga - ljudi nisu znali za njih, pa samim tim ih nisu ni mogli spomenuti.
Da je sve to zaista diktirano od strane svemocnog i sveznajuceg kreatora, kako se tvrdi, mislim da bi sve to ipak bilo napisano na malo drugaciji nacin i s malo vise jasnih detalja i predvidjanja buducnosti od datih momenata. Ovako kako jeste, i u cemu je ostavljen ogroman prostor za razna "tumacenja" i "dekodiranja", pa samim tim i shvatanja napisanoga u tim knjigama, samo potvrdjuje da su te knjige smislili i pisali ljudi. O razlozima toga se moze pricati, ali mislim da su svi moguci razlozi vec X puta navedeni na ovoj temi.
Last edited by Dozer on 05/09/2018 10:50, edited 1 time in total.
Mišo_Kovač

#7710 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Mene zanima kako bi prosjecni forumaš objasnio kvantnu mehaniku suvremenoj forumskoj raji. Bez putovanja u prošlost i sličnih zavrzlama :D
Smrcak15

#7711 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Komedija, matere mi... :D
Dozer wrote: :lol: :lol:
Mozes li iz gornjeg skontati sta je bilo drugacije? :D

nisi ti sav svoj druze, ne pricam ja bolan o mijenjanju planete zemlje, nego univerzalnih konstantni, koje se ne mijenjaju...o tome je prica a ne o ikakvih prirodnim procesima na zemlji :-) da BOg sacuva cudnog covjeka :-) :lol:
zijancer

#7712 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

Mišo_Kovač wrote:Mene zanima kako bi prosjecni forumaš objasnio kvantnu mehaniku suvremenoj forumskoj raji. Bez putovanja u prošlost i sličnih zavrzlama :D
vrlo jednostavno, ali samo za onog ko potpuno vlada gradivom :-D
ko je samo štrebao, teško će bilo kome šta objasnit :cry:
Mišo_Kovač

#7713 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

zijancer wrote: vrlo jednostavno, ali samo za onog ko potpuno vlada gradivom :-D
Moguće. Mada sumnjam. Od svih stvari u fizici, kvantna mehanika je vjerovatno najveci mindfuck :P
ExNihilo

#7714 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
Usual_Suspect wrote:Gledam ovdje livada bila trava,zdravo lišće, i sada kontam kolika je bila vjerovatnoca da opalo lišće formira baš ovaj šablon, nemoguće je čak i u utvrditi ali sigurno da je broj sa mnogo nula nakon zareza 0,000000000000.... i opet se desio ovaj baš ovaj šablon hm.....nesto nije uredu :lol: :lol: smrletova logika i racunanje vjerovatnoće događaja nakon tog događaja. toliko o harmoniji savršenom štimanju i vjerovatnocama.
Image
nema tu nikakve strukture i simetrije, nego jednostavno razbacano lisce....i uzeti onako razbacano lisce i furati neku pricu o slucajnosti da bas tako padne na te pozicije nije cak ni prica za malu djecu ,nego prica za ludjake u psihijatriji, onako da im jos vise mozak izgori od budalaste teme.
Previše si paglu da shvatiš šta ti čovjek pokušava reći.

Uzmi špil karata i nasumično promiješaj isti. Postoji tačno 80,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 kombinacija koje na taj način možeš dobiti.

Drugim riječima, ima više kombinacija nego atoma na Zemlji. Vjerovatno niko u historiji čovječanstva nije držao potpuno identičnu kombinaciju. Vjerovatnoća da ćeš dobiti tačno tu i takvu kombinaciju stupidno je mala. Koliko god puta ponovo nasumično promiješao karte, nećeš više nikada dobiti istu kombinaciju. Vjerovatno niko u historiji neće opet dobiti istu kombinaciju.

Pa ipak, uprkos svemu tome, ti si dobio baš tu kombinaciju.
Dozer

#7715 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: nisi ti sav svoj druze, ne pricam ja bolan o mijenjanju planete zemlje, nego univerzalnih konstantni, koje se ne mijenjaju...o tome je prica a ne o ikakvih prirodnim procesima na zemlji :-) da BOg sacuva cudnog covjeka :-) :lol:
OK, kontam ja sta ti pricas, ali ti i pokazujem da te neke konstante koje spominjes bas i nisu konstante, kontas?
Zakoni fizike su zakoni fizike, i to je ok.
Ali neke druge "konstante" koje ti navodis za Zemlju, Sunce, Mjesec - nisu konstante jer se to postepeno mijenja vec milijardama godina, i nastavice da se mijenja.

A nisi mi odgovorio na ono pitanje:
Ali, hajmo ovako - zasto bog prije 5 milijardi godina nije samo rekao "budi", i eto ga - Zemlja spremna za nas? Zasto je pustio da to traje 5 milijardi godina? Bilo mu dosadno, pa da se malo razonodi? Jbg, ne ide za jedno svemocno-sta-vec koje samo kaze "budi" i ono bude sve sto zamisli :D
I, da te odmah preduhitrim ako kazes "test" - Ne moze biti test jer mi postojimo daleko krace nego su na planeti postojali uslovi za nas zivot.
Last edited by Dozer on 05/09/2018 11:02, edited 2 times in total.
славянин

#7716 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Jos kompleksnije je oko svemira... zamisli kada dobijes jednu kombinaciju... pa to ponovis onda bi trebalo da ti se potrefi da dobijes nekada bas te dvije kombinacije u nizu... pa 3.4.5.6................ znaci svaki put kada dotaknes kartu promjeni se sve i utices na sve i proizvodis nebrojeno novih mogucnosti... :D Malo kvantne :D :D
Smrcak15

#7717 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
Smrcak15 wrote:
Image

Uzmi špil karata i nasumično promiješaj isti. Postoji tačno 80,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 kombinacija koje na taj način možeš dobiti.

Drugim riječima, ima više kombinacija nego atoma na Zemlji. Vjerovatno niko u historiji čovječanstva nije držao potpuno identičnu kombinaciju. Vjerovatnoća da ćeš dobiti tačno tu i takvu kombinaciju stupidno je mala. Koliko god puta ponovo nasumično promiješao karte, nećeš više nikada dobiti istu kombinaciju. Vjerovatno niko u historiji neće opet dobiti istu kombinaciju.

ma jasta ja sam glup :thumbup:

znam ja itekako sta on hoce reci ali to su suplje price, hvatati se na pozicije pijeska, kamenja, lisca na podu, kapljice kise koje padnu na odredjeno podrucje, pahulje snijega koje padnu na odredjeno podrucje....sve je to isto

hvatati se za nivo materije i njihove pozicije na odredjenim lokacijama, stvara se glupa prica kao to se ispunilo jedno i vise nece nikad, znaci desila se ta kombinacija da padne lisce na te pozicije tacan broj lisca , i to se vise nikad nece ponoviti ali ipak se desilo....ovo je meni tako glupa prica sa vase strane da je sramotno ovo uopste i spominjati.

uzimati materijale koji se slucajno rasporedjeju a ne planski, i to uzimati kao nekakav dokaz za nesto je van svake pameti....pa nek sam ja i dalje glup.....ali ova vasa prica je daleko gluplja nego sto sam ja glup :kiss:

zamisli ja tebi dodje i bacis pred noge saku pijeska, i to kako padne pored Tebe, nemoze se nikad vise ponoviti, pa probao vjecno bacati nikad se to nemoze ponovit zbog masa zrna koje nemoguce poptrefiti na iste pozicije dva puta.
Smrcak15

#7718 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: nisi ti sav svoj druze, ne pricam ja bolan o mijenjanju planete zemlje, nego univerzalnih konstantni, koje se ne mijenjaju...o tome je prica a ne o ikakvih prirodnim procesima na zemlji :-) da BOg sacuva cudnog covjeka :-) :lol:
OK, kontam ja sta ti pricas, ali ti i pokazujem da te neke konstante koje spominjes bas i nisu konstante, kontas?
Zakoni fizike su zakoni fizike, i to je ok.
Ali neke druge "konstante" koje ti navodis za Zemlju, Sunce, Mjesec - nisu konstante jer se to postepeno mijenja vec milijardama godina, i nastavice da se mijenja.

A nisi mi odgovorio na ono pitanje:
Ali, hajmo ovako - zasto bog prije 5 milijardi godina nije samo rekao "budi", i eto ga - Zemlja spremna za nas? Zasto je pustio da to traje 5 milijardi godina? Bilo mu dosadno, pa da se malo razonodi? Jbg, ne ide za jedno svemocno-sta-vec koje samo kaze "budi" i ono bude sve sto zamisli :D
I, da te odmah preduhitrim ako kazes "test" - Ne moze biti test jer mi postojimo daleko krace nego su na planeti postojali uslovi za nas zivot.

sta ba pricas kakav test, o cemu ti to, ne pricaj u moje ime da me preduhitris...

zato sto Bog hoce da budu uzrok i posljedica, kada bi se sve stvaralo na "budi" ne bi bilo uzrok-posljedica kao sto sad imamo...i to bi bio onda svijet poput ALisa u zemlji cuda, stvari se stvaraju iz nista a ne vidimo Boga kad kaze "budi"
zijancer

#7719 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

Mišo_Kovač wrote:
zijancer wrote: vrlo jednostavno, ali samo za onog ko potpuno vlada gradivom :-D
Moguće. Mada sumnjam. Od svih stvari u fizici, kvantna mehanika je vjerovatno najveci mindfuck :P
ako ne liči na dječju igru, nije dobro objašnjeno
:mrgreen: hajd pokušaj
ExNihilo

#7720 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:
Smrcak15 wrote:

ma jasta ja sam glup :thumbup:

znam ja itekako sta on hoce reci ali to su suplje price, hvatati se na pozicije pijeska, kamenja, lisca na podu, kapljice kise koje padnu na odredjeno podrucje, pahulje snijega koje padnu na odredjeno podrucje....sve je to isto

hvatati se za nivo materije i njihove pozicije na odredjenim lokacijama, stvara se glupa prica kao to se ispunilo jedno i vise nece nikad, znaci desila se ta kombinacija da padne lisce na te pozicije tacan broj lisca , i to se vise nikad nece ponoviti ali ipak se desilo....ovo je meni tako glupa prica sa vase strane da je sramotno ovo uopste i spominjati.

uzimati materijale koji se slucajno rasporedjeju a ne planski, i to uzimati kao nekakav dokaz za nesto je van svake pameti....pa nek sam ja i dalje glup.....ali ova vasa prica je daleko gluplja nego sto sam ja glup :kiss:

zamisli ja tebi dodje i bacis pred noge saku pijeska, i to kako padne pored Tebe, nemoze se nikad vise ponoviti, pa probao vjecno bacati nikad se to nemoze ponovit zbog masa zrna koje nemoguce poptrefiti na iste pozicije dva puta.
Glupa je - zbog čega? Imaš neki argument ili misliš da će biti dovoljno xy puta ponoviti da je tebi priča glupa jer ti si, valjda, benchmark inteligencije?
Dozer

#7721 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: sta ba pricas kakav test, o cemu ti to, ne pricaj u moje ime da me preduhitris...

zato sto Bog hoce da budu uzrok i posljedica, kada bi se sve stvaralo na "budi" ne bi bilo uzrok-posljedica kao sto sad imamo...i to bi bio onda svijet poput ALisa u zemlji cuda, stvari se stvaraju iz nista a ne vidimo Boga kad kaze "budi"
:lol: :lol: :lol:
Pa...zar nas nije tako stvorio...? Rekao "budi", i - puf! Mi na Zemlji :D
ExNihilo

#7722 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Kad je stvaranje čovjeka u pitanju, onda je puf. Ali puf nije bilo adekvatno kod kosmosa, pa je proces išao evolutivno u šest vremenskih razdoblja.
Dozer

#7723 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

A joj...
Ali - zasto, kad je jednostavno mogao samo reci "budi", i sve spremno za nas, njegovu najbolju kreaciju ikada :D
Cemu milijarde godina da bi medju milijardama galaksija x milijarde zvijezda i x stotinama milijardi planeta - stvorio jedno nano mjesto za nas, koje, btw, bas i nije toliko idealno za zivot kako se predstavlja? Sta je poenta? :D
Last edited by Dozer on 05/09/2018 11:32, edited 2 times in total.
Ramzess Veliki

#7724 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

zijancer wrote:mene više zanima (nije da je koga briga, al kad već čitam ponešto sa teme :mrgreen: ), kako bi savremen čovjek, da može otputovati unatrag kroz vrijeme, i kojim riječima, pojasnio kvantnu mehaniku antičkoj raji?
To je bar lako ... svi se napuse I sve im je jasno. :thumbup:
Mišo_Kovač

#7725 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

zijancer wrote: ako ne liči na dječju igru, nije dobro objašnjeno
:mrgreen: hajd pokušaj
Ja sam inzenjer, nisam fizikaner, ne mogu s autoritetom iznositi tvrdnje i objasnjenja. :D

Al fizika mi je prva ljubav, od 6. razreda, i bavio sam se njome vannastavno čak i za vrijeme faksa, tek toliko da ostanem u formi i da nisam debil :D
Locked