PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
typeOnegative

#7701 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

rolltroll wrote:ne znam sta da kazem, cekam vecinu odgovora na moj upit jer sam na najpoznatije prodavnice jos jutros poruke poslao, odgovorili su samo neki do sada. najvise me ljuti to sto kad sam ja kalkulaciju pravio, a to je bilo prije 20tak dana, cijene grafickih nisu ovoliko odstupale od cijena koje oni meni sad dostavljaju...u prosjeku je skuplje 500 KM nego sam ja planirao...kad oni ne bi uzimali marzu za svaku komponentu pojedinacno, vec da mi ponude neku jedinstvenu marzu...meni da neko se javi s porukom da uzima komp poput mog, ne bih gledao da se obogatim, dao bi sve te komponente za neku minimalnu razliku u cijeni...

ne znam, izgleda da cu morati po ebayu i slicnim servisima traziti..jeftinije jeste ali plasim se u slucaju kvara, onda bi me postarina izisla..Bog zna koliko..svjestan sam da nije vrijeme za kupovinu gamerskog kompa ali jednostavno sad sam u prilici...sta ce biti za pola godine ili vise, niko ne zna...

Cijene koje pisu nemaju veze sa vezom sa stvarnom cijenom , a ni sa raspolozivosti artikala , i to sve zbog ljenosti i neodgovornosti prodavaca . O tome sam vec pisao . U ponudi pticjeg mlijeka sve dok ne upitas , a onda :-)
Sto se mene tice ja sam s olx zavrsio .

Mislio sam kupit seasonic focus+ 550W na olx , ali sam se predomislio . Za iste pare sa shippingom mogu dobit od 650W , narucujem je iz vana definitivno, kao i sve ostalo u buducnosti .
DaShip

#7702 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Izgleda da neki još ne shvataju da su ti trgovci na piku šverceri, neko pošalje upit, ovi odu negdje u inostranstvo, kupe i tek onda šalju.Samo mi nije jasno šta rade ako kupac odbije platiti :?
Averus

#7703 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

.
Last edited by Averus on 08/03/2018 06:34, edited 1 time in total.
hidr4

#7704 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hidr4 »

aditon wrote:Sve je otišlo u onu stvar...
Za 4k gaming kartice već postoje a to su ove gore tri nVidijine pobrojane. Ali to je procentualno gledajući jako mali broj ljudi. Pratim i neke strane forume gdje ljudi također kukaju na ovo divljanje cijena, a gdje su njihove plate a gdje naše? I njima je sad previše dati 700 ili više eura za npr 1080 karticu.
Da ne idemo offtopic sa ekonomijom, problem je u samom value for money, cinjenica je da te graficke ne vrijede toliko, niti jedna nema realnu cijenu. NVIDIA je cak negdje i sluzbeno potvrdia (nije provjereno) da su cijene podignute zbog velike potraznje i da naravno ne planiraju pravit ikakve popuste.
Ali ni ne treba mi njihova izjava, sami vidimo, dok ovi mineri kupuju zašto ovi ne bi dizali cijene, daš djetetu 5 casa soka, ako proda svih 5 za marku, sljedeci put ce ti trazit 1.5 KM..
rolltroll

#7705 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

sinoc sam se raspricao s GamingShopBN na piku. Pita om mene znam li koliko kostaju 1080? Rek'o znam, i ne vjerujem. Kaze on da su cijene takve od prije mjesec dana. Uglavnom spomenuo sam kupovinu na amazonu i sl. a on uopste nije znao da je donesen novi zakon vezano za carinjenje robe tako da se prica okrenula, tj on je poceo pitanja postavljati umjesto obratno, obzirom da je on prodavac...trebao sam mu mustuluk traziti jer je ocito da nije znao o novim carisnkim izmjenama :)
prakticno se moze uzeti sve osim graficke i nekih high end proceosora ali ovaj ryzen 1600 ili i5 8400 je moguće uzeti i na amazonu obzirom da kostaju 180 dolara.
Raptor44

#7706 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

Može se uzeti ali gdje,na Amazonu jako malo prodavača šalje za BiH a ako već šalju troškovi dostave su ogromni.
Već smo pričali o tome u ovoj temi zadnjih mjesec,dva i za sada jako malo opcija za kupce iz naše zemlje što se tiče hardvera..
avaks

#7707 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Trebate znati da i dostava ide u tih 180$ pa ako ne daj Bože, cijena pređe nekih 1,2KM onda te carina opet opali mašala :lol:
Da je samo carina ili PDV problem onda bih i prešao preko toga jer svakako su u našim radnjama stvari puno skuplje nego te izađe sama carina recimo, ali tu se javlja problem servisa, dostave, čekanja, peglanja tako da se ipak odlućiš na kraju od švercera da kupiš jbg.
rolltroll

#7708 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

Image

119,99 $ = 189,15 KM po danasnjem kursu

ušteda 100 KM samo na SSD-u

item ships to Bosnia (free)

EDIT: u principu mene samo brine u slucaju kvara koliko bi poštarina kostala, a sve ostalo je isto kao i s ovim domacim trgovcima. Proizvod moras poslati prodavcu i cekati da dobijes zamjenski ili da ti tvoj poprave.

Image

na ovoj ploci po cijeni 99,99$ usteda je oko 60 KM s tim da ovdje se i neki rabat spominje od 20 dolra tako da ploca ustvari iziđe 79,99$
typeOnegative

#7709 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

rolltroll wrote:sinoc sam se raspricao s GamingShopBN na piku. Pita om mene znam li koliko kostaju 1080? Rek'o znam, i ne vjerujem. Kaze on da su cijene takve od prije mjesec dana. Uglavnom spomenuo sam kupovinu na amazonu i sl. a on uopste nije znao da je donesen novi zakon vezano za carinjenje robe tako da se prica okrenula, tj on je poceo pitanja postavljati umjesto obratno, obzirom da je on prodavac...trebao sam mu mustuluk traziti jer je ocito da nije znao o novim carisnkim izmjenama :)
prakticno se moze uzeti sve osim graficke i nekih high end proceosora ali ovaj ryzen 1600 ili i5 8400 je moguće uzeti i na amazonu obzirom da kostaju 180 dolara.

To je cijena bez poreza, a što se tiče free shippinga otiđi na checkout pa ćeš vidjet da nije free, tj paprena, računaj najmanje 40 dolara ako uopće rade dostave u bih . Već smo pisali o tome. Ajmo realno ko će ti ti preko oceana dostavit nešto za dz.. Ponavljam, samo shopovi iz Eu dolaze u obzir a vi kako god hoćete.
diablobih

#7710 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Treba sacekati dok se ozvanici zakon, onda ces sa amazona samo platiti mozda dodatnih 10 dolara za shipping i to je to. Sad ti vecinom i carinu i porez uracunaju u to, jer se vode starim zakonom.
typeOnegative

#7711 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

10 dolara? Teško tj nemoguće .. Cijena dostave će biti ista i to nema nikakve veze sa zakonom..Amazon. com gdje gledate je američki Amazon, shvatite to jednom..
mirsek

#7712 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

Iz inostranstva kupovati samo pouzdanije komponente tipa procesor, RAM ili jeftinije gdje ti nije zao para ako se pokvari ili ne radi.
Za sve ostalo kalkulisati koliko ti se da peglati sa garancijom/povratom u inostranstvo i kupovinom iste stvari u BiH u odnosu na razliku u cijeni.
diablobih

#7713 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

typeOnegative wrote:10 dolara? Teško tj nemoguće .. Cijena dostave će biti ista i to nema nikakve veze sa zakonom..Amazon. com gdje gledate je američki Amazon, shvatite to jednom..
Pa pise ti na vecini import fees i to, to je sve do zakona. Znaci izracunaj, npr na 120 dolara, dodaju ti shipping, import fees etc, je li se to poklapa sa zakonom, jer bi ti stvarno ispalo toliko da platis ovdje carinu i porez.
typeOnegative

#7714 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Mjesas kruške i jabuke kolega. Takse su jedno, a troškovi dostave sasvim drugo. Tako bi ti bilo da naručujes i iz njemačke sa Amazon. com jer se šalje sa drugog kontinenta . Zato postoji amazon. de, fr itd..
avaks

#7715 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

rolltroll wrote: EDIT: u principu mene samo brine u slucaju kvara koliko bi poštarina kostala, a sve ostalo je isto kao i s ovim domacim trgovcima. Proizvod moras poslati prodavcu i cekati da dobijes zamjenski ili da ti tvoj poprave.
Pričali smo i o tome. Evo ti pa računaj sebi:
http://www.posta.ba/kalkulator/1/0/36.html

Uglavnom za Ameriku paket do 2Kg te košta 60KM da pošalješ prema ovom kalkulatoru.
Brza pošta 106KM.
rolltroll

#7716 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

ne mogu nista rasunati jer ne znam tezine niti obim paketa koje bi slao.

a vezano za pricu o kupovini s amazona, potpuno je svjedno jel dmena .de, .fr itd dok god stoji da je shiping free. Sto se ovih slika tice sto sam postavio, ti su proizvodu u mojoj korpi i kad se ode na proceed s kupnjom, total troskova je upravo one cijene koje stoje na slikama iznad, bez dodatnih troskova.
imate opciju "prime" besplatno prvih mjesec dana i sve sto kupjes s opcijom prime je free shiping. opciju je moguce ugasiti bilo kada a nakon mjesec placa se 7,99 dolara mjesecno sto i nije neka cifra obzirom koje pogodosti nudi..medjutim meni prime treba samo sada dok izvrsim ove transkacije, a mjesec dana je vise nego dovoljno za to
zongo

#7717 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zongo »

ne znam zbog cega ti ne dodaje shipping na cijenu, ali evo kkako izgleda kada dodjem do finalnog koraka

Image

i kada kliknem "Why didnt I qualify for free shipping" izbaci da ta opcija vazi jedino za teritoriju USA
Raptor44

#7718 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

Opet vodimo istu raspravu xd. "Review your order" je zadnji korak prije plaćanja i tu će ti biti cijena dostave.
Vjeruj mi od američkog Amazona se halali.
typeOnegative

#7719 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

dzaba je govorit ovdje izgleda , ali eto otrijeznit ce se kad dobiju finalni racun na "checkout" .
Raptor44

#7720 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

typeOnegative wrote:dzaba je govorit ovdje izgleda , ali eto otrijeznit ce se kad dobiju finalni racun na "checkout" .
Edit: ništa,mislio sam da dotični gore to piše xd
Problem je što ne pogledaju uopće konačni račun i onda nas uvjeravaju suprotno..
typeOnegative

#7721 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

@raptor44
Ma ja ba , iznose neprovjerene stvari bez da su provjerili uopce i pisu napamet . Nedavno je bila polemika bas oko ovoga , i ne da mi se ponovo dokazivat , slikat i postavljat dokaze ovdje . Al haj`, zivi bili pa vidjeli, brzo ce taj zakon pa ce se sve vidjeti .

@zongo
Iz jednog vrlo jednostavnog razloga , nisu ni prisli blizu ovome sto si slikao nego se odmah uhvate na ono free shipping bez da provjere o cemu se radi i na sto se to odnosi ,tj teritorija US
avaks

#7722 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

rolltroll wrote:ne mogu nista rasunati jer ne znam tezine niti obim paketa koje bi slao.
Pa ja ti okvirno velim jer niti jedna komponenta koju bi naručivao recimo nije teža od 2kg (HDD, procesor ili matična) a cijene imaš okvirno eto.
Kućište bi bilo teže ali nema tu nekih aman zaman kvarova da reklamacije vršiš.
Uglavnom ne isplati se ni u zemlje EU slati na popravak a ne drugi kontinent (Amerika ili recimo Kina).
djama

#7723 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by djama »

typeOnegative wrote:@raptor44
Ma ja ba , iznose neprovjerene stvari bez da su provjerili uopce i pisu napamet . Nedavno je bila polemika bas oko ovoga , i ne da mi se ponovo dokazivat , slikat i postavljat dokaze ovdje . Al haj`, zivi bili pa vidjeli, brzo ce taj zakon pa ce se sve vidjeti .

@zongo
Iz jednog vrlo jednostavnog razloga , nisu ni prisli blizu ovome sto si slikao nego se odmah uhvate na ono free shipping bez da provjere o cemu se radi i na sto se to odnosi ,tj teritorija US
Moras naci koji nudi. Vec sam pisao uzeo na akciji 39.99 dolara G430 headset sa free shippingom i doslo mi 18 dana uredno.
hidr4

#7724 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hidr4 »

Vec da se ostavimo kursa i ekonomije koja je po meni cista prevara, kako god okreneš ostaneš kratak.

Vaše mišljenje(da ne pišem sve komponente): 1)Nov racunar intel i5 ili amd ryzen 1500x, dakle solidan procesor i graficka Nvidia GTX 1050 4gb ,bez ssd-a
2)Polovan racunar, intel i7, dakle jaci procesor (a i ostale su komponente jace) ali graficka GTX 780 3 gb ,ima ssd. (btw ovaj polovni je jeftini oko 200km)

Ugrubo, vi bi uzeli ?
typeOnegative

#7725 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Koji i7 ? jbg nije isto prve ili npr cetvrte generacije .Ako je neki noviji i7 rekao bi da ides na tu opciju jer je jaci ajmo rec . Mada bi da biram sebi uzeo ovaj noviji i malo slabiji (ako je uopce i slabiji , GTX1050 je vise nego solidna kartica ) ,jer bi imao noviju platformu i bilo bi lakse za upgrade . lakse je zamjenit samo graficku nego sve kad zastuca .
Post Reply