P.S. Ako je komšinica, onda halalim
Edit
Moderator: anex
202 volta je ispod specifikacija za moderne invertere ( i ostale uređaje ) 230 V +5/-10 %.( 207 - 241.5 V )mehkoca wrote:Ne zaj..., nego recite šta trebam činiti![]()
Edit: @Ketron, mogu li ja nešto uraditi da taj napon bude veći i konstantan? Da li je to do mene ili do EP?
Tacno 207 V je onaj minimum. Invertera(mislim na inverter kao upravljacki elektronski dio) sto se tice i nece on toliko trpiti. Problem je jednostavno sto ti ne dobijes taj efekat. Ono imas auto od 300 konja ali kad sipas 92 oktana onda to nije 300 konja vise.maks_rs wrote:202 volta je ispod specifikacija za moderne invertere ( i ostale uređaje ) 230 V +5/-10 %.( 207 - 241.5 V )mehkoca wrote:Ne zaj..., nego recite šta trebam činiti![]()
Edit: @Ketron, mogu li ja nešto uraditi da taj napon bude veći i konstantan? Da li je to do mene ili do EP?
Inverter će normalno i punim kapacitetom raditi i na manjem naponu , ali što je manji napon - to je više opterećena elektronika inverterskog sklopa što joj skraćuje radni vijek.
Sam možeš jedino više puta u toku dana premjeriti sve tri faze i izabrati najbolju na koju ćeš nakačiti invertere.
EP može premjeriti napone na tvom trafopodručju i korigovati ih direktno na trafostanici.
Moze biti i do tvojih instalacija a moze biti i do EP.mehkoca wrote:Ne zaj..., nego recite šta trebam činiti![]()
Kako to (bezbjedno) da izmjerim i čime? Struja i ja kao nebo i zemljaketronsd1 wrote:Moze biti i do tvojih instalacija a moze biti i do EP.mehkoca wrote:Ne zaj..., nego recite šta trebam činiti![]()
Izmjeri napon na brojilu. Ako je tu nizak onda je do njih.
ovo je jedino u zivotu sto koristim olovku. ostalo sve na kompjuteru hhhhpiplica wrote:Pocni ti voditi evidenciju, nemoj predskolskom djetetu to kao opbavezu nametati.Nera_22 wrote:Meni od 1.2. potrosile 35KM. Ukupno od 1.10.2018 potrosile 325KM tako da cu ove godine imate vecu potrosnju od prosjeka koja je nekih 375KM za 135kv kuce. Razlog je sto ove godine drzim temperaturu u kuci prosjecno za 1-2 stepena vise nego predhodnih godina. sad mi je u dnevnoj uvijek od 24-25C a prije je bila oko 23. sobe na spratu isto uvijek prevruce.
Evo moje racunice za ovu godinu:
https://drive.google.com/open?id=1ppCvE ... nkMX51U83Y
Nije bas za pohvaliti se!Nera_22 wrote:ovo je jedino u zivotu sto koristim olovku. ostalo sve na kompjuteru hhhhpiplica wrote:Pocni ti voditi evidenciju, nemoj predskolskom djetetu to kao opbavezu nametati.Nera_22 wrote:Meni od 1.2. potrosile 35KM. Ukupno od 1.10.2018 potrosile 325KM tako da cu ove godine imate vecu potrosnju od prosjeka koja je nekih 375KM za 135kv kuce. Razlog je sto ove godine drzim temperaturu u kuci prosjecno za 1-2 stepena vise nego predhodnih godina. sad mi je u dnevnoj uvijek od 24-25C a prije je bila oko 23. sobe na spratu isto uvijek prevruce.
Evo moje racunice za ovu godinu:
https://drive.google.com/open?id=1ppCvE ... nkMX51U83Y
NAPON PO ZGRADAMA U SARAJEVU JE 224 DO 228 VOLTI....mehkoca wrote:Kako to (bezbjedno) da izmjerim i čime? Struja i ja kao nebo i zemljaketronsd1 wrote:Moze biti i do tvojih instalacija a moze biti i do EP.mehkoca wrote:Ne zaj..., nego recite šta trebam činiti![]()
Izmjeri napon na brojilu. Ako je tu nizak onda je do njih.![]()
@Piplica, sad gledam i na drugom mjeraču, isti taj dan kada sam uslikao sve ovo, pokazuje da je 204 V... ranije u januaru, na slici pokazano 210 V, u decembru 213 V... Ili su svi s...nje ili je do te oscilacije napona...?

Kako se fino prate stvarna i zadana. Sve je otprilike u 1K sto jepoply wrote:Pozdrav svima!
Kako je spica sezone iza nas, zelim iskoristiti priliku da se kao prvo, svima ovdje zahvalim na znanju i vremenu i trudu koje ste ulozili kako bi neko poput mene sasvim "slucajno", trazeci spas od mrcvarenja i odvajanja ogromnih iznosa od plate mjesecno za neko grijanje koje u sustini skoro da nije bilo ni potrebno (pogotovo uzimajuci u obzir proslu sezonu koja je bila smijesna). Placati po 150-200 KM mjesecno za centralno grijanje (koje je btw na pelet) za stan od nekih max 60 m^2 je po svim razumnim kriterijima previse.
Isprva sam planirao kupiti kakvu malu automatsku pec na pelet i spojiti je na dimnjak u stanu te se na taj nacin grijati. Iako mi ideja da unosim pelet stalno u stan i nije svidjala, kao ni mjesto gdje bi ona bila smjestena, opet mi je bilo draze od toga da placam najmanje preko 1000 KM svake sezone, neovisno od toga koliko je zapravo utroseno sredstava u grijanje (buduci da u to nemam detaljan uvid).
Kako sam istrazivao o alternativnim nacinima grijanja, tako naidjem i na ovu temu. Prva pomisao je bila, kao i kod vecine pretpostavljam: “Cuj grijanje na struju, uzas, preskupo, zasto uopste ima toliko postova ova tema?” – da bi nedugo zatim naisao na par postova starih clanova koji spominju grijanje u skandinavskim zemljama te stvarno istazujuci kako se to griju nasi Norvezani i Svedjani pa cak i pitajuci par njih o tome, saznam za toplotne pumpe, kao i omjeru ljudi koji ih koristi u sklopu grijanja na struju (od 50% do 80% u slucaju Norvezana koji imaju subvencije od strane drzave) i to na dosta hladnijem dijelu kontinenta, ostajem, blago receno, ugodno zaprepasten. “Pa je li moguce, kako o tome niko ne govori, zar stvarno niko nikada nije o tome razmisljao, zasto se kod nas ljudi i dalje grijaju na neefikasan nacin?” i sl.
Jos uvijek u nevjerici, prolazim stranicu za stranicom, svaki put uceci sve vise o njima kako bih na kraju shvatio da dovoljno dimenzionisana pumpa za moje potrebe mi teoretski daje sve. Optimalan raspored prostorija – check, minimalno odrzavanje – check, oku ugodno mjesto i prostor koji je inace neiskoristen – check, nevjerovatno jeftinije grijanje – check, ultra tiho grijanje – check, estetika – check itd… Zvucalo je predobro da bi bilo istinito. Pa dobro, rekoh, iako sam poprilicno uvjeren da je sve ok i da nece biti nikakvih problema opet rekoh nemam sta izgubiti svakako, pogotovo kada objasnjavate ljudima koji vam ne vjeruju (i malo je vjerovatno da hoce i nakon sto im podrobnije objasnite o cemu se radi), pomogne recenica: “Ma ako nista moze se iskoristiti ljeti za hladjenja”.![]()
Nakon analize prostorija i “odokativnog” mjerenja troskova toplotne energije zimi (optimalan raspored, PVC stolarija, jedna komora, 10cm stiropor, tri vanjska zida & nikog nema ispod ni pored), pala je odluka na Mitsubishi LN35VG. Pitanje je bilo, da li platiti extra za HZ verziju koja ne gubi na isporuci energije do debelih minusa, ali nakon pretrazivanja web servisa sa historijom temperature u Sarajevu u zadnjih 10 godina primjetio sam da je rijetko kad temperatura isla ispod -10, i to svega par dana u godini. Tako da sam odlucio ustediti tih par stotina maraka i radije to utrositi na kvalitetnu i estetski prihvatljivu ugradnju. Tada sam napisao i prvi post na forumu trazeci pomoc oko preporuke ugradnje bez prasine i odluka je pala na mog dalekog komsiju iz Bosanske Krupe http://frigo-sani.ba/ koji je posao odradio vrhunski i prezadovoljan sam sto se tice kvalitete ugradnje pa ovu priliku cu da iskoristim i da pohvalim covjeka koji je citav jedan dan ulozio (i zivot riskirao balansirajuci izmedju dvije ograde na tankoj dasci) kako bi postavio jednu klimu u Sarajevu.
Vise slika oko postavljanja mozete naci ovdje: http://frigo-sani.ba/fotogalerija/nggal ... --Sarajevo a ispod je slika u trenutnom stanju nakon sto je rupa popunjena i prostorija okrecena.
Jedini savjet koji bih dao nekome ko se odluci na slicnu ugradnju ubuduce jeste da postavi vertikalno najlone za krecenje (zalijepiti za plafon i pod) i na taj nacin napraviti komoru i odvojiti prostor u kojem ce se raditi od prostora u kojem je namjestaj i slicno jer iako je 95% toga usisano, onih 5% ode u zrak kao prasina i kada se sve slegne bude posla oko usisavanja, brisanja i uklanjanja tog tankog sloja prasine.
Klimu sam spojio na wifi buduci da ima ugradjen wifi modul, aplikaciju MELCloud instalirao i igrao se u proteklih par mjeseci oko raznih postavki u smislu smjera, jacine, temperature i schedule-a. Na pocetku sam je palio i gasio najvise kako bi imao sto manji protok zraka i tako manje prasine akumulirao a smatrao sam da imam i vecu ustedu energije na taj nacin, medjutim, u zadnje vrijeme (od sredine januara) ju drzim stalno upaljenu na slijedecim postavkama: Smjer – automatski usmjeren prema mjestima gdje se najvise boravi (klima ima sensor koji stalno skenira prostoriju i njenu temperaturu a time i mjesta gdje se najvise boravi), Jacina – automatski, Temperatura – 23 ili 24 i komfort je neuporedivo bolji a energija potrosena, kao sto cete vidjeti na slikama ispod, je u rangu ocekivanog, mozda malo vise energije da trosi ali tu govorimo o 5-6 KM vise mjesecno sto nije velika razlika u cijeni a jeste u komforu.
Sto se energije tice, na chartu ispod mozete pogledati koliko energije je potroseno prema MELCloud aplikaciji:
Medjutim, stvarni iznos je ipak malo drugaciji. Upitao sam Mitsubishi support da li je u pitanju stvarna izmjerena energija ili samo neka vrsta estimacije i nazalost aplikacija samo estimira trosak na osnovu nekih parametara, ne mjeri stvarnu potrosnju. Iz tog razloga sam kupio dva Sonoff POW R2 prekidaca koji imaju mogucnost i precizno mjeriti energiju. Jedan sam spojio poslije osiguraca za bojler i podesio ga da se automatski pali samo kada je period jeftine tarife, long story short, toplu vodu stalno imam za 10 KM mjesecno. Drugi sam stavio iza osiguraca za sekciju gdje je klima postavljena (sto ukljucuje jos dvije uticnice na zidu, tako da mjeri i jos nesto energije utrosene na punjenje laptopa, mobitela, usisavanje i sl., sto je zanemarivo u odnosu na utrosak koji klima napravi).
Na slijedecoj slici mozete vidjeti koliki je ukupan utrosak energije zadnja tri mjeseca i cijena otprilike u feninzima (aplikacija ne dozvoljava unose manje od 1):
Na slijedecoj slici, historija i odnos temperatura (vanjska, podesena i stvarna) otkako sam se poceo grijati na klimu:
Kao i u zadnjih 30ak dana:
Gdje je primjetan porast stvarne temperature u odnosu na podesenu nakon sto sam ostavio klimu da radi 24/7.
Onome ko je procitao do kraja, hvala! Trebalo mi je vremena da ovo sve sastavim tako da cijenim to, a hvala i onima sto samo pregledaju slike i komentarisu potrosnju.
Nadam se da ce i ovo moje iskustvo nekome biti od pomoci i podsticaj u odluci da se prebaci na grijanje iskljucivo toplotnim pumpama. Uz prelazak na TP i efikasnija auta, mozda nekad i dozivimo Sarajevsku zimu bez da budemo u top 10 po zagadjenju.
Takve imas kupiti u svakoj trgovini gdje se podaju dijelovi za poljoprivredne strojeve.Nera_22 wrote:Danas su mi dosli gumeni nosaci za vanjske jedinici pa sam ih odmah zamjenio da vise ne mislim kada ce mi pasti klima na glavu. oni stari su bili u katastrofalnom stanju. nakon tri godine su se bukvalno raspali. kupio sam ih u MB FRIGO i to su me skupo dosli. Ove nove sam narucio iz kine i dosli su me 5$ po setu (4 komada). Evo i par slika:
https://drive.google.com/file/d/1XwnEsJ ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1--7qVs ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1KUULDX ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1s9kxUH ... sp=sharing
Što se tiče svih novijih uređaja koje koristimo - davno smo prešli na 230 V. Pogledaj naljepnice na bilo kom uređaju iz ovog vijekamehkoca wrote:
Da li smo mi prešli na 230 V?
Ako je 220 V nazivni napon, onda je minimalni 198 V, a maksimalni 231 V (za NN mrežu)
Ako je 230 V nazivni napon, onda je minimalni 207 V, a maksimalni 241,5 V (za NN mrežu)
Ako smo prešli na 230 V, onda ponekad imam manje vrijednosti napona od minimalnog, a kažete da to može biti problem za klime...
Super, izgleda da su popravili sa zadnjim firmwareom, sad može i kod mene. Hvala!
Btw, kako 0.135?
To je bez PDV-a. Sa je 0,16152KMAbracadabra wrote:1 kwh košta 0,0664 i mrežarina po kwh 0,0682 to je ukupno 0,1346 ja zaokružio na 0,135 radi boljeg pregleda, i kod mene je jednotarifno brojilo.
Baš tako, zaboravio sam dodati PDV.Nera_22 wrote: To je bez PDV-a. Sa je 0,16152KM